Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0675

    Komission tiedonanto - Alueet talouden muutosten edistäjinä {SEK(2006) 1432}

    /* KOM/2006/0675 lopull. */

    52006DC0675

    Komission tiedonanto - Alueet talouden muutosten edistäjinä {SEK(2006) 1432} /* KOM/2006/0675 lopull. */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel 8.11.2006

    KOM(2006) 675 lopullinen

    KOMISSION TIEDONANTO

    ALUEET TALOUDEN MUUTOSTEN EDISTÄJINÄ

    {SEK(2006) 1432}

    KOMISSION TIEDONANTO

    ALUEET TALOUDEN MUUTOSTEN EDISTÄJINÄ

    .

    ”Talousuudistus etenee ja Eurooppa on muutoksen tiellä. Jos voimme kaksinkertaistaa voimavaramme, uudistettu Lissabonin strategia tarjoaa todellisen käännekohdan Euroopan kasvua ja työllisyyttä edistävässä prosessissa. On aika kiristää tahtia.” José-Manuel Durão Barroso 25. tammikuuta 2006 |

    ”Eurooppa-neuvosto on tyytyväinen komission tiedonantoon ”Aika kiristää tahtia”. Se pyytää neuvostoa, komissiota ja jäsenvaltioita järjestämään kokemusten vaihdon käytännöllisellä tavalla.” Eurooppa-neuvosto 24. maaliskuuta 2006 |

    Tiivistelmä

    Kaudella 2007–2013 komissio aikoo keskittyä yhdessä jäsenvaltioiden kanssa talouden uudistamista ja kilpailukyvyn parantamista edistävien parhaiden toimintatapojen testaukseen osana EU:n aluepolitiikan kahta nykyistä välinettä: alueiden välinen yhteistyö ja kaupunkialueiden kehittämisverkkoja koskeva ohjelma. Uusi aloite on nimeltään ”Alueet talouden muutosten edistäjinä”, ja sen avulla lisätään EU:n koheesiopolitiikan osuutta uudistetun Lissabonin ohjelman tavoitteisiin pääsyssä. Aloitteeseen on varattu yhteensä noin 375 miljoonaa euroa.Uudessa aloitteessa alueiden välinen yhteistyö ja kaupunkialueiden kehittämisverkkoja koskeva ohjelma jatkuvat nykyiseen tapaan. Osallistuvien jäsenvaltioiden, alueiden ja kaupunkien vapaaehtoiset verkot valitsevat kiinnostaviksi katsomansa kehitettävät aihealueet ja edistävät niitä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) yhteisrahoittamien yhteisten verkkojen kautta. Osallistuvilla jäsenvaltioilla, alueilla ja kaupungeilla on edelleen johtava asema verkon toiminnan edistämisessä ja tehtävien määrittelyssä.

    Uutta kaudella 2007–2013 on se, että komissio tarjoaa verkoille tiettyjä aihealueita, joissa keskitytään talouden nykyaikaistamiseen ja uudistettuun Lissabonin ohjelmaan. Kun jäsenvaltiot, alueet tai kaupungit päättävät työskennellä kyseisten aihealueiden parissa, niillä on mahdollisuus tiiviimpään yhteistyöhön komission kanssa. Toisena merkittävänä uutuutena on nopeutettu menettelyvaihtoehto, joka sijoitetaan keskeiseksi osaksi Alueet muutosten edistäjinä -aloitetta. Sen ansiosta komissiolla on mahdollisuus toimia johtavassa asemassa valittujen ideoiden testauksessa, jotta ideat voidaan nopeasti levittää EAKR:n tukemien EU:n aluepoliittisten pääohjelmien kautta. Valittujen aihealueiden ympärille perustetaan vapaaehtoisia verkkoja, ja komissio vastaa niiden toiminnan ylläpidosta ja kokoaa yhteen saadut tulokset. Testauksen tuloksena komissio saa kokemusta ideoista talouden nykyaikaistamiseksi määrittelemillään aihealueilla. Komission yksiköt toimivat koordinoidusti aihealueiden valinnassa ja ohjelmien toiminnan ylläpidossa.

