Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0437

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle - Rikollisuuden ja rikoslainkäytön mittaamista koskeva kattava ja johdonmukainen EU:n strategia: EU:n toimintasuunnitelma vuosiksi 2006–2010

/* KOM/2006/0437 lopull. */

52006DC0437




[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 7.8.2006

KOM(2006) 437 lopullinen

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE

Rikollisuuden ja rikoslainkäytön mittaamista koskeva kattava ja johdonmukainen EU:n strategia: EU:n toimintasuunnitelma vuosiksi 2006–2010

JOHDANTO

1. TARKOITUS

Tämän tiedonannon tavoitteena on esittää johdonmukainen kehys, jonka mukaisesti voidaan kehittää rikollisuutta[i] (myös rikoksen uhreja) ja rikoslainkäyttöä[ii] koskevia Euroopan unionin tason tilastotietoja, lähinnä Euroopan komission toimesta, jäsenvaltioiden edustajien avustuksella ja koordinoidusti asiaankuuluvien EU:n elinten ja kansainvälisten järjestöjen kanssa[iii].

Tiedonantoon sisältyy toimintasuunnitelma, jossa esitetään toimintakehys ja tärkeimmät toimet seuraavaksi viisivuotiskaudeksi. Komission päätöksellä perustetaan asiantuntijaryhmä, jossa on edustajia kaikista jäsenvaltioista. Asiantuntijaryhmä avustaa komissiota toimintasuunnitelman toteuttamisessa muun muassa määrittämällä, millaisia rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevia tietoja EU:n tasolla olisi kerättävä tätä alaa koskevien toimintaperiaatteiden laatimista varten[iv]. Komission päätös on tämän tiedonannon liitteenä. Lisäksi Euroopan tilastojärjestelmän (ESS) yhteydessä selvitetään, onko mahdollista perustaa vuonna 2006 työryhmä, jossa on jäseniä kaikista jäsenvaltioista ja joka pyrkii kehittämään rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevia tilastoja[v].

2. POLIITTISET SITOUMUKSET

Jäsenvaltiot ja Euroopan komissio ovat pitkään olleet tietoisia siitä, että rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevia tilastoja on tarpeen kehittää. Myös järjestäytynyttä rikollisuutta koskevassa Euroopan unionin vuosituhannen strategiassa[vi] suositellaan rikostilastojen kehittämistä. Strategian väliarvioinnissa[vii] komissiota kehotettiin aloittamaan järjestäytynyttä rikollisuutta koskeviin tilastoihin liittyvä selvitys sekä antamaan ehdotus tutkimus-, dokumentointi- ja tilastointiverkoston luomisesta.

Dublinin julistuksessa[viii] suositetaan yleisen Euroopan rikostilastojärjestelmän laatimista ja koordinoidun EU:n rikostilastoja koskevan strategian kehittämistä. Julistuksen mukaan strategian tavoitteena pitäisi olla rikossuuntausten analysoinnissa, riskinarvioinnissa, toimenpiteiden arvioimisessa ja esikuva-analyysien tekemisessä tarvittavien tietojen tarjoaminen. Tähän antavat oman panoksensa rikostorjunnan asiantuntijatyöryhmä ja eurooppalainen rikoksentorjuntaverkosto.

Haagin ohjelmassa[ix] hahmotellaan seuraavien viiden vuoden kehitystä vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alalla sekä suhtaudutaan myönteisesti komission aloitteeseen laatia EU:n oikeudellisia välineitä, joiden avulla kerätään, analysoidaan ja vertaillaan tietoja rikollisuudesta ja rikoksen uhriksi joutumisesta ja niihin liittyvistä suuntauksista jäsenvaltioissa kansallisten tilastojen ja muiden tietolähteiden, kuten yhteisten indikaattoreiden, perusteella. Tämä tiedonanto mainitaan Haagin ohjelman[x] toteuttamiseksi laaditussa neuvoston ja komission toimintasuunnitelmassa.

3. TILANNEKATSAUS JA TULEVAT TOIMET

Vuoden 2004 alusta lähtien Euroopan komissio on osoittanut henkilöstö- ja rahoitusresursseja valmistelutoimiin ja sisäisen koordinoinnin kehittämiseen, epävirallisten rakenteiden luomiseen alan toimijoiden kanssa sekä eri osa-alueita edustavien jäsenvaltioiden edustajien epäviralliseen konsultointiin. Alan tietämyksen lisäämiseksi komissio on myös rahoittanut tutkimushankkeita[xi] ja suppeampia selvityksiä[xii] sekä luonut alan tutkijoista muodostuvan verkoston. Järjestäytyneen rikollisuuden ehkäisemistä käsittelevän eurooppalaisen foorumin[xiii] yhteydessä on pidetty lukuisia vapautta, turvallisuutta ja oikeutta käsitteleviä kokouksia, joissa jäsenvaltioita on voitu kuulla laajempana ryhmänä. Monet muut EU:n elimet ja kansainväliset järjestöt ovat lisänneet toimiaan tätä alaa koskevien tilastojen kehittämiseksi.[xiv]

Yhteisön tilastojen tuotantoa säännellään yhteisön tilastoista annetulla neuvoston asetuksella[xv]. Yhteisön tilastojen laadintaa koskevat toimet toteutetaan yhteisön tilasto-ohjelman ja siihen liittyvien vuosiohjelmien[xvi] mukaisesti sekä noudattaen Euroopan tilastoja koskevien käytännesääntöjen periaatteita[xvii]. Tähän sisältyvät myös tietosuojaa ja luottamuksellisuutta koskevat tärkeät kysymykset. Rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevat tilastot on sisällytetty vuosiohjelmaan vuodesta 2005, ja Eurostat on järjestänyt säännöllisesti kuulemistilaisuuksia Euroopan tilastojärjestelmän yhteydessä.

Toimintasuunnitelman tavoitteena on näin ollen hyödyntää ja lujittaa kokemuksia ja saavutuksia.

