Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011TA1215(27)

    Kertomus Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä säätiön vastaukset

    EUVL C 366, 15.12.2011, p. 150–155 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.12.2011   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 366/150


    KERTOMUS

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä säätiön vastaukset

    2011/C 366/27

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (jäljempänä ’säätiö’) perustettiin 26 päivänä toukokuuta 1975 annetulla neuvoston asetuksella (ETY) N:o 1365/75 (1). Dublinissa sijaitsevan säätiön tarkoituksena on edistää parempien elin- ja työolojen suunnittelua ja luomista unionissa kehittämällä ja levittämällä alan tietämystä (2).

    2.

    Säätiön talousarvio oli 20,8 miljoonaa euroa varainhoitovuonna 2010, kun se edellisenä varainhoitovuonna oli 20,2 miljoonaa euroa. Säätiössä työskenteli vuoden lopussa 101 henkilöä, edellisenä vuonna henkilöstön määrä oli 94.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan mukaisesti säätiön tilinpäätöksen (3), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (4) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (5)31. joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    4.

    Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (6) 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    Johtajan vastuu

    5.

    Tulojen ja menojen hyväksyjänä johtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota säätiön varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (7). Johtajan vastuulla on kehittää (8) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (9), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuu

    6.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma säätiön tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (10) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    8.

    Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutettiin menettelyjä, joiden tarkoituksena oli saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita käytettävät menetelmät sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä olevien lausumien perustaksi.

    Lausuma tilien luotettavuudesta

    10.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että säätiön tilinpäätös (11) antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot säätiön taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2010 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta säätiön varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti.

    Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    11.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että säätiön 31. päivänä joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    Tilintarkastustuomioistuimen jaosto IV on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Igors LUDBORŽSin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 6. syyskuuta 2011 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EYVL L 139, 30.5.1975, s. 1.

    (2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto säätiön vastuualueista ja toiminnoista.

    (3)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

    (4)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, oman pääoman muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitteet, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (5)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (6)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (7)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

    (8)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

    (9)  Erillisvirastojen tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on sisällytetty sellaisenaan säätiön varainhoitoasetukseen.

    (10)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

    (11)  Lopullinen tilinpäätös laadittiin 30. kesäkuuta 2011 ja tilintarkastustuomioistuin vastaanotti sen 4. heinäkuuta 2011. Lopullinen tilinpäätös esitetään sivustoilla http://eca.europa.eu ja www.eurofound.europa.eu


    LIITE

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (Dublin)

    Vastuualueet ja toiminnot

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 151 artikla)

    Unionin ja jäsenvaltioiden tavoitteena on, ottaen huomioon sosiaaliset perusoikeudet sellaisina kuin ne ovat Torinossa 18 päivänä lokakuuta 1961 allekirjoitetussa Euroopan sosiaalisessa peruskirjassa ja vuoden 1989 työntekijöiden sosiaalisia perusoikeuksia koskevassa yhteisön peruskirjassa, työllisyyden edistäminen, elin- ja työolojen kohentaminen siten, että olojen yhtenäistäminen olisi mahdollista niitä kohennettaessa, riittävä sosiaalinen suojeleminen, työmarkkinaosapuolten välinen vuoropuhelu, inhimillisten voimavarojen kehittäminen tarkoituksena saavuttaa korkea ja kestävä työllisyystaso, ja syrjäytymisen torjuminen.

    Säätiön toimivaltuudet

    (neuvoston asetus (ETY) N:o 1365/75, jota on muutettu asetuksella (EY) N:o 1111/2005)

    Tavoitteet

    Säätiön päämääränä on edistää parempien elin- ja työolojen luomista kehittämällä ja levittämällä alan tietämystä. Se käsittelee erityisesti seuraavia kysymyksiä:

    ihmisten olot työpaikalla,

    työn järjestäminen ja erityisesti työn suunnittelu,

    erityisesti tietyille työntekijäryhmille ominaiset ongelmat,

    ympäristön kehittämisen merkitys pitkällä aikavälillä,

    ihmisten toimintojen paikallinen ja ajallinen jakautuminen.

    Tehtävät

    edistää tietojen ja kokemusten vaihtoa näillä aloilla,

    tukea yhteistoimintaa yliopistojen, tutkimuslaitosten, hallintoviranomaisten sekä talous- ja sosiaalialan järjestöjen kesken,

    tehdä tai teettää tutkimuksia sekä tukea pilottihankkeiden toteuttamista,

    toimia mahdollisimman tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioissa tai kansainvälisellä tasolla toimivien erikoislaitosten kanssa.

    Hallinto

    1.   Johtokunta

    jokaisesta jäsenvaltiosta:

    yksi hallitusta edustava jäsen,

    yksi työnantajajärjestöjä edustava jäsen ja yksi työntekijäjärjestöjä edustava jäsen,

    kolme komissiota edustavaa jäsentä.

    2.   Johtokunnan puheenjohtajisto

    11 jäsentä: 3 kutakin työmarkkinaosapuolta ja hallitusta edustavaa jäsentä, 2 komissiota edustavaa jäsentä.

    valvoo johtokunnan päätösten täytäntöönpanoa ja toteuttaa kaikki säätiön asianmukaisen johtamisen edellyttämät toimenpiteet johtokunnan kokousten välillä.

