Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AA0005

    Lausunto nro 5/2012 (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 336 artiklan nojalla) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan unionin virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja unionin muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen muuttamisesta

    EUVL C 205, 12.7.2012, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    12.7.2012   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 205/1


    LAUSUNTO nro 5/2012

    (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 336 artiklan nojalla)

    ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan unionin virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja unionin muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen muuttamisesta

    2012/C 205/01

    EUROOPAN UNIONIN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 336 artiklan,

    ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan unionin virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja unionin muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen muuttamisesta (1),

    ottaa huomioon edellä mainittua ehdotusta koskevan Euroopan parlamentin lausuntopyynnön, jonka tilintarkastustuomioistuin vastaanotti 5. maaliskuuta 2012,

    ottaa huomioon edellä mainittua ehdotusta koskevan neuvoston lausuntopyynnön, jonka tilintarkastustuomioistuin vastaanotti 30. tammikuuta 2012,

    ottaa huomioon antamansa vuosikertomukset, erityiskertomukset ja lausunnot (2),

    ON ANTANUT SEURAAVAN LAUSUNNON:

    JOHDANTO

    1.

    Komissio ehdottaa, että kaikkien Euroopan unionin toimielinten ja virastojen henkilöstöstä vähennetään 5 prosenttia vuosina 2013–2018. Voidakseen hallinnoida kyseisen vähennyksen vaikutusta ja käsitellä muita henkilöstöön liittyviä asioita komissio ehdottaa henkilöstösääntöihin seuraavia muutoksia:

    viikottaista vähimmäistyöaikaa lisätään 40 tuntiin

    tavanomaista eläkeikää nostetaan 63 vuodesta 65 vuoteen ja varhaiseläkeikää 55 vuodesta 58 vuoteen

    palkkojen ja eläkkeiden vuotuiseen mukautukseen ja eläkemaksutason vuotuiseen mukauttamiseen sovellettavia menettelyjä tarkistetaan

    nykyinen erityismaksu muutetaan 6 prosentin yhteisvastuumaksuksi

    hallintoavustajien tehtäväryhmän urarakennetta muutetaan lisäämällä uusi sihteerien ja virkailijoiden tehtäväryhmä (AST/SC)

    pieni määrä muita muutoksia, jotka liittyvät henkilöstöjärjestelyihin ja henkilöstöhallintoon.

    2.

    Komission ehdotuksessa arvioidaan, että uudistuksella on kaudella 2013–2020 seuraavat taloudelliset vaikutukset:

    1 041 miljoonaa euroa säästöä monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeessa V

    258 miljoonaa euroa säästöä muualla kuin monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeessa V

    30 miljoonaa euroa lisäystä erityismaksusta saataviin tuloihin

    277 miljoonaa euroa vähennystä eläkemaksuista saataviin tuloihin

    165 miljoonaa euroa vähennystä verotuloihin.

    3.

    Lisäksi odotetaan, että eläkemenoista kertyy säästöjä pitkällä aikavälillä (3) noin 1 000 miljoonaa euroa vuodessa.

    YLEISET HUOMAUTUKSET

    4.

    Tilintarkastustuomioistuin toteaa, että komission ehdotuksen vaikutusta ei pitäisi mitata ainoastaan sen perusteella, että henkilöstö vähenee 5 prosentilla ja henkilöstösääntömuutokset pannaan täytäntöön, vaan vaikutuksen arvioinnissa olisi myös otettava huomioon ehdotuksessa ennustetun taloudellisen kokonaistavoitteen saavuttaminen.

    5.

    Suunniteltu 5 prosentin henkilöstöleikkaus riippuu siitä, miten talousarviomäärärahat päätetään jakaa monivuotisessa rahoituskehyksessä. Henkilöstöleikkaus on kuitenkin yksi niistä keskeisistä tekijöistä, joilla edistetään taloudellisen säästötavoitteen saavuttamista. Suunnitellut henkilöstöä ja varainkäyttöä koskevat säästöt turvataan parhaiten siten, että kukin toimielin vähentää henkilöstöään 5 prosentilla.

    6.

    Toimielinten on otettava suunnitellut työvoimavähennykset huomioon EU:n toiminnan suunnittelussa ja henkilöstövarojensa hallinnoinnissa. Lisäksi niiden on varmistettava asianmukainen priorisointi erityisesti silloin, kun päätetään EU:n politiikasta ja menoista seuraavaa monivuotista rahoituskehystä varten.

    7.

    Ehdotuksessa ei käsitellä henkilöstöhallintoon liittyviä seikkoja (koulutusta, suoritusten arviointia, ylentämistä ja palkkaluokitusta) tapoina parantaa EU:n henkilöstön kokonaistuottavuutta.

