Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006SC0866

Luonnos: Komission asetus (EY, Euratom) - Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioonsovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 soveltamissäännöistä annetun komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2342/2002 muuttamisesta

/* SEK/2006/0866 lopull. */

Please be aware that this draft act does not constitute the final position of the institution.

52006SC0866

Luonnos: Komission asetus (EY, Euratom) - Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioonsovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 soveltamissäännöistä annetun komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2342/2002 muuttamisesta /* SEK/2006/0866 lopull. */


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 4.7.2006

SEK(2006) 866 lopullinen

Luonnos:

KOMISSION ASETUS (EY, Euratom)

Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 soveltamissäännöistä annetun komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2342/2002 muuttamisesta

PERUSTELUT

MENETTELY

Komissio hyväksyi 18 päivänä toukokuuta 2006 muutetun ehdotuksen varainhoitoasetuksen muuttamisesta[1], johon oli sisällytetty suurelta osin muiden toimielinten lausuntojen sisältö ja jossa oli otettu huomioon kansalaisyhteiskunnan edustajien esittämät näkökohdat. Komission ehdotuksen keskeisenä tavoitteena on parantaa sääntöjen tehokkuutta ja avoimuutta suhteuttamalla valvonnan kustannukset paremmin taloudellisiin riskeihin niin, että yhteisön varojen korkeatasoinen suoja säilyy.

Ennen kuin neuvosto voi lopullisesti antaa varainhoitoasetuksen muutosasetuksen, neuvoston ja Euroopan parlamentin on käytävä nykyisen varainhoitoasetuksen 184 artiklan mukaisesti neuvotteluja, jos parlamentti niitä pyytää. Tavoitteena on päästä nopeasti sopimukseen varainhoitoasetuksesta vuoden 2006 aikana, jotta uudet muutokset voisivat tulla voimaan 1 päivänä tammikuuta 2007 eli samaan aikaan kuin uudet rahoitusohjelmat.

Lainsäädäntöprosessin nopeuttamiseksi komissio esittää nyt asetusluonnoksen varainhoitoasetuksen (VHA) soveltamissääntöistä annetun asetuksen N:o 2342/2002 muuttamisesta ja pyytää samalla muilta toimielimiltä kannanottoja ehdotettuihin muutoksiin.

Tämä luonnos sisältää ne muutokset soveltamissääntöihin, jotka voidaan tehdä vasta itse varainhoitoasetuksen muuttamisen jälkeen. Se perustuu suurelta osin lokakuussa 2005 annettuun ja muille toimielimille tiedoksi toimitettuun komission yksiköiden valmisteluasiakirjaan[2] varainhoitoasetuksen muuttamiseen liittyvistä soveltamissääntöjen muutoksista. Lisäksi tässä ehdotusluonnoksessa otetaan huomioon ne Euroopan parlamentin hyväksymät tarkistukset varainhoitoasetuksen muuttamista koskevaan ehdotukseen, jotka liittyvät sisältönsä puolesta soveltamissääntöihin. Vaikka Euroopan parlamentin tarkistuksista johtuvat muutokset eivät varsinaisesti edellyttäisikään VHA:n muuttamista, ne sisällytetään tähän ehdotusluonnokseen, jotta muut toimielimet voivat antaa niistä lausuntonsa.

Jos VHA:n tarkistamisprosessi etenee ongelmitta, neuvosto hyväksyy asetuksen VHA:n muuttamisesta alkusyksystä ja toimielimet antavat lausuntonsa tästä asetusluonnoksesta samoihin aikoihin, komissio voi ottaa lausunnot huomioon ja antaa lopullisen asetuksen VHA:n tarkistukseen liittyvistä soveltamissääntöjen muutoksista ennen vuoden 2006 loppua. Tavoitteena on pysyä tässä aikataulussa, jotta yksiköt voivat valmistautua tarkistusten soveltamiseen. Tällöin koko varainhoitosäädöspakettia voitaisiin alkaa soveltaa vuoden 2007 alusta.

EHDOTETUT MUUTOKSET

Budjettiperiaatteet – ennakkomaksuista kertyvä korkotuotto

Ehdotetussa varainhoitoasetuksen 5 a artiklassa olevia talousarvion yhtenäisyysperiaatteeseen liittyviä uusia sääntöjä ennakkomaksujen korkotuoton perimisestä on tarkennettava. Ensinnäkin on täsmennettävä, minkäsuuruista ennakkomaksua pidetään niin merkittävänä, että korkotuotto on perittävä varainhoitoasetuksen mukaisesti. Ehdotuksen mukaan yleiseksi kynnysarvoksi vahvistetaan 50 000 euroa. Ulkoisia toimia koskevaksi kynnysarvoksi ehdotetaan 250 000:ta euroa (3 artikla) näiden toimien erityisluonteen vuoksi ja koska kansalaisjärjestöt osallistuvat aktiivisesti niiden toteuttamiseen. Kynnysarvoa olisi kuitenkin korotettava 750 000 euroon kriisinhallinnan ja humanitaarisen avun toimien osalta alan taloushallinnon erityisluonteen vuoksi (mm. ennakkomaksuista voidaan kattaa menoja, jotka ovat aiheutuneet jo ennen avustuksen myöntämistä).

Toiseksi varainhoitoasetuksen tarkistusehdotuksessa (5 a artikla) edellytetään, että soveltamissäännöissä luetellaan tapaukset, joissa korko on perittävä vuosittain perintämääräyksellä yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamiseksi. Tällöin poiketaan tavanomaisesta säännöstä, jonka mukaan korko vähennetään loppumaksusta. Suoriteperusteisessa kirjanpidossa edellytetään, että tulot on kirjattava sen varainhoitovuoden kirjanpitoon, jona ne ovat syntyneet. Tämän säännön ja komission toteuttamiin politiikkoihin liittyvien näkökohtien perusteella kynnysarvoksi ehdotetaan 750 000:ta euroa (soveltamissääntöjen 4 artikla).

Ehdotuksen 7 artiklan 1 kohtaan on lisätty laskentayksikön periaatetta koskeva uusi säännös, jotta valuuttojen muuntamisoperaatiot eivät vaikuttaisi olennaisesti unionin yhteisrahoitusosuuteen, kuten Euroopan parlamentin tarkistuksessa 32 esitetään.

Talousarvion erittelyperiaatteeseen liittyviä varainhoitoasetuksen 22 ja 23 artiklaa on ehdotettu muutettavaksi siten, että määrärahasiirtoihin, joiden osuus budjettikohdan määrärahoista on enintään 10 prosenttia, sovellettaisiin joissakin tapauksissa joustavampaa menettelyä kuin tätä suurempiin siirtoihin. Tämän 10 prosentin raja-arvon laskentamenetelmää on selkeytettävä (17 artikla). Lisäksi 17 artiklan 1 kohdassa tarkennetaan, milloin ilmoitusmenettelyn mukaiset määräajat alkavat kulua.

Yhteisöjen tuomioistuimen, neuvoston ja Euroopan parlamentin kanssa käytyjen keskustelujen perusteella laaditussa toimintasuunnitelmassa yhdennetyn sisäisen valvonnan kehyksen luomiseksi määritellään hyväksyttävä riskitaso tilien perustana olevien toimien laillisuuteen tai sääntöjenmukaisuuteen liittyvien riskien hallitsemiseksi. Varainhoitoasetuksessa tämä käsite määritellään 30 a artiklan 3 kohdassa. Soveltamissäännöissä selvennetään yleistä valvontakehystä, mutta tarkat tiedot tarkastuksista on esitettävä perussäädöksissä tai niiden alakohtaisissa soveltamissäännöissä. Kehittämistyö jatkuu sisäisen valvonnan yhdennettyä kehystä koskevan komission toimintasuunnitelman toimessa 4 tarkoitetussa toimielinten vuoropuhelussa[3]. Vuoteen 2009 ulottuvan siirtymäkauden aikana voidaan tarpeen mukaan tarkistaa rahoitusselvityksiä ja/tai lainsäädäntöä.

Hallintomenettelyt

Soveltamissääntöjä olisi muutettava siten, että välillistä keskitettyä hallinnointia voisivat varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan c alakohtaan ehdotetun muutoksen mukaisesti harjoittaa kansallisten julkisoikeudellisten yhteisöjen lisäksi myös kansainväliset järjestöt, ulko- ja turvallisuuspolitiikan alan erityistoimia hallinnoivat YUTP-erityisedustajat ja muutkin kuin soveltamissääntöjen 38 artiklassa mainitut, EU:n ulkopuolisiin maihin sijoittautuneet yhteisöt (soveltamissääntöjen 38, 39 ja 41 artikla). Yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamiseksi henkilöiden, jotka on nimitetty hoitamaan ulko- ja turvallisuuspoliittisia erityistehtäviä, on kehitettävä tarvittavat järjestelmät ja menettelyt, jotta he voivat ottaa vastuun hallinnoimistaan varoista (soveltamissääntöjen 39 a artikla). Näin säännöt saadaan paremmin nykykäytäntöä vastaaviksi. Kansallisten virastojen käyttämistä pyritään yksinkertaistamaan ja helpottamaan. Varainhoitoasetuksen muutosehdotuksessa luovutaan niiden käyttöä koskevista rajoituksista (mm. vaatimuksesta, että käytön sallimisen on perustuttava perussäädökseen). Siksi myös soveltamissäännöistä on poistettava asiaan liittyvät lisärajoitukset, kuten komiteamenettelysäännös. Komission olisi kuitenkin vuosittain ilmoitettava lainsäätäjälle, mitä toteuttamistehtäviä on siirretty millekin elimelle.

Komissio ehdottaa varainhoitoasetuksen tarkistamista koskevassa ehdotuksessaan, että eri hallintomenettelyjä koskevia, komission suorittamia tarkastuksia varten säädetään keskeisistä tarkastuksista, jotka vaaditaan kaiken välillisen ja hajautetun hallinnoinnin yhteydessä (VHA:n tarkistusehdotuksen 56 artikla). Sääntöjä on syytä täsmentää siten, että komissio voi näiden kahden hallintomenettelyn yhteydessä hyväksyä varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan c alakohdassa ja 166 artiklan 1 kohdan a alakohdassa (kolmannet maat) tarkoitettujen yhteisöjen ja viranomaisten hankintamenettelyt omiaan vastaaviksi. Tällöin sen on otettava huomioon kansainvälisesti hyväksytyt standardit.

Uudessa 42 a artiklassa tarkoitetulla, saatavilla olevista tarkastuksista ja ilmoituksista vuosittain laadittavalla yhteenvedolla pyritään helpottamaan komission työtä sen analysoidessa jäsenvaltioiden valvonta- ja tarkastustoiminnasta yhteistyössä tapahtuvan talousarvion toteuttamisen yhteydessä. Yhteenvedossa esitetään olennaiset tarkastuslausumat ja yhteistyössä toteutettavien EU:n ohjelmien edunsaajia koskevat ilmoitukset.

Kun talousarviota toteutetaan yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa, on noudatettava hankintojen tekemistä ja avustusten myöntämistä koskevia periaatteita, ja nämä periaatteet on kirjattava kyseisten järjestöjen kanssa tehtäviin sopimuksiin.

Taloushallinnon henkilöstö

Soveltamissääntöjen 74 ja 75 artiklaa olisi yksinkertaistettava muuttamatta kuitenkaan niiden sisältöä. Soveltamissääntöjen 75 artiklaa ehdotetaan muutettavaksi niin, että valtuutetulla tulojen ja menojen hyväksyjällä olisi VHA:ta koskevan komission muutetun ehdotuksen mukaisesti mahdollisuus saattaa asia taloudellisten väärinkäytösten tutkintaelimen käsiteltäväksi.

Saamisten perintä

Etusijasääntöjen osalta VHA:n muutosehdotuksessa (uusi 73 a artikla) esitetään periaate, jonka mukaan yhteisön saamisiin sovelletaan samoja kansallisten oikeusjärjestelmien etusijasääntöjä kuin jäsenvaltioiden verosaamisiin (tätä ns. ekvivalenssiperiaatetta sovellettiin jo EHTY:n yhteydessä[4]). Koska erilaiset verot saatetaan asettaa etusijajärjestykseen kansallisessa lainsäädännössä, on valittava kansallisista veroista se, johon yhteisön saamiset on asianmukaista rinnastaa. Arvonlisävero näyttäisi olevan riittävän yhdenmukainen koko EU:ssa, jotta yhteisö voi käyttää etuoikeuttaan yhtä tehokkaasti kaikissa jäsenvaltioissa. Lisäksi on syytä täsmentää, että tätä etusijasääntöä sovelletaan myös soveltamissääntöjen 86 artiklassa tarkoitettuihin viivästyskorkoihin.

Moitteettoman varainhoidon ja oikeusvarmuuden periaatteiden mukaisesti varainhoitoasetuksen tarkistusehdotuksessa (VHA:n uusi 73 b artikla) otetaan käyttöön yleistä vanhentumisaikaa koskeva säännös, jonka mukaan yhteisön saamiset kolmansilta ja näiden saamiset yhteisöltä vanhentuvat viidessä vuodessa, minkä jälkeen saaminen raukeaa. Sen vuoksi soveltamissääntöihin olisi lisättävä vanhentumisajan alkamisajankohtaa ja keskeyttämisperusteita koskevat yksityiskohtaiset säännöt (85 c artikla), jotka perustuvat jäsenvaltioissa sovellettaviin sääntöihin. Toimijoiden tasapuolisen kohtelun periaatteen mukaisesti vanhentumisajan voi keskeyttää menettelyjä koskevilla toimilla joko yhteisö tai kolmas osapuoli, jolla on saamisia yhteisöltä.

Julkiset hankinnat

Kun puitesopimuksia tehdään aloilla, joilla hinnat ja tekniikka muuttuvat nopeasti, sellaisissa puitesopimuksissa, joita ei kilpailuteta uudelleen, olisi määrättävä väliarvioinnin toteuttamisesta. Jos alkuperäiset sopimusehdot eivät enää vastaa hintojen ja tekniikan kehitystä, puitesopimusta ei pidä käyttää, vaan hankintaviranomaisen on toteutettava tarvittavat toimenpiteet sopimuksen purkamiseksi, kuten Euroopan parlamentti on esittänyt (tarkistus 80).

Puitesopimukseen perustuvia erillissopimuksia koskevat tiedot olisi julkistettava, kuten Euroopan parlamentti on esittänyt. Hankintaviranomaisen on julkaistava verkkosivuillaan tiedot varainhoitovuoden aikana tehtyjen, puitesopimukseen perustuvien erillissopimusten arvosta ja edunsaajista kyseisen varainhoitovuoden päättymistä seuraavan maaliskuun 31 päivään mennessä, jos tehty erillissopimus tai tehtyjen erillissopimusten yhteismäärä ylittää 158 artiklassa tarkoitetut kynnysarvot.

Euroopan parlamentin esittämien tarkistusten mukaisesti hankintaviranomainen voi riskinarviointinsa perusteella päättää olla vaatimatta ilmoitusta , jonka mukaan ehdokas tai tarjoaja ei ole jossakin poissulkemista edellyttävistä tilanteista, jos hankinnan arvo on enintään 3 500 euroa tai, jos hankinta liittyy ulkoiseen apuun, enintään 10 000 euroa.

Euroopan parlamentin vaatimuksesta hankinnat, joiden arvo on vähintään samansuuruinen kuin 158 artiklassa säädetyt kynnysarvot, olisi tehtävä samanaikaisesti erillisinä hankintaerinä , kun tämä on tarkoituksenmukaista, teknisesti toteutettavissa ja kustannustehokasta.

Hankintaviranomaisen olisi tiedotettava hylätyille tarjoajille käytettävissä olevista oikeussuojakeinoista , kuten Euroopan parlamentti on esittänyt.

Toimielimillä on mahdollisuus toteuttaa jäsenvaltion hankintaviranomaisten kanssa yhteisiä hankintamenettelyjä . Soveltamissäännöissä olisi tarkennettava, mitä hankintamenettelyä tällöin sovelletaan.

Poissulkemisia koskevan keskustietokannan hoitaminen edellyttää sitä, että tietokannan käyttöön liittyvistä keskeisistä järjestelyistä säädetään soveltamissäännöissä.

Suhteellisuusperiaatteen mukaisesti talouden toimijoita, joita koskee jokin varainhoitoasetuksessa säädetyistä oikeudellisista poissulkemisperusteista , ei saisi sulkea hankintamenettelyn ulkopuolelle määräämättömäksi ajaksi. Siksi soveltamissäännöissä olisi säädettävä poissulkemisen kestoa koskevista kriteereistä.

Soveltamissääntöjen seuraamussäännöksiä on mukautettava varainhoitoasetuksen tarkistusta vastaaviksi (soveltamissääntöjen 134 a artikla).

Oikeusvarmuuden vuoksi soveltamissäännöissä olisi säädettävä sopimuksen allekirjoittamista edeltävää odotusaikaa ( standstill ) koskevista yksityiskohtaisista säännöistä ja poikkeuksista niihin. Soveltamissäännöissä olisi lisäksi annettava suoraan tehtäviin julkisiin hankintoihin sovellettavaa odotusaikaa koskevat yksityiskohtaiset säännöt julkisia hankintoja koskeviin sopimuksiin liittyvien muutoksenhakumenettelyjen tehokkuuden parantamista koskevan äskettäisen direktiiviehdotuksen[5] mukaisesti.

Avustukset

Varainhoitoasetuksen 108 artiklan 2 ja 3 kohtaan ehdotetut muutokset, joissa täsmennetään, mikä on katsottava avustukseksi, edellyttävät eräiden pääomasijoitus- ja osarahoitusmuotojen sekä riskirahoitusvälineiden määrittelemistä (160 b artikla). On täsmennettävä, mitä avustuksia koskevan osaston säännöksiä näihin rahoitusmuotoihin sovelletaan. Yhteisö osallistuu joskus rahoituslaitosten hallinnoimien riskipääoma- ja takausjärjestelyjen rahoitukseen ohjelmissa, joiden tarkoituksena on edistää investointeja (esim. pk-yrityksiin). Näin on tarkoitus tehdä muun muassa komission ehdottamassa kilpailukyvyn puiteohjelmassa.

Tietyntyyppisten, erityisesti pienten tai vakiomuotoisten avustusten hallinnoinnin helpottamiseksi avustukset olisi myönnettävä varainhoitoasetuksen 108 artiklan mukaisesti joko komission päätöksellä tai saajan kanssa tehtävällä kirjallisella sopimuksella . Yhtenäisyyden ja johdonmukaisuuden vuoksi on määrättävä vuotuisessa työohjelmassa, mitä oikeudellista välinettä tähän tarkoitukseen käytetään (160 e artikla). Päätösten käyttöönotto avustusten myöntämismenettelyssä edellyttää mukautusten tekemistä joihinkin artikloihin.

