Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006PC0636

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus metallisen elohopean viennin kieltämisestä ja turvallisesta varastoinnista {SEK(2006)1369} {SEK(2006)1370}

    /* KOM/2006/0636 lopull. - COD 2006/0206 */

    52006PC0636

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus metallisen elohopean viennin kieltämisestä ja turvallisesta varastoinnista {SEK(2006)1369} {SEK(2006)1370} /* KOM/2006/0636 lopull. - COD 2006/0206 */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel, 26.10.2006

    KOM(2006) 636 lopullinen

    2006/0206 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    metallisen elohopean viennin kieltämisestä ja turvallisesta varastoinnista

    (komission esittämä){SEK(2006)1369}{SEK(2006)1370}

    PERUSTELUT

    1. EHDOTUKSEN TAUSTA

    1.1. Tavoitteet

    Ehdotuksella pyritään kieltämään metallisen elohopean vienti yhteisöstä sekä varmistamaan, että metallinen elohopea ei pääse uudelleen markkinoille ja että se varastoidaan turvallisesti. Tämä vastaa elohopeaa koskevan yhteisön strategian toimenpiteitä 5 ja 9. Perimmäisenä tavoitteena on rajoittaa maailmanlaajuisen ”elohopeakertymän" kasvaminen entisestään.

    1.2. Yleinen tausta

    Komissio antoi 28. tammikuuta 2005 neuvostolle ja Euroopan parlamentille tiedonannon elohopeaa koskevasta yhteisön strategiasta[1]. Strategiassa käsitellään kaikkia elohopean elinkaareen liittyviä näkökohtia. Siinä ehdotetaan 20 toimenpidettä, joista kaksi toteutetaan tällä ehdotuksella.

    Toimenpide 5 on seuraava: " Edistääkseen aktiivisesti kansainvälisiä toimia, joiden tavoitteena on lopettaa vähitellen elohopean primaarituotanto ja estää ylijäämiä pääsemästä uudelleen markkinoille, komissio aikoo ehdottaa asetuksen (EY) N:o 304/2003 muuttamista siten, että elohopean vienti yhteisöstä lopetetaan vaiheittain vuoteen 2011 mennessä ."

    Toimenpide 9 on seuraava: " Komissio toteuttaa toimenpiteitä, jotta kloori-alkaaliteollisuuden hallussa olevan elohopean varastointi voidaan hoitaa elohopean viennin lopettamisaikataulun tahdissa (vuoteen 2011 mennessä) . Komissio aikoo aluksi tutkia mahdollisuuksia teollisuuden kanssa tehtävään sopimukseen ."

    Neuvosto antoi 24. kesäkuuta 2005 päätelmänsä elohopeastrategiasta. Se pani tyytyväisenä merkille komission tiedonannon ja korosti " sen ehdotuksen merkitystä, joka koskee yhteisöstä tapahtuvan elohopean viennin lopettamista vaiheittain ". Se myös pyysi, että komissio " toteuttaa toimia niin pian kuin mahdollista ja esittää tarvittavia ehdotuksia "erityisesti seuraavasta kysymyksestä: " yhteisöstä tapahtuvan elohopean viennin vähittäinen lopettaminen ja muun muassa kloori-alkaliteollisuudesta peräisin olevan elohopean turvallisen varastoinnin tai loppusijoittamisen toteuttaminen samassa aikataulussa aiotun elohopean viennin vähittäisen lopettamisen kanssa ".

    Parlamentti hyväksyi 14. maaliskuuta 2006 päätöslauselman, jossa se korosti, " miten tärkeä on komission ennakoiva ehdotus metallisen elohopean asteittaisesta lopettamisesta yhteisön alueella" ja kehottaa komissiota " esittämään ehdotuksia oikeudellisesti sitoviksi toimenpiteiksi, joilla varmistetaan, että kloorialkaliteollisuudesta peräisin oleva elohopea varastoidaan turvallisesti".

    On syytä korostaa, että tämä ehdotus, jolla ei pyritä toteuttamaan muita toimenpiteitä kuin strategiassa määritetyt toimenpiteet 5 ja 9, on kuitenkin osa laajempaa kokonaisuutta. Jotta voidaan saavuttaa yleinen tavoite eli elohopea-altistumisen vähentäminen maailmanlaajuisesti, tarvitaan lisätoimenpiteitä kansainvälisellä tasolla. Yleiset puitteet elohopeaa koskeville toimille luotiin ensimmäisen kerran UNEP:n elohopeaohjelmalla, josta päätettiin vuonna 2003[2]. UNEP:n hallintoneuvosto teki vuonna 2005 kemikaalien hallintaa koskevan päätöksen, jossa se kehotti hallituksia, yksityissektoria ja kansainvälisiä organisaatioita toteuttamaan välittömästi toimia, jotta voitaisiin vähentää ihmisten terveyteen ja ympäristöön kohdistuvia riskejä, joita tuotteissa ja tuotantoprosesseissa käytetty elohopea aiheuttaa maailmanlaajuisesti. Tätä varten olisi esimerkiksi harkittava primaarituotannon rajoittamista ja elohopeaylijäämän markkinoille päästyn estämistä.[3] Tällä ehdotuksella vastataan kattavasti tähän kehotukseen.

