EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AR0254

Alueiden komitean lausunto aiheesta Parempaan energiatehokkuuteen tieto- ja viestintäteknologian avulla

EUVL C 76, 31.3.2009, p. 54–57 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

31.3.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 76/54


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Parempaan energiatehokkuuteen tieto- ja viestintäteknologian avulla”

(2009/C 76/11)

ALUEIDEN KOMITEA

toteaa, että ilmastomuutoksen hallinta on yhdeksi tärkeimmistä alue- ja paikallishallinnon lähivuosien poliittisista haasteista.

katsoo, että kunnianhimoisten vuoden 2020 tavoitteiden saavuttamiseksi on varmistettava tieto- ja viestintäteknologiaan pohjautuvien ratkaisujen riittävä saatavuus ja se, että niitä myös hyödynnetään täysimääräisesti.

korostaa tieto- ja viestintäteknologialla olevan merkittävän roolin unionin kestävän kehityksen strategian toteuttamisessa. Se vaikuttaa myönteisesti kestävään kehitykseen uusien teknologisten ja kaupallisten innovaatioiden avulla sekä edistää älykkäimmillä ja puhtaimmilla prosesseilla luonnonvarojen käytön rakenteellisia muutoksia.

nostaa esille energiatehokkuutta lisäävään tieto- ja viestintäteknologiaan liittyvän valtavan potentiaalin kasvattaa Euroopan kilpailukykyä ja alue- ja paikallistason liiketoimintamahdollisuuksia.

huomauttaa, että kunnilla ja alueilla on useita sellaisia välineitä, jotka auttavat hyödyntämään täysimääräisesti tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hallinnassa, kuten esimerkiksi vastuu ja valta maankäytön suunnittelusta, energian tarjonnasta, rakentamisesta ja liikenteestä.

ehdottaa, että tiedonannon aiheeseen liittyvässä eurooppalaisessa tapahtumassa voitaisiin järjestää alue- ja paikallishallinnolle tarkoitettu näyttely ja kilpailu parhaista tieto- ja viestintäteknologiaa energiatehokkuudessa hyödyntävistä hankkeista ja että komitea on valmis osallistumaan sekä näyttelyn että itse tapahtuman ohjelmaan. Lisäksi komitea ehdottaa, että komissio laatisi yhdessä alueiden komitean ja muiden toimijoiden kanssa käytännön oppaan siitä, miten alue- ja paikallishallinto voi hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa ilmastonmuutossuunnitelmissaan.

Esittelijä

:

Risto KOIVISTO (FI, PSE), Pirkanmaan liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja

Viiteasiakirja

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle — Parempaan energiatehokkuuteen tieto- ja viestintäteknologian avulla

KOM(2008) 241 lopullinen

POLIITTISET SUOSITUKSET

ALUEIDEN KOMITEA

Yleisiä huomioita

1.

toteaa asettaneensa viimeaikaisissa lausunnoissaan ilmastomuutoksen hallinnan yhdeksi tärkeimmistä alue- ja paikallishallinnon lähivuosien poliittisista haasteista.

2.

tukee Eurooppa-neuvoston asettamia tavoitteita vähentää vuoteen 2020 mennessä päästöjä 20 %:lla vuoden 1990 tasosta, nostaa uusiutuvien energialähteiden käyttö 20 %:iin EU:n kokonaisenergiankulutuksesta ja saavuttaa EU:n energiankulutuksessa 20 %:n säästö ennusteisiin verrattuna.

3.

katsoo komission tavoin, että kunnianhimoisten vuoden 2020 tavoitteiden saavuttamiseksi on varmistettava tieto- ja viestintäteknologiaan pohjautuvien ratkaisujen riittävä saatavuus ja se, että niitä myös hyödynnetään täysimääräisesti.

