EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0067

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle - vuoden 2006 politiikan saavutukset

/* KOM/2007/0067 lopull. */

52007DC0067

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle - Vuoden 2006 politiikan saavutukset /* KOM/2007/0067 lopull. */


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 28.2.2007

KOM(2007) 67 lopullinen

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE SEKÄ ALUEIDEN KOMITEALLE

Vuoden 2006 politiikan saavutukset

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE SEKÄ ALUEIDEN KOMITEALLE

Vuoden 2006 politiikan saavutukset

1. TULOSTEN VUOSI EUROOPASSA

Komissio siirtyi vuonna 2006 uuteen vaiheeseen toteuttaessaan tavoitteita, jotka se asetti toimikautensa alussa. Komissio esitti 10. toukokuuta 2006 kunnianhimoisen toimintaohjelman " Tuloksia Euroopalle ", joka sisältää EU-kansalaisia hyödyttäviä konkreettisia toimia. Ohjelma perustuu kaksitahoiseen lähestymistapaan , joka osoittaa unionin pystyvän toimintaan samalla kun pyritään ratkaisemaan institutionaalisia ja perustuslaillisia kysymyksiä.

Kesäkuussa 2006 pidetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa EU-valtioiden ja hallitusten päämiehet sopivat kaksitahoisen lähestymistavan noudattamisesta ja saavuttivat yksimielisyyden toimielinten hallinnonuudistuksen aikataulusta. Lisäksi sovittiin, että jäsenvaltiot, Euroopan parlamentti ja komissio antavat Berliinissä 25. maaliskuuta 2007 poliittisen julistuksen Rooman sopimuksen 50. vuosipäivän johdosta.

Kansalaiset haluavat unionin toimivan heidän jokapäiväistä elämäänsä hyödyttävällä tavalla. Tämän vuoksi EU:n kestävän kehityksen strategia ja kasvua ja työllisyyttä koskeva Lissabonin strategia kuuluvat komission prioriteetteihin pyrittäessä varmistamaan Euroopan vaurautta, oikeudenmukaisuutta ja ympäristön kestävää kehitystä edistävä tulevaisuus. Uudistettu Lissabonin strategia tuli voimaan vuonna 2005, ja vuonna 2006 keskityttiin sen täytäntöönpanoon. Komission ja jäsenvaltioiden välinen uusi kumppanuus on alkanut tuottaa tuloksia, ja se on edistänyt talouskehitystä Euroopassa.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla saatettiin päätökseen neuvottelut Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa unionin vuosien 2007–2013 rahoituskehyksestä . Sopimuksen myötä komissio teki yli 30 tarkistettua ehdotusta tavoitteena käynnistää uuden sukupolven rahoitusohjelmat 1. tammikuuta 2007. Lisäksi neuvosto ja parlamentti tekivät marraskuussa sopimuksen, jolla uudistetaan EU:n talousarvion toteuttamista ja parannetaan EU:n rahoituksen saatavuutta. Uusilla säännöillä helpotetaan vuosien 2007–2013 monivuotisen rahoituskehyksen mukaisten EU:n ohjelmien toteuttamista.

Politiikan toteuttamisessa komissio on keskittynyt toteuttamaan vuoden 2006 työohjelmaansa. Työohjelman mukaisia ehdotuksia tehtiin vuoden aikana 74 ja vuoden 2007 alussa vielä yksi, joten toteutusaste on melkein 90 prosenttia. Tämä osoittaa, että komission työ perustuu strategisen suunnittelun ja ohjelmoinnin kiertoon, jossa keskitytään rajattuun määrään prioriteetteja. Tämän lisäksi komissio pystyi reagoimaan nopeasti muuttuvaan poliittiseen ympäristöön. Se joutui toteuttamaan esimerkiksi Libanonin kriisin aikana nopeasti toimia, jotka eivät olleet tiedossa vielä vuoden alussa.

Vuonna 2006 annetussa vihreässä kirjassa suositetaan, että vuonna 2005 käynnistetyn Euroopan avoimuusaloitteen jatkotoimena olisi käynnistettävä laaja julkinen keskustelu siitä, kuinka EU:n toimielinten avoimuutta ja saavutettavuutta voidaan parantaa. Komissio on perustanut Internet-sivuston, josta saa keskitetysti tietoa komission suoraan hallinnoimien ohjelmien edunsaajista . Komissio on myös julkaissut linkkejä niiden jäsenvaltioiden ylläpitämille Internet-sivustoille, jotka jo toimittavat tietoja jäsenvaltioiden kanssa yhteistyössä hallinnoitavien maatalousmenojen lopullisista edunsaajista. Komissio jatkoi suhteiden tiivistämistä kansallisten parlamenttien kanssa lähettämällä niille suoraan kaikki uudet ehdotuksensa ja kuulemisasiakirjansa. Kansallisia parlamentteja pyydettiin kommentoimaan komission lähettämiä asiakirjoja, jotta politiikan laatimista voidaan kehittää.

Komissio päätti tehdä viestinnästä keskeisen vastuualueen Euroopan unionissa ehdottamalla valkoisessa kirjassa, että viestinnästä tehdään EU:ssa oma politiikan alansa, joka palvelee kansalaisia ja toimii demokratian välineenä. Valkoisesta kirjasta järjestetty kuulemiskierros saatiin onnistuneesti päätökseen syyskuussa 2006. Sen jälkeen on vielä järjestetty neljä erityiskysymyksiin keskittynyttä sidosryhmien foorumia.

Lokakuussa 2005 käynnistettiin K-suunnitelma [1] (kansanvalta, kuunteleminen ja keskustelu) , jonka seuranta-asiakirja julkistettiin marraskuussa 2006[2]. Komissio järjesti asiasta lukuisia kokouksia ja toimia jäsenvaltioissa. Tavoitteena oli synnyttää aktiivista keskustelua EU-kansalaisten kanssa ja antaa heille mahdollisuus tuoda näkemyksensä eurooppalaisten päätöksentekijöiden tietoon.

Monikielisyys on keskeisessä asemassa pyrittäessä tuomaan EU lähemmäksi kansalaisia. Sillä pyritään takaamaan kulttuurin ja kielten monimuotoisuus ja oikeus kommunikoida EU:n toimielinten kanssa kaikilla virallisilla kielillä. Komissio valmisteli vuonna 2006 kolmen uuden virallisen kielen (bulgaria, romania ja iiri) käyttöönottoa 1. tammikuuta 2007.

2. HYVINVOINTI

Kasvua ja työllisyyttä koskeva Lissabonin strategia

Vuonna 2006 toteutettiin lukuisia kasvu- ja työllisyysstrategiaan kuuluvia toimia. Komissio kehotti vuoden 2006 alussa jäsenvaltioita kiristämään tahtia strategian toteuttamisessa. Edistymistä käsittelevästä komission vuosikertomuksesta käy ilmi, että asiat ovat todella edenneet. Poliittisilla toimilla on kuluneen vuoden aikana saatu aiempaa enemmän todellisia tuloksia , ja toimintaympäristöä on onnistuttu parantamaan yritysten investointien edistämiseksi ja työpaikkojen lisäämiseksi. Aiemmat uudistukset ovat alkaneet tuottaa konkreettisia tuloksia. On havaittavissa, että Lissabonin strategian tehokas toteuttaminen voi tuottaa paljon uusia työpaikkoja ja nopeuttaa talouskasvua selvästi.

Komissio ehdotti vuodelle 2006 tiukkoja sitoumuksia, joilla lujitetaan uudistuksia neljällä keskeisellä osa-alueella : osaaminen (koulutus, tutkimus- ja kehitystyö sekä innovointi); yritysten liiketoimintapotentiaalin vapauttaminen (erityisesti pk-yritykset); työnteon kannustaminen erityisesti nuorten (eurooppalaisen nuorisosopimuksen mukaisesti) ja ikääntyneiden työntekijöiden keskuudessa ja energia. Valtioiden ja hallitusten päämiehet vahvistivat kyseiset sitoumukset maaliskuussa 2006 pidetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Vuonna 2006 EU:n jäsenvaltiot tehostivat selvästi Lissabonin strategian toteuttamista kansallisella tasolla erityisesti niillä neljällä osa-alueella, jotka Eurooppa-neuvosto on nimennyt prioriteeteiksi. Jäsenvaltiot ovat lisänneet kokemusten ja hyvien ideoiden vaihtoa. Vaikka edistystä on tapahtunut koko EU:ssa, jäsenvaltioiden välillä on suuria eroja uudistusten laajuudessa ja nopeudessa.

Yhteisön Lissabonin ohjelman mukaiset EU-tason uudistukset etenevät hyvin. Komissio on tähän mennessä toteuttanut yli 75 prosenttia kaikista ohjelmaan sisältyvistä toimista. Koheesiopolitiikka on vakiinnuttanut asemansa keskeisenä taloudellisena EU-tason välineenä, jolla kasvua ja työllisyyttä koskevaa strategiaa toteutetaan käytännössä . Jäsenvaltioiden kanssa neuvoteltujen kansallisten strategisten viitekehysten mukaisesti kasvua ja työllisyyttä varten varattujen investointien arvon ennustetaan olevan jopa 200 miljardia euroa rakennerahastoissa. Myös muilla yhteisön välineillä, kuten maaseudun kehittämispolitiikalla, pyrittiin edistämään kasvun ja työllisyyden strategiaa. Työllisyyttä ja talouskasvua edistävä uusi kumppanuus on osoittautumassa tehokkaaksi välineeksi, jolla voidaan toteuttaa talousuudistuksia Euroopassa.

