EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012TA1215(25)

Kertomus Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä viraston vastaukset

EUVL C 388, 15.12.2012, p. 145–150 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.12.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 388/145


KERTOMUS

Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä viraston vastaukset

2012/C 388/25

JOHDANTO

1.

Euroopan rautatievirasto (jäljempänä ’virasto’) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 881/2004 (1). Lillessä ja Valenciennesissa sijaitsevan viraston tehtävänä on parantaa rautatiealan kilpailuasemaa rautatiejärjestelmien yhteentoimivuuden tasoa nostamalla sekä luoda Euroopan rautatiejärjestelmän turvallisuutta koskeva yhteinen lähestymistapa (2).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan mukaisesti viraston tilinpäätöksen (3), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (4) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (5)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Johdon vastuu

4.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä pääjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota viraston varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (6). Pääjohtajan vastuulla on kehittää (7) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (8), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (9) viraston tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

6.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

7.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tarkastajan tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädäntökehyksen vaatimuksia. Kyseisissä riskinarvioinneissa tarkastaja arvioi tilinpäätöksen laatimiseen ja tilinpäätöstietojen riittävyyteen liittyviä sisäisen valvonnan menettelyjä sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston tilinpäätös (10) antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot viraston taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (11).

Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

10.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

11.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumaa kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

12.

Talousarviomäärärahoihin perustuvien maksujen toteutumisaste parani kaikissa osastoissa, mutta pysyi alhaisena osastossa 3 (toimintamenot), jossa toteutumisaste oli 47 prosenttia (39 prosenttia vuonna 2010). Tämä on vastoin talousarvion vuotuisperiaatetta.

MUITA HUOMAUTUKSIA

13.

Viraston perustamisasetuksessa säädetään, että virasto ottaa palvelukseensa määräaikaisia toimihenkilöitä rautatiealan asiantuntijoiden keskuudesta enintään tietyksi ajaksi. Tämän säännöksen perusteella viraston on korvattava puolet operatiivisesta henkilöstöstään vuosina 2013–2015, mikä saattaa aiheuttaa huomattavia häiriöitä viraston toimintaan (12).

14.

Viraston palvelukseenottomenettelyissä on parantamisen varaa, jotta kyetään varmistamaan täysi avoimuus ja hakijoiden yhdenvertainen kohtelu. Ilmoituksissa avoimista toimista ei esimerkiksi mainittu, kuinka monivuotiset keskiasteen jälkeiset opinnot tai yliopisto-opinnot olivat vähimmäisvaatimuksena, vaikka tätä kuitenkin käytettiin valintaperusteena. Seuraavia valintamenettelyn osatekijöitä ei määritetty ennen hakemusten tutkimista: haastatteluihin kutsumiseen ja varallaololuetteloon hyväksymiseen sovellettavat pisterajat, eri valintaperusteiden pisteyttäminen, suullisten ja kirjallisten kokeiden kysymykset sekä kirjallisten ja suullisten kokeiden väliset painotukset.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 11. syyskuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 220, 21.6.2004, s. 3.

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnoista.

(3)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa annetaan lisätietoja talousarvion toteuttamisesta ja hallinnoinnista.

(4)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitteet, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(5)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(6)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(7)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(8)  Erillisvirastojen tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on sisällytetty sellaisinaan viraston varainhoitoasetukseen.

(9)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002, 185 artiklan 2 kohta (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1).

(10)  Lopullinen tilinpäätös laadittiin 4. heinäkuuta 2012 ja tilintarkastustuomioistuin vastaanotti sen 7. heinäkuuta 2012. Lopullinen tilinpäätös, joka on konsolidoitu komission tilinpäätökseen, julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä viimeistään päättynyttä varainhoitovuotta seuraavan varainhoitovuoden marraskuun 15. päivänä. Tilinpäätös esitetään sivustoilla http://eca.europa.eu ja http://www.era.europa.eu

(11)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai niiden puuttuessa kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards / International Financial Reporting Standards).

