Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0364

    Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhtenäisestä menettelystä vaarallisten aineiden tiekuljetusten tarkastuksissa annetun neuvoston direktiivin 95/50/EY soveltamisesta jäsenvaltioissA

    /* KOM/2010/0364 lopull. */

    52010DC0364

    Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhtenäisestä menettelystä vaarallisten aineiden tiekuljetusten tarkastuksissa annetun neuvoston direktiivin 95/50/EY soveltamisesta jäsenvaltioissA /* KOM/2010/0364 lopull. */


    [pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

    Bryssel 7.7.2010

    KOM(2010)364 lopullinen

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

    YHTENÄISESTÄ MENETTELYSTÄ VAARALLISTEN AINEIDEN TIEKULJETUSTEN TARKASTUKSISSA ANNETUN NEUVOSTON DIREKTIIVIN 95/50/EY SOVELTAMISESTA JÄSENVALTIOISSA

    SISÄLLYSLUETTELO

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE YHTENÄISESTÄ MENETTELYSTÄ VAARALLISTEN AINEIDEN TIEKULJETUSTEN TARKASTUKSISSA ANNETUN NEUVOSTON DIREKTIIVIN 95/50/EY SOVELTAMISESTA JÄSENVALTIOISSA 1

    1. Johdanto 4

    2. Tausta 4

    3. Direktiivi 95/50/EY 5

    4. EU:n jäsenvaltioiden ja Norjan kertomukset 5

    5. Laskutoimitukset 6

    6. Tarkastusten ja niiden tulosten kehitys 6

    7. Tietojen vertailu 7

    7.1. Tarkastustiheys 7

    7.2. Tarkastusten jaottelu lähtöpaikan mukaan 7

    7.3. Määräystenvastaisten kuljetusyksiköiden osuus 8

    7.4. Määräystenvastaisten kuljetusyksiköiden jaottelu lähtöpaikan mukaan 8

    7.5. Kuljetusyksiköiden liikenteestä pidättämisen tiheys 8

    7.6. Jaottelu vaaraluokittain 8

    7.7. Seuraamustyypit 9

    8. Päätelmät 9

    Liite I – Tarkastusten, määräystenvastaisuuksien ja luokan 1 rikkomusten lukumäärän kehitys 10

    Liite II – Tarkastusten tiheys miljoonaa tonnikilometriä kohti 11

    Liite III – Tarkastusten jaottelu lähtöpaikan mukaan 11

    Liite IV – ADR-määräysten vastaisten kuljetusyksiköiden osuus 11

    Liite V – ADR-määräysten vastaisten kuljetusyksiköiden jaottelu lähtöpaikan mukaan 11

    Liite VI – ADR-määräysten vastaisten kuljetusyksiköiden liikenteestä pidättämisen tiheys 11

    Liite VII – Jaottelu vaaraluokittain 11

    Liite VIII – Seuraamustyypit ADR-määräysten vastaista kuljetusyksikköä kohti 11

    Liite IX – Vaarallisten aineiden vuotuiset maantiekuljetukset (miljoonaa tonnikilometriä) 11

    .

    JOHDANTO

    Neuvoston direktiivi 95/50/EY yhtenäisestä menettelystä vaarallisten aineiden tiekuljetusten tarkastuksissa annettiin 6. lokakuuta 1995[1], ja jäsenvaltioiden oli saatettava voimaan sen noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset 1. tammikuuta 1997 mennessä.

    Direktiivissä 95/50/EY säädetään, että kaikkien jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle viimeistään kahdentoista kuukauden kuluttua kunkin kalenterivuoden päättymisestä kyseistä vuotta koskeva kertomus direktiivin soveltamisesta[2]. Siinä säädetään myös, että komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle vähintään joka kolmas vuosi kertomuksen direktiivin soveltamisesta jäsenvaltioissa[3].

    Komission kertomus perustuu jäsenvaltioilta saatuihin vuosikertomuksiin. Tämä on neljäs kertomus neuvoston direktiivin 95/50/EY soveltamisesta jäsenvaltioissa, ja se kattaa vuodet 2006–2007. Ensimmäinen kertomus[4] kattoi vuodet 1997–1998, toinen kertomus[5] vuodet 1999–2002 ja kolmas kertomus[6] vuodet 2003–2005.