    Komissio jatkaa kansainvälistä toimintaansa järjestämällä maailmanlaajuisen konferenssin elohopean tarjontaan ja kysyntään liittyvistä näkökohdista. Konferenssi pidetään Brysselissä 26.-27. lokakuuta 2006, hyvissä ajoin ennen vuonna 2007 pidettävää UNEP:n hallintoneuvoston kokousta. Konferenssissa on tarkoitus kartoittaa tapoja toimien edistämiseksi maailmanlaajuisesti sekä löytää EU:n ulkopuolisten maiden kanssa yhteisiä intressejä, joita voitaisiin käsitellä hallintoneuvoston hallinnoimissa neuvotteluissa. Elohopeaa sisältäviä tuotteita koskevia toimenpiteitä, joita EU:n sisällä jo toteutetaan, käsitellään osassa 1.3.

    Lisäksi kehitetään lisätoimia, joilla tartutaan vaikeaan kysymykseen elohopean käytöstä pienimuotoisessa kullankaivuussa erityisesti kehitysmaissa. On todennäköistä, että tähän liittyen tarvitaan muita toimenpiteitä kuin parlamentin ja neuvoston asetus.

    EU toi esiin jo hallintoneuvoston 23. kokouksessa vuonna 2005 sen, että on tarpeen laatia elohopeaa koskeva maailmanlaajuinen oikeudellisesti sitova väline. Kysymys on edelleen asialistalla, ja siitä keskustellaan uudelleen hallintoneuvoston 24. kokouksessa helmikuussa 2007. Komissio osallistuu aktiivisesti yhteisön yhteisen kannan laatimiseen.

    Käsillä oleva ehdotus on merkittävä panos yleiseen tavoitteeseen elohopea-altistuksen vähentämisestä, mutta sen ei pitäisi jäädä erilliseksi toimenpiteeksi. Jotta ehdotetusta asetuksesta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty, sitä on täydennettävä kansainvälisillä lisätoimilla

    1.3. Voimassa olevat aiemmat säännökset

    Elohopeaa koskevasta yhteisön strategiasta annetun komission tiedonannon liitteenä oli laajennettu vaikutusten arviointi, jossa esitettiin (sivulta 116 alkaen) kattavasti senhetkinen ja tuleva elohopeaa ja sen yhdisteitä koskeva yhteisön lainsäädäntö ja politiikka. Luetteloon on lisättävä kaksi tuoretta säädöstä:

    - Direktiivi 2006/11/EY tiettyjen yhteisön vesiympäristöön päästettyjen vaarallisten aineiden aiheuttamasta pilaantumisesta[4]. Tämä direktiivi kattaa myös elohopean ja elohopeayhdisteet;

    - Komission 21 päivänä helmikuuta 2006 antama ehdotus direktiiviksi neuvoston direktiivin 76/769/ETY muuttamisesta siltä osin kuin kyse on tiettyjen elohopeaa sisältävien mittalaitteiden markkinoille saattamista koskevista rajoituksista[5]. Kyseisellä säädösehdotuksella edistetään osaltaan elohopeastrategian täytäntöönpanoa (toimenpide 7).

    Tähän ehdotukseen liittyvässä vaikutusten arvioinnissa (kohta 5.3) esitetään kattava luettelo yhteisön lainsäädännöstä, jossa säädetään elohopeaa sisältäviin tuotteisiin liittyvistä rajoituksista.

    Tähän mennessä ei ole annettu lainsäädäntöä, joka koskisi elohopean vientiä yhteisöstä tai sen varastointia. Vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun asetuksen N:o 304/2003[6] liitteessä V, jossa luetellaan vientikiellon alaiset kemikaalit ja esineet, mainitaan elohopeaa sisältävät hienosaippuat.

    Kemikaali tai esine voi sisältyä mainitun liitteen luetteloon, jos kyseisen kemikaalin tai esineen käyttö on kielletty yhteisössä ihmisten terveyden tai ympäristön suojelemiseksi (14 artiklan 2 kohta). Elohopean käyttö yhteisössä on ankarasti rajoitettua mutta ei kiellettyä , ja sitä käytetään vielä joihinkin tarkoituksiin. Asetuksen 14 artiklan 2 kohdan soveltaminen kemikaaleihin ja esineisiin, joiden käyttö on ainoastaan ankarasti rajoitettu, ei ole asianmukaista, koska tällöin vientikielto voisi koskea rajoittamatonta määrää aineita. Tarkoituksena on rajoittaa vientikielto metalliseen elohopeaan eikä luoda ennakkotapausta muita kemikaaleja varten. Tästä syystä asetus N:o 304/2003 ei ole asianmukainen oikeusperusta elohopean vientikiellolle, ja komissio päättänyt laatia erillisen säädöksen.

    Sikäli kun elohopea katsotaan jätteeksi, siihen sovelletaan yhteisön voimassa olevaa jätelainsäädäntöä: jätteistä annettua direktiiviä 75/442, jätteiden siirtoja koskevaa asetusta 293/93 ja kaatopaikoista annettua direktiiviä 1999/31/EY (kun otetaan huomioon "kaatopaikan" laaja määritelmä kyseisen direktiivin 2 artiklan g kohdassa). Samoja säädöksiä sovelletaan elohopeaa sisältävään jätteeseen. Koska tässä asetuksessa pyritään asettamaan joitakin lisävaatimuksia elohopean käsittelylle riippumatta siitä, katsotaanko elohopea jätteeksi vai ei, mainittuja ympäristösäädöksiä olisi sovellettava edelleen. Ainoana poikkeuksena ovat säännökset, jotka estävät metallisen elohopean varastoinnin.