Innovaatiotoiminta

Komissio esitti kevään 2006 Eurooppa-neuvoston pyynnöstä laajapohjaisen innovaatiostrategian , jolla Euroopan innovaatiopolitiikka pyritään siirtämään toiminnallisempaan vaiheeseen. Eurooppalaiset johtajat antoivat strategialle tukensa Lahdessa 20. lokakuuta 2006 pidetyssä epävirallisessa huippukokouksessa.

Vuoden tärkeimpiä tapahtumia olivat tutkimuksen ja teknologian kehittämisen seitsemännen puiteohjelman hyväksyminen neuvostossa ja parlamentissa sekä neuvoston hyväksymä Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) seitsemäs ydinalan tutkimuksen ja koulutuksen puiteohjelma. Tutkimuksen ja teknologian kehittämisen puiteohjelmalla kasvatetaan T&K -menoja 41 prosenttia vuosina 2007–2013 (käyvin hinnoin). Vasta perustettu Euroopan tutkimusneuvosto ohjaa EU:n tasolla varoja tieteen eturintamassa toteutettavaan huipputason tutkimukseen. EU:n on tarkoitus ottaa vuonna 2007 ensi kertaa käyttöön uusi keskeisen teknologian rahoitusväline, yhteiset teknologia-aloitteet . Ne ovat pitkäaikaisia julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia, joilla vahvistetaan Euroopan asemaa strategisilla teknologia-aloilla.

Uudella kilpailukykyä ja innovaatioita edistävällä ohjelmalla pyritään aikaansaamaan 60 prosentin lisäys yrittäjyyttä ja innovaatioita tukeviin rahoitusvälineisiin. Tiedonannossa ” Pk-yritysten kasvun rahoittaminen ” esitetään rahoituksen saatavuuden parantamiseksi lisätoimia, jotka voivat johtaa EU:n antaman alkuvaiheen riskipääomarahoituksen kolminkertaistumiseen vuoteen 2013 mennessä. Komissio on myös ehdottanut, että jäsenvaltiot voisivat edistää merkittävästi yritystoiminnan tutkimusta verokannustimilla .

Vuonna 2006 valmisteltiin Euroopan teknologiainstituutin perustamista. Instituutista tulee innovoinnin, tutkimuksen ja korkea-asteen koulutuksen huippuosaamisen keskus. Virallinen asiaa koskeva ehdotus annettiin vuoden 2006 lopussa, kun laaja kuulemiskierros jäsenvaltioiden ja eri sidosryhmien kanssa oli saatu päätökseen.

Vuoden kohokohtiin kuului myös kansainvälisestä lämpöydinkoereaktorista ( International Thermonuclear Experimental Reactor, ITER ) käytyjen neuvottelujen saattaminen päätökseen. Seitsemän sopimuspuolta[3] allekirjoittivat ITER-sopimuksen marraskuussa 2006. ITER-hanke, jolla pyritään osoittamaan ydinfuusion mahdollisuudet energiantuotannossa, on maailman suurin tieteellinen yhteistyöhanke, johon osallistuvat maat edustavat yli puolta maailman väestöstä.

Maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä Galileo vastaanotti ensimmäiset testisignaalinsa avaruudesta tammikuussa 2006. Jotta Galileon koko potentiaali saadaan käyttöön, vihreässä kirjassa käynnistettiin keskustelu siitä, mitä julkinen sektori voi tehdä pyrittäessä luomaan asianmukaiset puitteet satelliittinavigointisovellusten kehittämiselle.

Yhtenäismarkkinat

Komissio käynnisti huhtikuussa osana yhtenäismarkkinoiden kattavaa tarkastelua kuulemiskierroksen tulevasta yhtenäismarkkinapolitiikasta. Kuulemiskierros osoitti, että EU:n kansalaiset, yrityssektori ja hallitukset uskovat, että yhtenäismarkkinoilla on keskeinen asema vastattaessa Euroopan keskeisiin haasteisiin, mutta markkinoita voidaan kehittää. Lisäksi tarvitaan selkeä näkemys siitä, miten tuleviin haasteisiin vastataan. Kuulemisesta saadaan ideoita, kun suunnitellaan vuonna 2007 esitettävää aloitetta, jolla parannetaan yhtenäismarkkinapolitiikan toimintaa.

Vuoden 2006 merkittävimpiin tapahtumiin kuului palveludirektiivin antaminen. Palveludirektiivillä voidaan vapauttaa Euroopan palvelusektorin koko potentiaali ja edistää palvelujen todellisten sisämarkkinoiden toteuttamista. Sijoittautumisvapauden hyödyntäminen ja rajatylittävien palvelujen tarjoaminen helpottuvat, ja palveluja käyttävien kuluttajien oikeudet vahvistuvat, kun sovelletaan yleistä syrjintäkieltoa ja tiedonsaantioikeuksia.

Tärkeä tapahtuma oli myös neuvoston ja Euroopan parlamentin hyväksymä Reach-asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoittamisesta. Asetus tulee voimaan kesäkuussa 2007. Reach-asetuksella toteutetaan kemiallisten aineiden valmistuksen, markkinoinnin, maahantuonnin ja käytön kattava uudistus. Näin voidaan edistää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia samalla kun lisätään innovaatioita ja parannetaan kilpailukykyä.

Uudessa direktiiviluonnoksessa ehdotetaan postipalvelujen täydellistä vapauttamista vuoteen 2009 mennessä. Tämä olisi uusi edistysaskel pyrittäessä hyödyntämään EU:n talouden yhden tärkeän sektorin koko potentiaali. Ehdotuksella pyritään lisäämään kilpailua ja kuluttajien valinnanvaraa sekä edistämään kestävää työllisyyskehitystä. Samalla kuitenkin säilytetään korkealaatuinen yleispalvelu.

Komissio antoi tärkeän rahoitusalaa koskevan säädösehdotuksen, jossa määritetään jäsenvaltioiden valvontaviranomaisille selkeät kriteerit, joilla arvioidaan rahoituslaitosten välisiä ehdotettuja fuusioita ja yritysostoja . Sijoitusrahastoista annetussa valkoisessa kirjassa on parannusehdotuksia, jotka hyödyttävät sekä sijoittajia että alan edustajia. Painopiste on kustannustehokkuudessa ja tietojen julkistamisessa. Talletusten vakuusjärjestelmästä annetussa tiedonannossa ehdotetaan pankkien itsesääntelytoimia, joilla kuluttajien edut turvataan pankin mennessä konkurssiin. Komissio on myös tukenut arvopaperialan itsesääntelyaloitetta, jolla laaditaan tehokasta rajatylittävää selvitystoimintaa koskevat menettelysäännöt.

Puolustusalan julkisia hankintoja koskevien avointen ja tasapuolisten markkinoiden luomiseksi toteutettiin alustavia toimia antamalla suuntaviivat, joilla selvennetään EU:n sääntöjen mukaisten puolustusalan hankintasopimusten tekemistä. Lisäksi annettiin ehdotus muutoksenhakukeinoja koskevien direktiivien muuttamisesta. Tavoitteena on tehostaa hankintamenettelyissä vääryyttä kärsineiden talouden toimijoiden käytettävissä olevia oikaisujärjestelmiä. Näin pyritään kannustamaan yrityksiä tekemään rajatylittäviä sopimustarjouksia.

Veronmaksajien asioiden lisääntyneet oikeuskäsittelyt ovat viime vuosina osoittaneet, että rajatylittävän liikkumisen ja investointien veroesteet ovat yhä yleisiä. Tämän vuoksi komissio on ehdottanut kansallisiin välittömän verotuksen järjestelmiin sovellettavaa koordinoitua EU-tason lähestymistapaa. Kaikkien sidosryhmien kanssa on aloitettu kuulemiskierros veropetosten torjunnan tehostamisesta. Lisäksi on esitetty uuden sukupolven tulli- ja vero-ohjelmat, joilla yksinkertaistetaan kansallisten järjestelmien toimintaa ja parannetaan niiden välistä yhteistyötä. Välillisen verotuksen alalla komissio on ehdottanut pääoman hankkimisesta perittävän pääomaveron poistamista, jotta voidaan tukea eurooppalaisten yritysten toiminnan kehittämistä.

Komissio jatkoi kartelleja, kilpailua rajoittavia liiketapoja, sulautumia ja valtiontukia koskevien yhteisön säännösten tiukkaa ja johdonmukaista soveltamista. Kartellien ja määräävän aseman väärinkäytön torjunnan yhteydessä komissio määräsi sakkoja yhteensä yli 2 miljardia euroa. Sakkojen määräämisestä kilpailunrajoitusasioissa annetuilla tarkistetuilla suuntaviivoilla sekä sakkojen määräämättä jättämisestä ja lieventämisestä annetulla tarkistetulla tiedonannolla tehostetaan komission toimia ja annetaan selkeämmät ohjeet yrityksille. T&K-toimintaa, innovaatioita, riskipääomaa ja vähämerkityksistä tukea koskevat uudet valtiontuen suuntaviivat ovat tärkeä edistysaskel pyrittäessä vähentämään valtiontuen määrää ja kohdentamaan se paremmin. Myös maatalousalalla annettiin uudet valtiontukisäännöt vuoden 2006 lopussa.

