Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0085

    Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 muuttamisesta Euroopan ulkosuhdehallinnon osalta

    /* KOM/2010/0085 lopull. - COD 2010/0054 */

    52010PC0085

    Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 muuttamisesta Euroopan ulkosuhdehallinnon osalta /* KOM/2010/0085 lopull. - COD 2010/0054 */


    [pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

    Bryssel 24.3.2010

    KOM(2010) 85 lopullinen

    2010/0054 (COD)

    Ehdotus:

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 muuttamisesta Euroopan ulkosuhdehallinnon osalta

    PERUSTELUT

    Tämän komission ehdotuksen tarkoituksena on tehdä varainhoitoasetukseen Lissabonin sopimuksen mukaisesti perustettavan Euroopan ulkosuhdehallinnon edellyttämät muutokset. Varainhoitoasetus sisältää kaikki EU:n varojen käyttöä koskevat säännöt ja menettelyt, joita kaikkien toimielinten on noudatettava. Varainhoitoasetusta on täydennetty soveltamissäännöillä, joihin olisi niin ikään tehtävä Euroopan ulkosuhdehallinnon perustamisen edellyttämät muutokset. Näistä muutoksista olisi annettava oma erillinen ehdotuksensa. Tarkemmat säännökset Euroopan ulkosuhdehallinnon henkilöstöhallinnosta sisällytetään henkilöstösääntöjen muuttamisesta annettavaan erilliseen komission ehdotukseen.

    Ehdotetut muutokset perustuvat Eurooppa-neuvoston 29. ja 30. lokakuuta 2009 hyväksymiin suuntaviivoihin sui generis -luonteiseksi yksiköksi tarkoitetun Euroopan ulkosuhdehallinnon perustamisesta.

    Komissio esittää varainhoitoasetuksen 184 artiklan mukaisesti ehdotuksensa varainhoitoasetuksen kolmivuotistarkistukseksi vuoden 2010 ensimmäisen puoliskon lopulla. Komissio katsoo kuitenkin, että varainhoitoasetusta on välttämätöntä tarkistaa nopeutetulla menettelyllä jo ennen kolmivuotistarkistusta, jotta Euroopan ulkosuhdehallinto voidaan perustaa nopeasti. Lisäksi komissio hyväksyi 3. maaliskuuta 2010 erillisen ehdotuksen (KOM(2010) 71) eräistä muista Lissabonin sopimuksen täytäntöönpanoon liittyvistä näkökohdista.

    1. Tärkeimmät Euroopan ulkosuhdehallinnon perustamiseen liittyvät muutokset

    Euroopan unionista tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEU-sopimus’, 27 artiklan 3 kohdassa määrätään, että Euroopan ulkosuhdehallinto avustaa korkeaa edustajaa tämän tehtävien hoitamisessa ja että Euroopan ulkosuhdehallinnon organisaatio ja toiminta vahvistetaan neuvoston päätöksellä siten, että neuvosto tekee ratkaisunsa korkean edustajan ehdotuksesta Euroopan parlamenttia kuultuaan ja saatuaan komission hyväksynnän.

    Eurooppa neuvosto hyväksyi 29. ja 30. lokakuuta 2009 antamissaan päätelmissä joitakin suuntaviivoja sui generis -luonteiseksi yksiköksi tarkoitetun Euroopan ulkosuhdehallinnon perustamisesta ja kehotti korkeaa edustajaa perustamaan Euroopan ulkosuhdehallinnon ”viimeistään vuoden 2010 huhtikuun lopussa” .

    Budjettiteknisesti Euroopan ulkosuhdehallintoa käsitellään varainhoitoasetuksen 1 artiklassa tarkoitettuna toimielimenä, joten se voi päättää itsenäisesti talousarviostaan ja sitä varten otetaan EU:n talousarvioon oma osasto. Se toteuttaa itse omat hallintomenonsa (kuten kaikki muutkin toimielimet) ja saa siksi Euroopan parlamentilta vastuuvapauden kyseisten menojen toteuttamisesta. Euroopan parlamentti käyttää näin kaikkia budjetti- ja valvontavaltuuksiaan Euroopan ulkosuhdehallinnon suhteen.