4.

toistaa aikaisemman kantansa, että energiatehokkuus tulee asettaa kaikissa valinnoissa etusijalle eurooppalaisessa energiapolitiikassa. Siksi komitea onkin tyytyväinen siitä, että Euroopan komissio haluaa tiedonannossaan tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen lisätä energiantuotannon, jakelun ja kaupan tehokkuutta.

5.

nostettuaan erityisesti esille Euroopan komission viimeaikaisia i2010-aloitteita koskevissa lausunnoissaan tieto- ja viestintätekniikan sosiaaliset ja taloudelliset ulottuvuudet on tyytyväinen siitä, että Euroopan komissio ottaa nyt huomioon myös tietoyhteiskunnan ympäristönäkökulman.

6.

korostaa tieto- ja viestintäteknologialla olevan merkittävän roolin unionin kestävän kehityksen strategian toteuttamisessa. Se vaikuttaa myönteisesti kestävään kehitykseen uusien teknologisten ja kaupallisten innovaatioiden avulla sekä edistää älykkäimmillä ja puhtaimmilla prosesseilla luonnonvarojen käytön rakenteellisia muutoksia.

7.

nostaa esille energiatehokkuutta lisäävään tieto- ja viestintäteknologiaan liittyvän valtavan potentiaalin kasvattaa Euroopan kilpailukykyä ja alue- ja paikallistason liiketoimintamahdollisuuksia.

Alue- ja paikallishallinnon asema

8.

on varma siitä, että komissio on tehnyt oikean valinnan asettaessaan ideoiden validoinnissa ja testaamisessa etusijalle kaupunkiseutujen osallistumisen ja niiden kanssa tehtävän yhteistyön ja katsoo tämän sopivan hyvin yhteen sen kanssa, mitä komitea on aikaisemmin lausunut i2010-strategiaa koskevissa kommenteissaan.

9.

uskoo, että juuri alue- ja paikallishallinnon tasolla pystytään käytännön tarpeista johtuen saamaan aikaan luovimmat ja innovatiivisimmat unionin i2010-strategiaa tukevat aloitteet.

10.

huomauttaa, että kunnilla ja alueilla on useita sellaisia välineitä, jotka auttavat hyödyntämään täysimääräisesti tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hallinnassa, kuten esimerkiksi vastuu ja valta maankäytön suunnittelusta, energian tarjonnasta, rakentamisesta ja liikenteestä.

11.

toteaa, että alue- ja paikallishallinto hyödyntää jo nyt tieto- ja viestintäteknologiaa laajasti monissa tehtävissään energiankulutusta ja päästöjä vähentäen, kuten esimerkiksi

yleisten alueiden valaistus. Käyttäjä voi esimerkiksi tekstiviestillä tai internetistä sytyttää ulkoliikuntapaikan valaistuksen tietyksi ajaksi, ja katuvalaistusta voidaan säädellä automaattisesti muuttuvien tarpeen mukaan.

rakennusten lämmityksen, ilmastoinnin ja valaistuksen säätely. Teknologian rooli on erityisen merkittävä paljon energiaa käyttävissä kohteissa, kuten uimahalleissa.

kiinteistöjen ja muiden julkisten tilojen etävalvonta. Samalla saadaan tietoa rakennusten energiankulutuksesta ja siinä tapahtuvista muutoksista.

ympäristöystävällisempi liikenteenohjaus, kuten esimerkiksi liikennevirtojen muutoksiin reagoivat liikennevalot sekä tiedottaminen ruuhkista.

joukkoliikenteen kilpailukyvyn lisääminen. Paikantamiseen perustuvaa ajantasaista aikataulutietoa ja lipunmyyntiä internetissä tarjoavat jo nyt monet kunnat.

lähilogistiikan kehittäminen. Tietotekniikan avulla voidaan yhdistää kunnan kuljetuksia ja erilaisia liikkuvia palveluita vähemmän päästöjä tuottavaksi kokonaisuudeksi ja optimoida reitit ympäristöystävällisiksi.

kuluttajien tietoisuuden lisääminen. Kulutusmittareiden etäluennan avulla voidaan tarjota kuluttajille sellaista reaaliaikaista tietoa, joka vuorovaikutteisesti parantaa energiatehokkuutta ja hillitsee päästöjä.

energian tuotanto ja jakelu, jossa jo nyt prosesseja ohjataan tietotekniikalla.

