Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XP0905(01)

    Euroopan unionin kansallisten parlamenttien Eurooppa-valiokuntien konferenssi (COSAC) — 37. COSACin hyväksymä lausunto — Berliini, 13. – 15. toukokuuta 2007

    EUVL C 206, 5.9.2007, p. 7–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.9.2007   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 206/7


    Euroopan unionin kansallisten parlamenttien Eurooppa-valiokuntien konferenssi (COSAC)

    37. COSACin hyväksymä lausunto

    Berliini, 13.–15. toukokuuta 2007

    (2007/C 206/02)

    1.   Euroopan tulevaisuus

    1.1

    COSAC tunnustaa puheenjohtajavaltion ponnistelut Euroopan unionin kaikkien jäsenvaltioiden hallitusten sekä yhteisön toimielinten edustajien kokoamiseksi Berliiniin Rooman sopimusten allekirjoittamisen 50-vuotispäivänä. COSAC panee merkille Berliinin julistuksen merkityksen ja toivoo sen antavan kauaskantoisen myönteisen sysäyksen Euroopan yhdentymiselle. COSAC kehottaa kansallisia parlamentteja lisäämään kyseistä asiakirjaa koskevaa tiedotusta.

    1.2

    COSAC suhtautuu myönteisesti puheenjohtajavaltio Saksan pyrkimyksiin ottaa perustuslakisopimus uudelleen yhteisön esityslistalle. Keskustelu aiheesta etenee ratkaisevaan vaiheeseen raportin myötä, jonka puheenjohtajavaltio Saksa esittää kesäkuun Eurooppa-neuvostolle. COSAC arvostaa puheenjohtajavaltion omaksumaa päättäväistä asennetta institutionaalisen ratkaisun löytämiseksi ennen Euroopan parlamentin vaaleja vuonna 2009.

    1.3

    COSAC kannattaa ajatusta jäsenvaltioiden hallitusten edustajien konferenssille vuoden loppupuoliskolla annettavasta selkeästä toimeksiannosta ja aikataulusta sellaisen ratkaisun löytämiseksi, joka mahdollisesti erilaisesta ulkomuodosta huolimatta noudattelee suurelta osin Euroopan perustuslakia koskevan sopimuksen pääsisältöä ja tavoitteita. Ratkaisussa tulisi ottaa huomioon joissakin jäsenvaltioissa ilmaistut huolenaiheet ja vastata niihin, ja sen tulisi edistää demokratiaa, avoimuutta ja päätöksenteon tehokkuutta sekä kansalaisten oikeuksien turvaamista. Lisäksi siinä tulisi puuttua ilmastonmuutokseen ja energian toimitusvarmuuteen liittyviin haasteisiin. COSAC odottaa, että kansalliset parlamentit ja Euroopan parlamentti pidetään täysimääräisesti mukana prosessissa ja että niiden kannat otetaan asianmukaisesti huomioon. COSAC vaatii, että institutionaalisessa ratkaisussa otetaan huomioon kansallisten parlamenttien tärkeä rooli Euroopan yhdentymisessä ja eurooppalaisen politiikan laatimisprosessissa. Niiden tulevan roolin on oltava vähintään niin vahva kuin mitä perustuslakisopimuksessa on kaavailtu. Perustuslakisopimukseen liitetyt pöytäkirja kansallisten kansanedustuslaitosten asemasta Euroopan unionissa sekä pöytäkirja toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden soveltamisesta on säilytettävä ja pantava paremmin ja tehokkaammin täytäntöön. Sama koskee uutta järjestelmää, jossa komissio toimittaa kaikki ehdotukset suoraan kansallisille parlamenteille, kehottaa niitä reagoimaan politiikan laatimisprosessin parantamiseksi ja vastaa kirjallisesti näihin kommentteihin.

    1.4

    COSAC panee merkille, että Euroopan parlamentti suunnittelee ja järjestää tapaamista kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa (Agora). Se ehdottaa yhteisiä parlamentaarisia tapaamisia kansallisten parlamenttien ja Euroopan parlamentin välillä mielipiteiden vaihtamiseksi sekä Eurooppa-neuvoston tulosten ja sen arvioimiseksi, mitkä ovat mahdollisuudet uudistaa sopimusta odotetun hallitustenvälisen konferenssin aikana.