Käytäntö, jota yhteisö soveltaa hankinta- ja avustussopimuksiin sovellettavan lain valinnassa , olisi saatettava parhaiden kansainvälisten käytäntöjen mukaiseksi. Näin varmistetaan, että yhteisön lakia sovelletaan kaikkiin sopimuksiin, joissa toimielimet ovat osapuolena. Tätä varten olisi säädettävä, että tulojen ja menojen hyväksyjien on lisättävä kaikkiin hankinta- ja avustussopimuksiin lauseke, jonka mukaan niihin sovelletaan ensisijaisesti yhteisön lakia. Sitä voidaan tarvittaessa täydentää kansallisella lailla, jonka soveltamisesta osapuolet ovat sopineet (soveltamissääntöjen 130 ja 164 artikla). Tämä on erityisen tärkeää sen varmistamiseksi, että takaisinperintämahdollisuuden ehdotetulla vahvistamisella on haluttu vaikutus käytännössä.

Kertamaksut ja kiinteämääräinen rahoitus määritetään niiden menojen tai sen menoluokan perusteella, johon ne liittyvät, ja vahvistetaan tilastotietojen perusteella tai muin objektiivisin perustein, jotta saadaan riittävä varmuus siitä, että kertakorvauksista ja kiinteämääräisestä rahoituksesta ei periaatteessa synny voittoa. Komission on arvioitava ja tarkistettava näitä objektiivisia perusteita tältä pohjalta säännöllisesti (soveltamissääntöjen 165 artiklan 2 kohta). Lisäksi on syytä säätää jälkitarkastuksista sen toteamiseksi, että kertamaksuun tai kiinteämääräiseen rahoitukseen oikeuttava toimi on toteutunut. Jos näissä tarkastuksissa ilmenee, että toimi ei ole toteutunut ja että edunsaajalle on näin ollen suoritettu maksu väärin perustein, komissiolla olisi oltava oikeus periä takaisin enintään kertakorvauksen tai kiinteän rahoituksen määrä. Jos edunsaaja on antanut vääriä tietoja, komission olisi lisäksi voitava määrätä taloudellisia seuraamuksia, joiden suuruus on enintään 50 prosenttia kyseisestä määrästä (soveltamissääntöjen 165 artiklan 3 kohta).

Yhteisrahoitussääntöä selkeytetään erityisesti kertamaksujen ja kiinteämääräisen rahoituksen osalta (165 a artikla).

Euroopan parlamentin vaatimuksesta säädetään erikseen mahdollisuudesta hyväksyä vuotuinen työohjelma jo varhain edellisen vuoden aikana (166 artikla).

Saajien etujen turvaamiseksi ja oikeusvarmuuden parantamiseksi ehdotuspyyntöjen sisältöä ei pitäisi voida muuttaa paitsi poikkeustapauksissa. Jos muutokset ovat huomattavia, hakemusten jättämiselle on annettava lisäaikaa. Muutokset on julkaistava samalla tavoin kuin varsinainen ehdotuspyyntö.

Ehdotuspyynnön järjestämisvelvollisuutta koskevia poikkeuksia olisi avustusten myöntämisen yhteydessä laajennettava niin, että ne kattavat nykyisten tutkimus- ja kehitysalan säännösten mukaisen poikkeuksen. Tällöin avustuksia voitaisiin myöntää suoraan komission laadukkaiksi toteamien ehdotusten tekijöille, kunhan ehdotukset eivät kuulu saman varainhoitovuoden aikana järjestettävien ehdotuspyyntöjen piiriin. Kokemusten perusteella olisi säädettävä vielä lisäpoikkeuksista, jotka kattavat sellaiset erityisluonteiset toimet, jotka voi toteuttaa ainoastaan tietynlaista asiantuntemusta, institutionaalista valtaa tai hallintovaltaa omaava taho, vaikka tämä taho ei välttämättä olisikaan käytännössä vallitseva tai lakisääteinen monopoli (soveltamissääntöjen 168 artikla).

Yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamiseksi oikeushenkilöllisyyttä vailla olevan avustuksensaajan edustajan olisi voitava osoittaa, että hänellä on edellytykset toimia saajan puolesta ja että tarjottu vakuus vastaa oikeushenkilöiden tarjoamia vakuuksia (soveltamissääntöjen 174 a artikla).

Euroopan parlamentin vaatimuksesta komission on toimitettava budjettivallan käyttäjälle vuosittain tietoja avustusmenettelyistä.

Ehdotuspyyntöjen tehostamiseksi komission on annettava hakijoille tietoja ja neuvontaa avustusten myöntämistä koskevista säännöistä.

Ehdotukseen on lisätty uusi 172 a artikla, joka sisältää ohjeellisen luettelon avustuskelpoisista kustannuksista , joihin on mahdollista saada yhteisön rahoitusta.

Avustusten samoin kuin hankintojenkin osalta soveltamissääntöihin lisätään säännöksiä, jotka koskevat varsinkin sähköisesti toimitettavien hakemusten jättämistä.

Soveltamissäännöissä olisi erikseen vahvistettava mahdollisuus kohdistaa ehdotuspyyntö rajatulle ehdokasryhmälle ratkaisumenettelyn hallinnoinnin helpottamiseksi moitteettoman varainhoidon periaatetta noudattaen. Muutoksen ansiosta komissio voisi tasapuolisen kohtelun ja syrjimättömyyden periaatteita noudattaen kohdentaa ehdotuspyynnöt tietylle organisaatioryhmälle tai tietyntyyppisille organisaatioille, joita asianomainen ohjelma lähinnä koskee (soveltamissääntöjen 175 a artikla). Esimerkkinä tästä voidaan mainita ulkosuhteiden toimintalohkon kummitoiminta, jossa ehdotuspyyntöjen kohdeorganisaatioina ovat jäsenvaltioiden kansalliset hallintoviranomaiset, joiden on tarkoitus toimia kolmansien maiden hallintoviranomaisten ”kummeina” antamalla niille asiantuntija-apua.

Jotta hakijoille voidaan mahdollisimman nopeasti ilmoittaa heidän hakemustensa menestymismahdollisuuksista, haku- ja arviointimenettelyt voidaan Euroopan parlamentin vaatimuksesta jakaa useaan eri vaiheeseen , jotta olisi mahdollista hylätä jo aikaisessa vaiheessa ehdotukset, joilla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia edetä tätä vaihetta pidemmälle.

Varainhoitoasetuksen 114 artiklan 3 kohdan mukaiset hyvin vähäiset avustukset määritellään soveltamissääntöjen 129 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen yhden ainoan tarjouksen perusteella tehtävien hankintojen kynnysarvojen perusteella (3 500 euroa).

Euroopan parlamentin vaatimuksesta hakijoilta voidaan pyytää lisätietoja avustusten myöntämismenettelyn aikana ja erityisesti silloin, kun hakemuksissa on ilmeisiä ja olennaisia virheitä . Näin pyritään parantamaan ehdotusten laatua ja auttamaan hakijoita.

Kynnysarvoksi, jonka ylittävien kertamaksujen yksikkömäärät on vahvistettava perussäädöksessä , asetetaan 25 000 euroa (soveltamissääntöjen 181 artikla). Sen sijaan tätä pienempien kertamaksujen yksikkömäärät sekä kiinteämääräisen rahoituksen määrät jäävät komission vahvistettaviksi.

Avustuksen saamiseksi tehtäviä avustussopimuksia on yksinkertaistettava, jotta avustuksen saajien ja komission olisi helpompi hallinnoida niitä. Kun avustus on vähäinen, olisi rajoitettava säännöt, joita saajan on noudatettava, ehdottoman välttämättömään, toisin sanoen moitteettoman varainhoidon periaatteen noudattamiseen ja eturistiriitojen välttämiseen. Kun kyse on suuremmista avustuksista, tulojen ja menojen hyväksyjän olisi voitava asettaa niitä koskevat erityisvaatimukset sen perusteella, millaisia vaatimuksia sovelletaan toimielimiin vastaavansuuruisten sopimusten osalta.

Yhteisön avustuksen saajan myöntämä taloudellinen tuki kolmansille järjestetään siten, että harkintavaltaa ei ole, ja sen kokonaismäärä rajoitetaan enintään 100 000 euroon (soveltamissääntöjen 184 a artikla).

Kirjanpito

Tilinpäätöksen yhteydessä varainhoitoasetuksen 122 artiklan mukaisesti varainhoitovuoden budjetti- ja taloushallinnosta annettavan selvityksen asemaa (soveltamissääntöjen 185 artikla) on selkeytettävä. Erityisesti on tähdennettävä, että se ei ole sama kuin varainhoitoasetuksen 121 artiklassa tarkoitettu talousarvion toteuttamista koskeva selvitys.

Ulkoiset toimet

Komissio on ehdottanut varainhoitoasetuksen 166 asetuksen 3 kohdan muuttamista siten, että liittymistä valmistelevan tukivälineen ja eurooppalaisen naapuruuden ja kumppanuuden välineen monivuotisten ohjelmien joitakin osia koskevien maksusitoumusten peruuntumiseen sovellettaisiin ns. n + 4 -sääntöä . Tätä sääntöä on edelleen tarkennettava soveltamissäännöissä erityisesti automaattisen peruuntumismenettelyn ja sen seurausten osalta.

Soveltamissääntöjen 119 ja 127 artiklaa on jo muutettu niin, että toimielimet voivat turvallisuussyistä käyttää salaisia hankintamenettelyjä . Tämä mahdollisuus laajennetaan nyt koskemaan ulkosuhteiden toimialaan liittyviä operatiivisia hankintoja (soveltamissääntöjen 240, 242, 244 ja 246 artikla). Lisäksi yhteen ainoaan tarjoukseen neuvottelumenettelyssä sovellettavaa kynnysarvoa korotetaan hallinnon joustavuuden lisäämiseksi 5 000 eurosta 10 000 euroon (soveltamissääntöjen 241, 243 ja 245 artikla)

Yhteisön virastot

Toimielinten yhteisiä yhteisön virastoja ja varsinkin virallisten julkaisujen toimistoa (OPOCE) koskevien erityisongelmien vuoksi komissio on ehdottanut, että varainhoitoasetukseen lisätään säännös, jonka mukaan toimielimet voivat siirtää tulojen ja menojen hyväksyjän valtuudet tällaisen viraston johtajalle (varainhoitoasetuksen 171 ja 174 a artikla). Tämän mahdollisuuden toteuttamiseksi olisi säädettävä tarvittavista järjestelyistä (soveltamissääntöjen 258 ja 258 a artikla) ja erityisesti siitä, että talousarviositoumus jää toimielimen vastuulle, mutta kaikki sen jälkeen toteutettavat tehtävät voidaan siirtää viraston johtajalle.

Ulkopuoliset asiantuntijat

On määriteltävä yksinkertaistetut menettelyt, joita varainhoitoasetuksen mukaan voidaan soveltaa ehdotusten arvioimista tai muita teknisiä tukipalveluja varten tarvittavien ulkopuolisten asiantuntijoiden valintaan. Näihin kuuluu avoimen kiinnostuksenilmaisupyynnön julkaiseminen, jotta sen pohjalta voidaan laatia luettelo kelpoisuusehdot täyttävistä asiantuntijoista teknisen pätevyyden perusteella ja syrjimättömyyden periaatetta noudattaen suoritettavaa valintaa varten.

Luonnos:

KOMISSION ASETUS (EY, Euratom) N:o …/...

annettu [...]

Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 soveltamissäännöistä annetun komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2342/2002 muuttamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002[6] ja erityisesti sen 183 artiklan,

on kuullut Euroopan parlamenttia, neuvostoa, Euroopan yhteisöjen tuomioistuinta, tilintarkastustuomioistuinta, Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa, alueiden komiteaa, oikeusasiamiestä ja Euroopan tietosuojavaltuutettua,

sekä katsoo seuraavaa:

1. Varainhoitoasetuksessa annettuja säännöksiä ennakkomaksujen korkotuottojen perinnästä olisi täsmennettävä soveltamissäännöissä budjettiperiaatteiden, erityisesti yhtenäisyysperiaatteen mukaisesti. Sen vuoksi olisi selvennettävä, minkäsuuruista määrää on pidettävä huomattavana. Kynnysarvojen alle jäävistä ennakkomaksuista ei makseta korkoa Euroopan yhteisöille. Lisäksi olisi täsmennettävä, milloin ennakkomaksuista kertynyt korko on perittävä vuosittain yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamiseksi.

2. Talousarvion erittelyperiaatteen mukaisesti olisi määriteltävä täsmällisesti menetelmä, jota sovelletaan komission ja muiden toimielinten toteuttamissa määrärahasiirroissa noudatettavien määräaikojen ja prosenttirajojen laskemiseen. Koska säännös muiden toimielinten kuin komission toteuttamiin määrärahasiirtoihin sovellettavista menettelyistä on sisällytetty varainhoitoasetukseen, se voidaan poistaa soveltamissäännöistä.

3. Talousarvion toteuttamistavoista ja erityisesti välillisestä keskitetystä hallinnoinnista olisi säädettävä, että Euroopan unionista tehdyn sopimuksen V osaston mukaisia erityistoimia hallinnoivien henkilöiden on kehitettävä järjestelmät ja menettelyt, joita he tarvitsevat voidakseen vastata hoidettavinaan olevista varoista. Koska tarkistetusta varainhoitoasetuksesta on poistettu vaatimus, jonka mukaan tehtävien siirtäminen kansallisille julkisen palvelun tehtäviä suorittaville yhteisöille edellyttää, että siirtämismahdollisuudesta säädetään perussäädöksessä, tähän liittyvät säännökset komiteamenettelyn soveltamisesta olisi poistettava soveltamissäännöistä.

4. Jäsenvaltioiden kanssa tehtävää hallinnointiyhteistyötä koskevissa säännöksissä olisi tarkennettava varainhoitoasetuksen 53 b artiklassa tarkoitetun, saatavilla olevista tarkastuksista ja ilmoituksista vuosittain laadittavan yhteenvedon sisältöä.

5. Kansainvälisten järjestöjen kanssa tehtävää hallinnointiyhteistyötä koskeviin säännöksiin olisi lisättävä yksityiskohtaiset säännökset sellaisten yhteistyöjärjestelyjen sisällöstä, joista komissio sopii kansainvälisten järjestöjen kanssa.

6. Taloushallinnon henkilöstöön sovellettavissa vastuusäännöksissä olisi selkeytettävä, että nimittävä viranomainen voi pyytää taloudellisten väärinkäytösten tutkintaelimeltä lausuntoa sellaisten tietojen perusteella, joita henkilöstön jäsen on antanut asiaa koskevien varainhoitoasetuksen säännösten mukaisesti. Lisäksi valtuutetulla tulojen ja menojen hyväksyjällä olisi oltava oikeus saattaa asia taloudellisten väärinkäytösten tutkintaelimen käsiteltäväksi, jos hän katsoo, että on tapahtunut taloudellinen väärinkäytös.

7. Saamisten perintään sovelletaan varainhoitoasetuksessa säädettyä periaatetta, jonka mukaan yhteisön saamisiin sovelletaan samoja kansallisten oikeusjärjestelmien etusijasääntöjä kuin jäsenvaltioiden veronluonteisiin saamisiin; tämän periaatteen mukaisesti olisi määritettävä vero, johon yhteisön saaminen rinnastetaan, kun täytäntöönpanevan jäsenvaltion lainsäädännön mukainen etusijajärjestys määräytyy verosaamisen luonteen mukaan.

8. Koska varainhoitoasetuksessa säädetään yhteisön saamisiin ja velkoihin sovellettavasta yleisestä viiden vuoden vanhentumisajasta, on syytä antaa vanhentumisajan alkamisajankohtaa ja keskeyttämisedellytyksiä koskevat säännöt, joita sovelletaan sekä toimielinten saamisiin kolmansilta että kolmansien täytäntöönpanokelpoisiin saamisiin toimielimiltä.

9. Kun puitesopimuksia tehdään aloilla, joilla hintojen ja tekniikan kehitys on hyvin nopeaa, julkisia hankintoja koskevista puitesopimuksista, joita ei kilpailuteta uudelleen, olisi tehtävä väliarviointi, jonka perusteella hankintaviranomaisen olisi toteutettava tarvittavat toimenpiteet, puitesopimuksen purkaminen mukaan luettuna.

10. Suhteellisuusperiaatteen mukaisesti hankintaviranomaisen olisi voitava riskinarviointinsa perusteella päättää olla vaatimatta ilmoitusta, jonka mukaan ehdokas tai tarjoaja ei ole jossakin poissulkemista edellyttävistä tilanteista, kun hankinnan arvo on enintään 3 500 euroa tai ulkoisen avun osalta enintään 10 000 euroa.

11. Enintään 500 euron suuruisia maksuja olisi menettelyjen yksinkertaistamiseksi voitava suorittaa pelkän laskun perusteella ilman edeltävän tarjouksen hyväksymistä, ja alle 60 000 euron suuruiset ulkoista apua koskevat tavarahankintasopimukset olisi voitava tehdä kilpailuun perustuvassa neuvottelumenettelyssä.

12. Julkiset hankinnat, joiden arvo on vähintään samansuuruinen kuin varainhoitoasetuksen 158 artiklassa säädetyt kynnysarvot, olisi tehtävä samanaikaisesti erillisinä hankintaerinä, kun tämä on tarkoituksenmukaista, teknisesti toteutettavissa ja kustannustehokasta.

13. Hankintaviranomaisen olisi tiedotettava hylätyille tarjoajille käytettävissä olevista oikeussuojakeinoista.

14. Koska toimielimillä on mahdollisuus toteuttaa jäsenvaltion hankintaviranomaisen kanssa yhteisiä hankintamenettelyjä, olisi tarkennettava, mitä hankintamenettelyä tällöin sovelletaan.

15. Olisi säädettävä poissulkemisia koskevan keskustietokannan käyttöön liittyvistä keskeisistä järjestelyistä, jotta tietokantaa voidaan hoitaa moitteettomasti.

16. Suhteellisuusperiaatteen mukaisesti taloudellisia toimijoita, joita koskee jokin varainhoitoasetuksessa säädetyistä oikeudellisista poissulkemisperusteista, ei pitäisi sulkea hankintamenettelyn ulkopuolelle määräämättömäksi ajaksi. Sen vuoksi olisi tarkennettava poissulkemisen kestoa koskevia perusteita.

17. Varainhoitoasetuksen tarkistamisen seurauksena olisi säädettävä seuraamussäännösten mukauttamisesta.

18. Oikeusvarmuuden vuoksi soveltamissäännöissä olisi säädettävä sopimuksen allekirjoittamista edeltävää odotusaikaa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä ja poikkeuksista niihin.

19. Olisi annettava erillinen säännös siitä, missä määrin varainhoitoasetuksen 108 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut erityiset rahoitusmuodot rinnastetaan ensimmäisen osan VI osastossa tarkoitettuihin avustuksiin.

20. Jotta avustusten myöntämistä koskevia oikeusvälineitä eli päätöksiä ja kirjallisia sopimuksia käytettäisiin johdonmukaisesti, vuotuisessa työohjelmassa olisi määrättävä, mitä oikeusvälinettä käytetään. Päätösten käyttöönotto avustusten myöntämismenettelyssä edellyttää mukautusten tekemistä joihinkin artikloihin.