Myös i2010 -hanke , jolla annetaan tietoyhteiskunnan teknologialle mahdollisuudet saavuttaa Lissabonin tavoitteet, on täydessä vauhdissa. Julkisten palvelujen tehostamiseksi esitettiin toimintasuunnitelma, jolla jäsenvaltioiden hallintojärjestelmät ajanmukaistetaan tietotekniikan avulla vuoteen 2010 mennessä. Komissio käynnisti kuulemiskierroksen sähköisen viestinnän sääntely-ympäristön tarkistamiseksi. Televiestintäalalla komissio sai paljon tukea aloitteelleen, jolla pyritään alentamaan liian suuria matkaviestinnän verkkovierailumaksuja . Tämä on asia, joka vaikuttaa välittömästi kansalaisten elämään.

Koulutus ja elinikäinen oppiminen

Vuosien 2007–2013 elinikäisen oppimisen ohjelmaan liittyvä lainsäädäntöprosessi saavutti viimeisen vaiheensa. Oppimismahdollisuudet lapsuudesta vanhuusikään kuuluvat ensi kertaa yhden ohjelman piiriin. Voimassa olevien elinikäisen oppimisen ohjelmien toteuttaminen jatkui menestyksekkäästi, ja vuonna 2006 ohjelmissa myönnettiin noin 280 000 avustusta.

Vastauksena Hampton Courtissa lokakuussa 2005 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston esittämään pyyntöön komissio esitti näkemyksensä lähestymistavoista, joilla ajanmukaistetaan Euroopan yliopistojen toimintaa ja tehdään niistä innovaatioiden liikkeellepanijoita. Komissio antoi myös suosituksen eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen perustamisesta elinikäisen oppimisen edistämiseksi . Viitekehyksellä autetaan jäsenvaltioita, työantajia ja yksityishenkilöitä vertailemaan koulutuksen tuottamaa pätevyyttä EU:n monimuotoisissa koulutusjärjestelmissä. Komissio korosti myös keskeisiä seikkoja, joilla on merkitystä yhdistettäessä tehokkuus ja oikeudenmukaisuus eurooppalaisissa koulutusjärjestelmissä. Komissio painotti myös aikuiskoulutuksen merkitystä työllistymiselle, työvoiman liikkuvuudelle ja sosiaaliselle osallisuudelle. Vuoden aikana päästiin yhteisymmärrykseen elinikäisen oppimisen avaintaitoja koskevasta suositusehdotuksesta, jossa luodaan eurooppalainen viiteväline elinikäisen oppimisen tuottamille perustaidoille. Komissio antoi myös suosituksen liikkuvuutta koskevaksi eurooppalaiseksi laatuperuskirjaksi .

Energia ja liikenne

Vuonna 2006 edistyttiin merkittävästi Euroopan yhtenäisen energiapolitiikan luomisessa. Hanke perustuu Hampton Courtin epävirallisessa huippukokouksessa lokakuussa 2005 tehtyyn valtioiden ja hallitusten päämiesten aloitteeseen. Kevään Eurooppa-neuvoston kokouksessa laadittiin komission maaliskuussa antaman vihreän kirjan perusteella luettelo toimenpiteistä, joilla pyritään takaamaan EU:lle varmat ja kilpailukykyiset pitkän aikavälin energiatoimitukset. Komissio esitti hankkeeseen liittyen yhdessä neuvoston pääsihteerin kanssa asiakirjan Euroopan energiaintressejä palvelevasta ulkopolitiikasta ( An external policy to serve Europe’s energy interests ). Komissio esitti myös energiatehokkuutta koskevan toimintasuunnitelman . Se on ensimmäinen useista toimenpiteistä, joilla edistetään Euroopan energiatalouden vakautta, turvallisuutta ja kilpailukykyä. Vuonna 2006 tehty mittava työ pohjusti alkuvuonna 2007 suoritettavaa Euroopan energiapolitiikan strategian tarkastelua.

Liikenteen alalla komissio tarkasteli vuonna 2001 annettua liikenteen valkoista kirjaa ja ehdotti uusia välineitä, joilla edistetään kestävällä pohjalla olevaa liikennettä. Yksi uusista prioriteeteista koskee tavarankuljetusketjun logistiikkaa , josta annettiin toimintasuunnitelmaa pohjustava tiedonanto. Komissio ehdotti myös useita toimenpiteitä, joilla tuetaan rautatieliikenteen elvyttämistä .

Rautateiden tavaraliikennepalvelut avattiin kokonaisuudessaan kilpailulle 1. tammikuuta 2007. Tämä uusi vaihe rautatiealan elvyttämisessä on käännekohta rautateiden tavaraliikenteelle.

Euroalueen laajentaminen

Sloveniasta tuli 1. tammikuuta 2007 ensimmäinen viidennen laajentumisen yhteydessä Euroopan unioniin liittyneistä maista, joka otti euron käyttöön. Vuoden 2006 lähentymiskertomuksesta käy ilmi, että muut jäsenvaltiot, joille on myönnetty poikkeus euron käyttöönotosta, ovat edistyneet lähentymisessä, mutta varsin eri tahdissa. Liettuan pyynnöstä laaditussa komission kertomuksessa todetaan, että Liettua ei ole vielä valmis euron käyttöönottoon, joten maan nykyistä asemaa ei ole syytä muuttaa. Neuvosto on vahvistanut tämän arvion.

3. SOLIDAARISUUS

Yhteiskunnallinen solidaarisuus

Komissio antoi lokakuussa tiedonannon viidellä alalla toteutettavista konkreettisista toimista, joilla jäsenvaltioita autetaan mukautumaan oman alueensa väestömuutokseen . Alalla annettiin myös yleishyödyllisiä sosiaalipalveluja koskeva tiedonanto, jolla on tarkoitus selkiyttää alalla voimassa olevaa lainsäädäntöä, ja perustettiin globalisaatioon mukautumista tukeva eurooppalainen rahasto , jonka kautta EY voi tukea globalisaation haittavaikutuksista kärsiviä työntekijöitä.

Vuosi 2006 oli Euroopan työntekijöiden liikkuvuuden teemavuosi . Sen aikana eri puolilla Eurooppaa järjestettiin 2 000 tapahtumaa, joiden tarkoituksena oli lisätä ihmisten tietoja oikeuksistaan työskennellä muissa EU-maissa. Työoikeuden alalla neuvosto hyväksyi komission ehdotuksen hyväksyttävien työolojen edistämisestä sekä EU:ssa että muualla maailmassa. Komissio kuuli työmarkkinaosapuolia pohtiessaan, miten perhe- ja työelämän yhdistäminen onnistuisi paremmin ja miten työmarkkinoilta eniten vieraantuneet henkilöt saataisiin aktivoitua. Työmarkkinaosapuolia kuultiin myös selvitettäessä sitä, miten merenkulkualan työnormeja koskeva ILO:n yleissopimus sisällytettäisiin parhaiten yhteisön oikeuteen. Keväällä 2006 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston kehotuksesta aloitettiin keskustelu siitä, miten työlainsäädännöllä voidaan edistää työmarkkinoiden joustavuutta EU:n ja jäsenvaltioiden tasolla siten, että työntekijöiden turva pysyy samalla mahdollisimman hyvänä (nk. joustava työsuhdeturva ). Kuulemisen tulokset vaikuttavat aloitteisiin, joita komissio tekee vuonna 2007.

Vuonna 2008 pidettävän Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuoden valmistelut jatkuivat samoin kuin vuoden nimeämistä koskevan päätöksentekoprosessin loppuun saattaminen. Myös kulttuurin, nuorison ja aktiivisen kansalaisuuden alalla päätettiin uusista ohjelmista .

Perusoikeudet ja yksityisoikeusasiat

Joulukuussa päästiin poliittiseen yhteisymmärrykseen Euroopan unionin perusoikeusviraston perustamista koskevasta asetuksesta. Sen jälkeen kun virasto perustetaan vuonna 2007, EU kykenee entistä paremmin edistämään perusoikeuksia ja varmistamaan niiden noudattamisen EU:ssa. Myös lasten oikeuksien edistämistä ja suojelua koskeva aloite oli merkittävä askel EU:n sisä- ja ulkopolitiikassa.

Komissio puuttui myös sukupuolten epätasa-arvoon Euroopassa. Se laati uuden naisten ja miesten tasa-arvon etenemissuunnitelman vuosiksi 2006–2010 ja perusti Euroopan tasa-arvoinstituutin . Komissio myös teki ehdotuksen EU:n kansalaisten äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden helpottamisesta asuinmaassaan Euroopan parlamentin vaaleissa. Vihreässä kirjassa diplomaatti- ja konsuliviranomaisten Euroopan unionin kansalaisille antamasta suojelusta kolmansissa maissa esitettiin toimintalinjoja, joiden avulla voidaan tehostaa kansalaisille tiedottamista, tarkastella tarjottavan suojelun laajuutta ja parantaa rakenteita ja resursseja.

