Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0362

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi direktiivin 97/68/EY muuttamisesta joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettuja moottoreita koskevien säännösten osalta SEK(2010)828 SEK(2010)829 (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

/* KOM/2010/0362 lopull. - COD 2010/0195 */

52010PC0362

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi direktiivin 97/68/EY muuttamisesta joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettuja moottoreita koskevien säännösten osalta SEK(2010)828 SEK(2010)829 (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) /* KOM/2010/0362 lopull. - COD 2010/0195 */


[pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

Bryssel 7.7.2010

KOM(2010)362 lopullinen

2010/0195 (COD)

Ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

direktiivin 97/68/EY muuttamisesta joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettuja moottoreita koskevien säännösten osalta SEK(2010)828 SEK(2010)829

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

PERUSTELUT

EHDOTUKSEN TAUSTA

Liikkuviin työkoneisiin asennettavien polttomoottoreiden kaasu- ja hiukkaspäästöjen torjuntatoimenpiteitä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetulla direktiivillä 97/68/EY, jäljempänä ’direktiivi’, säädetään rakennus-, maatalous- ja metsäkoneisiin, moottorivaunuihin ja vetureihin tai sisävesialuksiin asennettujen dieselmoottoreiden, vakionopeusmoottoreiden ja erityyppisissä koneissa käytettävien bensiinimoottoreiden pakokaasupäästöihin sisältyvien hiilimonoksidin (CO), hiilivetyjen (HC), typen oksidien (NOx) ja hiukkasten enimmäismääristä.

Direktiivissä säädetään päästöjen vaiheittain tiukentuvista raja-arvoista ja eri vaiheita vastaavista päivämääristä. Valmistajien on varmistettava, että uudet moottorit ovat kyseisten raja-arvojen mukaisia ennen kuin ne voidaan saattaa markkinoille.

Direktiivillä 2004/26/EY[1] otettiin käyttöön nykyisin sovellettavat vaiheen III A päästörajat useimmille dieselmoottoreille. Kyseiset rajat korvataan tiukemmilla vaiheen III B rajoilla asteittain 1. päivästä tammikuuta 2011 alkaen. Näiden moottoreiden tyyppihyväksyntäkausi alkoi 1. tammikuuta 2010. Vaikutukset kohdistuvat hyvin moninaiseen koneiden tuotantoon (noin 1 500:aan EU:ssa toimivaan yritykseen).

Jotta nykyiset moottorit olisivat vaiheen III B päästörajojen mukaisia, niitä on muunnettava huomattavasti. Moottoreiden kokoonpanon, koon tai painon muutokset vaikuttavat alkuperäisiin laitevalmistajiin (OEM), joiden on mukautettava koneidensa koko suunnittelua, jotta niihin voitaisiin asentaa muutettuja moottoreita. Tämä työ voidaan aloittaa vasta sitten, kun moottorit on saatu kehitettyä valmiiksi. III B -moottoreiden edellyttämät tekniset ratkaisut eivät ole yleisesti vielä valmiina. Sen vuoksi alkuperäiset laitevalmistajat eivät vielä voi täysin suunnitella uudelleen koneita, joihin moottori on tarkoitus asentaa. Siinä missä joillekin valmistajille vaiheen III B päästövaatimukset eivät aiheuta erityisempiä ongelmia, muiden liikkuvien työkoneiden osalta vaiheen III B vaatimusten mukainen moottori ei ole vielä läheskään valmis, ja tarvitaan vielä paljon tutkimustyötä ja teknologista kehittämistä, ennen kuin markkinoille voidaan saattaa koneita, joissa on vaatimusten mukaiset III B -moottorit.

Mukautuminen uusiin päästörajoihin aiheuttaa valmistajille huomattavat kustannukset. Niihin kuuluvat tutkimus- ja kehittämiskustannukset, laitteiden uudelleensuunnittelusta aiheutuvat kustannukset, jälkikäsittelylaitteiden kustannukset, dokumentointi- ja merkintäkustannukset jne.

Syksystä 2008 suurinta osaa unionissa tapahtuvaa liikkuvien työkoneiden tuotantoa on koetellut ennakoimattomalla ja ankaralla tavalla maailmanlaajuinen finanssi- ja talouskriisi. Vaikutus on kohdistunut erityisesti rakennus- ja maatalouskoneisiin. Moottorivaunuihinkin kriisi on vaikuttanut haitallisesti, mutta ei yhtä ankarasti. Yleisesti myynnin äkillinen lasku on vähentänyt suuresti tuloja sekä käytettävissä olevaa pääomaa, jolla olisi voitu rahoittaa tarpeellinen tekninen tutkimus- ja kehitystyö koneiden varustamiseksi vaiheen III B vaatimusten mukaisilla moottoreilla kaikissa teholuokissa ja sovelluksissa direktiivin mukaisessa määräajassa.