21. Sen varmistamiseksi, että yhteisön lainsäädäntöä sovelletaan kaikkiin oikeussuhteisiin, joissa toimielimet ovat osapuolena, tulojen ja menojen hyväksyjät olisi velvoitettava lisäämään kaikkiin hankinta- ja avustussopimuksiin erityislauseke, jonka mukaan niihin sovelletaan yhteisön lainsäädäntöä ja tarvittaessa täydentävästi osapuolten sopimuksen mukaista kansallista lainsäädäntöä.

22. Ehdotuspyynnön järjestämisvaatimusta koskevia poikkeuksia olisi avustusten myöntämisen osalta laajennettava siten, että ne kattavat nykyisissä tutkimusta ja kehitystä koskevissa säännöksissä säädetyn mahdollisuuden myöntää avustuksia suoraan komission erityisen laadukkaiksi toteamien ehdotusten tekijöille, silloin kun tällaiset ehdotukset eivät kuulu asianomaisen varainhoitovuoden aikana järjestettävien ehdotuspyyntöjen piiriin. Kokemusten perusteella olisi säädettävä myös sellaisia erityisluonteisia toimia koskevasta lisäpoikkeuksesta, jotka voi toteuttaa ainoastaan täytäntöönpanoelin, jolla on tietynlaista asiantuntemusta tai hallintovaltaa, vaikka tämä elin ei välttämättä olisikaan monopoli.

23. Yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamiseksi olisi säädettävä, että oikeushenkilöllisyyttä vailla olevan avustuksensaajan edustajien on osoitettava, että heillä on valtuudet toimia saajan puolesta ja että heidän tarjoamansa taloudelliset takeet vastaavat oikeushenkilöiden tarjoamia takeita.

24. Avustusten myöntämismenettelyn hallinnoinnin helpottamiseksi ja moitteettoman varainhoidon periaatteen mukaisesti olisi säädettävä erikseen mahdollisuudesta kohdistaa ehdotuspyyntö rajatulle hakijaryhmälle. Tällöin komissio voisi tasapuolisen kohtelun ja syrjimättömyyden periaatteita noudattaen hylätä sellaisten yhteisöjen hakemukset, joilla ei ole yhteyttä asianomaiseen ohjelmaan.

25. Hakijoiden auttamiseksi ja ehdotuspyyntöjen tehostamiseksi olisi parannettava eräitä menettelyjä koskevia toimia. Komission olisi annettava hakijoille tietoja ja neuvontaa avustusten myöntämiseen sovellettavista säännöistä ja ilmoitettava hakijoille mahdollisimman nopeasti heidän hakemustensa menestymismahdollisuuksista. Hakumenettely ja arviointimenettely olisi voitava jakaa eri vaiheisiin, mikä mahdollistaisi sellaisten ehdotusten varhaisen hylkäämisen, joilla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia menestyä myöhemmissä vaiheissa. Olisi säädettävä ohjeellisesta luettelosta, josta käy ilmi, mihin kustannuksiin on mahdollista saada yhteisön rahoitusta. Olisi säädettävä myös hakemusten ja erityisesti sähköisten hakemusten jättämistä koskevista edellytyksistä. Lisäksi olisi oltava mahdollista pyytää hakijoilta lisätietoa myöntämismenettelyn aikana ja erityisesti silloin, kun hakemuksissa on ilmeisiä ja olennaisia virheitä.

26. Olisi säädettävä mahdollisuudesta hyväksyä vuotuinen työohjelma jo varhaisessa vaiheessa edellisen vuoden aikana, jotta ehdotuspyynnöt voitaisiin käynnistää jo ennen sen vuoden alkua, johon ne liittyvät.

27. Avoimuuden vuoksi komission olisi tiedotettava vuosittain budjettivallan käyttäjälle avustusten myöntämismenettelyjen hallinnoinnista.

28. Saajien etujen suojaamiseksi ja oikeusvarmuuden parantamiseksi ehdotuspyyntöjen sisältöön ei pitäisi tehdä muutoksia muutoin kuin poikkeustapauksissa, ja hakuaikaa olisi pidennettävä, jos muutokset ovat huomattavia. Muutoksiin olisi sovellettava samoja julkaisuvaatimuksia kuin varsinaiseen ehdotuspyyntöön.

29. Olisi säädettävä, että komissio vahvistaa alle 25 000 euron suuruisten kertamaksujen yksikkömäärät ja kiinteämääräisen rahoituksen määrät objektiivisten näkökohtien, kuten tilastotietojen perusteella, jos sellaisia on käytettävissä. Komission olisi arvioitava ja tarkistettava näitä määriä säännöllisesti samoin perustein. Yli 25 000 euron suuruisista kertamaksuista olisi säädettävä perussäädöksessä. Lisäksi olisi edellytettävä, että toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä toimittaa asianmukaiset jälkitarkastukset sen varmistamiseksi, että myöntämisedellytyksiä on noudatettu esimerkiksi siten, että kertamaksuun tai kiinteämääräiseen rahoitukseen oikeuttava toimi on toteutunut. Nämä tarkastukset ovat riippumattomia sellaisten avustusten käyttöä koskevista tarkastuksista, jotka on tarkoitettu toteutuneiden avustuskelpoisten kustannusten korvaamiseen. Olisi säädettävä erikseen siitä, että noudatetaan voitontavoittelun kieltoa ja yhteisrahoitusperiaatetta.

30. Kun on kyse yhteisön avustuksen toteuttamiseksi tarvittavasta sopimuksesta ja kun avustus on vähäinen, säännöt, joita avustuksen saajan on noudatettava, olisi rajoitettava ehdottoman välttämättömään, toisin sanoen moitteettoman varainhoidon periaatteen noudattamiseen ja eturistiriitojen välttämiseen. Kun avustus on suurempi, tulojen ja menojen hyväksyjän olisi voitava asettaa lisävaatimuksia sen perusteella, millaisia vaatimuksia toimielimiin sovelletaan vastaavansuuruisten sopimusten osalta.

31. Taloudellinen tuki, jonka yhteisön avustuksen saaja voi myöntää kolmansille, olisi järjestettävä siten, että myöntäjälle ei jää harkinnanvaraa, ja sen enimmäismäärän olisi oltava 100 000 euroa, kuten varainhoitoasetuksen 120 artiklassa edellytetään.

32. Kirjanpidon ja tilinpäätöksen osalta olisi täsmennettävä, että tilinpäätöksen yhteydessä varainhoitoasetuksen 122 artiklan mukaisesti annettava selvitys varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallinnosta ei ole sama kuin varainhoitoasetuksen 121 artiklassa tarkoitettu talousarvion toteuttamista koskeva selvitys. Lisäksi konsolidoinnin soveltamisalan laajentamista koskevien varainhoitoasetuksen muutosten johdosta kaikki aiemmat viittaukset varainhoitoasetuksen 185 artiklassa tarkoitettuihin elimiin olisi korvattava viittauksilla varainhoitoasetuksen 121 artiklassa tarkoitettuihin elimiin.

33. Varainhoitoasetuksessa otettiin käyttöön maksusitoumusten vapauttamiseen liittyvä niin sanottu n + 4 -sääntö, jota sovelletaan maksusitoumusten vapauttamiseen liittymistä valmistelevasta tukivälineestä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o …/…[7] ja eurooppalaista naapuruuden ja kumppanuuden välinettä koskevista yleisistä määräyksistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o …/…[8] eräisiin osiin, joissa säädetään maksusitoumusten jakamisesta. Sen vuoksi olisi annettava yksityiskohtaiset säännökset erityisesti menettelystä, jolla maksusitoumukset vapautetaan ilman eri toimenpiteitä, ja tällaisen vapauttamisen seurauksista.

34. Ulkoisia toimia koskevia säännöksiä olisi yksinkertaistettava edelleen. Erityisesti olisi nostettava kynnysarvoa yhteen ainoaan tarjoukseen perustuvan neuvottelumenettelyn soveltamiselle. Lisäksi mahdollisuus käyttää salaisia hankintamenettelyjä turvallisuussyistä, kuten voidaan jo tehdä toimielinten puolesta tehtävissä hankinnoissa, olisi laajennettava koskemaan ulkosuhteiden toimialaan liittyviä operatiivisia hankintoja.

35. Virallisten julkaisujen toimistoa (OPOCE) koskevia erityissäännöksiä olisi muutettava, koska varainhoitoasetukseen on otettu uusi säännös, jonka mukaan toimielimet voivat siirtää toimivaltaa toimielinten yhteisten yhteisön virastojen johtajille. Talousarviositoumuksen olisi jäätävä kunkin toimielimen vastuulle, koska toimielimet päättävät omien asiakirjojensa julkaisemisesta, mutta kaikkien tätä seuraavien toimien toteuttaminen voitaisiin siirtää OPOCEn johtajalle.

36. Ehdotusten arvioimista tai muita teknisiä tukipalveluja varten tarvittavat ulkopuoliset asiantuntijat olisi voitava valita luettelosta, joka on laadittu teknisen pätevyyden perusteella kiinnostuksenilmaisupyyntöön saatujen vastausten pohjalta.

37. Sen vuoksi asetusta (EY, Euratom) N:o 2342/2002 olisi muutettava,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EY, Euratom) N:o 2342/2002 seuraavasti:

38. Korvataan 2 artikla seuraavasti:

”2 artikla Talousarvion toteuttamiseen liittyvät säädökset (Varainhoitoasetuksen 2 artikla)

Komissio saattaa vuosittain ajan tasalle alustavassa talousarvioesityksessä tiedot varainhoitoasetuksen 2 artiklassa tarkoitetuista säädöksistä.

39. Korvataan 3 artikla seuraavasti:

”3 artikla Ennakkomaksujen soveltamisala (Varainhoitoasetuksen 5 a artikla)

1. Kun sovelletaan suoraa keskitettyä hallinnointia ja toimintaan osallistuu useita yhteistyökumppaneita tai välillistä keskitettyä hallinnointia tai varainhoitoasetuksen 53 artiklassa tarkoitettua hajautettua hallinnointia, varainhoitoasetuksen 5 a artiklassa säädettyjä sääntöjä sovelletaan ainoastaan sellaiseen yhteisöön, jolle komissio maksaa ennakkomaksut suoraan.

2. Ennakkomaksujen määrä katsotaan huomattavaksi varainhoitoasetuksen 5 a artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetussa merkityksessä, jos se on suurempi kuin 50 000 euroa.

Kuitenkin ulkoisten toimien osalta ennakkomaksujen määrä katsotaan huomattavaksi, jos se on suurempi kuin 250 000 euroa. Hätäaputoimia ja humanitaarisia avustustoimia koskevien ennakkomaksujen määrä katsotaan huomattavaksi, jos se on varainhoitovuoden päättyessä suurempi kuin 750 000 euroa sopimusta kohden ja jos maksut koskevat hankkeita, joiden kesto on pitempi kuin 12 kuukautta.”

40. Korvataan 4 artikla seuraavasti:

”4 artikla Ennakkomaksuista kertyneiden korkotuottojen periminen (Varainhoitoasetuksen 5 a artikla)

1. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä perii kultakin sopimuksen täytäntöönpanoa seuraavalta raportointikaudelta korkotuotot sellaisista ennakkomaksuista, joiden määrä varainhoitovuoden päättyessä on suurempi kuin 750 000 euroa sopimusta kohden.

2. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä voi kuitenkin periä vähintään kerran vuodessa myös 1 kohdassa tarkoitettuja pienemmistä ennakkomaksuista kertyneen korkotuoton hallintoympäristöstä johtuvien riskien ja rahoitettavien toimien luonteen perusteella.

3. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä antaa perintämääräyksen ennakkomaksuista kertyvien korkotuottojen siitä osasta, jolla varainhoitoasetuksen 5 a artiklan 1 kohdassa tarkoitetun loppumaksun määrä ylittyy.”

41. Lisätään 4 a artikla seuraavasti:

”4 a artikla Ennakkomaksuista kertyviä korkotuottoja koskeva kirjanpito (Varainhoitoasetuksen 5 a artikla)

1. Tulojen ja menojen hyväksyjät huolehtivat edunsaajien ja välittäjien kanssa tehdyissä avustussopimuksissa siitä, että ennakkomaksut maksetaan tileille tai alatileille, joilta varat ja niiden tuottamat korot voidaan eritellä. Jos tällaisia tilejä ei ole, yhteisön maksamat varat sekä niiden tuottamat korot tai muut edut on voitava eritellä edunsaajan tai rahoituksen välittäjän kirjanpitomenetelmien avulla.

2. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä laatii varainhoitoasetuksen 5 a artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitetuissa tapauksissa kunkin varainhoitovuoden loppuun mennessä ennusteen kyseisten varojen mahdollisesti tuottamien korkojen tai vastaavien etujen määrästä ja tekee tämänsuuruisen varauksen. Varaus viedään kirjanpitoon ja selvitetään sopimuksen täytäntöönpanon jälkeen suoritettavalla perinnällä.

Tulojen ja menojen hyväksyjä voi laatia useita velallisia koskevan yhteisen saamisennusteen, jos ennakkomaksut suoritetaan samasta budjettikohdasta saman perussäädöksen nojalla ja edunsaajat ovat osallistuneet samaan myöntämismenettelyyn.

3. Edellä olevien 3–4 a artiklan soveltaminen ei rajoita ennakkomaksujen kirjaamista tilinpäätöksen vastaavaa-puolelle varainhoitoasetuksen 133 artiklassa tarkoitetuissa kirjanpitosäännöissä vahvistetulla tavalla.”

42. Korvataan 5 artiklan ensimmäisen kohdan c alakohdassa ilmaisu ”varainhoitoasetuksen 157 artiklan ja 181 artiklan 5 kohdan” ilmaisulla ”varainhoitoasetuksen 157 ja 160 a artiklan”.

43. Lisätään 7 artiklaan 1 a kohta seuraavasti:

”1 a. Sen estämiseksi, että valuuttojen muuntamisella olisi merkittävä vaikutus yhteisön yhteisrahoituksen tasoon, edellä 1 kohdassa tarkoitetuissa muuntamista koskevissa erityissäännöksissä on tarvittaessa säädettävä euron ja muiden valuuttojen välisen muuntokurssin laskemisesta tietyn ajanjakson päivittäisten valuuttakurssien keskiarvon perusteella.

44. Muutetaan 10 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan b alakohta seuraavasti:

”b) menotaulukon selvitysosissa ja yleisissä huomautuksissa mainitaan ne budjettikohdat, joihin voidaan ottaa käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja vastaavat määrärahat.”

b) Korvataan 1 kohdan toinen alakohta seuraavasti:

”Ensimmäisen alakohdan a alakohdassa tarkoitetussa tapauksessa budjettikohta varustetaan pm-merkinnällä ja arvio tuloista mainitaan tiedoksi budjettikohdan selvitysosassa.”

c) Korvataan 2 kohdan ensimmäisessä virkkeessä ilmaisu ”varainhoitoasetuksen 161 artiklan 2 kohdassa” ilmaisulla ”varainhoitoasetuksen 160 artiklan 1 a kohdassa ja 161 artiklan 2 kohdassa”.

45. Muutetaan 11 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 1 kohdassa ilmaisu ”asetuksen (EY, Euratom) N:o 1150/2000 5 artiklassa” ilmaisulla ”asetuksen (EY, Euratom) N:o […./….] xx artiklassa”.

b) Korvataan 4 kohdassa ilmaisu ”asetuksessa (EY, Euratom) N:o 1150/2000” ilmaisulla ”asetuksessa (EY, Euratom) N:o […./….]”.

46. Lisätään 13 a artikla seuraavasti:

”13 a artikla Yhteisöille annettujen lahjoitusten vastaanottamisesta aiheutuvat kulut (Varainhoitoasetuksen 19 artikla)

Varainhoitoasetuksen 19 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuihin kuluihin kuuluvat yhteisölle annettujen lahjoitusten vastaanottamisesta aiheutuvat jatkokustannukset, sellaisena kuin komissio ne arvioi.”

47. Korvataan 14 artikla seuraavasti:

”14 artikla Nettomäärien hyväksyminen (Varainhoitoasetuksen 20 artiklan 1 kohta)

Varainhoitoasetuksen 20 artiklan 1 kohdan mukaisesti maksuvaatimukset, laskut tai maksuselvitykset voidaan hyväksyä nettomääräisinä eli niistä voidaan vähentää:

a) sopimuspuolille määrätyt taloudelliset seuraamukset;

b) laskuista ja muista maksuvaatimuksista myönnetyt alennukset, hyvitykset ja vähennykset;

c) varainhoitoasetuksen 5 a artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut ennakkomaksuista kertyneet korkotuotot.”

48. Poistetaan 16 artikla.

49. Korvataan 17 artikla seuraavasti:

”17 artikla Määrärahasiirtojen määräaikojen ja prosenttiosuuksien laskentasäännöt (Varainhoitoasetuksen 22 ja 23 artikla)

1. Varainhoitoasetuksen 24 artiklassa säädettyjen määräaikojen, joita sovelletaan varainhoitoasetuksen 22 artiklan 1 kohdassa sekä 23 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan b ja c alakohdassa tarkoitettuja määrärahasiirtoja koskeviin päätöksiin, katsotaan alkavan siitä päivästä, jona toimielin ilmoitti budjettivallan käyttäjälle aikeestaan tehdä määrärahasiirto.

2. Varainhoitoasetuksen 22 ja 23 artiklassa tarkoitetut prosenttiosuudet lasketaan, kun määrärahasiirtopyyntö esitetään, talousarvioon ja lisätalousarvioihin otettujen määrärahojen perusteella.

3. Varainhoitoasetuksen 22 ja 23 artiklassa tarkoitettujen prosenttiosuuksien enimmäismäärää laskettaessa otetaan huomioon kaikki määrärahasiirrot, joilla on määrä siirtää määrärahoja budjettikohdasta tai budjettikohtaan, sekä budjettikohdasta tai budjettikohtaan aiemmin tehdyt määrärahasiirrot. Huomioon ei oteta sellaisia määrärahasiirtoja vastaavaa määrää, jotka asianomainen toimielin voi tehdä itse ilman budjettivallan käyttäjän eri päätöstä.”

50. Korvataan 20 artiklan johdantolauseessa ilmaisu ”varainhoitoasetuksen 26 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa” ilmaisulla ”varainhoitoasetuksen 26 artiklassa”.

51. Poistetaan 22 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta.

52. Korvataan 23 artikla seuraavasti:

”23 artikla Talousarvion alustava julkaiseminen (Varainhoitoasetuksen 29 artikla)

Ennen kuin talousarvio julkaistaan virallisesti Euroopan unionin virallisessa lehdessä , talousarvion lopulliset yksityiskohtaiset numerotiedot julkaistaan komission aloitteesta kaikilla kielillä toimielinten Internet-sivustolla mahdollisimman pian talousarvion lopullisen vahvistamisen jälkeen ja viimeistään neljän viikon kuluttua siitä.”