Yksityisoikeuden alalla komissio esitti, miten rahallisten vaateiden täytäntöönpanoa voitaisiin parantaa Euroopassa. Avioliittoasioissa sovellettavaa lakia koskevista säännöistä annettu asetusehdotus selkiyttänee yhä tavallisempaa tilannetta, jossa kansainvälisissä avioliitoissa elävät puolisot eroavat EU:ssa. Mahdollisia yhteisön toimia pohditaan myös aviovarallisuussuhteisiin sovellettavan lainsäädännön määräytymistä koskevassa vihreässä kirjassa. Vihreässä kirjassa kansalaisyhteiskunnan roolista huumeiden torjunnassa puolestaan tarkastellaan, miten huumeongelman kanssa eniten tekemisiin joutuvat tahot voisivat osallistua tiiviimmin huumeiden torjuntaa koskevaan toimintapolitiikkaan.

Maahanmuutto

Neuvosto hyväksyi joulukuussa 2005 maahanmuuttoa koskevan kokonaisvaltaisen lähestymistavan, jolloin saatiin ensimmäisen kerran aikaan konkreettista kehitystä todellisen eurooppalaisen maahanmuuttopolitiikan aikaansaamiseksi. Tärkeimpiä osatekijöitä ovat merirajojen valvontaa koskevien yhteishankkeiden aloittaminen Välimerellä ja Atlantilla, EU:n osallistuminen YK:ssa käytävään maahanmuutto- ja kehitysyhteistyökeskusteluun, asialistan laatiminen Afrikan maiden kanssa käsiteltävistä aiheista, yhteistyön lisääminen Välimeren ja Afrikan maiden kanssa, ja yhteisön nopea tuki muuttoliikkeen hallintakapasiteetin vahvistamiselle Senegalissa ja Mauritaniassa, jotta meritse tapahtuvaa maahanmuuttoa voidaan valvoa paremmin.

Komissio puuttui laittomaan maahanmuuttoon ehdottamalla useita käytännön toimia vastaukseksi EU:n ulkorajoja koettelevaan kasvavaan muuttopaineeseen. Se ehdotti EU:n etelärajoilla kohdattujen laittomien siirtolaisten virtojen hillitsemiseksi yhteistä mallia, jolla parannetaan EU:n meriulkorajojen valvontakapasiteettia. Komissio ehdotti myös keinoja Afrikan kanssa käytävän vuoropuhelun ja toteutettavan yhteistyön tehostamiseksi.

Euroopan koheesio

Vuosina 2007 – 2013 toteutettavaa koheesiopolitiikkaa koskevan lainsäädäntöpaketin neuvottelut saatiin päätökseen heinäkuussa. Jäsenvaltiot hyväksyivät lokakuussa yhteisön strategiset suuntaviivat, joissa vahvistetaan tulevat painopistealueet ja panostetaan erityisesti tutkimukseen, innovointiin, tietoyhteiskuntaan ja inhimillisiin voimavaroihin. Suuntaviivat muodostavat yhdessä jäsenvaltioittain ja tavoitealueittain jaettujen yhteisön varojen kanssa puitteet neuvotteluille noin 450 toimintaohjelmasta, joita jäsenvaltiot ja alueet esittävät.

Ympäristönsuojelu, ilmastonmuutos ja luonnonvarojen kestävä hoito

Eurooppa-neuvosto toisti jälleen kesäkuussa olevansa lujasti sitounut kestävään kehitykseen ja vahvisti uudistetun kestävän kehityksen strategian laajentuneelle EU:lle. Komissio hyväksyi vuonna 2006 kaupunkiympäristöön, maaperän suojeluun ja torjunta-aineisiin liittyvät teemakohtaiset strategiat . Nyt on hyväksytty kaikki seitsemän teemakohtaista strategiaa (ilma, maaperä, jätteet, luonnonvarat, torjunta-aineet, ympäristö ja meriympäristö), jotka muodostavat perustan kuudennelle ympäristöä koskevalle toimintaohjelmalle. Vuoden aikana esitettiin myös yhteisön strategia maataloudesta peräisin olevan aineksen käyttämisestä biopolttoaineiden kestävään valmistukseen sekä yhteisön suunnitelma biologisen monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämisestä EU:ssa vuoteen 2010 mennessä.

Ilmastonmuutos oli koko vuoden 2006 ajan yksi tärkeimmistä poliittisista aiheista. EU:n päästökauppajärjestelmä osoitti lujuutensa markkinoiden myllerryksessä. Järjestelmää laajennettiin tiedonannolla uusille aloille ja uudentyyppisiin päästöihin. Vuoden aikana esitettiin myös lainsäädäntöehdotus, jolla siviili-ilmailusta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt sisällytetään yhteisön päästökauppajärjestelmään. Eräs suurimmista tehtävistä vuoden aikana oli tarkistaa ja hyväksyä jäsenvaltioiden päästöoikeuksien kansalliset jakosuunnitelmat toisen päästökauppajakson (2008–2012) aikana.

Komissiolla oli kansainvälisesti johtava rooli ilmastonmuutosta koskevan yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssin 12. kokouksessa sekä Kioton pöytäkirjan sopimuspuolten tapaamisessa Nairobissa marraskuussa 2006. Edistystä saatiin aikaan useissa asioissa, esimerkiksi ilmastonmuutoksen erityisrahaston suhteen. Samoin saatiin aikaan suunnitelma päästöjen vähentämissitoumuksista vuoden 2012 jälkeen.

Vihreällä kirjalla EU:n tulevasta merenkulkupolitiikasta käynnistettiin yksi EU:n historian laajimmista kuulemismenettelyistä. Sen avulla pyritään kysymään kansalaisilta, miten he haluavat meriä hoidettavan, ja selvittämään, miten saataisiin aikaan kestävä tasapaino, jossa otetaan huomioon niin taloudelliset, yhteiskunnalliset kuin ympäristöön liittyvätkin ulottuvuudet.

Yhteisen kalastuspolitiikan alalla neuvosto hyväksyi ensimmäiset kattavat puitteet kalavarojen suojelulle Välimerellä ja komissio esitti ehdotuksen valvonnan ja täytäntöönpanon vahvistamisesta nykyaikaisen tekniikan keinoin. Komissio myös uusi tärkeitä kalastussopimuksia yhteisön ulkopuolisten alueiden ja maiden, esimerkiksi Grönlannin ja Mauritanian, kanssa.

Komissio ehdotti osana yhteistä maatalouspolitiikkaa viinimarkkinoiden yhteisen markkinajärjestelyn uudistamista parantaakseen alan kilpailuedellytyksiä. EU:n maatalousministerit pääsivät joulukuussa sopimukseen laajasta banaanintuottajien tukijärjestelyn uudistuksesta. Uudistustyötä jatkettiin valmistelemalla hedelmä- ja vihannesalan markkinasuuntautuneempaa politiikkaa koskevaa ehdotusta, joka esitettiin alkuvuodesta 2007. Neuvosto päätti helmikuussa 2006 maaseudun kehittämistä koskevista yhteisön strategisista suuntaviivoista vuosiksi 2007–2013. Niiden tavoitteena on Göteborgissa asetettujen kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen ja uudistettuun kasvua ja työpaikkoja koskevaan Lissabonin strategiaan panostaminen. Kun mukaan otetaan vielä täytäntöönpanosäännöt, neuvottelupuitteisiin kuuluu 96 tulevaa maaseudun kehittämisen ohjelmaa . Komissio ehdotti yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamiseksi viljelijöiden, hallintoviranomaisten ja yritysten eduksi yhden, kaikille maataloustuotteille yhteisen markkinajärjestelyn perustamista nykyisten 21 markkinajärjestelyn tilalle.

4. TURVALLISUUS JA VAPAUS

Oikeus- ja sisäasiat

Komissio antoi vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta kehittääkseen tiedonannon mahdollisista tavoista, joilla EU:n politiikat saataisiin toimivammiksi voimassa olevien perussopimusten pohjalta. Tiedonannossa ehdotettiin kattavaa järjestelmää EU:n toimenpiteiden objektiivista ja puolueetonta arviointia varten. Haagin toimintasuunnitelman kansallista täytäntöönpanoa arvioitiin ensimmäisen kerran ja sen soveltamisesta julkaistiin ensimmäinen raportti. Joulukuussa kokoontunut Eurooppa-neuvosto vahvisti EU:n toimintalinjojen väliarvioinnin ja kehotti jäsenvaltioita kartoittamaan päätöksenteon tehostamisvaihtoehtoja.