(12)  Asetus (EY) N:o 881/2004, 24 artikla.


LIITE

Euroopan rautatievirasto – (Lille/Valenciennes)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 91 artiklan 1 kohta)

Euroopan parlamentti ja neuvosto, tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen ja Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa ja alueiden komiteaa kuultuaan, 90 artiklan täytäntöön panemiseksi ja liikenteen erityispiirteet huomioon ottaen:

a)

antavat yhteisiä sääntöjä, joita sovelletaan kansainväliseen liikenteeseen jäsenvaltion alueelle tai sen alueelta taikka yhden tai useamman jäsenvaltion alueen kautta

b)

vahvistavat ne edellytykset, joilla muut kuin jäsenvaltiossa asuvat liikenteenharjoittajat saavat harjoittaa liikennettä siellä

c)

toteuttavat toimenpiteet liikenneturvallisuuden parantamiseksi

d)

antavat muut aiheelliset säännökset.”

Viraston toimivaltuudet

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 881/2004)

Tavoitteet

Osallistua teknisten kysymysten osalta sellaisen unionin lainsäädännön täytäntöönpanoon, joka tähtää:

rautatiealan kilpailuaseman parantamiseen

Euroopan rautatiejärjestelmän turvallisuutta koskevan yhteisen lähestymistavan kehittämiseen,

rajattoman eurooppalaisen rautatieliikennealueen toteuttamiseksi ja turvallisuuden korkean tason takaamiseksi.

Tehtävät

1 –   Antaa komissiolle suosituksia seuraavista aiheista:

rautatieturvallisuusdirektiivissä (2004/49/EY) tarkoitetut yhteiset turvallisuusmenetelmät (YTM) ja yhteiset turvallisuustavoitteet (YTT)

turvallisuustodistukset ja turvallisuutta koskevat toimenpiteet

yhteentoimivuuden teknisten eritelmien (YTE) kehittäminen

alan henkilöstön ammattipätevyys

liikkuvan kaluston rekisteröinti.

2 –   Antaa lausuntoja seuraavista aiheista:

kansalliset turvallisuussäännöt

ilmoitettujen laitosten työn laadun seuranta

Euroopan laajuisen verkon yhteentoimivuus.

3 –   Huolehtii koordinoinnista kansallisten elinten välillä

Kansallisten turvallisuusviranomaisten ja kansallisten tutkintaelinten työn koordinointi (direktiivin 2004/49/EY 17 ja 21 artiklassa kuvatulla tavalla).

4 –   Julkaisut ja tietokannat

turvallisuustasoa koskeva kertomus (joka toinen vuosi)

kertomus yhteentoimivuuden edistymisestä (joka toinen vuosi)

turvallisuutta koskevien asiakirjojen julkinen tietokanta

yhteentoimivuutta koskevien asiakirjojen julkinen rekisteri.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Hallintoneuvosto muodostuu yhdestä kunkin jäsenvaltion edustajasta ja neljästä komission edustajasta sekä kuudesta kyseisten alojen edustajasta, joilla ei ole äänioikeutta.

Pääjohtaja

Hallintoneuvosto nimittää komission ehdotuksesta.

Ulkoinen tarkastus

Tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Viraston resurssit vuonna 2011 (2010)

Talousarvio

26 (24) miljoonaa euroa

Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

Henkilöstötaulukossa 144 (139) tointa,

joista täytettyjä 31.12.2011: 140 (133)

Muu henkilöstö: 14 (15)

Henkilöstö yhteensä: 154 (148) henkilöä, joiden osalta tehtävät jakautuvat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 107 (101)

hallinnolliset tehtävät: 47 (47)

Tuotteet ja palvelut vuonna 2011 (2010)

Turvallisuustodistusten antamista koskevia suosituksia, mukaan lukien yhteen ainoaan unionin turvallisuustodistukseen siirtyminen, suosituksia veturinkuljettajien lupakirjoja ja rekistereitä koskevasta unionin mallista. Seuranta, joka koskee kunnossapidosta vastaavien toimijoiden sertifiointia.