    Tausta

    Vaarallisten aineiden tiekuljetuksia koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 21 päivänä marraskuuta 1994 annetulla neuvoston direktiivillä 94/55/EY[7], sellaisena kuin se on muutettuna[8], otettiin käyttöön yhdenmukaistetut säännöt, jotka koskevat sekä jäsenvaltioiden välistä että niiden sisäistä vaarallisten aineiden kuljetusta.

    Direktiivin 94/55/EY tekniset liitteet ovat sisällöltään samat kuin kansainvälisen ADR-sopimuksen[9] tekniset liitteet. Direktiivillä 94/55/EY saatetaan siten osaksi yhteisön oikeutta ADR-sopimuksen tekniset määräykset, joissa vahvistetaan yhtenäiset säännöt vaarallisten aineiden turvallisista kansainvälisistä tiekuljetuksista. Direktiivin lisäarvona on kuitenkin, että se ulottaa säännöt koskemaan myös kotimaan liikennettä, jotta vaarallisten aineiden tiekuljetuksia koskevat edellytykset voitaisiin yhdenmukaistaa koko yhteisössä. Tämä parantaa tieliikenteen turvallisuutta kansallisella tasolla.

    Direktiivin 94/55/EY liitteessä A luetellaan vaaralliset aineet, joita saa kuljettaa teillä, ja siinä vahvistetaan säännöt aineiden pakkaamisesta, merkitsemisestä ja kuvaamisesta kuljetusasiakirjoissa. Liitteessä B vahvistetaan puolestaan kuljetusyksiköitä ja kuljetusta koskevat säännöt.

    On syytä huomata, että direktiivi 94/55/EY kumottiin 30. kesäkuuta 2009 ja korvattiin vaarallisten aineiden sisämaankuljetuksista 24. syyskuuta 2008 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2008/68/EY[10]. ADR-sopimuksen tekniset määräykset on kuitenkin sisällytetty direktiiviin 2008/68/EY samalla tavoin kuin direktiiviin 94/55/EY.

    Direktiivi 95/50/EY

    Neuvosto antoi 6. lokakuuta 1995 direktiivin 95/50/EY yhtenäisestä menettelystä vaarallisten aineiden tiekuljetusten tarkastuksissa. Direktiivi liittyi direktiiviin 94/55/EY, ja sillä pyrittiin edelleen parantamaan vaarallisten aineiden kuljetusten turvallisuustasoa sekä varmistamaan, että tarkastuksia tehdään riittävä määrä yhdenmukaisella tavalla. Direktiiviin 95/50/EY sisältyy jäsenvaltioiden käyttämä yhdenmukaistettu tarkastusluettelo sekä luettelo rikkomuskoodeista. Vuonna 2004 direktiivin liitteitä muutettiin[11], ja rikkomuskoodijärjestelmä korvattiin kolmella vaaraluokalla vuodesta 2005 alkaen.

    Yhtenäiset tarkastukset koskevat kaikkia jäsenvaltion alueella tapahtuvia tai jäsenvaltioon kolmansista maista tulevia vaarallisiin aineisiin liittyviä tiekuljetustoimintoja kuljetusyksikön rekisteröintimaasta riippumatta. Direktiivin tarkoituksena on varmistaa, että vaarallisten aineiden tiekuljetuksista tarkastetaan satunnaisesti edustava osa ja että tarkastukset samalla kattavat laajan osan tieverkkoa.

    Tarkastuksia voidaan suorittaa myös yritysten toimitiloissa ehkäisevänä toimenpiteenä tai kun maantiellä on havaittu turvallisuutta vaarantavia rikkomuksia[12]. Direktiiviin 95/50/EY ei kuitenkaan sisälly tällaisia tarkastuksia koskevia raportointivaatimuksia.

    EU:N JÄSENVALTIOIDEN JA NORJAN KERTOMUKSET

    Jäsenvaltioita pyydetään käyttämään kertomuksissaan direktiivin 95/50/EY liitteessä II esitettyjä vaaraluokkia ja esittämään kertomuksensa direktiivin liitteen III mukaisesti. Myös Norja on aina toimittanut vuosikertomuksen ja pyytänyt tulla lisätyksi komission Euroopan parlamentille ja neuvostolle antamaan kertomukseen.

    Kaikki jäsenvaltiot eivät ole toimittaneet tietoja vakiomuodossa. Eräät jäsenvaltiot esimerkiksi käyttivät edellisen tarkastusluettelon koodeja (direktiivin liite I ennen vuonna 2004 tehtyä muutosta), toiset taas luokittelivat rikkomukset oman järjestelmänsä mukaisesti.

