Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0390

    Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus asetuksen (EY) N:o 216/2008 muuttamisesta lentopaikkojen, ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen osalta sekä neuvoston direktiivin 2006/23/ETY kumoamisesta {SEK(2008) 2086} {SEK(2008) 2087}

    /* KOM/2008/0390 lopull. - COD 2008/0128 */

    52008PC0390

    Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus asetuksen (EY) N:o 216/2008 muuttamisesta lentopaikkojen, ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen osalta sekä neuvoston direktiivin 2006/23/ETY kumoamisesta {SEK(2008) 2086} {SEK(2008) 2087} /* KOM/2008/0390 lopull. - COD 2008/0128 */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel 25.6.2008

    KOM(2008) 390 lopullinen

    2008/0128 (COD)

    Ehdotus:

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    asetuksen (EY) N:o 216/2008 muuttamisesta lentopaikkojen, ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen osalta sekä neuvoston direktiivin 2006/23/ETY kumoamisesta

    (komission esittämä){SEK(2008) 2086}{SEK(2008) 2087}

    1. TAUSTA

    Euroopan lentoturvallisuusvirasto (EASA) perustettiin asetuksella (EY) N:o 1592/2002[1], joka tuli voimaan syyskuussa 2002. Alkuperäisessä asetuksessa virastolle asetettiin tehtäviä kahdella alalla: lentokelpoisuus sekä ilmailualan tuotteiden, osien ja laitteiden ympäristöhyväksyntä. Viimeksi mainittujen, kuten myös niiden suunnittelusta, valmistuksesta ja huollosta vastaavien organisaatioiden on nykyisin noudatettava komission antamia yhdenmukaisia sitovia sääntöjä[2].

    Lentoturvallisuusvirasto antaa komissiolle kaiken sen tarvitseman teknisen asiantuntija-avun ja avustaa komissiota muun muassa sen lainsäädäntö- ja sääntelytehtävien hoitamisessa. Virasto on myös perustamassa järjestelmää, joka mahdollistaa yhteisön lainsäädännön soveltamisen valvonnan, sen vaikutusten arvioinnin ja tarvittavien ehdotusten tekemisen. Todistuksia ja hyväksyntiä, joilla vakuutetaan, että tuotteet ja organisaatiot ovat yhteisten sääntöjen mukaisia, myöntää joko EASA tai kansallinen toimivaltainen viranomainen. EASAlle kuuluu tuotteiden tyyppihyväksyntä, ja se antaa EU:n ulkopuolella olevien organisaatioiden todistukset. Kansalliset viranomaiset vastaavat useimpien niiden alueelle sijoittautuneiden organisaatioiden yksittäisten todistusten ja hyväksyntöjen myöntämisestä, yhteisiä sääntöjä noudattaen ja lentoturvallisuusviraston valvonnassa.

    Asetuksella (EY) N:o 216/2008[3] EASAn tehtävät laajennettiin koskemaan lentotoimintaa, lentäjien lupakirjoja ja – Chicagon yleissopimuksen rajoissa – myös EU:n ulkopuolisten maiden ilma-alusten turvallisuutta. Näihin tehtäviin sisältyvät standardointitarkastukset ja turvallisuuden valvonta ja erityisesti vastaaminen asematasotarkastuksista.

    2. NYKYISET HAASTEET

    Komissio on koko ajan pyrkinyt varmistamaan, että lentoliikenteen sisämarkkinoiden toteuttamista tuetaan kehittämällä yhteisiä turvallisuussääntöjä, joilla varmistetaan, että vaatimukset ovat kaikissa jäsenvaltioissa yhdenmukaisia ja korkeatasoisia.

    Nykyinen erinomainen turvallisuustaso on säilytettävä ja sitä on jopa parannettava, jotta voidaan vähentää liikennemäärien lisääntymisestä ja ilmatilan ruuhkautumisesta aiheutuvia turvallisuusriskejä. Lisäksi on tärkeää integroida yhtenäistä eurooppalaista ilmatilaa koskevaan aloitteeseen turvallisuusnäkökohdat, jotta voidaan varmistaa, että ilmatilan yhdentämisestä ei ole seurauksena onnettomuuksien määrän lisääntyminen.

    Seuraava vaihe edettäessä kohti tavoitteita on laajentaa lentoturvallisuusviraston toimivaltuudet koskemaan lentopaikkoja, ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja.

    3. EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTON LAUSUNTO JA INTRESSITAHOJEN KUULEMINEN

    Ennen toimenpiteisiin ryhtymistä komission oli asetuksen (EY) N:o 216/2008 19 artiklan mukaisesti saatava ensiksi EASAlta lausunto. Viraston puolestaan oli oman työjärjestyksensä[4] ja alan kansainvälisen käytännön mukaisesti kuultava laajasti kaikkia intressitahoja ja otettava niiden kommentit huomioon ennen lausunnon antamista. Tämän vuoksi EASA julkaisi kaksi erillistä ilmoitusta ehdotetuista muutoksista. Yksi ilmoituksista koski lentopaikkoja ja toinen ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja. Kommentteja saatiin yhteensä yli 3 500.

    Lentoturvallisuusvirasto tutki asiaa saatujen kommenttien valossa ja lähetti 6. joulukuuta 2007 komissiolle lausunnon lentopaikoista. Ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja koskevan lausunnon se toimitti 15. huhtikuuta 2008.

    Kuulemiseen osallistuneet olivat laajasti yhtä mieltä siitä, että vuonna 2002 aloitettu prosessi pitäisi saattaa päätökseen lisäämällä EASAlle annettuihin tehtäviin lentopaikkojen sekä ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen turvallisuusnäkökohdat, mikä tekisi EASAsta Euroopan ilmailun turvallisuusääntelyn yleisen valvojan. Lisäksi korostettiin, että on luotava toimiva yhteys yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan kehittämiseen.

    4. VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

    Tätä asetusehdotusta edelsi komission tekemä vaikutusten arviointi, joka perustui komission vuonna 2005 riippumattomalla konsultilla teettämän alustavan vaikutusten arvioinnin tuloksiin sekä EASAn tekemään sääntelyn vaikutusten arviointiin. Vaikutusten arvioinnissa tarkasteltiin useita toimintavaihtoehtoja:

    A Ei tehdä mitään

    B Laajennetaan EASAn toimivaltuuksia

    C Laajennetaan Eurocontrolin valtuuttamista koskevien nykyisten järjestelyjen soveltamisalaa

    D Perustetaan uusi virasto

    E Laajennetaan EASAn toimivaltuuksia ja sisällytetään niihin vaihtoehtoa B laajempia lisävaltuuksia.

    Kaikkia vaihtoehtoja verrattiin vaihtoehtoon ”ei tehdä mitään” analysoitaessa niiden vaikutuksia turvallisuuteen, talouteen ja ympäristöön sekä sosiaalisia ja muita vaikutuksia. Vaikutusten vertaaminen osoitti, että paras vaihtoehto on sisällyttää EASAn valtuuksiin lentopaikkoja sekä ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja koskeva sääntelyvastuu. Tällä vaihtoehdolla ei havaittu olevan kielteisiä vaikutuksia edellä mainittuihin seikkoihin.

    Vaikutustenarviointilautakunnan hyväksyntä saatiin 23. huhtikuuta 2008.

    5. ASETUSEHDOTUS

    5.1. Väline ja menetelmä

    Asetuksen (EY) N:o 216/2008 soveltamisalan laajentaminen on paras keino ulottaa yhteiset säännöt koskemaan myös lentopaikkojen turvallisuutta, ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja, koska EASAlle annetaan myös näitä asioita koskevia uusia tehtäviä erityisesti täytäntöönpanosääntöjen antamisen, standardointitarkastusten ja – tosin rajoitetusti – hyväksyntien osalta.

    Lentopaikkojen turvallisuuden osalta tarkoituksena on varmistaa, että lentopaikkoja, lentopaikkojen laitteita, organisaatioita, toimintaa ja henkilöstöä koskevat olennaiset vaatimukset ja niiden täytäntöönpanosäännöt perustuvat ICAOn standardeihin. Lisäksi lentopaikkojen laitteiden osalta vahvistetaan uusia menettelyjä ja vaatimuksia, jotta voidaan välttää päällekkäisyys niiden sääntöjen kanssa, jotka on jo vahvistettu joko niin sanotussa uuden lähestymistavan direktiivissä tai yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan täytäntöönpanosäännöissä. Tarvittaessa hyödynnetään myös tunnustettujen standardointielinten – esimerkiksi ISO, CEN, CENELEC, ETSI tai EUROCAE – laatimia standardeja.

    Ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen osalta on tarpeen koordinoida olennaiset vaatimukset ja täytäntöönpanosäännöt asianmukaisesti yhtenäistä ilmatilaa koskevien asetusten ja niiden täytäntöönpanosääntöjen kanssa. Tavoitteena on varmistaa, että EASAn tulevaisuudessa laatimat täytäntöönpanosäännöt perustuvat olemassa oleviin yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan säännöksiin, erityisesti yhteisön lainsäädäntöön sisällytettyihin Eurocontrolin turvallisuusvaatimuksiin. Tätä varten laaditaan siirtymätoimenpiteitä, joilla varmistetaan yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan sääntöjen mukaisesti jo myönnettyjen hyväksyntien jatkuminen.

    5.2. Sisältö

    5.2.1. Lentoturvallisuusviraston lausuntoa koskevat tarkistukset

    Lentoturvallisuusviraston antamia kahta lausuntoa noudatettiin pääsääntöisesti. Joissakin kohdin ne mahdollistivat useita keinoja turvallisuustavoitteiden saavuttamiseksi. Valitessaan vaihtoehtojen välillä komissio pyrki hyvän hallintotavan periaatteita noudattaen turvaamaan resurssien parhaan mahdollisen käytön sekä toissijaisuuden ja suhteellisuuden toteutumisen.

    5.2.2. Asetuksen soveltamisalan laajentaminen

    Yhteisen toiminnan laajuus määritellään asetuksessa (EY) N:o 216/2008. Asetuksen soveltamisalaa laajennettaessa on ilmoitettava selvästi, mitä infrastruktuuria, tuotteita, järjestelmiä, laitteita, palveluja, henkilöitä tai organisaatioita laajennus koskee. Lisäksi on noudatettava asetuksessa säädettyjä vaatimuksia ja tarvittaessa sen täytäntöön panemiseksi annettuja sääntöjä. Käänteisesti edellä mainituista kaikki ne, jotka eivät kuulu yhteisön toimivaltaan, säilyvät jäsenvaltioiden vastuulla, ja jäsenvaltioiden on toteutettava aiheelliset toimenpiteet kansalaistensa odotusten mukaisen suojelun tason varmistamiseksi.

    5.2.2.1. Lentopaikat

    Tavoitteena on turvallisuuden parantaminen erityisesti lentopaikoilla ja niiden ympäristössä. Tämän vuoksi ehdotetussa asetuksessa laajennetaan yhteiset säännöt koskemaan lentopaikkoja. Keskeisiä kohtia ovat seuraavat:

    - Kaikkiin yleisölle avoimiin lentopaikkoihin, joilla voidaan harjoittaa mittarilentosääntöjen mukaista liikennettä tai joille voidaan liikennöidä tietyn painorajan ylittävillä ilma-aluksilla, on sovellettava yhteisön lainsäädäntöä.

    - Perusasetukseen on lisättävä uusi liite, jossa säädetään kohdennetuista yhteisistä keskeisistä vaatimuksista. Näiden vaatimusten on katettava fyysiset ominaisuudet, infrastruktuuri, lentopaikkojen laitteet, toiminta, hallinto ja vaarojen ehkäisy lentopaikkojen välittömässä läheisyydessä.

    - Lentopaikkojen omistajat ja pitäjät sekä lentopaikan toiminnan turvallisuuteen mahdollisesti vaikuttavia palveluja antava tai laitteita toimittava henkilöstö tai organisaatiot olisivat vastuussa näiden olennaisten vaatimusten täytäntöönpanosta jäsenvaltion valvonnassa.

    - Lentopaikkojen pitäjät vahvistaisivat ja panisivat täytäntöön hallintojärjestelmät, myös turvallisuuden osalta.

    - Lentoturvallisuusviraston tehtäviin kuuluisivat täytäntöönpanosääntöjen ja hyväksyntäeritelmien luonnosten laatiminen, turvallisuusanalyysit ja standardointitarkastukset.

    - Komissiolla olisi toimivalta antaa täytäntöönpanoa koskevia sääntöjä, joissa määritellään ne yksityiskohtaiset vaatimukset, joita edellä mainittujen organisaatioiden ja henkilöiden on noudatettava, sekä päättää sovellettavista hyväksyntämenettelyistä.

    - Täytäntöönpanosääntöjen olisi oltava suhteessa lentopaikan vaativuustasoon ja sen toiminnan laatuun ja määrään. Niiden olisi oltava yhdenmukaisia ICAOn standardien ja suositeltujen menettelytapojen kanssa.

    - Lentoturvallisuusvirastolle annetaan toimivalta vahvistaa hyväksyntäprosessissa käytettäviä hyväksyntäeritelmiä, joilla taataan keskeisten vaatimusten joustava täytäntöönpano ja yhdenmukainen turvallisuustaso.

    - Lentopaikan suunnittelu ja toiminta hyväksyttäisiin erikseen, mutta voidaan myös antaa vain yksi todistus, jos lentopaikan omistaja on myös sen pitäjä.

    - Useampien lentopaikkojen pitäjät, joiden toiminta on asianmukaisesti keskitetty, voivat pyytää vain yhden todistuksen, joka kattaa kaikkien niiden vastuulla olevien lentopaikkojen toiminnan ja johtamisen.

    - Vaikka lentopaikan laitteiden sääntöjenmukaisuuden tarkistaminen olisi osa lentopaikan suunnittelun tai pitäjän hyväksymistä, turvallisuuden kannalta kriittisiin varusteisiin voidaan käyttötarkoituksesta riippuen soveltaa kohdennettuja hyväksyntäjärjestelyjä, jos ensin arvioidaan asianmukaisesti tällaisen menettelyn turvallisuutta koskevat ja taloudelliset edut. Näissä kohdennetuissa järjestelyissä voidaan vaatia myös suunnittelijan ja valmistajan valmiuksien osoittaminen, jos siitä säädetään täytäntöönpanosäännöissä.

    5.2.2.2 Ilmaliikenteen hallinta ja lennonvarmistuspalvelut

    Ehdotetun asetuksen on tarkoitus muodostaa oikeusperusta ilmaliikenteen hallinnan, lennonvarmistuspalvelujen ja ilmassa ja maassa olevien toimintojen yhteentoimivuuden turvallisuuden varmistamiselle EASAn puitteissa. Tämän vuoksi ehdotetaan seuraavia:

    - Kaikki se ilmatila, johon sovelletaan Euroopan yhteisön perustamissopimusta, sekä kaikki muu sellainen ilmatila, johon sovelletaan asetusta (EY) N:o 551/2004, kuuluu yhteisön lainsäädännön soveltamisalaan.

    - Kohdennetuista yhteisistä keskeisistä vaatimuksista, joiden tarkoituksena on kaikkien ilmatilan käyttöön liittyvien vaaratekijöiden torjunta, säädetään perusasetuksen uudessa liitteessä.

    - Ilmatilan minkä tahansa lohkon käyttöön sovelletaan toimintaratkaisua, jonka tarkoituksena on vähentää sekä ilma-alusten välisten törmäysten että ilma-alusten maahan törmäämisen riskejä.

    - Ilmatilan käyttäjien on noudatettava sääntöjä, joita on annettu sovellettavan toimintaratkaisun toteuttamiseksi ilmatilassa, jota ne käyttävät, sekä käytettävä kyseisen ilmatilan käytöstä vastaavia palveluja.

    - Ilmaliikenteen hallintapalvelujen ja lennonvarmistuspalvelujen tarjontaan osallistuvat organisaatiot ja henkilöt ovat vastuussa sovellettavien keskeisten vaatimusten täytäntöönpanosta.

    - Lennonjohtajilta ja lennonjohtajien koulutusorganisaatioilta vaaditaan hyväksyntä.

    - Jos ilmaliikenteen hallintapalvelujen ja lennonvarmistuspalvelujen tarjoamiseen käytettävät järjestelmät ja rakenneosat ovat turvallisuuden kannalta kriittisiä, niiden on oltava asianmukaisten turvallisuusvaatimusten mukaisia.