    Kahden muun uudistuksen avulla on tarkoitus lisätä parhaita toimintatapoja koskevista tuloksista tiedottamista ja tulosten levitystä etenkin niissä hankkeissa, joilla selvästi edistetään unionin työllisyyden ja kasvun toimintasuunnitelman toteutumista. Vastedes järjestetään vuosittain Alueet talouden muutosten edistäjinä -konferenssi sekä perustetaan siihen liittyvä verkkosivusto ja laaditaan aihetta käsitteleviä julkaisuja. Konferenssi järjestetään kevään Eurooppa-neuvoston kokouksen ajankohtana ensimmäisen kerran vuoden 2007 maaliskuussa. Lisäksi perustetaan palkinto, joka myönnetään vuosittain parhaille hankeideoille talouden nykyaikaistamisen eri aloilla.

    Lisäksi ehdotetaan, että Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitetta käsitellään tarvittaessa uudistetun Lissabonin ohjelman edistymistä kuvaavissa komission vuosiraporteissa Eurooppa-neuvostolle.

    Komission yksiköt, jäsenvaltiot, alueet ja kaupungit toimivat koordinoidusti turvatakseen mahdollisimman laajan tuen Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteelle ja sen nopeutetulle menettelyvaihtoehdolle. Ensimmäisten temaattisten verkkojen toiminnan on tarkoitus käynnistyä vuoden 2006 loppuun mennessä.

    Johdanto

    1. EU:n koheesiopolitiikan avulla vastataan komission puheenjohtaja José-Manuel Barroson tammikuussa 2006 esittämään haasteeseen ”kiristää tahtia” kasvun lisäämiseksi ja uusien ja parempien työpaikkojen luomiseksi.

    Yhdeksän kuukauden aikana sen jälkeen, kun komission puheenjohtaja kehotti unionia tehostamaan toimiaan talouden nykyaikaistamiseksi, jäsenvaltiot, alueet ja kaupungit ovat tiiviissä yhteistyössä komission kanssa käynnistäneet uusien, vuoteen 2013 ulottuvien kehittämisohjelmien intensiiviset valmistelut. Ohjelmien kautta myönnetään yhteensä 350 miljardia euroa yhteisön tukea, ja julkisen ja yksityisen sektorin yhteisrahoituksen osuus on 150 miljardia euroa. Komissio hyväksyy ohjelmat vuoden 2007 alkupuoliskolla.

    2. Ohjelmat ovat tulosta useista toimista, joita komissio on jo toteuttanut sen varmistamiseksi, että kyseisessä 500 miljardin euron investointihankkeessa unionin tuki keskitetään talouden nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen.

    - Komissio toi – Eurooppa-neuvoston tukemana – EU:n koheesiopolitiikan sääntelykehyksen lähemmäs uudistettua Lissabonin ohjelmaa vahvistamalla selkeän yhteyden alueiden taloudellisen lähentymisen ja talouden nykyaikaistamisen välillä.

    - Se esitti ajatuksen jäsenvaltioiden määrällisistä tavoitteista, joiden ansiosta jäsenvaltiot ja alueet voivat keskittää nykyaikaistamista edistäviin sijoituksiin rahoitusta, jota ne saavat koheesiopolitiikan nojalla Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR), Euroopan sosiaalirahastosta (ESR) ja koheesiorahastosta. Keskittäminen toteutetaan osoittamalla 60 prosenttia sijoitettavista varoista nykyaikaistamiseen heikoimmin kehittyneillä alueilla vuosina 2007–2013. Muilla alueilla tavoitteena on osoittaa tähän tarkoitukseen 75 prosenttia varoista. EU10-jäsenvaltioissa 60 prosentin tavoite on vapaaehtoinen, ja jotkin näistä maista ovat jo päättäneet sitoutua siihen.

    - Neuvosto hyväksyi yhteisön koheesiopolitiikan strategiset suuntaviivat, joissa painotetaan kolmea nykyaikaistamista koskevaa tavoitetta ja annetaan yksityiskohtaisia ohjeita investoinneista kaupunkialueiden kehittämiseksi.