12.

tukee komission esitystä antaa tieto- ja viestintäteknologian yrityksille tässä vaiheessa johtava rooli siinä rakennemuutoksessa, jolla pienennetään ekologista jalanjälkeä.

13.

nostaa esille myös ne suuret mahdollisuudet, jotka tieto- ja viestintäteknologia antaa alue- ja paikallishallinnolle lisätä tuottavuutta, parantaa palvelujaan ja samalla vähentää energiankulutusta ja päästöjä. Tällaisten mahdollisuuksien hyväksikäyttö edellyttää kuitenkin usein hallinnon toimintatapojen laajempaa rakenteellista uudistamista, kuten esimerkiksi

etätyön lisääminen muuttamalla työntekoa joustavammaksi

siirtyminen paperidokumenteista sähköiseen asioiden käsittelyyn uudistaen samalla sekä sisäiset että ulkoiset toimintaprosessit

palvelujen tarjonta elämäntilanteeseen perustuvina sektori- ja organisaatiorajat ylittävinä kokonaisuuksina kansalaisia lähellä olevassa yhteispalvelupisteessä, johon tarvittavaa syvempää asiantuntijuutta ja esimerkiksi tulkkipalveluita siirretään videoneuvottelua hyödyntäen.

14.

ilmoittaa, että Euroopan alue- ja paikallishallinto verkostoineen osallistuu mielellään komission esittämään energiatehokkuuteen liittyvään tieto- ja viestintäteknologian konsultointi- ja kumppanuusprosessiin sekä hyvien käytäntöjen levitykseen.

15.

kehottaa komissiota yhdessä jäsenvaltioiden kanssa valmistelemaan tarkoitukseen sopivia ja myös alue- ja paikallishallinnon tarpeet huomioivia rahoitusmalleja ja ottamaan energiatehokkuuden yleensä ja erityisesti tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen yhdeksi kaikkien rahoituslähteidensä painopistealueeksi.

Muita huomioita

16.

katsoo, että useista jo käynnissä olevista aloitteista huolimatta liikenne olisi pitänyt ottaa tiedonannossa mukaan niihin asioihin, joihin alkuvaiheessa keskitytään, koska sillä on suuri säästöpotentiaali, se sisältää paljon mahdollisuuksia tieto- ja viestintäteknologian soveltamiseen ja on alue- ja paikallishallinnon näkökulmasta keskeinen.

17.

pitää komission tavoin tärkeänä tukea vähemmän kuluttavien tietokoneiden kehittämistä ja kehottaa komissiota samalla myös investoimaan niiden menetelmien kehittämiseen, joilla etenkin suurten tietokonetilojen tuottama lämpöenergia voitaisiin ottaa nykyistä paremmin talteen.

18.

kiinnittää huomiota komission esille ottaman energiatehokkuuden lisäksi myös tietotekniikan tuotteiden valmistuksen, kuljetuksen ja hävittämisen mittaviin vaikutuksiin alan ekologiseen jalanjälkeen ja pitää tärkeänä pyrkiä vaikuttamaan tähän sekä vapaaehtoisin sopimuksin että tarvittaessa myös lainsäädännöllä.

19.

ehdottaa laadittavaksi yhteisiä suuntaviivoja energiatehokkuutta tieto- ja viestintäteknologian avulla kehittävään tutkimustoimintaan, jotta hajallaan olevat eurooppalaiset, kansalliset ja alueelliset resurssit voitaisiin yhdistää paremmin hyödyntämään yhteisiä tavoitteita.