    - Komissiolle annetaan toimivalta vahvistaa täytäntöönpanoa koskevia sääntöjä, joissa määritellään ne yksityiskohtaiset vaatimukset, joita edellä mainittujen organisaatioiden ja henkilöstön on noudatettava ja joiden mukaisia edellä mainittujen järjestelmien ja rakenneosien on oltava, sekä toimivalta päättää tarvittaessa sovellettavista hyväksyntämenettelyistä.

    - Täytäntöönpanoa koskevien sääntöjen on oltava oikeassa suhteessa harjoitettavan toiminnan vaativuustasoon tai asianomaisen järjestelmän tai rakenneosan kriittisyyteen. Ne perustuvat olemassa oleviin yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan säännöksiin ja erityisesti yhteisön lainsäädäntöön sisällytettyihin Eurocontrolin turvallisuusvaatimuksiin. Tätä varten laaditaan siirtymätoimenpiteitä, joilla varmistetaan yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan sääntöjen mukaisesti jo myönnettyjen hyväksyntien jatkuminen.

    - Jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset valvovat, että organisaatiot noudattavat keskeisiä vaatimuksia ja niiden täytäntöönpanoa koskevia sääntöjä, mutta jos valvottava organisaatio sijaitsee yhteisön ulkopuolisessa maassa tai tarjoaa palveluja useamman kuin kolmen jäsenvaltion ilmatilassa, valvonnan toteuttaa lentoturvallisuusvirasto.

    - Lentoturvallisuusviraston tehtäviin kuuluvat täytäntöönpanosääntöjen ja hyväksyntäeritelmien luonnosten laatiminen, turvallisuusanalyysit ja kansallisten toimivaltaisten viranomaisten standardointitarkastukset.

    - Ilmaliikenteen hallintapalvelujen ja lennonvarmistuspalvelujen tarjoajien on laadittava ja pantava täytäntöön hallintojärjestelmät, jotka kattavat myös turvallisuusnäkökohdat ja joilta vaaditaan hyväksyntä. Jos palveluntarjoaja kuitenkin tarjoaa vain lentotiedotusta tai lentopaikan asematasovalvontaa, sen oma ilmoitus valmiuksista riittää.

    - Vaikka järjestelmien ja rakenneosien sääntöjenmukaisuuden tarkistaminen on osa ilmaliikenteen hallintapalvelujen ja lennonvarmistuspalvelujen tarjoajien hyväksymistä, turvallisuuden kannalta kriittisiin laitteisiin voidaan soveltaa kohdennettuja hyväksyntäjärjestelyjä, jos ensin arvioidaan asianmukaisesti tällaisen menettelyn turvallisuutta koskevat ja taloudelliset edut. Näissä kohdennetuissa järjestelyissä voidaan vaatia myös suunnittelijan ja valmistajan valmiuksien osoittamista, jos siitä säädetään täytäntöönpanosäännöissä.

    5.2.3. Asetuksen muut muutokset

    Lentopaikkoja, ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja koskevien uusien artiklojen ja liitteiden lisäksi eräitä muitakin artikloja on tarpeen muuttaa uusien tehtävien huomioon ottamiseksi.

    6. VASTAAVUUSTAULUKKO: ARTIKLOJEN UUSI JA VANHA NUMEROINTI SEKÄ MUUTOKSET ASETUKSEEN (EY) N:O 216/2008 TEHDYT

    Uusi numero | Vanha numero | Muutokset |

    1 | 1 | Soveltamisala laajennetaan kattamaan lentopaikat, ilmaliikenteen hallinta ja lennonvarmistuspalvelut |

    2 | 2 | Ei muutoksia |

    3 | 3 | Uudet määritelmät ja muutoksia joihinkin aikaisempiin määritelmiin |

    4 | 4 | 3 kohta muutettu |

    5 | 5 | 2 kohdan b ja c alakohta muutettu |

    6 | 6 | Ei muutoksia |

    7 | 7 | 4 kohta muutettu |

    8 | 8 | 1 kohta, 5 kohdan a ja g alakohta ja 6 kohta muutettu |

    8 a | Uusi | Lentopaikat |

    8 b | Uusi | Ilmaliikenteen hallinta ja lennonvarmistuspalvelut |

    8 c | Uusi | Lennonjohtajat |

    8 d | Uusi | Akkreditoidut laitokset |

    9 | 9 | 1 ja 5 kohta muutettu |

    10 | 10 | 1 kohta muutettu |

    11 | 11 | 4 kohta muutettu ja 5 a ja 5 b kohta lisätty |

    12 | 12 | Ei muutoksia |

    13 | 13 | Ei muutoksia |

    14 | 14 | Ei muutoksia |

    15 | 15 | Ei muutoksia |

    16 | 16 | Ei muutoksia |

    17 | 17 | Ei muutoksia |

    18 | 18 | c ja d alakohta muutettu |

    19 | 19 | 2 kohdan a alakohta muutettu |

    20 | 20 | Ei muutoksia |

    21 | 21 | Ei muutoksia |

    22 | 22 | Ei muutoksia |

    22 a | Uusi | Lentopaikan pitäjän hyväksyntä |

    22 b | Uusi | Ilmaliikenteen hallinta ja lennonvarmistuspalvelut |

    22 c | Uusi | Lennonjohtajien hyväksyntä |

    22 d | Uusi | Akkreditoidut laitokset |

    23 | 23 | Ei muutoksia |

    24 | 24 | Ei muutoksia |

    25 | 25 | Ei muutoksia |

    26 | 26 | Ei muutoksia |

    27 | 27 | Ei muutoksia |

    28 | 28 | Ei muutoksia |

    29 | 29 | Ei muutoksia |

    30 | 30 | Ei muutoksia |

    31 | 31 | Ei muutoksia |

    32 | 32 | Ei muutoksia |

    33 | 33 | 2 kohdan c alakohta muutettu |

    34 | 34 | Ei muutoksia |

    35 | 35 | Ei muutoksia |

    36 | 36 | Ei muutoksia |

    37 | 37 | Ei muutoksia |

    38 | 38 | Ei muutoksia |

    39 | 39 | Ei muutoksia |

    40 | 40 | Ei muutoksia |

    41 | 41 | Ei muutoksia |

    42 | 42 | Ei muutoksia |

    43 | 43 | Ei muutoksia |

    44 | 44 | 1 kohta muutettu |

    45 | 45 | Ei muutoksia |

    46 | 46 | Ei muutoksia |

    47 | 47 | Ei muutoksia |

    48 | 48 | Ei muutoksia |

    49 | 49 | Ei muutoksia |

    50 | 50 | 2 kohta muutettu |

    51 | 51 | Ei muutoksia |

    52 | 52 | 1 ja 2 kohta muutettu |

    53 | 53 | Ei muutoksia |

    54 | 54 | Ei muutoksia |

    55 | 55 | 1 kohta muutettu |

    56 | 56 | Ei muutoksia |

    57 | 57 | Ei muutoksia |

    58 | 58 | Ei muutoksia |

    59 | 59 | Ei muutoksia |

    60 | 60 | Ei muutoksia |

    61 | 61 | Ei muutoksia |

    62 | 62 | Ei muutoksia |

    63 | 63 | Ei muutoksia |

    64 | 64 | Ei muutoksia |

    65 | 65 | Ei muutoksia |

    65 a | Uusi | Muuttaminen |

    66 | 66 | Ei muutoksia |

    67 | 67 | Ei muutoksia |

    68 | 68 | Ei muutoksia |

    69 | 69 | Ei muutoksia |

    70 | 70 | Ei muutoksia |

    Liite I | Liite I | Ei muutoksia |

    Liite II | Liite II | Ei muutoksia |

    Liite III | Liite III | Ei muutoksia |

    Liite IV | Liite IV | Ei muutoksia |

    Liite V | Liite V | Otsikko muutettu |

    Liite V a | Uusi | Lentopaikkoja koskevat keskeiset vaatimukset |

    Liite V b | Uusi | Ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja koskevat keskeiset vaatimukset |

    7. TOISSIJAISUUS- JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Jäsenvaltiot ovat jo hyväksyneet sen, että yhteisön tason toiminta on ainoa tapa saavuttaa korkea ja yhtenäinen turvallisuustaso.

    Tämän vuoksi jäsenvaltioiden toimivaltaa on siirretty komissiolle asetuksilla (EY) N:o 1592/2002 ja (EY) N:o 216/2008.

    Yhteisön toimet ovat tarpeen, jotta voitaisiin saavuttaa tavoite, joka on lentopaikkoja, ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja koskevien yhteisten sääntöjen vahvistaminen ja yhdenmukainen soveltaminen. Tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämän vuoksi on esimerkiksi rajoitettu asetuksen soveltaminen yleisessä käytössä oleviin lentopaikkoihin, joilla voidaan harjoittaa mittarilentosääntöjen mukaista liikennettä tai joille voidaan liikennöidä tietyn painorajan ylittävillä ilma-aluksilla.

    Tämä asetus ei tarkoita, että EASAn pitäisi tuottaa tai tarjota palveluja. Asetuksessa siirrettävä vastuu rajoittuu pääasiassa täytäntöönpanosääntöjen antamiseen ja standardointitarkastuksiin. Vastuu toiminnasta säilyy jäsenvaltioilla. Sen vuoksi asetus on Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 5 artiklassa määrättyjen suhteellisuus- ja toissijaisuusperiaatteiden mukainen.

    8. ARVIOINTI

    Tässä asetuksessa ja sen täytäntöönpanoa koskevissa säännöissä säädetyt toimenpiteet arvioidaan asetuksen (EY) N:o 216/2008 62 artiklan mukaisesti.

    2008/0128 (COD)

    Ehdotus:

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    asetuksen (EY) N:o 216/2008 muuttamisesta lentopaikkojen, ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen osalta sekä neuvoston direktiivin 2006/23/ETY kumoamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 80 artiklan 2 kohdan,

    ottavat huomioon komission ehdotuksen[5],

    ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[6],

    ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon[7],

    noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä[8],

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1) Komissio antoi 15 päivänä marraskuuta 2005 neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle tiedonannon ”Euroopan lentoturvallisuusviraston tehtävien laajentaminen - Suunnitelma vuoteen 2010”[9]. Tässä tiedonannossa komissio ilmoitti aikovansa noudattaa järjestelmälähtöistä kokonaisvaltaista lähestymistapaa ja laajentaa sen vuoksi asteittain Euroopan lentoturvallisuusviraston, jäljempänä ’virasto’, tehtävät kattamaan myös lentopaikkojen ja lentoasemien turvallisuuden ja yhteentoimivuuden, lennonvarmistuspalvelut ja ilmaliikenteen hallinnan.

    (2) Ilmailun jatkuva kasvu Euroopassa aiheuttaa monia haasteita, jotka liittyvät erityisesti lentopaikkojen keskeisiin turvallisuustekijöihin sekä ilmaliikenteen hallintaan ja lennonvarmistuspalveluihin. Olisi vahvistettava tarvittavat toimenpiteet riskien vähentämiseksi, jotta voidaan varmistaa turvallisuus soveltamalla sääntelyssä kaikki jäsenvaltiot kattavaa yhdenmukaistettua ja kokonaisvaltaista lähestymistapaa.

    (3) Yhtenäistä eurooppalaista ilmatilaa koskevan aloitteen saavutuksia on täydennettävä yhdenmukaistetulla turvallisuuselementillä, jota sovelletaan lentopaikkoihin sekä ilmaliikenteen hallintaan ja lennonvarmistuspalveluihin.

    (4) Yhteisön olisi säädettävä Chicagon yleissopimuksen standardien ja suositeltujen menettelytapojen mukaisesti keskeisistä vaatimuksista, joita sovelletaan ilmailualan tuotteisiin, osiin ja laitteisiin, lentopaikkoihin ja ilmaliikenteen hallintapalvelujen ja lennonvarmistuspalvelujen tarjoamiseen, ja keskeisistä vaatimuksista, joita sovelletaan lentopaikkojen toiminnan harjoittamiseen ja ilmaliikenteen hallintapalvelujen ja lennonvarmistuspalvelujen tarjoamiseen osallistuviin henkilöihin ja organisaatioihin, sekä keskeisistä vaatimuksista, joita sovelletaan lennonjohtajien koulutukseen ja lääketieteellisen kelpoisuuden tarkastamiseen osallistuviin henkilöihin ja tarkastuksissa käytettäviin tuotteisiin. Komissiolle olisi annettava toimivalta laatia tarvittavat täytäntöönpanoa koskevat säännöt.

    (5) Yhteisiä sääntöjä ei ole tarkoituksenmukaista soveltaa kaikkiin lentopaikkoihin. Erityisesti lentopaikkojen, jotka eivät ole yleisessä käytössä, ja pääasiassa ainoastaan harrasteilmailuun käytettävien lentopaikkojen lakisääteinen valvonta olisi säilytettävä jäsenvaltioilla ja tällä asetuksella ei pitäisi velvoittaa muita jäsenvaltioita tunnustamaan tällaisia kansallisia järjestelyjä. Jäsenvaltioiden olisi kuitenkin toteutettava oikeasuhteisia toimenpiteitä harrasteilmailun yleisen turvallisuustason parantamiseksi. Sopivan ajankohdan tullen komissio tarkastelee uudelleen soveltamisalan laajentamista siihen nyt kuulumattomiin lentopaikkoihin modulaarisesti ja ottaen huomioon kaikki vaikutukset, joita soveltamisalan laajentamisella voi olla tällaisiin lentopaikkoihin.

    (6) Ilmailualan tuotteet, osat ja laitteet, lentopaikat ja niiden laitteet, kaupallisen ilmakuljetuksen harjoittamiseen ja lentopaikkojen pitämiseen osallistuvat toimijat, ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen järjestelmät ja palveluntarjoajat sekä lentäjät, lennonjohtajat ja näiden koulutukseen ja lääkärintarkastuksiin osallistuvat henkilöt, organisaatiot ja niissä käytettävät tuotteet olisi hyväksyttävä tai niille olisi myönnettävä lupa, kun niiden on todettu täyttävän keskeiset vaatimukset, jotka yhteisö vahvistaa Chicagon yleissopimuksessa asetettujen standardien ja suositeltujen menettelytapojen mukaisesti. Komissiolle olisi annettava toimivalta laatia tarvittavat täytäntöönpanosäännöt niiden edellytysten vahvistamiseksi, joita sovelletaan todistusten antamiseen tai todistuksen korvaamiseen valmiuksia koskevalla ilmoituksella, ottaen huomioon toiminnan eri tyyppeihin liittyvät riskit.

    (7) Yhteisön institutionaalisessa järjestelmässä yhteisön lainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavat ensisijaisesti jäsenvaltiot. Tämän asetuksen ja sen täytäntöönpanosääntöjen mukaiset hyväksyntätehtävät on sen vuoksi syytä toteuttaa kansallisesti. Tietyissä tarkasti määritellyissä tapauksissa kuitenkin myös virastolla olisi oltava toimivalta suorittaa tämän asetuksen mukaisia hyväksyntätehtäviä. Samasta syystä viraston olisi voitava toteuttaa tämän asetuksen soveltamisalalla tarvittavia toimenpiteitä silloin, kun näin voidaan parhaiten varmistaa yhdenmukaisuus ja edistää sisämarkkinoiden toimintaa.

    (8) Viraston laatimien ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja koskevien täytäntöönpanosääntöjen olisi perustuttava yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan toteuttamisen puitteista 10 päivänä maaliskuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 549/2004[10], lennonvarmistuspalvelujen tarjoamisesta yhtenäisessä eurooppalaisessa ilmatilassa 10 päivänä maaliskuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 550/2004[11], yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan organisoinnista ja käytöstä 10 päivänä maaliskuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 551/2004[12] ja eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintaverkon yhteentoimivuudesta 10 päivänä maaliskuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 552/2004[13] säännöksiin, erityisesti yhteisön lainsäädäntöön sisällytettyihin Eurocontrolin turvallisuusvaatimuksiin. Tätä varten olisi laadittava siirtymätoimenpiteitä, joilla varmistetaan kyseisten asetusten sääntöjen mukaisesti jo myönnettyjen hyväksyntien jatkuminen.