    Kaikki jäsenvaltiot toimittivat kertomukset molemmilta vuosilta 2006 ja 2007; monet kertomukset olivat kuitenkin epätäydellisiä. Näiden puutteiden vuoksi tämän kertomuksen taulukoissa on aukkoja. Nämä on merkitty ’#N/A’, eli ’tietoja ei ole saatavilla’.

    Yhteenveto jäsenvaltioiden kertomuksista esitetään tämän kertomuksen liitteissä. Tietojen esitysmuodossa ja analyysissä on otettava huomioon, että kertomusten muotoa muutettiin vuonna 2004.

    Liitteessä I kuvataan kunkin jäsenvaltion kirjaamien tarkastusten lukumäärän kehitys vuosina 2003–2007, määräystenvastaisten kuljetusyksiköiden osuus vuosina 2006–2007 sekä vaaraluokkaan 1 kuuluvien rikkomusten osuus vuosina 2006–2007.

    Kun analysoidaan tarkastusten kehitystä kohdassa 6 ja tilastotietoja kohdassa 7.6 Jaottelu vaaraluokittain , huomioon olisi otettava, että Espanjaa koskeva indikaattori on alhainen, koska ADR-määräysten vastaisten kuljetusyksiköiden lukumäärä on tulkittu väärin.

    Useat jäsenvaltiot ovat lähettäneet kertomuksia, joissa rikkomusten lukumäärä poikkeaa ADR-määräysten vastaisten kuljetusyksiköiden lukumäärästä. Tämän ei pitäisi olla mahdollista, sillä jäsenvaltioita on pyydetty raportoimaan kustakin kuljetusyksiköstä ainoastaan vakavin vaaraluokka.

    Laskutoimitukset

    Jäsenvaltioita pyydettiin esittämään kertomuksissaan mahdollisuuksien mukaan arvio vuosittain kuljetettujen vaarallisten aineiden määrästä tonneina tai tonnikilometreinä. Vain viisi jäsenvaltiota esitti tällaisen arvion.

    Jotta jäsenvaltioiden kesken voitiin tehdä objektiivisia vertailuja, kussakin jäsenvaltiossa kuljetettujen vaarallisten aineiden määrä otettiin Eurostatin tiedoista[13]. Näitä tietoja käytettiin arvioitaessa tarkastusten tiheyttä miljoonaa tonnikilometriä kohti.

    Eurostatin tilastoja ei ole saatavilla Unkarista vuodelta 2006 ja Maltasta vuosilta 2006–2007. Unkarin tiedot ekstrapoloitiin vuosien 2007–2008 tiedoista. Maltan toimivaltainen viranomainen toimitti tiedon kuljetettujen aineiden määrästä.

    Eurostatin tilastot on esitetty liitteessä IX.

    Tarkastusten ja niiden tulosten kehitys

    Liitteessä I oleva taulukko antaa yleiskuvan tienvarsitarkastusten kehityksestä kussakin jäsenvaltiossa. Ensimmäisellä rivillä esitetään tarkastusten lukumäärä. Toisella rivillä esitetään sellaisten kuljetusyksiköiden prosenttiosuus, joissa on havaittu vähintään yksi rikkomus. Kolmannella rivillä esitetään niiden tarkastusten prosenttiosuus, joissa havaittu vakavin rikkomus kuului vaaraluokkaan 1 eli vakavimpien rikkomusten luokkaan.

    Liitteen I tiedot alkavat vuodesta 2006 lukuun ottamatta tarkastusten lukumäärää, josta esitetään edellisten kertomusten tiedot.

    Taulukon lopussa esitetään Euroopan unionin keskiarvot ja Norjan tiedot.

    Jäsenvaltioiden kertomusten puuttuvien tietojen vuoksi

    - tarkastusten kokonaismäärä vuosilta 2006 ja 2007 ei sisällä Viron tietoja;

    - sellaisten tarkastettujen kuljetusyksiköiden prosenttiosuus, joissa on vuonna 2006 havaittu vähintään yksi rikkomus, ei sisällä Saksaa, Viroa eikä Espanjaa; vuoden 2007 osalta tähän osuuteen eivät sisälly Viro ja Espanja;

    - vaaraluokan 1 rikkomusten prosenttiosuus vuodelta 2006 ei sisällä Bulgariaa, Saksaa eikä Portugalia.