4. TAVOITTEET

Yksi suurimmista epäkohdista oikeuden, vapauden ja turvallisuuden alalla on luotettavan ja vertailukelpoisen[xviii] tilastotiedon puute. Jotta voitaisiin kehittää tehokasta ja vaikuttavaa rikollisuuden ja terrorismin ehkäisemis- ja torjuntapolitiikkaa koskeva tietoon perustuva järjestelmä, tarvitaan ehdottomasti kvantitatiivista tietoa rikollisuuden ja terrorismin suuntauksista, määrästä ja rakenteesta sekä niistä toimenpiteistä, joita EU:n tasolla ja jäsenvaltioissa on toteutettu rikollisuuden ja terrorismin ehkäisemiseksi ja torjumiseksi, sekä mahdollisuuksien mukaan näiden tietojen kansainvälistä vertailua. Kun otetaan huomioon, että rahoitusvarat kasvavat vuodesta 2007 alkaen, on ilmeistä, että alan tietämyksen puute on korjattava johdonmukaisella ja kattavalla tavalla.

Eri asiantuntijaryhmät ja elimet kokoavat yhteen saatavilla olevat kansalliset tilastot ja pyrkivät vertailemaan määriä ja suuntauksia. Kansalliset tilastot eroavat toisistaan kuitenkin niin monilta osin, että maiden välisten vertailujen tekeminen on lähes mahdotonta, vaikka tilastot yritettäisiinkin tehdä vertailukelpoisiksi. Toimintasuunnitelmassa hahmotellut toimet perustuvat näin ollen toissijaisuusperiaatteeseen. Kuten monilla muillakin toimintapolitiikan osa-alueilla, avaintoimijat ovat yhtä mieltä siitä, että on tarpeen kehittää toimintakehys, jossa voidaan tuottaa vertailukelpoisia tilastoja EU:n tasolla yhdenmukaisten määritelmien ja tiedonkeruumenetelmien pohjalta.

Tavoitteena on siis kehittää sellaisia tilastoja, jotka pitkällä aikavälillä mahdollistavat rikollisuuden rakennetta, määrää ja suuntauksia koskevat vertailut sekä jäsenvaltioiden ja jäsenvaltioiden sisäisten alueiden rikoslainkäyttöön liittyvien toimenpiteiden vertailut. EU:n tasolla vertailukelpoisiin kansallisen tai sitä alemman tason tilastoihin voidaan pyrkiä hyödyntämällä komission roolia yhteisön tilastoja koskevien yhdenmukaisten menettelytapojen ja tiedonkeruumenetelmien määrittämisessä. Asiaa lähestytään kahdella tasolla. Lyhyellä aikavälillä kerätään saatavilla olevat kansalliset tiedot ja arvioidaan niiden laatu, jotta voidaan laatia ensimmäiset rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevat yhteisön tilastot. Samalla kuitenkin pyritään voimakkaasti siihen, että EU:n tasolla voidaan laatia vertailukelpoisia tilastoja toimintasuunnitelmassa hahmoteltujen menetelmien avulla.

5. RIKOS- JA RIKOSLAINKÄYTTÖTIETOIHIN LIITTYVIÄ TOIMINTAPOLIITTISIA TARPEITA KÄSITTELEVÄ ASIANTUNTIJARYHMÄ

Rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevien toimintapoliittisten tarpeiden määrittämiseksi perustetaan asiantuntijaryhmä[xix] avustamaan komissiota. Tällä tavoin voidaan yhdistää tilastojen käyttäjien niukat resurssit ja lisätä synergiahyötyjä, koska näin vältytään järjestäytynyttä rikollisuutta ja massarikollisuutta koskevalta päällekkäiseltä työltä Euroopan komissiossa, EU:n eri elimissä ja muissa alan kansainvälisissä järjestöissä.

6. TILASTOTIETOJEN VALTAVIRTAISTAMINEN EUROOPAN UNIONISSA

Vertailukelpoisia tilastoja saadaan ainoastaan, jos jäsenvaltiot kokoavat tietoja yhdenmukaisin menetelmin. Yhdenmukaistaminen osa-alueilla, joilla jäsenvaltioilla on jo käytössä kansalliset tiedonkeruujärjestelmät, edellyttää huomattavia resursseja ja on usein monimutkaista. Yhdenmukaistamista voidaan siis pitää keskipitkän aikavälin tavoitteena, johon pyritään asteittain. Tavoitteeseen päästään vain, jos jäsenvaltiot ja Euroopan komissio saadaan osallistumaan yhdenmukaistamistoimiin joko laatimalla arvio yhdenmukaistettujen tietojen tarpeen kiireellisyydestä tai velvoittavien säädösten nojalla.

Tällaisten tietojen keräämisestä päästäisiin kuitenkin yksimielisyyteen todennäköisemmin antamalla sellainen uusi puitepäätös, direktiivi tai asetus, johon sisältyy yhteisiin määritelmiin tai sopimuksiin perustuvia rikollisuuden ehkäisemis- ja torjuntatoimenpiteitä. Tarvitaan kvantitatiivista tietoa tällaisen säädöksen aiheena olevan ongelman rakenteesta, laajuudesta ja siihen liittyvistä suuntauksista, jotta säädöksen vaikuttavuutta voidaan myöhemmin arvioida.

Laatiessaan rikollisuuden ehkäisemistä ja torjuntaa koskevia oikeudellisia välineitä komissio sisällyttää niihin valtavirtaistamisperiaatteen mukaisesti vaatimuksen, että tarvittavat tilastot on toimitettava Euroopan tilastojärjestelmän kanssa yhteensopivassa muodossa.