    Lisäksi nykyisistä eri puolella maailmaa toimivista komission lähetystöistä tulee unionin edustustoja, jotka ovat kaikki osa Euroopan ulkosuhdehallintoa. Koska nämä edustustot huolehtivat myös jatkossa ulkoisen avun täytäntöönpanosta, joka on useimmilla edustustoilla nykyisinkin niiden päätehtävä, olisi selvitettävä, miten ne voivat jatkaa toimintamäärärahojen toteuttamista, vaikka ne eivät enää kuulu komissioon. Tässä yhteydessä olisi otettava huomioon, että kyseeseen tuleva, toiminnasta ja taloushallinnosta vastaava henkilöstö on myös vastaisuudessa komission henkilöstöä. Komissio on tällä ehdotuksella pyrkinyt varmistamaan etenkin sen, että Euroopan ulkosuhdehallinto pystyy hoitamaan tehtävänään olevaa yhtenäistä ulkoista toimintaa ilman, että varainhoidon moitteettomuudesta, tilintekovelvollisuudesta ja unionin taloudellisten etujen suojasta tingitään. Euroopan parlamentti myöntää luonnollisesti edelleen vastuuvapauden komissiolle tämän oman talousarvion pääluokan toteuttamisesta. Tähän pääluokkaan kuuluvat myös toimintamäärärahat, joiden toteuttamisesta vastaavat komission edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä toimivat unionin edustustojen päälliköt.

    Jotta edellä mainittu tavoite voitaisiin saavuttaa, varainhoitoasetukseen tehtävillä muutoksilla on tarkoitus ottaa Euroopan ulkosuhdehallinto osaksi komission varainhoitojärjestelmää silloin kun se osallistuu komission toimintatalousarvion toteuttamiseen. Tässä yhteydessä on välttämätöntä, että Euroopan ulkosuhdehallinto hyödyntää sellaista ulkosuhteiden alalla käytössä oleviin sisäisen tarkastuksen ja varainhoidon järjestelmiin liittyvää kokemusta ja asiantuntemusta, jota komissiolla on useiden vuosien ajalta, sekä komission useiden vuosien aikana tuottamaa kyseisiin järjestelmiin liittyvää ohjeistusta ja koulutusta.

    Ehdotuksessa esitetään, että komissiossa olevien vastuupääosastojen pääjohtajat siirtävät unionin edustustojen päälliköille täytäntöönpanovaltuuksia edelleenvaltuutuksella. Unionin edustustojen päälliköistä tulee näin komission edelleenvaltuutettuja tulojen ja menojen hyväksyjiä, jotka vastaavat toiminnastaan talousarvion toteuttamistehtäviä koskevan edelleenvaltuutuksen antaneelle pääosastolle. Tämän vuoksi olisi annettava erityissääntöjä sen varmistamiseksi, että unionin edustustojen päälliköt noudattavat talousarvioon sisältyvän komission pääluokan määrärahoja toteuttaessaan talousarvion toteuttamista koskevia komission sääntöjä ja että heillä on samat tehtävät ja velvoitteet kuin kaikilla muillakin edelleenvaltuutetuilla tulojen ja menojen hyväksyjillä komissiossa. Komissio voi tämän varmistamiseksi antaa kyseisille päälliköille ohjeita silloin kun se on tarpeellista ja tarkoituksenmukaista.OLAFia koskevia nykyisiä sääntöjä sovelletaan myös unionin edustustojen päälliköihin silloin kun on kyse väärinkäytöksistä, jotka liittyvät talousarvioon sisältyvän, Euroopan ulkosuhdehallinnon pääluokan määrärahojen hallinnointiin ja sellaisiin komission pääluokasta peräisin oleviin määrärahoihin, joita edustustojen päälliköt hallinnoivat edelleenvaltuutuksen nojalla. Varainhoitoasetukseen ei ole tarpeen ottaa OLAFia koskevaa erityissäännöstä. Tässä komission ehdotuksessa esitetään kuitenkin, että varainhoitoasetukseen otetaan uusi säännös, jonka mukaan komissioon kuuluva taloudellisten väärinkäytösten tutkintaelin toimii tällaisena tutkintaelimenä myös Euroopan ulkosuhdehallinnon osalta silloin, kun komissio siirtää edelleenvaltuutuksella täytäntöönpanovaltuuksia unionin edustustojen päälliköille.Ehdotus sisältää myös sellaisia uusia säännöksiä, joiden tarkoituksena on antaa korkealle edustajalle keskeinen asema varmistettaessa, että Euroopan ulkosuhdehallinnon ja komission toiminnan koordinointi ja niiden välinen tiedonvaihto on asianmukaista.