    2.   Yhteistyö Euroopan komission ja neuvoston kanssa

    2.1

    Kansalliset parlamentit suhtautuvat myönteisesti lisäarvoa tuovaan uuteen mekanismiin, jonka puitteissa komissio toimittaa kaikki uudet ehdotukset ja kuulemisasiakirjat suoraan kansallisille parlamenteille. Tämän järjestelyn parantamiseksi COSAC kehottaa yhdenmukaistamaan komission kuulemisasiakirjojen esittämismenettelyn. COSAC pitää myönteisinä komission ponnisteluja toimittaa kansallisille parlamenteille perustellut vastaukset niiden huomautuksiin ja perustella enemmän ehdotuksiaan. COSAC kehottaa komissiota vastaamaan kansallisten parlamenttien lausuntoihin kahden kuukauden sisällä ja reagoimaan näkyvästi, jos huomattava määrä kansallisia parlamentteja näkee ongelmia tietyssä ehdotuksessa verrannollisista syistä. COSAC ottaisi mielellään vastaan lisäselvityksen järjestelmästä, jonka mukaisesti komissio aikoo käsitellä kansallisten parlamenttien lausuntoja. Lisäksi COSAC painottaa, että on tärkeää käännättää komission kuulemisasiakirjat kaikille virallisille kielille.

    2.2

    COSAC kehottaa komissiota jatkamaan ponnistelujaan ehdotustensa perustelemiseksi paremmin toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden kannalta Amsterdamin sopimuksen toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden soveltamista koskevan pöytäkirjan mukaisesti. Kansalliset parlamentit suhtautuisivat myönteisesti myös oikeusperustan valintaa koskeviin selvityksiin.

    2.3

    COSAC kannustaa kansallisia parlamentteja siirtämään havaintonsa EU:n toimia koskevista ehdotuksista IPEXin verkkosivustolle edistääkseen mielipiteiden vaihtoa kansallisten parlamenttien välillä. Komission kansallisten parlamenttien lausuntoihin antamien vastausten tulisi olla myös muiden kansallisten parlamenttien käytettävissä. COSAC kehottaa komissiota arvioimaan mahdollisuutta siirtää kansallisten parlamenttien kanssa käymänsä kirjeenvaihto IPEXin verkkosivustolle.

    2.4

    COSAC kehottaa neuvostoa arvioimaan mahdollisuutta siirtää IPEXin verkkosivustolle jäsenvaltioiden toisen ja kolmannen pilarin puitteissa tekemiä ehdotuksia, etenkin sellaisia lainsäädäntöehdotuksia tai aloitteita, jotka liittyvät vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvan alueen toteuttamiseen ja joilla saattaa olla välitön vaikutus yksilöiden oikeuksiin ja vapauksiin.

    3.   Euroopan komission vuosittainen toimintastrategia 2008

    COSAC painottaa, että kansallisten parlamenttien on tärkeää saada aikaisessa vaiheessa tietoa komission toimintahankkeista. COSAC odottaa, että komission ilmoitusta käynnistää kansallisten parlamenttien kanssa kriittinen vuoropuhelu komission poliittisista painopisteistä seuraa konkreettista toimintaa, myös COSACin puitteissa. COSAC toivoo, että komissio ottaa kansallisten parlamenttien kannat huomioon laatiessaan vuoden 2008 lainsäädäntö- ja työohjelmaansa.

    4.   Ilmastonmuutos ja ilmastonsuojelu — EU:n rooli

    4.1

    Ilmastonmuutoksesta on tullut suuri julkinen huolenaihe Euroopassa. Myös COSACin kanta on, että Euroopan unionille on laadittava yhtenäinen ilmasto- ja energiapolitiikka, jonka pitäisi taata ympäristön kestävyys, edistää EU:n taloudellista kasvua ja tukea sen maailmanlaajuista kilpailukykyä.

