EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011TA1216(05)

Kertomus uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmää (SESAR) koskevan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä yhteisyrityksen vastaukset

EUVL C 368, 16.12.2011, p. 32–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.12.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 368/32


KERTOMUS

uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmää (SESAR) koskevan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2011/C 368/05

JOHDANTO

1.

Brysselissä sijaitseva SESAR-yhteisyritys perustettiin helmikuussa 2007 (1) hallinnoimaan SESAR-hankkeen (uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmä) toimia.

2.

SESAR-hankkeen avulla pyritään nykyaikaistamaan Euroopan ilmaliikenteen hallintaa. Hanke jakautuu kolmeen eri vaiheeseen:

a)

Määrittelyvaihe käynnistyi vuonna 2005. Vaiheen johdosta vastasi Euroopan lennonvarmistusjärjestö (Eurocontrol), ja siihen suunnattiin yhteisrahoitusta EU:n talousarviosta Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskevasta ohjelmasta. Toiminnan perusteella laadittiin eurooppalainen ilmaliikenteen hallinnan yleissuunnitelma, jossa määritetään uuden sukupolven ilmaliikenteen hallintajärjestelmien sisältö sekä kehittämistä ja käyttöönottoa koskevat suunnitelmat.

b)

Kehitysvaihetta (2008–2013) hallinnoi SESAR-yhteisyritys (2). Vaiheen aikana laaditaan uusia teknologisia järjestelmiä, osia ja toimintamenettelyjä eurooppalaisen ilmaliikenteen hallinnan yleissuunnitelman mukaisesti.

c)

Käyttöönottovaihetta (2014–2020) johtavat teollisuuden yhteistyökumppanit ja alan toimijat. Tavoitteena on tuottaa ja toteuttaa laajalti uusi ilmaliikenteen hallinnan infrastruktuuri.

3.

Yhteisyritys on julkisen ja yksityisen sektorin yhteishanke. Yhteisyrityksen perustajaosakkaita ovat Euroopan unioni, jota edustaa Euroopan komissio, ja Euroopan lennonvarmistusjärjestö (Eurocontrol), jota edustaa sen virasto. Kiinnostuksenilmaisupyynnön perusteella yhteisyrityksen osakkaiksi valittiin 15 julkista ja yksityistä lennonvarmistusalan yritystä. Niihin lukeutuu esimerkiksi lennonvarmistuspalvelujen tarjoajia, maalaitteiden valmistajia sekä ilmailu- ja avaruusteollisuuden laitevalmistajia, ilma-alusten valmistajia, lentokenttäviranomaisia ja lentokoneen laitteiden valmistajia.

4.

SESAR-hankkeen kehitysvaiheen talousarvio on 2,1 miljardia euroa, josta EU, Eurocontrol ja toimiin osallistuvat julkiset ja yksityiset yhteistyökumppanit vastaavat samansuuruisilla osuuksilla. EU:n osuus rahoitetaan seitsemännestä tutkimuksen ja kehittämisen puiteohjelmasta ja Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskevasta ohjelmasta. Noin 90 prosenttia Eurocontrolin ja muiden osallistujien rahoitusosuuksista perustuu luontoissuorituksiin.

5.

SESAR-yhteisyritys alkoi toimia itsenäisesti 10. elokuuta 2007.

TARKASTUSLAUSUMA

6.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan mukaisesti SESAR-yhteisyrityksen tilinpäätöksen (3), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (4) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (5)31. joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

7.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (6).

Pääjohtajan vastuu

8.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä pääjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien sääntöjen mukaisesti (7) omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (8). Pääjohtajan vastuulla on kehittää sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (9), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuu

9.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

10.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (10) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

11.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutettiin menettelyjä, joiden tarkoituksena oli saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita käytettävät menetelmät sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

12.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä olevien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että SESAR-yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2010 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien sääntöjen mukaisesti.

Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että SESAR-yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

15.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

16.

Hallintoneuvoston hyväksymään vuoden 2010 lopulliseen talousarvioon sisältyi 135 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 143 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 97,3 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 82,2 prosenttia.