    Jotta voitaisiin varmistaa, että unionin edustustoja hallinnoidaan tehokkaasti, tässä esitetään, että edustustojen yleisten kustannusten kattamiseen tarkoitettujen hallinto- ja tukimäärärahojen toteuttamisesta vastaa yksi tukiyksikkö siitä riippumatta, mihin talousarvion pääluokkaan kyseiset määrärahat on otettu. Mahdollisuudesta antaa komission kanssa sovittavia yksityiskohtaisia sääntöjä olisi sen vuoksi säädettävä varainhoitoasetuksen 50 artiklassa.

    2. Varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjä koskeva komission yksiköiden valmisteluasiakirja

    Tätä varainhoitoasetuksen muuttamisesta annettua komission ehdotusta täydennetään komission yksiköiden valmisteluasiakirjalla, jossa esitetään soveltamissääntöihin tarvittavat muutokset. Komissio hyväksyy nämä muutokset sen jälkeen kun varainhoitoasetuksen muutokset on hyväksytty. Soveltamissääntöjen muutokset koskevat erityissäännöksiä, joita sovelletaan edustustojen päälliköihin silloin, kun nämä toimivat komission edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä. Ne liittyvät etenkin seuraaviin seikkoihin:

    - edustustojen päälliköiden on ennen EU:n talousarvion toteuttamisen aloittamista allekirjoitettava edelleenvaltuutettuja tulojen ja menojen hyväksyjiä koskeva peruskirja, joka sisältää yksityiskohtaiset määräykset näiden tehtävistä ja velvoitteista;

    - talousarvion toteuttamista koskevat komission sisäiset säännöt;

    - komission hyväksymä johtosääntö;

    - komissioon kuuluva taloudellisten väärinkäytösten tutkintaelin (varainhoitoasetuksen säännöksiä täydennetään soveltamissääntöihin otettavilla säännöksillä).

    2010/0054 (COD)

    Ehdotus:

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 muuttamisesta Euroopan ulkosuhdehallinnon osalta

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 322 artiklan yhdessä Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 106 a artiklan kanssa,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    ottavat huomioon tilintarkastustuomioistuimen lausunnon[1],

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

    sekä katsovat seuraavaa:

    3. Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetussa neuvoston asetuksessa (EY, Euratom) N:o 1605/2002[2], jäljempänä ’varainhoitoasetus’, säädetään budjettiperiaatteista ja rahoitussäännöistä, joita on noudatettava kaikissa lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävissä säädöksissä. Eräitä varainhoitoasetuksen säännöksiä on tarpeen muuttaa Lissabonin sopimuksella tehtyjen muutosten huomioon ottamiseksi.

    4. Lissabonin sopimuksella perustetaan Euroopan ulkosuhdehallinto. Eurooppa-neuvoston 29 ja 30 päivänä lokakuuta 2009 antamien päätelmien mukaan Euroopan ulkosuhdehallinto on sui generis -luonteinen yksikkö ja sitä olisi pidettävä toimielimenä varainhoitoasetusta sovellettaessa.

    5. Koska Euroopan ulkosuhdehallintoa olisi käsiteltävä toimielimenä varainhoitoasetusta sovellettaessa, Euroopan ulkosuhdehallinnon olisi saatava vastuuvapaus Euroopan parlamentilta talousarvioon sisältyvään Euroopan ulkosuhdehallinnon pääluokkaan hyväksyttyjen määrärahojen toteuttamisesta. Lisäksi komission olisi edelleen saatava vastuuvapaus Euroopan parlamentilta oman talousarvion pääluokkansa toteuttamisesta, myös niiden toimintamäärärahojen osalta, joiden toteuttamisesta vastaavat komission edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä toimivat unionin edustustojen päälliköt.

