EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AP0070

P7_TA(2013)0070 Alustavien talousarviosuunnitelmien seuranta ja arviointi sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistaminen ***I Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 12. maaliskuuta 2013 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi alustavien talousarviosuunnitelmien seurantaa ja arviointia sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistamista koskevista yhteisistä säännöksistä (COM(2011)0821 – C7-0448/2011 – 2011/0386(COD)) P7_TC1-COD(2011)0386 Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 12. maaliskuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o …/2013 antamiseksi alustavien talousarviosuunnitelmien seurantaa ja arviointia sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistamista koskevista yhteisistä säännöksistä

EUVL C 36, 29.1.2016, p. 212–214 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

29.1.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 36/212


P7_TA(2013)0070

Alustavien talousarviosuunnitelmien seuranta ja arviointi sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistaminen ***I

Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 12. maaliskuuta 2013 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi alustavien talousarviosuunnitelmien seurantaa ja arviointia sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistamista koskevista yhteisistä säännöksistä (COM(2011)0821 – C7-0448/2011 – 2011/0386(COD))

(Tavallinen lainsäätämisjärjestys: ensimmäinen käsittely)

(2016/C 036/34)

Euroopan parlamentti, joka

ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle (COM(2011)0821),

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 2 kohdan, 136 artiklan ja 121 artiklan 6 kohdan, joiden mukaisesti komissio on antanut ehdotuksen Euroopan parlamentille (C7-0448/2011),

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 3 kohdan,

ottaa huomioon Ranskan senaatin ja Ruotsin valtiopäivien toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen soveltamisesta tehdyn pöytäkirjan N:o 2 mukaisesti antaman perustellun lausunnon, jonka mukaan säädösesitys ei ole toissijaisuusperiaatteen mukainen,

ottaa huomioon Euroopan keskuspankin 7. maaliskuuta 2012 antaman lausunnon (1),

ottaa huomioon neuvoston edustajan 28. helmikuuta 2013 päivätyllä kirjeellä antaman sitoumuksen hyväksyä Euroopan parlamentin kanta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 4 kohdan mukaisesti,

ottaa huomioon työjärjestyksen 55 artiklan,

ottaa huomioon talous- ja raha-asioiden valiokunnan mietinnön sekä työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnan lausunnon (A7-0173/2012),

1.

vahvistaa jäljempänä esitetyn ensimmäisen käsittelyn kannan (2);

2.

panee merkille tämän päätöslauselman liitteenä olevan komission lausuman;

3.

pyytää komissiota antamaan asian uudelleen Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, jos se aikoo tehdä ehdotukseensa huomattavia muutoksia tai korvata sen toisella ehdotuksella;

4.

kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä kansallisille parlamenteille.


(1)  EUVL C 141, 17.5.2012, s. 7.

(2)  Tämä kanta korvaa 13. kesäkuuta 2012 hyväksytyt tarkistukset (Hyväksytyt tekstit, P7_TA(2012)0243).


P7_TC1-COD(2011)0386

Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 12. maaliskuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o …/2013 antamiseksi alustavien talousarviosuunnitelmien seurantaa ja arviointia sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistamista koskevista yhteisistä säännöksistä

(Euroopan parlamentin ja neuvoston päästyä sopimukseen parlamentin kanta vastaa lopullista säädöstä, asetusta (EU) N:o 473/2013.)


LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAN LIITE

Euroopan komission lausuma

Kun komission esittämä lainsäädäntöpaketti euroalueen valvonnan tiukentamisesta on hyväksytty, komissio alkaa seuraavaksi valmistella lyhyen aikavälin (6–12 kuukautta) toimia, jotka se esitti hahmotelmassaan aidon ja tiiviin talous- ja rahaliiton luomiseksi:

Hahmotelman mukaan velanlunastusrahasto ja euroalueen velkakirjat voisivat tietyin tiukoin edellytyksin olla osa tiivistä ja aitoa talous- ja rahaliittoa keskipitkällä aikavälillä. Perusperiaatteena olisi se, että toimenpiteet, joilla lisätään yhteisen vastuun ottamista riskistä, on yhdistettävä entistä kurinalaisempaan finanssipolitiikkaan ja tiiviimpään integraatioon. Tarvittavaa rahoitusalan sääntelyn, finanssi- ja talouspolitiikan ja muiden välineiden entistä suurempaa yhtenäistämistä on tuettava oikeasuhteisella poliittisella integraatiolla, jolla varmistetaan demokraattinen legitiimiys ja vastuuvelvollisuus.

Komissio aikoo perustaa asiantuntijaryhmän tarkastelemaan syvällisemmin niitä hyötyjä, riskejä, vaatimuksia ja esteitä, jotka aiheutuvat siitä, että velkapapereiden kansallinen liikkeeseenlasku korvataan osittain yhteisellä liikkeeseenlaskulla eli velanlunastusrahastolla ja eurovelkakirjoilla. Asiantuntijaryhmän tehtävänä on arvioida perusteellisesti, millaista lainsäädäntöä ja rahoitusarkkitehtuuria sekä täydentävää talous- ja budjettikehystä ne tarvitsevat. Yksi keskeinen tarkastelukohde on demokraattinen vastuu.