    Metallinen elohopea on normaaleissa paine- ja lämpötilaolosuhteissa nestemäistä. Kaatopaikoista annetussa neuvoston direktiivissä 1999/31/EY[7] säädetään, että kaatopaikalle ei hyväksytä nestemäistä jätettä (5 artiklan 3 kohdan a alakohta). Lisäksi perusteista ja menettelyistä jätteen hyväksymiseksi kaatopaikoille tehdyssä neuvoston päätöksessä 2003/33/EY asetetaan suotautumisen raja-arvot, joita ei tulisi soveltaa metallisen elohopean kaatopaikkaan. Asetuksessa selvennetään sen vuoksi, että varastointivelvoite ei ole ristiriidassa tämän kiellon ja raja-arvojen kanssa silloin, kun varastoitava metallinen elohopea katsotaan jätteeksi.

    1.4. Johdonmukaisuus suhteessa unionin muuhun politiikkaan ja muihin säännöksiin

    Ehdotetulla asetuksella täydennetään voimassa olevaa yhteisön politiikkaa ja lainsäädäntöä seuraavilla aloilla: teollisuuden aiheuttaman pilaantumisen valvonta, kemikaalit (mukaan luettuna REACH-ehdotus), terveyden ja työntekijöiden suojelu sekä jätteet. Se on myös johdonmukainen maailmanlaajuisen tason poliittisten tavoitteiden ja erityisesti UNEP:n elohopeaohjelman kanssa.

    On huomattava erityisesti, että ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämiseksi annetun direktiivin 96/61/EY[8] soveltamisen seurauksena elohopeamenetelmän käyttö lopetetaan vaiheittain kloori-alkaaliteollisuudessa, koska sitä ei enää pidetä parhaana käyttökelpoisena tekniikkana. Siirtyminen muihin tuotantoprosesseihin vapauttaa käytöstä huomattavia määriä metallista elohopeaa. Mikäli tämä elohopea leviäisi ympäri maailmaa ja sitä käytettäisiin erilaisiin, osittain laittomiin tarkoituksiin, yhteisössä jo ratkaistu ympäristöongelma siirtyisi EU:n rajojen ulkopuolelle. Ehdotettu asetus täydentää sen vuoksi tarpeellisella tavalla IPPC-direktiiviä, koska sen avulla vältetään maailmanlaajuisia negatiivisia sivuvaikutuksia, joita käytön vaiheittaisesta lopettamisesta voisi olla.

    Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että vientikielto on johdonmukainen WTO:n sääntöjen kanssa. Tullitariffeja ja kauppaa koskevan yleissopimuksen (GATT) XI artiklassa kielletään tuonnin, viennin tai vientiä varten tapahtuvan myynnin rajoittaminen. GATT-sopimuksen XX artiklan mukaan sopimuksen yleisistä säännöistä voidaan kuitenkin poiketa useiden poliittisten tavoitteiden vuoksi. Tämän vuoksi vaikutusten arvioinnissa (kohta 6.11) analysoidaan yksityiskohtaisesti sitä, ovatko ehdotetut toimenpiteet perusteltavissa GATT-sopimuksen XX artiklan mukaisesti.

    Puhtaasti oikeudellisen analyysin lisäksi on syytä huomata, että komissio pyrkii järjestelmällisesti parantamaan yhteyksiään sellaisiin EU:n ulkopuolisiin maihin, joilla on merkitystä elohopean tuottajina, käyttäjinä ja viejinä ja/tai jotka kärsivät elohopeapilaantumisesta johtuvista ongelmista. Kansainvälinen elohopeakonferenssi, joka pidetään Brysselissä 26.-27. lokakuuta 2006 ja jossa on mukana runsaasti EU:n ulkopuolisia osallistujia, pohjustaa kansainvälisiä neuvotteluja, jotka koskevat muun muassa kauppakysymyksiä. Konferenssi järjestetään hyvissä ajoin ennen vuonna 2007 pidettävää UNEP:n hallintoneuvoston 24. kokousta, joka tarjoaa tilaisuuden parantaa entisestään UNEP:n elohopeaohjelman täytäntöönpanoa.

    2. KUULEMISET JA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

    2.1. Kuuleminen

    Elohopeaa koskevan yhteisön strategian valmistelun aikana järjestettiin laaja sidosryhmien kuuleminen. Kuulemista käsitellään strategiaan liittyvän laajennetun vaikutusten arvioinnin kohdassa 11 (sivulta 61 alkaen).

    Lisäksi järjestettiin sidosryhmien kokous Brysselissä 8. syyskuuta 2005. Kutsu siihen lähettiin eri intressitahoille, muun muassa jäsenvaltioille, teollisuudelle sekä ympäristöalan ja terveyden alan järjestöille. Sidosryhmiltä saatiin muun muassa seuraavaa palautetta[9]:

    - Jäsenvaltioista saatuja tietoja oikeudellisesta tilanteesta eri puolilla EU:ta, elohopeajätevirroista sekä elohopeaa sisältävien tuotteiden kierrätyksestä ja hyödyntämisestä. Näin on saatu hyödyllistä tietoa elohopeavirroista ja elohopean saatavuudesta EU:ssa sekä ennen ehdotettua vientikieltoa että sen jälkeen.