20.

korostaa asiakaslähtöisen tutkimuksen merkitystä ja pitää sen onnistumisen edellytyksenä tiivistä tieteellisen tutkimuksen, tieto- ja viestintäteknologian ja muiden yritysten, energiatuottajien, alue- ja paikallishallinnon sekä kuluttajajärjestöjen yhteistyötä.

21.

kehottaa antamaan alue- ja paikallishallinnolle sen energiatehokkuuden kannalta keskeisen aseman vuoksi merkittävän roolin unionin tutkimuksen puiteohjelmassa sekä vastaavissa kansallisissa hankkeissa ja aivan erityisesti tiedonannossa esitetyissä laajamittaisissa tieto- ja viestintäteknologian ekologisen jalanjäljen laskentaa varten tehtävissä pilottiohjelmissa.

22.

kantaa huolta siitä, että asian tärkeydestä huolimatta innovaatioiden siirtymiseen käytännön massamarkkinoiden tuotteiksi ja palveluiksi ei ole panostettu riittävästi, ja toteaa alue- ja paikallishallinnon voivan toimia paitsi edelläkävijän roolissa innovaatioiden hyödyntäjänä myös tarjota alan yrityksille myönteisen taloudellisen kehittämisympäristön.

23.

pitää yhtenä keskeisenä ongelmana markkinoiden kasvun kannalta yhteisten standardien puutetta erityisesti alue- ja paikallishallintoon läheisesti liittyvillä teknologia-alueilla, kuten esimerkiksi rakennusten älykkäät hallintajärjestelmät, valaistuksen hallinta ja liikenteen järjestelmät. Standardien puute estää teknisen yhteentoimivuuden, rajoittaa kilpailua markkinoilla ja vaikeuttaa julkisia hankintoja.

24.

kiinnittää huomiota siihen, että komission esittämillä painopistealueilla on puutetta yhtenäisistä mittausmenetelmistä, joilla alue- ja paikallishallinto voisi arvioida eri ratkaisujen hyödyllisyyttä.

25.

toteaa, että kuntiin ja alueille hajautettu energiantuotanto on sähkönjakelun ja toimintavarmuuden kannalta tarkoituksenmukaista ja antaa mahdollisuuden yhdistää erilaisia energian tuotantotapoja. Siksi komitea tukee lämpimästi komission suunnitelmia lisätä tiedon ja hyvien käytäntöjen vaihtoa uusista tieto- ja viestintäteknologiaan pohjautuvista liiketoimintamalleista hajautetussa tuotannossa ja panostaa siihen liittyvään tutkimukseen ja kehittämiseen.

26.

toteaa, että tiedonannossa ei ole nostettu esille vihreän tieto- ja viestintäteknologian edistämistä julkisissa hankinnoissa ja kehottaa kehitettäväksi menettelytapoja, joilla alue- ja paikallishallinto voi julkisissa hankinnoissaan ja erityisesti esikaupallisessa menettelyssä nykyistä helpommin priorisoida energiatehokkuutta ja siihen liittyvän tieto- ja viestintäteknologian kehittämistä.

27.

vastaa myönteisesti komission tiedonannossa esittämään odotukseen tiiviistä yhteistyöstä alueiden komitean kanssa ja ehdottaa, että

tiedonannon aiheeseen liittyvässä eurooppalaisessa tapahtumassa voitaisiin järjestää alue- ja paikallishallinnolle tarkoitettu näyttely ja kilpailu parhaista tieto- ja viestintäteknologiaa energiatehokkuudessa hyödyntävistä hankkeista ja että komitea on valmis osallistumaan sekä näyttelyn että itse tapahtuman ohjelmaan

komissio laatisi yhdessä alueiden komitean ja muiden toimijoiden kanssa käytännön oppaan siitä, miten alue- ja paikallishallinto voi hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa ilmastonmuutossuunnitelmissaan

28.

ehdottaa, että komissio seuraavassa tieto- ja viestintäteknologiaa ja ympäristöä koskevassa tiedonannossaan keväällä 2009

laajentaisi näkökulmaa energiatehokkuudesta kestävään kehitykseen

liittäisi siihen konkreettisen toimintasuunnitelman, johon sisältyvät yksilöidyt tavoitteet, toimenpiteet ja määräajat

ottaisi mukaan uusina alueina ainakin liikenteen ja julkisen hallinnon yleisten toimintatapojen muutostarpeet

huomioisi alue- ja paikallishallinnon aseman ja tarpeet.