    6. Lissabonin sopimuksessa määrätään, että komission lähetystöistä tulee unionin edustustoja, jotka ovat osa Euroopan ulkosuhdehallintoa. Jotta voitaisiin varmistaa, että kyseisiä edustustoja hallinnoidaan tehokkaasti, yleisten kustannusten kattamiseen tarkoitettujen hallinto- ja tukimäärärahojen toteuttaminen olisi annettava yhden tukiyksikön tehtäväksi. Tämän vuoksi varainhoitoasetuksessa olisi säädettävä mahdollisuudesta antaa yksityiskohtaisia sääntöjä, joista sovitaan komission kanssa ja joilla helpotetaan talousarvioon sisältyviin Euroopan ulkosuhdehallinnon ja neuvoston pääluokkiin otettujen, unionin edustustojen hallintomäärärahojen toteuttamista.

    7. On tarpeen varmistaa unionin edustustojen toiminnan jatkuvuus ja etenkin se, että ulkoisen avun hallinnointi jatkuu edustustoissa tehokkaana. Komissiolle olisi sen vuoksi annettava lupa siirtää toimintamenoja koskevia talousarvion toteuttamisvaltuuksiaan edelleenvaltuutuksella erillisen toimielimen asemassa olevaan Euroopan ulkosuhdehallintoon kuuluvien edustustojen päälliköille. Lisäksi komission olisi voitava edelleenvaltuuttaa edustustojen päälliköt myös silloin, kun se toteuttaa talousarviota suoraan keskitetysti hallinnoiden. Komission valtuutettujen tulojen ja menojen hyväksyjien olisi edelleen oltava vastuussa hallinnointijärjestelmien ja sisäisen valvonnan järjestelmien määrittelystä, ja unionin edustustojen päälliköiden olisi puolestaan vastattava hallinnointijärjestelmien ja sisäisen valvonnan järjestelmien asianmukaisesta rakenteesta ja toiminnasta sekä edustustonsa toimien ja varojen hallinnoinnista ja annettava kyseisistä osa-alueista kertomus kahdesti vuodessa.

    8. Jotta moitteettoman varainhoidon periaatetta voitaisiin noudattaa, unionin edustustojen päälliköiden olisi komission edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä toimiessaan noudatettava komission sääntöjä ja heillä olisi oltava samat tehtävät, velvollisuudet ja tilintekovelvollisuus kuin kaikilla muillakin komission edelleenvaltuutetuilla tulojen ja menojen hyväksyjillä. Heidän olisi tätä varten myös tarvittaessa pidettävä komissiota toimielimenään.

    9. Komissiolla säilyy täysi vastuu vastuuvapausmenettelystä siltä osin kuin on kyse talousarvioon sisältyvän komission pääluokan siitä osuudesta, jonka toteuttajana on Euroopan ulkosuhdehallinto. Jotta komissio voisi hoitaa tehtävänsä, unionin edustustojen päälliköiden olisi annettava tarvittavat tiedot. Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan olisi helpotettava unionin edustustojen ja komission yksiköiden välistä yhteistyötä.

    10. Komission tilinpitäjällä on edelleen kokonaisvastuu talousarvioon sisältyvästä komission pääluokasta, myös sellaisiin määrärahoihin liittyvistä kirjanpitotapahtumista, joiden hallinnointi on siirretty edustustojen päälliköille edelleenvaltuutuksella. Sen vuoksi on tarpeen selventää, että Euroopan ulkosuhdehallinnon tilinpitäjän vastuiden olisi koskettava ainoastaan Euroopan ulkosuhdehallintoa varten tarkoitettua talousarvion pääluokkaa, jotta vältettäisiin päällekkäiset vastuut.