    Kaikissa näissä komission päätöksissä opastetaan jäsenvaltioita, alueita ja kaupunkeja hankkimaan sellaisia investointeja talouden lähentymisohjelmissaan, jotka tuottavat mahdollisimman suuren lisäarvon talouden nykyaikaistamisen ja kilpailukyvyn lisäämisen kannalta. Tällä tavoin autetaan kiristämään tahtia EU:n koheesiopolitiikan mukaisin toimin. Enemmänkin on tehtävissä.

    Alueet talouden muutosten edistäjinä ja nopeutettu menettelyvaihtoehto

    3. Alueiden lähentymisen ja kilpailukyvyn ja työllisyyden ohjelmia, joista myönnetään EU:n koheesiopolitiikan mukaista rahoitusta EAKR:stä ja ESR:stä, hallinnoidaan hajautetusti noudattaen täysimääräisesti toissijaisuusperiaatetta. Jäsenvaltiot, alueet ja kaupungit valitsevat pääosin itse investoinnit, joille myönnetään EAKR:n ja ESR:n yhteisrahoitusta kaudella 2007–2013.

    Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteen tarkoituksena on yksilöidä talouden uudistamisen parhaita toimintatapoja etenkin sellaisissa hankkeissa, joilla selvästi edistetään unionin työllisyyden ja kasvun toimintasuunnitelman toteutumista, ja levittää tällaisia toimintatapoja kaikille alueille niiden kasvun tukemiseksi ja taloudellisten erojen vähentämiseksi. Näin ollen aloitteella edistetään merkittävästi yhteisön koheesiopolitiikan strategisten suuntaviivojen täytäntöönpanoa. Suuntaviivoissa painotetaan kehittämisstrategioista tiedottamista kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla sekä verkottumista etenkin sen varmistamiseksi, että ideat siirretään koheesiopoliittisiin kansallisen ja aluetason pääohjelmiin[1]. Tämä on erityisen tärkeää niille jäsenvaltioille ja alueille, jotka jäävät kauimmaksi unionin keskiarvosta.

    Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteessa kaksi nykyistä EU:n aluepolitiikan välinettä – alueiden välinen yhteistyö ja kaupunkialueiden kehittämisverkkoja koskeva ohjelma – suunnataan komission määrittelemiin talouskehityksen aihealueisiin, jotka vastaavat yhteisön koheesiopolitiikan strategisia suuntaviivoja. Aloite on osa uutta Euroopan alueiden välisen yhteistyön tavoitetta[2]. Näille kahdelle rahoitusvälineelle on varattu yhteensä 375 miljoonaa euroa kaudella 2007–2013.

    4. Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteeseen sisältyy joitakin uutuuksia.

    - Alueet ja kaupungit voivat edelleen muodostaa ja hallinnoida omia verkkojaan, mutta niiltä voidaan pyytää sitä myös, kun on kyse tietyistä aihealueista, jotka on valittu unionin politiikan alojen liittämiseksi nykyaikaistamisohjelmaan. Komission yksiköt määrittelevät koordinoidusti ja yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa tietyt käsiteltävät aihealueet (ks. komission yksiköiden valmisteluasiakirjan kohdat 14–16, SEC(2006) 1432).

    - Uudessa nopeutetussa menettelyvaihtoehdossa tarjoutuu mahdollisuus saada nopeasti tuloksia sellaisten ideoiden testaamisesta, joita komissaarit ja heidän yksikkönsä esittävät. Tässä vaihtoehdossa komissio on ensisijainen aloitteentekijä vapaaehtoisten alueiden ja kaupunkien verkon perustamisessa ja ohjelmien toiminnan ylläpidossa (ks. kohdat 7 ja 8).

    - Aihealueiden kehittämisen ja EU:n aluepoliittisten pääohjelmien välillä on kaksisuuntainen yhteys. Sen ansiosta hankkeista, jotka on testattu 375 miljoonan euron määrärahat käsittävän Alueet talouden muutosten edistäjinä -rahoitusvälineen tuella, tiedotetaan nopeasti pääohjelmille (ks. kohdat 9 ja 10).

