Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0139

    KOMISSION LAUSUNTOEuroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 7 kohdan c alakohdan nojalla Euroopan parlamentin tarkistuksista neuvoston kantaan ehdotuksesta EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTONDIREKTIIVIKSIsähkö- ja elektroniikkalaiteromusta

    /* COM/2012/0139 final - 2008/0241 (COD) */

    52012PC0139

    KOMISSION LAUSUNTOEuroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 7 kohdan c alakohdan nojalla Euroopan parlamentin tarkistuksista neuvoston kantaan ehdotuksesta EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTONDIREKTIIVIKSIsähkö- ja elektroniikkalaiteromusta /* COM/2012/0139 final - 2008/0241 (COD) */


    2008/0241 (COD)

    KOMISSION LAUSUNTO Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 7 kohdan c alakohdan nojalla Euroopan parlamentin tarkistuksista neuvoston kantaan ehdotuksesta

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    1.           Johdanto

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 7 kohdan c alakohdan mukaan komission on toimitettava lausunto Euroopan parlamentin toisessa käsittelyssä ehdottamista tarkistuksista. Komissio esittää seuraavassa lausuntonsa parlamentin ehdottamista tarkistuksista.

    2.           Tausta

    Komissio antoi 3. joulukuuta 2008 ehdotuksen direktiiviksi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta.

    Talous- ja sosiaalikomitea antoi lausuntonsa 11. kesäkuuta 2009. Alueiden komitea antoi lausuntonsa 4. joulukuuta 2009.

    Euroopan parlamentti vahvisti ensimmäisen käsittelyn kantansa 3. helmikuuta 2011.

    Neuvosto pääsi ehdotuksesta poliittiseen yhteisymmärrykseen 14. maaliskuuta 2011 ja vahvisti yhteisen kantansa 19. heinäkuuta 2011.

    Euroopan parlamentti vahvisti kantansa toisessa käsittelyssä 19. tammikuuta 2012.

    Komissio esitti 18. tammikuuta 2012 pidetyssä täysistunnossa lausumia selkeyttääkseen joitakin komission kantoja ja pyrkimyksiä. Tavoitteena oli helpottaa yhteisymmärryksen saavuttamista toisessa käsittelyssä.

    3.           Komission ehdotuksen tavoite

    Sähkö- ja elektroniikkaromua koskevan uudelleenlaaditun ehdotuksen (2008) erityisenä tarkoituksena oli lisätä resurssitehokkuutta ja varmistaa elektroniikkaromun asianmukainen käsittely asettamalla kunkin jäsenvaltion todelliseen tilanteeseen soveltuvia keräystavoitteita. Lisäksi tavoitteena oli vähentää tarpeetonta hallinnollista taakkaa ja varmistaa parempi täytäntöönpano, erityisesti kääntämällä sähkö- ja elektroniikkalaiteromuksi epäiltyjen käytettyjen laitteiden tuonnin todistustaakka päinvastaiseksi.

    4.           Komission huomiot

    Euroopan parlamentti hyväksyi täysistunnossaan 19. tammikuuta 2012 kompromissipaketin, josta oli sovittu neuvoston kanssa yhteisymmärryksen saavuttamiseksi toisessa käsittelyssä.

    Kompromissipaketin muodostavat tarkistukset koskevat ennen kaikkea seuraavia:

    – jäsenvaltiokohtaisten uusien keräystavoitteiden asettaminen seitsemän vuotta voimaantulon jälkeen ja välitavoitteen vahvistaminen neljä vuotta voimaantulon jälkeen,

    – pienikokoisen sähkö- ja elektroniikkalaiteromun takaisinotto suurissa vähittäiskaupoissa, jollei vaihtoehtoisten järjestelmien voida osoittaa olevan vähintään yhtä tehokkaita,

    – soveltamisalan laajentaminen sisältämään kaikki        sähkö- ja elektroniikkalaitteet kuusi vuotta voimaantulon jälkeen lisäpoikkeuksin sen jälkeen, kun komissio on ensin tehnyt uudelleentarkastelun,

    – rekisteröinti- ja raportointivaatimusten yhdenmukaistaminen samalla kun tunnustetaan, että kyseiset vaatimukset ovat periaatteessa kansallisia, jotta mahdollistetaan tehokas täytäntöönpano,

    – vähimmäisvaatimusten käyttöönotto käytettyjen laitteiden siirroille, joita epäillään laittomiksi jätteensiirroiksi, mukaan lukien todistustaakan kääntäminen päinvastaiseksi, ja erityiset poikkeukset.

    Komissio hyväksyy kompromissipaketin, koska se on johdonmukainen ehdotuksen yleisen tavoitteen ja yleisten periaatteiden kanssa.

    Komissio korostaa, etteivät siirtoja koskevat vähimmäisvaatimukset saisi estää käytettyjen laitteiden laillista kauppaa. Jos siirron epäillään olevan tosiasiallisesti laiton jätteensiirto, liite VI tarjoaa jäsenvaltioille oikeudellisen välineen tilanteen selkeyttämiseksi.