    11. Jotta voitaisiin varmistaa, että Euroopan ulkosuhdehallinnon henkilöstöön kuuluvia edelleenvaltuutettuja tulojen ja menojen hyväksyjiä ja komission henkilöstöön kuuluvia edelleenvaltuutettuja tulojen ja menojen hyväksyjiä kohdellaan johdonmukaisesti ja yhdenvertaisesti, ja jotta voitaisiin taata komission asianmukainen tiedonsaanti, komissioon kuuluvan taloudellisten väärinkäytösten tutkintaelimen olisi vastattava myös Euroopan ulkosuhdehallinnon alan väärinkäytösten käsittelystä silloin kun komissio on siirtänyt edelleenvaltuutuksella täytäntöönpanovaltuuksia unionin edustustojen päälliköille. Jotta voitaisiin säilyttää yhteys varainhoitoon liittyvän vastuun ja kurinpitotoimien välillä, komission olisi kuitenkin voitava kehottaa unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaa edustajaa aloittamaan menettely, jos kyseinen tutkintaelin on todennut väärinkäytöksiä, jotka liittyvät unionin edustustojen päälliköille edelleenvaltuutuksella siirrettyihin komission toimivaltuuksiin. Korkean edustajan olisi tällöin toteutettava asianmukaiset toimenpiteet henkilöstösääntöjen mukaisesti.

    12. Jotta varainhoidon valvonnan johdonmukaisuus, vaikuttavuus ja kustannustehokkuus voitaisiin varmistaa, komission sisäisen tarkastajan olisi toimittava myös Euroopan ulkosuhdehallinnon sisäisenä tarkastajana sekä komissiota varten tarkoitetun että Euroopan ulkosuhdehallintoa varten tarkoitetun talousarvion pääluokan toteuttamisen osalta.

    13. Sen vuoksi neuvoston asetusta (EY, Euratom) N:o 1605/2002 olisi muutettava,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002 seuraavasti:

    (1) Lisätään 1 artiklan toiseen kohtaan ilmaisu ”Euroopan ulkosuhdehallinto” ilmaisun ”talous- ja sosiaalikomitea” edelle.

    (2) Korvataan 28 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

    ”Jokaiseen ehdotukseen tai aloitteeseen, jonka komissio, unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja tai jäsenvaltio esittää lainsäätäjälle ja joka saattaa vaikuttaa talousarvioon ja henkilöstön määrään, on liitettävä rahoitusselvitys sekä tämän asetuksen 27 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu arviointi.”.

    (3) Korvataan 30 artiklan 3 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

    ”Komissio asettaa asianmukaisella tavalla saataville hallussaan olevat tiedot talousarviosta peräisin olevien varojen saajista, kun talousarviota toteutetaan keskitetysti 53 a artiklan nojalla, sekä varojen saajia koskevat tiedot, joita ovat toimittaneet sellaiset yhteisöt, joille talousarvion toteuttamistehtävät on siirretty muiden hallintomenettelyjen nojalla.”.

    (4) Lisätään 31 artiklan ensimmäiseen kohtaan ilmaisu ”Euroopan ulkosuhdehallinto” ilmaisun ”talous- ja sosiaalikomitea” edelle.

    (5) Lisätään 50 artiklan ensimmäiseen kohtaan virke seuraavasti:

    ”Komission kanssa voidaan kuitenkin sopia yksityiskohtaisista säännöistä, joilla helpotetaan talousarvioon sisältyviin Euroopan ulkosuhdehallinnon ja neuvoston pääluokkiin otettujen, unionin edustustojen hallintomäärärahojen toteuttamista.”.

    (6) Lisätään 51 artiklaan kohdat seuraavasti:

    ”Komissio voi kuitenkin siirtää oman pääluokkansa määrärahoihin liittyviä, talousarvion toteuttamista koskevia valtuuksiaan unionin edustustojen päälliköille. Unionin edustustojen päälliköiden on komission edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä toimiessaan noudatettava talousarvion toteuttamista koskevia komission sääntöjä, ja heillä on oltava samat tehtävät, velvollisuudet ja tilintekovelvollisuus kuin kaikilla muillakin komission edelleenvaltuutetuilla tulojen ja menojen hyväksyjillä.

    Toista kohtaa sovellettaessa unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja toteuttaa tarpeelliset toimenpiteet helpottaakseen unionin edustustojen ja komission yksiköiden välistä yhteistyötä.”.

