Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011TA1215(28)

Kertomus Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä keskuksen vastaukset

EUVL C 366, 15.12.2011, p. 156–161 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.12.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 366/156


KERTOMUS

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä keskuksen vastaukset

2011/C 366/28

JOHDANTO

1.

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (jäljempänä ’keskus’) perustettiin 8 päivänä helmikuuta 1993 annetulla neuvoston asetuksella (ETY) N:o 302/93 (1). Lissabonissa sijaitsevan keskuksen päätehtävänä on kerätä tietoja huumausaineista ja niiden väärinkäytöstä sekä laatia ja julkaista puolueettomia, luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja eurooppalaisella tasolla. Tietojen avulla on tarkoitus analysoida huumekysyntää ja sen vähentämiseen tähtääviä keinoja sekä yleisesti huumekauppaan liittyviä ilmiöitä (2).

2.

Keskuksen talousarvio oli varainhoitovuonna 2010 yhteensä 16 miljoonaa euroa, kun se edellisenä varainhoitovuonna oli 14,7 miljoonaa euroa. Keskuksessa työskenteli vuoden lopussa 78 henkilöä kuten edellisenäkin vuonna.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan mukaisesti keskuksen tilinpäätöksen (3), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (4) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (5)31. joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

4.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (6) 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Johtajan vastuu

5.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä johtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota keskuksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (7). Johtajan vastuulla on kehittää (8) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (9), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuu

6.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma keskuksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

7.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (10) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

8.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutettiin menettelyjä, joiden tarkoituksena oli saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita käytettävät menetelmät sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä olevien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

10.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että keskuksen tilinpäätös (11) antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot keskuksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2010 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta keskuksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti.

Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

11.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että keskuksen 31. päivänä joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

Tilintarkastustuomioistuimen jaosto IV on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Igors LUDBORŽSin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 6. syyskuuta 2011 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EYVL L 36, 12.2.1993, s. 1. Asetus ja siihen tehdyt muutokset kumottiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1920/2006 (EUVL L 376, 27.12.2006, s. 1).

(2)  Liitteessä esitetään tiedoksi yhteenveto keskuksen vastuualueista ja toiminnoista.

(3)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

(4)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, oman pääoman muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitteet, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(5)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(6)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(7)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(8)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(9)  Erillisvirastojen tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan keskuksen varainhoitoasetukseen.

(10)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(11)  Lopullinen tilinpäätös laadittiin 20. kesäkuuta 2011 ja tilintarkastustuomioistuin vastaanotti sen 7. heinäkuuta 2011. Lopullinen tilinpäätös esitetään sivustoilla http://eca.europa.eu ja http://www.emcdda.europa.eu/html.cfm/index115776EN.html


LIITE

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (Lissabon)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 168 artiklan 1 kohta)

Unioni täydentää huumausaineiden aiheuttamien terveyshaittojen vähentämiseen tähtäävää jäsenvaltioiden toimintaa, johon kuuluu tiedotus- ja ehkäisemistoimia.

Keskuksen toimivaltuudet

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1920/2006)

Tavoitteet

Toimittaa unionille ja sen jäsenvaltioille faktapohjaisia, puolueettomia, luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja unionin tasolla huumausaineista ja niiden väärinkäytöstä ja niiden seurauksista.

Seurantakeskuksen tulisi keskittyä työssään seuraaviin ensisijaisiin aloihin:

1)

huumausainetilanteen seuranta sekä uusien suuntausten, erityisesti sekakäyttöön liittyvien suuntausten seuranta,

2)

ongelmien ratkaisemiseksi toteutettavien toimien seuranta ja parhaista käytännöistä tiedottaminen,

3)

uusiin psykoaktiivisiin aineisiin liittyvien riskien arviointi ja sellaisen järjestelmän ylläpito, jonka avulla voidaan nopeasti vaihtaa tietoja,

4)

sellaisten välineiden kehittäminen, joiden ansiosta jäsenvaltioiden on helpompi valvoa ja arvioida kansallista politiikkaansa ja komission valvoa ja arvioida unionin politiikkaa.

Tehtävät

Kerätä ja analysoida tietoja,

parantaa tietojen vertailumenetelmiä,

levittää tietoja,

tehdä yhteistyötä eurooppalaisten ja kansainvälisten elinten ja järjestöjen sekä kolmansien maiden kanssa,

havaita uudenlaista kehitystä ja muuttuvia suuntauksia.

Hallinto

1 –   Hallintoneuvosto

Muodostuu yhdestä kunkin jäsenvaltion edustajasta, kahdesta komission edustajasta ja kahdesta Euroopan parlamentin nimittämästä riippumattomasta asiantuntijasta.