    Vaaraluokkaan 1 kuuluvien rikkomusten prosenttiosuus voi olla harhaanjohtava joidenkin jäsenvaltioiden osalta. Jos tarkastusta kohti on ilmoitettu useampi kuin yksi rikkomus, vaaraluokkaan 1 kuuluvien rikkomusten prosenttiosuus on yleensä todellista arvoa alhaisempi. Vuonna 2006 näin oli Ranskan, Alankomaiden, Puolan ja Portugalin sekä vuonna 2007 Bulgarian, Alankomaiden, Puolan ja Portugalin tapauksessa.

    Joissain jäsenvaltioissa rikkomusten määrä on alhaisempi kuin määräystenvastaisiksi havaittujen kuljetusyksiköiden määrä. Näin oli Belgiassa, Italiassa, Unkarissa, Maltassa ja Ruotsissa. Tämän ei pitäisi vaikuttaa prosenttiosuuteen systemaattisella tavalla. On tapauksia, joissa lainvalvontaviranomaiset raportoivat ainoastaan siitä, missä rikkomuksia on havaittu, mutta eivät anna tietoja tästä seuraavista rikkomuksista tai seuraamuksista. Tätä aihetta käsitellään yksityiskohtaisemmin 7.6 kohdassa.

    TIETOJEN VERTAILU

    Seuraavissa kohdissa esitetään yksityiskohtaisempia tietoja ja analysoidaan jäsenvaltioiden tarkastuksistaan antamia tietoja. Liitteissä II–VIII kuvataan pylväsdiagrammeilla kunkin jäsenvaltion tilannetta vuosina 2006 ja 2007.

    Tarkastustiheys

    Liitteessä II esitetään yleiskuva tienvarsitarkastusten tiheydestä jäsenvaltioissa vuosina 2006 ja 2007. Tiheys esitetään tarkastusten lukumäärän suhteena kussakin jäsenvaltiossa kuljetettuun miljoonaan tonnikilometriin vaarallisia aineita.

    Vuonna 2006 EU:n keskiarvo oli 2,95 tarkastusta miljoonaa tonnikilometriä kohti; vuonna 2007 se oli 3,50. Tämä merkitsee 18,6 prosentin kasvua. Bulgariassa ja Unkarissa tarkastustiheys on erityisen korkea. Ilman Bulgarian ja Unkarin lukuja EU:n keskiarvo olisi 2,33 vuonna 2006 ja 2,90 vuonna 2007, ja vuotuinen kasvu olisi 24,5 prosenttia.

    Tarkastusten jaottelu lähtöpaikan mukaan

    Jäsenvaltioita pyydetään luokittelemaan tilastonsa kuljetusyksikön rekisteröintipaikan mukaan. Tämän kertomuksen liitteessä III esitetään yleiskuva tarkastuksista kuljetusyksikön lähtöpaikan mukaan jaoteltuna.

    Tuloksia analysoitaessa olisi otettava huomioon kunkin jäsenvaltion maantieteellinen sijainti; esimerkiksi saarilla on yleensä vähemmän maanteiden tavarakuljetuksia.

    Vuoden 2006 tiedot puuttuvat seuraavista maista: Bulgaria, Saksa, Viro, Portugali ja Slovakia. Vuoden 2007 tiedot puuttuvat Virosta.

    Määräystenvastaisten kuljetusyksiköiden osuus

    Liitteessä IV esitetään niiden tarkastettujen kuljetusyksiköiden osuus, joissa on havaittu vähintään yksi rikkomus.

    Määräystenvastaisten kuljetusyksiköiden prosenttiosuus vaihtelee huomattavasti eri jäsenvaltioissa: Portugalissa se on lähes 80 prosenttia, kun taas useissa jäsenvaltioissa se on alle viisi prosenttia.

    Vuoden 2006 tiedot puuttuvat seuraavista maista: Saksa ja Viro. Vuoden 2007 tiedot puuttuvat Virosta. Espanjan indikaattori on alhainen, koska määräystenvastaisten kuljetusyksiköiden lukumäärä on tulkittu väärin.

    Määräystenvastaisten kuljetusyksiköiden jaottelu lähtöpaikan mukaan

    Liitteen V kaaviossa esitetään määräystenvastaisten kuljetusyksiköiden jakautuminen niiden lähtöpaikan mukaan.

    Tuloksia analysoitaessa olisi otettava huomioon kunkin jäsenvaltion maantieteellinen sijainti.