17.

Osakkaiden rahoitusosuudet (55,6 miljoonaa euroa) ja edellisen vuoden tulos (86,5 miljoonaa euroa) olivat vuonna 2010 yhteensä 142,1 miljoonaa euroa. Maksujen määrä oli 84,9 miljoonaa euroa, ja määrärahoja siirrettiin 3,7 miljoonaa euroa. Tämä johti 53,5 miljoonan euron positiiviseen talousarviotulokseen. Pankkitalletusten kokonaismäärä oli varainhoitovuoden lopussa 57,2 miljoonaa euroa. Tämä oli vastoin tasapainoa koskevaa talousarvioperiaatetta.

18.

SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien sääntöjen 6 artiklan mukaan menoon ei saa sitoutua eikä sitä saa hyväksyä maksettavaksi, jos se ylittää vahvistetun määrärahan. Kahdessa budjettikohdassa maksettavaksi oli kuitenkin hyväksytty määrä, joka oli vahvistettua määrärahaa (hallintomäärärahojen kohdalla 11 prosenttia ja tutkimuksen ja kehittämisen kohdalla yhdeksän prosenttia) suurempi.

MUUT KYSYMYKSET

Sisäisen valvonnan järjestelmät

19.

Yhteisyritys alkoi vuonna 2010 käyttää samoja varainhoidon tietojärjestelmiä (ABAC ja SAP) kuin komissio. Sesar-yhteisyrityksen toimintaohjelman hallintajärjestelmää ei kuitenkaan ole integroitu näihin varainhoidon tietojärjestelmiin. Tilinpitäjä ei ollut vuoden 2010 loppuun mennessä validoinut järjestelmien perustana olevia toimintaprosesseja, vaikka validointia edellytetään yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöissä.

Osakkaiden maksuosuuksien viivästyminen

20.

Yhteisyrityksen osakkaiden vuosittaisille käteissuorituksille asetettua määräaikaa 1. heinäkuuta 2010 ei noudatettu, vaan maksuosuuksia suoritettiin 12–113 päivän viiveellä. Kaksi osakasta ei ollut maksanut osuuttaan lainkaan vuoden 2010 loppuun mennessä.

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäinen tarkastus

21.

Tilintarkastustuomioistuin toi edellisessä kertomuksessaan esiin, että yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksessä esitettyä määräystä komission sisäisen tarkastajan asemasta olisi selkeytettävä. Yhtiöjärjestystä ei ole muutettu, mutta tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että komissio ja yhteisyritys ovat määritelleet aiempaa yksiselitteisemmin komission sisäisen tarkastuksen ja yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen toiminnon operatiiviset roolit.

22.

Komission sisäisen tarkastuksen pääjohtaja on tilintarkastustuomioistuimen näkemyksen suuntaisesti vahvistanut kaikille EU:n yhteisyrityksille osoittamassaan asiakirjassa, että yleisen varainhoitoasetuksen nojalla komission sisäinen tarkastus vastaa yhteisyritysten sisäisestä tarkastuksesta. SESAR-yhteisyrityksen hallintoneuvosto on tämän perusteella muuttanut sisäisen tarkastuksen toiminnon peruskirjaa.

Tilintarkastustuomioistuimen jaosto II on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Harald NOACKin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 12. lokakuuta 2011 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 219/2007 yhteisyrityksen perustamisesta uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmän (SESAR) kehittämiseksi (EUVL L 64, 2.3.2007, s. 1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1361/2008 (EUVL L 352, 31.12.2008, s. 12).

(2)  Liitteessä esitetään tiedoksi yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista ja toiminnoista.

(3)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

(4)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, oman pääoman muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitteet, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(5)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(6)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(7)  SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännöt, jotka hallintoneuvosto vahvisti 28. heinäkuuta 2009.

(8)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(9)  Erillisvirastojen tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on sisällytetty sellaisenaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin sääntöihin.

(10)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).