    - Komissio esitti sidosryhmien kokouksessa valmisteilla olevan säädösehdotuksen peruskonseptin ja pyysi kommentteja vientikiellon tarkasta soveltamisalasta (metallinen elohopea, yhdisteet), varastointivelvoitteesta (ainoastaan kloori-alkaliteollisuudesta vai myös muista lähteistä peräisin oleva elohopea) sekä kaatopaikkadirektiiviin ja muuhun jätelainsäädäntöön tarvittavista muutoksista. Komissio pyysi myös lisätietoja elohopean hyödyntämisestä ja kierrätyksestä. Lisäksi on järjestetty kokouksia Espanjan kanssa, jota asia jäsenvaltioista eniten koskee, sekä Eurochlorin kanssa, jotta on voitu keskustella aiotusta säädöksestä sekä vapaaehtoisesta sopimuksesta kloori-alkaaliteollisuuden kanssa.

    Konsultointiprosessin aikana kerätyt tiedot on sisällytetty vaikutusten arviointiin.

    2.2. Vaikutusten arviointi

    Elohopeaa koskevasta yhteisön strategiasta annettua komission tiedonantoa täydennettiin laajennetulla vaikutustenarvioinnilla, joka oli tiedonannon liitteenä[10]. Tämän vaikutusten arvioinnin kohdalla 6 on merkitystä tämän ehdotuksen kannalta. Lisäksi on tehty täydentävä vaikutusten arviointi, joka on tämän ehdotuksen liitteenä.

    3. EHDOTUKSEEN LIITTYVÄT OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

    3.1. Oikeusperusta

    Ehdotus sisältää kaksi perusosaa: metallisen elohopean vientikiellon sekä velvoitteen varastoida elohopea tavalla, joka on turvallinen ihmisten terveyden ja ympäristön kannalta. Vientikiellon asianmukainen oikeusperusta on Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 133 artikla, vaikka toimenpiteen taustalla ovat ympäristön laadun säilyttäminen, suojelu ja parantaminen sekä ihmisten terveyden suojelu eivätkä niinkään kauppapoliittiset näkökohdat. Toinen osa, varastointivelvoite sekä siihen liittyvät tiedotus- ja raportointivelvoitteet, perustuu selkeästi ympäristöpoliittisiin näkökohtiin, jotka mainitaan perustamissopimuksen 175 artiklassa. Ehdotus perustuukin sekä 133 että 175 artiklaan. Tämä vastaa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen viimeaikaisia tuomioita Rotterdamin sopimuksen hyväksymistä koskevassa asiassa C-94/03 sekä vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annettua asetusta (EY) N:o 304/2003 koskevassa asiassa C-178/03. Rotterdamin sopimus ja asetus (EY) N:o 304/2003 sisältävät molemmat sekä ympäristöpolitiikkaan että kauppapolitiikkaan liittyviä osia, kuten tämäkin ehdotettu asetus.

    3.2. Toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaate

    Elohopea on aine, johon sovelletaan sisämarkkinasääntöjä, ja mikäli se katsotaan jätteeksi, sitä säännellään yhteisön jätelainsäädännön mukaisesti. Tämän vuoksi tähän säädökseen sisältyvät toimenpiteet on toteutettava yhteisön tasolla eikä niitä voida jättää jäsenvaltioille.

    Varastointi- ja huolehtimismahdollisuudet voivat eri maissa olla erilaisia riippuen paikallisista ympäristöolosuhteista. Tämän vuoksi asetuksessa edellytetään joidenkin yleisten standardien noudattamista mutta yksityiskohtaiset varastointi- ja huolehtimisvaatimukset jätetään jäsenvaltioiden päätettäviksi.

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat tarpeen myös jätestrategian tavoitteiden saavuttamiseksi. Niiden avulla vältetään kaikenlainen mikrotason hallinnointi, jota voitaisiin pitää ongelmallisena suhteellisuuden osalta.

    3.3. Sääntelytavan valinta

    Koska säädös rajoittuu muutamaan selkeään velvoitteeseen (vientikielto, varastointivelvoite, raportointi ja tiedonvaihto) ei tarvita täytäntöönpanotoimenpiteitä jäsenvaltioiden tasolla. Tämän vuoksi säädökseksi on valittu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus. Varastointia koskevista yksityiskohdista on tarkoitus huolehtia teollisuuden vapaaehtoisen sitoumuksen avulla.

    4. TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ehdotuksella ei ole vaikutuksia yhteisön talousarvioon.

    5. LISÄTIEDOT

    Ehdotuksessa noudatetaan "paremman lainsäädännön" periaatteita. Sen on tarkoitus olla lyhyt ja selkeä, ja siinä pyritään mahdollisimman pitkälle välttämään harmaita alueita, jotka voitaisiin tulkita eri tavoin. Terminologiassa pyritään johdonmukaisuuteen voimassa olevan yhteisön lainsäädännön kanssa. Ehdotuksessa on yhdeksän artiklaa.