    Vuoden 2006 tiedot puuttuvat seuraavista maista: Saksa ja Viro. Vuoden 2007 tiedot puuttuvat Virosta. Slovakia toimitti tiedot muttei ilmoittanut yhtäkään rikkomusta vuodelta 2006.

    Kuljetusyksiköiden liikenteestä pidättämisen tiheys

    Liitteen VI kaaviossa esitetään, kuinka suuri osuus ajoneuvoista, joissa on havaittu jokin rikkomus, on pidätetty liikenteestä.

    Liikenteestä pidättämisen tiheys vaihtelee suuresti eri jäsenvaltioissa: Bulgariassa jokainen ajoneuvo, joissa havaittiin rikkomus, pidätettiin liikenteestä vuonna 2006, kun taas useissa jäsenvaltioissa yhtään ajoneuvoa ei pidätetty liikenteestä.

    Seuraavat jäsenvaltiot eivät ole toimittaneet tietoja vuodelta 2006: Saksa, Italia, Portugali ja Slovakia. Vuoden 2007 osalta tietoja eivät toimittaneet Ranska, Italia ja Portugali.

    Seuraavat jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet, että vuonna 2006 ei pidätetty liikenteestä yhtään ajoneuvoa: Viro, Espanja, Kypros, Liettua ja Malta. Vuoden 2007 osalta tällaisen ilmoituksen tekivät Kypros, Viro, Espanja, Latvia, Malta ja Ruotsi.

    Jaottelu vaaraluokittain

    Liitteessä VII oleva kaavio kuvaa rikkomusten jakautumista niiden vakavuuden mukaan. Ainoastaan korkein tarkastuksessa havaittu vaaraluokka olisi pitänyt kirjata.

    Ilmoitettujen rikkomusten kokonaismäärän tulisi olla sama kuin määräystenvastaisten kuljetusyksiköiden lukumäärä. Liitteessä VII olevan kaavion viimeinen pylväs on rikkomusten lukumäärä jaettuna määräystenvastaisten yksiköiden lukumäärällä. Tuloksen pitäisi olla 100 prosenttia, koska ainoastaan vakavin rikkomus olisi pitänyt kirjata.

    Jos tulos on alle 100 prosenttia, rikkomuksia ei ole kirjattu täydellisesti. Jos tulos on yli 100 prosenttia, kustakin tarkastuksesta on ilmoitettu useita rikkomuksia.

    Bulgaria, Saksa ja Portugali eivät toimittaneet vaaraluokkia koskevia tietoja vuodelta 2006. Slovakiassa ei havaittu yhtään rikkomusta.

    Kaikki jäsenvaltiot toimittivat vaaditut tiedot vuodelta 2007.

    Seuraamustyypit

    Liitteessä VIII oleva kaavio kuvaa seuraamusten jakautumista kussakin jäsenvaltiossa.

    Sakkoihin ja syytetoimiin sovelletaan jäsenvaltioissa monia erilaisia järjestelmiä.

    Eräät jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet, että kuljetusyksikköä kohti on kirjattu useampi kuin yksi seuraamus. Prosenttilukujen summan ei siis tarvitse olla 100.

    Espanjan tulokset ovat poikkeavia, koska ADR-määräysten vastaisten kuljetusyksiköiden lukumäärä on tulkittu väärin. Eräät jäsenvaltiot eivät toimittaneet tietoja joistain seuraamustyypeistä. On epäselvää, eikö näitä seuraamuksia ole sovellettu vai eikö niitä vain ole ilmoitettu.

    Bulgaria, Saksa, Italia ja Portugali eivät ilmoittaneet seuraamuksia vuodelta 2006; vuoden 2007 osalta seuraamuksia eivät ilmoittaneet Italia ja Portugali.

    Päätelmät

    Kaikki jäsenvaltiot ovat tehneet direktiivin 95/50/EY mukaisia tienvarsitarkastuksia. Komissiolle toimitettujen tietojen määrä ja laatu on parantunut. Useimmat jäsenvaltiot antavat kertomuksensa asianmukaisessa muodossa. Tarkastuksissa löytyy edelleen lainsäädännön vastaisia ajoneuvoja. Rikkomusten määrän ja tarkastusten määrän välinen suhde näyttää pysyvän vakaana.