53. Lisätään 23 artiklan jälkeen 8 luku seuraavasti:

”8 LUKU (Varainhoitoasetuksen 9 luku) Vaikuttavan ja tehokkaan sisäisen valvonnan periaate

”23 a artikla Vaikuttavan ja tehokkaan sisäisen valvonnan määritelmä (Varainhoitoasetuksen 30 a artiklan 1 kohta)

1. Vaikuttava sisäinen valvonta perustuu parhaisiin kansainvälisiin käytäntöihin ja siihen kuuluvat muun muassa

a) tehtävien erottaminen;

b) asianmukainen riskinhallinta- ja valvontastrategia, edunsaajien tasolla tehtävät tarkastukset mukaan luettuina;

c) eturistiriitojen välttäminen;

d) asianmukainen kirjausketju ja tietojärjestelmiin sisältyvien tietojen eheys;

e) tulosten ja havaittujen sisäiseen valvontaan liittyvien puutteiden ja poikkeusten seurantamenettelyt;

f) valvontajärjestelmän moitteettoman toiminnan säännöllinen arviointi.

2. Tehokas sisäinen valvonta perustuu seuraaviin tekijöihin:

a) sovellettavan hallintomenettelyn mukaan määräytyvän, valvontaketjuun kuuluvien toimijoiden kesken yhteensovitetun asianmukaisen riskinhallinta- ja valvontastrategian toteuttaminen siten, että valvonnasta yhteisön talousarviolle aiheutuvat kustannukset suhteutetaan hyötyyn ja valvonnan taso sovitetaan hyväksyttävän riskitason saavuttamiseksi;

b) valvonnan tulosten asettaminen kaikkien valvontaketjuun kuuluvien toimijoiden saataville;

c) korjaustoimenpiteiden, joihin kuuluvat tarvittaessa varoittavat seuraamukset, soveltaminen valvontaketjun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa;

d) asianmukaisella tasolla annettu johdon lausuma sellaisten järjestelmien käyttämisestä, jotka takaavat riittävän varmuuden siitä, että tilien perustana olevat toimet ovat laillisia ja sääntöjenmukaisia.”

”23 b artikla Sisäisen valvonnan toteuttaminen (Varainhoitoasetuksen 30 a artiklan 3 kohta ja 33 artiklan 2 kohdan d alakohta)

1. Komissio esittää varainhoitoasetuksen 28 artiklassa tarkoitetussa rahoitusselvityksessä perussäädöksen täytäntöönpanoon liittyvät riskit ja keskeiset valvontajärjestelyt, joita tarvitaan riskien hallitsemiseksi ja riittävän valvonnan järjestämiseksi; se ottaa tässä yhteydessä huomioon yhteisön talousarviolle tarkastuksista aiheutuvat kustannukset ja niistä eri saatava toimintalohkoilla saatavan hyödyn sekä tarkastettavien menojen määrän.

2. Komissio täydentää riskinhallintaa koskevia yksityiskohtaisia säännöksiä perussäädöksen mukaisesti tarvittaessa seuraavasti:

a) ilmoittamalla, mikä tarkastusten taso ja intensiteetti katsotaan riittäväksi silloin, kun ei ole todettu merkittäviä sääntöjenvastaisuuksia tai laittomuuksia;

b) määrittelemällä tarkastusotannan vähimmäisvaatimukset ja pitämällä kirjaa otannassa käytetyistä valintaperusteista;

c) asettamalla tarkastuksia koskevat raportointivaatimukset.

3. Komissio raportoi varainhoitoasetuksen 33 artiklassa tarkoitetussa toimintoselvityksessä budjettivallan käyttäjälle käyttöön ottamistaan keskeisistä valvontajärjestelyistä, tarkastusten riittävyydestä ja niitä varten yhteisön talousarvioon otettavista varoista.”

54. Muutetaan 25 artikla seuraavasti:

a) Korvataan a alakohdan ii alakohta seuraavasti:

”ii) kultakin ura-alueelta kaavio, jossa esitetään budjetoidut toimet ja henkilöstötilanne sen vuoden alussa, jona alustava talousarvioesitys annetaan, ja josta käy ilmi henkilöstön jakautuminen palkkaluokkiin ja hallintoyksiköihin;”

55. Poistetaan 31 artikla.

56. Muutetaan 32 artikla seuraavasti:

a) Korvataan otsikossa ilmaisu ”49 artiklan 2 kohdan a ja b alakohta” ilmaisulla ”49 artiklan 6 kohdan a ja b alakohta”.

b) Korvataan 1 kohdassa ilmaisu ”49 artiklan 2 kohdan a alakohdassa” ilmaisulla ”49 artiklan 6 kohdan a alakohdassa”.

c) Korvataan 2 kohdassa ilmaisu ”49 artiklan 2 kohdan b alakohdassa” ilmaisulla ”49 artiklan 6 kohdan b alakohdassa”.

57. Korvataan 33 artiklan otsikossa ilmaisu ”49 artiklan 2 kohdan c alakohta” ilmaisulla ”49 artiklan 6 kohdan d alakohta”.

58. Lisätään 34 artiklaan 3 kohta seuraavasti:

”3. Eturistiriidan oletetaan syntyvän, jos hakija, ehdokas tai tarjoaja on henkilöstön jäsen, ellei hän ole saanut etukäteen esimieheltään lupaa osallistua menettelyyn.”

59. Korvataan 35 artikla seuraavasti:

”35 artikla Komission tekemät tarkastukset (Varainhoitoasetuksen 53 b ja 53 d artikla, 54 artiklan 2 kohdan c alakohta sekä 56 artikla)

1. Päätöksissä, joilla toteuttamistehtäviä siirretään varainhoitoasetuksen 56 artiklassa tarkoitetuille yhteisöille tai henkilöille, on säädettävä asianmukaisista järjestelyistä toteutettavien toimien seurattavuuden varmistamiseksi.

2. Aina kun näiden yhteisöjen tai henkilöiden soveltamiin menettelyihin tai järjestelmiin tehdään merkittäviä muutoksia, komissio tarkastaa tarvittaessa kyseiset järjestelyt varmistaakseen, että 56 artiklassa säädetyt edellytykset täyttyvät edelleen.

3. Asianomaisten yhteisöjen tai henkilöiden on toimitettava komissiolle määräajan kuluessa tämän pyytämät tiedot ja ilmoitettava komissiolle viipymättä kaikista menettelyihinsä tai järjestelmiinsä tehdyistä merkittävistä muutoksista. Komissio täsmentää edellä mainitut velvollisuudet tapauskohtaisesti valtuutusasiakirjoissa tai kyseisten yhteisöjen tai henkilöiden kanssa tehdyissä sopimuksissa.

4. Komissio voi hyväksyä varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitettujen yhteisöjen ja 166 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen edunsaajien hankintamenettelyt omiaan vastaaviksi; tällöin se ottaa huomioon kansainvälisesti hyväksytyt standardit.

5. Kun komissio toteuttaa talousarviota yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa, sovelletaan asianomaisten kansainvälisten järjestöjen kanssa tehtyjä tarkastussopimuksia.

6. Varainhoitoasetuksen 56 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitetun riippumattoman ulkoisen tarkastuksen tekijän on oltava vähintään toiminnallisesti riippumaton yhteisöstä, jolle komissio siirtää toteuttamistehtäviä.”

60. Korvataan 36 artiklassa ilmaisu ”53 artiklassa” ilmaisulla ”53 a artiklassa”.

61. Poistetaan 37 artiklan 2 kohta.

62. Korvataan 38 artikla seuraavasti:

”38 artikla Edellytykset ja ehdot, joilla toimivalta voidaan siirtää kansallisille julkisoikeudellisille tai julkisen palvelun tehtäviä suorittaville yksityisoikeudellisille yhteisöille (Varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan c alakohta)

1. Komissio voi siirtää tehtäviä, joihin liittyy julkisen vallan käyttöä:

a) kansainvälisille julkisoikeudellisille yhteisöille;

b) kansallisille julkisoikeudellisille yhteisöille tai julkisen palvelun tehtäviä suorittaville yksityisoikeudellisille yhteisöille, joihin sovelletaan jonkin jäsenvaltion, ETA-valtion tai Euroopan unionin jäsenehdokkaana olevan maan lainsäädäntöä tai soveltuvin osin minkä tahansa muun maan lainsäädäntöä.

2. Komissio varmistaa, että 1 kohdassa tarkoitetuilta yhteisöiltä saadaan riittävät, ensi sijassa julkisen viranomaisen antamat rahoitustakuut erityisesti sen varmistamiseksi, että komissio saa perittyä saamisensa kokonaan.

3. Harkitessaan julkisen vallan tehtävien ja erityisesti talousarvion toteuttamistehtävien siirtämistä varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetulle yhteisölle komissio selvittää, noudattaako se taloudellisuuden, vaikuttavuuden ja tehokkuuden periaatteita.”

63. Muutetaan 39 artikla seuraavasti:

a) Korvataan otsikko seuraavasti:

”39 artikla Kansallisten tai kansainvälisten julkisoikeudellisten tai julkisen palvelun tehtäviä suorittavien yksityisoikeudellisten yhteisöjen nimeäminen (Varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan c alakohta)”

b) Korvataan 2 kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:

”Tällaiset yhteisöt valitaan moitteettoman varainhoidon periaatteen mukaisesti objektiivisuutta ja avoimuutta noudattaen komission määrittelemien toteuttamistarpeiden perusteella.”

c) Korvataan 3 kohdan viimeinen virke seuraavasti:

”Muissa tapauksissa komissio nimeää kyseiset yhteisöt asianomaisten jäsenvaltioiden tai maiden suostumuksella.”

d) Lisätään 4 kohta seuraavasti:

”4. Komissio ilmoittaa vuosittain lainsäätäjälle, mitä toteuttamistehtäviä on siirretty millekin elimelle varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan c alakohdan mukaisesti.”

64. Lisätään 39 a artikla seuraavasti:

”39 a artikla Euroopan unionista tehdyn sopimuksen V osaston mukaisia erityistoimia toteuttavat henkilöt (Varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan d alakohta)

Varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan d alakohdassa tarkoitettujen henkilöiden, joille on annettu tehtäväksi toteuttaa erityistoimia, on kehitettävä tarvittavat järjestelmät ja menettelyt voidakseen ottaa vastuun varoista, joita heidän on määrä hallinnoida. Näille henkilöille myönnetään yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 1 ja 5 artiklan mukainen yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla toimivan komission erityisneuvonantajan asema.”

65. Muutetaan 41 artikla seuraavasti:

a) Korvataan otsikko seuraavasti:

”41 artikla Välillisen keskitetyn hallinnoinnin toteuttamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt (Varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan b, c ja d alakohta)”

b) Korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1. Siirtäessään varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan b, c ja d alakohdan mukaisesti toteuttamistehtäviä elimille, yhteisöille tai henkilöille komissio tekee näiden kanssa sopimuksen, jossa annetaan unionin varojen hoitoa ja yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt.”

c) Korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut elimet, yhteisöt tai henkilöt eivät voi toimia valtuutettuina tulojen ja menojen hyväksyjinä.”

66. Muutetaan 42 artikla seuraavasti:

a) Korvataan otsikossa ilmaisu ”53 artiklan 5 kohta” ilmaisulla ”53 b ja 53 c artikla”.

b) Korvataan 1 kohdassa ilmaisu ”53 artiklan 5 kohdassa” ilmaisulla ”53 b ja 53 c artiklassa”.

67. Lisätään 42 a artikla seuraavasti:

”42 a artikla Yhteenveto tarkastuksista ja ilmoituksista (Varainhoitoasetuksen 53 b artikla)

1. Yhteenvedot toimittaa jäsenvaltion asianomaiselle menoalalle nimeämä koordinointielin.

2. Tarkastuksista tehtävä yhteenveto:

a) sisältää yleiskatsauksen todentamisviranomaisten antamiin todistuksiin (maatalous) ja tarkastusviranomaisten antamiin tarkastuslausuntoihin (rakennetoimet ja muut vastaavat toimet);

b) annetaan viimeistään sitä vuotta seuraavan vuoden 15 päivänä helmikuuta, jona maatalousmenoja ja rakennetoimia tai muita vastaavia toimia koskevat tarkastukset toimitettiin.

3. Ilmoituksista tehtävä yhteenveto:

a) sisältää yleiskatsauksen maksajavirastojen antamiin tarkastuslausumiin (maatalous) ja todentamisviranomaisten todentamisiin (rakennetoimet ja muut vastaavat toimet);

b) annetaan viimeistään maatalousmenojen ja rakennetoimien tai muiden vastaavien toimien toteuttamista seuraavan varainhoitovuoden 15 päivänä helmikuuta.”

68. Lisätään 42 b artikla seuraavasti:

”42 b artikla Sisäisen valvonnan järjestelmien tehokkuuden arviointi (Varainhoitoasetuksen 53 b artikla)

Kun talousarviota toteutetaan yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa, hajautetusti tai välillisesti ja keskitetysti ja kun tarkastuksia ei kustanneta yhteisön talousarviosta, sisäisen valvonnan järjestelmien tehokkuuden arvioinnista ja tarvittavien korjaustoimenpiteiden toteuttamisesta vastaavat ne jäsenvaltiot, kolmannet maat tai elimet, joille talousarvion toteuttamistehtäviä on siirretty.”

69. Korvataan 43 artikla seuraavasti:

”43 artikla Hallinnointiyhteistyö kansainvälisten järjestöjen kanssa (Varainhoitoasetuksen 53 d, 108 a ja 165 artikla)

1. Komissio varmistaa, että koko toimen kattavasta valvonnasta ja tarkastuksesta on huolehdittu asianmukaisesti.

2. Varainhoitoasetuksen 53 d artiklassa tarkoitetut kansainväliset järjestöt ovat seuraavat:

a) hallitustenvälisillä sopimuksilla perustetut kansainväliset julkisoikeudelliset järjestöt sekä niiden perustamat erityisjärjestöt;

b) Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC);

c) Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto.

d) Euroopan investointipankki ja Euroopan investointirahasto.

3. Kun talousarviota toteutetaan varainhoitoasetuksen 53 d ja 165 artiklassa tarkoitetulla tavalla yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa, näiden järjestöjen ja rahoitettavien toimien valinnassa noudatetaan objektiivisuutta ja avoimuutta.

4. Rajoittamatta 35 artiklan soveltamista varainhoitoasetuksen 53 d artiklassa tarkoitettujen kansainvälisten järjestöjen kanssa tehtävissä sopimuksissa on oltava etenkin:

a) yhteistyössä toteutettavan toimen, hankkeen tai ohjelman määritelmä;

b) sen toteuttamisedellytykset ja -järjestelyt ja erityisesti hankintojen tekemisessä ja avustusten myöntämisessä sovellettavat periaatteet;

c) säännöt siitä, miten toteuttamisesta raportoidaan komissiolle;

d) määräykset, jotka velvoittavat järjestön, jolle toteuttamistehtäviä on siirretty, sulkemaan hankintamenettelyn ulkopuolelle sellaiset tarjoajat ja avustusten myöntämismenettelyn ulkopuolelle sellaiset ehdokkaat, joita koskee jokin varainhoitoasetuksen 93 artiklan 1 kohdan a, b tai e alakohdassa tai 94 artiklan a tai b alakohdassa tarkoitetuista tilanteista;

e) yhteisön rahoitusosuuden maksuedellytykset ja maksun aiheelliseksi osoittavat tositteet;

f) toteuttamistehtävien lopettamisedellytykset;

g) komission toimittamia tarkastuksia koskevat järjestelyt;

h) määräykset mahdollisesti kertyneen koron käyttämisestä;

i) määräykset, joilla varmistetaan, että yhteisön toimi, hanke tai ohjelma erottuu järjestön muusta toiminnasta.”

5. Hanke tai ohjelma katsotaan yhteisesti laadituksi, jos komissio ja kansainvälinen julkisoikeudellinen yhteisö arvioivat yhdessä sen toteuttamiskelpoisuutta ja laativat yhdessä toteuttamissopimukset.

6. Kansainvälisten järjestöjen on noudatettava yhteistyöhankkeiden toteuttamisessa ainakin seuraavia vaatimuksia:

a) niiden hankintamenettelyissä ja avustusten myöntämismenettelyissä noudatetaan seurattavuuden, suhteellisuuden, moitteettoman varainhoidon, tasapuolisen kohtelun ja syrjimättömyyden, eturistiriitojen välttämisen sekä kansainvälisten standardien noudattamisen periaatteita;

b) päällekkäisiä tai taannehtivia avustuksia ei saa myöntää, rahoitusta on saatava myös muista lähteistä, ja avustusten tarkoituksena tai tuloksena ei saa olla voiton tuottaminen avustuksen saajalle.

Nämä vaatimukset on erikseen vahvistettava kansainvälisten järjestöjen kanssa tehtävissä sopimuksissa.”

70. Korvataan 45 artiklan 2 kohdassa ilmaisu ”A1-palkkaluokan” ilmaisulla ”AD16-palkkaluokan”.

71. Korvataan 58 artiklan 3 kohdassa ilmaisu ”asetuksessa (EY, Euratom) N:o 1150/2000” ilmaisulla ”asetuksessa (EY, Euratom) N:o […./….]”.

72. Korvataan 67 artiklan 4 kohta seuraavasti:

“4. Ennakkotileiltä suoritettavat maksut voidaan suorittaa tilisiirtona, varainhoitoasetuksen 80 artiklassa tarkoitettu suoraveloitus mukaan luettuna, sekillä tai muilla maksutavoilla tilinpitäjän antamien ohjeiden mukaisesti.

73. Korvataan 72 artiklassa ilmaisu ”yhteisöjen virkamiehiin sovellettavissa henkilöstösäännöissä ja muuhun henkilöstöön sovellettavissa palvelussuhteen ehdoissa, jäljempänä henkilöstösäännöt”, ilmaisulla ”henkilöstösäännöissä”.

74. Korvataan 74 artikla seuraavasti:

”74 artikla Taloudelliset väärinkäytökset (Varainhoitoasetuksen 60 artiklan 6 kohta ja 66 artiklan 4 kohta)

Taloudellisten väärinkäytösten tutkintaelin (jäljempänä ’tutkintaelin’) on toimivaltainen tutkimaan varainhoitoasetuksen tai muiden taloushallintoa tai toimenpiteiden valvontaa koskevien säännösten rikkomistapauksia, jotka johtuvat henkilöstön jäsenen teosta tai laiminlyönnistä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) toimivaltaa.”

75. Korvataan 75 artikla seuraavasti:

”75 artikla Taloudellisten väärinkäytösten tutkintaelin (Varainhoitoasetuksen 60 artiklan 6 kohta ja 66 artiklan 4 kohta)

1. Nimittävä viranomainen pyytää tutkintaelimeltä lausunnon 74 artiklassa tarkoitetuista taloudellisista väärinkäytöksistä varainhoitoasetuksen 66 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan mukaisesti.

Jos valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä katsoo, että on tapahtunut taloudellinen väärinkäytös, hän voi saattaa asian tutkintaelimen käsiteltäväksi.

Tutkintaelin antaa lausunnon, jossa arvioidaan, onko tapahtunut 74 artiklassa tarkoitettu väärinkäytös, miten vakava väärinkäytös on ja mitkä ovat sen mahdolliset seuraukset. Jos tutkintaelin katsoo tarkastelunsa perusteella, että sen käsiteltäväksi annettu asia kuuluu OLAFin toimivaltaan, se palauttaa asian viipymättä nimittävälle viranomaiselle ja ilmoittaa tästä viipymättä OLAFille.

