Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AR0133

    Alueiden komitean Lausunto aiheesta EUroopan Luovuuden Ja Innovoinnin Teemavuosi (2009)

    EUVL C 257, 9.10.2008, p. 46–50 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.10.2008   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 257/46


    Alueiden komitean Lausunto aiheesta EUroopan Luovuuden Ja Innovoinnin Teemavuosi (2009)

    (2008/C 257/09)

    ALUEIDEN KOMITEA

    suhtautuu myönteisesti komission aloitteeseen Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuodesta (2009). Lissabonin tavoitteiden mukaan Euroopasta on tarkoitus tehdä maailman innovatiivisin osaamisyhteiskunta, ja Euroopan luovuuspotentiaali on perusta tavoitteiden saavuttamiselle.

    korostaa, että kulttuuri, luovuus ja innovointi ovat kasvun, investointien ja uusien työpaikkojen keskeinen lähde Euroopan kaupungeissa, alueilla ja kunnissa.

    korostaa tässä yhteydessä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen erityisroolia perustaitojen kehittämisessä. Perustaidoilla tarkoitetaan tietoja, kykyjä ja asenteita, joiden avulla ihmiset kykenevät elämään, työskentelemään ja opiskelemaan menestyksekkäästi Euroopan nyky-yhteiskunnissa.

    korostaa, että aloite soveltuu erinomaisesti kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuoden jatkoksi. Eurooppalaisten teemavuosien aihealueiden nivoutuminen toisiinsa tukee tavoitetta, että teemavuosiin liittyvillä toimilla olisi vaikutusta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

    panee merkille, että teemavuoden toteuttamiseen ei ole käytettävissä erillisiä määrärahoja. Jos luovuus käsitetään Euroopan yhteiskuntien kehityksen voimavaraksi, toimien rajoittaminen pelkästään koulutukseen ja kulttuuriin on epätarkoituksenmukaista. Monialainen ajattelu synnyttää uusia, luovia ratkaisuja.

    Esittelijä

    :

    Gerd HARMS Brandenburgin Eurooppa- ja liittovaltioasiain valtuutettu ja osavaltiokanslian valtiosihteeri (DE, PSE)

    Viiteasiakirja

    Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuodesta (2009)

    KOM(2008) 159 lopullinen — 2008/0064 COD

    I   POLIITTISET SUOSITUKSET

    ALUEIDEN KOMITEA

    1.

    suhtautuu myönteisesti komission aloitteeseen Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuodesta (2009). Luovuus ymmärretään komission ehdotuksessa perustellusti erittäin laajasti kyvyksi löytää uudenlaisia ratkaisuja mitä erilaisimmilla inhimillisen toiminnan osa-alueilla, ja se on innovoinnin ehdoton edellytys. Lissabonin tavoitteiden mukaan Euroopasta on tarkoitus tehdä maailman innovatiivisin osaamisyhteiskunta, ja Euroopan luovuuspotentiaali on perusta tavoitteiden saavuttamiselle.

    2.

    yhtyy komission analyysiin luovuuden ja innovointikyvyn kehittymisen perusedellytyksistä. Komitea korostaa tässä yhteydessä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen erityisroolia perustaitojen kehittämisessä. Perustaidoilla tarkoitetaan tietoja, kykyjä ja asenteita, joiden avulla ihmiset kykenevät elämään, työskentelemään ja opiskelemaan menestyksekkäästi Euroopan nyky-yhteiskunnissa.

    3.

    tukee komission näkemystä, jonka mukaan koulutus on merkittävä tekijä luovuuden kehittämisessä, ja katsoo, että luovuuden tärkeyttä ei pidä korostaa vain esikoulussa ja alaluokilla. Taideaineiden on säilytettävä merkityksensä koko kouluajan. Luovuutta ei myöskään saa rajoittaa pelkästään ns. luoviin aineisiin. Luovan ongelmanratkaisun ja innovatiivisen ajattelun taidon on oltava osa kaikkea virallista oppimista. Komitea korostaa tässä yhteydessä etenkin monikielisyyden merkitystä.