    EU:ssa tehtyjen tarkastusten määrä kasvoi noin 20 prosenttia vuosina 2006–2007, ja vuonna 2007 tehtiin noin 285 000 tarkastusta. Noin yhdessä tarkastuksessa kahdeksasta havaittiin rikkomus. Noin 40 prosenttia näistä rikkomuksista oli vakavinta tyyppiä. Lähes 10 000 ajoneuvoa pidätettiin liikenteestä tarkastuksen jälkeen. Tämä osoittaa selvästi, että vaarallisten aineiden kuljetusta koskevien sääntöjen käytännön täytäntöönpano tienvarsitarkastuksissa on hyödyllistä ja auttaa parantamaan turvallisuutta.

    Komissio harkitsee suositusten antamista, jotta jäsenvaltioiden vuosikertomuksissaan antamien tietojen tulkintaa ja sisältöä voitaisiin yhdenmukaistaa edelleen.

    Liite I – Tarkastusten, määräystenvastaisuuksien ja luokan 1 rikkomusten lukumäärän kehitys

    Lisätietoja tästä taulukosta annetaan kertomuksen 6 kohdassa.

    MAA/VUOSI | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 |

    Tarkastuksia | 5831 | 5420 | 5273 | 7089 | 7580 |

    AT | Määr. vastaisia (%) | 36,49% | 36,00% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 24,62% | 24,55% |

    Tarkastuksia | 2919 | 3417 | 3835 | 3977 | 4133 |

    BE | Määr. vastaisia (%) | 38,52% | 39,90% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 47,36% | 30,47% |

    Tarkastuksia | 19206 | 27996 |

    BG | Määr. vastaisia (%) | 2,49% | 1,24% |

    Vaaraluokka 1 (%) | #N/A | 23,15% |

    Tarkastuksia | 75 | 181 |

    CY | Määr. vastaisia (%) | 1,33% | 0,55% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 100,00% | 0,00% |

    Tarkastuksia | 11334 | 17796 | 6694 | 7691 |

    CZ | Määr. vastaisia (%) | 5,83% | 5,60% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 26,46% | 17,87% |

    Tarkastuksia | 106653 | 103975 | 88915 | 83760 | 86225 |

    DE | Määr. vastaisia (%) | #N/A | 20,18% |

    Vaaraluokka 1 (%) | #N/A | 47,00% |

    Tarkastuksia | 311 | 621 | 708 | 889 | 646 |

    DK | Määr. vastaisia (%) | 55,46% | 52,79% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 34,08% | 40,76% |

    Tarkastuksia | 74 | 67 | #N/A | #N/A |

    EE | Määr. vastaisia (%) | #N/A | #N/A |

    Vaaraluokka 1 (%) | 20,41% | 37,50% |

    Tarkastuksia | 96 | 211 | 1106 | 614 | 456 |

    EL | Määr. vastaisia (%) | 13,36% | 16,89% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 52,44% | 64,94% |

    Tarkastuksia | 36782 | 30453 | 32591 | 40023 | 42787 |

    ES | Määr. vastaisia (%) | 0,25% | 0,19% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 67,90% | 66,69% |

    Tarkastuksia | 2394 | 2536 | 2401 | 2530 | 3025 |

    FI | Määr. vastaisia (%) | 36,56% | 33,92% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 31,35% | 18,62% |

    Tarkastuksia | 22951 | 28122 | 23341 | 5566 | 6388 |

    FR | Määr. vastaisia (%) | 10,28% | 22,70% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 26,60% | 22,07% |

    Tarkastuksia | 74546 | 41609 | 35555 | 25995 |

    HU | Määr. vastaisia (%) | 1,63% | 4,30% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 23,10% | 27,03% |

    Tarkastuksia | 356 | 375 | 815 | 630 | 731 |

    IE | Määr. vastaisia (%) | 32,54% | 44,60% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 34,15% | 24,54% |

    Tarkastuksia | 2797 | 3135 | 3963 | 4105 | 4515 |

    IT | Määr. vastaisia (%) | 32,35% | 34,55% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 72,82% | 69,90% |

    Tarkastuksia | 189 | 258 | 311 | 419 |

    LT | Määr. vastaisia (%) | 29,58% | 16,95% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 23,91% | 15,49% |

    Tarkastuksia | 313 | 100 | 190 | 190 | 182 |

    LU | Määr. vastaisia (%) | 64,21% | 68,13% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 15,75% | 49,19% |