Jos tutkintaelin saa varainhoitoasetuksen 60 artiklan 6 kohdan mukaisesti ilmoituksen suoraan henkilöstön jäseneltä, se siirtää asian nimittävän viranomaisen käsiteltäväksi ja ilmoittaa tästä ilmoituksen tehneelle henkilölle. Nimittävä viranomainen voi pyytää tutkintaelimeltä lausuntoa asiasta.

2. Toimielin vahvistaa tai, jos on kyseessä yhteinen tutkintaelin, sen perustamiseen osallistuneet toimielimet vahvistavat sisäisen organisaationsa mukaisesti tutkintaelimen toimintaa koskevat yksityiskohtaiset säännöt sekä sen kokoonpanon; tutkintaelimeen kuuluu yksi ulkopuolinen jäsen, jolla on riittävä pätevyys ja asiantuntemus.”

76. Korvataan 77 artiklan 2 kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:

”Jollei varainhoitoasetuksen 160 artiklan 1 a kohdasta ja 161 artiklan 2 kohdasta muuta johdu, saamisennuste ei aiheuta maksusitoumusmäärärahoja.”

77. Korvataan 78 artiklan 3 kohdan f alakohta seuraavasti:

”f) jos perintää ei ole saatu kokonaan suoritettua edellä mainituilla tavoilla, toimielin panee täytäntöön perinnän varainhoitoasetuksen 72 artiklan 2 kohdan mukaisesti.”

78. Korvataan 84 artiklan 2 kohta seuraavasti:

“2. Kun 1 kohdassa tarkoitettu perintätapa ei ole mahdollinen eikä velallinen ole suorittanut maksua tilinpitäjän lähettämästä maksukehotuksesta huolimatta, tilinpitäjä panee täytäntöön perinnän varainhoitoasetuksen 72 artiklan 2 kohdan mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 83 artiklan soveltamista.”

79. Lisätään 85 b artikla seuraavasti:

”85 b artikla Yhteisöjen saamisiin sovellettavat etusijasäännöt (Varainhoitoasetuksen 73 a artikla)

Jos jäsenvaltiossa, jonka lainkäyttöalueella perintä pannaan täytäntöön, sovelletaan verosaamisiin yleisiä tai erityisiä etusijasääntöjä, yhteisöjen saamisiin sovelletaan samantasoista etusija-asemaa kuin mitä sovellettavassa kansallisessa lainsäädännössä sovelletaan arvonlisäveroon.

Yhteisöjen saamisten etusijaisuus koskee sekä velan pääomaa että korkoa.”

80. Lisätään 85 c artikla seuraavasti:

”85 c artikla Vanhentumissäännöt (Varainhoitoasetuksen 73 b artikla)

1. Vanhentumisaika, jota sovelletaan yhteisöjen saamisiin kolmansilta, alkaa siitä päivästä, jona velalliselle 78 artiklan 3 kohdan b alakohdassa tarkoitetulla veloitusilmoituksella ilmoitettu määräaika päättyy.

Vanhentumisaika, jota sovelletaan kolmansien saamisiin yhteisöltä, alkaa siitä päivästä, jona velkojan saaminen erääntyy maksettavaksi sitä koskevan oikeudellisen sitoumuksen mukaisesti.

2. Vanhentumisajan, jota sovelletaan yhteisöjen saamisiin kolmansilta, keskeyttää toimielimen tai sen pyynnöstä toimivan jäsenvaltion toteuttama perintätoimi, joka on annettu tiedoksi kolmansille.

Kolmansien saamisiin yhteisöiltä sovellettavan maksuajan keskeyttää velkojien toteuttama tai velkojien puolesta toteutettu perintätoimi, joka on annettu tiedoksi yhteisöille.

3. Uusi viiden vuoden vanhentumisaika alkaa 2 kohdassa tarkoitettua keskeytystä seuraavasta päivästä.

4. Vanhentumisajan keskeyttää 1 kohdassa tarkoitettua saamista koskevan kanteen nostaminen, myös silloin kun tuomioistuin, jossa kanne on nostettu, ilmoittaa myöhemmin, että sillä ei ole asiassa toimivaltaa. Uusi viiden vuoden vanhentumisaika alkaa vasta, kun asiassa on annettu lainvoimainen tuomio tai kun saman asian samat osapuolet ovat sopineet asian tuomioistuimen ulkopuolella.

5. Vanhentumisajan keskeyttämiseksi katsotaan se, että tilinpitäjä myöntää velalliselle lisää maksuaikaa 85 artiklan mukaisesti. Uusi viiden vuoden vanhentumisaika alkaa sitä päivää seuraavasta päivästä, jona myönnetty lisäaika päättyy.

6. Saamisia ei peritä sen jälkeen kun vanhentumisaika on päättynyt 1–5 kohdan nojalla.”

81. Korvataan 87 artiklan 3 kohdan toinen virke seuraavasti:

”Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä luopuu perinnästä 81 artiklan mukaisesti.”

82. Poistetaan 93 artikla.

83. Lisätään 94 artiklan 1 kohtaan f alakohta seuraavasti:

”f) jokin toimielin on valtuuttanut varainhoitoasetuksen 174 a artiklan 1 kohdan nojalla toimielinten yhteisen yhteisön viraston johtajan toimimaan tulojen ja menojen hyväksyjänä.”

84. Lisätään 106 artiklaan 6 kohta seuraavasti:

”6. Toimielimet toimittavat budjettivallan käyttäjälle kertomuksen 1–5 kohdassa tarkoitettujen maksuaikojen noudattamisesta ja keskeyttämisestä.”

85. Korvataan 115 artiklan toisessa kohdassa ilmaisu ”henkilöstösääntöjen” ilmaisulla ”Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen”.

86. Korvataan 116 artiklan 6 kohdan ensimmäisen alakohdan viimeinen virke seuraavasti:

”’Ehdokas’ on se, joka on pyytänyt kutsua osallistua rajoitettuun menettelyyn, kilpailuun perustuvaan neuvottelumenettelyyn tai neuvottelumenettelyyn.”

87. Muutetaan 117 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1. Jos puitesopimus tehdään usean taloudellisen toimijan kanssa, näitä on oltava vähintään kolme edellyttäen, että valintaperusteet täyttäviä taloudellisia toimijoita ja/tai ratkaisuperusteet täyttäviä tarjouksia on riittävä määrä.Usean taloudellisen toimijan kanssa tehtävä puitesopimus voidaan tehdä useana erillisenä mutta samoin ehdoin tehtävänä sopimuksena.Puitesopimusten kesto voi olla enintään neljä vuotta, paitsi poikkeustapauksissa, joissa se on puitesopimuksen kohteen kannalta perusteltua.Aloilla, joilla hintojen ja tekniikan kehitys on nopeaa, puitesopimuksissa, joita ei kilpailuteta uudelleen, on oltava määräys väliarvioinnista. Jos alkuperäiset sopimusehdot eivät enää vastaa hintojen ja tekniikan kehitystä, hankintaviranomainen ei saa käyttää asianomaista puitesopimusta, vaan sen on toteutettava tarvittavat toimenpiteet sopimuksen purkamiseksi.”

88. Muutetaan 118 artikla seuraavasti:

a) Lisätään 3 kohtaan alakohta seuraavasti:

”Hankintaviranomainen ilmoittaa tarvittaessa hankintailmoituksessa, että hankintamenettely on toimielinten yhteinen. Tällöin hankintailmoituksessa on ilmoitettava hankintamenettelyyn osallistuvien toimielinten, toimeenpanovirastojen ja varainhoitoasetuksen 185 artiklassa tarkoitettujen elinten nimet, hankintamenettelystä vastaavan toimielimen nimi ja kaikkien näiden toimielinten, toimeenpanovirastojen ja elinten hankintojen kokonaismäärä.”

b) Muutetaan 4 kohta seuraavasti:

i) Korvataan toinen alakohta seuraavasti:”Ratkaisuilmoitus toimitetaan Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimistolle seuraavan määräajan kuluessa:

i) viimeistään neljäkymmentäkahdeksan kalenteripäivää menettelyn päättymisen eli sopimuksen tai puitesopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Dynaamiseen hankintajärjestelmään perustuviin hankintasopimuksiin liittyvät ilmoitukset voidaan kuitenkin yhdistää yhdeksi ryhmäksi neljännesvuosittain. Ilmoitukset lähetetään tällöin Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimistolle viimeistään neljäkymmentäkahdeksan kalenteripäivää kunkin neljännesvuoden päättymisen jälkeen;

ii) jos hankinnan tai puitesopimuksen arvo on vähintään sama kuin 158 artiklassa säädetty kynnysarvo ja se on tehty neuvottelumenettelyssä julkaisematta ennakkoon hankintailmoitusta, riittävän ajoissa, jotta ratkaisuilmoitus voidaan julkaista ennen sopimuksen allekirjoittamista 158 a artiklan 1 kohdassa säädettyjen edellytysten mukaisesti.

ii) Lisätään alakohta seuraavasti:

”Hankintaviranomaisen on julkaistava Internet-sivustollaan tiedot varainhoitovuoden aikana tehtyjen, puitesopimukseen perustuvien erillissopimusten arvosta ja edunsaajista kyseisen varainhoitovuoden päättymistä seuraavan maaliskuun 31 päivään mennessä, jos tehty erillissopimus tai tehtyjen erillissopimusten yhteismäärä ylittää 158 artiklassa tarkoitetut kynnysarvot.”

89. Korvataan 123 artiklan 2 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”Neuvottelumenettelyssä neuvotteluihin on kutsuttava vähintään kolme ehdokasta, ja kilpailuun perustuvan neuvottelumenettelyn jälkeen tarjous on pyydettävä vähintään kolmelta ehdokkaalta, jos valintaperusteet täyttäviä ehdokkaita on riittävästi.”

90. Lisätään 125 c artikla seuraavasti:

”125 c artikla Yhteisesti jäsenvaltioiden kanssa toteutettavat hankintamenettelyt (Varainhoitoasetuksen 91 artikla)

Kun toimielin toteuttaa hankintamenettelyn yhdessä yhden tai useamman jäsenvaltion hankintaviranomaisten kanssa, noudatetaan kyseiseen toimielimeen sovellettavia menettelysäännöksiä. Toimielin voi perustelluissa tapauksissa päättää, että noudatetaan jäsenvaltion hankintaviranomaisiin sovellettavia menettelysäännöksiä, jos niiden voidaan katsoa vastaavan toimielimeen sovellettavia sääntöjä.”

91. Korvataan 129 artiklan 4 kohta seuraavasti:

”4. Alle 500 euron menojen kattamiseksi suoritettavat maksut voidaan maksaa pelkän laskun perusteella ilman tarjouksen hyväksymistä ennakkoon.”

92. Muutetaan 130 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 3 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a) esitettävä hankintaan sovellettavat hylkäämis- ja valintaperusteet, paitsi kilpailuun perustuvassa neuvottelumenettelyssä, rajoitetussa menettelyssä tai 127 artiklassa tarkoitetussa hankintailmoituksen julkaisemisen jälkeen aloitettavassa neuvottelumenettelyssä; tällöin kyseiset perusteet esitetään yksinomaan hankintailmoituksessa tai kiinnostuksenilmaisupyynnössä;”

b) Muutetaan 4 kohta seuraavasti:

i) Korvataan c alakohta seuraavasti:

”c) todettava, että kun komissio on hankintaviranomaisena, sopimukseen sovelletaan yhteisön lainsäädäntöä ja tarvittaessa sovelletaan täydentävästi sopimuksessa määrättyä kansallista lainsäädäntöä;”

ii) Lisätään d alakohta seuraavasti:

”d) mainittava riita-asioissa toimivaltainen tuomioistuin.”

c) Lisätään 5 kohtaan virke seuraavasti:

”Hankintaviranomainen voi myös edellyttää, että ehdokas tai tarjoaja toimittaa sille kaikki tiedot suunnitellun alihankkijan taloudellisista ja toiminnallisista edellytyksistä, erityisesti kun alihankintojen osuus hankinnasta on suuri.”

93. Korvataan 133 artikla seuraavasti:

”133 artikla Poissulkemiseen johtava laiton toiminta (Varainhoitoasetuksen 93 ja 114 artikla)

Varainhoitoasetuksen 93 artiklan 1 kohdan e alakohdassa tarkoitetaan seuraavia tapauksia:

a) 26 päivänä heinäkuuta 1995 annetulla neuvoston säädöksellä[9] tehdyn Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista koskevan yleissopimuksen 1 artiklassa tarkoitetut petostapaukset;

b) sellaisen lahjonnan, jossa on osallisina Euroopan yhteisöjen virkamiehiä tai Euroopan unionin jäsenvaltioiden virkamiehiä, torjumista koskevan yleissopimuksen 3 artiklassa tarkoitetut lahjontatapaukset; kyseinen sopimus on tehty 26 päivänä toukokuuta 1997 annetulla neuvoston säädöksellä[10];

c) rikollisjärjestöön osallistuminen, sellaisena kuin se on määritelty neuvoston yhteisen toiminnan 98/733/YOS[11] 2 artiklan 1 kohdassa,

d) rahanpesutapaukset, sellaisina kuin ne on määritelty neuvoston direktiivin 91/308/ETY[12] 1 artiklassa.

94. Lisätään 133 a artikla seuraavasti:

”133 a artikla Poissulkemisperusteiden soveltaminen (Varainhoitoasetuksen 93–96 artikla)

1. Asiasta vastaavan toimielimen on suhteellisuusperiaatetta noudattaakseen otettava poissulkemisen kestoa määrittäessään huomioon erityisesti rikkomuksen vakavuus ja vaikutus yhteisöjen taloudellisiin etuihin ja julkisuuskuvaan, rikkomuksesta kulunut aika, sen kesto ja mahdollinen toistuminen, sen tahallisuus tai tuottamuksellisuuden aste sekä toimenpiteet, jotka asianomainen yhteisö on toteuttanut tilanteen korjaamiseksi.

2. Varainhoitoasetuksen 93 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuksi enimmäismääräajaksi asetetaan viisi vuotta:

a) varainhoitoasetuksen 93 artiklan 1 kohdan b ja e alakohdassa tarkoitetun lainvoimaisen tuomion antamispäivästä;

b) varainhoitoasetuksen 93 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetuissa tapauksissa rikkomisen tapahtumispäivästä tai, jos on kyse jatkuvasta tai toistuvasta rikkomisesta, sen päättymispäivästä.”

Jos rikkomus toistuu a ja b alakohdassa tarkoitettua päivää seuraavien viiden vuoden aikana, poissulkemisen kesto voidaan 1 kohta huomioon ottaen pidentää kymmeneen vuoteen.

3. Ehdokas tai tarjoaja ei saa osallistua hankinta- tai avustusmenettelyyn niin kauan, kuin se on jossakin varainhoitoasetuksen 93 artiklan 1 kohdan a tai d alakohdassa tarkoitetuista tilanteista.”

95. Muutetaan 134 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 134 artiklan otsikko seuraavasti:

”134 artikla Todistustavat (Varainhoitoasetuksen 93 ja 94 artikla)”

b) Lisätään 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

”Hankintaviranomainen voi riskinarviointinsa perusteella päättää olla edellyttämättä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua ilmoitusta siitä, ettei ehdokas tai tarjoaja ole missään varainhoitoasetuksen 93 ja 94 artiklassa tarkoitetuista tilanteista, jos on kyse 129 artiklan 3 kohdassa tarkoitetusta, enintään 3 500 euron arvoisesta hankinnasta tai 241 artiklan 1 kohdan viimeisessä alakohdassa, 243 artiklan 1 kohdan viimeisessä alakohdassa tai 245 artiklan 1 kohdan viimeisessä alakohdassa tarkoitetusta, enintään 10 000 euron arvoisesta hankinnasta.”

c) Lisätään 6 kohta seuraavasti:

”6. Ehdokkaan tai tarjoajan on milloin tahansa hankintaviranomaisen sitä pyytäessä toimitettava hankintaviranomaiselle suunnitellun alihankkijan antama valaehtoinen vakuutus, jonka mukaan tämä ei ole missään varainhoitoasetuksen 93 ja 94 artiklassa tarkoitetuista tilanteista.Jos hankintaviranomainen epäilee tätä valaehtoista vakuutusta, sen on pyydettävä 3 ja 4 kohdassa tarkoitetut todisteet. Lisäksi sovelletaan 5 kohtaa soveltuvin osin.”

96. Lisätään 134 a ja 134 b artikla seuraavasti:

”134 a artikla Yhteinen keskustietokanta (Varainhoitoasetuksen 95 artikla)

1. Varainhoitoasetuksen 95 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen toimielinten, toimeenpanovirastojen, viranomaisten ja elinten on toimitettava komissiolle mallin mukaisesti jäsennetyt tiedot asianomaisesta kolmannesta sekä tämän poissulkemisen perusteista ja kestosta. Lisäksi niiden on toimitettava tiedot luonnollisista henkilöistä, joilla on valtuudet edustaa ehdokasta tai tarjoajaa, tehdä päätöksiä sen puolesta tai valvoa sitä, ja jotka ovat olleet jossakin varainhoitoasetuksen 93 tai 94 artiklassa tai 96 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tai 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetuista tilanteista.

Jäsenvaltioiden viranomaisten on toimitettava tietoja varainhoitoasetuksen 93 artiklan 1 kohdan a alakohdan nojalla toteutuneista poissulkemisista ainoastaan direktiivin 2004/18/EY soveltamisalaan kuuluvien hankintojen osalta.

Niiden on vahvistettava komissiolle, että tiedot on hankittu ja toimitettu henkilötietojen suojaamista koskevia sääntöjä noudattaen ja että asianomaiselle kolmannelle on ilmoitettu tietojen toimittamisesta. Niiden on tarvittaessa päivitettävä toimitettuja tietoja.

2. Komissio toimittaa tietokantaan tallennettuja validoituja tietoja suojattua yhteyttä käyttäen säännöllisesti 1 kohdassa tarkoitettujen toimielinten, toimeenpanovirastojen, viranomaisten ja elinten nimeämille henkilöille henkilötietojen suojaamista koskevia yhteisön säännöksiä noudattaen. Komissio toimittaa henkilötietojen suojaamista koskevia yhteisön säännöksiä noudattaen 1 kohdassa tarkoitettujen toimielinten, toimeenpanovirastojen, viranomaisten ja elinten nimeämille henkilöille säännöllisesti suojattua yhteyttä käyttäen tietokantaan tallennettuja validoituja tietoja.

3. Kolmansia koskevien tietojen syöttäminen tietokantaan ja näiden tietojen poistaminen tietokannasta varainhoitoasetuksen 95 artiklan 1 kohdan nojalla tapahtuu toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän kirjallisesta pyynnöstä, joka osoitetaan komission tilinpitäjälle. Kolmansia koskevien tietojen kirjaamis- tai poistamispyynnöstä vastaavasta tulojen ja menojen hyväksyjästä ja sovellettavasta menettelystä määrätään asianomaisen toimielimen, toimeenpanoviraston tai varainhoitoasetuksen 185 artiklassa tarkoitetun elimen työjärjestyksessä.