7. TOIMINTASUUNNITELMAN TOTEUTTAMINEN JA JATKOTOIMET

Rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevien arvioiden laatimiseen tarvittavia valmiuksia ja välineitä kehitetään parhaillaan. EU:ssa tarvitaan rikoslainkäyttötilastoja, jotta komissio voi tehdä toimintaperiaatteitaan ja ehdotuksiaan koskevia ennakko- ja jälkiarviointeja. Lainkäyttöpolitiikkojen arviointia koskevassa tiedonannossa, joka annettaneen syksyllä 2006, esitetään komission suunnittelemat arviointimenetelmät ja tarkastelun kohteeksi otettavia tilastotietojen osa-alueita koskevat tarkemmat yksityiskohdat. Toimintasuunnitelmaa päivitetään sitä mukaa kuin työ etenee, ja toimintaehdotukset sisällytetään komission työohjelmiin sekä yhteisön tilasto-ohjelmaan ja siihen sisältyviin vuosiohjelmiin. Toimintasuunnitelmaa on myös laajennettava, kun uusista rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevista oikeudellisista välineistä sovitaan. Uudessa rahoituskehyksessä otetaan huomioon tarve tukea jäsenvaltioita toimintasuunnitelman toteuttamisessa.

Komissio laatii väliarvioinnin vuonna 2008 ja tiedottaa työn edistymisestä asianomaisille neuvoston työryhmille. Vuoden 2010 lopulla komissio laatii Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen toimintasuunnitelman toteuttamisen edistymisestä ja laatii samalla ehdotuksia siitä, mitä toimia alalla tarvitaan jatkossa (asiantuntijaryhmän tilanne mukaan luettuna). On muun muassa selvitettävä, tarvitaanko rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevia EU:n tilastoja varten oikeudellista välinettä.

EU:n toimintasuunnitelma rikollisuuden ja rikoslainkäyötön mittaamista koskevan kattavan ja johdonmukaisen EU:n strategian kehittämiseksi vuosiksi 2006–2010 – toimenpideaulukko

1. KOORDINOINTI EU:N TASOLLA

Tavoite | Ehdotetut toimet | Toimijat | Aikataulu | Tulos |

1. Tehokas koordinointi komissiossa | Perustetaan yksiköiden välinen työryhmä | KOM/JLS[xx] ja Eurostat | 2006 kolmas neljännes | Työryhmä[xxi] perustettu, ainakin 2 kokousta vuodessa |

2. Asiantuntijaneuvonta ja konsultointi jäsenvaltioiden (JV)[xxii], unioniin liittyvien ja ehdokasmaiden rikollisuuden ja rikoslainkäytön asiantuntijoiden sekä kansallisten tilastoviranomaisten edustajien kanssa, myös laaja-alaisempi konsultointi | a) Perustetaan komission neuvonantajaksi vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alan asiantuntijaryhmä, johon osallistuu kansallisten hallitusten edustajia[xxiii] | KOM/JLS ja JV | 2006 | Komission päätös asiantuntijaryhmän perustamisesta3, jäsenet nimitetty |

b) Foorumin13 vapautta, turvallisuutta ja oikeutta käsittelevät kokoukset silloin, kun tarvitaan laajempia kuulemisia tai laajempaa tiedon jakamista | KOM/JLS ja JV | Tarvittaessa | Foorumin kokoukset, pöytäkirjat ja tietoa JLS:n Internet-sivuilla |

c) Säännölliset vapautta, turvallisuutta ja oikeutta käsittelevät kuulemiset eurooppalaisen rikoksentorjuntaverkoston (EUCPN) kanssa | KOM/JLS ja JV | Jatkuvasti | Yksi EUCPN:n edustaja nimetty JLS-asiantuntijaryhmän jäseneksi |

d) Kuullaan kaikkia kansallisia tilastoviranomaisia Euroopan tilastojärjestelmän (ESS) välityksellä[xxiv] | KOM/Eurostat ESS | Vuoden 2007 alku | Asianomaisten ryhmien kokoukset |

3. Tehokas koordinointi Europolin, EU:n virastojen ja elinten kanssa – EUMC[xxv], EMCDDA[xxvi], CEPOL[xxvii], Eurojust[xxviii] | Järjestöjä pyydetään nimeämään edustaja JLS-asiantuntijaryhmään | KOM/JLS | 2006 | JLS-asiantuntijaryhmän jäsenet nimetty |

2. KOORDINOINTI KANSAINVÄLISELLÄ TASOLLA

Tavoite | Ehdotetut toimet | Toimijat | Aikataulu | Tulos |

1. European Sourcebook Group | Nimetään edustaja JLS-asiantuntijaryhmään. Kutsu foorumin13 kokouksiin jne. | KOM/JLS | 2006 | JLS-asiantuntijaryhmän jäsenet nimetty |

2. Tehokas koordinointi asianomaisten YK:n järjestöjen, kuten UNODC:n, UNECE:n, UNICEF:in ja WHO:n kanssa. | Vastavuoroiset kutsut asiaankuuluviin kokouksiin, kahdenväliset yhteydet | KOM/ JLS ja Eurostat | Jatkuvasti | Olemassa olevien tilastojen (mm. ICVS ja CTS) tehokas koordinointi, yhteistyö UNECE:n kanssa, jotta voidaan laatia rikosuhritutkimusta koskevat suuntaviivat. Kyselyjen ja kokousten mahdollinen koordinointi |

3. Tehokas koordinointi Euroopan neuvoston kanssa | Selvitetään rikostilastojen (SPACE) koordinoinnin mahdollisuudet | KOM/JLS | 2006 | Mahdollisuudet tarpeiden ja tiedonkeruun koordinointiin selvitetty |

3. TILANNEKATSAUS JA TIETÄMYKSEN LISÄÄMINEN

Tavoite | Ehdotetut toimet | Toimijat | Aikataulu | Tulos |

1. Tilannekatsaus saatavilla oleviin tietoihin ja indikaattoreihin, jotta voidaan määrittää, mitä toimia tulevaisuudessa tarvitaan | a) Kartoitetaan EU:ssa yhdenmukaistetut rikoslajien määritelmät | KOM/JLS | Heinäkuu 2006 | Määritelmät saatettu ajan tasalle |

b) Kartoitetaan yhdenmukaistetut lainvalvontatoimenpiteiden määritelmät | KOM/JLS | Heinäkuu 2006 | Määritelmät kartoitettu |

c) Kartoitetaan nykyiset kansalliset ja EU:n tason tilastot (myös kansallista suppeamman/alueellisen tason tilastot sikäli kuin tarkoituksenmukaista) | KOM/ Eurostat | Vuoden 2006 loppu, päivitykset vuosittain | Tilastot kartoitettu |