    Tarkastuksia | 403 | 417 | 823 | 1609 |

    LV | Määr. vastaisia (%) | 11,42% | 10,19% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 25,53% | 29,27% |

    Tarkastuksia | 36 | 33 | 75 |

    MT | Määr. vastaisia (%) | 51,52% | 76,00% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 23,53% | 34,09% |

    Tarkastuksia | 2362 | 2138 | 1949 | 2750 | 7340 |

    NL | Määr. vastaisia (%) | 26,65% | 14,69% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 57,82% | 57,16% |

    Tarkastuksia | 13505 | 15840 | 39057 |

    PL | Määr. vastaisia (%) | 11,14% | 2,96% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 27,19% | 15,52% |

    Tarkastuksia | 67 | 192 | 171 | 235 | 137 |

    PT | Määr. vastaisia (%) | 76,17% | 73,72% |

    Vaaraluokka 1 (%) | #N/A | 42,50% |

    Tarkastuksia | 2914 | 4517 |

    RO | Määr. vastaisia (%) | 9,37% | 5,58% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 69,60% | 64,77% |

    Tarkastuksia | 6333 | 5109 | 6375 | 4182 | 4219 |

    SE | Määr. vastaisia (%) | 29,60% | 20,27% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 22,08% | 24,04% |

    Tarkastuksia | 4178 | 3228 | 2179 | 1621 | 1041 |

    SI | Määr. vastaisia (%) | 17,89% | 19,50% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 42,76% | 39,41% |

    Tarkastuksia | 83 | 247 | 300 |

    SK | Määr. vastaisia (%) | 0,00% | 0,67% |

    Vaaraluokka 1 (%) | #N/A | 0,00% |

    Tarkastuksia | 6124 | 4863 | 5762 | 4851 | 8221 |

    UK | Määr. vastaisia (%) | 13,69% | 30,76% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 19,13% | 30,01% |

    Tarkastuksia | 244710 | 285466 |

    EU | Määr. vastaisia (%) | 12,11% | 14,44% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 40,57% | 41,06% |

    Tarkastuksia | 632 | 417 |

    NO | Määr. vastaisia (%) | 34,65% | 34,53% |

    Vaaraluokka 1 (%) | 21,27% | 15,97% |

    Liite II – Tarkastusten tiheys miljoonaa tonnikilometriä kohti

    Lisätietoja tästä kaaviosta annetaan kertomuksen 7.1 kohdassa.

    [pic]

    [pic]

    Liite III – Tarkastusten jaottelu lähtöpaikan mukaan

    Lisätietoja tästä kaaviosta annetaan kertomuksen 7.2 kohdassa.

    [pic]

    [pic]

    Liite IV – ADR-määräysten vastaisten kuljetusyksiköiden osuus

    Lisätietoja tästä kaaviosta annetaan kertomuksen 7.3 kohdassa.

    [pic]

    [pic]

    Liite V – ADR-määräysten vastaisten kuljetusyksiköiden jaottelu lähtöpaikan mukaan

    Lisätietoja tästä kaaviosta annetaan kertomuksen 7.4 kohdassa.

    [pic]

    [pic]

    Liite VI – ADR-määräysten vastaisten kuljetusyksiköiden liikenteestä pidättämisen tiheys

    Lisätietoja tästä kaaviosta annetaan kertomuksen 7.5 kohdassa.

    [pic]

    [pic]

    Liite VII – Jaottelu vaaraluokittain

    Lisätietoja tästä kaaviosta annetaan kertomuksen 7.6 kohdassa.

    [pic][pic]

    Liite VIII – Seuraamustyypit ADR-määräysten vastaista kuljetusyksikköä kohti

    Lisätietoja tästä kaaviosta annetaan kertomuksen 7.7 kohdassa.

    [pic][pic]

    Liite IX – Vaarallisten aineiden vuotuiset maantiekuljetukset (miljoonaa tonnikilometriä)

    Lisätietoja tästä taulukosta annetaan kertomuksen 5 kohdassa.