    Asetuksen 1 artiklassa asetetaan vientikielto sekä määritetään sen soveltamisala ja aikataulu elohopeastrategian mukaisesti. Kielto kattaa metallisen elohopean. Kyseisellä aineella on määrällisesti eniten merkitystä verrattuna elohopeayhdistelmiin ja elohopeaa sisältäviin tuotteisiin.

    Elohopean vientikiellon voimaantuloajankohta herätti runsaasti keskustelua Euroopan parlamentissa ja neuvostossa elohopeastrategian käsittelyn yhteydessä. Tätä ehdotusta varten komissio päätti valita päivämäärän, joka todennäköisesti saa eniten kannatusta jäsenvaltioiden enemmistöltä sekä muilta sidosryhmiltä.

    Asetuksen 2 artiklassa asetetaan varastointivelvoite ja määritetään sen soveltamisala. Velvoite kattaa kolme tärkeintä metallisen elohopean lähdettä yhteisössä. Termi "varastointi" (strorage) valittiin, koska termillä "huolehtiminen" (disposal) on erityismerkitys yhteisön jätelainsäädännössä (jätteistä annetun direktiivin 75/442/ETY, sellaisena kuin se on muutettuna, 1 artiklan e kohta). Varastointivelvoite koskee elohopeaa riippumatta siitä, luokitellaanko se jätteeksi vai ei. Tässä yhteydessä varastointi ei kata ainoastaan lyhyen ja keskipitkän aikavälin vaihtoehtoja vaan myös pitkän aikavälin vaihtoehdot (jotka voidaan katsoa huolehtimiseksi). Aikataulun osalta tämä osa liitetään metallisen elohopean vientikiellon voimaantuloon.

    Sanamuoto "ei enää käytetä kloori-alkaaliteollisuudessa" merkitsee, että elohopean siirtäminen yhdestä kloori-alkaalilaitoksesta toiseen yhteisön sisällä on edelleen mahdollista.

    Tätä säännöstä täydennetään kloori-alkaaliteollisuuden vapaaehtoisella sitoumuksella. Siinä teollisuus sitoutuu lähettämään ylijäämäelohopean varastoitavaksi ainoastaan asian tunteville toiminnanharjoittajille, varmistamaan asianmukaisen säiliön käytön ja toimittamaan komissiolle tiedot elohopeavirroista. Kyseinen artikla on laadittu tämän mukaisesti eikä siinä mennä yksityiskohtiin. Varastointitiloille asetetaan kuitenkin lisävaatimuksia asetuksen 4 artiklassa.

    Asetuksen 3 artiklassa selvennetään suhdetta voimassa olevaan jätelainsäädäntöön. Tämänhetkisessä oikeudellisessa tilanteessa metallisen elohopean (joka on nestemäistä) varastointi mille tahansa kaatopaikalle olisi ristiriidassa direktiivin 1999/31/EY 5 artiklan 3 kohdan a alakohdan kanssa. Tämän vuoksi on säädettävä poikkeuksesta. Perusteista ja menettelyistä jätteen hyväksymiseksi kaatopaikoille tehdyn neuvoston päätöksen 2003/33/EY liitteessä olevassa kohdassa 2.4 asetetaan suotautumisen raja-arvot ja muut perusteet, joita sovelletaan rakeiseen jätteeseen. Näitä raja-arvoja ei voida soveltaa nestemäiseen elohopeaan.

    Tämän vuoksi 3 artiklassa ehdotetaan poikkeusta näihin säännöksiin metallisen elohopean kahden varastointiratkaisun osalta. Nämä ovat maanalaiset varastot tähän tarkoitukseen mukautetuissa suolakaivoksissa sekä tilapäinen varastointi tähän tarkoitetuissa laitoksissa, joita asianmukaisissa olosuhteissa voidaan pitää turvallisina ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Kun tehdään poikkeus sellaisen laitoksen osalta, "joka on tarkoitettu yksinomaan metallisen elohopean tilapäiseen varastointiin ennen lopullista huolehtimista ja joka on varustettu tätä varten", mahdollistetaan tekniikan kehitystoimet, joilla pyritään löytämään innovatiivisia ratkaisuja huolehtimiselle ei-nestemäisessä muodossa olevasta elohopeasta. Nestemäisen elohopean sijoittaminen "tavanomaiselle" kaatopaikalle on edelleen laitonta.

    Koska neuvoston päätöksen 2003/33/EY liitteessä olevaa kohtaa 2.4 ei sovelleta maanalaisiin varastoihin (katso kyseisen liitteen kohta 2.5), artiklassa tehdään ero kyseisten kahden vaihtoehdon välillä.

    Koska tämä säännös ei rajoitu tietyistä lähteistä peräisin olevaan metalliseen elohopeaan, jäsenvaltiot, jotka mahdollisesti haluaisivat varastoida muista lähteistä peräisin olevaa metallista elohopeaa maanalaisiin varastoihin tai muihin tähän erikoistuneisiin laitoksiin, voivat tehdä niin.