2. Yhteyksien luominen tiedemaailmaan tutkimustiedon hyödyntämismahdollisuuksien lisäämiseksi | a) Edistetään mahdollisuuksia tutkimustehtävien jne. toteuttamiseksi seitsemännen tutkimuksen puiteohjelman mukaisesti | KOM/JLS yhteistyössä PO RTD:n[xxix] ja Eurostatin kanssa | Jatkuvasti | Seitsemännen tutkimuksen puiteohjelman soveltamisalaan kuuluvat tutkimushankkeet, jotka ovat merkityksellisiä toimintapolitiikan kannalta |

b) Jaetaan tietoa mahdollisuuksista saada EU-rahoitusta tutkimuksiin, selvityksiin ja arviointeihin asiasta kiinnostuneille ryhmittymille, kuten Euroopan kriminologiayhdistykselle (ESC) | KOM/JLS yhteistyössä PO RTD:n ja Eurostatin kanssa | Jatkuvasti | Komission Internet-sivuilla (CORDIS ja JLS) ja asianomaisten osapuolten (kuten ESC) Internet-sivuilla julkaistavat tiedot |

3. Parhaillaan toteutettavista, kuudennesta tutkimuksen puiteohjelmasta rahoitettavista hankkeista saatavan tiedon hyödyntäminen | a) Seurantatoimet, kokouksiin osallistuminen, eri tutkimushankkeiden, kuten AOC[xxx] ja IKOC[xxxi] -hankkeiden, tulosten hyödyntäminen | KOM/JLS, Eurostat teknisissä asioissa | Vuoden 2007 alkupuolisko | Tammikuussa 2007 pidetään foorumin13 kokous, jossa esitellään tulokset ja keskustellaan niistä. Pöytäkirja saatavilla JLS:n Internet-sivuilla |

b) Arvioidaan ja pohditaan mahdollisuutta hyödyntää EU-ICS[xxxii] -hankkeen lopullisia tuloksia | KOM/Eurostat, JLS poliittisissa asioissa | 2007 | Rikosuhritutkimuksen tulevaisuutta koskevat päätelmät |

4. POLIITTISTEN TARPEIDEN TUNNISTAMINEN, YLEISVÄLINEIDEN KEHITTÄMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO

Tavoite | Ehdotetut toimet | Toimijat | Aikataulu | Tulos |

1. Kiireellisten, keskipitkän ja pitkän aikavälin poliittisten tarpeiden tunnistaminen rikollisuus- ja rikoslainkäyttötilastoja varten | Jatkuvat keskustelut, jotka ovat välttämättömiä kehityksen seurannan kannalta ja jotta ei turhaan työllistetä jäsenvaltioita ja komissiota | KOM/JLS, JV ja JLS-asiantuntijaryhmä | 2006 ja sen jälkeen jatkuvasti | Tunnistettujen tarpeiden sekä eri rikoslajeja ja rikoslainkäyttöä koskevien indikaattorien kartoitus Jatkuva päivittäminen toimintapolitiikan kannalta merkityksellisen tiedon huomioon ottamiseksi |

2. Kansallisella/kansallista suppeammalla tasolla saatavilla olevan tiedon ja metatiedon kartoitus sekä rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevien yhteisten indikaattorien laatiminen | a) Kartoitetaan saatavilla olevat tiedot ja laaditaan yhteiset indikaattorit (määritetään myös tarpeelliset taustatiedot[xxxiii] ja taustamuuttujat[xxxiv])[xxxv] | KOM/JLS Asiantuntijaryhmä, mahdollisesti myös aihekohtaisia alaryhmiä | Aihekohtaiset toimet, kuten 5. kohdassa esitetään 2007 | Mahdollisesti saatavilla olevat tiedot kartoitettu, Euroopan unionin tilastoissa käytettävät alustavat indikaattorit, alustava luettelo indikaattoreista, rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskeva taustatieto |

b) Kartoitetaan saatavilla oleva metatieto | KOM/ Eurostat ja ESS | 2006 | Saatavilla oleva metatieto kartoitettu |

c) Tutkitaan kartoitetun tiedon merkityksellisyys ja laatu | KOM/JLS, Eurostat ja ESS | 2006–2007 | Laaturaportti |

d) Sisällytetään saatavilla oleva tieto ja metatieto yhteiseen tietokantaan | KOM/Eurostat | 2006–2007 | ESS arvioi ensimmäisen tiedonkeruukauden (2005) tulokset, jotka sisällytetään Eurostatin tietokantaan |

3. Tunnistettujen poliittisten tarpeiden perusteella kehitetään ja otetaan käyttöön menetelmä, jolla kerätään säännöllisesti tietoja yhteisiä indikaattoreita varten. | a) Laaditaan ja otetaan käyttöön yhteinen kyselylomake, jonka avulla kerätään vuosittainen tieto ja metatieto yhteisiä indikaattoreita varten | KOM/Eurostat ja ESS | 2006 | Ensimmäinen tietojenkeräämiskokeilu Vuosittainen päivittäminen toimintapoliittisten tarpeiden huomioon ottamiseksi, tietojen kerääminen kansallisten tilastoviranomaisten välityksellä |

b) Laaditaan menetelmä, jonka avulla tehdään rikosuhritutkimusta koskeva yleinen selvitys (moduuli) | KOM/Eurostat ja ESS | Vuoden 2007 puoliväli | Ensimmäinen ehdotus käytettävissä |

c) Käännetään ja testataan rikosuhritutkimusta koskeva yleinen selvitys (moduuli) | KOM/Eurostat ja ESS | 2007–2008 | Tulokset käytettävissä |

d) Tehdään rikosuhritutkimusta koskeva yleinen selvitys (moduuli) | KOM/Eurostat ja ESS | 2008–2009 | Tulokset käytettävissä |