Turvallisuussäännöksiä koskevia suosituksia, mukaan lukien sen arviointi, kuinka kansalliset turvallisuussäännöt on asetettu käyttöön. Sen tutkiminen, kuinka rautatieturvallisuusdirektiivi on saatettu osaksi jäsenvaltioiden kansallista lainsäädäntöä.

Suosituksia turvallisuutta koskevasta raportoinnista, mukaan lukien yhteiset turvallisuusindikaattorit, turvallisuusviranomaisten ja tutkintaelinten työn koordinointi sekä raportointi turvallisuustasosta jäsenvaltioissa.

Suosituksia turvallisuusarvioinnista, mukaan lukien yhteiset turvallisuusmenetelmät.

Yhteentoimivuutta koskeviin teknisiin eritelmiin liittyvät suositukset ja niiden tarkistaminen. Sisällön laajentamisen ja virheiden korjaamisen arviointi.

Suositukset yhteisistä perusteista, jotka koskevat alan henkilöstön ammattipätevyyttä ja operatiivisiin sekä kunnossapitotoimiin osallistuvan rautatiealan henkilöstön arviointi.

Rautateiden turvallisuutta ja yhteentoimivuutta koskevia raportteja.

Asiantuntijalausuntojen antaminen kansallisista säännöistä, sekä ilmoitettujen laitosten työn seuranta.

Turvallisuutta ja yhteentoimivuutta koskevien rekistereiden perustaminen ja ylläpito.

Toiminta järjestelmästä vastaavana viranomaisena ja muutoksen hallinnoijana Euroopan rautatieliikenteen hallintajärjestelmän yhteydessä; komission avustaminen Euroopan rautatieliikenteen hallintajärjestelmään liittyvien hankkeiden arvioinnissa.

Kulkuneuvojen hyväksymistä koskeviin kansallisiin sääntöihin liittyvän viiteasiakirjan määrittäminen ja kokoaminen ja kulkuneuvoja koskeva vastaavuusluokittelu ristiinhyväksyntää silmällä pitäen.

Vaikutustenarvioinnin suorittaminen kaikkien suositusten yhteydessä.

Lähde: Virastolta saadut tiedot.


VIRASTON VASTAUKSET

12.

Vuosina 2010 ja 2011 tehtiin paljon töitä maksuaikojen lyhentämiseksi ja sopimusten keston mukauttamiseksi kalenterivuoteen, jotta vuotuisuuden periaatetta noudatettaisiin paremmin. On syytä todeta, että käyttämättömiä siirtoja on ollut vain vähän viime vuosina (alle 5 %).

13.

Virasto on selvillä riskeistä, joita liittyy lyhyisiin työsuhteisiin perustamisasetuksen mukaisesti palkatun henkilöstön laajaan käyttöön. Tärkeintä on ollut lyhytaikaisen työvoiman sopimusten hallinta siten, että vältetään viimeiseen saakka saman alan asiantuntijatehtävissä työskentelevien työntekijöiden lähtö virastosta samanaikaisesti.

14.

Tulevissa työpaikkailmoituksissa virasto ilmoittaa keskiasteen jälkeisten opintojen tai yliopisto-opintojen vaaditun vähimmäiskeston. Viraston mielestä muut tilintarkastustuomioistuimen esiin ottamat asiat eivät kuitenkaan vaaranna valintamenettelyn puolueettomuutta, koska hakemukset arvioidaan samojen kriteerien perusteella, ja niitä verrataan koko hakijaryhmään nähden. Sama pätee myös kirjallisten kokeiden ja haastattelujen kysymyksiin. Tilintarkastustuomioistuimen mainitsemat asiat käsitellään kuitenkin viraston valintamenettelyistä tehtävässä arvioinnissa.


Top