    - Alueet tai kaupungit, jotka jo ovat kehittäneet yksittäisiä tai muiden kanssa yhteisiä hankkeita, jotka ovat osoittautuneet parhaiksi toimintatavoiksi, voivat tuoda saamansa kokemukset nopeutettuun menettelyyn nopeasti ja laajalti levitettäviksi.

    - Alueita ja kaupunkeja, jotka osallistuvat Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteeseen, pyydetään sitoutumaan siihen, että ne esittävät aktiivisesti parhaita toimintatapoja koskevia ideoita pääohjelmille. Ne voivat toteuttaa tämän perustamalla ensisijaisen aihealueen ”Alueet talouden muutosten edistäjinä” (EAKR:n ohjelmissa) tai sisällyttämällä erityislausekkeen pääohjelmiin. Nopeutettuun menettelyvaihtoehtoon osallistuminen edellyttää tällaista sitoumusta.

    - Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteessa panostetaan erityisesti tiedottamiseen, jotta parhaita toimintatapoja voidaan nopeasti levittää unionin kaikille alueille ja kaikkiin kaupunkeihin. Aloitteessa otetaan myös käyttöön vuotuinen alueellinen innovaatiopalkinto, joka myönnetään talouden nykyaikaistamisen kannalta korkeatasoisia tuloksia tuottaville hankkeille (ks. kohdat 11–13).

    5. Näiden uutuuksien avulla varmistetaan, että Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloite tarjoaa unionille uuden välineen nykyaikaistamisen tukemiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen ja että komissiolla on selkeä tehtävä nopeutetussa menettelyvaihtoehdossa. Aloite antaa alueille ja kaupungeille mahdollisuuden työskennellä talouden nykyaikaistamiseen suuntautuneiden erityisten aihealueiden parissa. Lisäksi sen avulla kannustetaan uudistusmielistä ajattelua EAKR:n tukemien EU:n aluepoliittisten ohjelmien täytäntöönpanossa ja varmistetaan, että ohjelmien osuus nykyaikaistamiseen tähtäävissä aloitteissa kasvaa tasaisesti.

    6. Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteen toiminnan ylläpito on helppoa eikä se tuo mukanaan uutta byrokratiaa, koska sen toiminta tukeutuu nykyisiin välineisiin: alueiden välinen yhteistyö ja kaupunkialueiden kehittämisverkkoja koskevat ohjelmat. Se noudattaa täysimääräisesti toissijaisuus- ja hajauttamisperiaatteita. Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloite täydentää komission ja neuvoston jo tekemiä päätöksiä.

    7. Sen lisäksi, että Alueet talouden muutosten edistäjinä -ohjelmien yhteisrahoitus hoidetaan EU:n koheesiopolitiikkaan kuuluvan Euroopan alueiden välisen yhteistyön tavoitteen kautta, komissio tarjoaa nopeutetun menettelyvaihtoehdon mukaisesti toimiville verkoille asiantuntija-apua ja tarvittaessa hallinnollista tukea. Hyviksi osoittautuneiden ideoiden yhteisrahoitus voidaan järjestää EAKR:n tukemista EU:n aluepoliittisista ohjelmista, ja rahoitusta on mahdollista hakea myös Euroopan investointipankin ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin hallinnoimista järjestelmistä. Teknisen avun aloite JASPERS voi myös olla mukana hankkeiden kehittämisessä.

    8. Nopeutettu menettelyvaihtoehto sisältyy Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteeseen. Kuten aloitteen muutkin osat, vaihtoehto on alueille ja kaupungeille vapaaehtoinen, mutta sen merkittävänä erona on komission toimiminen ensisijaisena aloitteentekijänä. Komissio määrittelee käsiteltävät aihealueet jäsenvaltioiden kanssa yhdessä, kutsuu kiinnostuneet alueet ja kaupungit verkkojen jäseniksi työskentelemään aihealueiden parissa, ylläpitää temaattisten verkkojen toimintaa viranomaisten kanssa yhdessä ja kokoaa tulokset yhteen. Lisäksi nopeutetun menettelyvaihtoehdon mukaisesti työskenteleville verkoille tarjotaan asiantuntija-apua toimintasuunnitelmien kehittämisessä parhaiden toimintatapojen menetelmien testausta ja arviointia varten. Kuten Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteen muutkin osat, nopeutetun menettelyvaihtoehdon toiminta tukeutuu nykyisiin alueiden välisen yhteistyön ja kaupunkialueiden kehittämisen menettelyihin.