    HUOMAUTUKSET TIETYISTÄ KOMISSION EHDOTUKSEN NÄKÖKOHDISTA

    Henkilöstön vähentäminen 5 prosentilla

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että ehdotus yksinään ei johtaisi henkilöstömäärän vähentämiseen 5 prosentilla ja vastaaviin taloudellisiin säästöihin. Henkilöstösääntöehdotuksen 6 artiklassa viitataan nimenomaisesti velvoitteisiin, jotka on esitetty monivuotisessa rahoituskehyksessä ja sen täytäntöönpanomääräykset sisältävässä toimielinten välisessä sopimuksessa (4). Tilintarkastustuomioistuin muistuttaa, että EU:n virkamieskunnan koko on määritettävä vuotuisen talousarviomenettelyn aikana ja menettelyyn liittyvissä päätöksissä on otettava huomioon komission ehdotuksen tavoitteet.

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin suosittaa, että toimielimet raportoivat vuosittain toimenpiteistä, jotka ne ovat toteuttaneet saavuttaakseen suunnitellut tavoitteet vähentää henkilöstöä 5 prosentilla. Tavoite saavutettaisiin siten, että tiettyä määrää palveluksesta poistuvasta henkilöstöstä, toisin sanoen eläkkeelle jääviä tai sopimuksen päättymisen vuoksi lähteviä henkilöitä, ei korvattaisi uusilla. Toimielinten selvityksissä olisi osoitettava, että kulujen vähentämistä ei kierretä esimerkiksi turvautumalla ulkopuolisiin palveluntarjoajiin, koska tämäntyyppistä henkilöstöä ei oteta henkilöstömäärässä huomioon.

    Palkkojen ja eläkkeiden mukauttamismenetelmä

    10.

    Nykyinen EU:n virkamiesten palkkojen ja eläkkeiden mukauttamismenetelmä perustuu kahdeksan jäsenvaltion virkamiesten palkkojen reaalimuutoksiin. Uudessa ehdotetussa menetelmässä mukautukset perustuvat kaikkien jäsenvaltioiden virkamiesten bruttopalkkojen nimellismuutoksiin; menetelmässä ei oteta huomioon verotuksen vaikutusta tai muita palkasta tehtäviä pidätyksiä. Muutos saattaa johtaa yksinkertaisempaan ja nopeampaan mukautusten määritysmenetelmään. Lainsäätäjän on kuitenkin harkittava huolella muutoksen taloudellista nettovaikutusta.

    11.

    Komissio ehdottaa, että otetaan käyttöön automaattinen poikkeuslauseke, jonka mukaan palkkojen ja eläkkeiden mukauttamista ylöspäin lykätään osittain vuodella. Näin ollen nykysäännösten mukainen enintään vuoden viive pidentyisi vielä vuodella (5), jos kaikkien poikkeuslausekkeen soveltamisedellytysten täyttymisestä saadaan vahvistus (6). Jos mukautus viivästyy, EU:n henkilöstön palkat ja eläkkeet ovat vähemmässä määrin rinnasteisia jäsenvaltioiden julkishallinnon palkkojen ja eläkkeiden kanssa. Kyseiset mukautukset olisi ihanteellista toteuttaa mahdollisimman pian siitä hetkestä, kun muutoksiin johtavat olosuhteet toteutuvat.

    Muutokset urarakenteeseen

    12.

    Ehdotuksella otetaan käyttöön uusi sihteerien ja virkailijoiden henkilöstöluokka ”AST/SC” olemassa olevien hallintovirkamiesten (AD) ja hallintoavustajien (AST) tehtäväryhmien lisäksi. AST/SC-aloituspalkkaluokille ehdotettu palkkataso tekee joissakin tapauksissa vaikeaksi rekrytoida sellaista henkilöstöä, jolla olisi toimielinten työn luonteen vaatima kielitaito, ja lisäksi se vaikeuttaa maantieteellisen tasapainon ylläpitoa.

    13.

    Komissio ehdottaa, että AST-tehtäväryhmän urarakennetta muutetaan siten, että kaksi korkeinta palkkaluokkaa varataan toimihenkilöille, joiden vastuulla on merkittäviä tehtäviä. Tulevaisuudessa toimielimissä on ”vanhempia hallintoavustajia” (AST 10 ja AST 11) ja ”hallintoavustajia” (AST 1–AST 9). Komission ehdottamia siirtymäsäännöksiä sovellettaisiin 31. joulukuuta 2012 palveluksessa olevaan henkilöstöön. Tämä voi tuoda mukanaan eriarvoiseen kohteluun (7) liittyviä ongelmia niiden hallintoavustajien tapauksessa, jotka on otettu palvelukseen henkilöstösääntöjen vuonna 2004 toteutetun uudistuksen jälkeen.

    Joustavuus työpaikalla

    14.