    On syytä painottaa, että silloin kun metallista elohopeaa pidetään jätteenä, siihen luonnollisesti sovelletaan jätteistä annetun direktiivin 75/442/ETY ja (sikäli kun kyseessä ovat rajojen yli tapahtuvat siirrot yhteisössä) Euroopan yhteisössä, Euroopan yhteisöön ja Euroopan yhteisöstä tapahtuvien jätteiden siirtojen valvonnasta ja tarkastamisesta annetun asetuksen 259/93/ETY yleisiä säännöksiä.

    Kun otetaan huomioon metallisen elohopean erityisominaisuudet ja se, että todennäköisesti ainoastaan rajallista määrää laitoksia voidaan käyttää metallisen elohopean varastointiin, ei vaikuta tarkoituksenmukaiselta esittää vastalauseita jätteeksi katsottavan elohopean siirroista läheisyys-, hyödyntämisen ensisijaisuus- ja omavaraisuusperiaatteiden perusteella. On huomattava, että tämän asetuksen tavoitteena on varmistaa, että kyseinen elohopea ei pääse uudestaan markkinoille, minkä vuoksi hyödyntäminen ei ole tavoiteltava vaihtoehto. Tämän vuoksi ehdotetaan poikkeamista uuden jätesiirtoasetuksen säännöksistä.

    Asetuksen 4 artiklalla täydennetään 2 artiklaa lisäämällä joitakin yksityiskohtaisia vaatimuksia kahden varastointivaihtoehdon soveltamiselle. Siinä keskitytään siihen, että on tarpeen suorittaa asianmukainen turvallisuusarviointi aineen luonteen mukaisesti. Siinä säädetään myös luvan sisällön vähimmäisvaatimuksista. Tämä takaa elohopean turvallisen käsittelyn siinäkin tapauksessa, että teollisuus ei tee vapaaehtoista sitoumusta.

    Asetuksen 5 artiklassa säädetään tiedonvaihdosta niiden sidosryhmien välillä, joita asia koskee. Tiedonvaihdon järjestää komissio. Tämä mahdollistaa sen, että voidaan aikaisessa vaiheessa havaita elohopean käyttöön ja sen virtoihin liittyvät uudet kehitykset ja reagoida niihin joustavasti. Tiedonvaihtoa ei tulisi rajoittaa metalliseen elohopeaan vaan sen olisi katettava myös elohopeayhdisteet ja elohopeaa sisältävät tuotteet.

    Asetuksen 6 artiklassa asetetaan jäsenvaltioille joitakin tiedotusvelvoitteita. Siinä säädetään, että jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle kaikki elohopean varastointilaitoksille myönnettävät luvat. Jäsenvaltiot tiedottavat komissiolle myös säädöksen vaikutuksista viimeistään kolme vuotta ja viisi kuukautta vientikiellon voimaantulemisen jälkeen. Komissio voi pyytää näitä tietoja jäsenvaltioilta myös aikaisemmassa vaiheessa. Tämän tulisi mahdollistaa nopea ja tehokas reagointi mahdollisiin odottamattomiin markkinakehityksiin. On syytä huomata, että tarkoituksena ei ole asettaa jäsenvaltioille velvoitetta säännöllisestä raportoinnista.

    Asetuksen 7 artiklassa säädetään, että komissio arvioi asetuksen soveltamista ja sen vaikutuksia markkinoihin ja laatii tästä kertomuksen viimeistään neljä vuotta vientikiellon voimaantulon jälkeen. Tämä arviointi perustuu jäsenvaltioiden toimittamiin tietoihin. Myös muita tietolähteitä voidaan käyttää.

    Asetuksen 8 artiklassa säädetään, että komission on raportoitava elohopeaan liittyvistä kansainvälisistä kehityksistä, erityisesti tarjontaan ja kysyntään liittyviä kysymyksiä koskevista monenkeskisistä neuvotteluista, jotka todennäköisesti alkavat lähivuosina. Näin olisi voitava seurata maailmanlaajuisten ja yhteisön toimenpiteiden johdonmukaisuutta. Tarkoituksena on varmistaa mahdollisimman suuri hyöty ympäristölle.

    Asetuksen 9 artikla on säädöksen voimaantuloa koskeva vakioteksti.

    2006/0206 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    metallisen elohopean viennin kieltämisestä ja turvallisesta varastoinnista

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 133 artiklan ja 175 artiklan 1 kohdan,

    ottavat huomioon komission ehdotuksen[11],

    ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[12],

    ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon[13],

    noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä[14],

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1) Elohopeapäästöjen on todettu olevan maailmanlaajuinen uhka, joka edellyttää toimenpiteitä kansallisella, alueellisella ja maailmanlaajuisella tasolla.

    (2) Kuten Euroopan parlamentille ja neuvostolle osoitetussa komission tiedonannossa "Elohopeaa koskeva yhteisön strategia"[15] todettiin, on tarpeen vähentää riskiä ihmisten ja ympäristön altistumisesta elohopealle.

    (3) Yhteisön tasolla toteutettavat toimenpiteet on nähtävä osana elohopea-altistuksen riskin vähentämiseksi toteutettuja maailmanlaajuisia toimia, joita toteutetaan erityisesti YK:n ympäristöohjelman (UNEP) elohopeaohjelman (Global Mercury Programme) puitteissa.

    (4) Metallisen elohopean vienti yhteisöstä olisi kiellettävä elohopean maailmanlaajuisen tarjonnan vähentämiseksi merkittävästi.