4. Kun asianomaisesta ohjelmasta tai toimesta vastaava komission tulojen ja menojen hyväksyjä saa varainhoitoasetuksen 95 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan mukaisesti toimitetun ilmoituksen, hän tarkistaa ensin, että asianomainen kolmas on selvästi yksilöity ja että poissulkemisen perusteet ja kesto on mainittu, ja toimittaa sen jälkeen ilmoituksen edelleen komission tilinpitäjälle tietokantaan kirjaamista varten.

”134 b artikla Hallinnolliset ja taloudelliset seuraamukset (Varainhoitoasetuksen 96 ja 114 artikla)

1. Rajoittamatta sopimukseen perustuvia seuraamuksia sellainen ehdokas, tarjoaja tai toimeksisaaja, joka on antanut vääriä tietoja, tehnyt vakavan virheen tai syyllistynyt väärinkäytökseen tai petokseen, tai jonka on todettu rikkoneen vakavasti sopimusvelvoitteitaan, voidaan sulkea yhteisön talousarviosta rahoitettavia hankintoja ja avustuksia koskevan menettelyn ulkopuolelle enintään viiden vuoden ajaksi siitä päivästä, jona rikkominen on todettu, kun se on vahvistettu toisen osapuolen saatua esittää vastineensa.

Jos rikkominen toistuu ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua päivää seuraavien viiden vuoden aikana, osallistumiskielto voidaan pidentää kymmeneen vuoteen.

2. Sellaiselle tarjoajalle tai ehdokkaalle, joka on antanut vääriä tietoja, tehnyt vakavan virheen tai syyllistynyt väärinkäytökseen tai petokseen, voidaan lisäksi määrätä taloudellisia seuraamuksia, joiden määrä on kahdesta kymmeneen prosenttia menettelyn kohteena olevan sopimuksen arvioidusta kokonaisarvosta.

Sellaisille toimeksisaajille, joiden on todettu vakavasti rikkoneen sopimusvelvoitteitaan, voidaan myös määrätä taloudellisia seuraamuksia, joiden määrä on kahdesta kymmeneen prosenttia kyseisen sopimuksen kokonaisarvosta.

Jos rikkominen toistuu 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua päivää seuraavien viiden vuoden aikana, sakon määräksi voidaan määrätä neljästä kahteenkymmeneen prosenttia.”

3. Toimielin määrää hallinnollisista tai taloudellisista seuraamuksista ottaen huomioon erityisesti 133 a artiklan 1 kohdassa tarkoitetut näkökohdat.”

97. Muutetaan 140 kohdan 3 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”Rajoitetussa menettelyssä, 125 b artiklassa tarkoitettua kilpailuun perustuvaa neuvottelumenettelyä käytettäessä ja 158 artiklassa vahvistetut kynnysarvot ylittäviä hankintoja koskevassa neuvottelumenettelyssä, jonka yhteydessä julkaistaan hankintailmoitus, vähimmäismääräaika osallistumishakemusten vastaanottamiselle on kolmekymmentäseitsemän päivää hankintailmoituksen lähetyspäivästä.”

98. Lisätään 146 artiklan 1 kohdan ensimmäiseen alakohtaan virke seuraavasti:

”Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä voi kuitenkin päättää, että arviointikomitea suorittaa arvioinnin ja paremmuusjärjestykseen asettamisen ainoastaan ratkaisuperusteiden perusteella ja että hylkäämis- ja valintaperusteisiin perustuva arviointi toteutetaan muulla tavoin siten, että vältetään eturistiriidat.”

99. Muutetaan 147 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 1 kohta seuraavasti:

“1. Vaatimukset täyttävien osallistumishakemusten ja tarjousten arvioinnista ja paremmuusjärjestykseen asettamisesta laaditaan pöytäkirja, joka päivätään. Pöytäkirjan allekirjoittavat kaikki arviointikomitean jäsenet ja, jos arviointikomitealle ei ole annettu tehtäväksi suorittaa arviointia ja paremmuusjärjestykseen asettamista hylkäämis- ja valintaperusteiden perusteella, henkilöt, joille toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä on antanut tämän tehtäväksi. Pöytäkirja säilytetään myöhempää käyttöä varten.”

b) Lisätään 3 kohtaan alakohta seuraavasti:

”Jos on kyse toimielinten yhteisestä hankintamenettelystä, ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun päätöksen tekee hankintamenettelystä vastaava hankintaviranomainen.”

100. Muutetaan 149 artikla seuraavasti:

a) Korvataan otsikko seuraavasti:

”149 artikla Ehdokkaille ja tarjoajille suunnattu tiedotus (Varainhoitoasetuksen 100 artiklan 2 kohta sekä 101 ja 105 artikla)

b) Muutetaan 3 kohta seuraavasti:

i) Korvataan ensimmäinen alakohta seuraavasti:”Yhteisön toimielinten omaan lukuunsa tekemien hankintojen osalta, joiden arvo on vähintään jokin 158 artiklassa tarkoitetuista kynnysarvoista ja jotka eivät jää direktiivin 2004/18/EY soveltamisalan ulkopuolelle, hankintaviranomainen ilmoittaa samanaikaisesti ja henkilökohtaisesti jokaiselle hylätylle ehdokkaalle ja tarjoajalle kirjeitse ja faksilla tai sähköpostitse ehdokkuushakemuksen tai tarjouksen hylkäämisestä:

a) viipymättä sen jälkeen, kun hylkäämis- ja valintaperusteisiin perustuvat päätökset on tehty ja ennen ratkaisupäätöstä, tai

b) ratkaisupäätösten ja tarjousten hylkäämispäätösten osalta mahdollisimman pian ratkaisupäätöksen tekemisen jälkeen ja viimeistään seuraavalla viikolla.

Hankintaviranomaisen on kussakin tapauksessa ilmoitettava tarjouksen tai ehdokkuushakemuksen hylkäämisen syyt ja käytettävissä olevat muutoksenhakukeinot.”

ii) Poistetaan neljäs alakohta.

101. Lisätään 149 a artikla seuraavasti:

”149 a artikla Sopimuksen allekirjoittaminen (Varainhoitoasetuksen 100 ja 105 artikla)

Sopimuksen täyttämistä ei saa aloittaa ennen kuin sopimus on allekirjoitettu.”

102. Muutetaan 155 artikla seuraavasti:

a) Lisätään 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

”Hankinnat, joiden arvo on vähintään samansuuruinen kuin 158 artiklassa säädetyt kynnysarvot, on tehtävä samanaikaisesti erillisinä hankintaerinä, kun tämä on tarkoituksenmukaista, teknisesti toteutettavissa ja kustannustehokasta.”

b) Lisätään 4 kohta seuraavasti:

”Jos hankinta tehdään erillisinä hankintaerinä, tarjoukset on arvioitava erikseen kunkin erän osalta. Jos useista hankintaeristä tehdään sopimus saman tarjoajan kanssa, voidaan allekirjoittaa yksi kyseiset erät kattava sopimus.”

103. Lisätään 158 a artikla seuraavasti:

”158 a artikla Sopimuksen allekirjoittamista edeltävä odotusaika (Varainhoitoasetuksen 105 artikla)

1. Jollei 2 kohdasta muuta johdu, hankintaviranomainen voi allekirjoittaa direktiivin 2004/18/EY soveltamisalaan kuuluvan sopimuksen tai puitesopimuksen tarjouskilpailun voittajan kanssa aikaisintaan kymmenen kalenteripäivän kuluttua:

a) sitä päivää seuraavasta päivästä, jona ratkaisu- ja hylkäämispäätöksistä ilmoitettiin samanaikaisesti; tai

b) sitä päivää seuraavasta päivästä, jona 118 artiklassa tarkoitettu ratkaisuilmoitus on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä , jos sopimus tai puitesopimus on tehty neuvottelumenettelyssä julkaisematta etukäteen hankintailmoitusta.Hankintaviranomainen voi tarvittaessa lykätä sopimuksen allekirjoittamista lisätutkimusten ajaksi, jos tämä on perusteltua hylättyjen tai vahinkoa kärsineiden ehdokkaiden tai tarjoajien toimittamien pyyntöjen tai huomautusten taikka hankintaviranomaisen saamien muiden merkityksellisten tietojen perusteella. Näiden pyyntöjen tai huomautusten ja tietojen on saavuttava kymmenen kalenteripäivän kuluessa siitä, kun ratkaisu- ja hylkäämispäätöksistä on ilmoitettu tai hankintailmoitus on julkaistu. Kaikille ehdokkaille ja tarjoajille on ilmoitettava allekirjoittamisen lykkäämisestä kolmen työpäivän kuluessa lykkäämispäätöksestä.”

Ennen kymmenen kalenteripäivän kulumista allekirjoitettu sopimus on mitätön, lukuun ottamatta 2 kohdassa tarkoitettuja tapauksia.

2. Sopimuksen allekirjoittamista edeltävää kymmenen kalenteripäivän odotusaikaa ei sovelleta seuraaviin tapauksiin:

a) avoimet menettelyt, joissa on tehty ainoastaan yksi tarjous;

b) rajoitetut menettelyt tai etukäteen julkaistavan hankintailmoituksen jälkeen järjestettävät neuvottelumenettelyt, joissa poissulkemis- ja valintaperusteiden perusteella ainoa soveltuva tarjoaja on se, jonka kanssa sopimus tehdään edellyttäen, että muille ehdokkaille tai tarjoajille on 149 artiklan 3 kohdan ensimmäisen alakohdan a alakohdan mukaisesti ilmoitettu niiden poissulkemisen tai hylkäämisen perusteista viipymättä sen jälkeen, kun asianomaiset päätökset on tehty poissulkemis- ja valintaperusteiden perusteella;

c) puitesopimukseen perustuvat erillissopimukset, jotka on tehty ilman uutta kilpailuttamista noudattaen kyseisen puitesopimuksen ehtoja;

d) edellä 126 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetussa äärimmäisen kiireellisessä tapauksessa.”

104. Poistetaan 160 artiklan 1 kohdan toinen alakohta, 2 kohta ja 3 kohta.

105. Lisätään 160 a, 160 b, 160 c ja 160 d artikla seuraavasti:

”160 a artikla Jäsenmaksut (Varainhoitoasetuksen 108 artikla)

Varainhoitoasetuksen 108 artiklan 2 kohdan d alakohdassa tarkoitetuilla jäsenmaksuilla tarkoitetaan elimille, joiden jäseniä yhteisöt ovat, näiden elinten tekemien talousarviopäätösten ja vahvistamien maksuehtojen mukaisesti suoritettuja maksuja.”

”160 b artikla Osakkuudet ja osuudet (Varainhoitoasetuksen 108 artikla)

Varainhoitoasetuksen 108 artiklan 2 ja 3 kohdan soveltamiseksi

a) osuudella tarkoitetaan sijoituksella hankittua omistusosuutta organisaatiosta tai yrityksestä, kun sijoituksen tuotto riippuu kyseisen organisaation tai yrityksen kannattavuudesta;

b) osakkuudella tarkoitetaan osakkeiden muodossa olevaa osuutta organisaatiosta tai yrityksestä;

c) pääomasijoituksella tarkoitetaan pääoman antamista yrityksen käyttöön omistusosuutta vastaan, kun sijoittaja voi lisäksi osallistua yrityksen hallinnoinnin valvontaan ja saada osuuden sen tulevista voitoista;

d) oman pääoman luonteisella rahoituksella ( quasi-equity financing ) tarkoitetaan yleensä omasta pääomasta ja velasta koostuvaa yhdistelmärahoitusta, jonka pääomaosuus mahdollistaa yrityksen menestyessä hyvän tuoton sijoittajille, ja/tai jonka velkaosuuteen sisältyvä riskipreemio lisää sijoittajien saamaa tuottoa.”

e) riskirahoitusvälineellä tarkoitetaan rahoitusvälinettä, joka kattaa ennalta määritellyn riskin joko kokonaan tai osittain, mahdollisesti sovittua korvausta vastaan.”

”160 c artikla Erityissäännöt (Varainhoitoasetuksen 108 artiklan 3 kohta)

1. Kun komissio hallinnoi varainhoitoasetuksen 108 artiklan 3 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettujen avustusten myöntämistä suoraan keskitetysti, niihin sovelletaan tämän osaston säännöksiä, seuraavia säännöksiä lukuun ottamatta:

a) 165 artiklassa säädetty voitontavoittelun kielto;

b) 172 artiklassa säädetty yhteisrahoitusvaatimus;

c) 173 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu hakijan taloudellisen elinkelpoisuuden arviointi, jos toiminnan tavoitteena on saajan rahoitusvalmiuksien parantaminen tai tulon tuottaminen;

d) 182 artiklassa säädetty vaatimus vakuuden antamisesta etukäteen.

Se, mitä ensimmäisessä alakohdassa säädetään, ei rajoita avustusten käsittelyä kirjanpidossa, josta päättää tilinpitäjä kansainvälisten tilinpäätösstandardien mukaisesti.

2. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä varmistaa kaiken myönnettävän rahoituksen yhteydessä, että rahoituksen saajan kanssa on sovittu maksamista ja valvontaa koskevista asianmukaisista järjestelyistä.”

”160 d artikla Palkinnot (Varainhoitoasetuksen 109 artiklan 3 kohdan b alakohta)

Varainhoitoasetuksen 109 artiklan 3 kohdan b alakohdan soveltamiseksi palkinnot ovat kilpailuehdotukselle myönnettyjä tunnustuksia.

Ne myöntää tuomaristo, joka voi vapaasti päättää palkintojen myöntämisestä tai myöntämättä jättämisestä sen mukaan, millaiseksi se arvioi ehdotusten laadun kilpailun sääntöjen perusteella.

Palkinnon saajalle aiheutuneet kustannukset eivät saa vaikuttaa palkinnon suuruuteen.

Palkinnon myöntämisedellytyksistä ja -perusteista sekä suuruudesta määrätään kilpailun säännöissä.”

”160 e artikla Avustussopimukset ja -päätökset (Varainhoitoasetuksen 108 artiklan 1 kohta)

1. Vuotuisessa työohjelmassa määrätään kunkin yhteisön ohjelman tai toimen osalta, tehdäänkö avustuksista ainoastaan päätös vai myös kirjallinen sopimus.

2. Seuraavat näkökohdat otetaan huomioon päätettäessä, minkälaista välinettä käytetään:

- edunsaajien tasapuolinen kohtelu ja varsinkin kansallisuuteen tai maantieteelliseen sijaintiin perustuvan syrjinnän kieltäminen;

- kyseisen välineen ja muiden samassa yhteisön ohjelmassa tai toimessa käytettyjen välineiden keskinäinen johdonmukaisuus;

- rahoitettavien toimien tai työohjelmien sisällön monitahoisuus ja yhdenmukaisuus.

3. Kun on kyse usean eri tulojen ja menojen hyväksyjän hallinnoimista ohjelmista, käytettävästä välineestä päätetään asianomaisten toimivaltaisten tulojen ja menojen hyväksyjien neuvottelujen perusteella.”

106. Korvataan 163 artikla seuraavasti:

”163 artikla Yhteistyökumppanit (Varainhoitoasetuksen 108 artikla)

1. Erillisavustukset voivat kuulua puitekumppanuuden piiriin.

2. Puitekumppanuus voidaan perustaa pitkäaikaisen yhteistyösuhteen luomiseksi komission ja avustuksen saajien välille. Se voi perustua joko puitekumppanuussopimukseen tai puitekumppanuuspäätökseen.

Puitekumppanuussopimuksessa tai –päätöksessä esitetään yhteiset tavoitteet, erilliset tai yhteisesti hyväksyttyyn vuotuiseen työohjelmaan kuuluvat toimenpide-ehdotukset ja tämän osaston menettelysääntöjen ja periaatteiden mukainen erillisavustusten myöntämismenettely sekä erillissopimusten tai -päätösten mukaiset kunkin sopimuspuolen yleiset oikeudet ja velvollisuudet.

Puitekumppanuuden kesto voi olla enintään neljä vuotta paitsi poikkeustapauksissa, joissa se on kumppanuuden kohteen kannalta perusteltua.

Tulojen ja menojen hyväksyjät eivät saa käyttää puitekumppanuussopimuksia tai -päätöksiä väärin tai niin, että niiden tarkoituksena tai tuloksena on avoimuuden ja hakijoiden tasapuolisen kohtelun periaatteiden rikkominen.

3. Puitekumppanuussopimukset tai -päätökset rinnastetaan myöntämismenettelyn osalta avustuksiin; niihin sovelletaan 167 artiklassa tarkoitettua ennakkoilmoitusmenettelyä.

4. Puitekumppanuussopimuksiin ja -päätöksiin perustuvat erillisavustukset myönnetään kyseisissä sopimuksissa määrättyjen tai kyseisissä päätöksissä säädettyjen menettelyjen mukaisesti tämän osaston periaatteita noudattaen.

Niistä julkaistaan 169 artiklassa säädetty jälki-ilmoitus.

107. Muutetaan 164 artikla seuraavasti:

a) Muutetaan 1 kohta seuraavasti:

i) Korvataan johdantolause seuraavasti:

”1. Avustuspäätöksessä tai -sopimuksessa on määriteltävä:”

ii) Korvataan d alakohta seuraavasti:

”d) toiminnan arvioidut kokonaiskustannukset ja yhteisön kokonaisrahoituksen absoluuttinen enimmäismäärä, jota täydennetään tarvittaessa ilmoittamalla:

i) suurin sallittu rahoitusosuus toimen tai hyväksytyn työohjelman kustannuksista varainhoitoasetuksen 108 a artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetussa tapauksessa;

ii) varainhoitoasetuksen 108 a artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu kertakorvaus ja/tai c alakohdassa tarkoitettu kiinteämääräinen rahoitus;”

iii) i ja ii alakohdassa tarkoitettujen erien yhdistelmä.”

iii) Korvataan f ja g alakohta seuraavasti:

”f) yleiset ehdot, joita sovelletaan kaikkiin tämäntyyppisiin sopimuksiin ja päätöksiin, kuten se, että avustuksen saaja hyväksyy komission, OLAFin ja tilintarkastustuomioistuimen tarkastukset sekä 169 artiklassa tarkoitettuja jälki-ilmoituksia koskevat säännöt, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 45/2001[13] säännösten mukaisesti; avustussopimusten yleisissä sopimusehdoissa on erityisesti

i) todettava, että avustussopimukseen sovelletaan yhteisön lainsäädäntöä ja tarvittaessa täydentävästi sovelletaan sopimuksessa määrättyä kansallista lainsäädäntöä;

ii) mainittava riita-asioissa toimivaltainen tuomioistuin.

g) arvioitu kokonaisbudjetti.”

iv) Lisätään g a alakohta seuraavasti:

”g a) tarvittaessa yksityiskohtainen selvitys toimen tai hyväksytyn työohjelman avustuskelpoisista kustannuksista ja/tai varainhoitoasetuksen 108 a artiklan 1 kohdassa tarkoitetuista kertakorvauksista tai kiinteämääräisestä rahoituksesta.”

b) Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”Edellä 163 artiklassa tarkoitetuissa tapauksissa puitekumppanuuspäätöksessä tai -sopimuksessa täsmennetään tämän artiklan 1 kohdan a ja b alakohdassa, c alakohdan i alakohdassa, d alakohdan ii alakohdassa sekä f, h, i ja j alakohdassa tarkoitettuja tietoja.