LIITE

SESAR-yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(187 artikla)

Tutkimus ja teknologinen kehittäminen sekä avaruusala

EU:n tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä koskevien toimintaohjelmien asianmukainen täytäntöönpano.

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(neuvoston asetus (EY) N:o 219/2007, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna neuvoston asetuksella (EY) N:o 1361/2008)

Keskeiset tavoitteet

Yhteisyrityksen tarkoituksena on varmistaa Euroopan ilmaliikenteen hallintajärjestelmän uudenaikaistaminen koordinoimalla ja keskittämällä kaikkea asiaankuuluvaa tutkimus- ja kehitystoimintaa unionissa. Se vastaa ATM-yleissuunnitelman täytäntöönpanosta ja erityisesti seuraavista tehtävistä:

SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toimien organisointi ja koordinointi Eurocontrolin hallinnoiman hankkeen määrittelyvaiheen tuloksena laadittavan ATM-yleissuunnitelman mukaisesti yhdistämällä julkiselta ja yksityiseltä sektorilta saatava rahoitus ja hallinnoimalla sitä yhden rakenteen puitteissa

tarvittavan rahoituksen varmistaminen ATM-yleissuunnitelman mukaisia SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toimia varten

Euroopan ilmaliikenteen hallinnan alan sidosryhmien osallistumisen varmistaminen, mukaan lukien erityisesti lennonvarmistuspalvelujen tarjoajat, ilmatilan käyttäjät, toimialajärjestöt, lentoasemat ja laitevalmistajat sekä asiaan liittyvät tieteelliset laitokset tai asiaan liittyvä tiedeyhteisö

yhteisyrityksen alaisuudessa toteutettavan teknisen tutkimus-, kehitys-, validointi- ja selvitystyön organisointi, välttäen tällaisten toimien pirstoutumista

sellaisten toimien valvonta, jotka liittyvät niiden yhteisten tuotteiden kehittämiseen, jotka on asianmukaisesti määritelty ATM-yleissuunnitelmassa, ja tarvittaessa erityisten tarjouspyyntöjen järjestäminen.

Hallinto

1 –   Hallintoneuvosto

Hallintoneuvoston tehtävänä on erityisesti:

a)

hyväksyä ATM-yleissuunnitelma, jonka neuvosto vahvistaa SESAR-asetuksen 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla, ja hyväksyä mahdolliset ehdotukset sen muuttamiseksi

b)

antaa suuntaviivat ja tehdä päätökset, joita tarvitaan SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toteuttamiseksi, ja valvoa yleisesti hankkeen täytäntöönpanoa

c)

hyväksyä 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut yhteisyrityksen kokonaistoimintasuunnitelma ja vuotuiset toimintasuunnitelmat sekä vuotuinen talousarvio, mukaan lukien henkilöstötaulukko

d)

antaa lupa neuvotteluille ja päättää uusien osakkaiden liittymisestä ja siihen liittyvistä 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuista sopimuksista

e)

valvoa sopimusten täytäntöönpanoa osakkaiden ja yhteisyrityksen välillä

f)

nimittää pääjohtaja ja vapauttaa tämä tehtävistään ja hyväksyä organisaatiorakenne ja valvoa pääjohtajan suoriutumista tehtävistään

g)

päättää osakkaiden rahoitusosuuksien määristä ja maksutavoista ja luontoissuoritusten arvioinnista

h)

hyväksyä yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännöt

i)

hyväksyä vuosittainen tilinpäätös ja tase

j)

hyväksyä SESAR-hankkeen kehitysvaiheen edistymistä ja sen taloudellista tilannetta koskeva 16 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu vuosikertomus

k)

päättää komissiolle tehtävistä ehdotuksista, jotka koskevat yhteisyrityksen toiminnan jatkamista ja lakkauttamista

l)

laatia yhteisyrityksen omistamia aineellisia ja aineettomia hyödykkeitä koskevien oikeuksien myöntämistä ja tällaisten hyödykkeiden siirtämistä koskevat menettelyt

m)