    (5) Vientikiellosta aiheutuu yhteisöön huomattava elohopeaylijäämä, jonka uudelleenpääsy markkinoille olisi estettävä. Tämän vuoksi olisi varmistettava kyseisen elohopean turvallinen varastointi yhteisössä.

    (6) Jotta voidaan mahdollistaa sen elohopean, jota ei enää käytetä kloori-alkaaliteollisuudessa, turvallinen varastointi, on syytä poiketa kaatopaikoista 26 päivänä huhtikuuta 1999 annetun neuvoston direktiivin 1999/31/EY[16] 5 artiklan 3 kohdan a alakohdasta tietyntyyppisten kaatopaikkojen osalta ja todeta, että muuhun kuin maanalaiseen varastointiin ei sovelleta perusteita, jotka esitetään direktiivin 1999/31/EY 16 artiklan ja liitteen II mukaisista perusteista ja menettelyistä jätteen hyväksymiseksi kaatopaikoille 19 päivänä joulukuuta 2002 tehdyn päätöksen 2003/33/EY[17] liitteen kohdassa 2.4.

    (7) Jotta varmistetaan ihmisten terveydelle ja ympäristölle turvallinen varastointi, päätöksessä 2003/33/EY edellytettyä maanalaisten varastojen osalta toteutettavaa turvallisuusarviointia olisi täydennettävä erityisvaatimuksilla ja sitä olisi sovellettava myös muuhun kuin maanalaiseen varastointiin.

    (8) On asianmukaista järjestää tiedonvaihtoa, jotta voidaan arvioida, tarvitaanko elohopean vientiin ja varastointiin liittyviä lisätoimenpiteitä, tämän kuitenkaan rajoittamatta perustamissopimuksen kilpailusääntöjen ja erityisesti sen 81 artiklan soveltamista.

    (9) Jäsenvaltioiden olisi toimitettava tiedot varastointitiloja varten myönnetyistä luvista sekä säädöksen soveltamisesta ja markkinavaikutuksista, jotta säädöksestä voidaan tehdä arviointi hyvissä ajoin.

    (10) Komission olisi otettava nämä tiedot huomioon arviointikertomuksen toimittamisen yhteydessä, jotta voidaan määrittää mahdolliset tarpeet säädöksen muuttamiseksi.

    (11) Komission olisi myös seurattava elohopean tarjontaan ja kysyntään liittyviä kansainvälisiä kehityksiä, erityisesti monenvälisiä neuvotteluja, ja raportoitava niistä, jotta voidaan arvioida yleisen lähestymistavan johdonmukaisuutta.

    (12) Tämä asetus sisältää kauppaan liittyvän osan sekä osia, joiden taustalla on ympäristöpolitiikkaan liittyviä näkökohtia. Asetuksen 1 artikla liittyy kauppaan ja se perustuu sen vuoksi perustamissopimuksen 133 artiklaan kun taas muut artiklat perustuvat perustamissopimuksen 175 artiklan 1 kohtaan.

    (13) Kun otetaan huomioon vaikutukset tavaroiden liikkuvuuteen ja yhteismarkkinoiden toiminta sekä elohopean aiheuttaman pilaantumisen rajat ylittävä luonne, jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tavoitetta, jonka mukaan elohopealle altistumista on vähennettävä vientikiellon ja varastointivelvollisuuden avulla, minkä johdosta tavoite voidaan saavuttaa ainoastaan yhteisön tasolla. Yhteisö voi siten toteuttaa toimenpiteitä perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi,

    OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Kielletään metallisen elohopean (Hg, CAS-numero RN 7439-97-6) vienti yhteisöstä 1 päivästä heinäkuuta 2011.

    2 artikla

    Edellä 1 artiklassa mainitusta päivämäärästä alkaen metallinen elohopea, jota ei enää käytetä kloori-alkaaliteollisuudessa, maakaasun puhdistamisesta syntyvä elohopea ja muiden metallien kuin rautametallin louhinnan ja sulatustoimien sivutuotteena syntyvä elohopea on varastoitava sen laatua ja pitoisuutta muuttamatta tavalla, joka on ihmisten terveyden ja ympäristön kannalta turvallinen.

    3 artikla

    1. Poiketen siitä, mitä direktiivin 1999/31/EY 5 artiklan 3 kohdan a alakohdassa säädetään, metallinen elohopea, joka katsotaan jätteeksi, voidaan varastoida asianmukaisessa säiliössä jompaankumpaan seuraavista:

    (a) maanalainen suolakaivos, joka on mukautettu jätteistä huolehtimista varten;

    (b) laitos, joka on tarkoitettu yksinomaan metallisen elohopean tilapäiseen varastointiin ennen lopullista huolehtimista ja joka on varustettu tätä varten.

    Ensimmäisen kohdan b alakohdassa tarkoitetussa tapauksessa ei sovelleta päätöksen 2003/33/EY liitteen kohdassa 2.4 esitettyjä perusteita.

    2. Poiketen siitä, mitä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1013/2006 [18] 11 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetään, vastaanottomaan ja lähtömaan toimivaltaiset viranomaiset eivät voi esittää vastalauseita jätteeksi katsottavan metallisen elohopean siirroista sillä perusteella, että suunniteltu siirto tai jätteestä huolehtiminen ei olisi sellaisten toimenpiteiden mukainen, joita on toteutettu läheisyys-, hyödyntämisen ensisijaisuus- ja omavaraisuusperiaatteiden soveltamiseksi.