    3.   Johtaja Komissio nimittää johtokunnan esittämän ehdokasluettelon perusteella, panee täytäntöön johtokunnan ja puheenjohtajiston päätökset ja johtaa säätiötä.

    4.   Asiantuntijakomitea koostuu enintään kolmesta komission, hallitusten ja työmarkkinaosapuolten jäsenestä. Komitean tarkoituksena on antaa keskeisten hankkeiden täytäntöönpanoa koskevaa opastusta ja arvioida tuloksia.

    5.   Ulkoinen tarkastus

    Tilintarkastustuomioistuin.

    6.   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

    Säätiön resurssit vuonna 2010 (2009)

    Talousarvio

    20,9 miljoonaa euroa (20,2 miljoonaa euroa)

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2010

    Henkilöstötaulukossa 101 virkaa, joista täytettyjä 91 (81)31. joulukuuta 2010.

    Muu henkilöstö:

     

    Työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 0 (0)

     

    Sopimussuhteiset toimihenkilöt: 10 (13)

     

    Henkilöstö yhteensä: 101 (94)

    Henkilöstön tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

     

    Operatiiviset tehtävät: 66 (62)

     

    Hallinnolliset tehtävät: 31 (28)

     

    Sekalaiset tehtävät: 4 (4)

    Toiminta ja palvelut

    Valvonta ja kyselytutkimukset

    Eurooppalaisten seurantakeskusten verkosto:

    Euroopan työelämän suhteiden seurantakeskus: 357 tietojen päivitystä; viisi edustavuustutkimusta; työaikojen ja palkkojen vuotuiset päivitykset sekä työtaistelutoimenpiteet; työmarkkinasuhteiden vuotuinen katsaus; kuusi vertailevaa analyysiraporttia,

    Euroopan työolojen seurantakeskus: 107 tietojen päivitystä; kuusi vertailevaa analyysiraporttia liikkuvien työntekijöiden ja itsenäisten ammatinharjoittajien ammatillisesta ylenemisestä,

    European Restructuring Monitor -väline: 1 258 rakenneuudistusta koskevaa teknistä tietuetta; neljä vertailevaa analyysiraporttia.

    Kyselytutkimukset:

    toinen eurooppalaisten elämänlaatua kartoittava selvitys: jälkianalyysiraportti (aiheena perhe-elämä ja työ),

    kolmas eurooppalaisten elämänlaatua kartoittava selvitys: kenttätutkimuksen valmistelu,

    viides Euroopan työoloja koskeva kyselytutkimus: kenttätutkimus, jonka yhteydessä tehtiin 44 000 haastattelua 34 eri maassa; ensimmäisten havaintojen julkaisu (tiivistelmä),

    eurooppalaisia yrityksiä koskeva selvitys: yleisraportti julkaistiin, jälkianalyysiraportti yritysten joustavuudesta ja osa-aikatyöstä.

    Työllisyys ja kilpailukyky

    sijoitusrahastot ja rakenneuudistus,

    globalisaation vaikutus tietyillä aloilla: rahoituspalvelut,

    uudet yrittäjyysmuodot,

    lyhennetyn työajan järjestelmät (raportti: ”Extending flexicurity – The potential of short-time working schemes”).

    Työmarkkinasuhteet ja työelämän kehittäminen

    palkkoja koskevat poikkeuslausekkeet,

    joustoturva kriisiaikoina,

    kaupan alan työmarkkinasuhteet,

    eurooppayhtiön sääntöjen mukainen henkilöstöedustus yrityksissä,

    kansallisista työmarkkinasuhteista alakohtaisiin työmarkkinasuhteisiin,

    työmarkkinaosapuolten välinen vuoropuhelu ja taantuma autoteollisuudessa.

    Sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja elämänlaatu

    ikääntyvän väestön sosiaalista osallisuutta edistävät toimenpiteet,

    vanhempien tukipalvelut,

    kulttuurienvälinen toiminta ja ryhmienväliset suhteet,

    elämänlaadun seuranta Euroopassa 2003–2009,

    kotitalouksien velkaantumisen hallinta.

    Ideoiden ja kokemusten jakaminen ja niistä tiedottaminen

    85 511 jaettua julkaisua; 679 uutta verkko- ja paperijulkaisua; 873 yhteydenottoa ja tiedotustilaisuutta eurooppalaisten päätöstentekijöiden kanssa; 1,8 miljoonaa käyttäjäsessiota; mediatoimia, joilla tavoitettiin 130 miljoonaa eurooppalaista; 252 toimittajien tekemää kyselyä.

    Konferenssi: ”Working longer through better working conditions; new modes of work and career organisation”,

    Säätiön seminaarisarja: ”Skills development in Europe: challenges and actions”,

    17 näyttelyä ja 25 vierailua säätiöön.

    Lähde: Säätiön toimittamat tiedot.


    EUROFOUNDIN VASTAUKSET

    1.

    Eurofound ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen kertomuksen.


    Top