    (9) Yleinen tavoite on, että jäsenvaltioiden tehtävien, niiden Eurocontrolin turvallisuuskomission kautta tapahtuvaan yhteistyöhön perustuvat tehtävät mukaan luettuina, siirtäminen virastolle toteutetaan tehokkaasti ilman, että heikennetään nykyistä hyvää turvallisuustasoa tai vaikutetaan kielteisesti hyväksyntäaikatauluihin. Tarvittavaa siirtymävaihetta varten olisi toteutettava aiheellisia toimenpiteitä.

    (10) Tällä asetuksella luodaan tarkoituksenmukaiset ja kattavat puitteet siviili-ilmailun yhteisten teknisten vaatimusten ja hallinnollisten menettelyjen määrittämiselle ja täytäntöönpanolle. Sen vuoksi olisi kumottava yhteisön lennonjohtajan lupakirjasta 5 päivänä huhtikuuta 2006 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/23/EY[14], sanotun kuitenkaan rajoittamatta sen mukaisesti jo toteutettuja tuotteiden, henkilöiden ja organisaatioiden hyväksyntiä tai lupamenettelyjä.

    (11) Tällä asetuksella luodaan tarkoituksenmukaiset ja kattavat puitteet lentopaikkojen, ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvalmistuspalvelujen turvallisuuden sääntelylle ja järjestelmälähtöiselle kokonaisvaltaiselle lähestymistavalle, jota sovelletaan siviili-ilmailun turvallisuuteen. Asetuksia (EY) N:o 549/94, (EY) N:o 550/2004, (EY) N:o 551/2004 ja (EY) N:o 552/2004 olisi sen vuoksi mukautettava siten, että niistä tulee yhdenmukaisia tämän asetuksen kanssa. Komissiolle olisi annettava toimivalta tehdä tällaiset mukautukset. Koska nämä toimenpiteet ovat laajakantoisia ja niiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia, niistä olisi päätettävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa säädettyä valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

    (12) Komissiolle olisi erityisesti siirrettävä toimivaltaa hyväksyä täytäntöönpanosääntöjä, jotka koskevat lennonjohtajien lupakirjoja ja niihin liittyviä hyväksyntöjä, lentopaikkoja ja lentopaikkojen toimintaa, ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja sekä kaikkiin näihin liittyviä hyväksyntiä, valvontaa ja vaatimusten noudattamisen varmistamista. Lisäksi komissiolle olisi siirrettävä toimivalta antaa viraston maksuja koskeva asetus. Koska kyseiset toimenpiteet ovat laajakantoisia ja niiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia muun muassa täydentämällä sitä uusilla muilla kuin keskeisillä osilla, niistä olisi päätettävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

    OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetus (ETY) N:o 216/2008 seuraavasti:

    1) Korvataan 1 artikla seuraavasti:

    ” 1 artikla Soveltamisala

    1. Tätä asetusta sovelletaan seuraaviin:

    a) ilmailualan tuotteiden, osien ja laitteiden suunnittelu, valmistus, huolto ja käyttö sekä näiden tuotteiden, osien ja laitteiden suunnitteluun, valmistukseen ja huoltoon osallistuva henkilöstö ja organisaatiot;

    b) ilma-alusten käyttöön osallistuva henkilöstö ja organisaatiot;

    c) lentopaikkojen suunnittelu, ylläpito ja toiminta ja lentopaikkojen ympäristön suojaaminen sekä näihin osallistuva henkilöstö ja organisaatiot;

    d) lentopaikkojen laitteiden suunnittelu, valmistus ja huolto sekä näihin osallistuva henkilöstö ja organisaatiot;

    e) ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelun järjestelmien, osien ja laitteiden suunnittelu, valmistus ja huolto sekä näihin osallistuva henkilöstö ja organisaatiot;

    f) ilmaliikenteen hallinta ja lennonvarmistuspalvelut sekä näihin osallistuva henkilöstö ja organisaatiot.

    2. Tätä asetusta ei sovelleta seuraaviin:

    1. 1 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitetut tuotteet, osat, laitteet, henkilöstö ja organisaatiot suoritettaessa sotilas-, tulli- tai poliisitoimintaa, etsintä- ja pelastuspalvelua, palontorjuntaa, rannikkovartiointia taikka niihin verrattavissa olevaa toimintaa tai palveluja. Jäsenvaltioiden on huolehdittava siitä, että tällaisessa toiminnassa tai palveluissa otetaan asianmukaisesti huomioon tämän asetuksen tavoitteet, jos se on käytännössä mahdollista;

    2. 1 kohdan c ja d alakohdassa tarkoitetut lentopaikat tai niiden osat sekä laitteet, henkilöstö ja organisaatiot käytettäessä yksinomaan tämän kohdan a alakohdan soveltamisalaan kuuluvia ilma-aluksia;

    3. 1 kohdan e ja f alakohdassa tarkoitettu ilmaliikenteen hallinta ja lennonvarmistuspalvelut, mukaan luettuina järjestelmät, osat ja laitteet, henkilöstö ja organisaatiot tarjottaessa palveluja yksinomaan tämän kohdan a alakohdassa tarkoitetuille ilma-aluksille. Jäsenvaltioiden on huolehdittava siitä, että a alakohdassa tarkoitetut ilma-alukset ovat erotettavissa muista ilma-aluksista.”

    2) Muutetaan 3 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan d alakohta seuraavasti:

    ”d) ’osilla ja laitteilla’ välinettä, varustetta, mekanismia, osaa, kojetta, lisälaitetta, ohjelmistoa tai tarviketta, mukaan luettuina viestintälaitteet, jota käytetään tai joka on tarkoitettu käytettäväksi ilma-aluksen toiminnassa tai ohjauksessa lennon aikana; niihin sisältyvät ilma-aluksen rungon, moottorin tai potkurin osat, laitteistot, joilla ilma-aluksen liikkeitä ohjataan maasta käsin, sekä asetuksen (EY) N:o 549/2004* 2 artiklan 19 alakohdassa määritellyt rakenneosat;

    __________________

    * EUVL L 96, 31.3.2004, s. 1.”

    b) Korvataan h alakohta seuraavasti:

    ”h) ’lentotoiminnan harjoittajalla’ oikeushenkilöä tai luonnollista henkilöä, joka käyttää tai suunnittelee käyttävänsä yhtä tai useampaa ilma-alusta ja ’lentopaikan pitäjällä’ oikeushenkilöä tai luonnollista henkilöä, joka pitää tai suunnittelee pitävänsä yllä yhtä tai useampaa lentopaikkaa;

    c) Lisätään m–t alakohta seuraavasti:

    m) ’lentopaikalla’ maassa, vedessä, rakennelman varassa tai aluksessa olevaa aluetta, joka on erityisesti järjestetty ilma-alusten laskua, lentoonlähtöä ja siirtelyä varten;

    n) ’lentopaikan laitteilla’ laitetta, kojetta, lisälaitetta, ohjelmistoa tai tarviketta, joka on tarkoitettu käytettäväksi lentopaikan toiminnassa;

    o) ’asematasovalvonnalla’ palvelua, jota tarjotaan ilma-alusten ja ajoneuvojen liikkumisen ja muiden toimintojen säätelemiseksi asematasolla;

    p) ’asematasolla’ määriteltyä aluetta, joka on tarkoitettu ilma-alusten matkustajien, postin ja rahdin lastausta tai purkamista sekä ilma-alusten tankkausta, paikoitusta tai huoltoa varten;

    q) ’yleisessä käytössä olevalla lentopaikalla’ ilmailutiedotuspalvelun (AIS) julkaisemassa ilmailukäsikirjassa mainittuja lentopaikkoja, joilla tarjotaan palveluja erottelematta kaikille käyttäjille.

    r) ’ilmaliikenteen hallinnalla ja lennonvarmistuspalveluilla’ asetuksen (EY) N:o 549/2004 2 artiklan 10 alakohdassa määriteltyjä ilmaliikenteen hallintatoimintoja , saman asetuksen 2 artiklan 4 alakohdassa määriteltyjä lennonvarmistuspalveluja sekä palveluja, jotka koostuvat tiedon tuottamisesta ja käsittelystä sekä formatoinnista ja toimittamisesta ilmatilan käyttäjille lennonvarmistustarkoituksiin;

    s) ’lentotiedotuspalvelulla’ palvelua, jota tarjotaan lentojen turvallisuuden ja tehokkuuden edistämisen kannalta hyödyllisten ohjeiden ja tietojen antamiseksi;

    t) ’järjestelmällä’ laitteiden ja asetuksen (EY) N:o 549/2004 2 artiklan 19 alakohdassa määriteltyjen rakenneosien yhdistelmää.

    3) Lisätään 4 artiklaan 3 a ja 3 b kohta seuraavasti:

    ”3 a Perustamissopimuksen määräysten soveltamisalaan kuuluvalla alueella sijaitsevien yleisessä käytössä olevien sellaisten lentopaikkojen, niiden laitteet mukaan luettuina, joille voi liikennöidä mittarilentosääntöjen mukaisesti tai ilma-aluksilla, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa on vähintään 2 730 kilogrammaa, on oltava tämän asetuksen mukaisia. Tällaisten lentopaikkojen toimintaan osallistuvan henkilöstön ja organisaatioiden on oltava tämän asetuksen mukaisia.

    3 b Ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen, joita tarjotaan alueella, johon perustamissopimusta sovelletaan, sekä missä tahansa muussa ilmatilassa, johon sovelletaan asetusta (EY) N:o 551/2004, on oltava tämän asetuksen mukaisia. Tähän ilmaliikenteen hallintaan ja lennonvarmistuspalvelujen tarjoamiseen liittyvien järjestelmien, osien ja laitteiden sekä henkilöstön ja organisaatioiden on oltava tämän asetuksen mukaisia.”

    4) Korvataan 5 artiklan 2 kohdan b ja c alakohta seuraavasti:

    ”b) Jäljempänä 5 kohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin voi sisältyä osien ja laitteiden hyväksymistä koskeva vaatimus. Osille ja laitteille myönnetään hyväksyntätodistus, jos hakija on osoittanut osien ja laitteiden olevan niiden yksilöityjen lentokelpoisuusvaatimusten mukaisia, jotka on vahvistettu 1 kohdassa tarkoitettujen keskeisten vaatimusten mukaisuuden varmistamiseksi.

    c) Jokaiselta ilma-alukselta on vaadittava yksilöllinen lentokelpoisuustodistus. Todistus myönnetään, jos hakija on osoittanut, että ilma-alus on tyyppihyväksyntätodistuksessa hyväksytyn tyyppisuunnittelun mukainen ja että asiaankuuluvat asiakirjat, tarkastukset ja testit osoittavat ilma-aluksen olevan käyttöturvallisessa kunnossa. Lentokelpoisuustodistus on voimassa, jollei sen voimassaoloa keskeytetä, sitä peruuteta tai sen voimassaoloa päätetä ja jos ilma-alusta huolletaan liitteessä I olevassa 1.d kohdassa mainittujen lentokelpoisuuden ylläpitämistä koskevien keskeisten vaatimusten ja 5 kohdan mukaisesti hyväksyttyjen toimenpiteiden mukaisesti.”

    5) Korvataan 7 artiklan 4 kohta seuraavasti:

    ”4. Jokaiselta lentäjien koulutukseen käytettävän lentoa simuloivan koulutuslaitteen osalta on vaadittava todistus. Todistus annetaan, jos hakija on osoittanut laitteen olevan niiden sääntöjen mukainen, jotka liitteessä III on vahvistettu asiaa koskevien keskeisten vaatimusten täyttämiseksi.”

    6) Muutetaan 8 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1. Edellä 4 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa tarkoitettujen ilma-alusten lentotoiminnan on oltava liitteissä IV ja V b säädettyjen keskeisten vaatimusten mukaista.”

    b) Muutetaan 5 kohta seuraavasti:

    i) Korvataan a alakohta seuraavasti:

    ”a) edellytykset, jotka koskevat ilma-aluksen lentotoimintaa liitteissä IV ja V b säädettyjen keskeisten vaatimusten mukaisesti;”

    ii) Korvataan g alakohta seuraavasti:

    ”g) miten liitteessä II olevassa a alakohdan ii alakohdassa, d alakohdassa ja h alakohdassa tarkoitettujen ilma-alusten lentotoiminta, kun niitä käytetään kaupalliseen ilmakuljetukseen, täyttää liitteissä IV ja V b olevat asiaa koskevat keskeiset vaatimukset.”

    c) Lisätään 6 kohtaan luetelmakohta seuraavasti:

    "- niissä otetaan huomioon ilmaliikenteen hallintaan ja lennonvarmistuspalveluihin liittyvät turvallisuusnäkökohdat;”

    7) Lisätään 8 a – 8 d artikla seuraavasti:

    ”8 a artikla Lentopaikat

    1. Lentopaikkojen ja lentopaikkojen laitteiden sekä lentopaikkojen toiminnan on oltava liitteessä V a säädettyjen keskeisten vaatimusten mukaista.

    2. Lentopaikkojen ja lentopaikkojen laitteiden sekä lentopaikkojen toiminnan keskeisten vaatimusten mukaisuus varmistetaan seuraavasti:

    a) Jokaiselta lentopaikalta on vaadittava todistus. Todistus ja siihen tehtyjen muutosten hyväksyntä myönnetään, jos hakija on osoittanut, että lentopaikka on b alakohdassa säädettyjen lentopaikkojen hyväksyntäperusteiden mukainen ja että lentopaikkaan ei liity seikkoja tai ominaisuuksia, joiden perusteella sen toiminta ei olisi turvallista. Todistus koskee sekä lentopaikkaa että sen laitteita.

    b) Hyväksyntäperusteet ovat seuraavat:

    i) lentopaikkoihin liittyvät sovellettavat hyväksyntäeritelmät,

    ii) määräykset, joita varten on hyväksytty vastaava turvallisuustaso ja

    iii) yksityiskohtaiset tekniset eritelmät, jotka ovat tarpeen, kun tietyn lentopaikan suunnittelun piirteet tai sen toiminnasta saadut kokemukset tekevät jostakin i alakohdassa tarkoitetusta eritelmästä niin riittämättömän tai epäsopivan, ettei liitteessä V a säädettyjen keskeisten vaatimusten mukaisuutta voida varmistaa.

    c) Jäljempänä 3 kohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin voi sisältyä lentopaikkojen laitteiden hyväksymistä koskeva vaatimus. Lentopaikkojen laitteille myönnetään todistus, jos hakija on osoittanut varusteiden olevan niiden yksilöityjen eritelmien mukaisia, jotka on vahvistettu 1 kohdassa tarkoitettujen keskeisten vaatimusten noudattamisen varmistamiseksi.

    d) Lentopaikkojen toiminnasta vastaavien organisaatioiden on osoitettava valmiutensa ja keinonsa täyttää oikeuksiinsa liittyvät velvoitteet. Nämä valmiudet ja keinot tunnustetaan myöntämällä todistus. Hyväksytylle organisaatiolle myönnetyt oikeudet ja hyväksynnän laajuus määritellään tarkemmin todistuksessa.

    3. Toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän artiklan muita kuin keskeisiä osia sitä täydentämällä, päätetään 65 artiklan 4 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

    Näillä toimenpiteillä täsmennetään erityisesti:

    a) edellytykset, jotka koskevat lentopaikkaan sovellettavien hyväksyntäperusteiden vahvistamista ja niistä hakijalle ilmoittamista;

    b) edellytykset, jotka koskevat lentopaikkojen laitteisiin sovellettavien yksilöityjen eritelmien vahvistamista ja niistä hakijalle ilmoittamista;

    c) edellytykset, jotka koskevat lentopaikkojen ja lentopaikkojen laitteiden todistusten myöntämistä, voimassa pitämistä, muuttamista, voimassaolon keskeyttämistä tai peruuttamista, mukaan luettuina lentopaikan erityispiirteisiin liittyvät toimintarajoitukset;

    d) edellytykset, jotka koskevat lentopaikan toimintaa liitteessä V a vahvistettujen keskeisten vaatimusten mukaisesti;

    e) edellytykset, jotka koskevat 2 kohdan d alakohdassa tarkoitetun todistuksen myöntämistä, voimassa pitämistä, muuttamista, voimassaolon keskeyttämistä tai peruuttamista;

    f) todistusten haltijoiden velvollisuudet;

    g) edellytykset, joiden vallitessa toiminta on kiellettävä, sitä on rajoitettava tai sille on asetettava ehtoja turvallisuuden säilyttämiseksi;

    h) toimenpiteet, joita toimivaltaisten viranomaisten on toteutettava lentopaikkojen suojelemiseksi sellaiselta toiminnalta tai kehitykseltä, joka voi aiheuttaa lentopaikan ympäristössä ilmailulle riskejä, joita ei voida hyväksyä.