4. Metatiedon ja taustatietojen yhdistäminen edellä 1. kohdassa tunnistettujen poliittisten tarpeiden perusteella | Kehitetään menetelmä, jonka avulla metatiedon ja taustatietojen kokoaminen voidaan asteittain toteuttaa | KOM/Eurostat ja ESS | 2006–2007 | Meta- ja taustatiedon säännöllinen kerääminen |

5. Välineiden kehittäminen sellaisia indikaattoreita koskevien tietojen keräämistä varten, joita ei vielä ole saatavilla kansallisella tasolla | Selvitetään tapauskohtaisesti, miten Eurostat tai muut kansainväliset elimet voivat sisällyttää jatkuvasti keräämiinsä tietoihin ne rikoslajeja tai rikoslainkäyttötoimenpiteitä koskevat tiedot, joita ei vielä ole saatavilla kansallisella tasolla | KOM/Eurostat ja ESS JLS:n ja JLS-asiantuntijaryhmän avustuksella tai muut kansainväliset elimet | Jatkuvat toimet, ks. jäljempänä 5. kohta |

5. ERITYISINDIKAATTORIEN KEHITTÄMINEN

Tavoite | Ehdotetut toimet | Toimijat | Aikataulu | Tulos |

1. Rikoslainkäytön mittaaminen EU:n jäsenmaiden ja EU:n tasolla | Toimet eritellään tarkemmin lainkäyttöpolitiikkojen arviointia koskevassa tiedonannossa, joka on tarkoitus antaa syksyllä 2006.[xxxvi] | KOM/JLS ja muut asianomaiset pääosastot, kuten PO OLAF, ja mahdollisesti myös JLS-asiantuntijaryhmä | Syksy 2006 | Asiaa koskeva toimintasuunnitelma, joka sisällytetään lainkäyttöpolitiikkojen arviointia koskevaan tiedonantoon |

2. Vankien kansalaisuutta ja asuinpaikkaa jne. koskevien taustatietojen sisällyttäminen indikaattoreihin, koska niitä tarvitaan kiireesti, rikoslainkäyttöä koskevaa EU:n politiikkaa varten | Tutkitaan mahdollisuudet kyseisten tietojen tuottamiseen, mukaan luettuna koordinointi Euroopan neuvoston kanssa sen kokoamien rikostilastojen (SPACE) osalta | KOM/JLS, Eurostat Euroopan neuvosto | Lokakuu 2006 | Päätelmät siitä, onko mahdollista ottaa huomioon vankien kansalaisuutta ja asuinpaikkaa jne. koskevat laajemmat tiedot EU:n poliittisten tarpeiden mukaisesti |

3. EU:n jäsenvaltioiden välisen poliisiyhteistyön mittaaminen, erityisesti rajat ylittävän yhteistyön osalta ja sen osalta, minkä tyyppisiä tietoja vaihdetaan[xxxvii] | Toimet suunnitellaan yksityiskohtaisesti ottaen huomioon kaikki komission tällä alalla toteuttamat toimet | KOM/JLS, mahdollisesti JLS-asiantuntijaryhmä | 2008 | Asiaa koskeva toimintasuunnitelma, joka sisällytetään poliisiyhteistyötä koskevien politiikkojen arviointia koskevaan tiedonantoon |

4. Viiden vakavan ja rajat ylittävän rikoslajin mittaaminen | a) Seurataan parhaillaan tehtävän tilastotutkimuksen edistymistä. Tutkimus koskee[xxxviii]: Korruptiota, Petoksia, lukuun ottamatta petoksia, jotka vaikuttavat Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin, Kulttuuriomaisuuden, mukaan lukien antiikki- ja taide-esineiden, laitonta kauppaa, Tuotteiden väärentämistä ja jäljentämistä (tavaramerkit, tekijänoikeus ja muut, jos mahdollista) ja Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja lapsipornografiaa | KOM/ JLS ja toimeksisaaja | Tutkimus tilataan vuonna 2005, tulokset saadaan keväällä 2006 | Tutkimus valmis |

b) Arvioidaan saatujen tulosten merkityksellisyys ja laatu | KOM/ JLS, PO OLAF ja asiantuntijaryhmä, Eurostat ja ESS | Loppuvuosi 2006 | Kerättyjen tilastojen laatua koskevat päätelmät |

c) Korruptio: JLS-asiantuntijaryhmä keskustelee tutkimuksen ja Eurobarometri-selvityksen tuloksista ja päättää, miten parhaiten kehitetään erityisindikaattorit, joita voidaan soveltaa myöhemmissä selvityksissä ja kerättävissä tilastotiedoissa | KOM/JLS, PO OLAF ja JLS-asiantuntijaryhmä, mahdollisesti alaryhmä | 2007 | Alustavat kysymykset, joita käytetään rikosuhritutkimuksessa ja myöhemmissä Eurobarometri-selvityksissä |

d) JLS-asiantuntijaryhmä keskustelee rikoslajeja 2–5 koskevan tutkimuksen tuloksista ja päättää lisätoimista | KOM/JLS, PO OLAF ja JLS-asiantuntijaryhmä, mahdolliset alaryhmät | 2007 | Päätelmät siitä, mihin toimet suunnataan jatkossa ja missä muodossa |

e) Selvitetään mahdollisuudet sisällyttää kyseiset tilastotiedot säännölliseen tiedon keräämiseen tai tutkimukseen | KOM/Eurostat ja ESS | Loppuvuosi 2006 | Päätös siitä, onko säännöllinen tietojen kerääminen tai tutkimus mahdollista |

f) Sisällytetään tiedot Eurostatin tietokantaan | KOM/Eurostat | Jos mahdollista, jo keväällä 2007, laajennetaan mahdollisesti vuonna 2008 | Viittä rikoslajia koskevat tilastot (sikäli kuin mahdollista) |

5. Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen mittaaminen | a) Määritetään kerättävät tiedot, mukaan luettuina varojen tutkintaa, jäädyttämistä tai takavarikointia, menetetyksi tuomitsemista ja rahanpesusta/terrorismin rahoittamisesta annettuja tuomioita koskevat tiedot[xxxix] | KOM/ PO MARKT ja komitea, JLS, PO OLAF ja mahdollisesti JLS-asiantuntijaryhmä | Syksy 2006 | Luettelo tarvittavista tiedoista ja indikaattoreista Luettelo saatavilla olevista tiedoista |

b) Selvitetään mahdollisuudet säännölliseen tiedon keräämiseen | KOM/Eurostat ja ESS ja PO MARKT | 2006–2007 | Yhteinen tietojenkeräämismenetelmä ja täytäntöönpanomenettely |

6. Sellaisia tavaroita, joiden kauppa on kiellettyä tai rajoitettua, koskevaan rajat ylittävään rikollisuuteen liittyvien takavarikkojen mittaaminen | a) Arvioidaan kansallisella tasolla saatavilla olevan tiedon laatu | KOM/JLS ja JLS-asiantuntijaryhmä, Eurostat ja ESS yhdessä PO TAXUD:in ja PO OLAF:in kanssa | 2007 | Yhteisiä tiedonkeruumahdollisuuksia koskeva selvitys |

b) JLS-asiantuntijaryhmä keskustelee arvioinnin tuloksista ja päättää myöhemmistä toimista. Perustetaan mahdollisesti alaryhmä. | KOM/JLS ja JLS-asiantuntijaryhmä | Loppuvuosi 2007 | Indikaattoreita koskevat päätelmät |

c) Sisällytetään säännölliseen tietojenkeruuseen muun muassa kysymyksiä, jos mahdollista. | KOM/Eurostat ja ESS | 2008 | Mahdollinen julkistaminen |

7. Ihmiskaupan mittaaminen | Laaditaan ihmiskauppaa koskevan EU:n suunnitelman[xl] sekä naisten ja miesten tasa-arvon etenemissuunnitelman[xli] mukaiset suuntaviivat. Perustetaan mahdollisesti alaryhmä JLS-asiantuntijaryhmään. | KOM/Eurostat JLS ja JLS-asiantuntijaryhmä | Kevät 2007 | Suuntaviivat annettu |

8. Nuorisorikollisuuden ja nuorisotuomioistuinten lainkäytön mittaaminen | Määritetään toimintapoliittiset tarpeet[xlii] ja luodaan indikaattorit ottaen huomioon kansainvälisten järjestöjen nykyiset toimet | KOM/JLS, EUCPN ja JLS-asiantuntijaryhmä, Eurostat ja ESS | 2007 2008 2010 | Ensimmäiset indikaattorit Vihreä kirja julkaistu Ensimmäiset nuorisorikollisuutta ja nuorisotuomioistuinten lainkäyttöä koskevat tilastot |

9. Tietojen säilyttämisen[xliii] mittaaminen yleisesti saatavilla olevien sähköisten viestintäpalvelujen tai yleisten viestintäverkkojen yhteydessä | Luodaan menetelmät, joiden avulla direktiivissä[xliv] tarkoitetut tilastot voidaan sisällyttää säännölliseen tietojenkeruuseen ja Euroopan tilastojärjestelmään | KOM/JLS ja Eurostat, JLS-asiantuntijaryhmä ja ESS | 2007 | Tiedot kerätty ja sisällytetty Eurostatin tietokantaan laatuarvioinnin jälkeen |

10. Huumausainerikollisuuden[xlv] määrittäminen | Laaditaan yhteinen määritelmä ilmaisulle ’huumausainerikollisuus’ Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) laatimien selvitysten perusteella | KOM/JLS ja JLS-asiantuntijaryhmä, EMCDDA | 2007 | Komission ehdotus ’huumausainerikollisuuden’ määritelmäksi |

11. Kansalaisten asennoitumisen erityisilmiöihin mittaaminen | Kysymysten laatiminen veropetoksia, henkilöllisyyden varastamista, rikoksen uhrien suojelua koskevia Eurobarometri-selvityksiä varten | KOM/ JLS, PO COMM | Kevät 2006 | Osa Eurobarometri-selvityksestä julkaistu syksyllä 2006 |

12. Naisiin kohdistuvan väkivallan mittaaminen | Määritetään toimintapoliittiset tarpeet ja kehitetään yhteiset indikaattorit aiempien toimien perusteella sukupuolten tasa-arvon etenemissuunnitelman ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[xlvi] mukaisesti ja koordinoidusti asiaankuuluvien kansainvälisten järjestöjen kanssa. | KOM/ JLS, JLS-asiantuntijaryhmä, PO EMPL, Eurostat ja ESS | 2008 | Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvää tiedonkeruuta ja indikaattoreita koskeva EU:n yhteinen toimintakehys |

13. Perheväkivallan mittaaminen | Määritetään toimintapoliittiset tarpeet ja kehitetään yhteiset indikaattorit edellä esitetyn perusteella ottaen huomioon kaikenlainen perheväkivalta | KOM/JLS, EUCPN | 2008 | Perheväkivaltaa koskevat yhteiset indikaattorit |

14. Liiketoiminnassa rikoksen uhriksi joutumisen laajuuden ja rakenteen mittaaminen | Määritetään toimintapoliittiset tarpeet, kehitetään yhteiset indikaattorit ja tiedonkeruumenetelmä | KOM/JLS, JLS-asiantuntijaryhmä, Eurostat, ESS, mahdollisesti PO JRC | 2008 | Yhteiset indikaattorit, Tiedonkeruumenetelmä, tietojen kerääminen aloitettu |