    Kaksisuuntainen yhteys

    9. Kokemus on osoittanut, että on tarpeen luoda tiiviit yhteydet uusia ideoita kehittävien pilottijärjestelmien ja EAKR:n tukemien EU:n aluepoliittisten ohjelmien välille, jotka edustavat merkittävää osuutta tämän toiminta-alan rahoituskohteista. Tämä on ehdottoman tärkeää, jotta uudet ideat saadaan levitettyä ja pantua täytäntöön nopeasti ja laajalti. Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloite ja etenkin sen nopeutettu menettelyvaihtoehto sisältävät uusia järjestelyjä, joiden ansiosta kaksisuuntainen tiedonvaihto on mahdollista. Aloite perustuu myös yhteisön EQUAL-aloitteesta saatuihin kokemuksiin. EQUAL-aloitteessa edistetään merkittävästi parhaiden toimintatapojen levitystä ESR:n yhteisrahoittamilla toiminta-aloilla.

    Alueet, jotka ovat EAKR:n tukemissa EU:n aluepoliittisissa ohjelmissa tai muissa EU:n ohjelmissa tai omissa kansallisissa tai alueellisissa järjestelmissään kehittäneet parhaiksi toimintatavoiksi osoittautuneita ideoita, voivat antaa ideansa arvioitavaksi Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteessa, ja niitä voidaan levittää kaikkialle unionissa.

    Jäsenvaltioita, alueita ja kaupunkeja, jotka osallistuvat Alueet talouden muutosten edistäjinä -verkkoihin, pyydetään osoittamaan, että ne luovat yhteyden Alueet talouden edistäjänä -aloitteessa harjoittamansa toiminnan ja pääohjelmien välille. Tällä tavoin pyritään varmistamaan aloitteessa kokeiltujen ideoiden nopea levitys pääohjelmiin, ja tämä yhteys on erittäin tärkeä nopeutetun menettelyvaihtoehdon mukaisesti toimiviin verkkoihin osallistuvien alueiden kannalta.

    10. Tällainen kahdentyyppisen aluekehitystoiminnan välinen yhteys voidaan toteuttaa erilaisin helposti täytettävin vaatimuksin, esimerkiksi sisällyttämällä ensisijainen aihealue ”Alueet talouden muutosten edistäjinä” EAKR:n ohjelmiin tai erityinen sitoumuslauseke aloitteeseen osallistuvien alueiden ja kaupunkien pääohjelmiin, jolloin varmistetaan ohjelmien mahdollisuudet uusien ideoiden kehittämiseen.

    Entistä parempaa tiedottamista

    11. Tehokas tiedotus on keskeinen osa Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitetta. Sillä varmistetaan ideoiden, tulosten ja parhaita toimintatapoja koskevia hankkeiden tarkkojen tietojen nopea levitys. Perustana ovat seminaarien järjestämiseen, julkaisutoimintaan ja muuhun tiedonvälitykseen osallistuvien komission tiedotusyksiköiden koordinoimat toimet.

    12. Tärkeän osan tiedotustoimintaa muodostaa vuotuinen Alueet muutosten edistäjinä -konferenssi, joka järjestetään kevään Eurooppa-neuvoston kokouksen ajankohtana. Tällä tavoin osoitetaan selkeästi, että yhteisön politiikan alat osaltaan tukevat talouden nykyaikaistamista ja Lissabonin tavoitteisiin pääsyä. Ensimmäinen vuotuinen kokous järjestetään maaliskuussa 2007.

