Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009IR0133

    Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Alueelliset näkökohdat Mediakasvatuksen edistämisessä – Mediakasvatuksen asema EU:n koulutuspolitiikassa”

    EUVL C 141, 29.5.2010, p. 16–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    29.5.2010   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 141/16


    Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Alueelliset näkökohdat Mediakasvatuksen edistämisessä – Mediakasvatuksen asema EU:n koulutuspolitiikassa”

    2010/C 141/04

    ALUEIDEN KOMITEA

    toteaa, että alue- ja paikallisviranomaiset vastaavat usein mediakasvatuksen sisällyttämisestä viralliseen koulutukseen kaikilla koulutustasoilla. Tulisikin pyrkiä löytämään tarkoituksenmukainen menettely, jonka avulla alue- ja paikallisviranomaisia tuetaan edistettäessä medialukutaitohankkeita.

    painottaa, että strategisten puitteiden myötä käynnistetyssä EU:n koulutusyhteistyön uudessa vaiheessa tulisi ottaa huomioon myös medialukutaito.

    korostaa tarvetta erotella selvästi ja perusteellisesti medialukutaidon keskeiset osatekijät, sillä kunkin osatekijän kehittämiseksi tarvitaan strategia, toimijoita ja asianmukaiset resurssit.

    kiinnittää huomiota siihen, että myös kuluttajille tulee jakaa tietoa viestintäkanavien käytöstä. Kuluttajien oikeuksien kunnioittamista on perustavan tärkeää parantaa myös media-alalla.

    Esittelijä

    :

    András Szalay (HU, ALDE), Veszprémin kunnanvaltuutettu

    I.   POLIITTISET SUOSITUKSET

    1.

    Alueiden komitea on tyytyväinen siihen, että Euroopan komissio on esitellyt koulutuspolitiikan merkittävyyden syyt sekä koulutuspolitiikan perusperiaatteet ja medialukutaidon määritelmästä juontuvat tavoitteet. (1) Lisäksi komissio on ottanut huomioon AK:n täysistunnossaan 8.–9. lokakuuta 2008 hyväksymän lausunnon (2).

    2.

    Alueiden komitea toivoo Euroopan komission jatkavan toimiaan vuonna 2007 käynnistetyn medialukutaitopolitiikan johdonmukaiseksi kehittämiseksi. Komitea kehottaa ottamaan tässä yhteydessä huomioon alueiden komitean lausunnon sekä kunnioittamaan toissijaisuusperiaatetta sekä alueellisten ja paikallisten toimivaltuuksien erityispiirteitä. AK kehottaa komissiota myös ottamaan tavoitteeksi medialukutaitoa koskevan toimintasuunnitelman laatimisen yhteistyössä EU:n muiden elinten, Unescon sekä alue- ja paikallisviranomaisten kanssa. Tässä yhteydessä tulee ottaa huomioon seuraavat seikat:

    a)

    Kaikkien merkittävien toimijoiden on pyrittävä voimakkaasti medialukutaidon saavuttamiseen, joka on kulttuuripolitiikan, EU:n kansalaisten aktiivisen osallistumisen ja käyttäjien valveuttamisen näkökulmasta ensiarvoisen tärkeä poliittinen tavoite. Tämän tavoitteen saavuttamisen ensisijaisena edellytyksenä on, että jokainen alue ja jäsenvaltio edistää koulutusalan innovointia.

    b)

    EY:n perustamissopimuksen mukaan koulutuspolitiikka kuuluu jäsenvaltioiden yksinomaiseen toimivaltaan, mutta unioni voi edistää jäsenvaltioiden erilaisten järjestelmien kehittämistä tarjoamalla niille tarvittaessa täydentäviä yhteisön välineitä ja helpottamalla tiedon ja hyvien käytäntöjen vaihtoa. Tätä korostetaan myös Euroopan komission vuonna 2008 julkaisemassa tiedonannossa ”Ajantasaiset strategiset puitteet eurooppalaiselle koulutusyhteistyölle” (3).

    c)

