Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012TA1215(24)

Kertomus Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä rahaston vastaukset

EUVL C 388, 15.12.2012, p. 142–144 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.12.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 388/142


KERTOMUS

Europolin eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä rahaston vastaukset

2012/C 388/24

JOHDANTO

1.

Europolin eläkerahasto (jäljempänä ’rahasto’) perustettiin Euroopan poliisiviraston (Europol, Haag) edellisten henkilöstösääntöjen liitteessä 6 olevan 37 artiklan mukaisesti. Haagissa sijaitsevan rahaston täytäntöönpanoa koskevat yksityiskohtaiset säännöt hyväksyttiin 12 päivänä maaliskuuta 1999 annetulla neuvoston säädöksellä (1). Sääntöjä muutettiin 28 päivänä kesäkuuta 2011 annetulla neuvoston päätöksellä (2). Rahaston tavoitteena on rahoittaa ja maksaa niiden toimihenkilöiden eläkkeet, jotka olivat Europolin palveluksessa, ennen kuin siitä tuli EU:n virasto 1. tammikuuta 2010.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien suoran testaamisen ja rahaston sisäisen valvonnan menettelyjen arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan ja 28 päivänä kesäkuuta 2011 tehdyn neuvoston päätöksen 10 artiklan 4 kohdan mukaisesti rahaston (3) tilinpäätöksen ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Johdon vastuu

4.

Europolin johtaja ja rahaston hallintoneuvosto vastaavat yhdessä rahaston hallinnoinnista. Lisäksi niiden vastuulla on kehittää asianmukainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden avulla laaditaan tilinpäätös. Rahaston hallintoneuvosto vastaa yksin tilinpäätöksen laatimisesta ja sen varmistamisesta, että tilinpäätöksessä ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja. Hallintoneuvoston vastuulla on myös varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (4) rahaston tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

6.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko rahaston tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

7.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tarkastajan tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta rahaston lainsäädäntökehyksen vaatimuksia. Kyseisissä riskinarvioinneissa tarkastaja arvioi tilinpäätöksen laatimiseen ja tilinpäätöstietojen riittävyyteen liittyviä sisäisen valvonnan menettelyjä sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että rahaston tilinpäätös (5) antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot rahaston taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta neuvoston 12 päivänä maaliskuuta 1999 antaman säädöksen, sellaisena kuin sitä on muutettu neuvoston 28 päivänä kesäkuuta 2011 antamalla päätöksellä, ja Alankomaiden tilinpäätösraportointia koskevan direktiivin 610 sekä kansainvälisten IFRS-tilinpäätösstandardien mukaisesti.

Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

10.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että rahaston 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

Lisätietokappale

11.

Tilintarkastustuomioistuin kiinnittää huomiota rahaston varainhoitovuotta 2011 koskevan vuosikertomuksen liitetietojen 2.6 kohtaan. Rahaston hallintoneuvosto laati tilinpäätöksen toimintojen jatkuvuuden periaatteen mukaisesti. Heinäkuun 1. päivään 2015 mennessä rahastolla ei kuitenkaan tule enää olemaan aktiivisia osallistujia. Lähitulevaisuudessa on odotettavissa suuri määrä eläkeoikeuksien siirtoja ja erorahamaksuja. Tämä vähentää huomattavasti rahaston toimintaa, omaisuutta ja eläkevastuita. Rahaston neuvosto ja Europolin hallintoneuvosto arvioivat parhaillaan rahaston tulevaisuuden toimintavaihtoehtoja. Yhtenä vaihtoehtona on purkaa rahasto pian 1. heinäkuuta 2015 jälkeen.

12.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

MUITA HUOMAUTUKSIA

13.

Tilintarkastustuomioistuin pani merkille puutteita Europolin henkilöstölleen tarjoamassa menettelyssä, joka koskee rahaston jättämistä. Kun virastosta tuli vuonna 2010 täysivaltainen EU:n virasto, se pyysi henkilöstön jäseniä, jotka eivät enää ole rahaston osallistujia (6), jättämään rahaston. Vaihtoehtona oli joko ottaa vastaan eroraha tai siirtää kertyneet eläkeoikeudet vaihtoehtoisiin eläkejärjestelmiin (esim. henkilökohtaisten etuuksien hallinto- ja maksutoimisto, kansalliset eläkejärjestelmät tai yksityiset eläkeyhtiöt). Kyseisen päätöksen tekemiselle ei kuitenkaan asetettu määräaikaa.

14.

Rahastolla oli vuoden päättyessä nettorahoitusvaroja 16 miljoonaa euroa. Näistä varoista 15,98 miljoonaa euroa oli talletettu yhteen pankkiin.

15.

Hallintoneuvosto ei ole vielä laatinut menettelyjä, joiden avulla se tarkastaisi vuosittain eläkeläisten eläkeoikeudet ja mm. sen, ovatko asianomaiset eläkeläiset yhä elossa. Vuonna 2011 asuinpaikan vahvistusta pyydettiin kuudelta eläkettä nauttivalta henkilöltä, mutta ainoastaan yksi heistä vastasi.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 5. syyskuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Asiakirja 5397/99, neuvoston julkinen asiakirjahakemisto (http://register.consilium.europa.eu/).

(2)  EUVL L 179, 7.7.2011, s. 5.

(3)  Tilinpäätös sisältää taseen, laskelman tuotoista ja kuluista, rahavirtalaskelman ja liitetiedot.

(4)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002, 185 artiklan 2 kohta (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1).

(5)  Lopullinen tilinpäätös laadittiin 10. heinäkuuta 2012 ja tilintarkastustuomioistuin vastaanotti sen 12. heinäkuuta 2012.

(6)  Nykyisin he ovat EU:n henkilöstösääntöjen alaisia.


RAHASTON VASTAUKSET

13.

Europolin eläkerahastosta (EPF) poistuvalle henkilöstölle tiedotettiin vaatimuksesta, jonka mukaan heidän on valittava eri vaihtoehtojen välillä. Tälle henkilöstölle toimitettiin myös eri vaihtoehtoja koskeva yhteenveto, johon ei sisältynyt taloudellisia tietoja ja heille tarjottiin mahdollisuus henkilökohtaiseen tapaamiseen (mukaan lukien taloudelliset tiedot). Suurin osa henkilöstöstä käytti hyväkseen mahdollisuutta osallistua poistumisoptioiden käsittelylle omistettuun tapaamiseen.

Europol ei saanut henkilöstöön kuuluvilta virallisia valituksia siitä, että heille ei olisi tiedotettu asianmukaisesti asiaan liittyvistä eläkekorvauksista.

14.

EPF:n hallintoneuvoston 11. marraskuuta 2011 pidetyssä kokouksessa tehdyn päätöksen mukaisesti EPF käyttää toisen pankin palveluja vuoden 2012 alusta alkaen. 19. kesäkuuta 2012 pidetyssä kokouksessa hallintoneuvosto pyysi lisäksi saada harkita vielä muidenkin pankkien käyttämistä mahdollisen riskin hajauttamiseksi.

15.

EPF:n hallintoneuvoston kokouksessa 19. kesäkuuta 2012 sovittiin vuosittain toteutettavasta menettelystä eläkkeellä olevien eläkeoikeuksien vahvistamiseksi (vuodesta 2013 alkaen).

Samassa kokouksessa päätettiin vuoden 2012 käynnissä olevan menettelyn osalta lähettää eläkkeellä oleville muistutus yhden kuukauden määräajalla. Mikäli vahvistusta ei siihen mennessä saada, eläkkeen maksaminen keskeytetään.


Top