Rajavalvonnan osalta komissio ehdotti nopeiden rajainterventioryhmien luomista avuksi jäsenvaltioille, joilla on vakavia vaikeuksia valvoa ulkorajojaan. Yhteisön viisumisäännöstöä koskevalla ehdotuksella parannettiin yhteisen viisumipolitiikan johdonmukaisuutta. Neuvosto ja Euroopan parlamentti saavuttivat poliittisen yhteisymmärryksen toimenpiteistä, joilla valmistellaan sääntelyn puitteita Schengenin tietojärjestelmän toisen sukupolven (SIS II) käyttöönotolle ja tuetaan näin Schengen-alueen laajentamista. Euroopan poliisiyhteistyötä vahvistettiin ehdotuksella Euroopan poliisiviraston (Europol) tuomisesta EU:n piiriin, jotta sen demokraattista valvontaa saataisiin parannettua.

Komissio puuttui rikosoikeudellisen yhteistyön akuutteihin ongelmiin, jotka johtuvat siitä, ettei tutkintavankeutta tunnusteta vastavuoroisesti kaikissa jäsenvaltioissa. Komissio ehdotti EU:n jäsenvaltioiden välistä eurooppalaista valvontamääräystä esitutkintamenettelyssä.

EU:n valmius terrori-iskuihin vahvistui merkittävästi, kun joulukuussa tehtiin ehdotus Euroopan elintärkeiden infrastruktuurien suojaamisohjelmasta . Komissio ilmaisi verkko- ja tietojärjestelmien turvallisuutta koskevassa strategia-asiakirjassa tukensa tiedotustoimiin perustuvalle toimintamallille, jotta Euroopan yrityksiä, kansalaisia ja hallintoviranomaisia kannustettaisiin toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet tietojensa ja laitteidensa turvaamiseksi.

EU torjui uusia nestemäisiin räjähteisiin liittyviä uhkia lentoliikenteen turvallisuudelle rajoittamalla nesteitä, joita matkustajat saavat viedä ilma-aluksiin. Komissio myös osallistui Yhdysvaltain kanssa tehdyn uuden matkustajarekisteritietoja koskevan sopimuksen tekemiseen sen jälkeen, kun Euroopan yhteisöjen tuomioistuin oli kumonnut toukokuussa 2006 edellisen sopimuksen perustana olleet päätökset. Lisäksi komissio antoi tullikoodeksiin tehdyn turvallisuusnäkökohtia koskevan muutoksen soveltamissäännöt, joilla pyritään lisäämään toimitusketjun turvallisuutta EU:ssa samaan aikaan, kun kansainvälistä kauppaa helpotetaan.

Terveys ja turvallisuus

Vuonna 2006 päästiin poliittiseen yhteisymmärrykseen EU:n vuosien 2007–2013 terveydenhuolto-ohjelmasta , jossa asetetaan puitteet komission myöntämälle terveydenhuoltohankkeiden rahoitukselle. Komissio aloitti rajatylittävää terveydenhuoltoa koskevan kuulemismenettelyn tukeakseen jäsenvaltioiden terveydenhuoltojärjestelmien välistä yhteistyötä. Hiljattain avatusta Terveys-EU-portaalista Euroopan kansalaiset löytävät helposti kattavaa terveydenhuoltoon liittyvää tietoa.

Komissio käsitteli elintarvikkeiden turvallisuuden valvonnasta vastaavien viranomaisten kouluttamista ja ehdotti kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamiselle uusia yhdenmukaistettuja sääntöjä. Komissio reagoi nopeasti, kun kävi ilmi, että Yhdysvalloista tuodussa pitkäjyväisessä riisissä oli jäämiä geneettisesti muunnetusta riisistä, jolle ei ole myönnetty lupaa. Lisäksi komissio laati strategian, jolla tuetaan jäsenvaltioita alkoholiin liittyvien haittojen vähentämisessä. Euroopan lentoturvallisuuden lisäämisessä edistyttiin merkittävästi, kun laadittiin luettelo turvattomiksi katsotuista lentoyhtiöistä, jotka eivät saa liikennöidä EU:hun. Kuluttajapolitiikan alalla saatiin miltei ennätysajassa päätökseen neuvottelut uudesta yhteisön toimintaohjelmasta vuosiksi 2007–2013.

Vuoden aikana toteutettiin merkittäviä toimia, lintuinfluenssaan liittyvien vaikutusten ja riskien minimoimiseksi. Komissio lähetti jäsenvaltioihin ryhmiä arvioimaan ja koordinoimaan ihmisten influenssan pandemiaan valmistautumisen suunnitelmia. EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta reagoitiin miltei 20 hätätilanteeseen vuonna 2006. Euroopan unionin solidaarisuusrahastosta annettiin rahoitusapua yhdeksän luonnononnettomuustapauksen yhteydessä (yhteensä 199,24 miljoonaa euroa).

5. EU MAAILMANLAAJUISENA KUMPPANINA

Laajentuminen

Vuosi 2006 oli laajentumisen kannalta hyvin tärkeä. EU:n viides laajentuminen saatiin päätökseen, kun Bulgaria ja Romania liittyivät EU:hun 1. tammikuuta 2007. Komissio ehdotti 9. marraskuuta uuden laajentumista koskevan yksimielisyyden luomiseksi strategiaa, johon sisältyisi erityisraportti EU:n laajentumiskapasiteetista. Joulukuussa kokoontunut Eurooppa-neuvosto hyväksyi strategian.

Komissio jatkoi kolmen ehdokasmaan , Kroatian, entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian ja Turkin, edistymisen seuraamista liittymisperusteiden täyttämisessä. Liittymisneuvotteluja Kroatian ja Turkin kanssa jatkettiin. Turkki ei ole täyttänyt velvollisuuttaan panna Ankaran pöytäkirja täytäntöön syrjimättömästi, joten komissio antoi liittymisneuvottelujen jatkoa koskevan suosituksen. Joulukuussa kokoontunut Eurooppa-neuvosto noudatti pitkälti tätä suositusta ja sopi, etteivät jäsenvaltiot avaisi sellaisia aloja koskevia neuvottelulukuja, jotka liittyvät Turkkia koskeviin rajoitteisiin. Tiettyjen neuvottelulukujen käsittely lopetetaan väliaikaisesti siihen asti, kunnes komissio on varmistanut Turkin täyttäneen sitoumuksensa.

Komissio jatkoi koko vuoden 2006 ajan Länsi-Balkanin vakautus- ja assosiaatioprosessia. Neuvosto hyväksyi komission ehdotuksen uudesta valtuudesta neuvotella Montenegron kanssa vakaus- ja assosiaatiosopimus maan itsenäistymistä koskevan kansanäänestyksen ja itsenäisyyden tunnustamisen jälkeen. Neuvottelut saatiin teknisesti päätökseen joulukuussa. Lisäksi Albanian kanssa allekirjoitettiin vakaus- ja assosiaatiosopimus ja vastaavaa sopimusta koskevat neuvottelut Bosnian ja Hertsegovinan kanssa saatiin teknisiltä osiltaan päätökseen. Komissio jäädytti toukokuussa Serbian kanssa vakaus- ja assosiaatiosopimuksesta käytävät neuvottelut Serbian hallituksen ja kansainvälisen rikostuomioistuimen välisen yhteistyön heikentymisen vuoksi. Kosovossa komissio työskenteli läheisessä yhteistyössä EU:n kahden valmisteluryhmän kanssa. Näiden ryhmien tehtävänä on valmistella tulevaa kansainvälisten toimijoiden läsnäoloa ja Euroopan yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan oikeusvaltio-operaatiota, jonka toteuttaminen alkaa heti, kun alueen asema on määritelty.

Komission painopistealueena vuonna 2006 oli laajentumisesta tiedottaminen EU:n muiden toimielinten, alueellisten ja paikallisten hallintoviranomaisten, tiedotusvälineiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa muodostettujen strategisten kumppanuuksien avulla. Lisäksi komissio jatkoi vuoropuheluaan kansalaisyhteiskunnan kanssa tavoitteenaan parantaa keskinäistä ymmärtämystä ja käsitellä laajentumiseen liittyviä kansalaisten huolenaiheita.

Euroopan naapurialueet

Euroopan naapuruuspolitiikan (ENP) [4] toteuttamisessa edistyttiin merkittävästi vuonna 2006. Kolme uutta toimintasuunnitelmaa (Armeniaa, Azerbaidžania ja Georgiaa koskevat) hyväksyttiin ja kahdesta (Egyptiä ja Libanonia koskevista) sovittiin ja ne tulevat voimaan alkuvuodesta 2007. EU on nyt vahvistanut yhteisiä konkreettisia sitoumuksia jo kahdentoista kumppanin kanssa ENP:n puitteissa. Lisäksi neuvostolle toimitettiin neuvotteluohjeet uuden, nykyistä laajemman kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen tekemisestä Ukrainan kanssa. Syyskuussa hyväksyttiin pitkän aikavälin ympäristöstrategia Välimeren puhdistamiseksi ja suojelemiseksi .

ENP:n tulevaisuudesta annettiin kunnianhimoinen tiedonanto, jossa esitettiin uusia ehdotuksia ENP:n vahvistamiseksi ja kehittämiseksi. Marraskuussa hyväksyttiin uusi kohdennettu rahoitusväline , eurooppalainen naapuruuden ja kumppanuuden väline (ENPI). Sen avulla EU:n avun laatu paranee huomattavasti ja kumppaneiden uudistusten tukemiseen on enemmän varoja.