    Koulutuksen strategisissa puitteissa (4) medialukutaito mielletään kyseenalaisella tavalla osaksi digitaalista lukutaitoa. Sillä on kuitenkin todennäköisesti ratkaiseva merkitys useiden strategisiin puitteisiin sisältyvien tavoitteiden ja painopisteiden toteuttamisessa (kuten peruslukutaidon ja ”oppimaan oppimisen” taidon hankkiminen, aktiivinen kansalaisuus, kulttuurien vuoropuhelun edistäminen ja elinikäinen oppiminen).

    d)

    Strategisissa puitteissa (5) asetetaan välittömiksi painopisteiksi seuraavat:

    avaintaitojen monialainen kehittäminen

    uuden tieto- ja viestintätekniikan kriittiseen ja harkittuun käyttöön pohjautuvat ja myös opettajankoulutuksen laadun parantamiseen tähtäävät toimenpiteet, joilla edistetään luovuutta ja innovointia suosivan institutionaalisen ympäristön luomista

    kumppanuuksien solmiminen koulutuslaitosten ja -yritysten, tutkimuslaitosten, kulttuuritoimijoiden ja luovien alojen välillä.

    Prioriteetit liittyvät tiiviisti pohdintoihin medialukutaidon kehittämisestä.

    e)

    Alue- ja paikallisviranomaiset vastaavat usein mediakasvatuksen sisällyttämisestä viralliseen koulutukseen kaikilla koulutustasoilla. Tulisikin pyrkiä löytämään tarkoituksenmukainen menettely, jonka avulla alue- ja paikallisviranomaisia tuetaan edistettäessä medialukutaitohankkeita, ohjelmia ja julistuksia sekä virallisen että epävirallisen oppimisen puitteissa ja tiukasti lainsäädäntöä noudattaen esimerkiksi erilaisissa julkisen ja yksityisen sektorin sekä kulttuurilaitosten, oppilaitosten ja ammattimaisten sisällöntuottajien kumppanuuksissa, joihin osallistuu useita toimijoita.

    3.

    Tällä perusteella alueiden komitea edellyttää, että medialukutaidosta tehdään elinikäisen oppimisen eurooppalaisessa viitekehyksessä suosituksen 2006/962/EY mukainen yhdeksäs avaintaito. Tällainen muutos avaintaitoihin ei edellyttäisi yhteisöltä suuria määrärahoja, mutta se parantaisi huomattavasti virallisesta koulutuksesta jäsenvaltioissa ja alueilla vastaavien tahojen mahdollisuuksia tehdä päätökset, joita tarvitaan medialukutaidon sisällyttämiseksi opetussuunnitelmiin.

    4.

    Euroopan komission tulisi erottaa selvästi internetavusteinen oppiminen – verkko-oppiminen (eLearning) – ja medialukutaidon eli verkkoympäristössä tapahtuvan internetin kriittisen media-analyysin kehittäminen. On paikallaan tähdentää, että verkko-oppiminen ei ole mediakasvatusta ja että tieto- ja viestintätekniset ja digitaaliset taidot ja medialukutaito ovat kaksi eri asiaa. Medialukutaitoa tarvitaan, jotta kansalaiset voivat toimia aktiivisesti ja että kulttuurinen monimuotoisuus sekä alueellinen ja paikallinen identiteetti säilyvät. (Voidaan esim. luoda uusia mahdollisuuksia näkemysten esittämiseen ja tarjota syrjässä asuville ja vähemmistöihin kuuluville mahdollisuus ilmaista itseään paikallisella julkisella foorumilla.)

    Perusoletukset

    5.

    AK kiinnittää huomiota siihen, että medialukutaidon edistäminen sekä mediakasvatusmenetelmien mukauttaminen kouluissa ja muualla on Euroopan tulevaisuuden kannalta erityisen tärkeää. Tällaisen mukautuksen yhteydessä tulee myös tehostaa yhteiskunnallisen ja ammatillisen integroitumisen varmistamiseksi oleellisen tärkeiden uusien viestintätekniikoiden opetusta.

    6.

