Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0124(03)

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

EUVL C 19, 24.1.2012, p. 11–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

24.1.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 19/11


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

2012/C 19/08

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ” (MANDARINI CHIOU)

EY-N:o: EL-PGI-0005-0709-27.06.2008

SMM ( X ) SAN ( )

1.   Nimi:

”Μανταρίνι Χίου” (Mandarini Chiou)

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

Kreikka

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus:

3.1   Tuotetyyppi:

Luokka 1.6 –

Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta:

”Mandarini Hioulla”, joka kuuluu lajiin Citrus deliciose tenore ja on yleinen Hioksen lajike (yleinen Välimeren lajike), on oltava seuraavat ominaisuudet:

Fyysiset ominaisuudet

Muoto

:

Pallonmuotoinen, navoilta litistynyt

Paino

:

60–150 gr

Koko

:

55–70 mm

Kuori

:

1,5–3,5 mm, irtoaa helposti hedelmälihasta.

Lohkojen määrä

:

7–4, helposti erotettavissa.

Siementen määrä

:

8–24 pientä moniosaista siementä.

Aistinvaraiset ominaisuudet

Väri keltaisenoranssi, hedelmäliha pehmeä, maukas, voimakastuoksuinen, karkeahkot kalvot, väri hiukan appelsiiniin vivahtava.

Kemialliset ominaisuudet

Mehupitoisuus

:

33–45 %

Sokeripitoisuus

:

> 9,0 Brix-yksikköä

Happamuus

:

0,7–1,75 %

Sokerit/happo (kypsyyden indikaattori)

:

5,4–15

Eteeriset öljyt:

Esimerkkeinä mainittakoon seuraavat öljyt: α-tujeeni, α-pineeni, kamfeeni, β-pineeni, β-myrseeni, ο-methyylianisoli, p-kymeeni, d-limoneeni, γ-terpineeni, linaloli, β-karyofylleeni. Suurimmat pitoisuudet on d-limoneenilla ja sen jälkeen γ-terpineenillä. Eteerisiä öljyä voidaan uuttaa mekaanisesti joko kokonaisesta hedelmästä tai vain kuorista. Uuttuvan öljyn määrä riippuu monista tekijöistä, kuten hedelmän kypsyysasteesta ja koosta sekä käytetystä menetelmästä.

3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet):

3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet):

3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

Tuotteen ”Mandarini Hiou” viljelyn, tuotannon, korjuun ja lajittelun on tapahduttava Hios-, Psara- ja Inousses-saarten maantieteellisen alueen sisällä.

3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt:

3.7   Merkintöjä koskevat erityissäännöt:

Jalostetun ”Mandarini Hioun” merkinnän esimerkiksi makeisina tai mehuina tai siitä saatavien tuotteiden, kuten eteeristen öljyjen, merkinnän on oltava komission tiedonannossa ”Suuntaviivat suojatun alkuperänimityksen (SAN) tai suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) saaneita tuotteita ainesosina sisältävien elintarvikkeiden merkinnöistä” (EUVL C 341, 16.12.2010, s. 3 ja 4) annettujen sääntöjen mukainen.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus:

Suojattua merkintää haetaan Hios-, Psara- ja Inousses-saarille.

5.   Yhteys maantieteelliseen alkuperään:

5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys:

Maaperän ominaisuudet: alluviaalisia sedimenttejä, jotka ovat peräisin kalkkikivikallion murentumisesta. Maaperä on enimmäkseen savista ja sisältää runsaasti kalsiumkarbonaattia (CaCO3). Nämä ominaisuudet ovat suotuisia Hioksen mandariinin viljelylle.

Ilmasto: Alueen ilmastolle ovat tyypillisiä

vuosittaiset tuulet (meltemit, joita Välimerellä esiintyy vain Egeanmerellä), jotka edistävät säiden vakautta (lämmin ilmasto, mikä yleisesti ottaen suojaa hedelmiä hallalta) ja hajottavat pilviä,

runsas auringonpaiste ympäri vuoden (Hioksella on vähiten pilvisiä päiviä koko Kreikassa), ja erityisesti meltemituulten aikaan aurinko paistaa kauimmin, ja

vuosilämpötilan vaihtelut ovat pienet, ts. talvet ovat lämpimiä ja lyhyitä ja kesät miellyttävän vilpoisia.

Tällainen ilmasto sekä se, että 1) pintavedet pysyvät lämpiminä (> 22 °C) jopa syksyllä, 2) maasto on sellainen, että viljelymaat ovat auringossa, ja 3) edellisessä kohdassa mainitut maaperän ominaisuudet vaikuttavat siten, että hedelmät ovat isoja ja laadukkaita, sillä ne sisältävät runsaasti sokeria, koska ilmat ovat lämpimät ja aurinko edistää yhteyttämistä. Samoin hapot hajovat lämpimien öiden ansiosta, mikä myös edistää kypsymistä. Sokerin suhde happamuuteen sitruunahappona ilmaistuna (kypsymisindeksi) on korkea, mistä johtuu makea maku ja voimakas aromi.

Ihmisistä aiheutuvat tekijät: Hioksen mandariinin viljely ei ole ollut ainoastaan maataloustoimintaa, jota on harjoitettu keskeytymättä vuosikymmenten ajan käytäntöjä tarvittaessa mukauttaen; sitä varten on kehitetty myös sopivia rakennuksia ja käytäntöjä, joita voidaan kuvata seuraavasti:

Monet viljelijöille kuuluvat rakennukset ja asuintalot ovat arkkitehtuuriltaan erityisiä; näitä rakennuksia on hedelmätarhojen alueella, ja ne ovat usein kaksikerroksisia, jolloin viljelmiä voidaan valvoa paremmin.