    5.           Päätelmät

    Komissio hyväksyy Euroopan parlamentin toisen käsittelyn tarkistukset edellä kuvatun neuvoston ja Euroopan parlamentin kompromissitekstin mukaisesti. Komissio hyväksyy liitteessä esitetyt lausumat.

    Liite: Komission lausumat

    Lausuma tuotesuunnittelusta (sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivin 4 artikla)

    Ekologista suunnittelua koskevat toimenpiteet voivat helpottaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetun direktiivin tavoitteiden saavuttamista tiedonannon ”Etenemissuunnitelma kohti resurssitehokasta Eurooppaa” (KOM(2011) 571) mukaisesti. Jos ja kun komissio ottaa käyttöön direktiivin 2009/125/EY mukaisesti uusia täytäntöönpanotoimenpiteitä tuotteille, jotka kuuluvat myös sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivin soveltamisalaan, tai tarkistaa niitä, se ottaa huomioon direktiivin 2009/125/EY liitteessä 1 olevassa 1 osassa tarkoitetut uudelleenkäyttöä ja kierrätystä koskevat parametrit ja arvioi, miten toteutettavissa ovat vaatimukset, jotka koskevat tällaisten tuotteiden uudelleenkäytettävyyttä, helppoa hajottamista osiin ja kierrätettävyyttä.

    Lausuma keräystavoitteita koskevista erityispoikkeuksista (sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivin 7 artikla)

    Uuden sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivin 7 artiklan 4 kohdassa vahvistetaan mahdollisuus siirtymäjärjestelyihin, jotta voidaan ottaa huomioon vaikeudet, joita jäsenvaltioilla on tämän artiklan keräystavoitteiden saavuttamisessa erityisten olosuhteiden vuoksi. Komissio korostaa, että sähkö- ja elektroniikkalaiteromun korkeat keräystavoitteet ovat tärkeitä resurssitehokkaan Euroopan kannalta ja että siirtymäjärjestelyjä voidaan soveltaa vain poikkeuksellisissa olosuhteissa. Vaikeuksien ja erityisolosuhteiden, joihin poikkeukset perustuvat, on oltava objektiivisia, hyvin dokumentoituja ja näytettävissä toteen.

    Lausuma nanomateriaaleista (sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivin 8 artikla ja liite VII)

    Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat sopineet pyytävänsä komissiota arvioimaan, tarvitaanko erityistä käsittelyä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun sisältämän nanomateriaalin vuoksi. Tässä yhteydessä komissio soveltaa nanomateriaaleihin komission suosituksessa 696/2011 esitettyä määritelmää. Tällaisista nanomateriaaleista aiheutuvat mahdolliset riskit havaittaisiin välineillä, joista on säädetty tätä varten asianomaisessa lainsäädännössä. Jos erityisten nanomateriaalien on osoitettu vaarantavan ihmisten terveyden tai ympäristön, komissio arvioi, tarvitaanko erityistä käsittelyä, ja muuttaa liitettä VII tarpeen mukaan.

    Lausuma täytäntöönpanosäädösten käytöstä (sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivin 7 artiklan 5 kohta ja 23 artiklan 4 kohta)

    Komissio katsoo, että 7 artiklan 5 kohdassa ja 23 artiklan 4 kohdassa komissiolle siirretyn vallan pitäisi olla siirrettyä säädösvaltaa, jotta voitaisiin asianmukaisesti heijastaa siirretyn vallan luonnetta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti. Kompromissiratkaisuun pääsemiseksi komissio ei kuitenkaan vastusta määräenemmistöllä hyväksyttävää puheenjohtajavaltion tekstiä. Komissio varaa kuitenkin tämän erityisen kysymyksen osalta itselleen oikeuden käyttää perussopimuksessa määrättyjä oikeuskeinoja pyytääkseen tuomioistuimelta selvennystä 290 ja 291 artiklan välisestä rajanvedosta.

    KOMISSION LAUSUMA TÄYTÄNTÖÖNPANOSÄÄDÖSTEN HYVÄKSYMISMENETTELYSTÄ

    Komissio korostaa, että on asetuksen (EY) N:o 182/2011 (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13) hengen ja kirjaimen vastaista vedota järjestelmällisesti 5 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan b alakohtaan. Tätä säännöstä tulisi käyttää ainoastaan, mikäli ilmenee erityinen tarve poiketa periaatteesta, jonka mukaan komissio voi hyväksyä ehdotuksen täytäntöönpanosäädökseksi, kun lausuntoa ei ole annettu. Kun otetaan huomioon, että kyseessä on poikkeus 5 artiklan 4 kohdassa määriteltyyn periaatteeseen, toisen alakohdan b alakohtaan vetoamista ei voida pitää puhtaasti lainsäätäjän harkintavallan käyttämisenä, vaan se on tulkittava rajoittavasti ja täten perusteltava.

    Top