    Medialukutaidon kehittäminen on perustekijä alaikäisten ja nuorten suojelussa sekä puolustettaessa ihmisarvoa mediassa. Se edistää medioiden tietopohjaista käyttöä sekä sisältöteollisuuden kehittymistä kohti itse- ja yhteissääntelyä. (6) Medialukutaidon vahvistaminen voi kuitenkin vain täydentää valtiollista ja ylikansallista valvontaa sekä lakisääteistä lasten (media)suojelua. Medialukutaidon ansiosta kansalaiset voivat osallistua keskusteluun yhteiskunnan kaikkien toimijoiden vastuusta, mikä edistää aktiivista ja mediatietoista kansalaisuutta. Se on siis oleellisen tärkeää Euroopan kulttuuripolitiikan ja EU:n kansalaisten aktiivisen osallistumisen kannalta. Siksi EU:n mediakasvatuspolitiikasta tulee tehdä näkyvää kaikissa jäsenvaltioissa ja kaikilla hallinnon ja politiikan tasoilla.

    7.

    Mediakylläisessä ympäristössä eläville nuorille suunnatun koulutuksen tulee olla laadullisesti innovatiivista, ja siinä tulee ottaa huomioon medioiden ja koulun erilainen sosiokulttuurinen rooli tiedon ja arvojen välittäjinä. Käsitykseen opettajan roolista tulee sisällyttää sen seikan tunnustaminen, että opiskelijat sosiaalistuvat tiedostamattaan sellaiseen maailmaan, jossa vastaukset ovat käden ulottuvilla. Median yksinkertaistavassa diskurssissa nimittäin tarjotaan selityksiä kaikkiin ongelmiin. Perustaitojen kehittämisen tuleekin tarjota myös avaimet mediasisältöjen tulkintaan, sillä kriittistä suhtautumistapaa tulee kehittää erityisesti median välittämiin ja lapsuudesta asti iskostuneisiin kaavoihin, jotka ohjaavat maailmankuvaamme meidän sitä tiedostamatta.

    8.

    Kun koulutukselle pyritään määrittelemään uusia mittareita ja viitearvoja avoimen koordinointimenetelmän avulla, tulee kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

    a)

    Lukutaitoa ja luetun ymmärtämistä testattaessa tulee pyrkiä havaitsemaan myös mediasisältöihin liittyviä taitoja, sillä nykyisessä sähköisessä tai digitaalisessa ympäristössä sisällöt esitetään kirjallisen, kuvallisen ja elokuvallisen viestinnän yhdistelminä.

    b)

    Kun määritellään viitekriteeriä luovuuden ja innovoinnin edistämisen arvioimiseksi, tulee ottaa huomioon, että luovuuden edistämiseen sisällön laadinnan yhteydessä tähtäävä projektityö on yksi ongelmanratkaisun ja ryhmätyön perusmuodoista.

    9.

    Pääsyitä mediakasvatuksen nykyiseen hitaaseen edistymiseen on se, että medialukutaidon ja digitaalisen lukutaidon suhdetta ei määritellä selvästi käytännön koulutuksessa Euroopassa. Käytännön opetustyössä tieto- ja viestintätekniikan käytöstä on tullut ennen muuta keino varmistaa pääsy digitaaliseen maailmaan ja edistää yhtäläisiä mahdollisuuksia. Nykypäivän nuorilla ei ole enää minkäänlaisia vaikeuksia hankkia perustietotekniikan ja -ohjelmien käyttöön tarvittavia taitoja tai hallita yksinkertaisia sovelluksia. Opettajilla ei kuitenkaan ole riittäviä taitoja eikä riittävästi aikaa opettaa (myös) digitaalisessa muodossa saatavilla olevien mediasisältöjen kriittistä tulkitsemista ja luovaa tuottamista, jotka ovat medialukutaidon kulmakiviä.

    10.