Asiantuntijaryhmä arvioi näistä välineistä Euroopan talous- ja budjettihallinnon uudistamisen yhteydessä saatavaa lisäarvoa. Se kiinnittää erityistä huomiota viimeaikaisiin ja meneillään oleviin uudistuksiin kuten budjettikuripaketin, Euroopan vakausmekanismin ja muiden olennaisten välineiden täytäntöönpanoon.

Ryhmä tarkastelee erityisesti julkisen talouden kestävyyttä, keinoja moraalikadon välttämiseksi ja muita keskeisiä kysymyksiä, kuten rahoitusvakautta, finanssimarkkinoiden yhdentymistä ja rahapolitiikan välittymistä.

Ryhmän jäsenet ovat oikeustieteen, taloustieteen, julkisen talouden, rahoitusmarkkinoiden ja valtionvelan hoidon asiantuntijoita. Ryhmän on määrä esittää loppuraporttinsa komissiolle maaliskuuhun 2014 mennessä. Komissio arvioi raporttia ja tekee tarvittaessa ehdotuksia ennen toimikautensa päättymistä.

On tutkittava, voitaisiinko vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevien säännösten puitteissa hyödyntää edelleen (tietyin edellytyksin) kertaluonteisia julkisia investointiohjelmia, joita jäsenvaltiot ovat laatineet vakaus- ja lähentymisohjelmiaan arvioinnin yhteydessä ja joilla on todistetusti vaikutusta julkisen talouden kestävyyteen. Tätä kysymystä tarkastellaan kevätkesällä 2013 julkistettavassa keskipitkän aikavälin tavoitteen lähentymisaikataulua koskevassa komission tiedonannossa.

EU:n seuraavaa monivuotista rahoituskehystä koskevan päätöksen jälkeen ja ennen vuoden 2013 päättymistä komissio esittää nykyistä talouden ohjausjärjestelmän kehystä täydentäviä ehdotuksia (i) toimenpiteistä, joilla varmistetaan merkittävien uudistushankkeiden entistä parempi etukäteiskoordinointi, ja (ii) ”lähentymis- ja kilpailukykyvälineestä”, jolla annetaan taloudellista tukea rakenteellisia uudistuksia edistävän kestävän kasvun oikea-aikaiselle toteuttamiselle. Uusi järjestelmä perustuisi nykyisiin EU:n valvontamenettelyihin. Tarkoituksena olisi yhdistää talouspolitiikan integraatio rahoitustukeen noudattaen periaatetta, jonka mukaan vastuun ja talouskurin lisäämistä koskevat toimet on yhdistettävä solidaarisuuden lisäämiseen. Tavoitteena olisi erityisesti parantaa yksittäisten jäsenvaltioiden valmiutta selviytyä epäsymmetrisistä häiriöistä. Tämä olisi ensimmäinen vaihe EU:n rahoituskapasiteetin vahvistamisessa.

Lisäksi komissio sitoutuu toteuttamaan nopeasti ja kattavasti seuraavat jatkotoimet: (i) toimintasuunnitelma, jolla tehostetaan veropetosten ja veronkierron torjuntaa erityisesti tarkistamalla alan direktiivejä, ja (ii) toimenpiteet ja ehdotukset, joista komissio ilmoitti työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaa koskevassa vuoden 2012 paketissaan.

Yhteisen valvontamekanismin hyväksymisen jälkeen tehdään ehdotus yhteisestä kriisinratkaisumekanismista, jonka avulla voitaisiin järjestellä pankkeja uudelleen ja ratkaista pankkikriisejä pankkiunioniin osallistuvissa jäsenvaltioissa.

Vuoden 2013 loppuun mennessä tehdään SEUT-sopimuksen 138 artiklan 2 kohdan mukainen ehdotus yhteisestä kannasta ensin tarkkailijan aseman ja sitten yhteisen paikan saamiseksi euroalueelle IMF:n johtokunnassa.

Hahmotelmassa mainitaan lyhyen aikavälin toimenpiteitä, jotka voidaan toteuttaa sekundaarilainsäädännöllä. Komissio sitoutuu esittämään näiden toimenpiteiden pohjalta ajatuksia perussopimusmuutoksista hyvissä ajoin, jotta niistä voidaan käydä keskustelua ennen seuraavia, vuonna 2014 järjestettäviä Euroopan parlamentin vaaleja. Tarkoituksena on laatia suunnitelluille keskipitkän aikavälin toimille oikeusperusta, jolla tehostetaan olennaisesti talous- ja finanssipolitiikan valvontakehystä, vahvistetaan EU:n rahoituskapasiteettia ja siten tuetaan solidaarisuutta ja kestävää kasvua edistävien uudistusten täytäntöönpanoa, ja tiivistetään päätöksenteon yhdentymistä mm. vero- ja työvoimapolitiikassa, joilla on myös suuri merkitys solidaarisuuden edistämisessä.


Top