Maailmanlaajuinen toiminta

Komissio esitti kesäkuussa 2006 Eurooppa-neuvostolle analyysin Euroopan asemasta maailmassa. Asiakirja sisältää konkreettisia ehdotuksia EU:n ulkoisten toimien johdonmukaisuuden, vaikuttavuuden ja näkyvyyden lisäämiseksi ja sisäisten ja ulkoisten politiikkojen välisen yhteyden vahvistamiseksi erityisesti energian toimitusvarmuuden, ilmastonmuutoksen, maahanmuuttoasioiden, terrorismin torjumisen ja talous- ja rahapolitiikan aloilla.

Yksi EU:n ulkopolitiikan suurimmista haasteita tulevina vuosina on Kiinan -suhteiden kehittämisessä piilevän potentiaalin käyttöön saaminen. Helsingissä 9. syyskuuta 2006 pidetyssä EU:n ja Kiinan huippukokouksessa sovittiin uutta kattavaa kumppanuus- ja yhteistyösopimusta koskevien neuvottelujen aloittamisesta. Komissio ehdotti huippukokouksen tulosten perusteella lokakuussa kunnianhimoista suunnitelmaa EU:n ja Kiinan suhteiden kehittämiselle. Komissio toimitti heinäkuussa neuvostolle alustavat neuvotteluohjeet uudesta EU:n ja Venäjän suhteiden puitesopimuksesta. Komissio myös ehdotti toukokuussa Wienissä pidetyn EU:n, Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen neljännen huippukokouksen jälkeen neuvottelujen aloittamista assosiaatiosopimusten tekemiseksi Keski-Amerikan ja Andien yhteisön kanssa.

Vuonna 2006 saatiin aikaan edistystä tiettyjen kaupan alan haasteiden suhteen. Komissio esitti tiedonannossa ” Globaali Eurooppa kilpailijana maailmassa ”, miten sekä ulkoisilla että sisäisillä toimilla voidaan vahvistaa kasvua ja lisätä työpaikkoja Euroopassa. Komissio myös ponnisteli jatkaakseen monenvälisiä kauppaneuvotteluja Dohan kehitysohjelman osana, mutta valitettavasti neuvottelut ajautuivat umpikujaan vuoden 2006 puolessavälissä.

Komissio aloitti globaalin Euroopan kauppapolitiikkaan liittyen pohdinnan EU:n kaupan suojakeinoista muuttuvassa maailmantaloudessa. Se myös pyysi neuvotteluvaltuuksia uusien kahdenvälisten kauppasopimusten tekemiseksi tärkeiden kumppaneiden, Intian, Etelä-Korean ja ASEAN-maiden , kanssa. Uusilla sopimuksilla katetaan kysymyksiä, joista ei vielä voida sopia monenvälisesti, ja niillä valmistellaan monenvälisen vapauttamisen seuraavaa vaihetta.

Komissio käsitteli ensimmäisen kerran Karibian ja Tyynenmeren alueen tulevaisuudennäkymiä. Karibian osalta päätavoite on alueellisen yhdentymisen edistäminen alueen taloudellisten ja ympäristöön liittyvien erityispiirteiden huomioimiseksi. Tyynellämerellä pyritään laventamaan poliittista vuoropuhelua ja varmistamaan, että luonnonvaroja käytetään kestävällä tavalla.

Vuosi 2006 oli EU:n Afrikka-strategian ensimmäinen soveltamisvuosi. Komissio ehdotti sen osana kunnianhimoista ja innovatiivista EU:n ja Afrikan infrastruktuurikumppanuutta (liikenteen, energian, vesi- ja jätevesihuollon sekä tieto- ja viestintätekniikan aloilla). Komissio esitti myös tiedonannon EU:n ja Afrikan mantereen edelläkävijä- ja sovittelijavaltion Etelä-Afrikan strategisesta kumppanuudesta sekä EU:n strategian rauhan, turvallisuuden ja kehityksen edistämiseksi Afrikan sarvessa .

Köyhyyttä voidaan vähentää ja kestävä kehitys ja rauha voidaan saavuttaa ainoastaan, jos saadaan aikaan merkittävää kehitystä kohti demokraattista hallintotapaa . Komissio ehdotti yhteistä EU:n lähestymistapaa , jolla kehitysmaita kannustetaan vauhdittamaan uudistuksiaan. Perustana olisivat konkreettiset kannustimet niille hallituksille, jotka laativat kunnianhimoiset ja uskottavat hallintosuunnitelmat. Hiljattain tehtiin ehdotus energiatehokkuutta ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä edistävästä maailmanlaajuisesta rahastosta . Kyseessä on 100 miljoonan euron suuruinen riskipääomarahasto, jolla avustetaan kehitysmaita puhtaan ja turvallisen energian tuottamisessa tarjoamalla siihen liittyviä pääomasijoituksia.

Komissiolla oli edelleen tärkeä auttajan rooli kansainvälisissä kriiseissä tai ennakoimattomissa poliittisissa tapahtumissa, joissa se toimii EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimien kautta ja yhteisön välineiden, esimerkiksi humanitaarisen avun, vaalitarkkailun tai nopean toiminnan järjestelmän, kautta. Esimerkiksi palestiinalaisille annettiin suoraa tukea väliaikaisella kansainvälisellä järjestelyllä ja konflikteihin niin Israelin ja Libanonin välillä kuin Itä-Timorissakin puututtiin ripeästi poliittisilla ja humanitaarisilla keinoilla ja avustustoimenpiteillä.

Humanitaarisen avun kannalta vuosi 2006 oli erityisen haastava erityisesti Libanonin konfliktin ja Sudanin (Darfurin) ja palestiinalaisalueiden humanitaarisen tilanteen heikentymisen vuoksi. Komissio auttoi edelleen niin luonnononnettomuuksien kuin konfliktienkin uhreja. Se kiinnitti erityistä huomiota ”unohdettuihin kriiseihin” esimerkiksi Algeriassa (Länsi-Saharan pakolaiset), Intiassa ja Pakistanissa (Kašmir), Myanmarissa ja Thaimaassa, Nepalissa sekä Venäjällä (Tšetšenia). Afrikassa on edelleen selvästi eniten tällaisia paikallisia ja/tai alueellisia konflikteja, joiden uhrit ovat pääosin siviilejä. Humanitaaristen kriisien määrä ja vakavuus johtivat vuonna 2006 humanitaarisen avun talousarvion kasvuun 496 miljoonasta eurosta 671 miljoonaan euroon.

6. PAREMPI SÄÄNTELY JA MENEILLÄÄN OLEVAT TOIMET

Komissio esitti marraskuussa sääntelyn parantamista koskevista toimista strategisen katsauksen , jossa käydään läpi tähän mennessä toteutetut toimet ja esitetään uusia aloitteita. Kaikkien suurimpien aloitteiden vaikutustenarviointijärjestelmän tueksi ja laadun takaamiseksi perustettiin riippumaton vaikutustenarviointilautakunta suoraan komission puheenjohtajan alaisuuteen. Vuosien 2006–2009 yksinkertaistamisohjelmaan on lisätty yli 40 uutta aloitetta ja komission lainsäädäntö- ja työohjelmaan liitettiin yksinkertaistamiseen liittyviä aloitteita. Eri tahojen kuulemista laajennettiin ja tehostettiin ja Internetissä järjestettiin 129 kuulemista.

Komissio teki vuonna 2006 67 vaikutustenarviointia ja aloitti vaikutustenarviointijärjestelmäänsä koskevan ulkoisen arvioinnin. Komissio ehdotti myös yritysten hallinnollisen taakan vähentämistä 25 prosentilla vuoteen 2012 mennessä ja liitti vaikutustenarviointia koskeviin suuntaviivoihin EU:n standardikustannusmallin hallintokulujen mittaamista varten. Eräs käytännön esimerkki siitä, miten komissio aikoo toteuttaa sitoumuksensa, on yritysten tilastointivelvoitteen vähentämisen jatkaminen. Tätä lähestymistapaa kehitettiin edelleen ehdotuksessa yhteisön tilasto-ohjelmasta vuosiksi 2008–2012.

Samalla kun EU:n sääntelyä pyrittiin nykyaikaistamaan ja tehostamaan, voimavaroja käytettiin paljon myös nykyisten toimintalinjojen toteuttamiseen. Vuosi 2006 oli vuosien 2000–2006 rahoitusnäkymien mukaisten rahoitusohjelmien sitoumusten viimeinen voimassaolovuosi. Komissio vahvisti talousarvion toteuttamisen valvontajärjestelmää , jotta luotettavien ennusteiden tekeminen helpottuisi ja talousarvion toteuttaminen tehostuisi. Ulkoisiin tukiin liittyviä budjettisitoumuksia tehtiin Euroopan kehitysrahastossa ja EY:n talousarviossa ennätysmäärä, yhteensä 7,6 miljardia euroa eli 57 prosenttia enemmän kuin vuonna 2001.

