Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006PC0656

    Ehdotus neuvoston päätös Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen erityiskoordinaattorin nimittämisestä

    /* KOM/2006/0656 lopull. */

    52006PC0656

    Ehdotus neuvoston päätös Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen erityiskoordinaattorin nimittämisestä /* KOM/2006/0656 lopull. */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel 31.10.2006

    KOM(2006) 656 lopullinen

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen erityiskoordinaattorin nimittämisestä

    (komission esittämä)

    PERUSTELUT

    Kaakkois-Euroopan vakaussopimus on kansainvälisen yhteisön Kölnissä 10. kesäkuuta 1999 vahvistama alueellinen toimintakehys, jonka avulla alueen maita tuetaan niiden pyrkiessä edistämään rauhaa, demokratiaa, ihmisoikeuksien kunnioitusta ja taloudellista hyvinvointia koko alueen vakauden varmistamiseksi. Vakaussopimuksen 13 kohdan mukaan sopimuksella on erityiskoordinaattori, jonka Euroopan unioni nimittää neuvoteltuaan asiasta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) puheenjohtajan ja muiden asianosaisten kanssa ja saatuaan Etyjin puheenjohtajan hyväksynnän.

    Yhdistyneiden Kansakuntien väliaikaisen Kosovon-siviilioperaation (UNMIK), Bosniassa ja Hertsegovinassa olevan korkean edustajan toimiston sekä Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen tukemisesta 22. toukokuuta 2000 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1080/2000 mukaisesti neuvosto nimittää vakaussopimuksen erityiskoordinaattorin komission ehdotuksesta aina vuodeksi kerrallaan.

    Sen vuoksi ehdotetaan, että neuvosto tekee ennen 31. päivää joulukuuta 2006 erityiskoordinaattorin nimittämistä koskevan päätöksen, jota sovelletaan 1. tammikuuta – 31. joulukuuta 2007.

    Komissio on kuullut Etyjin puheenjohtajaa ja muita vakaussopimuksen osapuolia ja ehdottaa, että neuvosto nimittäisi tohtori Erhard Busekin uudestaan vakaussopimuksen erityiskoordinaattoriksi. Erityiskoordinaattorin toimeksianto on sama kuin Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen erityiskoordinaattorin nimittämisestä 12 päivänä joulukuuta 2005 tehdyssä, vuotta 2006 koskevassa neuvoston päätöksessä 2005/912/EY. Belgradissa 30. toukokuuta 2006 kokoontunut vakaussopimuksen alueellinen keskustelufoorumi vahvisti päätelmissään suunnitelman alueelliseen vastuunottoon siirtymisestä. Tämän vuoksi ja neuvoston 12. kesäkuuta 2006 tekemien päätelmien mukaisesti toimeksiannossa painotetaan erityisesti tätä yhdessä sovittua siirtymävaihetta ja välttämätöntä kytköstä Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessiin.

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen erityiskoordinaattorin nimittämisestä

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon Yhdistyneiden Kansakuntien väliaikaiselle Kosovon-siviilioperaatiolle (UNMIK), Bosniassa ja Hertsegovinassa olevan korkean edustajan toimistolle ja Kaakkois-Euroopan vakaussopimukselle annettavasta tuesta 22 päivänä toukokuuta 2000 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1080/2000[1] ja erityisesti sen 1 a artiklan,

    ottaa huomioon komission ehdotuksen[2],

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1) Euroopan unionin jäsenvaltioiden ulkoministerit ja Euroopan yhteisöjen komission edustajat sopivat 10 päivänä kesäkuuta 1999 yhdessä muiden asianomaisten osapuolten kanssa Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen, jäljempänä ’vakaussopimus’, tekemisestä.

    (2) Neuvoston asetuksen (EY) N:o 1080/2000 1 a artiklassa säädetään menettelystä vakaussopimuksen erityiskoordinaattorin nimittämiseksi vuosittain.

    (3) Erityiskoordinaattorin nimityksen yhteydessä on syytä vahvistaa tämän toimeksianto. Kokemus on osoittanut, että Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen erityiskoordinaattorin nimittämisestä 12 päivänä joulukuuta 2005 tehdyn, vuotta 2006 koskevan neuvoston päätöksen 2005/912/EY[3] mukainen toimeksianto on tarkoituksenmukainen. Belgradissa 30 päivänä toukokuuta 2006 kokoontunut vakaussopimuksen alueellinen keskustelufoorumi vahvisti päätelmissään suunnitelman alueelliseen vastuunottoon siirtymisestä, minkä johdosta ja neuvoston 12 päivänä kesäkuuta 2006 tekemien päätelmien mukaisesti toimeksiannossa painotetaan erityisesti tämän siirtymävaiheen edellytyksiä.