    Digitaalisen lukutaidon ja medialukutaidon suhde tulee viipymättä määritellä uudestaan, jotta näiden taitojen määritelmien epäselvyys ei haittaa koulutusta. Nuoria on autettava kehittämään teknisten valmiuksien lisäksi kykyä ja taitoa suhtautua mediasisältöön entistä kriittisemmin, jotta he oppivat tiedostamaan ja ottamaan huomioon turvallisuuteen, yksityisyyden suojaan ja tietojenkäsittelyyn liittyvät näkökohdat.

    11.

    Kun medialukutaidon edistämiseen tähtäävästä koulutuspolitiikasta järjestetään kuulemisia, on tärkeää

    lisätä asiantuntijaryhmien sekä Euroopan komission pääosastoissa valmistelutyötä tekevien, ehdotuksia laativien ja päätöksiä tekevien tahojen toiminnan avoimuutta

    perustaa medialukutaidon edistämiseen tähtäävä koulutuspolitiikka tilanteen todelliseksi tuntemiseksi ja ottaa huomioon myös aluetason näkemykset

    varmistaa, että suosituksia ja toimintasuunnitelmia hyväksyttäessä varataan myös tarvittavat resurssit ja että suositukset ja toimintasuunnitelmat ovat niin ikään mielekkäitä niiden erilaisissa asemissa olevien eri toimijoiden kannalta, joiden on määrä osallistua medialukutaidon kehittämiseen (hallinnot, viranomaiset, alue- ja paikallisyhteisöt, sisältöteollisuuden edustajat, tutkijat, kulttuuri- ja oppilaitokset, kansalaisjärjestöt ja kansalaisyhteiskunnan organisaatiot). Hyväksymistä on seurattava välttämätön resurssisuunnittelu.

    12.

    Strategisten puitteiden myötä käynnistetyssä EU:n koulutusyhteistyön uudessa vaiheessa tulisi ottaa huomioon myös medialukutaito.

    Havaintoja

    13.

    Alueiden komitea yhtyy Euroopan parlamentin päätöslauselmaan, jossa korostetaan, että medialukutaito on kaikille tieto- ja viestintäyhteiskunnan jäsenille ehdottoman välttämätön taito (7). Komitean mielestä tavoitteena tulee olla medialukutaidon sisäistäminen yhteiskunnassa ja keinona mediakasvatus. Komitea muistuttaa sen vuoksi, että on ehdottoman välttämätöntä taata tasavertainen pääsy verkkoon kaikille Euroopan kansalaisille ja etenkin alueellisesta epäyhtenäisyydestä tai alueen kaukaisesta sijainnista kärsiville kansalaisille.

    14.

    Medialukutaidon keskeiset osatekijät tulee erotella selvästi ja perusteellisesti, sillä kunkin osatekijän kehittämiseksi tarvitaan strategia, toimijoita ja asianmukaiset resurssit. Siksi on olennaisen tärkeää pitää mielessä seuraavat seikat:

    Kansalaisille tulee taata sekä tekninen saatavuus (mm. laajakaistan, sähköisessä muodossa olevien kuvien sekä tekstinkäsittelyohjelmistojen avulla) että eurooppalaisen, kansallisen ja paikallisen audiovisuaalisen perinnön saatavuus. Yhteisen historiallisen ja kulttuuriperinnön on oltava kansalaisten saatavilla heidän äidinkielellään Riiassa vuonna 2006 tietoyhteiskuntaan osallistamisesta annetun julkilausuman mukaisesti. Myös AK:n tästä aiheesta antamat suositukset (8) tulee ottaa huomioon.

    Mediasisältöjen valikointiin liittyviä taitoja sekä kykyä tehdä tietoisia valintoja tulee vahvistaa ja järjestää sellaisia tietoja, mediatekstejä ja mainoksia, joita on mahdoton varmentaa. Tämä koskee varsinkin internetiä, jossa ei ole varta vasten nimettyjä ja valvottuja portaalien ylläpitäjiä (esim. kustannusyhtiöitä, toimituksia, kriitikoita).