EU:n oikeuden täytäntöönpanon valvonta oli edelleen komissiolle keskeisen tärkeää. Se tuki jäsenvaltioiden ponnisteluja täytäntöönpanovajeen vähentämisessä alle Eurooppa-neuvoston määrittelemän 1,5 prosentin rajan. Rikkomisesta johtuvia menettelyjä pantiin vuonna 2006 vireille yhteensä hieman vähemmän kuin vuonna 2005. Komissio saattoi lainsäädännön täytäntöönpanon osalta menestyksekkäästi päätökseen neuvottelut komissiolle siirretyn täytäntöönpanovallan lainsäädännöllisistä puitteista (nk. komitologiapäätös ) ja varmisti sen jatkon. Tämän vuoksi se teki 26 uusiin sääntöihin mukautumista koskevaa ensisijaista ehdotusta.

Komissio jatkoi työtään nykyaikaisen, tehokkaan ja palvelualttiin hallinnon varmistamiseksi. Erityisesti luotiin toiminnan jatkuvuuden hallinnan puitteet. Niiden tarkoituksena on valmistaa toimielintä sellaisten mahdollisten toiminnan laajojen häiriöiden varalta, joita voi aiheutua esimerkiksi terrori-iskuista, maailmanlaajuisesta pandemiasta tai vastaavista uhista henkilöstölle, rakennuksille tai atk-järjestelmille. Lisäksi komission kriisinhallintamenettelyjä testattiin kaksi kertaa, joista toinen oli neuvoston ja komission yhteinen testi. Komissio pyrki saamaan henkilöstöönsä riittävän edustuksen uusista jäsenvaltioista ja se saavutti niitä koskevat vuosien 2004–2006 rekrytointitavoitteet. Se myös valmisteli bulgarialaisten ja romanialaisten virkamiesten ottamista palvelukseensa vuodesta 2007 alkaen. Edistystä saatiin aikaan myös sähköisessä hallinnossa ja viestinnässä kansallisten viranomaisten, yritysten ja kansalaisten kanssa. Sen ansiosta hallinnon yleinen tehokkuus ja toimivuus on parantunut konkreettisesti.

Annex – 2006 Work Programme initiatives adopted by the Commission – by strategic objective

Prosperity

Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

2006/INFSO/003 | Communication from the Commission – i2010 e-Government Action Plan: Accelerating e-Government in Europe for the Benefit of All | 25/04/2006 | COM(2006)173; SEC(2006)511 |

2006/SG/008 | Green Paper – European Transparency Initiative | 03/05/2006 | COM(2006)194 |

2006/MARKT/002 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Council Directives 89/665/EEC and 92/13/EEC with regard to improving the effectiveness of review procedures concerning the award of public contracts | 04/05/2006 | COM(2006)195; SEC(2006)557 2006/0066 (COD) |

2006/ECFIN/097 | Report from the Commission – Convergence Report 2006 on Slovenia (prepared in accordance with Article 122(2) of the Treaty at the request of Slovenia) | 16/05/2006 | COM(2006)224; SEC(2006)615 |

2006/ECFIN/020 | Proposal for a Council Decision in accordance with Article 122(2) of the Treaty on the adoption by Slovenia of the single currency on 1 January 2007 | 16/05/2006 | COM(2006)225 2006/0077 (CNS) |

2006/TAXUD/001 | Proposal for a Decision of the European Parliament and of the Council establishing an action programme for customs in the Community (Customs 2013) | 17/05/2006 | COM(2006)201; SEC(2006)570 2006/0075 (COD) |

2006/TAXUD/002 | Proposal for a Decision of the European Parliament and of the Council establishing a Community programme to improve the operation of taxation systems in the internal market (Fiscalis 2013) | 17/05/2006 | COM(2006)202; SEC(2006)566 2006/0076 (COD) |

2006/TAXUD/003 | Communication from the Commission concerning the need to develop a co-ordinated strategy to improve the fight against fiscal fraud | 31/05/2006 | COM(2006)254; SEC(2006)659 |

2005/TREN/011 | Communication from the Commission – Keep Europe moving : Sustainable mobility for our continent (Mid-term review of the European Commission’s 2001 Transport White Paper) | 22/06/2006 | COM(2006)314; SEC(2006)785 |

2006/ECFIN/021 | Conversion rates between the euro and the currencies of the Member States adopting the euro | 28/06/2006 | COM(2006)320 |

2006/TREN/010 | Communication from the Commission - Freight Transport Logistics in Europe – the key to sustainable mobility | 28/06/2006 | COM(2006)336; SEC(2006)818; SEC(2006)820 |

2006/INFSO/001 | Communication from the Commission on the Review of the EU Regulatory Framework for electronic communications networks and services | 29/06/2006 | COM(2006)334; SEC(2006)816 and 817 |

2006/ENTR/007 | Communication from the Commission - Implementing the Community Lisbon Programme: Financing SME Growth – Adding European Value | 29/06/2006 | COM(2006)349; SEC(2006)841, 842 and 856 |

2006/INFSO/029 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on roaming on public mobile networks within the Community and amending Directive 2002/21/EC on a common regulatory framework for electronic communications networks and services | 12/07/2006 | COM(2006)382; SEC(2006)925 and 926 |

2006/EAC/006 | Proposal for a Recommendation of the European Parliament and of the Council on the establishment of the European Qualifications Framework for lifelong learning | 05/09/2006 | COM(2006)479; SEC(2006)1093,1094 |

2006/MARKT/007 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Council Directive 92/49/EEC and Directives 2002/83/EC, 2004/39/EC, 2005/68/EC and 2006/48/EC as regards procedural rules and evaluation criteria for the prudential assessment of acquisitions and increase of shareholdings in the financial sector | 12/09/2006 | COM(2006)507 |

2006/SG+/030 | Communication from the Commission – Putting knowledge into practice: A broad-based innovation strategy for the EU | 13/09/2006 | COM(2006)502 |

2006/EAC+/004 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing the European Institute of Technology | 18/10/2006 | COM(2006)604; SEC(2006)1313; SEC(2006)1314 |

2006/MARKT/006 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 97/67/EC concerning the full accomplishment of the internal market of Community postal services | 18/10/2006 | COM(2006)594; SEC(2006)1301; SEC(2006)1291, 1292 |

2006/SG+/016 | Commission Working Document - First progress report on the strategy for the simplification of the regulatory environment | 14/11/2006 | COM(2006)690 |

2006/SG+/029 | Communication from the Commission – A strategic review of Better Regulation in the European Union | 14/11/2006 | COM(2006)689 |

2006/MARKT/004 | White Paper on Enhancing the Single Market Framework for Investment Funds | 15/11/2006 | COM(2006)686; SEC(2006)1451-1452 |

2006/ECFIN/019 | Report from the Commission – Convergence Report December 2006 | 05/12/2006 | COM(2006)762; SEC(2006)1570 |

2006/MARKT+/012 | Interpretative Communication on the application of Article 296 of the Treaty in the field of defence procurement | 07/12/2006 | COM(2006)779; SEC(2006)1554-5 |

2006/TREN/025 | Green paper on Satellite Navigation Applications | 08/12/2006 | COM(2006)769 |

Solidarity

Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

2006/AGRI+/019 | Communication from the Commission - An EU Strategy for Bio-fuels | 08/02/2006 | COM(2006)34; SEC(2006)142 |

2006/EMPL/001 | Communication from the Commission – A Roadmap for equality between women and men | 01/03/2006 | COM(2006)92; SEC(2006)275 |

2006/TREN/054 | Green Paper - A European Strategy for Sustainable, Competitive and Secure Energy | 08/03/2006 | COM(2006)105; SEC(2006)317 |

2005/ENV/011 | Communication from the Commission – Halting the loss of biodiversity by 2010 – and beyond : Sustaining ecosystem services for human well–being | 22/05/2006 | COM(2006)216; SEC(2006)621; SEC(2006)607 |

2006/FISH/001 | Communication from the Commission – Towards a future Maritime Policy for the Union: A European Vision for the Oceans and Seas | 07/06/2006 | COM(2006)275 |

2006/AGRI/003 | Communication from the Commission – Towards a sustainable European wine sector | 22/06/2006 | COM(2006)319; SEC(2006)770; SEC(2006)780 |

2006/JLS/007 | Green Paper on the role of Civil Society in Drugs Policy in the European Union | 26/06/2006 | COM(2006)316 |

2006/JLS/009 | Communication from the Commission - Towards an EU Strategy on the Rights of the Child | 04/07/2006 | COM(2006)367; SEC(2006)888 and 889 |

2004/ENV/003 | Communication from the Commission – A Thematic Strategy on the Sustainable Use of Pesticides | 12/07/2006 | COM(2006)372 and 373; SEC(2006)894 and 895; SEC(2006)914 |

2005/REGIO+/013 | Proposal for a Council Decision on Community strategic guidelines on cohesion | 12/07/2006 | COM(2006)386; SEC(2006)929 |

2003/SANCO/61 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council concerning the placing of plant protection products on the market | 12/07/2006 | COM(2006)388; SEC(2006)930 and 931 |

2005/JLS/187 | Proposal for a Council Regulation amending Regulation (EC) No 2201/2003 as regards jurisdiction and introducing rules concerning applicable law in matrimonial matters | 17/07/2006 | COM(2006)399; SEC(2006)949 and 950 |

