Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007SC1312

    Komission yksiköiden valmisteluasiakirja - Liitännäisasiakirja Ehdotus: neuvoston asetus, yhteisön järjestelmästä laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen ehkäisemiseksi, estämiseksi ja poistamiseksi - Tiivistelmä vaikutusten arvioinnistA {KOM(2007) 602 lopullinen} {SEK(2007) 1310} {SEK(2007) 1336}

    /* SEK/2007/1312 lopull. */

    52007SC1312

    Komission yksiköiden valmisteluasiakirja - Liitännäisasiakirja Ehdotus: neuvoston asetus, yhteisön järjestelmästä laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen ehkäisemiseksi, estämiseksi ja poistamiseksi - Tiivistelmä vaikutusten arvioinnistA {KOM(2007) 602 lopullinen} {SEK(2007) 1310} {SEK(2007) 1336} /* SEK/2007/1312 lopull. */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel 17.10.2007

    SEK(2007) 1312

    KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

    Liitännäisasiakirja Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, yhteisön järjestelmästä laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen ehkäisemiseksi, estämiseksi ja poistamiseksi TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA {KOM(2007) 602 lopullinen}{SEK(2007) 1310}{SEK(2007) 1336}

    TIIVISTELMÄ

    Komission ehdotusta yhteisön uudeksi strategiaksi laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen (Illegal, Unreported and Unregulated, IUU) ehkäisemiseksi, estämiseksi ja poistamiseksi koskevassa vaikutustenarvioinnissa esitetään mahdollisia vaihtoehtoja, joilla IUU-kalastuksen sekä sen ympäristöllisten ja sosioekonomisten vaikutusten vähentämiseen tähtäävää yhteisön politiikkaa tehostetaan.

    Raportissa korostetaan IUU-kalastuksen meriympäristölle ja kalastusteollisuuden taloudelliselle tilanteelle (niin yhteisössä kuin sen ulkopuolella) aiheuttamia suuria vahinkoja. Siinä annetaan tietoja ongelman laajuudesta ja selvitetään IUU-kalastusta harjoittavien toimijoiden kannustimia.

    Raportissa on yhteenveto yhteisön nykyisen, vuonna 2002 hyväksyttyyn toimintasuunnitelmaan perustuvan IUU-kalastuksen vastaisen politiikan päätuloksista. Siinä esitetään nykyhaasteet, joihin yhteisön on vastattava toimintansa tehostamiseksi (estää IUU-kalastuksesta peräisin olevien tuotteiden tuonti yhteisöön; saada toimijat ja valtiot luopumaan IUU-kalastuksen tukemisesta tai harjoittamisesta, erityisesti kun se tapahtuu sääntöjä noudattamattomien valtioiden lippuja käyttämällä; parantaa yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjen noudattamista yhteisön vesillä).

    Raportissa selvitetään seuraavien neljän mahdollisen yhteisön toimintalinjan tehokkuutta ja vaikutuksia:

    1. Nykypolitiikan jatkaminen ja keskittyminen nykyisen kehyksen täytäntöönpanoon ja sen valvontaan ilman uusia säädösehdotuksia.

    2. Keskittyminen yksinomaan EY:n ulkopuolella tapahtuvaan kalastustoimintaan (kansainvälisillä ja alueellisten kalastuksenhoitojärjestöjen toimilla).

    3. Toimia tapauskohtaisesti kunkin merkittävän IUU-kalastuksen kohteeksi joutuvan kannan tai alueen suhteen.

    4. Laatia kattava paketti, johon sisältyy sekä sääntelytoimenpiteitä että EY:n politiikkaa ohjaavia periaatteita, joilla katetaan niin EY:n vedet kuin muutkin vedet, täydennetään nykyistä kehystä ja varmistetaan sovellettavien sääntöjen parempi noudattaminen sekä annetaan EY:lle mahdollisuus toteuttaa kunnianhimoisia toimenpiteitä yksipuolisesti silloin, kun monenväliset toimenpiteet eivät vastaa EY:n odotuksia.

    Raportin mukaan viimeksi mainittu vaihtoehto on ainoa, jolla yhteisö voi vastata IUU-kalastuksen vastaisten toimiensa tehostamista koskevaan haasteeseen. Sen kattavuuden ansiosta yhteisön järjestelmän nykyiset porsaanreiät, jotka kannustavat IUU-kalastuksen jatkamiseen, saadaan tukittua. Tässä vaihtoehdossa tuetaan pitkälle meneviä toimenpiteitä kaikilla kyseisillä aloilla (tuonnin sertifiointijärjestelmä; yhteisön mahdollisuus panna täytäntöön yksipuolisia toimenpiteitä IUU-kalastusta tukevia tai harjoittavia valtioita tai kalastusaluksia vastaan; yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjen vakavista rikkomuksista langetettavien seuraamusten enimmäistasojen lähentäminen). Tästä vaihtoehdosta aiheutuu merkittäviä muutoksia ja mahdollisesti joitakin kustannuksia, jotka liittyvät erityisesti tämän lähestymistavan kaupalliseen ulottuvuuteen, ja se edellyttää liitännäistoimenpiteitä joissakin kehitysmaissa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tähän vaihtoehtoon sisältyvä kunnianhimoinen lähestymistapa on ainoa, joka vastaa ongelman laajuutta.

    Top