    Kriittistä suhtautumista media-alaan ja mediasisällön tuotantoon tulee kehittää ja kiinnittää erityishuomiota sellaisten menetelmien jatkuvaan etsintään ja soveltamiseen, jotka edistävät audiovisuaalisten ja ei-lineaaristen sisältöjen ymmärrystä, sekä mediataloustieteen, -antropologian, -sosiologian ja -psykologian alojen päätelmiin medioiden toimintatavoista ja yhteiskunnallisesta roolista ja media-alan sääntelyn peruskysymyksiin.

    Median aktiivista ja luovaa hyödyntämistä tulee edistää etenkin harjoittamalla tarvittavia teknisiä ja kädentaitoja, valmiuksia ja tietoja käytännössä hankkeissa. Huomiota tulee kiinnittää erityisesti audiovisuaaliseen viestintään sekä audiovisuaalisten sisältöjen luomiseen, esittämiseen ja levittämiseen digitaalitekniikan avulla.

    Kansalaisia tulee kannustaa osallistumaan paikalliseen julkiseen elämään mm. tiedottamalla yksityiselämän suojaamiseen, yksilön oikeuksiin henkilötietojen käsittelyssä ja yleiseen etuun liittyvistä kysymyksistä.

    Kansalaisten tietoisuutta siitä, että medioiden käytössä on otettava huomioon tekijänoikeuteen, persoonallisuusoikeuteen ja mediaoikeuteen liittyvät perusehdot tulee parantaa, sekä valveuttaa kansalaisia mahdollisten rikkomusten rikos- ja siviilioikeudellisista seurauksista.

    Kansalaisten taitoa käsitellä huolellisesti henkilötietojaan internetissä tulee vahvistaa sekä kiinnittää ennen kaikkea lasten ja nuorten huomio uusissa medioissa piileviin erilaisiin riskeihin.

    15.

    Kyseenalaistamatta niiden alojen ratkaisevaa merkitystä, joita Euroopan komissio käsittelee tarkastellessaan hyviä käytäntöjä (kaupallinen viestintä, audiovisuaalinen tuotanto ja verkkosisältö), AK pitää kuitenkin toivottavana, että nämä teemapainotukset perustellaan myöhemmin annettavissa suosituksissa. Ilman tällaisia perusteluja mediakasvatus voi käytännössä rajoittua näiden kolmen alan käsittelyyn.

    16.

    Koska voidaan olettaa, että sellaisten valmiuksien kuin harkitun tiedonhaun, sisältöjen kriittisen tulkinnan ja luovan käytön kehittäminen auttaa varmistamaan alaikäisten ja nuorten suojelun sekä ihmisarvon kunnioittamisen mediassa, viranomaisten sääntelytoimien rinnalla tulee tehostaa medialukutaidon kehittämiseen tähtäävää toimintaa ensisijaisesti näillä aloilla.

    17.

    Lisäksi on toivottavaa jakaa kuluttajille tietoa viestintäkanavien käytöstä. Kuluttajien oikeuksien kunnioittamista on perustavan tärkeää parantaa myös media-alalla.

    18.

    Alueiden komitea korostaa, että mediakriittisyyden kehittäminen ei yksin riitä poistamaan sisällöntuotantoon liittyviä lukuisia haittoja (esim. perusteeton väkivalta mediassa, kuluttajien oikeuksien loukkaaminen mediapalvelujen yhteydessä, epäaitous ja epäkelpous, manipulointi). Mediakasvatus ei myöskään edistä kuin ehkä vähäisessä määrin sellaisia suuntauksia kuin medioiden lähentyminen, digitaalisten arkistojen luominen, avaaminen yleisölle ja verkottaminen, tekijänoikeuksien ja alan sääntelyn tarkistaminen tai sähköiset viranomaispalvelut. (9) Mediakasvatuksessa kiinnitetään huomiota tällaisiin suuntauksiin ja asetetaan ne kontekstiinsa sekä valmennetaan kansalaisuuteen, jossa medioiden käyttäjä tiedostaa, mitä julkinen mediaympäristö tuottaa. Näin ollen mediakasvatuksen lisäksi on tärkeää kehittää tarkoituksenmukaisella tasolla tapahtuvaa sääntelyä alue- ja paikallisviranomaisten toimivalta ja kokemus huomioon ottaen.