Direktiivillä 2004/26/EY otettiin myös käyttöön niin kutsuttu joustojärjestelmä helpottamaan siirtymistä päästövaiheesta toiseen. Joustojärjestelmän ansiosta alkuperäiset laitevalmistajat voivat pakokaasupäästöjen raja-arvojen kahden peräkkäisen vaiheen välisenä aikana saattaa markkinoille rajatun määrän sellaisia liikkuvia työkoneita, joihin asennetut moottorit ovat vielä edellisessä vaiheessa pakokaasupäästöjen raja-arvoille asetettujen vaatimusten mukaisia. Joustojärjestelmää sovelletaan rakennus-, maatalous- ja metsäkoneissa käytettäviin puristussytytysmoottoreihin (diesel), vakionopeusmoottoreita käyttäviin generaattoreihin ja pumppuihin mutta ei vetureihin, moottorivaunuihin eikä sisävesialuksiin. Sen ansiosta alkuperäiset laitevalmistajat voivat saattaa markkinoille koneita joko 1) kussakin moottorin teholuokassa rajoitetun määrän eli enintään 20 prosenttia asianomaisen laitevalmistajan koneiden vuosimyynnistä (laskettuna viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana toteutuneen myynnin keskiarvona) tai 2) direktiivissä säädetyn kiinteän määrän. Jälkimmäinen vaihtoehto on tarkoitettu pienille yrityksille, jotka tuottavat moottoreita pieniä määriä.

Joustojärjestelmän määräyksiä ehdotetaan muutettavan, jotta voitaisiin edelleen alentaa kustannuksia, joita siirtyminen päästövaiheesta III A vaiheeseen III B aiheuttaa, laajentamalla järjestelmän soveltamista joihinkin liikkuvien työkoneiden tyyppeihin, kuitenkin niin, että pidetään kiinni vaiheen III B pakokaasujen raja-arvon voimaantulopäivästä ilmaa pilaavien kaasu- ja hiukkaspäästöjen vähentämistä koskevan, direktiivissä vahvistetun tavoitteen säilyttämiseksi. Tähän ehdotukseen liitetyssä vaikutusten arvioinnissa esitetään yksityiskohtaisesti arvioidut vaihtoehtoiset toimintamallit, joiden tarkoituksena on lieventää talouskriisistä alkuperäisille laitevalmistajille aiheutuvia vaikutuksia. Arvioinnissa katsottiin, etteivät valmistaja pysty lähitulevaisuudessa saattamaan markkinoille vaiheen III B vaatimukset täyttäviä vetureita, sillä tutkimusta tarvitaan vielä lisää, ja ettei sen vuoksi vaikuta tarkoituksenmukaiselta laajentaa ehdotettujen joustotoimenpiteiden soveltamista vetureissa käytettäviin moottoreihin. Vuonna 2010 käytiin intensiivisiä neuvotteluja teollisuudenalan asiantuntijoiden ja jäsenvaltioiden kanssa vetureiden ajan myötä muuttuneen tilanteen arvioimiseksi. Niiden perusteella komissio saattoi päätellä, että muutamat moottorivalmistajat ovat tällä välin onnistuneet kehittämään vetureita varten III B -vaatimusten mukaisia moottoreita, kun taas alkuperäiset laitevalmistajat eivät ole täysin valmiita saattamaan markkinoille vaiheeseen III B sopivia vetureita vielä 1. tammikuuta 2012 alkaen kuten direktiivissä säädetään. Tästä syystä vaikutti tarpeelliselta, että joustojärjestelmää sovellettaisiin myös vetureihin. Arvioinnissa pääteltiin, että järjestelmän laajennuksella olisi vain pienet ympäristövaikutukset mutta sen ansiosta rautatieyhtiöt pystyisivät tekemään tarvittavat investoinnit.