    4.

    painottaa, että huippuosaamisen edistämisen ohella kaikilla alueilla on varmistettava hyvä perus- ja ammattikoulutus, sillä se on henkilökohtaisen ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin sekä alueiden innovointikyvyn perusta.

    5.

    korostaa, että kulttuuri, luovuus ja innovointi ovat kasvun, investointien ja uusien työpaikkojen keskeinen lähde Euroopan kaupungeissa, alueilla ja kunnissa. Alueiden menestyminen Euroopan laajuisessa ja maailmanlaajuisessa kilpailussa edellyttää niiden luovuuspotentiaalin ja innovointivalmiuksien kehittämistä. Alue- ja paikallisyhteisöt vastaavat yleensä elinikäisten oppimismahdollisuuksien järjestämisestä, aktiivisesta työmarkkinapolitiikasta, alueellisten innovaatiostrategioiden kehittämisestä sekä innovatiivisten ja luovien taloudenalojen edistämisestä.

    6.

    painottaa jälleen kuntien ja alueiden suurta merkitystä innovatiivisten ympäristöjen kehittäjinä. Tässä yhteydessä voidaan mainita alueelliset innovaatiopolitiikat, teknologiakeskukset, yrityshautomot, tiedepuistot ja riskipääomarahastot.

    7.

    kiinnittää huomiota siihen, että tämä ei koske ainoastaan luovaa taloutta ja nykyaikaisia osaamispohjaisia teollisuudenaloja. Pikemminkin nyky-yhteiskuntien sosiaaliset ja taloudelliset haasteet vaativat kaikilla tasoilla luovia ratkaisuja sosiaalisten, ympäristöllisten ja taloudellisten ongelmien selvittämiseksi.

    8.

    suhtautuu erityisen myönteisesti siihen, että komissio ilmaisee säädösehdotuksessaan suorasanaisesti arvostavansa alue- ja paikallisyhteisöjen roolia. Ehdotuksessa korostetaan nimittäin, että

    luovuuden ja innovoinnin teemavuoden tehtävien täyttäminen edellyttää yhteisö-, jäsenvaltio-, alue- ja paikallistason toimenpiteiden yhdistämistä

    teemavuoteen osallistuminen antaa alue- ja paikallisyhteisöille mahdollisuuden parantaa toimiensa tuloksekkuutta ja tehokkuutta

    alue- ja paikallisyhteisöjen osallistumisesta on hyötyä toteutettaessa suunniteltuja toimenpiteitä yhteisö- ja jäsenvaltiotasolla.

    9.

    yhtyy tähän arvioon ja kannattaa alue- ja paikallisyhteisöjen laaja-alaista osallistumista Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuoteen.

    Aloitteen yksityiskohtainen arviointi

    10.

    tukee luovuuden ja innovoinnin teemavuodelle asetettuja tavoitteita (2 artikla). Tavoitteiden kokonaisvaltaisen määrittelytavan ansiosta Euroopan luovuuspotentiaalin kehittäminen ja hyödyntäminen voidaan käsittää hyvin laajasti eikä se rajoitu vain taidenäkökohtiin. Komitea toteaa, että luovuuden ja innovoinnin teemavuotena on välttämätöntä edistää ja korostaa erityisesti elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia tarjoavien laitosten, kulttuuri-instituutioiden ja -toimijoiden sekä talouselämän, tiedemaailman ja kansalaisyhteiskunnan välisiä monialaisia toimia. Lisäksi on tarpeen edistää luovuuteen oppimista. Se perustuu tietojen etsimiseen ja tietämyksen rakentamiseen vastakohtana jäljittelemiseen ja muistiin nojautuvalle opiimiselle.