Erillispäätös tai -sopimus sisältää 1 kohdan a, b c, d, e, g, g a ja tarvittaessa i alakohdassa tarkoitetut tiedot.

108. Korvataan 165 artiklan 1 ja 2 kohta seuraavasti:

”1. Voitto määritellään kunkin edunsaajan osalta seuraavasti:

a) toimea koskevan avustuksen osalta ylijäämä, joka syntyy, kun tuloista vähennetään edunsaajalle aiheutuneet kustannukset loppumaksua koskevan vaatimuksen esittämisen yhteydessä;

b) toiminta-avustuksen osalta avustuksen saajan toimintatalousarvion ylijäämä.

2. Kertakorvaukset ja kiinteämääräinen rahoitus määritetään 181 artiklan mukaisesti niiden menojen tai sen menoluokan perusteella, johon ne liittyvät, ja vahvistetaan tilastotietojen perusteella tai muin objektiivisin perustein siten, että voittoa ei voi syntyä. Komissio arvioi näitä määriä uudelleen samoin perustein kahden vuoden välein ja tarkistaa niitä tarvittaessa.

Määriä arvioitaessa tarkistetaan tällöin kunkin avustuksen osalta, että niistä ei synny voittoa.

Jos maksun perusteena olevan tapahtuman jälkitarkastuksessa ilmenee, että tapahtuma ei ole toteutunut, vaan avustuksen saajalle on suoritettu kertakorvaus tai kiinteämääräinen maksu perusteettomasti, komissio voi periä takaisin enintään kertakorvauksen tai kiinteämääräisen maksun määrän ja, jos kertakorvauksesta tai kiinteämääräisestä rahoituksesta on annettu vääriä tietoja, määrätä taloudellisia seuraamuksia, joiden suuruus on enintään 50 prosenttia kertakorvauksen tai kiinteämääräisen rahoituksen enimmäismäärästä.

Tällaisten tarkastusten toimittaminen ei rajoita toteutuneiden kustannusten tarkistamista ja vahvistamista, jota edellytetään, jotta avustuskelpoisten kustannusten erikseen määritetyn osuuden korvaava avustus tai osa erilaisten avustusten yhdistelmästä voidaan maksaa.

109. Lisätään 165 a artikla seuraavasti:

”165 a artikla Yhteisrahoitussääntö (Varainhoitoasetuksen 109 artikla)

1. Yhteisrahoitus edellyttää sitä, että osa toimen kustannuksista tai yhteisön toimintakustannuksista maksetaan avustuksen saajan omista varoista tai muista rahoituslähteistä kuin yhteisön avustuksesta.

2. Jos on kyse jommassakummassa 108 a artiklan 1 kohdan b tai c alakohdassa tarkoitetuista avustusmuodoista tai näiden yhdistelmästä, yhteisrahoitusta arvioidaan vasta avustushakemuksen arvioinnin yhteydessä.”

110. Korvataan 166 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”Kukin toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä laatii avustuksia koskevan vuosittaisen työohjelman. Toimielin hyväksyy tämän työohjelman ja se julkaistaan avustuksia koskevalla toimielimen Internet-sivustolla mahdollisimman varhain, tarvittaessa jo työohjelmavuotta edeltävän vuoden aikana ja viimeistään kunkin varainhoitovuoden maaliskuun 31 päivänä.”

111. Muutetaan 167 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 1 kohdan b alakohta seuraavasti:

”b) varainhoitoasetuksen 114 ja 115 artiklassa tarkoitetut kelpoisuus-, poissulkemis-, valinta- ja ratkaisuperusteet sekä asiaankuuluvat asiakirjatodisteet;

b) Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2. Ehdotuspyynnöt julkaistaan Euroopan unionin toimielinten Internet-sivustolla ja tarvittaessa muussa soveltuvassa muodossa, kuten Euroopan unionin virallisessa lehdessä , niiden mahdollisimman laajan levityksen varmistamiseksi avustusten mahdollisten saajien keskuudessa. Myös kaikki muutokset ehdotuspyyntöjen sisältöön on julkaistava samalla tavoin.”

112. Muutetaan 168 artiklan 1 kohta seuraavasti:

a) Korvataan d alakohta seuraavasti:

”d) varainhoitoasetuksen 49 artiklassa tarkoitetulla perussäädöksellä avustuskelpoisiksi määritellyille yhteisöille.”

b) Lisätään e ja f alakohta seuraavasti:

”e) kun on kyse tutkimuksesta ja teknologian kehittämisestä, varainhoitoasetuksen 110 artiklassa tarkoitetussa vuotuisessa työohjelmassa mainituille yhteisöille, jos tästä mahdollisuudesta säädetään erikseen perussäädöksessä eikä hanke kuulu ehdotuspyynnön piiriin;

f) hankkeille, jotka niiden erityispiirteiden vuoksi voi toteuttaa vain tietyntyyppinen yhteisö, jolla on tarvittavat tekniset valmiudet, erityisosaaminen tai hallintovalta, jos hanke ei kuulu ehdotuspyynnön piiriin. Nämä tapaukset on perusteltava riittävästi myöntämispäätöksessä.”

113. Muutetaan 169 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 2 kohdan c alakohta seuraavasti:

”c) avustuksen määrä ja, paitsi jos on kyse varainhoitoasetuksen 108 a artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetusta kertakorvauksesta tai c alakohdassa tarkoitetusta kiinteämääräisestä rahoituksesta, osuus, joka toimen tai hyväksytyn työohjelman kustannuksista rahoitetaan.”

b) Lisätään 3 kohta seuraavasti:

”3. Sen jälkeen, kun 2 kohdassa tarkoitetut tiedot on julkaistu, komissio toimittaa budjettivallan käyttäjälle sen pyynnöstä selvityksen, josta käy ilmi

a) hakijoiden määrä edellisen vuoden aikana;

b) kunkin ehdotuspyynnön perusteella hyväksyttyjen hakemusten määrä ja prosenttiosuus suhteessa hakemusten kokonaismäärään;

c) menettelyn keskimääräinen kesto ehdotuspyynnön päättymispäivästä avustuksen myöntämiseen.”

114. Lisätään 169 a artikla seuraavasti:

”169 a artikla Hakijoille ilmoittaminen (Varainhoitoasetuksen 110 artikla)

Komissio antaa hakijoille tietoja ja neuvontaa seuraavasti:

a) se laatii yhteiset standardit samantyyppisiä avustuksia koskevia hakulomakkeita varten ja valvoo niiden laajuutta ja luettavuutta;

b) se toimittaa tietoja mahdollisille hakijoille erityisesti järjestämällä seminaareja ja antamalla hakijoiden käyttöön käsikirjoja;

c) se säilyttää 64 artiklassa tarkoitetussa oikeushenkilörekisterissä saajia koskevia pysyviä tietoja.”

115. Lisätään 172 artiklaan 4 kohta seuraavasti:

”4. Yhteisrahoituksen periaatteen mukaista on se, että yhteisön rahoitusosuudella katetaan rahoituslaitoksen tietyt hallintomenot, joihin tarvittaessa luetaan myös suoriteperusteisen kannustimen muodostava vaihtuvamääräinen korvaus ja jotka liittyvät erottamattoman kokonaisuuden muodostavan hankkeen tai ohjelman hallinnointiin.”

116. Lisätään 172 a artikla seuraavasti:

”172 a artikla Avustuskelpoiset kustannukset (Varainhoitoasetuksen 113 artikla)

1. Avustuskelpoisia ovat avustuksen saajalle aiheutuneet kustannukset, jotka täyttävät kaikki seuraavat edellytykset:

a) ne liittyvät avustuksen kohteeseen,

b) ne on kirjattu toimen tai työohjelman kokonaisbudjettiin,

c) ne ovat välttämättömiä sopimuksen kohteena olevan toimen tai työohjelman toteuttamiseksi,

d) ne ovat avustuksen saajalle tosiasiallisesti aiheutuneita kustannuksia, ne on kirjattu saajaan sovellettavien kirjanpitoperiaatteiden mukaisesti saajan kirjanpitoon ja niistä on tehty sovellettavan vero- ja sosiaalilainsäädännön mukaiset ilmoitukset,

e) ne ovat yksilöitävissä ja todennettavissa,

f) ne ovat kohtuullisia ja perusteltuja sekä moitteettoman varainhoidon periaatteen mukaisia erityisesti taloudellisuuden ja kustannusvaikuttavuuden osalta,

g) ne ovat aiheutuneet toimen tai työohjelman toteuttamisen yhteydessä, paitsi jos ne ovat tilintarkastuskustannuksia.

2. Jollei 1 kohdan ja perussäädöksen säännöksistä muuta johdu, toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä voi katsoa tukikelpoisiksi seuraavat kustannukset:

a) avustuksen saajalta varainhoitoasetuksen 118 artiklan mukaisesti vaaditut, pankkitakauksesta tai muusta vastaavasta vakuudesta aiheutuneet kustannukset;

b) toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän joko rahoitushakemuksen tai maksuvaatimuksen yhteydessä edellyttämistä ulkoisista tilintarkastuksista aiheutuneet kustannukset;

c) maksettu arvonlisävero, jota ei voida palauttaa avustuksen saajalle sovellettavan lainsäädännön mukaisesti;

d) poistokustannukset edellyttäen, että ne ovat avustuksen saajalle tosiasiallisesti aiheutuneita;

e) hallinto-, henkilöstö- ja laitteistomenot, mukaan lukien kansallisten hallintoviranomaisten palkkakustannukset siltä osin, kuin ne ovat aiheutuneet toiminnoista, joita asianomainen viranomainen ei olisi toteuttanut, ellei asianomaista hanketta olisi toteutettu.”

117. Lisätään 172 b artikla seuraavasti:

”172 b artikla Rahoitushakemukset (Varainhoitoasetuksen 114 artikla)

1. Avustushakemusten jättämistä koskevista järjestelyistä päättää toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä, joka voi valita sovellettavan toimitustavan. Avustushakemukset voidaan toimittaa joko kirjeitse tai sähköisesti.

Valittujen toimitustapojen on oltava syrjimättömiä, eivätkä ne saa rajoittaa hakijoiden pääsyä ratkaisumenettelyyn.

Valituilla toimitustavoilla on voitava varmistaa, että seuraavat edellytykset täyttyvät:

a) jokaisessa hakemuksessa on kaikki sen arvioimiseksi tarvittavat tiedot;

b) tietojen eheys säilyy;

c) tietojen luottamuksellisuus säilyy.

Edellä olevan c alakohdan soveltamiseksi toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä tutustuu hakemusten sisältöön vasta sen jälkeen, kun hakemusten toimittamiselle asetettu määräaika on päättynyt.

Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä voi vaatia, että sähköisesti toimitetuissa hakemuksissa on oltava Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 1999/93/EY tarkoitettu kehittynyt sähköinen allekirjoitus.

2. Kun toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä sallii hakemusten toimittamisen sähköisesti, käytettävien välineiden ja niiden teknisten vaatimusten on oltava syrjimättömiä, ja kyseisten välineiden on oltava yleisesti saatavilla ja yhteentoimivia yleisesti käytössä olevien tieto- ja viestintäteknologian tuotteiden kanssa. Hakemusten toimittamiseen tarvittavia eritelmiä, mukaan lukien salaus, koskevat tiedot on asetettava hakijoiden saataville.

Lisäksi sähköisten hakemusten vastaanottamisessa käytettävien välineiden on oltava sellaiset, että ne takaavat tietoturvan ja luottamuksellisuuden.

3. Kun hakemukset toimitetaan kirjeitse, hakija voi toimittaa hakemuksensa:

a) joko postitse tai lähettipalvelua käyttäen, jolloin ehdotuspyynnössä on täsmennettävä, että toimituspäiväksi katsotaan postileiman tai toimeksiantokuitin päiväys;

b) asianomaisen toimielimen toimitiloihin joko henkilökohtaisesti tai edustajan välityksellä, jolloin ehdotuspyynnössä on täsmennettävä yksikkö, jolle hakemukset toimitetaan päivättyä ja allekirjoitettua kuittia vastaan.”

118. Korvataan 173 artiklan 3 kohta seuraavasti:

”3. Hakemukseen on liitettävä toimen talousarvio tai toimintatalousarvio, jossa menot ja tulot ovat tasapainossa, kun valuuttakurssin vaihtelut otetaan huomioon, ja jossa on erikseen mainittu sellaiset menot, joita varten voidaan myöntää rahoitusta yhteisön talousarviosta.”

119. Korvataan 174 artikla seuraavasti:

”174 artikla Avustuskelpoisuuden todistaminen (Varainhoitoasetuksen 114 artikla)

Hakijan on annettava valaehtoinen vakuutus, jonka mukaan mikään varainhoitoasetuksen 93 artiklan 1 kohdassa tai 94 artiklassa esitetyistä tilanteista ei koske sitä. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä voi riskinarviointinsa perusteella pyytää myös 134 artiklassa tarkoitetut todisteet. Hakijan on annettava todisteet, paitsi jos se on tulojen ja menojen hyväksyjän hyväksymästä syystä käytännössä mahdotonta.”

120. Lisätään 174 a artikla seuraavasti:

”174 a artikla Hakijat, jotka eivät ole oikeushenkilöitä (Varainhoitoasetuksen 114 artikla)

Jos avustushakemuksen tekijällä ei ole varainhoitoasetuksen 114 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaista oikeushenkilöllisyyttä, hakijan edustajien on todistettava, että heillä on valtuudet tehdä oikeudellisia sitoumuksia hakijan puolesta, ja annettava vakuus, joka vastaa oikeushenkilöiden antamia vakuuksia.”

121. Korvataan 175 artikla seuraavasti:

”175 artikla Taloudelliset ja hallinnolliset seuraamukset (Varainhoitoasetuksen 114 artikla)

Hakijalle, joka on antanut vääriä tietoja, tehnyt vakavan virheen tai syyllistynyt väärinkäytökseen tai petokseen, voidaan määrätä kyseisten avustusten arvoon suhteutettuja taloudellisia ja/tai hallinnollisia seuraamuksia 134 b artiklassa säädetyin edellytyksin.

Vastaavanlaisia taloudellisia ja/tai hallinnollisia seuraamuksia voidaan määrätä myös edunsaajalle, jonka on todettu rikkoneen vakavasti sopimusvelvoitteitaan.”

122. Lisätään 175 a artikla seuraavasti:

”175 a artikla Avustuskelpoisuusperusteet (Varainhoitoasetuksen 114 artikla)

1. Avustuskelpoisuusperusteet julkaistaan ehdotuspyynnössä.

2. Avustuskelpoisuusperusteissa vahvistetaan ehdotuspyyntöön osallistumisen edellytykset. Näitä perusteita vahvistettaessa otetaan huomioon toiminnan tavoitteet ja noudatetaan avoimuuden ja syrjimättömyyden periaatteita.”

123. Lisätään 175 b artikla seuraavasti:

”175 b artikla Hyvin vähäiset avustukset (Varainhoitoasetuksen 114 artiklan 3 kohta)

Avustukset, joiden arvo on enintään 3 500 euroa, määritellään hyvin vähäisiksi avustuksiksi.

124. Lisätään 176 artiklan 3 kohtaan alakohta seuraavasti:

”Jos ehdotuspyynnössä ei ole pyydetty liiteasiakirjoja ja jos toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä epäilee hakijoiden taloudellisia tai toiminnallisia edellytyksiä, hän pyytää niitä toimittamaan kaikki asianmukaiset asiakirjat.”

125. Muutetaan 178 artikla seuraavasti:

a) Lisätään 1 a kohta seuraavasti:

”1 a. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä jakaa menettelyn tarvittaessa eri vaiheisiin. Menettelyyn sovellettavat säännöt esitetään ehdotuspyynnössä.Jos hakumenettely on ehdotuspyynnön mukaisesti kaksivaiheinen, ainoastaan sellaisten ehdotusten tekijöitä, jotka täyttävät ensimmäisen vaiheen arviointiperusteet, pyydetään toimittamaan lopullinen ehdotus toisessa vaiheessa.Jos arviointimenettely on ehdotuspyynnön mukaisesti kaksivaiheinen, toiseen arviointivaiheeseen pääsevät ainoastaan ne ehdotukset, jotka täyttävät ensimmäisessä vaiheessa sovellettavat rajatut arviointiperusteet.Hakijoille, joiden ehdotus on hylätty missä tahansa vaiheessa, ilmoitetaan hylkäämisestä varainhoitoasetuksen 116 artiklan 3 kohdan mukaisesti.Eri menettelyvaiheet on erotettava toisistaan selvästi.Saman menettelyn aikana saa pyytää samoja asiakirjoja ja tietoja ainoastaan kerran.”

b) Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2. Arviointikomitea tai tarvittaessa toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä voi pyytää hakijaa toimittamaan lisätietoja tai selventämään hakemukseen liitettyjä asiakirjoja erityisesti silloin, kun hakemuksessa on ilmeisiä ja olennaisia virheitä.

Tulojen ja menojen hyväksyjä pitää asianmukaisesti kirjaa yhteydenpidosta hakijoihin menettelyn aikana.”

126. Muutetaan 180 artiklan 2 kohta seuraavasti:

a) Korvataan toisen alakohdan a alakohta seuraavasti:

”a) vähintään 750 000 euron suuruisen toimea koskevan avustuksen osalta, kun maksuvaatimusten yhteenlaskettu määrä on vähintään 325 000 euroa.”

b) Lisätään kolmanteen alakohtaan d alakohta seuraavasti:

”d) useamman kuin yhden avustuksen saajat, jotka ovat toimittaneet riippumattoman tahon antaman todistuksen, josta saadaan vastaavat takeet maksuvaatimusten laatimisen yhteydessä käytettävistä valvontajärjestelmistä ja -menetelmistä.”

127. Lisätään 180 a artikla seuraavasti:

”180 a artikla Avustuslajit (Varainhoitoasetuksen 108 a artikla)

1. Varainhoitoasetuksen 108 a artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen yhteisön avustusten määrän laskuperusteena ovat avustuskelpoiset kustannukset, jotka määritellään avustuksen saajalle tosiasiallisesti aiheutuneiksi kustannuksiksi, joita koskeva alustava kustannusarvio on esitetty ehdotuksen yhteydessä ja sisällytetty avustussopimukseen tai -päätökseen.

2. Varainhoitoasetuksen 108 a artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetut kertakorvaukset maksetaan kokonaiskorvauksena tietyistä toimen toteuttamisen tai avustuksen saajan vuotuisen toiminnan kannalta välttämättömistä kustannuksista sopimusehtojen mukaisesti ja arvion perusteella.

3. Varainhoitoasetuksen 108 a artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettu kiinteämääräinen rahoitus kattaa tietyntyyppiset menot, jotka on selkeästi yksilöity ennalta soveltamalla joko 181 artiklan 4 kohdan mukaisesti ennalta vahvistettua prosenttiosuutta tai vakiomuotoista yksikkökustannustaulukkoa.