vahvistaa ATM-yleissuunnitelman toteuttamiseksi tarvittavien sopimusten tekemistä koskevat säännöt ja menettelyt, mukaan lukien erityiset eturistiriitoja koskevat menettelyt

n)

päättää ehdotuksista, jotka toimitetaan komissiolle yhtiöjärjestyksen muuttamiseksi 24 artiklan mukaisesti

o)

käyttää muuta sellaista toimivaltaa ja vastata kaikista muista sellaisista tehtävistä, mukaan lukien täydentävien elinten perustaminen, joita SESAR-hankkeen kehitysvaihe edellyttää

p)

hyväksyä järjestelyt 8 artiklan täytäntöönpanoa varten.

2 –   Pääjohtaja

Pääjohtaja hoitaa tehtävänsä täysin itsenäisesti hänelle annetun toimivallan puitteissa.

Pääjohtaja johtaa SESAR-hankkeen toteuttamista hallintoneuvoston vahvistamien suuntaviivojen mukaisesti. Pääjohtaja on vastuussa hallintoneuvostolle. Hän toimittaa hallintoneuvostolle kaikki tiedot, joita se tarvitsee tehtäviensä suorittamiseksi.

Pääjohtajan tehtävänä on erityisesti:

a)

ottaa palvelukseen, johtaa ja valvoa yhteisyrityksen henkilöstöä, mukaan luettuna 8 artiklassa tarkoitettu henkilöstö;

b)

organisoida, johtaa ja valvoa yhteisyrityksen toimintaa;

c)

antaa yhteisyrityksen organisaatiorakennetta koskevat ehdotuksensa hallintoneuvoston hyväksyttäviksi;

d)

laatia ja säännöllisesti ajantasaistaa yhteisyrityksen kokonaistoimintasuunnitelma ja vuotuinen toimintasuunnitelma, mukaan lukien arvio ohjelman kustannuksista, ja esittää ne hallintoneuvoston hyväksyttäviksi;

e)

laatia taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti vuosittain talousarvioesitys, mukaan luettuna henkilöstötaulukko, ja toimittaa se hallintoneuvostolle;

f)

varmistaa, että noudatetaan yhteisyrityksen tekemissä sopimuksissa asetettuja yhteisyrityksen velvoitteita;

g)

varmistaa, että yhteisyrityksen toiminta toteutetaan täysin riippumattomasti ja ilman eturistiriitoja;

h)

laatia vuosikertomus SESAR-hankkeen edistymisestä ja taloudellisesta tilanteesta sekä kaikki muut hallintoneuvoston mahdollisesti pyytämät kertomukset ja toimittaa ne hallintoneuvostolle hyväksyttäväksi;

i)

toimittaa vuosittain tilinpäätös ja tase hallintoneuvostolle hyväksyttäväksi;

j)

toimittaa SESAR-hanketta muuttavat ehdotukset hallintoneuvostolle päätettäväksi.

3 –   Sisäinen tarkastus

Euroopan komission sisäinen tarkastaja.

4 –   Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

5 –   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti, neuvosto ja SESAR-yhteisyrityksen hallintoneuvosto.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2010 (2009)

Talousarvio

134,7 miljoonaa euroa (325,1 miljoonaa euroa).

Henkilöstö 31. joulukuuta 2010

Varainhoitovuoden 2010 toimintatalousarvion henkilöstötaulukko sisälsi 39 tilapäisen toimihenkilön ja kolme työkomennuksella olevan kansallisen asiantuntijan tointa eli yhteensä 42 tointa, joista 37 oli täytettynä vuoden 2010 lopussa (18 vuonna 2009):

ulkopuolelta palvelukseen otettu tilapäinen henkilöstö: 23

yhteisyrityksen osakkaiden neuvoston asetuksen (EY) N:o 219/2007 8 artiklan mukaisesti siirtämä henkilöstö: 10

sopimussuhteiset toimihenkilöt: 2

työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 2.

Henkilöstön tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

Operatiiviset tehtävät: 21

hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 15

sekalaiset tehtävät: 1.