    11.

    korostaa, että aloite soveltuu erinomaisesti kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuoden jatkoksi. Eurooppalaisten teemavuosien aihealueiden nivoutuminen toisiinsa tukee tavoitetta, että teemavuosiin liittyvillä toimilla olisi vaikutusta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuonna toteutettavilla toimilla pyritään lisäämään eurooppalaisen yhteiskunnan avoimuutta, suvaitsevuutta ja joustavuutta, ja ne liittyvät tiiviisti myös luovuuteen ja innovointiin. Nimenomaan muiden kulttuureiden ilmaisumuotojen ja suuntausten tarkastelu ja kohtaaminen voivat edistää luovuutta ja tarjota uudenlaisia tapoja lähestyä omia kysymyksiä.

    12.

    panee merkille, että komissio viittaa ehdotuksessaan erityisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston määrittelemiin vaatimuksiin elinikäisen oppimisen avaintaidoista. AK viittaa aihetta koskevasta suosituksesta antamaansa lausuntoon (1), jossa korostetaan erityisesti matemaattisten ja luonnontieteellisten taitojen merkitystä. Lisäksi lausunnossa tähdennetään, että on tärkeää kannustaa naisia näille aloille elinikäisen oppimisen edistämiseen tarkoitetuin välinein. Euroopan yhteiskunnat ovat tulevaisuudessa yhä riippuvaisempia siitä, että nuoret, ja erityisesti nuoret naiset, saadaan kiinnostumaan tieteellisistä ja teknisistä koulutusaloista sekä insinööritieteiden opinnoista ja insinöörin ammatista.

    13.

    toteaa, että työelämän, yhteiskunnan ja korkeakoulutuksen yhteisvaikutus on tärkeä innovaatioiden ja kasvun edellytys alue- ja paikallistasolla. Sosiaalisen koheesion ja kestävän kehityksen varmistamiseksi tarvitaan osallistavaa ja syrjimätöntä infrastruktuuria, joka rohkaisee aktiiviseen kansalaisuuteen ja yhteiseen vastuunkantamiseen.

    14.

    kehottaa parantamaan yleissivistävää ja ammatillista koulutusta. Tavoitteena on nostaa Euroopan tärkeimmän pääoman eli nuorten arvoa mahdollisimman paljon. Koulutuksessa tulee antaa erityissija teknologiaopinnoille tutkimuksen ja kehityksen sekä innovoinnin edistämiseksi Euroopassa. Myös asianmukaisen humanistisen koulutuksen antamiseen tulee kiinnittää huomiota. Koulutusjärjestelmässä on tärkeää antaa ansaittu sijansa Euroopan kulttuurin ja historian opetukselle.

    15.

    on toistuvasti muistuttanut, että tutkimustoiminnan, nuorten tutkijoiden koulutuksen, tutkijoiden liikkuvuuden sekä unionitason tieteellisen yhteistyön tukeminen on erityisen merkityksellistä. Tutkimusmyönteisen ilmapiirin luominen, patenttien edistäminen sekä niiden tehokas suoja tukevat innovointiprosesseja niin yhteiskunnassa kuin talouselämässä.

    16.

    painottaa, että on välttämätöntä luoda normeja teollis- ja tekijänoikeuksien suojelemiseksi sekä laatia eurooppalainen peruskirja teollis- ja tekijänoikeuksien hallinnasta.

    17.

    korostaa tässä yhteydessä rakennerahastojen, etenkin aluekehitysrahaston, keskeistä merkitystä tuettaessa tieteellisten tulosten muuttamista innovatiivisiksi tuotteiksi ja menetelmiksi.

    18.

    pahoittelee sitä, että aloite esitetään vasta nyt. Näin lyhyt valmisteluaika vaarantaa teemavuoden onnistumisen. Siksi on erittäin tärkeää, että komissio pyrkii nyt kaikin tavoin saamaan mahdollisimman monet kumppanit mukaan prosessiin.

    19.

    korostaa audiovisuaalisten viestimien erityisroolia luovuutta edistävän ympäristön kehittämisessä. Lahjakkuuksien edistämisen, huippuluokan koulutuskeskusten ja mediatalouden väliset yhteydet johtavat monilla Euroopan alueilla menestyksekkäiden taloudellisten klustereiden luomiseen. Tällaiselle kehitykselle tulisi luovuuden ja innovoinnin teemavuoden yhteydessä antaa erityistä tunnustusta.