KUULEMISET JA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

Direktiiviin liittyvä koneiden päästöjä käsittelevä asiantuntijaryhmä on kuullut ehdotuksesta jäsenvaltioiden ja teollisuudenalan edustajia. Lisäksi komissio toteutti touko–kesäkuussa 2009 yksityiskohtaisen kuulemisen, johon osallistuivat jäsenvaltioiden viranomaiset ja asian kaikki osapuolet eli teollisuudenala, ympäristöjärjestöt ja työntekijöiden järjestöt. Ehdotuksessa otetaan huomioon yhteisen tutkimuskeskuksen laatima direktiivin tekninen tarkastelu[2], jossa muun muassa arvioidaan tarvetta muuttaa joustojärjestelmän määräyksiä, ulkopuolisen konsultin laatima vaikutusten arviointi[3] ehdotukseen sisältyvien, yhteisen tutkimuskeskuksen teknisen tarkastelun luonnoksessa vahvistettujen vaihtoehtoisten toimintamallien vaikutuksista, kaksi täydentävää selvitystä, toinen rautatiealaan kohdistuvista vaikutuksista (moottorivaunut, veturit) ja toinen yhteisen tutkimuskeskuksen teknisessä tarkastelussa esitettyjen vaihtoehtojen vaikutuksista mukaan luettuina joustojärjestelmän muuttamisesta pk-yrityksille aiheutuvat seuraukset[4].

Tähän ehdotukseen liitetty yksityiskohtainen vaikutusten arviointi on suoritettu teknisten selvitysten ja sidosryhmien kuulemisen pohjalta. Siinä käsitellään erilaisia vaihtoehtoisia jatkonäkymiä nykyisen joustojärjestelmän piiriin kuuluvien moottoreiden osalta ja määritellään tarve ottaa mukaan myös moottorivaunut. Vaikutusten arvioinnin päätelmien ohella myös veturit on liitetty joustojärjestelmään.

Vaikutusten arvioinnissa analysoidaan eri vaihtoehtoja, jotka ulottuvat romutusjärjestelmän käyttöönotosta ja moottoreiden sallitun prosenttiosuuden tai lukumäärän osalta eroavista joustojärjestelmän eri muunnoksista sellaisen myyntijärjestelmän luomiseen, jossa yritykset voisivat myydä käyttämättömiä jousto-oikeuksiaan lisäjoustoa tarvitseville yrityksille. Ajatus romutusjärjestelmästä on hylätty, sillä se ei olisi soveltuva keino auttaa alkuperäisiä laitevalmistajia hankkimaan t&k-rahoitusta vaiheen III B -vaatimuksia vastaavien koneiden kehittämistä varten. Joustavan kauppajärjestelmän perustamista pidettiin liian monimutkaisena toimenpiteenä lyhyellä aikavälillä ja sen vuoksi epäsuhtaisena odotettuihin saavutuksiin nähden.

Nykyisen joustojärjestelmän kasvattamista ja sen ulottamista aloille, jotka eivät vielä ole järjestelmässä mukana, pidettiin rajattuna aikana parhaana vaihtoehtona saada tasapainoon ympäristövaikutukset ja vaatimusten noudattamisesta aiheutuvien kustannusten säästönä saavutettava taloudellinen hyöty.

OIKEUSPERUSTA

Direktiivin 97/68/EY samoin kuin tässä ehdotettavan muutoksen tavoitteena on edistää liikkuviin työkoneisiin asennettavien moottoreiden sisämarkkinoiden kitkatonta toimintaa ihmisten terveyttä ja ympäristöä samalla suojellen. Ehdotuksen oikeusperusta on sen vuoksi perussopimuksen 114 artikla.

MUUTOKSET

Direktiiviä 97/68/EY ehdotetaan muutettavan seuraavasti:

- Kasvatetaan maalla käytettävien koneiden sovelluksissa käytettävien, joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettavien moottoreiden prosenttiosuutta tai lukumäärää kussakin moottoriluokassa 20 prosentista 50 prosenttiin alkuperäisen laitevalmistajan vuotuisesta laitemyynnistä, ja mahdollisesti mukautetaan markkinoille joustojärjestelmän puitteissa päästövaiheiden III A ja III B välisenä aikana saatettavien moottoreiden enimmäismäärää.

- Sisällytetään moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettävät moottorit joustojärjestelmään tarjoten alkuperäiselle laitevalmistajalle mahdollisuus saattaa markkinoille tietty määrä moottoreita joustojärjestelmän puitteissa.

- Kyseisten toimenpiteiden voimassaolo päättyy 31. joulukuuta 2013.

TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole vaikutuksia unionin talousarvioon.