    19.

    Tulevissa suosituksissa ja toimintasuunnitelmissa tulisi esittää sellaisia mediakasvatuksen keskeisten osatekijöiden kehittämisohjelmia, jotka ovat jäsenvaltioiden koulutusjärjestelmien kannalta tarkoituksenmukaisia (myös mediakasvatuksen näkökulmasta). Niissä tulee ottaa huomioon jäsenvaltioiden erilaiset kasvatus- ja kulttuuriperinteet, mutta myös alueellisissa järjestelmissä sovellettavien koulutusmuotojen kirjavuudesta johtuvat huomattavat erot ja edellytykset mittakaavaetujen saavuttamiseen.

    20.

    Suosituksia ja toimintasuunnitelmia laadittaessa on perustavan tärkeää ottaa huomioon hyvät käytännöt. Tältä osin alueiden komitea viittaa lausuntoonsa (10), jossa se ilmaisee kannattavansa komission lisätoimenpiteitä alue- ja paikallistason mediakasvatusohjelmilla saatavan taitotiedon hyödyntämiseksi koko EU:ssa niin, että edistetään parhaiden käytänteiden vaihtamiseen tähtäävien keskustelufoorumien, tapahtumien ja verkostojen toimintaa.

    21.

    Alueiden komitea on kuitenkin huolissaan seuraavista seikoista:

    Koska unionin laajuista seurantaa ei ole, mediakasvatuksen hyvien käytäntöjen hyödyntämistä ei voida taata.

    Hyviä käytäntöjä ei ole luokiteltu mediakasvatuksen keskeisten osatekijöiden mukaan.

    Kysymystä täytäntöönpanon tehokkuuden yksityiskohtaisesta kriittisestä arvioinnista ei ole ratkaistu.

    Ei ole olemassa tietokantaa, joka tarjoaisi mahdollisuuden kehittää, mukauttaa ja hyödyntää laajasti hyviä käytäntöjä.

    Tulisikin luoda asianmukainen organisatorinen ja ammatillinen infrastruktuuri. Tässä tarkoituksessa voitaisiin esimerkiksi perustaa mediakasvatuksen yhteyspisteitä Media-ohjelman yhteyspisteiden (media desks) mallin mukaan (tai laajentaa viimeksi mainittujen toiminta-alaa) taikka vahvistaa ja kehittää Euroopan komission perustaman mediakasvatuksen asiantuntijaryhmän konsultatiivista tehtävää ammatillisissa asioissa.

    22.

    Euroopan komissio voi toissijaisuusperiaatetta sekä jäsenvaltioiden riippumattomuutta kunnioittaen tarvittaessa tukea jäsenvaltioita niiden laatiessa omia kansallisia mediakasvatusstrategioitaan, joissa otetaan huomioon medialukutaidon keskeiset osatekijät. Tässä yhteydessä tulee mahdollisuuksien mukaan huolehtia siitä, että media-alan sääntelystä vastaavat viranomaiset, koulutuspolitiikan päättäjät sekä alue- ja paikallisyhteisöjen, kansalaisyhteiskunnan, sisältöteollisuuden ja innovatiivisen mediakasvatuksen edustajat voivat osallistua kansallisen strategian laadintaan.

    23.

    Kun otetaan huomioon jäsenvaltioiden ja alueiden erilaiset tilanteet, suosituksissa ja toimintasuunnitelmissa esitettävän mediakasvatuksen kehittämisen on oltava siirrettävissä paikallisiin sosioekonomisiin konteksteihin. Tämä edellyttää kuitenkin kansallisen ja – tarkemman kuvan saamiseksi – alueellisen tilanteen perusteellisempaa selvittämistä. Erityisesti tulee tarkastella paikallisviranomaisten, laitosten rahoittajien ja mediakasvatukseen osallistuvien kasvattajien motivaatiota ja toimintatapoja.

    24.