    (4) On aiheellista vahvistaa vastuualueet selvästi sekä antaa ohjeita koordinoinnista ja raportoinnista,

    ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

    1 artikla

    Nimitetään tohtori Erhard Busek Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen erityiskoordinaattoriksi.

    2 artikla

    Erityiskoordinaattori hoitaa 10 päivänä kesäkuuta 1999 laaditun vakaussopimusasiakirjan 13 kohdassa määritellyt tehtävät.

    3 artikla

    Edellä 2 artiklassa tarkoitetun tavoitteen mukaisesti erityiskoordinaattorin tehtävänä on:

    a) edistää vakaussopimuksen tavoitteiden saavuttamista yksittäisissä maissa ja niiden välillä yhteyksissä, joissa vakaussopimuksella todetaan olevan lisäarvoa;

    b) toimia Kaakkois-Euroopan alueellisen keskustelufoorumin puheenjohtajana;

    c) ylläpitää läheisiä yhteyksiä kaikkiin vakaussopimuksen osapuoliin sekä avunantajamaihin, -järjestöihin ja -elimiin sekä asiaankuuluviin alueellisiin aloitteisiin ja järjestöihin tavoitteenaan alueellisen yhteistyön edistäminen ja alueellisen vastuun lisääminen;

    d) toimia läheisessä yhteistyössä kaikkien Euroopan unionin toimielinten ja jäsenvaltioiden kanssa vahvistaakseen Euroopan unionin asemaa vakaussopimuksessa vakaussopimusasiakirjan 18–20 kohdan mukaisesti sekä varmistaakseen vakaussopimuksen ja vakautus- ja assosiaatioprosessin välisen täydentävyyden;

    e) tavata määräajoin ja tarvittaessa kollektiivisesti työryhmien puheenjohtajat yleisen strategisen koordinoinnin varmistamiseksi sekä huolehtia Kaakkois-Euroopan alueellisen keskustelufoorumin ja sen välineiden sihteeristön tehtävistä;

    f) toimia vakaussopimuksen osapuolia kuullen ennalta laaditun, sellaisia vakaussopimukseen liittyviä ensisijaisia toimia koskevan luettelon perusteella, jotka on määrä toteuttaa vuonna 2007, sekä mukauttaa vakaussopimuksen työskentelymenetelmät ja rakenteet tavalla, jota vastuun siirtäminen alueelliselle tasolle edellyttää johdonmukaisuuden ja voimavarojen tehokkaan käytön varmistamiseksi;

    g) helpottaa siirtymistä vastuunottoon alueellisella tasolla alueellisen keskustelufoorumin 30 päivänä toukokuuta 2006 tekemien päätelmien mukaisesti ja tässä tarkoituksessa tehdä tiivistä yhteistyötä Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessin ja sen myöhemmin nimettävän pääsihteerin kanssa; tässä yhteydessä kiinnitetään erityishuomiota alueellisen yhteistyöneuvoston ja alueellisen yhteistyösihteeristön perustamiseen sekä vakaussopimuksen eri työryhmien ja aloitteiden järkeistämiseen.

    4 artikla

    Erityiskoordinaattori tekee komission kanssa rahoitussopimuksen.

    5 artikla

    Erityiskoordinaattorin toimet sovitetaan yhteen yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana toimivan neuvoston pääsihteerin, neuvoston puheenjohtajavaltion ja komission toimien kanssa etenkin epävirallisen neuvoa-antavan komitean puitteissa. Paikalla ylläpidetään tiiviitä yhteyksiä neuvoston puheenjohtajavaltioon, komissioon, jäsenvaltioiden edustustojen päälliköihin, Euroopan unionin erityisedustajiin, Bosnia ja Hertsegovinassa olevaan korkean edustajan toimistoon sekä Yhdistyneiden Kansakuntien Kosovon-siviilihallintoon.

    6 artikla

    Erityiskoordinaattori raportoi tarvittaessa neuvostolle ja komissiolle. Hän jatkaa säännöllistä raportointia toimistaan Euroopan parlamentille.

    7 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

    Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2007 31 päivään joulukuuta 2007.

    Tehty Brysselissä [...]

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    [1] EYVL L 122, 24.5.2000, s. 27, asetus sellaisena kuin se on muutettuna 27 päivänä marraskuuta 2003 annetulla neuvoston asetuksella (EY) N:o 2098/2003 (EYVL L 316, 29.11.2003, s.1).

    [2] EYVL C […] […], s. […]

    [3] EYVL L 331, 17.12.2005, s. 32.

    Top