    Ehdotus joustavaa työaikaa koskevista järjestelyistä koskee koko henkilöstöä lukuun ottamatta yksikönpäälliköiksi, johtajiksi ja pääjohtajiksi nimitettyjä toimihenkilöitä. Tilintarkastustuomioistuin suosittaa harkitsemaan, olisiko johtohenkilöstöön asianmukaista soveltaa vastaavanlaisia järjestelyjä, kun otetaan huomioon yhtäältä sitoutuminen, jota johtohenkilöstöltä voidaan kohtuudella odottaa, ja toisaalta toimielinten tarve hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla koko henkilöstöään ja myös niitä toimihenkilöitä, jotka haluavat huolehtia sekä työhön että vanhemmuuteen liittyvistä velvoitteistaan.

    Täytäntöönpanosääntöjen johdonmukaisuus

    15.

    Tilintarkastustuomioistuin suhtautuu myönteisesti siihen, että komissio ehdottaa, että tuomioistuimen olisi läpinäkyvyyden takaamiseksi perustettava rekisteri kaikkien toimielinten täytäntöönpanosäännöistä ja että komission olisi raportoitava kolmen vuoden välein säännöistä, jotka kukin toimielin on antanut henkilöstösääntöjen soveltamiseksi. Lisäksi tilintarkastustuomioistuin suosittaa, että komissio ehdottaa ennalta kuulemiseen perustuvaa menettelyä, jotta vältytään tapauksilta, joissa toimielinten välisten täytäntöönpanosääntöjen eroavaisuuksien vuoksi henkilöstöä kohdeltaisiin eriarvoisella tavalla.

    Maantieteellisen epätasapainon korjaaminen

    16.

    Olisi pohdittava huolella komission ehdotusta korjata pitkäaikainen ja merkittävä maantieteellinen epätasapaino tapauksissa, joissa kansallisuudet ovat aliedustettuina maansa väestön suhteelliseen kokoon nähden. Tällaisissa järjestelyissä olisi noudatettava EU:n kansalaisten tasa-arvoisuuden periaatetta sekä periaatetta, jonka mukaan virkoja ei varata jonkun tietyn jäsenvaltion kansalaisille.

    Uusi väliaikaisen henkilöstön ryhmä virastoihin

    17.

    Komissio ehdottaa, että muuhun unionin henkilöstöön sovellettavissa palvelussuhteen ehdoissa otetaan virastoja varten käyttöön uusi väliaikaisen henkilöstön ryhmä. Kyseiset toimihenkilöt otettaisiin palvelukseen määräajaksi tai toistaiseksi. Toistaiseksi palvelukseen otettu henkilöstö nauttisi tosiasiassa lähes kaikilta osin samanlaisesta asemasta kuin virkamiehet. Ei ole kuitenkaan olemassa säännöksiä, joiden avulla varmistettaisiin, että tällaisen henkilöstön valinta tapahtuisi samojen periaatteiden ja standardien mukaan ja yhtä kurinalaisesti kuin virkamiesten valinta.

    LISÄHUOMAUTUKSIA

    OLAFin toimielimissä suorittamat hallinnolliset tutkimukset

    18.

    Tilintarkastustuomioistuin muistuttaa, että OLAFin tutkimusten tehokkuuden turvaamisen ja perusoikeuksien suojaamisen välille on löydettävä tasapaino. Olisi selvennettävä, että henkilöstösääntöjen 90 a artiklassa mainittu henkilöstösäännöissä tarkoitetun henkilön ”vastaisen toimenpiteen” käsite pitää sisällään kaikki OLAFin tutkimuksiin sisältyvät toimet, joiden vuoksi henkilöstön edut tai perusoikeudet eivät toteudu tosiasiallisesti erityisesti tapauksissa, joissa OLAF on laatinut lopullisen raporttinsa ja/tai toimittanut tietoja kansallisille oikeusviranomaisille. Lisäksi käytännön kokemus on osoittanut, että nykyiset säännökset (8) eivät ole riittävän tarkkoja, jotta vältyttäisiin OLAFin roolia koskevalta epätietoisuudelta, kun kyseessä on vakava virhe, joka ei vaikuta EU:n taloudellisiin etuihin.

    Euroopan unionin henkilöstövalintatoimisto

    19.

    Euroopan unionin henkilöstövalintatoimistosta (EPSO) (9) on heti sen perustamisen jälkeen tullut keskeinen yhteydenottopiste niille EU:n kansalaisille, jotka haluavat työskennellä Euroopan toimielimissä. EPSOn järjestämiä kilpailuja koskevat nykysäännöt ovat henkilöstösääntöissä (10) varsin alkeelliset. Säännöt otettiin käyttöön vuonna 2004. Huomattava määrä oikeuskäytäntöä on sittemmin selkeyttänyt valintaprosessin tärkeitä periaatteita, kuten valintalautakuntien asemaa tai kielten käyttöä. Komission olisi läpinäkyvyyden varmistamiseksi harkittava tarvittavien muutosehdotusten tekemistä, jotta kyseiset selvennykset otettaisiin huomioon henkilöstösääntöjen asianomaisissa säännöksissä.