    Vuoden 2007 maaliskuussa järjestettävän konferenssin myötä avautuu uusi verkkosivusto parhaiden toimintatapojen vaihtoa varten. Aluksi sivustolla esitellään yksityiskohtaiset tiedot 50 hankkeesta, jotka liittyvät keskeisiin poliittisiin aloihin, kuten tutkimus, tekniset innovaatiot, tietoyhteiskunta, kestävä talouskehitys ja uudet rahoitusjärjestelyt. Tiedot on koottu meneillään olevissa ohjelmissa saaduista kokemuksista. Vuoden 2007 loppuun mennessä hankkeita on jo vähintään 150. Komissio esittelee joka vuosi Alueet talouden muutosten edistäjinä -konferenssissa julkaisun, jossa annetaan yksityiskohtaiset tiedot aloitteen kattamista parhaita toimintatapoja koskevista eri hankkeista.

    13. Alueet talouden muutosten edistäjinä -politiikkaan kuuluu olennaisena osana vuotuinen innovaatiopalkinto, joka myönnetään alan parhaille hankkeille talouden nykyaikaistamiseen liittyviltä aihealueilta. Palkinnon ansiosta lisätään parhaita toimintatapoja koskevaa tiedotusta, edistetään kokemusten vaihtoa ja tehdään uudistusmielistä ajattelua tunnetummaksi. Palkinnot myönnetään vuosittain Alueet talouden muutosten edistäjinä -konferenssissa. Palkinnon ensimmäistä hakukierrosta koskevat tiedot julkistetaan maaliskuun 2007 konferenssissa.

    Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloite ja sen nopeutettu menettelyvaihtoehto: tiivistelmä

    Seuraavassa taulukossa esitetään pääpiirteissään Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloite ja sen nopeutettu menettelyvaihtoehto.

    Alueet talouden muutosten edistäjinä | Nopeutettu menettelyvaihtoehto |

    Verkot työskentelevät aihealueiden parissa talouden nykyaikaistamisen ja kilpailukyvyn edistämiseksi | kyllä | kyllä |

    Ensisijainen aloitteentekijä verkkojen perustamisessa | alue tai kaupunki | komissio |

    Verkon johtava toimija | alue tai kaupunki | alue tai kaupunki |

    EU:n aluepoliittinen tuki verkkoja koskevalle ohjelmalle | kyllä | kyllä |

    Komission täydentävä asiantuntija-apu ja hallinnollinen tuki | ei | kyllä |

    Tulosten arvioija | alueet ja kaupungit | komissio, alueet ja kaupungit |

    Sitoutuminen parhaita toimintatapoja koskevien ideoiden aktiiviseen tuottamiseen pääohjelmille | toivottavaa | ehdottoman tärkeää |

    Ohjelmaa hallinnoivien viranomaisten osallistuminen verkkoihin | toivottavaa | ehdottoman tärkeää |

    Mahdollisuus saada vuotuinen Alueet talouden muutosten edistäjinä -palkinto | kyllä | kyllä |

    Tulosten nopea levitys | toivottavaa | ehdottoman tärkeää |

    Nykyaikaistamiseen liittyvät aihealueet

    14. EU:n koheesiopolitiikan uudessa sääntelykehyksessä kaudeksi 2007–2013 vahvistetaan talouden nykyaikaistamista koskevan yleistavoitteen mukaiset jäsenvaltioiden ja alueiden investointien strategiset suuntaviivat. Siinä jäsenvaltioita ja alueita kehotetaan maksimoimaan investointiensa lähentymisvaikutukset keskittymällä mahdollisimman pitkälti suuntaviivoissa ilmoitettuihin aihealueisiin. Jäsenvaltiot ja alueet valitsevat erilaisia aihealueita suhteellisen taloudellisen asemansa mukaan. Keskittämistoimia lujitetaan varojen osoittamista koskevilla tavoitteilla.