    4. Edellä 3 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden on vastattava seuraavia vaatimuksia:

    a) ne noudattavat lentopaikkojen viimeisintä kehitystä ja parhaita toimintatapoja;

    b) ne ovat oikeassa suhteessa lentopaikan kokoon ja vaativuuteen sekä lentopaikan toimintaan;

    c) niissä otetaan huomioon maailmanlaajuinen kokemus lentopaikkojen toiminnasta sekä tieteen ja tekniikan kehitys;

    d) ne mahdollistavat välittömän puuttumisen onnettomuuksien ja vakavien vaaratilanteiden todettuihin syihin.

    8 b artikla Ilmaliikenteen hallinta ja lennonvarmistuspalvelut

    1. Ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen on täytettävä liitteessä V b säädetyt keskeiset vaatimukset.

    2. Ilmaliikenteen hallintapalvelujen ja lennonvarmistuspalvelujen tarjoajilta on vaadittava todistus. Todistus myönnetään, jos palveluntarjoaja on osoittanut valmiutensa ja keinonsa täyttää oikeuksiinsa liittyvät velvoitteet. Myönnetyt oikeudet ja tarjottavien palvelujen laajuus määritellään todistuksessa.

    3. Poiketen siitä, mitä 2 kohdassa säädetään, lentotiedotuspalvelujen ja asematasovalvontapalvelujen tarjoajien on osoitettava valmiutensa ja keinonsa täyttää tarjottuihin palveluihin liittyvät velvoitteet.

    4. Jäljempänä 6 kohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin voi sisältyä ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelun järjestelmien, osien ja laitteiden suunnitteluun, valmistukseen ja huoltoon osallistuvien organisaatioiden hyväksymistä koskeva vaatimus. Kyseisille organisaatioille myönnetään todistus, jos ne ovat osoittaneet valmiutensa ja keinonsa täyttää oikeuksiinsa liittyvät velvoitteet. Myönnetyt oikeudet määritellään todistuksessa.

    5. Jäljempänä 6 kohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin voi sisältyä ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelun järjestelmien, osien ja laitteiden hyväksymistä koskeva vaatimus. Kyseisille järjestelmille, osille ja laitteille myönnetään todistus, jos hakija on osoittanut järjestelmien, osien ja laitteiden olevan niiden yksilöityjen eritelmien mukaisia, jotka on vahvistettu 1 kohdassa tarkoitettujen keskeisten vaatimusten noudattamisen varmistamiseksi. Todistuksen voivat myöntää 8 d artiklassa tarkoitetut akkreditoidut laitokset.

    6. Toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän artiklan muita kuin keskeisiä osia sitä täydentämällä, päätetään 65 artiklan 4 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

    Näillä toimenpiteillä täsmennetään erityisesti:

    a) edellytykset, jotka koskevat ilmaliikenteen hallintapalvelujen ja lennonvarmistuspalvelujen tarjontaa liitteessä V b vahvistettujen keskeisten vaatimusten mukaisesti;

    b) edellytykset, jotka koskevat ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelun järjestelmiin, osiin ja laitteisiin sovellettavien yksityiskohtaisten eritelmien vahvistamista ja niistä hakijalle ilmoittamista;

    c) edellytykset, jotka koskevat 2 ja 4 kohdassa ja 8 d artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen todistusten myöntämistä, voimassa pitämistä, muuttamista, voimassaolon keskeyttämistä tai peruuttamista;

    d) edellytykset, joilla 8 d artiklassa tarkoitetut akkreditoidut laitokset saavat myöntää 5 kohdassa tarkoitettuja todistuksia;

    e) todistusten haltijoiden velvollisuudet;

    f) edellytykset ja menettelyt, jotka koskevat 3 kohdassa tarkoitettujen palveluntarjoajien antamia ilmoituksia sekä niiden valvontaa;

    g) edellytykset, joiden vallitessa toiminta on kiellettävä, sitä on rajoitettava tai sille on asetettava ehtoja turvallisuuden säilyttämiseksi.

    7. Edellä 6 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden on vastattava seuraavia vaatimuksia:

    a) ne noudattavat ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen viimeisintä kehitystä ja parhaita toimintatapoja;

    b) ne ovat oikeassa suhteessa tarjotun palvelun luonteeseen ja vaativuuteen;

    c) niissä otetaan huomioon maailmanlaajuinen kokemus ilmaliikenteen hallinnasta ja lennonvarmistuspalveluista sekä tieteen ja tekniikan kehitys;

    d) ne perustuvat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 549/2004, (EY) N:o 550/2004**, (EY) N:o 551/2004*** ja (EY) N:o 552/2004**** säännöksiin ja sisältävät kyseisten asetusten mukaisesti jo myönnettyjä hyväksyntiä koskevia siirtymäjärjestelyjä;

    e) ne mahdollistavat välittömän puuttumisen onnettomuuksien ja vakavien vaaratilanteiden todettuihin syihin.

    8. Asetuksen (EY) N:o 549/2004 täytäntöönpanon yhteydessä jäsenvaltioiden ja komission on otettava huomioon seuraavat:

    a) Ilmatilan jonkin tietyn osan hallinnassa on otettava huomioon ilmatilan vaativuus ja odotettavissa olevan liikenteen ominaispiirteet kuten liikennetiheys ja liikenteen luonne sekä mahdolliset muut asiaan liittyvät operatiiviset seikat. Erityisesti on huolehdittava seuraavien toteutumisesta:

    i) ilmatilan suunnittelun määrittely, mukaan luettuna ilmatilan toiminnallinen rakenne ja siihen liittyvät prosessit;

    ii) tarjottavien ilmaliikenteen hallintapalvelujen ja lennonvarmistuspalvelujen ja niiden saatavuuden määrittely;

    iii) ilma-alusten välisen sekä ilma-alusten ja maassa olevien esteiden välisen riittämättömän porrastuksen riskin minimointi;

    iv) ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen turvallisuuden kannalta välttämättömien palvelujen heikkenemisen tai menettämisen riskin vähentäminen;

    v) ilmatilan enimmäiskapasiteetin ja sallittujen toimintojen määrittely edellä esitettyjen perusteiden valossa ja ilmaliikenteen turvallisen hallinnan edellyttämien kaikkien tekijöiden huomioon ottaminen;

    vi) tarvittavien mekanismien vahvistaminen sen välttämiseksi, että liikennemäärät ylittäisivät ilmatilan enimmäiskapasiteetin;

    vii) eri osapuolten aseman ja velvollisuuksien selkiyttäminen; sekä

    viii) kanssakäyminen naapurimaiden ilmatilojen kanssa, joissa sovelletaan erilaisia toimintaratkaisuja, sekä lentopaikkojen kanssa.

    b) Sovellettavan toimintaratkaisun perustana on oltava ilmailuviestinnän, suunnistuksen ja valvonnan tarpeisiin riittävä ja asianmukaisesti suojattu sähkömagneettinen spektri.

    c) Yhteisön tai jäsenvaltioiden toteuttamassa ilmaliikennevirtojen taktisessa sääntelyssä on käytettävä ja tuotettava riittävän täsmällistä ja ajantasaista tietoa palveluntarjontaan vaikuttavan suunnitellun ilmaliikenteen määristä ja luonteesta sekä koordinoitava ja neuvoteltava liikennevirtojen reittimuutoksista tai viivästyksistä ylikuormitustilanteiden ehkäisemiseksi ilmatilassa ja lentopaikoilla.

    d) Jos ilmatilan tiettyjä osia osoitetaan tiettyyn käyttöön hallitusten tason toimilla, sitä on seurattava ja koordinoitava ja siitä on tiedotettava riittävän ajoissa, jotta voidaan ehkäistä ilma-alusten välisen porrastuksen alittuminen kaikissa olosuhteissa.

    e) On varmistettava tarvittava koordinointi viraston kanssa sen turvaamiseksi, että kaikki a–d alakohtaan liittyvät turvallisuusnäkökohdat käsitellään ja validoidaan asianmukaisesti ennen täytäntöönpanoa.

    8 c artikla Lennonjohtajat

    1. Lennonjohtajien sekä lennonjohtajien koulutukseen, lentokokeisiin, tarkastuslentoihin ja lääketieteellisen kelpoisuuden arviointiin osallistuvien henkilöiden ja organisaatioiden on oltava liitteessä V b säädettyjen keskeisten vaatimusten mukaisia.

    2. Lennonjohtajilta on vaadittava lupakirja ja tarjottavan palvelun kannalta asianmukainen lääketieteellinen kelpoisuustodistus.

    3. Edellä 2 kohdassa tarkoitettu lupakirja myönnetään, jos lupakirjan hakija on osoittanut täyttävänsä niiden yhteisten sääntöjen edellytykset, jotka on vahvistettu teoreettisia tietoja, käytännön taitoja, kielitaitoa ja kokemusta koskevien vaatimusten osalta liitteessä V b säädettyjen keskeisten vaatimusten täyttämiseksi.

    4. Edellä 2 kohdassa tarkoitettu lääketieteellinen kelpoisuustodistus myönnetään, jos lennonjohtaja täyttää niiden sääntöjen edellytykset, jotka on vahvistettu liitteessä V b säädettyjen lääketieteellistä kelpoisuutta koskevien keskeisten vaatimusten täyttämiseksi. Lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen voi myöntää ilmailulääkäri tai ilmailulääketieteen keskus.

    5. Lennonjohtajalle myönnetyt oikeudet sekä lupakirjan ja lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen laajuus määritellään tällaisessa lupakirjassa ja kelpoisuustodistuksessa.

    6. Lennonjohtajien koulutusorganisaatioiden valmiudet täyttää velvollisuudet, jotka seuraavat lupakirjojen kelpoisuustodistusten myöntämiseen liittyvistä oikeuksista, tunnustetaan myöntämällä hyväksyntä.

    7. Hyväksyntä myönnetään lennonjohtajien koulutusorganisaatioille, jotka ovat osoittaneet organisaation olevan niiden sääntöjen mukainen, jotka on vahvistettu liitteessä V b säädettyjen keskeisten vaatimusten täyttämiseksi. Hyväksynnällä myönnetyt oikeudet on määriteltävä kyseisessä asiakirjassa.

    8. Käytännön koulutuksen antamisesta tai lennonjohtajien taitojen arvioinnista vastaavilla henkilöillä on oltava todistus. Todistus myönnetään, jos asianomainen henkilö on osoittanut niiden sääntöjen noudattamisen, jotka liitteessä V b on vahvistettu asiaa koskevien keskeisten vaatimusten täyttämiseksi. Todistuksella myönnetyt oikeudet on määriteltävä kyseisessä asiakirjassa.

    9. Lentoa simuloivien koulutuslaitteiden on täytettävä liitteessä V b säädetyt keskeiset vaatimukset. Jäljempänä 10 kohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin voi sisältyä lennonjohtajien koulutuksessa käytettävien lentoa simuloivien koulutuslaitteiden hyväksyntää koskeva vaatimus. Todistus myönnetään, jos hakija on osoittanut laitteen olevan niiden sääntöjen mukainen, jotka liitteessä V b on vahvistettu asiaa koskevien keskeisten vaatimusten täyttämiseksi.

    10. Toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän artiklan muita kuin keskeisiä osia sitä täydentämällä, päätetään 65 artiklan 4 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

    Näillä toimenpiteillä täsmennetään erityisesti:

    a) lennonjohtajan lupakirjan kelpuutukset ja merkinnät;

    b) edellytykset, jotka koskevat lupakirjojen, lupakirjojen kelpuutusten ja merkintöjen, lääketieteellisten kelpoisuustodistusten, hyväksyntien ja todistusten myöntämistä, voimassa pitämistä, muuttamista, rajoittamista, voimassaolon keskeyttämistä tai peruuttamista, sekä edellytykset, joiden vallitessa tällaisia todistuksia ja hyväksyntiä ei tarvitse vaatia;

    c) lupakirjojen, lupakirjojen kelpuutusten ja merkintöjen, lääketieteellisten kelpoisuustodistusten, hyväksyntien ja todistusten haltijoiden oikeudet ja velvollisuudet.

    11. Edellä 10 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden on vastattava lennonjohtajien koulutuksen viimeisintä kehitystä, parhaat toimintatavat sekä tieteen ja tekniikan kehitys mukaan lukien.

    8 d artikla Akkreditoidut laitokset

    1. Laitosten, joiden tarjoamiin palveluihin sisältyy sen arviointi, ovatko ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelun järjestelmät tai niiden osat ja laitteet sovellettavien vaatimusten mukaisia, sekä tätä koskevien todistusten antaminen, jäljempänä ’akkreditoidut laitokset’, on täytettävä liitteessä V säädetyt keskeiset vaatimukset.

    2. Akkreditoiduilta laitoksilta on vaadittava akkreditointitodistus. Todistus myönnetään, jos laitos on osoittanut valmiutensa ja keinonsa täyttää oikeuksiinsa liittyvät velvoitteet. Akkreditoidulle laitokselle myönnetyt oikeudet määritellään todistuksessa.

    __________________

    ** EUVL L 96, 31.3.2004, s. 10.

    *** EUVL L 96, 31.3.2004, s. 20.

    **** EUVL L 96, 31.3.2004, s. 26.”

    8) Muutetaan 9 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 1 kohdassa oleva ilmaisu ”liitteissä I, III ja IV” ilmaisulla ”liitteissä I, III, IV ja V b”.

    b) Lisätään 5 kohtaan e alakohta seuraavasti:

    ”e) ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen sovellettavan toimintaratkaisun turvallisuusnäkökohdat otetaan huomioon.”

    9) Korvataan 10 artiklan 1 kohta seuraavasti:

    "1. Jäsenvaltiot, komissio ja virasto tekevät yhteistyötä tämän asetuksen ja sen täytäntöönpanoa koskevien sääntöjen noudattamisen varmistamiseksi.”

    10) Muutetaan 11 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 4 ja 5 kohta seuraavasti:

    ”4. Todistuksia voidaan antaa sovellettavien kansallisten säännösten mukaisesti siihen asti, kun 5 artiklan 5 kohdassa, 7 artiklan 6 kohdassa ja 9 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden soveltaminen aloitetaan, kuitenkin viimeistään 8 päivään huhtikuuta 2012 asti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 69 artiklan 4 kohdan soveltamista.

    5. Todistuksia voidaan antaa sovellettavien kansallisten säännösten mukaisesti tai, tapauksen mukaan, asetuksen (ETY) N:o 3922/91 asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti siihen asti, kun 8 artiklan 5 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden soveltaminen aloitetaan, kuitenkin viimeistään 8 päivään huhtikuuta 2012 asti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 69 artiklan 4 kohdan soveltamista.”

    b) Lisätään 5 a ja 5 b kohta seuraavasti:

    ”5a Todistuksia voidaan antaa sovellettavien kansallisten säännösten mukaisesti siihen asti, kun 8 a artiklan 3 kohdassa ja 8 c artiklan 10 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden soveltaminen aloitetaan, kuitenkin viimeistään 31 päivään joulukuuta 2012 asti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 69 artiklan 4 kohdan soveltamista.

    5 b Todistuksia voidaan antaa sovellettavien kansallisten säännösten mukaisesti tai, tapauksen mukaan, asetuksen (ETY) N:o 2096/2005***** asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti siihen asti, kun 8 b artiklan 6 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden soveltaminen aloitetaan, kuitenkin viimeistään 31 päivään joulukuuta 2012 asti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 69 artiklan 4 kohdan soveltamista.”

    _____________

    ***** EUVL L 335, 21.12.2005, s. 13.”

    11) Korvataan 18 artiklan c ja d alakohta seuraavasti:

    ”c) hyväksyntäeritelmiä sekä määrittelee hyväksyttävät menetelmät vaatimusten täyttämiseksi ja muuta ohjeaineistoa tämän asetuksen ja sen täytäntöönpanosääntöjen soveltamista varten;

    d) aiheelliset päätökset 20–23, 54 ja 55 artiklan soveltamiseksi.”