2010/0195 (COD)

Ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

direktiivin 97/68/EY muuttamisesta joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettuja moottoreita koskevien säännösten osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen[5],

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[6],

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon[7],

noudattavat perussopimuksen 294 artiklassa määrättyä menettelyä[8]

sekä katsovat seuraavaa:

1. Direktiivi 97/68/EY[9] käsittelee liikkuviin työkoneisiin asennettavien moottoreiden pakokaasupäästöjä. Useimpien puristussytytysmoottoreiden tyyppihyväksyntään nykyisin sovellettavat vaiheen III A päästörajat korvataan tiukemmilla vaiheen III B rajoilla. Uusia rajoja sovelletaan kyseisten moottoreiden tyyppihyväksyntään 1 päivästä tammikuuta 2010 ja markkinoille saattamiseen 1 päivästä tammikuuta 2011.

2. Siirtyminen vaiheeseen III B käsittää askelmuutoksen teknologiassa, ja tästä aiheutuu huomattavat kustannukset, kun moottorit on suunniteltava uudelleen ja on kehitettävä edistyksellisiä teknisiä ratkaisuja. Siirtymävaihe osuu aikaan, jolloin alalla on vakavia taloudellisia ongelmia.

3. Direktiivissä 97/68/EY säädetään joustojärjestelmästä, jonka mukaan laitevalmistajat voivat ostaa kahden päästövaiheen välisenä aikana rajoitetun määrän moottoreita, jotka eivät täytä päästöjen raja-arvoihin sovellettavia uusia vaatimuksia vaan on hyväksytty edellisen vaiheen päästörajojen mukaisesti.

4. Direktiivin 2004/26/EY[10] 2 artiklan b alakohdassa säädetään siitä, että arvioidaan mahdollista tarvetta ottaa käyttöön uusia joustomahdollisuuksia.

5. Markkinoille joustojärjestelmän puitteissa saatettujen, muissa sovelluksissa kuin moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettävien moottoreiden osuus asianomaisen laitevalmistajan kyseisen luokan moottoreilla varustettujen laitteiden vuosimyynnistä olisi kasvatettava vaiheesta III A vaiheeseen III B siirtymisen ajaksi 20 prosentista 50 prosenttiin. Tämän mukaisesti olisi myös mukautettava joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatettavien moottoreiden enimmäismäärää.

6. Joustojärjestelmään sovellettavia sääntöjä olisi mukautettava siten, että järjestelmä ulotetaan koskemaan myös moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettäviä moottoreita.

7. Tässä direktiivissä säädettyjen toimenpiteiden yhteydessä on otettu huomioon teollisuudenalaa tilapäisesti koettelevat ongelmat. Toimenpiteet olisi sen vuoksi rajoitettava vaiheiden III A ja III B väliseen siirtymäaikaan, ja niiden voimassaolon olisi päätyttävä viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2013.

8. Direktiiviä 97/68/EY olisi muutettava,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan direktiivi 97/68/EY seuraavasti:

1. Korvataan 4 artiklan 6 kohta seuraavasti:

”6) Puristussytytysmoottorit, joita käytetään muussa tarkoituksessa kuin sisävesialusten käyttövoimana, voidaan saattaa markkinoille joustojärjestelmän mukaisesti soveltamalla liitteessä XIII tarkoitettua menettelyä 1–5 kohdan lisäksi.”

2. Muutetaan 10 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 7 kohta seuraavasti:

”7) Jäsenvaltioiden on sallittava liitteessä I olevan 1 jakson A i, A ii, A iv ja A v kohdassa määriteltyjen moottoreiden saattaminen markkinoille joustojärjestelmää soveltaen liitteen XIII säännösten mukaisesti.”

b) Lisätään 8 kohta seuraavasti:

”8) Joustojärjestelmää sovelletaan liitteessä XIII olevan 1.2 jakson mukaisesti ja ainoastaan vaiheiden III A ja III B väliseen siirtymäaikaan, ja sen voimassaolo päättyy 31 päivänä joulukuuta 2013.”

3. Muutetaan liite XIII tämän direktiivin liitteen mukaisesti.

2 artiklaSaattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

1. Jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään [kahdentoista kuukauden kuluttua direktiivin julkaisemisesta]. Niiden on viipymättä toimitettava komissiolle kirjallisina nämä säännökset sekä kyseisiä säännöksiä ja tätä direktiiviä koskeva vastaavuustaulukko.

Niiden on sovellettava kyseisiä säännöksiä [päivä, kuukausi, vuosi = soveltamispäivää seuraava päivä] alkaen.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säännöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

2. Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

4 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä […].

Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

Puhemies Puheenjohtaja […] […]

LIITE

Korvataan liitteessä XIII oleva 1 jakso seuraavasti:

”1. MOOTTORIVALMISTAJAN JA ALKUPERÄISEN LAITEVALMISTAJAN (OEM) TOIMET

1.1. Vaiheen III A ja vaiheen III B välistä siirtymäaikaa lukuun ottamatta alkuperäisen laitevalmistajan, joka haluaa käyttää joustojärjestelmää, on pyydettävä hyväksyntäviranomaiselta lupa saada ostaa kahden päästövaiheen välisenä aikana moottoritoimittajiltaan 1.1.1 ja 1.1.2 kohdassa kuvatut määrät moottoreita, jotka eivät vastaa sen hetkisiä päästöjen raja-arvoja mutta on hyväksytty lähimpään aikaisempaan päätösrajojen vaiheeseen.

1.1.1. Joustojärjestelmän puitteissa markkinoille saatettujen moottoreiden määrä ei saa missään moottoriluokassa ylittää 20 prosenttia alkuperäisen laitevalmistajan kyseiseen moottoriluokkaan kuuluvia moottoreita sisältävästä laitemyynnistä (laskettuna keskiarvona viidestä viimeisestä myyntivuodesta EU:n markkinoilla). Jos alkuperäinen laitevalmistaja on markkinoinut laitteita EU:ssa vähemmän kuin viisi vuotta, keskiarvo lasketaan sen ajanjakson mukaan, jona kyseinen valmistaja on markkinoinut laitteita EU:ssa.

1.1.2. Vaihtoehtona 1.1.1 kohdalle ja moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettäviä moottoreita lukuun ottamatta alkuperäinen laitevalmistaja voi halutessaan hakea moottorivalmistajalleen lupaa saattaa markkinoille joustojärjestelmän puitteissa kiinteän määrän moottoreita. Moottoreiden määrä kussakin moottoriluokassa ei saa ylittää seuraavia arvoja:

Moottoriluokka (kW) | Moottoreiden määrä |

19–37 | 200 |

37–75 | 150 |

75–130 | 100 |

130–560 | 50 |

1.2 Vaiheen III A ja vaiheen III B välisenä siirtymäaikana, moottorivaunujen ja vetureiden käyttövoimana käytettäviä moottoreita lukuun ottamatta, alkuperäisen laitevalmistajan, joka haluaa käyttää joustojärjestelmää, on pyydettävä hyväksyntäviranomaiselta lupa saada ostaa moottoritoimittajiltaan 1.2.1 ja 1.2.2 kohdassa kuvatut määrät moottoreita, jotka eivät noudata sen hetkisiä päästöjen raja-arvoja mutta on hyväksytty lähimpään aikaisempaan päätösrajojen vaiheeseen.

1.2.1. Tällaisen joustojärjestelmän puitteissa markkinoille saatettujen moottoreiden määrä ei saa missään moottoriluokassa ylittää 50 prosenttia alkuperäisen laitevalmistajan kyseiseen moottoriluokkaan kuuluvia moottoreita sisältävästä laitemyynnistä (laskettuna keskiarvona viidestä viimeisestä myyntivuodesta EU:n markkinoilla). Jos alkuperäinen laitevalmistaja on markkinoinut laitteita EU:ssa vähemmän kuin viisi vuotta, keskiarvo lasketaan sen ajanjakson mukaan, jona kyseinen valmistaja on markkinoinut laitteita EU:ssa.

1.2.2. Vaihtoehtona 1.2.1 kohdalle alkuperäinen laitevalmistaja voi halutessaan hakea moottorivalmistajalleen lupaa saattaa markkinoille joustojärjestelmän puitteissa kiinteän määrän moottoreita. Moottoreiden määrä kussakin moottoriluokassa ei saa ylittää seuraavia arvoja:

MOOTTORILUOKKA (KW) | MOOTTOREIDEN MÄÄRÄ |

37–56 | 200 |

56–75 | 175 |

75–130 | 250 |

130–560 | 125 |

1.3 Moottorivaunujen käyttövoimana käytettäviin moottoreihin sovelletaan vaiheen III A ja vaiheen III B välisestä siirtymäajasta alkaen 1.1.1 jaksossa määriteltyä joustojärjestelmää.

1.4 Vetureiden käyttövoimana käytettävien moottoreiden osalta alkuperäinen laitevalmistaja voi vaiheen III A ja vaiheen III B välisenä siirtymäaikana halutessaan hakea moottorivalmistajilleen lupaa saattaa markkinoille joustojärjestelmän puitteissa enintään 12 moottoria veturin käyttövoimana käytettäväksi.