    Yksinkertaistaminen

    20.

    Henkilöstösäännöt ja muuhun unionin henkilöstöön sovellettavat palvelussuhteen ehdot ovat vuosien saatossa tulleet yhä monimutkaisemmiksi. Komission olisi tutkittava yhdessä muiden asianomaisten toimielinten kanssa, millä eri tavoin niitä voitaisiin yksinkertaistaa ja samalla lisätä varainhoidon asianmukaisuutta. Selvityksen yhteydessä olisi myös tutkittava muiden kansainvälisten järjestöjen ja henkilöstösääntöjen ulkopuolelle jäävien EU:n toimielinten ja virastojen sääntöjä.

    Säännökset avointa, tehokasta ja riippumatonta hallintoa varten

    21.

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 336 artikla on edelleen toimielinten ja niiden henkilöstön välisen suhteen sääntelyn perusta, mutta SEUT-sopimukseen äskettäin lisätyssä 298 artiklassa EU:n lainsäätäjää vaaditaan kuitenkin antamaan säännökset avointa, tehokasta ja riippumatonta eurooppalaista hallintoa varten. Nämä säännökset täydentäisivät henkilöstösääntöjä hyödyllisellä tavalla. Komission olisi pohdittava sellaisten säännösten ehdottamista, joiden avulla parannettaisiin kansalaisten ja SEUT-sopimuksen 298 artiklan mukaisen eurooppalaisen hallinnon välistä suhdetta. Tämä tapahtuisi esim. selvittämällä, miten toimielimet varmistavat, että niiden henkilöstö kohtelee kansalaisia tasapuolisesti, tai miten toimielimet toimivat väitetyissä eturistiriitatilanteissa.

    Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän lausunnon Luxemburgissa 14. kesäkuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  KOM(2011) 890 lopullinen, 13. joulukuuta 2011.

    (2)  Ks. tilintarkastustuomioistuimen lausunto nro 14/2002 alkuperäisistä ehdotuksista henkilöstösääntöjen uudistamiseksi vuonna 2002 (EYVL C 21, 28.1.2003, s. 1); lausunto nro 1/2004 komission muutetusta ehdotuksesta henkilöstösääntöjen uudistamiseksi vuonna 2004 (EUVL C 75, 24.3.2004, s. 1); lausunto nro 5/2010 henkilöstösääntöjen uudistuksesta, joka kohdistui lähinnä Euroopan ulkosuhdehallinnon perustamiseen liittyviin henkilöstöasioihin (EUVL C 291, 27.10.2010, s. 1).

    (3)  Komission mukaan tämä on tilanne 2060-luvulla eli silloin, kun vaikutus eläkemenoihin on suurimmillaan (ks. KOM(2011) 890 lopullinen, s. 55, 10 alaviite).

    (4)  Komission kesäkuussa 2011 ehdottamassa luonnoksessa toimielinten väliseksi sopimukseksi todetaan, että Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio sopivat vähentävänsä henkilöstöä asteittain 5 prosenttia vuosina 2013–2018. Vähennyksen olisi koskettava kaikkia toimielimiä, elimiä ja virastoja (ks. KOM(2011) 403 lopullinen, 29. kesäkuuta 2011, ”Luonnos Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission väliseksi toimielinten sopimukseksi budjettiyhteistyöstä ja moitteettomasta varainhoidosta”, 23 kohta).

    (5)  Ks. henkilöstösäännöt, 65 artikla ja liite XI.

    (6)  Mekanismi käynnistyy, jos i) ennustetaan, että Euroopan unionin kuluvan vuoden bruttokansantuote laskee, ii) Eurostatin jäsenvaltioiden virkahallinnon palkkamuutosten perusteella laskema mukautuksen määrä on positiivinen ja iii) mukautuksen suuruus ylittää bruttokansantuotteen ennustetun muutoksen kahdella prosenttiyksiköllä.

    (7)  Ks. vastaavanlainen huomautus, jonka tilintarkastustuomioistuin on esittänyt lausunnossa nro 1/2004, kohdassa 2.

    (8)  Ks. henkilöstösäännöt, 22 a artikla.

    (9)  Euroopan parlamentin, neuvoston, komission, tuomioistuimen, tilintarkastustuomioistuimen, talous- ja sosiaalikomitean, alueiden komitean ja Euroopan oikeusasiamiehen päätös, tehty 25 päivänä heinäkuuta 2002, Euroopan yhteisöjen henkilöstövalintatoimiston perustamisesta (EYVL L 197, 26.7.2002, s. 53).

    (10)  Ks. henkilöstösäännöt, liitteessä III oleva 7 artikla.


    Top