    12) Korvataan 19 artiklan 2 kohdan a alakohta seuraavasti:

    ”a) hyväksyntäeritelmiä ja hyväksyttäviä menetelmiä vaatimusten täyttämiseksi, ja”

    13) Lisätään 22 a – 22 d artikla seuraavasti:

    ”22 a artikla Lentopaikan pitäjän hyväksyntä

    Edellä 4 artiklan 3 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen lentopaikan pitäjien osalta viraston on:

    a) toteutettava joko itse tai kansallisten ilmailuviranomaisten taikka pätevien yksikköjen avulla hyväksymiensä organisaatioiden tarkastuksia ja auditointia;

    b) myönnettävä ja uusittava perustamissopimuksen säännösten soveltamisalaan kuulumattomille alueille sijoittautuneiden sellaisten organisaatioiden todistukset, jotka vastaavat perustamissopimuksen soveltamisalaan kuuluvilla alueilla sijaitsevan lentopaikan toiminnasta;

    c) muutettava kyseisiä todistuksia, keskeytettävä niiden voimassaolo tai peruutettava ne, jos ehdot, joiden mukaisesti ne myönnettiin, eivät enää täyty tai jos todistuksen haltija ei täytä sille tässä asetuksessa tai sen täytäntöönpanosäännöissä asetettuja velvoitteita.

    22 b artikla Ilmaliikenteen hallinta ja lennonvarmistuspalvelut

    Ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen osalta viraston on:

    a) toteutettava joko itse tai kansallisten ilmailuviranomaisten taikka pätevien yksikköjen avulla hyväksymiensä organisaatioiden tarkastuksia ja auditointia;

    b) myönnettävä ja uusittava sellaisten organisaatioiden todistukset, jotka tarjoavat ilmaliikenteen hallintapalveluja tai lennonvarmistuspalveluja useammassa kuin kolmessa jäsenvaltiossa;

    c) muutettava kyseisiä todistuksia, keskeytettävä niiden voimassaolo tai peruutettava ne, jos ehdot, joiden mukaisesti ne myönnettiin, eivät enää täyty tai jos todistuksen haltija ei täytä sille tässä asetuksessa tai sen täytäntöönpanosäännöissä asetettuja velvoitteita.

    22 c artikla Lennonjohtajien hyväksyntä

    1. Edellä 8 c artiklan 1 kohdassa tarkoitetun henkilöstön ja organisaatioiden osalta viraston on:

    a) toteutettava joko itse tai kansallisten ilmailuviranomaisten taikka pätevien yksikköjen välityksellä niitä organisaatioita koskevia tutkimuksia ja auditointia, jotka se hyväksyy, tarvittaessa myös niiden henkilöstön osalta;

    b) myönnettävä ja uusittava jäsenvaltioiden ulkopuolelle sijoittautuneiden lennonjohtajien koulutusorganisaatioiden todistukset ja tarvittaessa myös niiden henkilöstön todistukset;

    c) muutettava kyseisiä todistuksia, keskeytettävä niiden voimassaolo tai peruutettava ne, jos ehdot, joiden mukaisesti ne myönnettiin, eivät enää täyty tai jos oikeushenkilö tai luonnollinen henkilö, joka on todistuksen haltija, ei täytä sille tässä asetuksessa tai sen täytäntöönpanosäännöissä asetettuja velvoitteita.

    2. Edellä 8 c artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen lentoa simuloivien koulutuslaitteiden osalta viraston on:

    a) toteutettava joko itse tai kansallisten ilmailuviranomaisten taikka pätevien yksikköjen välityksellä hyväksymiensä laitteiden teknisiä tarkastuksia;

    b) myönnettävä ja uusittava lentoa simuloivia koulutuslaitteita koskevat todistukset siinä tapauksessa, että:

    i) niitä käyttävät viraston hyväksymät koulutusorganisaatiot;

    ii) ne sijaitsevat jäsenvaltion alueella, ja asianomainen jäsenvaltio esittää asiaa koskevan pyynnön;

    iii) ne sijaitsevat jäsenvaltioiden alueen ulkopuolella;

    c) muutettava kyseisiä todistuksia, keskeytettävä niiden voimassaolo tai peruutettava ne, jos ehdot, joiden mukaisesti ne on myönnetty, eivät enää täyty tai jos oikeushenkilö tai luonnollinen henkilö, joka on todistuksen haltija, ei täytä sille tässä asetuksessa tai sen täytäntöönpanosäännöissä asetettuja velvoitteita.

    22 d artikla Akkreditoidut laitokset

    Akkreditoitujen laitosten osalta viraston on:

    a) toteutettava joko itse tai kansallisten ilmailuviranomaisten taikka pätevien yksikköjen avulla hyväksymiensä organisaatioiden tarkastuksia ja auditointia;

    b) myönnettävä ja uusittava akkreditoitujen laitosten todistukset;

    c) muutettava kyseisiä todistuksia, keskeytettävä niiden voimassaolo tai peruutettava ne, jos ehdot, joiden mukaisesti ne myönnettiin, eivät enää täyty tai jos todistuksen haltija ei täytä sille tässä asetuksessa tai sen täytäntöönpanosäännöissä asetettuja velvoitteita.”

    14) Korvataan 33 artiklan 2 kohdan c alakohdassa ilmaisu ”syyskuun 30 päivää” ilmaisulla ”marraskuun 30 päivää”.

    15) Korvataan 44 artiklan 1 kohta seuraavasti:

    "1. Muutosta voidaan hakea viraston päätöksiin, jotka on tehty 20–23, 55 tai 64 artiklan nojalla.”

    16) Korvataan 50 artiklan 2 kohta seuraavasti:

    "2. Kumoamiskanteet, jotka koskevat 20–23, 55 tai 64 artiklan mukaisesti tehtyjä viraston päätöksiä, voidaan saattaa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen käsiteltäväksi vasta sen jälkeen kun on käytetty kaikki viraston sisäiset muutoksenhakukeinot.”

    17) Muutetaan 52 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 1 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

    "1. Hallintoneuvosto vahvistaa mahdollisimman pian tämän asetuksen voimaantulon jälkeen avoimet menettelyt, joita noudatetaan annettaessa ja määriteltäessä 18 artiklan a ja c alakohdassa tarkoitettuja lausuntoja, hyväksyttäviä menetelmiä vaatimusten täyttämiseksi, hyväksyntäeritelmiä ja ohjeaineistoa.”

    b) Korvataan 2 kohta seuraavasti:

    ”2. Kun virasto laatii 19 artiklan mukaisesti jäsenvaltioiden sovellettavaksi tulevia lausuntoja, hyväksyntäeritelmiä, hyväksyttäviä menetelmiä vaatimusten täyttämiseksi ja ohjeaineistoja, sen on käytettävä jäsenvaltioiden kuulemismenettelyä. Tätä varten se voi perustaa työryhmän, johon kullakin jäsenvaltiolla on oikeus nimetä asiantuntija.”

    18) Korvataan 55 artiklan 1 kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:

    ”Virasto voi toteuttaa itse tai antaa kansallisten ilmailuviranomaisten tai pätevien yksiköiden tehtäväksi kaiken tarvittavan 7 ja 20–23 artiklan sekä 24 artiklan 2 kohdan mukaisen yrityksiä koskevan tutkinnan.”

    19) Lisätään 65 a artikla seuraavasti:

    ” 65 a artikla Muuttaminen

    Komissio muuttaa asetusta (EY) N:o 549/2004, asetusta (EY) N:o 550/2004, asetusta (EY) N:o 551/2004 ja asetusta (EY) N:o 552/2004 tämän asetuksen vaatimusten ja 8 b artiklan 6 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden huomioon ottamiseksi. Kyseisistä toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on muuttaa mainittujen asetusten muita kuin keskeisiä osia, päätetään 65 artiklan 4 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.”

    20) Korvataan liitteen V otsikko seuraavasti:

    ”8 d artiklassa ja 13 artiklassa tarkoitettuja päteviä yksikköjä ja akkreditoituja laitoksia, jäljempänä ’pätevät yksiköt’ tai ’yksiköt’, koskevat vaatimukset”

    21) Lisätään liitteet V a ja V b tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

    2 artikla

    Kumotaan direktiivi 2006/23/EY asetuksen (EY) N:o 216/2008, sellaisena kuin se on muutettuna tällä asetuksella, 8 c artiklan 10 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden ensimmäisestä soveltamispäivästä.

    3 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

    Asetuksen (EY) N:o 216/2008, sellaisena kuin se on muutettuna tällä asetuksella, 8 a, 8 b ja 8 c artiklaa sovelletaan niiden täydentämistä koskevien toimenpiteiden ensimmäisestä soveltamispäivästä ja viimeistään 1 päivästä tammikuuta 2013.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä […].

    Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

    Puhemies Puheenjohtaja

    […] […]

    LIITE

    ”LIITE V a

    Lentopaikkoja koskevat keskeiset vaatimukset

    A – Fyysiset ominaisuudet, infrastruktuuri ja laitteet

    Kenttäalue

    a) Lentopaikoilla on oltava ilma-alusten laskuun ja lentoonlähtöön varattu alue.

    i) Laskuun ja lentoonlähtöön tarkoitetun alueen on oltava mitoiltaan soveltuva ilma-aluksille, joita siellä on tarkoitus käyttää.

    ii) Lasku- ja lentoonlähtöalueen on tarvittaessa oltava riittävän kantavia, jotta ne kestävät lentopaikalle tarkoitettujen ilma-alusten toistuvan lentotoiminnan. Alueiden, joita ei ole tarkoitettu toistuvaan lentotoimintaan, on tarpeen vain kantaa ilma-alus.

    iii) Lasku- ja lentoonlähtöalue on tarvittaessa suunniteltava siten, että vesi johdetaan pois eikä seisova vesi muodosta lentotoiminnalle riskiä, jota ei voida hyväksyä.

    iv) Lasku- ja lentoonlähtöalueen kaltevuus ja kaltevuuden vaihtelu eivät saa muodostaa lentotoiminnalle riskiä, jota ei voida hyväksyä.

    v) Pinnan ominaisuuksien on sovelluttava ilma-aluksille, joita lentopaikalla on tarkoitus käyttää.

    vi) Lasku- ja lentoonlähtöalueella ei saa olla kohteita, jotka voisivat muodostaa lentotoiminnalle riskin, jota ei voida hyväksyä.

    b) Jos lentopaikalla on useita lasku- ja lentoonlähtöalueita, ne eivät saa muodostaa lentotoiminnalle riskiä, jota ei voida hyväksyä.

    c) Lasku- ja lentoonlähtöalueen ympärillä on oltava tietyt määritellyt alueet. Nämä alueet on tarkoitettu suojaamaan ilma-alusta, joka lentää kyseisten alueiden yli nousun tai laskun aikana, tai lieventämään seurauksia, jos lasku jää lyhyeksi tai ajautuu sivuun lentoonlähtö- tai laskualueelta tai ei pysähdy ennen alueen päättymistä.

    i) Näiden alueiden koon on mitoiltaan sovelluttava aiottuun ilma-alusten lentotoimintaan.

    ii) Näiden alueiden kaltevuus ja kaltevuuden vaihtelu eivät saa muodostaa lentotoiminnalle riskiä, jota ei voida hyväksyä.

    iii) Näillä alueilla ei saa olla kohteita, jotka voisivat muodostaa lentotoiminnalle riskin, jota ei voida hyväksyä. Tämä ei saa estää särkyvien laitteiden sijoittamista kyseisille alueille, jos niitä tarvitaan lentotoiminnan apuna.

    iv) Kaikkien näiden alueiden on oltava riittävän kantavia käyttötarkoitukseensa.

    d) Ne lentopaikan alueet, joita käytetään ilma-alusten rullaus- tai pysäköintialueina, ja niiden välitön ympäristö on suunniteltava siten, että odotettavissa oleva ilma-alusten lentotoiminta on näitä alueita käytettäessä turvallista kaikissa suunnitelluissa olosuhteissa:

    i) alueiden on tarvittaessa oltava riittävän kantavia, jotta ne kestävät lentopaikalle tarkoitettujen ilma-alusten toistuvan lentotoiminnan, lukuun ottamatta niitä alueita, joita oletetaan käytettävän vain satunnaisesti ja joiden on tarpeen vain kantaa ilma-alus.

    ii) alueet on suunniteltava siten, että vesi johdetaan pois eikä seisova vesi muodosta lentotoiminnalle riskiä, jota ei voida hyväksyä.

    iii) alueiden kaltevuus ja kaltevuuden vaihtelu eivät saa muodostaa lentotoiminnalle riskiä, jota ei voida hyväksyä.

    iv) alueiden pinnan ominaisuuksien on sovelluttava ilma-aluksille, joita niillä on tarkoitus käyttää.

    v) alueilla ei saa olla kohteita, jotka voisivat muodostaa ilma-alukselle riskin, jota ei voida hyväksyä. Tämä ei saa estää alueelle tarvittavan pysäköintilaitteiston sijoittamista erikseen nimettyihin kohtiin tai alueille.

    e) Muu ilma-alusten käyttöön tarkoitettu infrastruktuuri on suunniteltava siten, että kyseisen infrastruktuurin käyttö ei muodosta sitä käyttäville ilma-aluksille riskiä, jota ei voida hyväksyä.

    f) Rakennelmat, rakennukset, laitteet ja varastoalueet on sijoitettava ja suunniteltava siten, että ne eivät muodosta lentotoiminnalle riskiä, jota ei voida hyväksyä.

    g) Soveltuvin keinoin on varmistettava, että kenttäalueelle ei pääse asiattomia henkilöitä tai kulkuneuvoja eikä eläimiä, jotka ovat kyllin suuria muodostamaan lentotoiminnalle riskin, jota ei voida hyväksyä, ellei tätä riskiä voida pienentää muilla keinoin, jotka takaavat vastaavan turvallisuuden tason.

    Estevarat

    a) Lentopaikkaa laskua varten lähestyvän tai lentopaikalta lentoon lähtevän ilma-aluksen suojaamiseksi on määriteltävä tulo- ja lähtöreitit tai –alueet. Tällaisten reittien tai alueiden on taattava ilma-alukselle riittävä etäisyys lentopaikan ympäristössä sijaitseviin esteisiin.

    b) Tällaisen estevarakorkeuden on sovelluttava lennon vaiheeseen ja suoritettavan lentotoiminnan lajiin. Siinä on otettava huomioon myös ilma-aluksen paikanmääritykseen käytettävät varusteet.

    Visuaaliset ja muut kuin visuaaliset apulaitteet ja lentopaikan laitteet

    a) Apulaitteiden on oltava käyttötarkoitukseensa sopivia ja tunnistettavissa, ja niiden on annettava käyttäjille yksiselitteisiä tietoja kaikissa tarkoitetuissa toimintaolosuhteissa.

    b) Lentopaikan laitteiden on toimittava suunnitellulla tavalla ennakoiduissa toimintaolosuhteissa ilman, että niiden käyttöön tarvitaan poikkeuksellista taitoa tai voimaa. Lentopaikan laitteet eivät saa toimintaolosuhteissa eivätkä vikaantuessaan aiheuttaa lentoturvallisuudelle riskiä, jota ei voida hyväksyä.

    c) Apulaitteet ja niiden virransyöttöjärjestelmä on suunniteltava siten, että viat eivät johda käyttäjille annettavien tietojen epäasianmukaisuuteen, harhaanjohtavuuteen tai riittämättömyyteen eivätkä keskeisen palvelun toimittamisen keskeytymiseen.

    d) Tällaisten apulaitteiden vaurioiden tai häiriöiden välttämiseksi on oltava käytettävissä soveltuvia varokeinoja.

    e) Säteilylähteet tai liikkuvien tai kiinteiden kohteiden läsnäolo eivät saa häiritä eivätkä haitata ilmailuviestintä-, suunnistus- ja valvontajärjestelmien toimintaa.

    f) Asiaankuuluvalle henkilöstölle on annettava tietoa lentopaikan laitteiden toiminnasta ja käytöstä, ja on selkeästi ilmoitettava myös ne olosuhteet, jotka voivat aiheuttaa lentoturvallisuudelle riskejä, joita ei voida hyväksyä.