1.5. Alkuperäisen laitevalmistajan on liitettävä hakemukseensa hyväksyntäviranomaiselle seuraavat tiedot:

a) näyte merkinnöistä, jotka kiinnitetään liikkuvaan työkoneeseen, johon joustojärjestelmän puitteissa markkinoille saatettu moottori asennetaan. Merkinnässä on oltava seuraava teksti: ”Kone nro … (koneiden sarja) kaikkiaan … koneesta (koneiden kokonaismäärä kyseisessä teholuokassa), moottorin nro … ja tyyppihyväksynnän (direktiivi 97/68/EY) nro …”,

b) näyte moottoriin kiinnitettävästä täydentävästä merkinnästä, joka sisältää tämän liitteen 2.2 kohdassa tarkoitetun tekstin.

1.6. Alkuperäisen laitevalmistajan on toimitettava hyväksyntäviranomaiselle kaikki joustojärjestelmän täytäntöönpanoon liittyvät tiedot, joita hyväksyntäviranomainen päätöksen tekemiseksi pyytää.

1.7. Alkuperäisen laitevalmistajan on toimitettava jäsenvaltioiden erilaisille tyyppihyväksyntäviranomaisille pyynnöstä kaikki tiedot, joita tyyppihyväksyntäviranomainen tarvitsee vahvistaakseen, että kaikkien sellaisten moottoreiden osalta, jotka on ilmoitettu tai merkitty saatetuiksi markkinoille joustojärjestelmän puitteissa, asianomainen ilmoitus tai merkintä on tehty asianmukaisesti.”

YKSINOMAAN TALOUSARVION TULOPUOLEEN VAIKUTTAVAAN SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1. EHDOTUKSEN NIMI:

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi, jolla muutetaan direktiiviä 97/68/EY markkinoille joustojärjestelmän mukaisesti saatettuja moottoreita koskevien säännösten osalta

2. BUDJETTIKOHDAT:

Luku ja momentti: Ei sovelleta.

Kyseiseksi vuodeksi budjetoitu määrä:

3. RAHOITUSVAIKUTUKSET

( Ehdotuksella ei ole rahoitusvaikutuksia

( Ehdotuksella ei ole rahoitusvaikutuksia menoihin, mutta sillä on seuraavat rahoitusvaikutukset tuloihin:

(milj. euroa yhden desimaalin tarkkuudella)

Budjettikohta | Tulot[11] | 12 kk:n jakso, joka alkaa pp/kk/vvvv | [Vuosi n] |

Momentti … | Vaikutukset omiin varoihin |

Momentti … | Vaikutukset omiin varoihin |

Toteutuksen jälkeen |

[n+1] | [n+2] | [n+3] | [n+4] | [n+5] |

Momentti … |

Momentti … |

4. PETOSTENTORJUNTA

Ei sovelleta.

5. MUUT HUOMAUTUKSET

[1] EUVL L 225, 25.6.2004, s. 3.

[2] Teknisen tarkastelun loppuraportti on saatavilla Europa-verkkosivuston NRMM-sivulla. http://ec.europa.eu/enterprise/mechan_equipment/emissions/2007tecrew_dfr.pdf

[3] ARCADIS N.V:n suorittaman vaikutusten arvioinnin loppuraportti on saatavilla Europa-verkkosivuston NRMM-sivulla. http://ec.europa.eu/enterprise/mechan_equipment/emissions/impactassessment/nrmm_iastudy_fnrep.pdf

[4] Rautatie- ja sisäväsisektoriin liittyvä vaikutusten arviointia koskeva lisäselvitys on saatavilla liikkuvia työkoneita koskevalla verkkosivulla Europa-sivustolla: http://ec.europa.eu/enterprise/mechan_equipment/emissions/projstudies.htm

[5] EUVL C […], […], s. […].

[6] EUVL C […], […], s. […].

[7] EUVL C […], […], s. […].

[8] EUVL C […], […], s. […].

[9] EYVL L 59, 27.2.1998, s.1.

[10] EUVL L 146, 30.4.2004, s.1.

[11] Perinteisistä omista varoista (maatalousmaksut, sokerimaksut, tullimaksut) ilmoitetaan nettomäärät, jotka saadaan vähentämällä bruttomääristä 25 prosenttia jäsenvaltioiden kantokuluja.

Top