    Koska mediaympäristö muuttuu nopeasti, mediakasvatusta tulisi tutkia ja arvioida jatkuvasti ja tämä työ tulisi tehdä yhdessä eri jäsenvaltioiden audiovisuaalisen ja sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten kanssa niin, että edistetään viranomaisten yhteistyötä medialukutaidon kehittämiseksi.

    25.

    Alueiden komitea kannustaa Euroopan komissiota edistämään alueellisten tutkimus- ja tieto-osastojen perustamista alue- ja paikallishallinnon hallintorakenteisiin tutkimaan medialukutaitoon liittyviä kysymyksiä.

    26.

    Alue- ja paikallisviranomaiset ovat medialukutaidon kehittämisessä avaintoimijoita, sillä ne toimivat lähinnä kansalaisia: ne mm. pitävät yllä suurta osaa oppilaitoksista, omistavat paikallisia tiedotusvälineitä ja muita kulttuurilaitoksia (kirjastoja, yhteisiä tiloja jne.) ja hallinnoivat EU:lta tai muualta peräisin olevia kehittämisvaroja. Näin ollen on perusteltua käynnistää alueille ja paikallisyhteisöille suunnattuja tiedotuskampanjoita, jotka pohjautuvat EU:n suosituksiin ja hyviin käytäntöihin, sekä lisätä euroregio-alueilla ja rajaseuduilla mahdollisuuksia mediakasvatusalan yhteistyöhön.

    27.

    Alue- ja paikallistason viranomaisia on kannustettava tukemaan mediakasvatushankkeita, -ohjelmia ja -julistuksia, joihin liittyy ensi kädessä seuraavia tavoitteita:

    a)

    Tilannekatsauksen luominen

    Arvioidaan mediakasvatuksen todellinen tilanne ja otetaan huomioon jo meneillään oleva yhteistyö ja kumppanuudet.

    b)

    Verkottuminen ja yhdentyminen

    Verkotetaan alueen kaikki toimijat – media-ala (elokuva, televisio, lehdistö, radio, internetsisällön toimittajat ja tuottajat), media-alan järjestöt, koulutusrakenteet, sääntelyviranomaiset, kulttuuri- ja tutkimuslaitokset sekä yhteiskunnalliset organisaatiot.

    c)

    Virallistaminen

    Perustetaan mediakasvatusta edistäviä julkisia palveluja ja toimistoja.

    d)

    Opastaminen ja tiedottaminen

    Järjestetään mediakasvatuskampanjoita ja tuetaan alueellisia mediakasvatuksen yhteyspisteitä hyvien käytäntöjen kartoittamiseksi ja levittämiseksi sekä kansalaisten informoimiseksi.

    e)

    Aktiivinen osallistuminen ja paikallinen edustus

    Toteutetaan kannustin- ja edistämistoimia sekä tarjotaan välineitä, osaamista ja mediafoorumeja, joiden avulla suuri yleisö voi tuottaa mediasisältöjä, ja kiinnitetään tässä yhteydessä erityishuomiota heikompiosaisiin sosiaaliryhmiin, vähemmistöihin ja vammaisiin.

    f)

    Yhteistyö

    Osallistutaan kansallisiin ja alueellisiin yhteistyöverkostoihin EU:ssa.

    g)

    Vuoropuhelu

    Viranomaiset toteuttavat aloitteita kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden kutsumiseksi mukaan, ja yhteiskunnassa käydään mediakasvatuksesta laajaa keskustelua.

    h)

    Alueellinen koulutuspolitiikka ja opetusalan sääntely

    Asianomaiset alue- ja paikallisviranomaiset edistävät toimillaan mediakasvatuksen käynnistämistä virallisen opetuksen kaikilla tasoilla, ja mediakasvatus kehotetaan sisällyttämään opettajien ja kasvattajien koulutukseen, kiinteäksi osaksi kaikkien koulutasojen opetussuunnitelmia ja myös elinikäisen oppimisen ohjelmiin.

    i)

    Kumppanuuksien solmiminen ja tukeminen

    Solmitaan sisältöteollisuuden ja oppilaitosten välisiä mediakasvatusalan kumppanuuksia virallista ja epävirallista koulutusta silmällä pitäen (järjestetään esim. paikallisten medioiden, yritysten ja oppilaitosten yhteistyöhankkeita, mediakasvatuskampanjoita, festivaaleja). Kumppanuuksia järjestettäessä tulee seurata tarkasti mediateollisuuden osallistumistapaa ja aineellisia intressejä sekä ottaa tiukasti huomioon oikeudelliset perusedellytykset.