15. Terrori-iskujen talousvaikutusten mittaaminen | Selvitetään mahdollisuudet päästä tavoitteeseen tulevaisuudessa perustettavan turvallisuustalouden asiantuntijoiden verkoston avulla[xlvii] | KOM/JLS, em. asiantuntijaverkosto | 2008 | Verkoston asiantuntijoiden raportti |

16. Ympäristörikollisuuden mittaaminen, ehkäiseminen ja torjunta | Määritetään toimintapoliittiset tarpeet, kehitetään yhteiset indikaattorit ja tiedonkeruumenetelmä | KOM/JLS, PO ENV, JLS-asiantuntijaryhmä, mahdollinen alaryhmä, Eurostat | 2007 | Alustava keskustelu JLS-asiantuntijaryhmässä, päätelmät tarpeesta perustaa alaryhmä suuntaviivojen laatimista varten |

6. TIEDOTTAMINEN

Tavoite | Ehdotetut toimet | Toimijat | Aikataulu | Tulos |

1. Rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevien yhteisön tilastojen julkistaminen yleiseen käyttöön | Julkistetaan tiedot ja indikaattorit Eurostatin yleisen tiedotuspolitiikan mukaisesti Eurostatin ja JLS:n Internet-sivuilla | KOM/Eurostat ja JLS | Kevät 2007 | Tiedot saatavilla Eurostatin Internet-sivuilla, indikaattorit nähtävillä Eurostatin ja JLS:n Internet-sivuilla |

2. Eri ryhmien, myös JLS-asiantuntijaryhmän ja Euroopan tilastojärjestelmän yhteydessä perustettujen ryhmien, pitäminen ajan tasalla | Luodaan CIRCA-verkkosivut | KOM/JLS ja Eurostat | 2006 | Circa-verkkosivut asianomaisten ryhmien käyttöön |

7. POLIITTISET SOPIMUKSET JA JATKOTOIMET

Tavoite | Ehdotetut toimet | Toimijat | Aikataulu | Tulos |

1. Yhdenmukaistettuja rikos- ja rikoslainkäyttötilastoja koskeva oikeusperusta | Määritetään rikos- ja rikoslainkäyttötilastoja koskevan yhteisön oikeudellisen välineen tarve ja laaditaan mahdollinen luonnos oikeusperustaksi | KOM/Eurostat ja JLS | 2007 2008 | Tarpeellisuutta koskevat päätelmät Mahdollinen luonnos yhteisön säädökseksi |

2. Toimintasuunnitelman toteuttamisen arviointi | a) Komissio päivittää toimintasuunnitelman vuosittain ja toteuttaa väliarvioinnin | KOM/JLS ja Eurostat | 2008 | Raportti sosiaalialan tilastoista vastaaville johtajille, järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan monialaiselle työryhmälle ja neuvostolle |

b) Jatkotoimet ja vaikutusten arviointi | KOM/JLS ja Eurostat | 2010 | Kertomus neuvostolle ja Euroopan parlamentille, toisen toimintasuunnitelman tarpeellisuutta koskevat päätelmät |

LIITE Loppuviitteet

.

[i] This framework is developed to cover information on all types of crime, organised or not, and terrorism.

[ii] The term criminal justice is used throughout this Communication to denote all measures within the judicial system that concerns crime, including the activities of the police forces, prosecutors, courts etc.

[iii] One example of previous experiences where the Commission, in coordination between DG JLS and Eurostat, has led the work in harmonising EU statistics in the area of Freedom, Justice and Security, and also of a step-wise approach, is the 2003 Action Plan on migration statistics (Com (2003) 179) and the proposal for a Regulation on Community Statistics on Migration and International Protection (COM (2005) 375).

[iv] The members of this expert group will represent the users of statistics on crime and criminal justice.

[v] The members of this group will represent the providers of statistics on crime and criminal justice.

[vi] The Prevention and Control of Organised Crime: A European Union Strategy for the Beginning of the New Millennium. OJ C 124 of 3.5.2000, p. 1.

[vii] Doc. 10925/03 CRIMORG 49 of 30 June 2003. Report on the measures and steps taken with regard to the implementation of the recommendations of the European Union Strategy for the Beginning of the New Millennium on Prevention and Control of Organised Crime.

[viii] Doc. 16302/03 CRIMORG 96 of 19 Dec 2003. Declaration of the Dublin Conference on Organised Crime.

[ix] The Hague Programme: Strengthening Freedom, Security and Justice in the European Union. OJ C 53 of 3.3.2005, p. 1.

[x] OJ C 198 of 12.8.2005, p.1.

[xi] See endnotes 23-25.

[xii] For example the following projects, funded under the AGIS programme (Framework programme on police and judicial cooperation in criminal matters, managed by DG JLS of the European Commission):

- The project JAI 2003/AGIS/051 "Developing an EU statistical apparatus for measuring organised crime, assessing its risk and evaluating organised crime policies", managed by Transcrime, Centro interdipartimentale di ricerca sulla criminalità transnazionale – Università di Trento;

- The project JAI 2003/AGIS/111 " Séminaire sur l'évaluation des performances de la justice pénale", arranged by the Ministry of Justice, Italy. The conference proceedings of the seminar held in October 2004, "Measuring Performance of Criminal Justice – Measuring Justice? Comparison of National Experiences" was published in a trilingual volume during spring 2006.

Many other projects that are relevant both generally, and for specific crime types, have been funded by the AGIS programme and the predecessors. Under the AGIS programme 2006, at least two studies that are important for developing statistics on crime and criminal justice, are foreseen to be funded.

[xiii] The Forum for the prevention of organised crime – hereafter called "the Forum" - was foreseen in the Commission Communication on crime prevention (COM (2000) 786 of 29.11.2000) which presented some orientations and proposals for further action. The Forum aims to bring together a wide range of interested stakeholders, such as national law-enforcement authorities, business and professional groups, academic researchers, non-governmental organisations and civil society as a whole to discuss new approaches in preventing organised crime, in an illustration of partnership at European level.