    4.2

    COSAC korostaa EU:n päättäväisyyttä johtavan roolin omaksumiseksi ilmastonmuutoksen torjumisessa. Se suhtautuu myönteisesti kevään 2007 Eurooppa-neuvostossa saavutettuun yksimielisyyteen yhteisön kokonaisvaltaisesta politiikasta ilmastonsuojelun ja energian alalla. COSAC kannattaa EU:n sitoumusta vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja suhtautuu myönteisesti sen halukkuuteen nostaa tavoitetta 30 prosenttiin sillä ehdolla, että muut kehittyneet maat sitoutuvat vastaaviin päästövähennyksiin ja taloudellisesti edistyneemmät kehittyvät maat osallistuvat vähennyksiin asianmukaisesti velvollisuuksiensa ja voimavarojensa mukaisesti. COSAC kehottaa EU:n toimielimiä omaksumaan proaktiivisen asenteen neuvotteluissa kansainvälisestä ilmastonsuojeluohjelmasta, joka seuraa Kioton pöytäkirjaa.

    5.   Itäinen ulottuvuus — Venäjä, Itä-Eurooppa, Keski-Aasia

    5.1

    COSAC painottaa, että on tärkeää laajentaa eurooppalaista turvallisuuden, vakauden ja vaurauden aluetta. Siksi COSAC suhtautuu myönteisesti ponnisteluihin kiinnittää erityistä huomiota EU:n suhteisiin itäisiin naapureihinsa ja Keski-Aasiaan, jotta näillä alueilla saataisiin aikaan vaurautta ja demokratiaa.

    5.2

    COSAC kehottaa Euroopan unionin jäsenvaltioita noudattamaan Euroopan naapuruuspolitiikkaa johdonmukaisemmin ja yhtenäisemmin hyödyntäen täysimääräisesti Euroopan neuvoston välineitä ja kokemusta. COSAC alleviivaa, että on tarpeen vahvistaa Euroopan naapuruuspolitiikkaa EU:n itäisten naapureiden saattamiseksi vähitellen tasolle, joka on poliittisesti ja taloudellisesti verrannollinen EU:n tason kanssa.

    5.3

    COSAC korostaa Ukrainan vakauden ja turvallisuuden merkitystä koko alueelle ja tähdentää, että EU:n on välttämätöntä sitoutua vahvaan ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön Ukrainan kanssa. COSAC kehottaa kaikkia viimeaikaiseen poliittiseen kriisiin osallisia poliitikkoja ryhtymään kaikkiin mahdollisiin ponnisteluihin yhteisen ratkaisun löytämiseksi.

    5.4

    COSAC tunnustaa tarpeen parantaa alueellista yhteistyötä erityisesti Mustanmeren alueella, jonka kanssa EU:lla Romanian ja Bulgarian liittymisestä lähtien on ollut yhteistä rajaa. Alue tarjoaa suuria mahdollisuuksia taloudelliselle yhteistyölle ja kasvulle.

    5.5

    COSAC painottaa Keski-Aasian strategista merkitystä ja kehottaa laatimaan EU:n Keski-Aasiaa koskevan strategian, jolla pyritään vakauden, rauhan ja vaurauden tuomiseen koko Kaspianmerta ympäröivälle alueelle.

    5.6

    COSAC, joka haluaisi antaa todellista vauhtia Euroopan unionin ja Venäjän väliselle vuoropuhelulle, ilmaisee toiveensa, että kaikki esteet neuvotteluille Euroopan unionin ja Venäjän välisestä kumppanuus- ja yhteistyösopimuksesta poistetaan Samaran huippukokouksessa 18. toukokuuta 2007. COSAC on seurannut erittäin huolestuneena Moskovan, Pietarin ja Nizhni Novgorodin viime viikkojen tapahtumia. COSAC suhtautuu kuitenkin myönteisesti Euroopan unionin ja Venäjän federaation välisten ihmisoikeuksia koskevien keskustelujen viidenteen kierrokseen 3. toukokuuta 2007. COSAC vaatii yhtenäistä eurooppalaista Venäjä-politiikkaa, joka perustuu EU:n jäsenvaltioiden väliseen solidaarisuuteen niiden Venäjä-suhteiden osalta. Tässä yhteydessä ihmisoikeuksien ja demokraattisten arvojen vankka puolustaminen muodostaa keskeisen perustan EU:n ja Venäjän väliselle vuoropuhelulle.


    Top