    20.

    pahoittelee sitä, ettei komission ehdotuksessa tuoda esiin EU:n liikkuvuusohjelmien tarjoamia moninaisia mahdollisuuksia. Opiskelijoiden liikkuvuus ja Euroopan alueiden välisestä vaihdosta saadut kokemukset voivat edistää merkittävästi nuorten luovuus- ja innovointipotentiaalin vapautumista.

    21.

    pahoittelee niin ikään sitä, ettei ehdotetussa päätöksessä säädetä lainkaan aloitteen onnistumisen arvioinnista eikä siinä määritellä tavoitteiden saavuttamisen edellytyksiä.

    22.

    katsoo, että luovuuden ja innovoinnin teemavuosi voi onnistua vain, jos komissio ottaa kokonaisuudessaan tehtävän hoitaakseen ja että kaikkien pääosastojen mahdollisuudet hyödynnetään. Lisäksi tarvitaan jäsenvaltioiden, kuntien ja alueiden sekä paikallisyhteisöjen vankkaa tukea. AK esittääkin, että koulutuspolitiikan lisäksi myös muut politiikanalat otetaan aktiivisesti huomioon teemavuotta järjestettäessä.

    23.

    tuo esiin, että luovuuden ja innovoinnin edistäminen on osa monia alueellisia ja paikallisia kehityssuunnitelmia. Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuotta toteutettaessa tulisi välttää antamasta sellaista kuvaa, että resurssit olisi hankittava yksinomaan komission aloittein. Juuri kyseisenä vuonna olisi korostettava kuntien, alueiden ja jäsenvaltioiden onnistuneita lähestymistapoja ja tuettava parhaiden käytänteiden levittämistä. Kaikissa komission aloitteissa on kunnioitettava toissijaisuusperiaatetta.

    24.

    muistuttaa paikallis- ja alueviranomaisten sekä kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden monipuolisista kokemuksista, jotka tulevat esiin esimerkiksi kunta- ja aluepoliittisten toimien sekä AK:n järjestämän Open Days -tapahtuman yhteydessä. Kyseiset kokemukset ilmentävät Euroopan kunnille ja alueille ominaisen luovuuden ja innovoinnin kehittämisen ja tukemisen moninaisia tapoja.

    25.

    panee merkille, että teemavuoden toteuttamiseen ei ole käytettävissä erillisiä määrärahoja. Toimien rahoitusta käsiteltäessä komission ehdotuksessa mainitaan suoraan vain elinikäisen oppimisen ohjelma 2007–2013 ja Kulttuuri-ohjelma 2007–2013. Käsillä olevat luovuutta ja innovointia koskevat kysymykset ovat kuitenkin huomattavasti näiden ohjelmien soveltamisalaa laajempia. Erityisesti olisi syytä tarkastella tieteitä, talouselämän ja tiedemaailman yhteistyötä, liikkuvuutta EU:ssa, maaseudun kehittämistä ja sosiaalipolitiikkaa, mutta myös muihin näkökohtiin olisi kiinnitettävä huomiota. Jos luovuus käsitetään Euroopan yhteiskuntien kehityksen voimavaraksi, toimien rajoittaminen pelkästään koulutukseen ja kulttuuriin on epätarkoituksenmukaista. Monialainen ajattelu synnyttää uusia, luovia ratkaisuja.

    26.

    toteaa, että komission ehdotuksen 4.4 kohdassa puhutaan viestintätoimien uudelleenkohdentamisesta teemavuoden aiheisiin. Uudelleenkohdentamista ei kuitenkaan käsitellä sen tarkemmin toimenpiteitä esiteltäessä. AK toteaa, että tällaiset toimet on välttämättä koordinoitava yhteisö-, jäsenvaltio- sekä alue- ja paikallistason kesken.