2005/JLS/188 | Green Paper on conflict of laws in matters concerning matrimonial property regimes, including the questions of jurisdiction and mutual recognition | 17/07/2006 | COM(2006)400; SEC(2006)952 |

2006/JLS/005 | Communication from the Commission on policy priorities in the fight against illegal immigration of third-country nationals | 19/07/2006 | COM(2006)402; SEC(2006)964 and 965; SEC(2006) 1010 |

2005/AGRI/003 | Proposal for a Council Regulation amending Regulations (EEC) No 404/93, (EC) No 1782/2003 and (EC) No 247/2006 as regards the banana sector | 20/09/2006 | COM(2006)489; SEC(2006)1106, 1107 |

2006/EMPL/004 | Commission Communication – The demographic future of Europe – from challenge to opportunity | 12/10/2006 | COM(2006)571 |

2006/REGIO/006 | Proposal for a Council Regulation concerning Community financial contributions to the International Fund for Ireland (2007-2010) | 12/10/2006 | COM(2006)564; SEC(2006)1227 |

2006/TREN/032 | Communication from the Commission – Action Plan for Energy Efficiency: Realising the Potential | 19/10/2006 | COM(2006)545; SEC(2006)1173 to 1175 |

2006/JLS/006 | Green paper on improving the efficiency of the enforcement of judgments in the European Union – The attachment of Bank Accounts | 24/10/2006 | COM(2006)618; SEC(2006)1341 |

2006/EMPL/003 | Green paper - Modernising labour law to meet the challenges of the 21st century | 22/11/2006 | COM(2006)708 |

2006/JLS/008 | Communication from the Commission – European elections 2004 Commission report on the participation of European Union citizens in the Member State of residence (Directive 93/109/EC) and on the electoral arrangements (Decision 76/787/EC as amended by Decision 2002/772/EC, Euratom) | 12/12/2006 | COM(2006)790; COM(2006)791; SEC(2006)1645-47 |

2006/ENV/017 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2003/87/EC so as to include aviation activities in the scheme for greenhouse gas emission allowance trading within the Community | 20/12/2006 | COM(2006)818; SEC(2006)1684; SEC(2006)1685 |

2006/AGRI/002 | Proposal for a Council Regulation laying down specific rules as regards the fruit and vegetable sector and amending certain Regulations | 24/01/2007 | COM(2007)17; SEC(2007)74 and 75 |

Security and freedom

Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

2006/INFSO/002 | Communication from the Commission – A strategy for a Secure Information Society – “Dialogue, partnership and empowerment” | 31/05/2006 | COM(2006)251; SEC(2006)656 |

2006/TREN/007 | Communication from the Commission under Article 138(2) of the EC Treaty on the strengthening of maritime labour standards | 15/06/2006 | COM(2006)287 |

2006/JLS/017 | Communication from the Commission - Evaluation of EU Policies on Freedom, Security and Justice | 28/06/2006 | COM(2006)332; SEC(2006)815 |

2006/JLS/016 | Communication from the Commission - Report on the implementation of the Hague programme for 2005 | 28/06/2006 | COM(2006)333; SEC(2006)813 and 814 |

2006/JLS/002 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing a Community Code on Visas | 19/07/2006 | COM(2006)403; SEC(2006)957 and 958 |

2006/JLS/003 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing a mechanism for the creation of Rapid Border Intervention Teams and amending Council Regulation (EC) No 2007/2004 as regards that mechanism | 19/07/2006 | COM(2006)401; SEC(2006)954 and 955; SEC(2006) 953 |

2005/SANCO/024 | Communication from the Commission – Better training for safer food | 20/09/2006 | COM(2006)519; SEC(2006)1163, 1164 |

2005/SANCO/032 | Communication from the Commission – An EU strategy to support Member States in reducing alcohol related harm | 24/10/2006 | COM(2006)625; SEC(2006)1358; SEC(2006)1360; SEC(2006)1411 |

2006/JLS/045 | Proposal for a Directive of the Council on the identification and designation of European Critical Infrastructure and the assessment of the need to improve their protection | 12/12/2006 | COM(2006)787; SEC(2006)1654; SEC(2006)1648 |

2006/TREN/005 | Communication from the Commission – "Facilitating the movement of locomotives across the European Union" Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the interoperability of the Community rail system Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2004/49/EC on safety on the Community's railways Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EC) No 881/2004 establishing a European Railway Agency | 13/12/2006 | COM(2006)782-5; SEC(2006)1640-2 |

Europe as a world partner

Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

2006/DEV/004 | Communication from the Commission – An EU-Caribbean Partnership for growth, stability and development | 02/03/2006 | COM(2006)86; SEC(2006)268 |

2006/ELARG/001 | Communication from the Commission – Monitoring report on the state of preparedness for EU membership of Bulgaria and Romania | 16/05/2006 | COM(2006)214; SEC(2006)595; SEC(2006)596; SEC(2006)598 |

2006/DEV/002 | Communication from the Commission – EU relations with the Pacific islands : a strategy for a strengthened partnership | 29/05/2006 | COM(2006)248; SEC(2006)642 |

2006/ELARG/028 | Recommendation from the Commission to the Council to amend the Negotiating Directives for a Stabilisation and Association Agreement with Serbia and Montenegro in order to continue negotiations with the Republic of Serbia Recommendation from the Commission to the Council to authorise the Commission to negotiate with the Republic of Montenegro a Stabilisation and Association Agreement | 06/07/2006 | SEC(2006)885 and 886 |

2006/DEV/006 | Communication from the Commission – Interconnecting Africa: the EU-Africa Partnership on Infrastructure | 12/07/2006 | COM(2006)376; SEC(2006)896; SEC(2006)983 |

2006/DEV/005 | Communication from the Commission – Governance in the European Consensus on Development: Towards a harmonised approach within the European Union | 30/08/2006 | COM(2006)421; SEC(2006)1020; SEC(2006)1021 and 1022 |

2006/RELEX+/019 2006/TRADE+/003 | Recommendation from the Commission to the Council authorising the Commission to open negotiations with Ukraine for a new Enhanced Agreement | 13/09/2006 | SEC(2006)1105; SEC(2006)1110; SEC(2006)1156 |

2006/ELARG/027 | Communication from the Commission – Monitoring report on the state of preparedness for EU membership of Bulgaria and Romania | 26/09/2006 | COM(2006)549 |

2006/TRADE/001 | Communication from the Commission – Global Europe competing in the World - A Contribution to the EU's Growth and Jobs Strategy | 04/10/2006 | COM(2006)567; SEC(2006)1228-1230 |

2006/ENV/015 | Communication from the Commission – Mobilising public and private finance towards global access to climate-friendly, affordable and secure energy services: The Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund | 06/10/2006 | COM(2006)583; SEC(2006)1224 and 1225 |

2005/RELEX+/040 | Communication from the Commission – EU–China: Closer partners, growing responsibilities | 24/10/2006 | COM(2006)631; COM(2006)632 |

2006/ELARG/002 | Communication from the Commission – Enlargement Strategy and Main Challenges 2006–2007 (including annexed special report on the EU's capacity to integrate new members) | 08/11/2006 | COM(2006)649; SEC(2006)1383-1390 |

2006/RELEX/007 | Communication from the Commission on strengthening the European Neighbourhood Policy Communication from the Commission on the general approach to enable ENP partner countries to participate in Community agencies and Community programmes | 29/11/2006 | COM(2006)724; COM(2006)726; SEC(2006)1504-1512; SEC(2006)1536 |

2006/RELEX/022 | Recommendation from the Commission to the Council authorising the Commission to open negotiations for the conclusion of an Association Agreement between the European Community and its Member States and the Central American Republics of Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua and Panama | 06/12/2006 | SEC(2006)1625; SEC(2006)1596-8; SEC(2006)1613-5; SEC(2006)1558-1566 |

2006/RELEX/023 | Recommendation from the Commission to the Council authorising the Commission to open negotiations for the conclusion of an Association Agreement between the European Community and its Member States and the Andean Community and its Member Countries | 06/12/2006 | SEC(2006)1625; SEC(2006)1596-8; SEC(2006)1613-5; SEC(2006)1558-1566 |

2006/TRADE/021 | Communication from the Commission – Global Europe: Europe's trade defence instruments in a changing global economy A Green Paper for public consultation | 06/12/2006 | COM(2006)763 |

[1] Komission panos EU:n tulevaisuutta koskevaan pohdintaan: "K-suunnitelma": kansanvalta, kuunteleminen ja keskustelu – KOM(2005) 494.

[2] Varapuheenjohtaja Wallströmin tiedote komissiolle: – SEK(2006) 1553: Plan D – Wider and Deeper Debate on Europe.

[3] Etelä-Korea, Euroopan unioni, Intia, Japani, Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat.

[4] EU:n naapurimaita koskeva politiikka, jonka piiriin kuuluvat Algeria, Armenia, Azerbaid~[pic]an, Egypti, Georgia, Israel, Jouluvat Algeria, Armenia, Azerbaidžan, Egypti, Georgia, Israel, Jordania, Libanon, Libya, Moldavia, Marokko, palestiinalaishallinto, Syyria, Tunisia, Ukraina ja Valko-Venäjä.

Top