    Lentopaikan tiedot

    a) Lentopaikan ja saatavilla olevien palvelujen kannalta tärkeät tiedot on laadittava ja pidettävä ajan tasalla.

    b) Tietojen on oltava täsmällisiä, luettavissa, täydellisiä ja yksiselitteisiä. Eheys on pidettävä asianmukaisella tasolla.

    c) Tietojen on oltava käyttäjien saatavilla hyvissä ajoin, ja tiedonvälitystavan on oltava riittävän turvallinen ja nopea.

    B – Toiminta ja hallinto

    1) Lentopaikan pitäjä on vastuussa lentopaikan toiminnasta. Lentopaikan pitäjän vastuualueet ovat seuraavat:

    a) Lentopaikan pitäjällä on oltava joko suoraan tai sopimusten kautta käytettävissään kaikki tarvittavat keinot ilma-alusten turvallisen toiminnan ylläpitämiseksi lentopaikalla. Tällaisia keinoja ovat muun muassa tilat, henkilöstö, laitteet ja aineistot, tehtäviä, vastuualueita ja menetelmiä koskevat asiakirjat; tarvittavien tietojen saatavuus ja kirjanpito.

    b) Lentopaikan pitäjän on tarkistettava, että A osan vaatimukset täyttyvät aina tai, jos ne eivät täyty, toteutettava aiheellisia toimenpiteitä siitä aiheutuvien riskien vähentämiseksi. On luotava menettelyt, joiden avulla kaikki käyttäjät saavat tiedon tällaisista toimenpiteistä hyvissä ajoin, sekä noudatettava näitä menettelyjä.

    c) Lentopaikan pitäjän on perustettava tarkoituksenmukainen ohjelma luonnonvaraisista eläimistä lentopaikalla aiheutuvien riskien hallitsemiseksi.

    d) Lentopaikan pitäjän on osoitettava, että kulkuneuvojen ja henkilöiden liikkuminen kenttäalueella ja muilla toiminta-alueilla sovitetaan yhteen ilma-alusten liikkeiden kanssa siten, että vältetään törmäykset ja ilma-alusten vaurioituminen.

    e) Lentopaikan pitäjän on osoitettava, että on luotu ja otettu käyttöön menettelyt, joilla vähennetään lentopaikan toimintaan liittyviä riskejä epäsuotuisissa sääolosuhteissa, näkyvyyden ollessa heikentynyt tai yöllä.

    f) Lentopaikan pitäjän on toteutettava muiden organisaatioiden kanssa noudatettavat järjestelyt sen varmistamiseksi, että näitä keskeisiä vaatimuksia noudatetaan. Tällaisia organisaatioita ovat muun muassa ilma-alusten käyttäjät, lennonvarmistuspalvelujen tarjoajat, maahuolintapalvelujen tarjoajat ja muut organisaatiot, joiden toiminnalla tai tuotteilla voi olla vaikutusta ilma-alusten turvallisuuteen.

    g) Lentopaikan pitäjän on osoitettava, että puhtaan ja oikeanlaatuisen polttoaineen toimittamiseksi ilma-aluksille on olemassa menettelyt, joita myös noudatetaan.

    h) Lentopaikan laitteiden huoltokäsikirjojen on oltava saatavilla, käytännössä sovellettavia ja niiden on sisällettävä huolto- ja korjausohjeet, huoltotiedot, sekä vianetsintä- ja tarkastusmenettelyt.

    i) Lentopaikan pitäjän on laadittava ja pantava täytäntöön lentopaikan valmiussuunnitelma, joka kattaa mahdolliset hätätilanteet lentopaikalla tai sen ympäristössä. Tämä suunnitelma on sovitettava yhteen paikallisen yhteisön valmiussuunnitelman kanssa.

    j) Lentopaikan pitäjän on osoitettava, että lentopaikalla on pelastus- ja palontorjuntapalvelut kriittisille ilma-aluksille, jotka aikovat käyttää kyseistä lentopaikkaa lähtö- tai määräpaikkana. Tällaisten palvelujen on voitava reagoida vaaratilanteeseen ja onnettomuuteen riittävän nopeasti, ja niillä on oltava vähintään laitteita, sammutteita ja riittävä määrä henkilöstöä.

    k) Lentopaikan pitäjän on käytettävä lentopaikan toiminnassa ja ylläpidossa ainoastaan koulutettua ja pätevää henkilöstöä sekä otettava käyttöön ja pidettävä yllä koulutus- ja tarkistusohjelmat asiaankuuluvan henkilöstön ammattitaidon jatkuvaa ylläpitämistä varten.

    l) Lentopaikan pitäjän on osoitettava, että kaikki ilman saattajaa kenttäalueelle tai muille toiminta-alueille pääsevät henkilöt ovat riittävästi koulutettuja ja että heillä on oikeus päästä näille alueille.

    m) Pelastus- ja palontorjuntahenkilöstön on oltava riittävästi koulutettua ja pätevää toimimaan lentopaikkaympäristössä. Lentopaikan pitäjän on otettava käyttöön ja pidettävä yllä koulutus- ja tarkastusohjelmat tällaisen henkilöstön ammattitaidon jatkuvaa ylläpitämistä varten.

    n) Jokaisen pelastus- ja palontorjuntahenkilöstöön kuuluvan henkilön, jota voidaan vaatia toimimaan ilmailuun liittyvissä hätätilanteissa, on säännöllisesti osoitettava terveydentilansa soveltuvan tyydyttävästi tehtäviensä suorittamiseen toiminnan luonne huomioon ottaen. Tässä yhteydessä lääketieteellinen kelpoisuus, mukaan lukien fyysinen ja psyykkinen soveltuvuus, edellyttää, ettei henkilöllä ole sellaista sairautta tai vammaa, joka voisi estää häntä:

    i) suorittamasta tehtäviä, joita tarvitaan toimittaessa ilmailuun liittyvissä hätätilanteissa;

    ii) huolehtimasta aina hänelle määrätyistä velvollisuuksista;

    iii) havainnoimasta tarkasti omaa ympäristöään.

    Jos lääketieteellistä kelpoisuutta ei voida osoittaa täysin tyydyttävästi, voidaan saattaa voimaan rajoittavia toimenpiteitä, joilla varmistetaan vastaava turvallisuustaso.

    2) Hallintojärjestelmä

    a) Lentopaikan pitäjän on pantava täytäntöön hallintojärjestelmä ja pidettävä sitä yllä varmistaakseen, että näitä lentopaikkoja koskevia keskeisiä vaatimuksia noudatetaan, sekä pyrittävä jatkuvasti parantamaan turvallisuutta ja laatua. Hallintojärjestelmän on katettava organisaatiorakenteet, vastuut ja velvollisuudet, toimintaperiaatteet ja menettelyt.

    b) Hallintojärjestelmään on kuuluttava onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäisyohjelma, johon sisältyy häiriötilanteiden raportointi- ja analysointijärjestelmä. Analysointiin osallistuvat tarvittaessa 1 kohdan f alakohdassa luetellut osapuolet.

    c) Lentopaikan pitäjän on laadittava lentopaikan toimintakäsikirja ja toimittava sen mukaisesti. Käsikirjassa on oltava kaikki tarvittavat ohjeet, tiedot ja menetelmät lentopaikkaa ja sen hallintojärjestelmää varten sekä operatiivisen henkilöstön tehtävien suorittamista varten.

    C – Lentopaikan ympäristö

    1) Lentopaikan kenttäalueita ympäröivä ilmatila on suojattava esteiltä, jotta ilma-alusten suunniteltu lentotoiminta lentopaikoilla voidaan toteuttaa siten, että esteet eivät muodosta lentopaikan läheisyydessä riskiä, jota ei voida hyväksyä. Tämän vuoksi on määriteltävä ja otettava käyttöön esterajoituspinnat sekä seurattava niitä jatkuvasti, jotta esterajoituspintojen ylittyminen voidaan havaita.

    a) Esterajoituspintojen ylittyminen edellyttää arviointia, jossa määritetään, muodostaako kohde riskin, jota ei voida hyväksyä. Kaikki riskit, joita ei voida hyväksyä, on poistettava tai niitä on vähennettävä.

    b) Mahdollisesti jäljelle jäävistä esteistä on ilmoitettava julkisesti, ja ne on tarpeen mukaan merkittävä ja tarvittaessa valaistava.

    2) Muun muassa seuraavassa lueteltuja, ihmisten toimintaan ja maankäyttöön liittyviä vaaratekijöitä on seurattava ja valvottava. Niiden aiheuttamat riskit on arvioitava ja niitä on tarvittaessa vähennettävä:

    a) kaikki rakentaminen tai maankäytön muutokset lentopaikan alueella;

    b) rakennuksen aiheuttaman turbulenssin mahdollisuus;

    c) vaarallisten, häiritsevien ja harhaanjohtavien valojen käyttö;

    d) suurten ja erittäin heijastavien pintojen aiheuttama häikäisy;

    e) sellaisten alueiden perustaminen, jotka saattavat lisätä luonnonvaraisten eläinten liikkumista lentopaikan kenttäalueen ympäristössä;

    f) näkymätöntä säteilyä aiheuttavat lähteet tai liikkuvat tai kiinteät kohteet, jotka voivat häiritä tai haitata ilmailuviestintä-, suunnistus- ja valvontajärjestelmien toimintaa.

    3) Lentopaikan paikallisalueella sattuvien ilmailun hätätilanteiden varalta on laadittava paikallinen valmiussuunnitelma.

    4) Lentopaikkaa tai sen osia ei saa ilman lentopaikan pitäjän suostumusta käyttää mikään sellainen ilma-alus, jota varten lentopaikan rakenteita ja toimintamenetelmiä ei ole tarkoitettu, lukuun ottamatta ilma-alusten hätätilanteita, joissa ilma-alus ohjataan varalentopaikalle tai muita olosuhteita, jotka määritellään kussakin tapauksessa erikseen.

    LIITE V b

    Ilmaliikenteen hallintaa ja lennonvarmistuspalveluja koskevat keskeiset vaatimukset

    1) Ilmatilan käyttö

    a) Kaikkien ilma-alusten on noudatettava kaikissa lennon vaiheissa ja lentopaikan kenttäalueella yleisiä toimintasääntöjä ja menetelmiä, joita on mahdollisesti määritelty kyseisen ilmatilan käyttöä varten sovellettavan toimintaratkaisun mukaisesti.

    b) Kaikissa ilma-aluksissa on oltava vaaditut laitteet, joita on käytettävä asianmukaisesti. Ilmaliikenteen hallintajärjestelmässä ja lennonvarmistuspalvelun järjestelmässä käytettyjen laitteiden on täytettävä myös 3 kohdassa esitetyt vaatimukset.

    2) Palvelut

    a) Ilmailutiedotus ja tiedot ilmatilan käyttäjille lentosuunnistusta varten

    i) Ilmailutiedotuksen lähdetietojen on oltava riittävän laadukkaita, täydellisiä ja ajantasaisia ja ne on toimitettava riittävän ajoissa.

    ii) Niihin perustuvan ilmailutiedotuksen on oltava täsmällistä, täydellistä, ajantasaista, yksiselitteistä ja muodoltaan käyttäjien tarpeisiin soveltuvaa.

    iii) Ilmatilan käyttäjille suunnatun ilmailutiedotuksen on oltava oikea-aikaista ja riittävän eheää ja siinä on käytettävä riittävän turvallisia ja tehokkaita viestintäkeinoja, jotka on suojattu häiriöiltä ja vioilta.

    b) Säätiedot

    i) Säätietojen lähdetietojen on oltava riittävän laadukkaita, täydellisiä ja ajantasaisia.

    ii) Niihin perustuvan säätiedotuksen on oltava käyttäjien tarpeisiin riittävän täsmällistä, täydellistä, ajantasaista ja yksiselitteistä.

    iii) Ilmatilan käyttäjille suunnattujen säätietojen on oltava oikea-aikaisia ja riittävän eheitä ja niiden välittämisessä on käytettävä riittävän turvallisia ja tehokkaita viestintävälineitä, jotka on suojattu häiriöiltä ja vioilta.

    c) Ilmaliikennepalvelut

    i) Ilmaliikennepalvelujen lähdetietojen on oltava riittävän laadukkaita, täydellisiä ja ajantasaisia.

    ii) Niihin perustuvien ilmaliikennepalvelujen on oltava käyttäjien tarpeisiin riittävän täsmällisiä, täydellisiä, ajantasaisia ja yksiselitteisiä.

    iii) Tietojen tarjoamisessa käytettävät automatisoidut välineet on suunniteltava ja valmistettava ja niitä on pidettävä yllä asianmukaisesti siten, että voidaan varmistaa niiden soveltuvan tarkoitukseensa.

    iv) Lennonjohtopalveluilla ja niihin liittyvillä menettelyillä on varmistettava riittävä porrastus ilma-alusten, esteiden ja muiden ilmatilan vaaratekijöiden välillä sekä nopea ja oikea-aikainen koordinointi kaikkien ilmatilan käyttäjien ja vierekkäisten ilmatilan osien kanssa.

    v) Lennonjohdon ja ilma-aluksen sekä lennonjohtoyksikköjen välisen viestinnän on oltava oikea-aikaista, selkeää, virheetöntä, yksiselitteistä, häiriöiltä suojattua sekä kaikkien toimijoiden ymmärrettävissä ja hyväksyttävissä.

    vi) Käytössä on oltava keinot mahdollisten hätätilanteiden havaitsemiseksi ja tarvittaessa tehokkaiden etsintä- ja pelastustoimien aloittamiseksi. Näihin keinoihin on sisällyttävä vähintään aiheelliset varoitusmekanismit, koordinointitoimet ja -menettelyt sekä henkilöstö ja keinot vastuualan kattamiseksi tehokkaasti.

    d) Viestintäpalvelut

    Viestinnässä on saavutettava riittävä suorituskyky ja pidettävä sitä yllä, myös palvelun saatavuutta, eheyttä, jatkuvuutta ja ajantasaisuutta koskevat vaatimukset huomioon ottaen. Viestintäpalvelujen on oltava turvattuja ja nopeita sekä suojattuja vikaantumiselta.

    e) Suunnistuspalvelut

    Suunnistuspalveluissa on saavutettava opastuksen, paikantamisen ja tarvittaessa ajoitustietojen suhteen riittävä suorituskyky ja pidettävä sitä yllä. Suorituskyvyn perusteita ovat täsmällisyys, eheys, saatavuus ja jatkuvuus.

    f) Valvontapalvelut

    Ilma-aluksen sijainti ilmassa ja muiden ilma-alusten ja maan-ajoneuvojen sijainti lentoasemalla on määritettävä valvontapalveluilla, joilla on siihen riittävä suorituskyky tarkkuutta, eheyttä, jatkuvuutta ja havaitsemisen todennäköisyyttä koskevat vaatimukset huomioon ottaen.

    g) Ilmaliikennevirtojen säätely

    Ilmaliikennevirtojen taktisessa sääntelyssä on käytettävä ja tuotettava riittävän täsmällistä ja ajantasaista tietoa palveluntarjontaan vaikuttavan suunnitellun ilmaliikenteen määristä ja luonteesta sekä koordinoitava ja neuvoteltava liikennevirtojen reittimuutoksista tai viivästyksistä ylikuormitustilanteiden ehkäisemiseksi ilmatilassa ja lentopaikoilla.

    h) Ilmatilan hallinta

    Ilmatilan tiettyjen osien osoittamista tiettyyn käyttöön on seurattava ja koordinoitava ja siitä on tiedotettava riittävän ajoissa, jotta voidaan ehkäistä ilma-alusten välisen porrastuksen alittuminen kaikissa olosuhteissa.