    28.

    Alueiden komitea kehottaa Euroopan komissiota uudistamaan koulutuspolitiikan rahoituskäytännön perustan mediakasvatusalan kokeiluhankkeiden ja tutkimuksen tukemiseksi, sillä mediakasvatusta voidaan tukea vahvistamalla sille varattuja nykyisiä tai myöhemmin luotavia rahoitusvälineitä (esim. Comenius-ohjelmaan liittyvä alueellinen yhteistyö). Koska esitettyjen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää alusta lähtien kohdennettuja ja monialaisia resursseja, alueiden komitea yhtyy EP:n kantaan (11) ja pitää perusteltuna, että Euroopan unionin muihin tukiohjelmiin – erityisesti Comenius-ohjelmaan, elinikäistä oppimista, verkkopohjaista ystävyyskoulutoimintaa (eTwinning) ja internetin turvallisempaa käyttöä koskeviin ohjelmiin ja Euroopan sosiaalirahaston ohjelmaan – sisällytetään näkyvästi ja kohdennetusti medialukutaidon kehittämistä koskeva alaohjelma.

    29.

    Erityinen ilonaihe on, että Euroopan komissio on käynnistänyt mediakasvatuksen pitkän aikavälin edistämistä palvelevien mittarien laadinnan. Alueiden komitea toivoo kuitenkin, ettei medialukutaidon mittareissa rajoituttaisi medioiden käytön muotoa ja kestoa kuvaaviin lukuihin, sillä medialukutaitoa arvioitaessa tulee käyttää myös yksilön kykyjä mittaavia menetelmiä. (Tietty skeptisyys numeromuotoisten indikaattorien käyttöä kohtaan on kuitenkin ymmärrettävää: luovaa ja kriittistä osaamista ja sisältöjen luokittelua on vaikea esittää määrällisesti mitattavassa muodossa.)

    Bryssel 3. joulukuuta 2009.

    Alueiden komitean puheenjohtaja

    Luc VAN DEN BRANDE


    (1)  Komissio perustaa näkemyksensä Euroopan parlamentin 16. joulukuuta 2008 antamaan päätöslauselmaan medialukutaidosta digitaalisessa maailmassa, 2008/2129 (INI).

    (2)  CdR 94/2008 fin, jonka aiheena on Euroopan komission tiedonanto ”Medialukutaito digitaalisessa ympäristössä – eurooppalainen toimintamalli”.

    (3)  KOM(2008) 865 lopullinen.

    (4)  KOM(2008) 865 lopullinen.

    (5)  KOM(2008) 865 lopullinen.

    (6)  Tässä yhteydessä AK viittaa aiheista ”Audiovisuaalialan sääntelyn tulevaisuus Euroopassa” ja ”Kulttuuria kansainvälistyvässä maailmassa koskeva Euroopan toimintasuunnitelma” antamiinsa lausuntoihin CdR 67/2004 fin ja CdR 172/2007 fin.

    (7)  2008/2129 (INI).

    (8)  CdR 5/2008 fin, lausunto aiheesta ”Tietoyhteiskuntaan osallistaminen”, ja CdR 252/2005 fin, lausunto aiheesta ”i2010 – kasvua ja työllisyyttä edistävä eurooppalainen tietoyhteiskunta”.

    (9)  Tässä kohdassa AK viittaa aiheesta ”i2010: digitaaliset kirjastot” antamaansa lausuntoon CdR 32/2006 fin.

    (10)  CdR 94/2008 fin.

    (11)  2008/2129 (INI).


    Top