    15. Strategiset suuntaviivat tarjoavat jäsenvaltioille ja alueille useita aihealueita, joiden pohjalta ne voivat laatia talouden kehittämisohjelmiaan. Seuraavassa esitellään tiivistetysti kolme aihealueiden ryhmää ja monialainen alueellinen ulottuvuus:

    - jäsenvaltioiden, alueiden ja kaupunkien houkuttelevuuden lisääminen parantamalla tavoitettavuutta, varmistamalla palveluiden riittävä laatu ja saatavuus ja turvaamalla ympäristöön liittyviä mahdollisuuksia

    - innovaatiotoiminnan, yrittäjyyden ja osaamistalouden kasvun edistäminen tutkimus- ja innovaatiokapasiteetin avulla, mukaan luettuna ympäristöinnovaatiot ja uudet tieto- ja viestintätekniikat

    - uusien ja entistä parempien työpaikkojen luominen houkuttelemalla ihmisiä työhön ja yrittäjyyteen, parantamalla työntekijöiden ja yritysten mukautumiskykyä ja lisäämällä investointeja inhimilliseen pääomaan

    - korkean kokonaiskasvupotentiaalin ja alueiden tasapuolisen kehityksen saavuttaminen kiinnittämällä huomiota maantieteellisiin erityisolosuhteisiin.

    Nämä suuntaviivat ovat samankaltaisia kuin Eurooppa-neuvoston maaliskuussa 2006 yksilöimät ensisijaiset toiminta-alat: suurempi panostus osaamiseen ja innovointiin, liiketoimintapotentiaalin vapauttaminen erityisesti pk-yrityksissä ja ensisijaisten ryhmien työllistymismahdollisuuksien lisääminen. Eurooppa-neuvosto kiinnitti lisäksi huomiota energia-alan investointien merkitykseen. Aloitteen yleistavoitteena on edistää koheesiopoliittisia monialaisia periaatteita, joita ovat sukupuolten tasa-arvon edistäminen, rajoitteisuuksien vähentäminen ja kestävän kehityksen tukeminen.

    16. Komission yksiköt ovat jo toteuttaneet runsaasti valmistelevia toimia määritellessään aihealueet, joita on tarkoitus käsitellä Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteessa. Aihealueita kuvataan tarkemmin komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa SEC(2006) 1432.

    Komission yksiköiden välinen yhteistyö, jonka tuloksena aihealueet määriteltiin, jatkuu Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteen ja etenkin sen nopeutetun menettelyvaihtoehdon toteutuksen ajan. Komission johtajuus nopeutetun menettelyvaihtoehdon eri temaattisissa verkoissa jaetaan sen yksiköiden kesken. Tavoitteena on pitää yllä tiiviitä yhteyksiä yhteisön politiikan alojen ja temaattisten verkkojen välillä ja tällä tavoin tarjota eri politiikan aloille mahdollisuus testata merkittäviä ideoita, joilla ne liitetään talouden nykyaikaistamiseen.

    Tulevat toimet

    17. Komission yksiköt, jäsenvaltiot, alueet ja kaupungit toimivat koordinoidusti turvatakseen mahdollisimman laajan tuen Alueet talouden muutosten edistäjinä -aloitteelle ja sen nopeutetulle menettelyvaihtoehdolle. Neuvottelut päätetään Suomen puheenjohtajakaudella aluepolitiikasta vastaavien ministerien epävirallisessa kokouksessa Brysselissä 21. marraskuuta, jolloin jäsenvaltioita pyydetään hyväksymään nykyisten välineiden uudelleenkohdentaminen sekä komission valitsemat tavoitteet ja aihealueet.

    Komission yksiköt ovat jo pitkällä nopeutetun menettelyvaihtoehdon valmisteluissa, ja ensimmäisten temaattisten verkkojen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2006 loppuun mennessä.

    [1] KOM(2006) 386 lopullinen, Ehdotus neuvoston päätökseksi yhteisön koheesiopolitiikan strategisista suuntaviivoista, johdanto-osan 13 kappale.

    [2] Oikeusperustana on Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa ja koheesiorahastoa koskevista yleisistä säännöksistä sekä asetuksen (EY) N:o 1260/1999 kumoamisesta 11 päivänä heinäkuuta 2006 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 7 artiklan 3 kohta. Lisätietoja täytäntöönpanosäännöksistä on saatavilla 5 päivänä heinäkuuta 2006 annetussa EAKR-asetuksessa (EY) N:o 1080/2006.

    Top