    4 artikla

    1. Laadittaessa päätöksen 2003/33/EY mukaisesti turvallisuusarviointia jätteiden varastointia varten mukautetussa maanalaisessa suolakaivoksessa olevasta varastosta on tarkasteltava erityisesti lisäriskejä, jotka johtuvat metallisen elohopean ja sen säiliön luonteesta ja käyttäytymisestä pitkällä aikavälillä.

    2. Yksinomaan metallisen elohopean varastointiin tarkoitetussa ja tätä varten varustetussa laitoksessa olevasta tilapäisestä varastosta on laadittava turvallisuusarviointi, jolla varmistetaan päätöksellä 2003/33/EY varmistettavaa tasoa vastaava ympäristönsuojelun taso, ja arviointi on toimitettava toimivaltaiselle viranomaiselle.

    3. Direktiivin 1999/31/EY 8 ja 9 artiklassa tarkoitetun luvan maanalaista suolakaivosta tai yksinomaan metallisen elohopean tilapäiseen varastointiin tarkoitettua ja tätä varten varustettua laitosta varten on sisällettävä vaatimukset säiliöiden säännöllisestä silmämääräisestä tarkastamisesta ja mahdollisten vuotojen havaitsemiseen käytettävien asianmukaisten haihtumisen havaitsemislaitteiden asentamisesta.

    5 artikla

    Komissio järjestää tietojen vaihdon jäsenvaltioiden ja kyseisten teollisuusalojen välillä.

    Tietojen vaihdossa tarkastellaan erityisesti sitä, onko mahdollisesti tarpeen laajentaa vientikielto elohopeayhdisteisiin ja elohopeaa sisältäviin tuotteisiin, laajentaa varastointivelvoite muista lähteistä peräisin olevaan metalliseen elohopeaan ja asettaa aikarajat varastoinnille yksinomaan metallisen elohopean tilapäiseen varastointiin tarkoitetussa ja tätä varten varustetussa laitoksessa.

    6 artikla

    1. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle kopio luvista, jotka myönnetään elohopean varastointiin tarkoitetulle laitokselle.

    2. Jäsenvaltioiden on viimeistään 30 päivään marraskuuta 2014 mennessä ilmoitettava komissiolle tämän asetuksen soveltamisesta ja markkinavaikutuksista alueellaan. Jäsenvaltioiden on komission pyynnöstä toimitettava kyseiset tiedot ensimmäisessä virkkeessä mainittua päivämäärää aikaisemmin.

    3. Edellä 2 kohdassa mainittujen tietojen on sisällettävä vähintään seuraavat tiedot:

    (a) yhteisöön saapuvan tai yhteisöstä lähtevän metallisen elohopean määrät, hinnat, alkuperämaa ja kohdemaa sekä käyttötarkoitus;

    (b) metallisen elohopean, jolla käydään kauppaa rajojen yli yhteisössä, määrät, hinnat, alkuperämaa ja kohdemaa sekä käyttötarkoitus.

    7 artikla

    1. Komissio arvioi tämän asetuksen soveltamista ja markkinavaikutuksia yhteisössä ottaen huomioon 6 artiklassa tarkoitetut tiedot.

    2. Komissio esittää Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2015.

    8 artikla

    Komissio laatii viimeistään vuosi ennen 1 artiklassa mainittua päivämäärää Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen elohopeaa koskevien monenkeskisten toimien ja neuvottelujen edistymisestä ja arvioi siinä erityisesti tässä asetuksessa määritettyjen toimenpiteiden aikataulun ja soveltamisalan johdonmukaisuutta kansainvälisten kehitysten kanssa.

    9 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä

    Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

    Puhemies Puheenjohtaja[pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic][pic]

    [1] KOM(2005) 20 lopullinen.

    [2] UNEP:n hallintoneuvoston päätös 22/4, 7.2.2003

    [3] UNEP:n hallintoneuvoston päätös 23/9, 25.02.05

    [4] EUVL L 64, 4.3.2006, s. 52.

    [5] KOM(2006) 69 lopullinen.

    [6] EUVL L 63, 6.3.2003, s. 1.

    [7] EYVL L 182, 16.07.1999, s. 1.

    [8] EYVL L 257, 10.10.1996, s. 26.

    [9] Kaikki saadut kannanotot ovat nähtävinä osoitteessa http://www.ec.europa.eu/environment/chemicals/mercury/.

    [10] http://www.europa.eu.int/comm/environment/chemicals/mercury/pdf/extended_impact_assessment.pdf

    [11] EUVL C, , s. .

    [12] EUVL C […], […], s. […].

    [13] EUVL C […], […], s. […].

    [14] xxx annettu Euroopan parlamentin lausunto ja xxx tehty neuvoston päätös.

    [15] KOM (2005) 20 lopullinen, 28.1.2005.

    [16] EYVL 182, 16.7.1999, s. 1. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, 1.10.2003, s. 1).

    [17] EYVL L 11, 16. 1. 2003, s. 27.

    [18] EUVL 190, 12.7.2006, s. 1.

    Top