Tuotteet ja palvelut vuonna 2010

SESAR-ohjelman täytäntöönpano alkoi kesäkuussa 2009, minkä jälkeen on toteutettu seuraavat toimet:

a)

Vuoden 2010 loppuun mennessä oli käynnistetty 285 hanketta, ja 232 hankkeen täytäntöönpano oli aloitettu. Osaa tarjouspyyntöön (2. vaihe) perustuvista toimista integroidaan tällä hetkellä, ja SESAR-ohjelman eri hankkeisiin osallistuu parhaillaan noin 1 800 henkilöä. Ohjelmaan kuuluvat toimet etenevät suunnitelmien mukaan ja muodostavat perustan, jonka kehittämistä jatketaan edelleen vuoden 2012 strategisten tavoitteiden saavuttamista ajatellen.

b)

Kesäkuussa 2010 järjestettiin ensimmäinen Engineering Review Session -kokous, jossa arvioitiin, missä määrin eri työosioissa/hankkeissa oli edetty kohti SESAR-yhteisyrityksen tavoitteita. Arviointikokouksessa tarkasteltiin etenkin kriittisten riippuvuuksien määrittämistä ja sitä, miten ne vaikuttavat hankkeiden johdonmukaiseen etenemiseen tavoitteita kohti, Lisäksi todettiin, että aikataulujen, sisällön ja teknisten menetelmien lähentämiseksi tarvitaan joitakin korjaavia toimia.

c)

Yhteisyritys otti vuoden 2010 kolmannesta neljänneksestä alkaen käyttöön ohjelmaa koskeva raportoinnin, jossa raportit jäsennellään osakkailta edellytettyjen toimien mukaisesti. Neljännesvuosittainen raportointi antaa yhteisyritykselle lisävälineen, jolla se voi seurata osakkaiden toimien ja ohjelman tavoitteiden yhdenmukaisuutta sekä mahdollisia riskejä.

d)

SESAR-kumppanit ovat sopineet validointia ja varmistamista koskevasta etenemissuunnitelmasta, jossa korostetaan erityisesti sitä, että kaikki validointitoimet on tärkeä toteuttaa mahdollisimman todenmukaisessa toimintaympäristössä.

e)

Työosio E (pitkän aikavälin tutkimus) ja työosio 11 (lentotoimintakeskusten järjestelmät) on aloitettu. Työosion E toimet käynnistyivät kaikilta osin vuoden loppuun mennessä ja työosion 11 toimet vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä.

f)

Kaikkien sidosryhmien osallistuminen ohjelmaan on pyritty varmistamaan siten, että yhteisyritys on tehnyt sopimuksia tarjouskilpailujen perusteella suoraan tai Eurocontrolin kautta:

Alkuvuodesta 2010 tehtiin sopimus ”halpalentoyhtiöihin” liittyvän asiantuntemuksen parantamiseksi; vuoden 2010 sitoumuksen arvo on 1,5 miljoonaa euroa.

Yhä enemmän luodaan yhteyksiä eri maiden puolustushallintoihin sekä DCMAC:n (Eurocontrolin pääosasto, joka vastaa siviili- ja sotilasliikenteen hallinnan koordinoinnista) kautta. Yhteisyritys palkkasi toukokuussa 2010 sotilasasioiden vanhemman neuvonantajan, minkä ansiosta tietoisuus SESAR-ohjelmasta on lisääntynyt huomattavasti sotilasalalla.