128. Korvataan 181 artikla seuraavasti:

”181 artikla Kertakorvaukset ja kiinteämääräinen rahoitus (Varainhoitoasetuksen 108 a artikla)

1. Seuraavien rahoituslajien käyttö voidaan hyväksyä komission päätöksellä:

a) yksi tai useampia kertakorvauksia, joiden yksikköarvo on enintään 25 000 euroa ja jotka kattavat yhteen tai useampiin kustannuslajeihin kuuluvia avustuskelpoisia kustannuksia;

b) kiinteämääräinen rahoitus, joka myönnetään virkamatkoista maksettavia majoituskorvauksia ja päivärahoja varten erityisesti henkilöstösääntöihin liitetyn tai komission vuosittain hyväksymän taulukon mukaisesti.

Kyseisessä komission päätöksessä määritetään avustuskohtaisesti tai avustuslajikohtaisesti tällaisen hyväksytyn kokonaisrahoituksen enimmäismäärä.

2. Perussäädöksessä sallitaan tarvittaessa, että kertakorvauksen yksikköarvo ylittää 25 000 euroa, ja vahvistetaan myöntämisedellytykset sekä enimmäismäärät.

Komissio tarkistaa näitä määriä kahden vuoden välein tilastotietojen perusteella tai muin objektiivisin perustein 165 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla.

3. Avustussopimuksessa tai -päätöksessä voidaan sallia, että avustuksen saajalle aiheutuvista välillisistä kustannuksista korvataan kertakorvauksena osuus, joka on enintään seitsemän prosenttia toiminnan avustuskelpoisista välittömistä kustannuksista, jollei saajalle makseta yhteisön talousarviosta rahoitettavaa toiminta-avustusta. Kyseinen seitsemän prosentin enimmäisosuus voidaan ylittää komission perustellulla päätöksellä.

4. Avustussopimuksessa tai -päätöksessä on annettava kaikki tarvittavat määräykset tai säännökset sen varmistamiseksi, että kertakorvausten tai kiinteämääräisen rahoituksen myöntämisedellytykset ovat täyttyneet.”

129. Korvataan 184 artikla seuraavasti:

”184 artikla Toiminnan toteuttamiseksi tehtävät julkiset hankinnat (Varainhoitoasetuksen 120 artikla)

1. Kun avustettujen toimien toteuttaminen edellyttää julkisia hankintoja, avustusten saajien on tehtävä hankinnat kokonaistaloudellisesti edullisimman eli parhaimman hinta-laatu-suhteen sisältävän tarjouksen perusteella ja huolehdittava siitä, ettei eturistiriitoja synny, sanotun kuitenkaan rajoittamatta julkisia hankintoja koskevan direktiivin soveltamista.

2. Kun avustettavien toimien toteuttaminen edellyttää julkisia hankintoja, joiden arvo ylittää 60 000 euroa, toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä voi edellyttää, että avustusten saajat noudattavat 1 kohdassa tarkoitettujen sääntöjen lisäksi erityissääntöjä. Kyseisten erityissääntöjen on perustuttava varainhoitoasetuksessa säädettyihin sääntöihin, ja niitä laadittaessa on otettava huomioon asianomaisten hankintojen arvo, yhteisön rahoitusosuuden suuruus suhteessa toimen kokonaiskustannuksiin ja riskit. Tällaiset säännöt on sisällytettävä avustussopimukseen tai -päätökseen.

130. Lisätään 184 a artikla seuraavasti:

”184 a artikla Taloudellinen tuki kolmansille (Varainhoitoasetuksen 120 artiklan 2 kohta)

1. Edellyttäen, että saavutettavat tavoitteet tai tulokset on määritelty riittävän täsmällisesti varainhoitoasetuksen 120 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetuissa ehdoissa, voidaan katsoa, että harkintavaltaa ei ole, jos avustuspäätöksessä tai –sopimuksessa täsmennetään myös:

a) kolmannelle suoritettavan taloudellisen tuen vähimmäis- ja enimmäismäärät ja tuen tarkan määrän määrittämisperusteet;

b) kiinteässä luettelossa mainitut erityyppiset toiminnot, joita varten voidaan myöntää tällaista taloudellista tukea.

2. Sovellettaessa varainhoitoasetuksen 120 artiklan 2 kohdan c alakohtaa sellaisen taloudellisen tuen enimmäismäärä, jota avustuksen saaja voi myöntää kolmansille, on yhteensä 100 000 euroa ja enintään 10 000 euroa kutakin taloudellisen tuen saajaa kohden.”

131. Lisätään 185 artiklaan kohta seuraavasti:

”Varainhoitovuoden budjetti- ja taloushallintoa koskeva selvitys on eri asiakirja kuin varainhoitoasetuksen 121 artiklassa tarkoitetut selvitykset talousarvion toteuttamisesta.”

132. Korvataan 187 artiklassa ilmaisu ”185 artiklassa” ilmaisulla ”121 artiklassa”.

133. Korvataan 207 artiklan 1 kohdassa ilmaisu ”185 artiklassa” ilmaisulla ”121 artiklassa”.

134. Korvataan 209 artiklan 1 kohdassa ilmaisu ”185 artiklassa” ilmaisulla ”121 artiklassa”.

135. Korvataan 210 artiklassa ilmaisu ”185 artiklassa” ilmaisulla ”121 artiklassa”.

136. Korvataan 219 artiklan 1 kohdassa ilmaisut ”Euroopan maatalouden ohjaus- ja tukirahaston (EMOTR)” ja ”EMOTR:n tukiosaston” ilmaisulla ”EMTR:n”.

137. Korvataan 225 artiklassa ilmaisu ”185 artiklassa” ilmaisulla ”121 artiklassa”.

138. Korvataan toisen osan I osaston otsikko seuraavasti:

”I osasto (Varainhoitoasetuksen II osasto) Rakennerahastot, koheesiorahasto, Euroopan kalatalousrahasto ja maaseudun kehittämisrahasto”

139. Korvataan 228 artiklassa ilmaisu ”rakennerahastoja ja koheesiorahastoa” ilmaisulla ”rakennerahastoja, koheesiorahastoa, Euroopan kalatalousrahastoa ja maaseudun kehittämisrahastoa”.

140. Lisätään 229 artiklaan 7 kohta seuraavasti:

”7. Varainhoitoasetuksen 160 artiklan 1 a kohdassa tarkoitetut saamisennusteet toimitetaan tilinpitäjälle kirjattaviksi.”

141. Korvataan 232 artiklan 1 kohdassa ilmaisu ”164 artiklan 1 kohdan” ilmaisulla ”56 artiklan”.

142. Muutetaan 232 artiklan 2 kohta seuraavasti:

a) Korvataan a ja b alakohta seuraavasti:

”a) määräykset, joilla taataan varainhoitoasetuksen 56 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen perusteiden noudattaminen;”

”b) määräykset, joissa todetaan, että jos varainhoitoasetuksen 56 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettuja vähimmäisperusteita ei noudateta, komissio voi keskeyttää sopimuksen täyttämisen tai purkaa sopimuksen;”

b) Korvataan c alakohdassa ilmaisu ”53 artiklan 5 kohdassa” ilmaisulla ”53 c artiklassa”.

c) Korvataan d alakohta seuraavasti:

”d) määräykset, joilla perustetaan varainhoitoasetuksen 53 c artiklassa tarkoitetut ja 42 artiklassa täsmennetyt rahoituskorjausjärjestelyt, kuten saamisten periminen kuittaamalla, kun toimen hallinnointi on kokonaan hajautettu.”

143. Lisätään 233 a artikla seuraavasti:

”233 a artikla Talousarviositoumuksen peruuntuminen ilman eri toimenpiteitä (Varainhoitoasetuksen 166 artiklan 3 kohta)

1. Varainhoitoasetuksen 166 artiklan 3 kohdan a alakohdan mukaista ilman eri toimenpiteitä peruuntuvaa talousarviositoumusta määritettäessä ei oteta huomioon:

i) sellaisia talousarviositoumusten osia, joista on annettu menoilmoitus, mutta joihin liittyvät maksut komissio on keskeyttänyt ennen 31 päivää joulukuuta vuonna n + 4;

ii) sellaisia talousarvioilmoituksen osia, joista ei ole voitu suorittaa maksuja tai antaa menoilmoitusta ohjelman toteuttamiseen vakavasti vaikuttavan ylivoimaisen esteen vuoksi. Ylivoimaiseen esteeseen vetoavien kansallisten viranomaisten on voitava osoittaa siitä välittömästi johtuvat seuraukset koko ohjelman tai ohjelman osan täytäntöönpanolle.

2. Komissio ilmoittaa hyvissä ajoin asianomaisille edunsaajamaille ja viranomaisille, jos talousarviositoumus uhkaa peruuntua ilman eri toimenpiteitä. Komissio ilmoittaa asianomaisille jäsenvaltiolle ja viranomaisille ilman eri toimenpiteitä peruuntuvien talousarviositoumusten määrän, jonka se on laskenut hallussaan olevien tietojen perusteella. Edunsaajamaat voivat kahden kuukauden kuluessa tämän tiedon saamisesta hyväksyä kyseisen määrän tai esittää huomautuksensa. Komissio huolehtii siitä, että talousarviositoumuksen peruuntuu ilman eri toimenpiteitä yhdeksän kuukauden kuluessa varainhoitoasetuksen 166 artiklan 3 kohdan a tai b alakohdassa säädetyn määräajan päättymisestä.

3. Jos talousarviositoumus peruuntuu ilman eri toimenpiteitä, asianomaiselle ohjelmalle asianomaiseksi vuodeksi myönnetystä yhteisön rahoitusosuudesta vähennetään ilman eri toimenpiteitä peruuntunut määrä. Edunsaajamaan on tarvittaessa laadittava oikaistu rahoitussuunnitelma vähennyksen jakamiseksi toimintalinjojen ja toimien kesken. Muussa tapauksessa komissio tekee vähennyksen tarvittaessa kullekin toimintalinjalle ja toimelle myönnettyjen määrien mukaisessa suhteessa.”

144. Muutetaan 237 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 1 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”1. Edellä olevaa 118–121 artiklaa, määritelmiä lukuun ottamatta, 122 artiklan 3 ja 4 kohtaa, 123 ja 126–129 artiklaa, 131 artiklan 3–6 kohtaa, 139 artiklan 2 kohtaa sekä 140–146, 148, 151, 152 ja 158 a artiklaa ei sovelleta varainhoitoasetuksen 167 artiklan 1 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettujen hankintaviranomaisten tekemiin tai niiden lukuun tehtyihin hankintoihin.”

b) Poistetaan 3 kohta.

145. Muutetaan 240 artiklan 3 kohta seuraavasti:

”3. Ratkaisuilmoitus toimitetaan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, paitsi jos sopimus on julistettu salaiseksi tai sen täyttäminen edellyttää erityisiä turvatoimenpiteitä tai jos Euroopan unionin tai edunsaajamaan olennaisten etujen turvaaminen sitä vaatii eikä ratkaisuilmoituksen julkistamista katsota tarkoituksenmukaiseksi.”

146. Korvataan 241 artiklan 1 kohdan toinen alakohta seuraavasti:

”Hankinnat, joiden arvo on enintään 10 000 euroa, voidaan tehdä yhden ainoan tarjouksen perusteella.”

147. Lisätään 242 artiklan 1 kohtaan h alakohta seuraavasti:

”h) sopimus on julistettu salaiseksi tai sen täyttäminen edellyttää erityisiä turvatoimenpiteitä tai Euroopan unionin tai edunsaajamaan olennaisten etujen turvaaminen vaatii sitä.”

148. Muutetaan 243 artikla seuraavasti:

a) Korvataan 1 kohdan c alakohta seuraavasti:

”c) hankinnan arvo on vähemmän kuin 60 000 euroa: 2 kohdassa tarkoitettu kilpailuun perustuva neuvottelumenettely.

b) Korvataan 1 kohdan toinen alakohta seuraavasti:Hankinnat, joiden arvo on enintään 10 000 euroa, voidaan tehdä yhden ainoan tarjouksen perusteella.”

149. Lisätään 244 artiklan 1 kohtaan f, g ja h alakohta seuraavasti:

”f) sopimus on julistettu salaiseksi tai sen täyttäminen edellyttää erityisiä turvatoimenpiteitä tai Euroopan unionin tai edunsaajamaan olennaisten etujen turvaaminen vaatii sitä;

g) kyse on raaka-ainemarkkinoilla noteerattujen tavaroiden hankinnoista;

h) hankinnat koskevat tavaroita, jotka saadaan erityisen edullisin ehdoin joko toimintansa lopullisesti päättävältä tavarantoimittajalta taikka pesänhoitajalta tai selvitysmieheltä konkurssimenettelyn, akordin tai muun samantyyppisen kansallisessa lainsäädännössä säännellyn menettelyn seurauksena.”

150. Korvataan 245 artiklan 1 kohdan toinen alakohta seuraavasti:

”Hankinnat, joiden arvo on enintään 10 000 euroa, voidaan tehdä yhden ainoan tarjouksen perusteella.”

151. Lisätään 246 artiklan 1 kohtaan e kohta seuraavasti:

”e) sopimus on julistettu salaiseksi tai sen täyttäminen edellyttää erityisiä turvatoimenpiteitä tai Euroopan unionin tai edunsaajamaan olennaisten etujen turvaaminen vaatii sitä.”

152. Muutetaan 253 artikla seuraavasti:

a) Lisätään 1 kohtaan e alakohta seuraavasti:

”e) on yhteisön etujen mukaista olla toimen ainoa avunantaja ja erityisesti varmistaa yhteisön toiminnan näkyvyys.”

b) Lisätään 2 kohtaan alakohta seuraavasti:

”Edellä 1 kohdan e alakohdassa tarkoitetussa tapauksessa perustelut on kuitenkin esitettävä komission rahoituspäätöksessä.”

153. Korvataan 258 artikla seuraavasti:

”258 artikla Toimivaltuuksien siirtäminen toimielinten yhteisille yhteisön virastoille (Varainhoitoasetuksen 171 ja 174 a artikla)

Kukin toimielin vastaa talousarviositoumuksista. Toimielimet voivat siirtää asianomaisen toimielinten yhteisen yhteisön viraston johtajalle toimivaltuudet toteuttaa kaikki talousarviositoumuksen tekemisen jälkeiset toimet, kuten oikeudelliset sitoumukset, menojen vahvistamisen, maksujen hyväksymisen ja tulojen toteuttamisen; toimielimet asettavat tämän toimivaltuuksien siirtämisen rajat ja ehdot.”

154. Lisätään 258 a artikla seuraavasti:

”258 a artikla Virallisten julkaisujen toimistoa koskevat erityissäännöt (Varainhoitoasetuksen 171 ja 174 a artikla)

Kukin toimielin päättää julkaisupolitiikastaan virallisten julkaisujen toimiston suhteen.

Toimielin, joka on laatinut julkaisun, käyttää julkaisujen myynnistä saadut nettotulot käyttötarkoitukseensa sidottuina tuloina varainhoitoasetuksen 18 artiklan mukaisesti.”

155. Poistetaan 261 artikla.

156. Lisätään toiseen osaan VI osasto seuraavasti:

”VI OSASTO (VARAINHOITOASETUKSEN VII OSASTO) ASIANTUNTIJAT”

157. Lisätään 265 a artikla seuraavasti:

”265 a artikla Ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttö arviointi- ja tukipalveluissa (Varainhoitoasetuksen 179 a artikla)

1. Tehtäviin, joiden arvo on pienempi kuin 158 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetyt kynnysarvot, kuten erityisesti ehdotusten arviointiin ja tekniseen apuun, voidaan valita ulkopuolisia asiantuntijoita 2 kohdassa säädetyllä menettelyllä.

2. Tätä varten julkaistaan erityisesti Euroopan unionin virallisessa lehdessä tai toimielimen Internet-sivustolla kiinnostuksenilmaisupyyntö, jonka tavoitteena on varmistaa mahdollisimman laaja levitys mahdollisten ehdokkaiden keskuudessa ja jonka tulosten perusteella laaditaan luettelo asiantuntijoista.

Kiinnostuksenilmaisupyynnön perusteella laadittu luettelo on voimassa enintään kolmen vuoden ajan päivästä, jona pyyntöä koskeva ilmoitus on julkaistu.

Asiasta kiinnostuneet voivat ilmoittautua ehdokkaiksi milloin tahansa luettelon voimassaoloaikana sen kolmea viimeistä kuukautta lukuun ottamatta.

3. Ulkopuolisia asiantuntijoita ei oteta 2 kohdassa tarkoitettuun luetteloon, jos he ovat jossakin varainhoitoasetuksen 93 artiklassa tarkoitetuista poissulkemiseen johtavista tilanteista.

4. Ulkopuoliset asiantuntijat otetaan edellä 2 kohdassa tarkoitettuun luetteloon heillä 1 kohdassa tarkoitettujen tehtävien suorittamiseen olevien valmiuksien perusteella ja syrjimättömyyden, tasapuolisen kohtelun ja eturistiriitojen välttämisen periaatteita noudattaen.”

158. Korvataan 269 artikla seuraavasti:

”269 artikla Liittymistä valmistelevan tuen hajautettu hallinnointi (Varainhoitoasetuksen 53 c artikla)

Neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 3906/89[14] ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 555/2000[15] tarkoitettujen liittymistä valmistelevien tukien osalta 35 artiklassa säädettyjä tarkastusta koskevia sääntöjä ei sovelleta asianomaisten ehdokasmaiden kanssa jo toteutettavaan hajautettuun hallinnointiin.

159. Lisätään 269 a artikla seuraavasti:

”269 a artikla Siirtymäsäännökset (Varainhoitoasetuksen 30 a ja 95 artikla)

Tämän asetuksen 23 a, 23 b ja 134 a artiklaa sovelletaan ensimmäistä kertaa tammikuun 1 päivästä 2009 alkaen.

160. Korvataan 271 artiklan 1 kohta seuraavasti:

“1. Edellä 54, 67, 119, 126, 128, 129, 130, 135, 151, 152, 164, 172, 173, 175 b, 180, 181, 182, 226, 241, 243, 245 ja 250 artiklassa tarkoitetut kynnysarvot ja rahamäärät saatetaan ajan tasalle joka kolmas vuosi yhteisön kuluttajahintaindeksin muutosten perusteella.”

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2007.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä […]

Komission puolesta

[…]

Komission jäsen

[1] KOM(2006) 213.

[2] SEC(2005) 1244.

[3] KOM(2006) 9.

[4] Suositus 86/198/EHTY, EYVL L 144, 29.5.1986, s. 40, annettu yhteisöjen tuomioistuimen asiassa 168/82 17. toukokuuta 1983 antaman tuomion perusteella, Kok. 1983, s. 1681.

[5] KOM(2006) 195.

[6] EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY, Euratom) N:o […/…] (EUVL L […], […], s. […]).

[7] EYVL L […], […], s. […]).

[8] EYVL L […], […], s. […]).

[9] EYVL C 316, 27.11.1995, s. 48.

[10] EYVL C 195, 25.6.1997, s. 1.

[11] EYVL L 351, 29.12.1998, s. 1.

[12] EYVL L 166, 28.6.1991, s. 77.

[13] EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1.

[14] EYVL L 375, 23.12.1989, s. 11.

[15] EYVL L 68, 16.3.2000, s. 3.

Top