    (7) Korvataan 53 a artikla seuraavasti:

    ”53 a artikla

    Kun komissio toteuttaa talousarviota keskitetysti, toteuttamistehtävät suoritetaan joko suoraan sen yksiköissä tai unionin edustustoissa 51 artiklan toisen kohdan mukaisesti tai siten, että toimeenpanovalta siirretään 54–57 artiklan mukaisesti.”.

    (8) Lisätään 59 artiklaan 5 kohta seuraavasti:

    ”5. Kun unionin edustustojen päälliköt toimivat edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä 51 artiklan toisen kohdan mukaisesti, heidän on pidettävä komissiota toimielimenään silloin kun heidän tulojen ja menojen hyväksyjän tehtävänsä tätä edellyttävät.”.

    (9) Lisätään 2 jaksoon 60 a artikla seuraavasti:

    ”1. Toimiessaan edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä 51 artiklan toisen kohdan mukaisesti unionin edustustojen päälliköiden on tehtävä läheistä yhteistyötä komission kanssa varojen moitteettomaksi täytäntöönpanemiseksi varmistaakseen etenkin, että rahoitustoimet ovat laillisia ja asianmukaisia, varojen hallinnoinnissa noudatetaan moitteettoman varainhoidon periaatetta ja että unionin taloudellisia etuja suojataan tehokkaasti.

    Heidän on tätä varten toteutettava tarvittavat toimenpiteet välttääkseen kaikki sellaiset tilanteet, joissa heidän vastuulleen edelleenvaltuutuksella siirretyn talousarvion toteuttamista koskevaan komission vastuuseen voitaisiin vedota, sekä kaikkien sellaisten eturistiriitojen ja prioriteettien syntymisen, jotka vaikuttavat heille edelleenvaltuutuksella siirrettyjen varainhoidon tehtävien hoitamiseen.

    Jos toisessa alakohdassa tarkoitettu tilanne tai eturistiriita syntyy, unionin edustustojen päälliköiden on viipymättä ilmoitettava siitä asiasta vastaavalle komission yksikölle ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkealle edustajalle.

    2. Jos unionin edustuston päällikkö on 60 artiklan 6 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa, hänen on saatettava asia 66 artiklan 4 kohdan mukaisesti perustetun taloudellisten väärinkäytösten tutkintaelimen käsiteltäväksi. Jos kyseessä on laiton toiminta, petos tai lahjonta, joka saattaa vahingoittaa unionin etuja, hänen on ilmoitettava asiasta voimassa olevassa lainsäädännössä nimetyille viranomaisille ja elimille.

    3. Edellä olevan 51 artiklan toisen kohdan mukaisesti edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä toimivien unionin edustustojen päälliköiden on annettava kahdesti vuodessa kertomus omalle valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälleen, jotta tämä voi sisällyttää kyseiset kertomukset 60 artiklan 7 kohdassa tarkoitettuun omaan vuotuiseen toimintakertomukseensa. Edellä tarkoitetussa edustustojen päälliköiden kahdesti vuodessa toimittamassa kertomuksessa on esitettävä tiedot edustustossa käytössä olevien hallinnointijärjestelmien ja sisäisen valvonnan järjestelmien tehokkuudesta ja vaikuttavuudesta sekä kyseisille edustustojen päälliköille edelleenvaltuutuksella siirrettyjen toimien hallinnoinnista.

    4. Edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä 51 artiklan toisen kohdan mukaisesti toimivien unionin edustustojen päälliköiden on vastattava kaikkiin komission valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän esittämiin pyyntöihin.”.

    (10) Lisätään 61 artiklan 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

    ”Euroopan ulkosuhdehallinnon tilinpitäjän vastuiden olisi koskettava ainoastaan talousarvioon sisältyvää Euroopan ulkosuhdehallinnon pääluokkaa, jota toteuttaa Euroopan ulkosuhdehallinto.”.

    (11) Muutetaan 66 artikla seuraavasti:

    a) Lisätään 3 a kohta seuraavasti:

    ”3 a. Jos valtuuksia on edelleenvaltuutuksella siirretty unionin edustustojen päälliköille, valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä on vastuussa käytössä olevien hallinnointijärjestelmien ja sisäisen valvonnan järjestelmien määrittelystä sekä niiden tehokkuudesta ja vaikuttavuudesta. Unionin edustustojen päälliköt ovat vastuussa siitä, että edellä tarkoitetut järjestelmät ovat valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän antamien ohjeiden mukaisesti rakenteeltaan ja toiminnaltaan asianmukaiset, ja vastaavat toimien toteuttamisesta ja varojen hallinnoinnista vastuullaan olevassa edustustossa.