Kastelu hoidetaan laitteilla, joilla kaivoista johdetaan erittäin hyvälaatuista vettä vakoja pitkin. Saaren kastelujärjestelmiä kehittivät 1300-luvulla genovalaiset, jotka rakensivat myös siihen aikaan ainutlaatuiset ojitusjärjestelmät.

Korjuuta varten kehitettiin erityiset kekseliäät tekniikat. Joidenkin mielestä Kreikassa vain hioslaiset osasivat leikata hedelmät hyvin. He leikkasivat ne puista saksilla, minkä jälkeen he leikkasivat kannan syvältä, jolloin hedelmään jäi vain hyvin pieni kanta. Tämän ansiosta pitkät varret eivät vahingoita hedelmiä kuljetukseen käytetyissä astioissa ja laatikoissa.

Viljelyä verten kehitettiin lannoituskäytäntöjä ja -menetelmiä. Yleisesti käytettiin naudan, lampaiden, vuohien ja siipikarjan lantaa. Hedelmänviljelijät kasvattivat samalla näitä eläimiä. Lanta on edelleen peruskeino puiden lannoitukseen, mutta sen käyttö on vähenemässä, sillä sitä ei ole enää niin paljon saatavilla.

Hedelmien suojelemiseksi hallalta käytetään esimerkiksi valvottuja nuotioita ja ympärysmuureja. Puut myös istutetaan tiheään, noin 2–2,5 metrin välein (noin 100 puuta 1 000 neliömetriä kohden).

5.2   Tuotteen erityisyys:

”Mandarini Hiou” on Kreikan maineikkaimpia perinteisiä maataloustuotteita. Aluetasolla se on alkuperämerkinnällä suojatun ”Mastiha Hioun” ohella tärkein tuote. Se on erittäin kysyttyä erityisen maukkautensa ja luonteenomaisen, voimakkaan tuoksunsa takia. Hioksen mandariinilajike on ainutlaatuinen. Sen sanotaan olevan maailman parhaimpia ja tuoksuvimpia lajikkeita. Silloinkin kun syö mandariinin, joka ei ole vielä kypsä, sen pitkään viipyvä tuoksu hurmaa. Hedelmätarhoista leviävä Hioksen mandariinin tuoksu on niin voimakas, että Hios on Kreikassa ja sen ulkopuolella tunnettu ”tuoksuvana Hioksena”. Tämä ominaisuus ei tule yllätyksenä, sillä sanotaan, että tulija haistaa Kamboksen seudun tuoksut jo merellä ennen kuin aloittaa kulkunsa kohti saaren vihreää sydäntä.

Perusteena suojatun maantieteellisen merkinnän hakemiseksi Mandarini Hioulle on käytetty sen mainetta, joka perustuu erityisen hyvään laatuun. Nimitystä ”Mandarini Hiou” käytettiin 1800-luvun lopulta alkaen tuorehedelmämarkkinoilla. Se osoitti, että Hioksen saarella kasvatettua, kysyttyä erikoistuotetta arvostetaan, ja syynä on hedelmän voimakas, luonteenomainen tuoksu ja erityinen maukkaus, josta johtuu tuotteen erityisen korkea kaupallinen arvo.

Mandariinin erityisominaisuuksien säilyttämiseksi hedelmät käärittiin ennen paperiin. Tämä oli Hioksen viljelijöiden keksintö, eikä sitä käytetty muualla Kreikassa. Ranskalainen A. Testevuide kertoi tästä paperiin pakkaamisesta ranskalaisessa matkailulehdessä Le tour du Monde jo vuonna 1878.

5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM):

Tuotteen erityinen maine on seurausta sen erityisistä ominaisuuksista ja myös tietyistä viljelykäytänteistä.

Joka tapauksessa Hioksen mandariini nauttii suurta arvostusta kuluttajien keskuudessa Kreikan rajojen sisällä ja niiden ulkopuolella erityisesti luonteenomaisen tuoksun ja erityisen maukkauden takia. Nämä seikat myötävaikuttivat jo aiemmin paikallisen talouselämän kukoistukseen ja kaupan kehittymiseen Euroopan maiden (Tsekkoslovakia, Bulgaria, Romania, Serbia, Puola, Saksa) kanssa. Edellä mainitut seikat mainitaan useissa kuuluisien matkailijoiden (Galland, Testevuide, Zolotas, Τοbazis, Sgouros ja Sotiriadou) kertomuksissa.

Tähän maineeseen vaikuttavat myös merkittävästi luonnonympäristö ja erityisesti alueen maaperä ja sääolot. Tuotteen erityisten ominaisuuksien kehittymiseen on myötävaikuttanut huomattavasti myös viljelyn nivoutuminen tiukasti paikallisyhteisön taloudelliseen ja kaupalliseen elämään.

Lopuksi mainittakoon, että tuotteen ”Mandarini Hiou” maine johtuu suuressa määrin myös viljelyalueen erityisistä maantieteellisistä piirteistä, joiden vuoksi ei ole sattumaa, että Hios-saarta sanotaan ”tuoksuvaksi”.

Eritelmän julkaisuviite:

(Asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 7 kohta)

http://www.minagric.gr/greek/data/Allin1_for%20CD01.pdf


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top