    27.

    tarjoutuu tukemaan komissiota ja tekemään sen kanssa yhteistyötä Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuotta toteutettaessa. Kunnat, alueet ja paikallisyhteisöt ovat luontevia kumppaneita tällaisessa hankkeessa, ja ne ovat monien luovien ratkaisujen tyyssija. AK odottaa, että komissio ottaa sen täysimittaisesti mukaan teemavuoden toimintaan ja antaa sille hyvissä ajoin kattavaa tietoa kaikista toimista.

    II   SUOSITUKSET MUUTOSEHDOTUKSIKSI

    Muutosehdotus 1

    2 artiklan 1 kohta

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuoden yleistavoitteena on tukea jäsenvaltioiden toimia, joilla edistetään elinikäisen oppimisen avulla luovuutta, joka on innovoinnin liikkeelle paneva voima ja keskeinen tekijä henkilökohtaisten ja ammatillisten sekä yrittäjyyteen liittyvien ja yhteiskunnallisten taitojen kehittymisen ja kaikkien yksilöiden sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta.

    Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuoden yleistavoitteena on tukea jäsenvaltioiden sekä paikallis- ja alueyhteisöjen toimia, joilla edistetään elinikäisen oppimisen avulla luovuutta, joka on innovoinnin liikkeelle paneva voima ja keskeinen tekijä henkilökohtaisten ja ammatillisten sekä yrittäjyyteen liittyvien ja yhteiskunnallisten taitojen kehittymisen ja kaikkien yksilöiden sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta.

    Perustelu

    Vaikka jäsenvaltiot hoitavat yhteydenpidon komission kanssa, aihetta käsiteltäessä puututaan moniin erittäin tärkeisiin kysymyksiin, jotka kuuluvat suoraan paikallis- ja alueyhteisöjen toimivaltaan.

    Muutosehdotus 2

    3 artiklan toinen kohta

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    Yhteisön 6 artiklan mukaisesti osarahoittaman toiminnan lisäksi komissio tai jäsenvaltiot voivat yksilöidä muita teemavuoden tavoitteiden mukaisia toimintoja ja sallia teemavuoden nimen käytön kyseisten toimintojen markkinoinnissa edellyttäen, että ne edistävät 2 artiklassa esitettyjen tavoitteiden saavuttamista.

    Yhteisön 6 artiklan mukaisesti osarahoittaman toiminnan lisäksi komissio, tai jäsenvaltiot tai paikallis- ja alueyhteisöt voivat yksilöidä muita teemavuoden tavoitteiden mukaisia toimintoja ja sallia teemavuoden nimen käytön kyseisten toimintojen markkinoinnissa edellyttäen, että ne edistävät 2 artiklassa esitettyjen tavoitteiden saavuttamista. Muita valtiovallasta riippumattomia toimijoita kannustetaan osallistumaan teemavuoden toimintaan asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

    Perustelu

    Euroopan teemavuoden nimen käyttöä ei saa rajoittaa vain jäsenvaltiotasolle. On välttämätöntä, että teemavuodesta tulee vilkas ja sen toteuttamiseen osallistuu monia toimijoita.

    Muutosehdotus 3

    5 artikla

    Komission ehdotus

    AK:n muutosehdotus

    Komissio kutsuu kansalliset koordinaattorit koolle, jotta Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuoden toteuttaminen voidaan sovittaa yhteen Euroopan tasolla ja jotta voidaan vaihtaa tietoa teemavuoden toteuttamisesta eri jäsenvaltioissa.

    Komissio kutsuu kansalliset koordinaattorit koolle, jotta Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuoden toteuttaminen voidaan sovittaa yhteen Euroopan tasolla ja jotta voidaan vaihtaa tietoa teemavuoden toteuttamisesta eri jäsenvaltioissa. Kokouksiin kutsutaan myös alueiden komitean ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitean edustajat.

    Perustelu

    Vain alueiden komitean ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitean osallistumisella voidaan varmistaa, että paikallis- ja alueviranomaisten intressit ja panokset otetaan järjestelmällisesti ja asianmukaisesti huomioon.

    Bryssel 19. kesäkuuta 2008

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Luc VAN DEN BRANDE


    (1)  CdR 31/2006 fin.


    Top