    3) Järjestelmät ja rakenneosat

    a) Yleistä

    Järjestelmien ja rakenneosien, jotka välittävät ilmaliikenteen hallintaan ja lennonvarmistuspalveluihin liittyvää tietoa ilma-aluksen ja maayksiköiden välillä, on oltava asianmukaisesti suunniteltuja, valmistettuja, asennettuja ja ylläpidettyjä, ja niitä on käytettävä asianmukaisesti siten, että voidaan varmistaa niiden soveltuvan tarkoitukseensa.

    b) Järjestelmien ja rakenneosien eheys, suorituskyky ja luotettavuus

    On osoitettava, että järjestelmien ja rakenneosien turvallisuuteen ja eheyteen liittyvä suorituskyky on sekä ilma-aluksessa, maassa että avaruudessa kokonaisuutena, erikseen ja keskinäisten suhteidensa perusteella tarkasteltuna aiottuun tarkoitukseen soveltuva. Niiden suorituskyvyn on vastattava toimintaratkaisujen asettamia suorituskykyvaatimuksia kaikissa ennakoitavissa toimintaolosuhteissa ja koko niiden käyttöiän ajan.

    c) Järjestelmien ja rakenneosien suunnittelu

    i) Järjestelmissä ja rakenneosissa ei saa olla sellaisia suunnittelusta johtuvia ominaisuuksia tai yksityiskohtia, jotka kokemus on osoittanut vaarallisiksi.

    ii) Järjestelmät ja rakenneosat on suunniteltava kokonaisuutena, erikseen ja keskinäisten suhteidensa perusteella tarkasteltuina siten, että mahdollisesta viasta seuraavan koko järjestelmän vikaantumisen tai pettämisen todennäköisyys on käänteisessä suhteessa siitä palvelulle aiheutuvien vaikutusten vakavuuteen.

    iii) Järjestelmät ja rakenneosat on suunniteltava kokonaisuutena, erikseen ja keskinäisten suhteidensa perusteella tarkasteltuina siten, että ihmisen valmiuksien ja suorituskyvyn rajoitukset otetaan huomioon.

    iv) Järjestelmät ja rakenneosat on suunniteltava siten, että ne ovat suojattuja tahattomilta haitallisilta yhteyksiltä ulkopuolisiin tekijöihin.

    v) Järjestelmien ja rakenneosien valmistuksessa, asentamisessa, käytössä ja ylläpidossa tarvittavat tiedot ja vaarallisia olosuhteita koskevat tiedot on toimitettava henkilöstölle selkeässä, yhdenmukaisessa ja yksiselitteisessä muodossa.

    d) Palvelutason jatkuvuus

    Käytössä on oltava palvelutason ylläpitämisen edellyttämät keinot, joilla valvotaan järjestelmien ja rakenneosien eheyttä ja turvallisuutta sekä tehdään muutoksia niiden kokoonpanoon.

    e) Järjestelmien ja rakenneosien muuttaminen

    Jos järjestelmiä ja rakenneosia muutetaan, niiden on edelleen täytettävä tämän osan keskeiset vaatimukset. Jos muutoksia tehdään toiminnan aikana, muutosvaiheen prosessilla on varmistettava, että palvelun vähimmäistaso voidaan säilyttää.

    4) Lennonjohtajien kelpoisuus

    a) Yleistä

    Lennonjohtajakoulutukseen osallistuvalla henkilöllä on oltava riittävä koulutus sekä riittävän kehittyneet fyysiset ja henkiset valmiudet, jotta hän voi hankkia, ylläpitää ja osoittaa asiaan liittyvät teoreettiset tiedot ja käytännön taidot.

    b) Teoreettiset tiedot

    i) Lennonjohtajan on hankittava ja ylläpidettävä sellainen tiedon taso, joka vastaa harjoitettavaa toimintaa ja on oikeassa suhteessa toimintatyyppiin liittyviin riskeihin.

    ii) Teoreettisten tietojen hankinta ja hallinta on osoitettava koulutuksen aikaisessa jatkuvassa arvioinnissa ja tarvittaessa teoriakokeissa.

    iii) Teoreettisen tiedon asianmukaista tasoa on pidettävä yllä. Vaatimusten noudattaminen on osoitettava säännöllisissä arvioinneissa tai kokeissa. Kokeiden määrävälien on oltava oikeassa suhteessa palvelun tyypin riskitasoon.

    c) Käytännön taidot

    i) Lennonjohtajan on hankittava tehtäviensä harjoittamiseen tarvittavat käytännön taidot ja pidettävä niitä yllä. Näiden taitojen on oltava oikeassa suhteessa palvelun tyyppiin liittyviin riskeihin ja katettava harjoitettavaan toimintaan nähden soveltuvin osin seuraavat seikat:

    i Toimintamenetelmät

    ii Tehtävien erityispiirteet

    iii Poikkeus- ja hätätilanteet

    iv Inhimilliset tekijät

    v Uhkien ja virheiden hallinta

    ii) Lennonjohtajan on osoitettava kykynsä suorittaa asianmukaiset menetelmät ja tehtävät harjoitettavassa toiminnassa vaadittavan pätevyystason mukaisesti.

    iii) Käytännön taitojen asianmukaista tasoa on pidettävä yllä. Vaatimusten noudattaminen on osoitettava säännöllisissä arvioinneissa tai kokeissa. Kokeiden määrävälien on oltava oikeassa suhteessa palvelun tyypin ja suoritettavien tehtävien vaativuuteen ja riskitasoon.

    d) Kielitaito

    i) Lennonjohtajan on osoitettava kykynsä puhua ja ymmärtää englantia riittävästi voidakseen viestiä tehokkaasti pelkästään ääneen perustuvissa tilanteissa (puhelin/radiopuhelin) ja henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa ohjaamomiehistön ja muun henkilöstön kanssa, kun on kyse konkreettisista työhön liittyvistä asioista, myös hätätilanteissa.

    ii) Lennonvarmistuspalveluja tarjoavien henkilöiden on lisäksi pystyttävä puhumaan ja ymmärtämään paikallista kieltä / paikallisia kieliä edellä kuvatussa laajuudessa, jos se on tarpeen lennonvarmistuspalvelujen tarjoamista varten määritellyssä ilmatilassa.

    e) Lentoa simuloivat koulutuslaitteet

    Kun tilannehavainnoinnissa ja inhimillisten tekijöiden havainnollistamisessa tai taitojen omaksumisen ja ylläpitämisen osoittamisessa käytetään lentoa simuloivia koulutuslaitteita, niiden on oltava suorituskyvyltään sellaisia, että ne pystyvät asianmukaisesti jäljittelemään työskentely-ympäristöä ja niitä toiminnallisia tilanteita, joita kyseinen koulutus koskee.

    f) Koulutus

    i) Koulutus on annettava kurssina, johon voi sisältyä teoreettista ja käytännön opetusta, tarvittaessa myös lentoa simuloivaa koulutusta.

    ii) Kullekin koulutustyypille on määriteltävä ja hyväksyttävä kurssi.

    g) Kouluttajat

    i) Teoriakouluttajien on oltava asianmukaisesti pätevöityneitä opettajia. Opettajien on täytettävä seuraavat vaatimukset:

    i heillä on asianmukaiset tiedot alalta, jolla opetusta annetaan; ja

    ii he ovat osoittaneet valmiutensa käyttää asianmukaisia opetustapoja.

    ii) Käytännön kouluttajien on oltava asianmukaisesti pätevöityneitä opettajia, joilla on seuraava kelpoisuus:

    i he täyttävät teoriatietoja ja kokemusta koskevat vaatimukset, jotka soveltuvat annettavaan opetukseen;

    ii he ovat osoittaneet valmiutensa käyttää asianmukaisia opetustapoja;

    iii he ovat harjoitelleet käytännössä niiden menetelmien opetustapoja, joita varten koulutusta on tarkoitus antaa;

    iv he ovat osoittaneet taitonsa opettaa aloilla, joilla koulutusta on tarkoitus antaa; ja

    v he osallistuvat säännöllisesti kertauskoulutukseen, jolla varmistetaan opetustaitojen säilyminen.

    iii) Käytännön kouluttajilla on lisäksi oltava oikeus toimia lennonjohtajana.

    h) Arvioijat

    i) Lennonjohtajien taitojen arvioinnista vastaavien henkilöiden on täytettävä seuraavat vaatimukset:

    i he ovat osoittaneet taitonsa arvioida lennonjohtajien suorituksia ja tehdä lennonjohtajia koskevia kokeita ja tarkastuksia;

    ii he ovat osoittaneet taitonsa arvioida aloilla, joilla arviointi on tarkoitus tehdä; ja

    iii he osallistuvat säännöllisesti kertauskoulutukseen, jolla varmistetaan, että arviointivaatimukset ovat ajan tasalla.

    ii) Lisäksi käytännön taitojen arvioijilla on oltava oikeus toimia lennonjohtajana.

    i) Lennonjohtajan lääketieteellinen kelpoisuus

    i) Lääketieteelliset vaatimukset

    i Kaikkien lennonjohtajien on säännöllisesti osoitettava lääketieteellinen kelpoisuutensa, jonka on oltava riittävä tehtävien suorittamiseen. Tämän vaatimuksen täyttyminen on osoitettava asianmukaisissa arvioinneissa, joissa otetaan huomioon iästä johtuva henkisen ja fyysisen kunnon mahdollinen heikentyminen.

    ii Lääketieteellinen kelpoisuus, mukaan luettuna fyysinen ja henkinen soveltuvuus, edellyttää, ettei lennonjohtopalvelua antavalla henkilöllä ole sellaista sairautta tai vammaa, joka estää häntä:

    - suorittamasta asianmukaisesti lennonjohtopalvelun antamisen edellyttämiä tehtäviä; tai

    - huolehtimasta aina hänelle määrätyistä velvoitteista; tai

    - havainnoimasta tarkasti omaa ympäristöään.

    ii) Jos lääketieteellistä kelpoisuutta ei voida osoittaa täysin tyydyttävästi, voidaan saattaa voimaan rajoittavia toimenpiteitä, joilla varmistetaan vastaava turvallisuustaso.

    5) Palveluntarjoajat ja koulutusorganisaatiot

    a) Palveluja ei saa tarjota, elleivät seuraavat edellytykset täyty:

    i) Palveluntarjoajalla on oltava suoraan tai välillisesti sopimusten kautta palvelun mittakaavan ja laajuuden edellyttämät välineet. Näitä välineitä ovat muun muassa järjestelmät, laitteet (mukaan luettuna virransyöttö), hallintorakenne, henkilöstö, varusteet ja niiden ylläpito, tehtäviä, vastuualueita ja menetelmiä koskevat asiakirjat, asiaankuuluvien tietojen saatavuus ja kirjanpito.

    ii) Palveluntarjoajan on laadittava ja ylläpidettävä ajantasaiset hallinto- toimintakäsikirjat, jotka koskevat sen palvelujen tarjoamista, ja toimittava näiden käsikirjojen mukaisesti. Käsikirjoissa on oltava kaikki tarvittavat ohjeet, tiedot ja menetelmät toimintaa varten ja operatiivisen henkilöstön tehtävien suorittamista varten.

    iii) Palveluntarjoajan on perustettava riskien arviointiin perustuva hallintojärjestelmä ja pidettävä sitä yllä varmistaakseen, että tässä liitteessä vahvistettuja keskeisiä vaatimuksia noudatetaan, sekä pyrittävä jatkuvasti parantamaan tätä järjestelmää.

    iv) Palveluntarjoajan on käytettävä ainoastaan riittävän pätevää ja koulutettua henkilöstöä, ja sen on käytettävä ja ylläpidettävä henkilöstön koulutus- ja tarkastusohjelmia.

    v) Palveluntarjoajan on muodostettava viralliset yhteydet kaikkien muiden palvelun tarjoamiseen osallistuvien tahojen kanssa varmistaakseen, että näitä keskeisiä vaatimuksia noudatetaan.

    vi) Palveluntarjoajan on laadittava ja otettava käyttöön varasuunnitelma, joka kattaa palvelun tarjoamisessa mahdollisesti syntyvät hätä- ja poikkeustilanteet;

    vii) Palveluntarjoajan on laadittava onnettomuuksien ennaltaehkäisy- ja turvallisuusohjelma, johon sisältyy myös poikkeustilanteiden ilmoitus- ja analyysijärjestelmä, sekä pidettävä yllä tätä ohjelmaa ja käytettävä sitä hallintojärjestelmässä turvallisuuden jatkuvan parantamisen edistämiseksi; ja

    viii) Palveluntarjoajan on tehtävä järjestelyjä varmistaakseen, että jokaisen käytössä olevan järjestelmän ja rakenneosan turvallisuustasoa koskevat vaatimukset täyttyvät aina.

    b) Lennonjohtopalveluja ei saa tarjota, elleivät seuraavia edellytykset täyty:

    i) Lennonjohtopalveluja antavan henkilöstön väsymystä on ehkäistävä työvuorojärjestelmän avulla. Työvuorojärjestelmässä on määriteltävä työjaksot, työajat ja niihin sovitetut lepojaksot. Työvuorojärjestelmään sisältyvissä rajoituksissa on otettava huomioon kaikki väsymykseen vaikuttavat merkittävät tekijät, erityisesti valvominen, vuorokausirytmin häiriintyminen, yöaika, yhteenlaskettu työaika tietyissä aikajaksoissa sekä tehtävien jako henkilöstön kesken.

    ii) Lennonjohtopalveluja antavan henkilöstön stressiä on ehkäistävä koulutus- ja ennaltaehkäisyohjelmilla.

    iii) Lennonjohtopalvelun tarjoajalla on oltava käytössään asianmukaiset menettelyt, joilla varmistetaan, että lennonjohtopalvelua antavan henkilöstön kognitiiviset valmiudet eivät ole heikentyneet ja että heidän terveydentilansa on hyvä.

    iv) Lennonjohtopalvelun tarjoajan on otettava suunnittelussaan ja toimissaan huomioon toiminnalliset ja tekniset rajoitukset sekä inhimillisiä tekijöitä koskevat periaatteet. Lennonjohtopalvelun tarjoajan on milloin tahansa rajoitettava liikenteen pääsyä ilmatilaan, jos edellä tarkoitetut vaatimukset tai periaatteet voivat vaarantua.

    c) Viestintä-, suunnistus- ja/tai valvontapalvelua ei saa tarjota, jos seuraavat edellytykset eivät täyty:

    Palveluntarjoajan on pidettävä ilmatilan käyttäjät ja ilmaliikennepalveluelimet ajan tasalla tarjoamiensa ilmaliikennepalvelujen tilanteesta (ja sen muutoksista).

    d) Koulutusorganisaatiot

    Lennonjohtopalvelua antavalle henkilöstölle koulutusta tarjoavien organisaatioiden on täytettävä seuraavat vaatimukset:

    i niillä on oltava kaikki toimialaansa kuuluvien tehtävien hoitoon tarvittavat välineet. Näitä välineitä ovat muun muassa laitteet, henkilöstö, varusteet, menettelyt, tehtäviä, vastuualueita ja menetelmiä koskevat asiakirjat, tarvittavien tietojen saatavuus ja kirjanpito;

    ii niiden on otettava käyttöön turvallisuutta ja koulutusvaatimuksia koskeva hallintajärjestelmä ja pyrittävä järjestelmän jatkuvaan parantamiseen; ja

    iii niiden on toteutettava muiden asiaan liittyvien organisaatioiden kanssa tarvittavat järjestelyt, joilla varmistetaan näiden keskeisten vaatimusten jatkuva täyttäminen.”

    1. EHDOTUKSEN NIMI:

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan lentoturvallisuusviraston perustamisesta 19 päivänä maaliskuuta 2008 annetun asetuksen (EY) N:o 216/2008 muuttamisesta.