Alueiden komitean keskeiset näkemykset

29.

Kuten komitea on jo aikaisemmin todennut, energiatehokkuudesta ja uusiutuvan energian lisääntyvästä käytöstä tulee muodostaa keskeinen osa Euroopan energiapolitiikkaa. Investoinnit tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämiseen energiatehokkuutta lisäävällä tavalla auttavat kuntia ja alueita hallitsemaan ilmastomuutosta, hajauttamaan energiatuotantoa ja vähentämään energiankulutusta sekä tarjoamaan paikalliselle yritystoiminnalle uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

30.

Komitea pitää erittäin tärkeänä Euroopan komission suunnitelmia hyödyntää ideoiden validoimisessa ja testauksessa kaupunkiseutujen kokemuksia ja tehdä niiden lisäksi yhteistyötä olemassa olevien alue- ja paikallishallinnon verkostojen kanssa. Monista eri rooleistaan (kuten esimerkiksi regulaattori, kuluttaja, palveluntuottaja, energian käyttäjä ja tarjoaja, alkusykäyksen antaja, asiantuntija ja käyttäytymismallin antaja) johtuen kunnilla ja alueilla on monta syytä antaa täysi tukensa tieto- ja viestintäteknologian täysimääräiseen hyödyntämiseen energiatehokkuuden lisäämisessä. Komitea pyrkii omia mahdollisuuksiaan hyödyntäen lisäämään kaupunkiseutujen ja alue- ja paikallishallinnon verkostojen tietoisuutta tällaisista mahdollisuuksista ja kannustaa niitä osallistumaan kumppanuusprosessiin.

31.

Komitea toivoo komission lisäävän panostustaan alan standardointiin, jotta alue- ja paikallishallinto saisi käyttöönsä paremmin yhteentoimivia tuotteita. Standardointi ja laatukriteerit edistävät myös kilpailua markkinoilla ja helpottavat energiatehokkuuden kannalta myönteisten julkisten hankintojen tekoa.

32.

Yhteistä ympäristövastuuta edustava alue- ja paikallishallinto voi toimia, unionin ja jäsenvaltioiden tukemana, edelläkävijänä ja esimerkin antajana lisättäessä energiatehokkuutta tieto- ja viestintäteknologian avulla. Tähän edelläkävijän rooliin sisältyy muun muassa uuden kumppanuuden muodostamista tieto- ja viestintäteknologian yritysten ja energiatuottajien kanssa, energiankäytöltään älykkäiden julkisten rakennusten ja älykkäiden julkisten alueiden valaistuksen toteuttamista sekä energiatehokkuuden lisäämistä hallinnossa ja palveluissa.

33.

Komitea esittää, että Euroopan komissio voisi seuraavassa samaan aihepiiriin liittyvässä tiedonannossaan julkaista unionin toimintasuunnitelman tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisestä kestävän kehityksen edistämisessä. Komitea pitää välttämättömänä myös liikenteen ottamista mukaan kokonaistarkasteluun ja sisällyttää toimintasuunnitelmaan kattavan hiilidioksidipäästöjen vähentämisen e-strategian, sektorikohtaiset määrälliset tavoitteet näille päästöille, unionin ja jäsenvaltioiden toimenpiteet näiden tavoitteiden saavuttamiseksi sekä kehityksen seurannan indikaattorien määrittelyn.

Bryssel 27. marraskuuta 2008

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Luc VAN DEN BRANDE


Top