Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007SC1720

    Komission yksiköiden valmisteluasiakirja - Oheisasiakirja Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä tieliikenteen raskaiden hyötyajoneuvojen päästöjen ja ajoneuvojen korjaamiseen tarvittavien tietojen saatavuuden osalta - Tiivistelmä vaikutusten arvioinnista {COM(2007) 851 final} {SEC(2007) 1718}

    /* SEK/2007/1720 lopull. */

    52007SC1720

    Komission yksiköiden valmisteluasiakirja - Oheisasiakirja Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä tieliikenteen raskaiden hyötyajoneuvojen päästöjen ja ajoneuvojen korjaamiseen tarvittavien tietojen saatavuuden osalta - Tiivistelmä vaikutusten arvioinnista {COM(2007) 851 final} {SEC(2007) 1718} /* SEK/2007/1720 lopull. */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel 21.12.2007

    SEK(2007) 1720

    KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

    Oheisasiakirja Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä tieliikenteen raskaiden hyötyajoneuvojen päästöjen ja ajoneuvojen korjaamiseen tarvittavien tietojen saatavuuden osalta Tiivistelmä vaikutusten arvioinnista {COM(2007) 851 final}{SEC(2007) 1718}

    KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

    Oheisasiakirja Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä tieliikenteen raskaiden hyötyajoneuvojen päästöjen ja ajoneuvojen korjaamiseen tarvittavien tietojen saatavuuden osalta Tiivistelmä vaikutusten arvioinnista

    Ilmanlaatu on parantunut viimeisten kymmenen vuoden aikana, mutta Euroopan unionissa ja etenkin sen kaupunkialueilla ja tiheästi asutuilla alueilla on edelleen merkittäviä ilmanlaatuun liittyviä ongelmia.

    Vuoteen 2020 mennessä EU on edelleen kaukana kuudennen ympäristöä koskevan toimintaohjelman tavoitteista. Vaikka nykyinen lainsäädäntö pantaisiin täytäntöön, jäljelle jää vielä huomattavia kielteisiä vaikutuksia terveyteen ja ympäristöön.

    Näiden ongelmien ratkaisemiseksi on harkittu lisätoimia seuraavien vaihtoehtojen pohjalta:

    - Politiikan säilyttäminen ennallaan

    - Euroopan tason sääntely

    - Sääntely jäsenvaltioissa

    - Jäsenvaltioiden verokannustimet

    - Ei sääntelyä.

    Vaikutusten arviointi on osoittanut, että raskaiden ajoneuvojen päästöjä on tarpeen edelleen vähentää (Euro VI), jotta parannetaan ilmanlaatua puuttumatta kuitenkaan sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan.

    Mikrohiukkaspäästöt muuttuvat tieteellisten arvioiden mukaan yhä ongelmallisemmiksi, ja Euroopan unionin tasolla yhdenmukaistetut päästörajat ovat tarpeen, jotta vältytään raskaiden ajoneuvojen jakelun ja liikenteen esteiltä ja saadaan huomattavasti vähennettyä kyseisten ajoneuvojen hiukkaspäästöjä kaikkialla EU:ssa. Hiukkasten määrän raja-arvoa esitetään alennettavan 66 prosenttia ja päästörajaksi ehdotetaan 0,01 g/kWh, mikä edellyttää tekniikan nykytilanteessa hiukkassuodattimien asentamista kaikkiin dieselkäyttöisiin ajoneuvoihin.

    Typen oksidien (NOx) ja hiilivetyjen (HC)[1] päästöjä koskevat täydentävät toimet ovat myös perusteltuja, kun otetaan huomioon, että jäsenvaltiot eivät muuten pysty täyttämään kansallisista päästörajoista annetun direktiivin (2001/81/EY) eikä ilmanlaatua koskevien direktiivien tarkistamisesta esitetyn ehdotuksen (KOM(2005) 447)[2] vaatimuksia. NOx-päästöjä ehdotetaan vähennettävän 80 prosenttia ja niiden raja-arvoksi esitetään 0,4 g/kWh. Moottoritekniikkaa ja jälkikäsittelytekniikkaa on tarpeen käyttää entistä enemmän, jotta saadaan täytettyä vaaditut NOx-päästörajat.

    Tämä vaikutusten arviointi kattaa erinäisiä muutoksia voimassa olevaan lainsäädäntöön. Muutokset vaikuttavat yleisesti siten, että ajoneuvojen päästörajat tiukentuvat entisestään, kun vähennetään ajoneuvojen tarpeettomista saastepäästöistä aiheutuvaa riskiä säätämällä soveltuvammista ja kattavammista sääntelyvaatimuksista asettamatta kuitenkaan kohtuuttomia kustannuksia. Lisäksi muutoksilla varmistetaan ajoneuvojen korjaamiseen tarvittavien tietojen standardoitu saatavuus.

    Vaikutusten arvioinnissa todetaan, että on aiheellista sovittaa EU:n tulevat päästöarvot Yhdysvaltojen arvoihin. Suurin osa sidosryhmistä, myös teollisuus, tukee sovittamista Yhdysvaltojen raja-arvoihin, ja vaikutusten arvioinnin mukaan se on kustannustehokas menettely.

    Näiden toimien tuloksena ilmanlaatu paranee huomattavasti ja samalla moottorien kehittämisen ja testauksen kustannukset alenevat. Ehdotus tekee mahdolliseksi sen, että valmistajat voivat tuottaa hyvin ympäristöystävällisiä moottoreita sekä Yhdysvaltojen että Euroopan markkinoille.

    Lisäksi jäsenvaltiot pystyvät ehdotuksen ansiosta täyttämään ilmanlaatua koskevat direktiivin vaatimukset.

    [1] Tässä asiakirjassa hiilivedyillä (HC) ja haihtuvilla orgaanisilla yhdisteillä (VOC) tarkoitetaan samaa asiaa.

    [2] Ilmanlaatua koskevalla direktiiviehdotuksella on tarkoitus muuttaa nykyistä ilmanlaadusta annettua sääntelyä eli direktiiviä 96/62/EY (puitedirektiivi), EYVL L 296, 21.11.1996, s. 55, sekä sen kolmea johdannaisdirektiiviä 1999/30/EY, 2000/69/EY 2002/3/EY ja neuvoston päätöstä 97/101/EY.

    Top