    2. LUOKITTELU TOIMINTOPERUSTEISESSA JOHTAMIS- JA BUDJETOINTIJÄRJESTELMÄSSÄ

    0602 – Maa-, lento- ja meriliikennepolitiikka

    3. BUDJETTIKOHDAT

    3.1. Budjettikohdat (toimintamäärärahat sekä niihin liittyvät teknisen ja hallinnollisen avun määrärahat (entiset BA-budjettikohdat)) ja budjettinimikkeet:

    06 02 01 (EASA)

    3.2. Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto

    Rajoittamaton (vuotuinen rahoitus)

    3.3. Budjettitiedot

    Budjettikohta | Menolaji | Uusi | EFTA osallistuu | Ehdokasmaat osallistuvat | Rahoitusnäkymien otsake |

    060201 | Ei-pakoll. | JM[15]/ | EI | KYLLÄ[16] | EI | nro 1A |

    4. YHTEENVETO RESURSSEISTA

    4.1. Taloudelliset resurssit

    4.1.1. Yhteenveto maksusitoumusmäärärahoista (MSM) ja maksumäärärahoista (MM)

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Menolaji | Kohdan nro | Vuosi n[17] | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n+5 ja myöh. | Yht. |

    Toimintamenot[18] |

    Maksusitoumusmäärärahat (MSM) | 8.1. | a | 2,240 | 4,283 | 4,660 | 4,753 | 4,848 | 4,944 | 25,728 |

    Maksumäärärahat (MM) | b | 2,240 | 4,283 | 4,660 | 4,753 | 4,848 | 4,944 | 25,728 |

    Viitemäärään sisältyvät hallintomenot[19] |

    Tekninen ja hallinnollinen apu (EI-JM) | 8.2.4. | c | 0 |

    VIITEMÄÄRÄ YHTEENSÄ |

    Maksusitoumusmäärärahat | a+c | 2,240 | 4,283 | 4,660 | 4,753 | 4,848 | 4,944 | 25,728 |

    Maksumäärärahat | b+c | 2,240 | 4,283 | 4,660 | 4,753 | 4,848 | 4,944 | 25,728 |

    Hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään[20] |

    Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot (EI-JM) | 8.2.5. | d | 0,117 | 0,119 | 0,121 | 0,124 | 0,126 | 0,129 | 0,736 |

    Viitemäärään sisältymättömät hallintomenot lukuun ottamatta henkilöstömenoja ja niihin liittyviä menoja (EI-JM) | 8.2.6. | e | 0,026 | 0,053 | 0,054 | 0,055 | 0,056 | 0,057 | 0,301 |

    Toimenpiteen alustavat rahoituskustannukset yhteensä |

    MSM YHTEENSÄ henkilöstökustannukset mukaan luettuina | a+c+d+e | 2,383 | 4,455 | 4,835 | 4,932 | 5,030 | 5,130 | 26,765 |

    MM YHTEENSÄ henkilöstökustannukset mukaan luettuina | b+c+d+e | 2,383 | 4,455 | 4,835 | 4,932 | 5,030 | 5,130 | 26,765 |

    Tiedot yhteisrahoituksesta

    Jos ehdotukseen liittyy jäsenvaltioilta tai muilta tahoilta (jotka on ilmoitettava) saatavaa osarahoitusta, seuraavassa taulukossa ilmoitetaan kyseisen osarahoituksen arvioitu määrä (rivejä voidaan lisätä, jos rahoitusta saadaan useilta tahoilta):

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Rahoitukseen osallistuva taho | Vuosi n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n+5 ja myöh. | Yht. |

    Kolmannet Euroopan maat[21] | f | 0,054 | 0,103 | 0,112 | 0,114 | 0,116 | 0,118 | 0,617 |

    MSM YHTEENSÄ yhteisrahoitus mukaan luettuna | a+c+d+e+f | 2,437 | 4,558 | 4,947 | 5,046 | 5,146 | 5,248 | 27,382 |

    4.1.2. Yhteensopivuus rahoitussuunnitelman kanssa

    X Ehdotus on nykyisen rahoitussuunnitelman mukainen.

    ( Ehdotus edellyttää kyseeseen tulevan rahoitusnäkymien otsakkeen rahoitussuunnitelman muuttamista.

    ( Ehdotus voi edellyttää toimielinten sopimuksen määräysten soveltamista[22] (ts. joustovälineen käyttöä tai rahoitusnäkymien tarkistamista).

    4.1.3. Vaikutukset tuloihin

    X Ehdotuksella ei ole vaikutuksia tuloihin.

    ( Ehdotuksella on seuraavat vaikutukset tuloihin:

    milj. euroa (yhden desimaalin tarkkuudella)

    Ennen toteutusta [Vuosi n-1] | Toteutuksen jälkeen |

    Henkilöstön määrä yhteensä | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

    5. OMINAISPIIRTEET JA TAVOITTEET

    5.1. Tarve, johon ehdotuksella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä

    Yhdenmukaistettujen ja sitovien sääntöjen vahvistaminen siviili-ilmailun turvallisuuden lisäämiseksi.

    5.2. Yhteisön osallistumisesta saatava lisäarvo, ehdotuksen johdonmukaisuus muiden rahoitusvälineiden kanssa sekä mahdolliset synergiaedut

    Tarvittava yhdenmukaisuus ja parantunut turvallisuus ovat saavutettavissa yhdenmukaisesti sovellettavilla yhteisön säännöillä.

    5.3. Ehdotuksen tavoitteet ja odotetut tulokset sekä näihin liittyvät indikaattorit toimintoperusteisessa johtamismallissa

    Toimenpiteellä lujitetaan Euroopan ilmailun turvallisuuden sääntelyjärjestelmää, mikä puolestaan parantaa ilmailun turvallisuutta. Muita hyötyjä ovat taloudelliset vaikutukset Euroopan ilmailuteollisuuteen sekä sosiaalisten näkökohtien edistäminen.

    5.4. Toteutustapa (alustava)

    X Keskitetty hallinnointi

    X komissio hallinnoi suoraan

    ( hallinnointivastuu siirretään

    ( toimeenpanovirastoille

    X varainhoitoasetuksen 185 artiklassa tarkoitetuille yhteisöjen perustamille elimille

    ( kansallisille julkisoikeudellisille yhteisöille tai julkisen palvelun tehtäviä suorittaville yhteisöille

    ( Yhteistyössä toteutettava tai hajautettu hallinnointi

    ( jäsenvaltioiden kanssa

    ( kolmansien maiden kanssa

    ( Hallinnointi yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa (tarkennettava)

    Huomautukset:

    Komissio ja lentoturvallisuusvirasto osallistuvat yhdessä tässä asetuksessa vahvistettujen toimenpiteiden täytäntöönpanoon.

    6. SEURANTA JA ARVIOINTI

    6.1. Seurantamenettely

    Euroopan lentoturvallisuusviraston toimintaa seurataan ja arvioidaan vuosittain (edellisen vuoden) yleiskertomuksessa ja (tulevan vuoden) toimintaohjelmassa. Viraston hallintoneuvosto hyväksyy nämä kaksi asiakirjaa, jotka toimitetaan Euroopan parlamentille, neuvostolle, komissiolle, tilintarkastustuomioistuimelle ja jäsenvaltioille.

    6.2. Arviointi

    6.2.1. Ennakkoarviointi

    Komissio pyysi asetuksen (EY) N:o 216/2008 mukaisesti lentoturvallisuusvirastolta lausuntoa kyseisen asetuksen soveltamisalan laajentamisesta kattamaan myös lentopaikkojen sekä ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen turvallisuusnäkökohdat.

    Lentoturvallisuusvirasto toteutti työjärjestyksensä ja alan kansainvälisen käytännön mukaisesti laajan kuulemisen, jonka päätyttyä se julkaisi lausuntonsa 6. joulukuuta 2007 (lentopaikat) ja 15. huhtikuuta 2008 (ilmaliikenteen hallinta ja lennonvarmistuspalvelut). Koska sidosryhmät kannattivat selkeästi soveltamisalan laajentamista, viraston lausunnot olivat puoltavia.

    Komissio teki toimenpiteen vaikutuksista arvion, joka myös tuki selvästi asetuksen (EY) N:o 216/2008 soveltamisalan laajentamista edellä mainituille aloille.

    6.2.2. Väli-/jälkiarviointien perusteella toteutetut toimenpiteet (aikaisemmat kokemukset vastaavasta toiminnasta)

    6.2.3. Tulevaa arviointia koskevat määräykset ja arviointien suorittamisvälit

    Joka viides vuosi tehdään riippumaton ulkopuolinen arvio jossa tarkastellaan sitä, miten EASA on täyttänyt tehtävänsä, sekä arvioidaan yhteisten sääntöjen vaikutuksia ja viraston työtä ilmailun turvallisuuden yleisen tason hyväksi.

    7. PETOSTENTORJUNTA

    Pääjohtaja vastaa viraston talousarvion toteuttamisesta ja antaa vuosittain komissiolle, tilintarkastustuomioistuimelle ja viraston hallintoneuvostolle edellisen varainhoitovuoden kaikki tulot ja menot sisältävän yksityiskohtaisen tilinpäätöksen. Lisäksi komission sisäisellä tarkastajalla on EASAn osalta samat toimivaltuudet kuin komission yksiköiden osalta, ja rautatievirastolla on samanlainen sisäisen tarkastuksen järjestelmä kuin komissiolla.

    Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista 25 päivänä toukokuuta 1999 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1073/1999 ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) sisäisistä tutkimuksista 25 päivänä toukokuuta 1999 tehty toimielinten välinen sopimus velvoittavat EASAa rajoituksetta.

    8. YKSITYISKOHTAINEN ERITTELY TARVITTAVISTA RESURSSEISTA

    8.1. Ehdotuksen tavoitteet ja niihin liittyvät rahoituskustannukset

    Maksusitoumusmäärärahoina, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Vuosi n | Vuosi n + 1 | Vuosi n + 2 | Vuosi n + 3 | Vuosi n + 4 | Vuosi n + 5 |

    Virkamiehet tai väliaikaiset toimihenkilöt[26] (XX 01 01) | A*/AD | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

    B*, C*/AST |

    Momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö[27] |

    Momenteilta XX 01 04/05 rahoitettava muu henkilöstö[28] |

    YHT. |

    8.2.2. Toimintaan liittyvien tehtävien kuvaus

    Teknisten sääntöjen ja määräysten laatiminen ja täytäntöönpano, mukaan luettuna standardointitoiminta.

    8.2.3. Henkilöresurssien lähteet (henkilöstösääntöjen alainen henkilöstö)

    ( Korvattavan tai jatkettavan ohjelman hallinnointiin osoitetut tämänhetkiset virat ja/tai toimet

    ( Vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvässä vuotta n koskevassa menettelyssä jo myönnetyt virat ja/tai toimet

    X Vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvässä seuraavassa menettelyssä pyydettävät virat ja/tai toimet

    ( Hallinnoinnista vastaavan henkilöstön nykyisten virkojen ja/tai toimien uudelleenjärjestely (henkilöstön sisäinen uudelleenjärjestely)

    ( Vuodeksi n tarvittavat virat ja/tai toimet, jotka eivät sisälly vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvään, kyseistä vuotta koskevaan menettelyyn

    8.2.4. Muut viitemäärään sisältyvät hallintomenot (XX 01 04/05 – hallintomenot)

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Budjettikohta (numero ja nimi) | Vuosi n | Vuosi n + 1 | Vuosi n + 2 | Vuosi n + 3 | Vuosi n + 4 | Vuosi n + 5 ja myöh. | YHT. |

    Muu tekninen ja hallinnollinen apu |

    - sisäinen |

    - ulkoinen |

    Tekninen ja hallinnollinen apu yhteensä |

    8.2.5. Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot, jotka eivät sisälly viitemäärään

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Henkilöstön laji | Vuosi n | Vuosi n + 1 | Vuosi n + 2 | Vuosi n + 3 | Vuosi n + 4 | Vuosi n + 5 ja myöh. |

    Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt (XX 01 01) | 0,117 | 0,119 | 0,121 | 0,124 | 0,126 | 0,129 |

    Momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö (ylim. toimihlöt, kans. asiantuntijat, sopimussuhteinen hlöstö jne.) (budjettikohta ilmoitettava) |

    Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot yhteensä (EIVÄT sisälly viitemäärään) |

    Laskelma – virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt |

    Yksi virkamies, 117 000 euroa (2008), vuotuinen indeksikorjaus 2 %. |

    Laskelma – momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö |

    8.2.6. Muut hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella) |

    Vuosi n | Vuosi n + 1 | Vuosi n + 2 | Vuosi n + 3 | Vuosi n + 4 | Vuosi n + 5 ja myöh. | YHT. |

    XX 01 02 11 01 – Virkamatkat |

    XX 01 02 11 02 – Konferenssit ja kokoukset |

    XX 01 02 11 03 – Komiteoiden kokoukset[29] | 0,026 | 0,053 | 0,054 | 0,055 | 0,056 | 0,057 | 0,301 |

    XX 01 02 11 04 – Selvitykset ja kuulemiset |

    XX 01 02 11 05 - Tietojärjestelmät |

    2 Muut hallintomenot yhteensä (XX 01 02 11) |

    3 Muut hallintomenojen kaltaiset menot (eritellään budjettikohdittain) |

    Hallintomenot yhteensä lukuun ottamatta henkilöstömenoja ja niihin liittyviä menoja (EIVÄT sisälly viitemäärään) |

    Laskelma – Muut hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään |

    Asetuksen (EY) N:o 216/2008 65 artiklan nojalla perustetun komitean kokoukset: ensimmäisenä vuonna yksi 40 asiantuntijan kokous ja seuraavina vuosina kaksi 40 asiantuntijan kokousta, kustannukset 650 euroa kokousta ja asiantuntijaa kohden (2008), vuotuinen indeksikorjaus 2 %. |

    [1] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1592/2002, annettu 15 päivänä heinäkuuta 2002, yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan lentoturvallisuusviraston perustamisesta (EYVL L 240, 7.9.2002, s. 1).

    [2] Ilmailualan tuotteiden, osien ja laitteiden hyväksyntää ja huoltoa koskevat komission asetukset (EY) N:o 1702/2003, annettu 24 päivänä syyskuuta 2003 (EUVL L 243, 27.9.2003, s. 6) ja (EY) N:o 2042/2003, annettu 20 päivänä marraskuuta 2003 (EUVL L 243, 27.9.2003, s. 6).

    [3] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 216/2008, annettu 20 päivänä helmikuuta 2008, yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan lentoturvallisuusviraston perustamisesta sekä neuvoston direktiivin 91/670/ETY, asetuksen (EY) N:o 1592/2002 ja direktiivin 2004/36/EY kumoamisesta.

    [4] Asetuksen (EY) N:o 1592/2002 43 artiklan mukaisesti 27. kesäkuuta 2003 tehty päätös MB/7/03, joka koskee lentoturvallisuusviraston noudattamia menettelyjä sen laatiessa lausuntoja, hyväksyntäeritelmiä ja ohjeaineistoa.

    [5] EUVL C , , s. .

    [6] EUVL C , , s. .

    [7] EUVL C , , s. .

    [8] EUVL C , , s. .

    [9] KOM(2005) 578.

    [10] EUVL L 96, 31.3.2004, s. 1.

    [11] EUVL L 96, 31.3.2004, s. 10.

    [12] EUVL L 96, 31.3.2004, s. 20.

    [13] EUVL L 96, 31.3.2004, s. 26.

    [14] EUVL L 114, 27.4.2006, s. 22.

    [15] Jaksotetut määrärahat.

    [16] Osallistujia myös kolmannet Euroopan maat, jotka osallistuvat viraston toimintaan (Sveitsi, Norja ja Islanti).

    [17] Oletetaan, että vuosi n on 2010 eli mahdollinen säädöksen antamisvuosi.

    [18] Menot, jotka eivät kuulu kyseisen osaston xx lukuun xx 01.

    [19] Menot, jotka otetaan osaston xx momentille xx 01 04.

    [20] Menot, jotka otetaan lukuun xx 01 muille momenteille kuin xx 01 04 tai xx 01 05.

    [21] Osallistujia ovat myös kolmannet Euroopan maat, jotka osallistuvat EASAn toimintaan asetuksen (EY) N:o 216/2008 66 artiklan nojalla. Rahoitusosuuden määrä on arviolta 2,4 % viraston lisäbudjetista, maksuista saadut tulot poisluettuina.

    [22] Katso toimielinten sopimuksen 19 ja 24 kohta.

    [23] Taulukkoon lisätään sarakkeita, jos toiminnan kesto ylittää kuusi vuotta.

    [24] Kuten kuvattu kohdassa 5.3.

    [25] Yleiset kustannukset sekä infrastruktuuri- ja matkakustannukset mukaan luettuina kustannusten määrä yhtä EASAn työntekijää kohden on keskimäärin 140 000 euroa vuodessa. Täytäntöönpanosääntöjen laatimista varten on otettava palvelukseen 12 henkilöä vuodesta n alkaen. Standardisointitehtäviin tarvitaan uutta henkilöstöä 4 vuonna n, 14 vuonna n + 1 ja 2 vuonna n + 2.

    [26] Kyseisen henkilöstön kustannukset EIVÄT sisälly viitemäärään.

    [27] Kyseisen henkilöstön kustannukset EIVÄT sisälly viitemäärään.

    [28] Kyseisen henkilöstön kustannukset sisältyvät viitemäärään.

    [29] Esityslistalla olevan asian ja EASA-asetuksen kyseessä olevan artiklan mukaan komiteamenettely voi olla joko neuvoa-antava, sääntelymenettely tai valvonnan käsittävä sääntelymenettely. Viite C 10000.

    Top