Toimialajärjestöjen osallistuminen on varmistettu siten, että Eurocontrol on tehnyt yhteisyrityksen puolesta viisi sopimusta kunkin toimialajärjestön kanssa. Kaudeksi 2010–2012 on sidottu 1 miljoonaa euroa (Eurocontrolin käteissuoritus). Eurocontrol huolehtii hallinnosta ja hallinnoi maksuja sen jälkeen, kun yhteisyritys on hyväksynyt suoritteet.

g)

AIRE-aloitetta (Atlantin yhteentoimivuusaloite päästöjen vähentämiseksi) koskevan hankintamenettelyn toinen vaihe käynnistettiin ja vietiin päätökseen. Sen ansiosta tehtiin 18 sopimusta toimien toteuttamisesta vastaavien eri konsortioiden kanssa. Sitoumuksia tehtiin yhteensä 2,7 miljoonan euron arvosta.

h)

Yhteisyritys aloitti toukokuussa 2010 langatonta viestintää koskevan tutkimuksen, jonka yhteydessä tehtiin kaksi sopimusta, joiden arvo on 0,5 miljoonaa euroa.

i)

EU ja Yhdysvaltojen ilmailuhallinnosta vastaava viranomainen (US Federal Aviation Administration) ovat laatineet yhteistyöpöytäkirjan, ja yhteisyritys laatii yhteistyössä Euroopan komission ja Eurocontrolin kanssa mahdollisimman tarkoituksenmukaisen toimintakehyksen pöytäkirjan soveltamiseksi käytännössä. Yhteisyritys aikoo varmistaa, että sen hankkeisiin operatiivisella tasolla osallistuvat osakkaat toimivat yhteyspisteinä samoilla aloilla toimiville yhdysvaltalaisille viranomaisille. Lisäksi yhteisyritys loi yhdessä Euroopan komission ja Eurocontrol-järjestön kanssa suhteita strategisiin alueisiin eri puolilla maailmaa ja etenkin Brasiliaan, Kiinaan, Intiaan ja Lähi-itään.

j)

Viestintäsuunnitelmaa toteutettiin hallintoneuvoston hyväksymän talousarvion mukaisesti. Osallistuminen Amsterdamissa maaliskuussa pidettyyn vuotuiseen Global Air Traffic Control -konferenssiin voidaan mainita esimerkkinä siitä, kuinka viestintätiimi saavuttaa vähäisin voimavaroin tuloksia tehokkaasti ja vaikuttavasti.

k)

ABAC- ja SAP-tietojärjestelmien käyttöönotto saatiin päätökseen toukokuussa 2010. ABAC-Assets-sovellus ja ABAC-järjestelmän sopimusmoduuli aiotaan ottaa käyttöön vuoden loppuun mennessä.

Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


SESAR-YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

17.

SJU katsoo kehittyneensä selvästi talousarvion tasapainottamisessa. Vuoden 2010 lopussa käteisvaroja oli 57,2 miljoonaa euroa eli 34 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2009. Jäsenten maksamista 55,6 miljoonan euron maksuosuuksista 43,8 miljoonaa euroa saatiin vuoden viimeisillä viikoilla varmistamaan toiminnan rahoitus vuonna 2011.

18.

SJU hyväksyy tilintarkastustuomioistuimen huomautuksen. SJU toimii kuitenkin vain määräajan, joten se katsoo voivansa kirjata maksuihin käytettävien määrärahojen kokonaismäärän vain kerran vuosien 2007–2016 kokonaistalousarvioon, jotta kokonaisbudjetin yläraja ei ylity SESAR-hankkeen kehittämisvaiheen loppuessa vuonna 2016.

19.

SJU on kehittänyt varainhoito- ja talousarviotietoja täydentävän toimintaa koskevan tiedonhallintajärjestelmän ja katsoo integroineensa järjestelmiään niin paljon kuin mahdollista ottaen huomioon sen rajoitukset ABACin ja SAP:n käytössä. SJU suunnittelee ottavansa käyttöön ABAC Assets- ja ABAC Contract -ohjelmat vuoden 2011 loppuun mennessä. SJU:n tilinpitäjän kertomus paikallisten järjestelmien validoinnista tulee valmiiksi vuonna 2011.

20.

Maksamattomia maksuosuuksia, joita ei ollut saatu kahdelta jäseneltä vuoden 2010 loppuun mennessä, oli 18 000 euroa. Viivästys johtui väärinkäsityksestä jäsenten yhteenliittymässä. Määrärahat saatiin vuoden 2011 alussa.


Top