    Unionin edustustojen päälliköiden on laadittava kertomuksia vastuullaan tämän kohdan ensimmäisen alakohdan mukaisesti olevista tehtävistä 60 a artiklan 3 kohdan mukaisesti.

    Unionin edustustojen päälliköt antavat joka vuosi komission valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle tarkastuslausuman edustustonsa hallinnointijärjestelmistä ja sisäisen valvonnan järjestelmistä, jotta tulojen ja menojen hyväksyjä voi laatia oman tarkastuslausumansa.”

    b) lisätään 5 kohta seuraavasti:

    ”5. Kun edustustojen päälliköt toimivat edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä 51 artiklan toisen kohdan mukaisesti, komission tämän artiklan 4 kohdan mukaisesti perustama taloudellisten väärinkäytösten tutkintaelin on toimivaltainen kyseisessä kohdassa tarkoitetuissa asioissa.

    Jos elin on havainnut järjestelmään liittyviä ongelmia, se toimittaa tulojen ja menojen hyväksyjälle, unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkealle edustajalle ja komission valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle, jos tämä ei ole osallisena jutussa, sekä sisäiselle tarkastajalle kertomuksen, jossa se esittää asiaa koskevia suosituksia.

    Komissio voi kyseisen elimen lausunnon perusteella pyytää unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaa edustajaa aloittamaan nimittävän viranomaisen ominaisuudessa kurinpitotoimia tai korvausvastuuta koskevan menettelyn edelleenvaltuutettujen tulojen ja menojen hyväksyjien osalta, jos väärinkäytökset koskevat näille edelleenvaltuutuksella siirrettyjä komission toimivaltuuksia. Korkean edustajan on tällöin toteutettava asianmukaiset toimenpiteet henkilöstösääntöjen mukaisesti.”.

    (12) Lisätään 85 artiklaan kohdat seuraavasti:

    ”Edelleenvaltuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä 51 artiklan toisen kohdan mukaisesti toimiviin unionin edustustojen päälliköihin sovelletaan Euroopan ulkosuhdehallinnon sisäisen tarkastuksen toimittamiseksi komission sisäisen tarkastajan todentamisvaltuuksia heille edelleenvaltuutuksella siirretyn varainhoidon osalta.

    Johdonmukaisuuteen, vaikuttavuuteen ja kustannustehokkuuteen liittyvistä syistä komission sisäinen tarkastaja toimii myös Euroopan ulkosuhdehallinnon sisäisenä tarkastajana talousarvioon sisältyvän, Euroopan ulkosuhdehallinnon pääluokan toteuttamisen osalta.”.

    (13) Korvataan 163 artiklan ensimmäinen virke seuraavasti:

    ”Tässä osastossa tarkoitetut toimet voidaan toteuttaa keskitetysti komission toimesta 53 a artiklan mukaisesti, yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa, yhteen tai useampaan kolmansiin maihin kuuluvaan edunsaajavaltioon hajautettuina tai yhdessä kansainvälisten järjestöjen kanssa 53–57 artiklan asiaa koskevia säännöksiä noudattaen.”.

    (14) Korvataan 165 artiklan ensimmäinen virke seuraavasti:

    ”Komissio valvoo 53 a artiklan mukaisesti sitä, miten edunsaajina olevat kolmannet maat tai kansainväliset järjestöt toteuttavat toimet.”.

    (15) Korvataan 185 artiklan 3 kohta seuraavasti:

    ”3. Komission sisäisellä tarkastajalla on 1 kohdassa tarkoitettujen elinten osalta samat toimivaltuudet kuin komission yksiköiden tai unionin edustustojen osalta.”.

    2 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä […]

    Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

    Puhemies Puheenjohtaja […] […]

    [1] EUVL C […], […], s. [….].

    [2] EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    Top