Hyväksyy toimintasuunnitelman ja yleisen toimintakertomuksen sekä vahvistaa talousarvion.

2 –   Johtaja

Hallintoneuvosto nimittää johtajan komission ehdotuksen perusteella.

3 –   Tieteellinen komitea

Antaa lausuntoja. Koostuu enintään 15 tunnetusta tiedemaailman edustajasta, jotka hallintoneuvosto nimittää heidän saavutustensa perusteella sen jälkeen, kun on julkaistu kiinnostuksenilmaisupyyntö. Hallintoneuvosto voi myös nimittää laajennettuun tiedekomiteaan asiantuntijapaneelin uusia psykoaktiivisia aineita koskevan riskin arvioimiseksi.

4 –   Ulkoinen tarkastus

Tilintarkastustuomioistuin.

5 –   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

Keskuksen resurssit vuonna 2010 (2009)

Talousarvio

15,9 miljoonaa euroa (14,7 miljoonaa euroa), joista unionilta saatua tukea 94 (97) prosenttia.

Henkilöstö 31. joulukuuta 2010

Toimien määrä henkilöstötaulukossa: 84 (82)

Täytettyjä toimia: 78 (78)

+ 27 (26) muun henkilöstön toimia (työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat, sopimussuhteinen henkilöstö ja tilapäistyöntekijät)

Henkilöstö yhteensä: 105 (104)

joiden osalta tehtävät jakaantuivat seuraavasti

 

operatiiviset tehtävät: 63,5 (62,5)

 

hallinnolliset tehtävät ja IT-tuki: 29,5 (30)

 

sekalaiset tehtävät: 12 (11,5).

Tuotteet ja palvelut vuonna 2010 (2009)

Verkko

Keskus pitää yllä ”huumausaineita ja niiden väärinkäyttöä koskevaa eurooppalaista tietoverkkoa” (Reitox), jolla kerätään ja vaihdetaan tietoja. Reitox-verkon avulla yhdistetään toisiinsa kansalliset huumausainealan tietoverkot, jäsenvaltioiden erikoistuneet keskukset ja seurantakeskuksen kanssa työskentelevien kansainvälisten järjestöjen tietojärjestelmät.

Julkaisut

Vuosiraportti huumeongelmasta Euroopan unionissa; 23 (23) kieliversiota, julkaisu ja interaktiivinen internetsivusto,

Julkaisut valituista aiheista: 3 (2),

Tilastotiedote ja interaktiivinen internetsivusto, joka sisältää yli 350 (350) taulukkoa ja 100 (100) kaaviota,

Vuosittain julkaistava yleinen toimintakertomus 1 (1),

Drugnet Europe -tiedote: 4 (4) numeroa,

Drugs in Focus (toimintapoliittinen tilannekatsaus): 0 (2) numeroa,

EMCDDA Scientific Monograph: 1 (1),

EMCDDA Insights: 0 (1),

EMCDDA aihekohtaiset julkaisut: 1 (4),

Yhteisjulkaisut: 3 (1),

Drug profiles: 3 (3) uutta ja 14 (11) päivitettyä,

Teknisiä ja tieteellisiä selvityksiä sekä artikkeleita ja tieteellisiä yhteenvetoja: 26 (23),

Tieteelliset lausunnot: 1 (22),

Tietojen keruu-, validointi-, taltiointi- ja hakujärjestelmä (Fonte).

Muut internetsivustot

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön keskuksen julkisen internetsivuston perustaminen/päivittäminen/sisällön tuottaminen:

Maakatsaukset,

Huumevieroitusta koskevat katsaukset, ehkäisevän toiminnan profiilit,

Euroopan huumausaineita koskeva oikeustietokanta,

Arviointivälinepankki,

Parhaiden käytäntöjen portaali (huumekysynnän vähentämistoimia koskevien tietojen vaihto, haittojen vähentäminen, hoitomoduulit),

Aihealuekohtaiset sivut,

Julkaisutietokanta.

Esitteet:   1 (1);

Konferenssimateriaali 1 (0),

Mediatuotteet: 14 (12) tiedotetta (viisi 23 kielellä) ja 9 (6) informaatioesitettä, 1 (0) PowerPoint-esitys 23 kielellä.

Osallistuminen kansainvälisiin konferensseihin/kokouksiin:   183 (174).

Teknisten ja tieteellisten kokousten järjestäminen:   83 (29).

Lähde: Keskukselta saadut tiedot.


SEURANTAKESKUKSEN VASTAUKSET

1.

Virasto ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen kertomuksen.


Top