    Maa/vuosi |1999 |2000 |2001 |2002 |2003 |2004 |2005 |2006 |2007 |2008 | |AT |960 |924 |1064 |985 |1132 |940 |972 |1122 |1054 |1178 | |BE |2768 |3545 |4177 |3779 |2623 |2284 |2473 |2203 |2191 |1904 | |BG |: |: |: |: |: |: |: |438 |491 |694 | |CY |: |: |: |134 |118 |159 |221 |166 |224 |181 | |CZ |: |2905 |2117 |1905 |2172 |1498 |1814 |1875 |1376 |1140 | |DE |12261 |12782 |13437 |12034 |12777 |13524 |13158 |13717 |12834 |13616 | |DK |887 |853 |827 |998 |780 |901 |693 |933 |620 |1256 | |EE |: |: |: |: |25 |24 |286 |193 |276 |189 | |EL |: |: |: |: |2040 |3875 |1975 |3085 |2228 |3144 | |ES |8998 |10690 |10300 |12036 |12185 |12669 |12474 |12700 |12671 |12605 | |FI |1946 |2077 |2427 |2253 |2401 |1818 |2165 |2317 |1847 |1574 | |FR |8328 |7607 |8132 |8471 |8797 |8701 |8825 |9456 |9755 |9441 | |HU |: |: |: |: |: |: |: |1099 |1217 |1348 | |IE |597 |954 |1139 |1094 |1414 |1468 |1403 |1340 |1291 |1351 | |IT |10875 |10894 |11086 |10523 |10131 |9935 |11406 |10777 |11392 |: | |LT |: |: |: |: |1173 |1151 |383 |461 |461 |384 | |LU |200 |189 |245 |337 |327 |344 |444 |445 |468 |364 | |LV |: |: |: |117 |153 |97 |159 |154 |162 |185 | |MT | | | | | | | |28 |28 | | |NL |950 |848 |2123 |1680 |1664 |2021 |2203 |2390 |2098 |2554 | |PL |: |: |: |: |: |3651 |3649 |3267 |4708 |5380 | |PT |1571 |1276 |1775 |1730 |1900 |2066 |1984 |2046 |1979 |1846 | |RO |: |: |: |: |: |: |: |2559 |2057 |1782 | |SE |: |1779 |1623 |2009 |1778 |1450 |1634 |1743 |1409 |1265 | |SI |: |: |542 |407 |418 |477 |620 |571 |631 |662 | |SK |: |: |: |: |406 |431 |366 |517 |562 |281 | |UK |10790 |11654 |10655 |10178 |9899 |7983 |8766 |7590 |7808 |: | |NO |1085 |1139 |828 |908 |1120 |886 |944 |931 |1454 |1018 | |

    [1] EYVL L 249, 17.10.1995, s. 35, direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna neuvoston direktiivin 95/50/EY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen 13. joulukuuta 2004 annetulla komission direktiivillä 2004/112/EY (EUVL L 367, 14.12.2004, s. 23).

    [2] Direktiivin 9 artiklan 1 kohta.

    [3] Direktiivin 9 artiklan 2 kohta.

    [4] KOM(2000) 517 lopullinen, 6.9.2000.

    [5] KOM(2005) 430 lopullinen, 15.9.2005.

    [6] KOM(2007) 795 lopullinen, 13.12.2007.

    [7] EYVL L 319, 12.12.1994, s. 7.

    [8] Direktiiviä on viimeksi muutettu neuvoston direktiivin 94/55/EY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen 9. joulukuuta 2004 annetulla komission direktiivillä 2004/111/EY (EUVL L 365, 10.12.2004, s. 25).

    [9] Eurooppalainen sopimus vaarallisten aineiden kansainvälisistä tiekuljetuksista, tehty Genevessä 30. syyskuuta 1957, sellaisena kuin se on muutettuna; viimeisin versio on vuosien 2009–2011 versio.

    [10] EUVL L 260, 30.9.2008, s. 13.

    [11] Neuvoston direktiivin 95/50/EY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen 13. joulukuuta 2004 annettu komission direktiivi 2004/112/EY (EUVL L 367, 14.12.2004, s. 23).

    [12] Ruotsi ilmoitti suorittavansa merkittävän määrän tarkastuksia ja auditointeja terminaaleissa, yrityksissä ja satamissa. Alankomaat ilmoitti suorittavansa kuljetusyrityksiin vierailuja, joiden yhteydessä tehdään tarkastuksia ja auditointeja ja jaetaan tietoja. Belgia ilmoitti, että yritysten tiloissa tehtävien tarkastusten lisäksi turvallisuusneuvonantajat raportoivat yrityksessä tehtyjen tarkastusten tuloksista toimivaltaisille viranomaisille.

    [13] Eurostatin taulukko ”DS-073082”: Annual road freight transport of dangerous goods, by type of dangerous goods and broken down by activity .

    Top