[xiv] One example is the European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia (EUMC) who has undertaken research and reporting that addresses some of the key concerns for improvement in criminal justice data collection. The EUMC publishes information on the statust of data collection on racist violence and crime in the EU Member States. These reports classify existing data collection mechanisms in the EU 25, and also provide information on trends in racist crime for those Member States for which dta is available. Given the absence of comprehensive official criminal justice data on racist violence and crime in many Member States, the EUMC has launched a pilot survey to look at ethnic minorities and immigrants' experience of criminal victimisation.

[xv] Council Regulation (EC) No 322/97 of 17 February 1997 on Community Statistics, OJ L 52 of 22.2.1997, p.1.

[xvi] 2003-7 Community Statistical Programme, as adopted by Decision No 2367/2002/EC of the European Parliament and of the Council of 16 December 2002. OJ L 358 of 31.12.2002, p.1.

[xvii] Adopted by the Statistical Programme Committee on 24 February 2005 and attached to the Commission Communication (COM(2005) 217 final) to the European Parliament and to the Council and Recommendation of the Commission of 25 May 2005 on the independence, integrity and accountability of the national and Community statistical authorities.

[xviii] The word "comparable" in this Communication relates not only to one of the requirements concerning the quality of Community statistics, but also to the possibility to use the statistics to compare for example the extent of a certain type of crime in one Member State to that of another, or to compare the number of police officers between Member States. The problem with using the national statistics as a base is that they are based on different definitions and the reporting and recording procedures differ. Police discretion differ between Member States, as do the point in time when a police reported crime is recorded in the statistical database (at the time when the crime is first reported to the police, after preliminary investigation only or after a more thorough investigation). Furthermore, the methods for counting crime

[xix] Commission decision of […] 2006 setting up a group of experts on the policy needs for data on crime and criminal justice (2006/…/EC).

[xx] Directorate-General for Justice, Freedom and Security within the European Commission, DG JLS

[xxi] Inter-Service Group within the European Commission, for the coordination between the different Directorate-Generals

[xxii] Member States will hereafter be referred to as MS throughout the action plan

[xxiii] See draft decision to set up the Expert Group on the policy needs for data on crime and criminal justice, in annex. The group is hereafter called the JLS expert group.

[xxiv] European Statistical System (ESS): the partnership comprising Eurostat, national statistical institutes and other statistical bodies responsible in each Member State for producing and disseminating European statistics.

[xxv] The European Union Monitoring Centre on Racism and Xenophobia, the future EU Agency for Fundamental Rights

[xxvi] The European Union Monitoring Centre on Drugs and Drug Addiction

[xxvii] The European Police College

[xxviii] Eurojust is the European Union's Judicial Cooperation Unit, a new European Union body established in 2002 to enhance the effectiveness of the competent authorities within Member States when they are dealing with the investigation and prosecution of serious cross-border and organised crime.

[xxix] Directorate General for Research.

[xxx] Project "Assessing Organised Crime: Testing the Feasibility of a Common European Approach in a Case Study of the Cigarette Black Market in the EU", coordinated by Petrus C. Van Duyne at Tilburg University and partly financed by the Sixth Framework Programme for Research.under the heading Research for Policy Support.

[xxxi] Project "Improving Knowledge on Organised Crime to develop a Common European Approach", coordinated by Ernesto Ugo Savona at Universita Cattolica del Sacro Cuore and partly financed by the Sixth Framework Programme for Research, under the heading Research for Policy Support.

[xxxii] The project "Proposal for Conducting an ICS-based European Survey of Crime and Safety in the 18 Member States of the European Union", coordinated by Robert Manchin at EU Gallup and partly funded by the Sixth Framework Programme for Research under the heading Research for Policy Support.

[xxxiii] One example of important contextual information is information relating to the number (and the characteristics) of cases which contain cross-border elements, other examples are if crimes include a racistic or xenophobic component, information about the method used to commit a crime, value of stolen goods etc.

[xxxiv] Important and obvious background information is age and gender. Other information that is generally important for EU policy purposes in the area of criminal justice is nationality and residence. Information like this would help to identify the needs for EU level measures.

[xxxv] Where relevant, disaggregated data at sub-national/regional level should be included.

[xxxvi] At present it is clear that it is desirable for policy needs to have information on the following:

- Criminal justice budget (excluding prison budget) including number of judges, prosecutors and defence lawyers, legal aid (and number of cases in which legal aid was provided by the state) and budget for training (on judicial cooperation and for interpreters and translators)

- Number of: - offences recorded/prosecuted and criminal convictions per year

-European Arrest Warrants issued and executed per year

- requests for extradition (granted and refused) per year

- letters rogatory sent/received/executed per country per year (EU only)

- requests for Mutual Legal Assistance, replies, timing for each kind of request (e.g.: hearing of witnesses, seizure etc)

- Joint Investigation Teams (including an indication of which Member States were involved and the costs incurred)

- qualified court and police station interpreters and translators and number of cases involved

- foreign (EU and third country) nationals in criminal proceedings in each Member State

- persons held in pre-trial detention and in prison

Average: - length of proceedings (by type of proceeding)

- length prison sentence handed down and served, by type of offence

- time spent in pre-trial detention by type of offence

[xxxvii] The police cooperation to be measured would for example measure the level and intensity of the cooperation as in the context of Schengen police cooperation and bilateral cooperation agreements. The statistics would be specified by region (inland or common border etc.) and when it concerns cross-border cooperation outline the number of cross border pursuit, of cross border surveillance, of cross-border assistance on request of joint patrols and of assistance for maintenance of public order at mass events.

[xxxviii] Contract No. DG JLS/D2/2005/04 on a Study to assess the scope of and collect available statistics on meta-data on five crime types and propose harmonised definitions and collection procedures for these types of crime for the EU Member States and the Acceding Countries. The contract was awarded, after a call for tender and subsequent evaluation procedure, to Transcrime, the Joint Research Centre on Transnational Crime, in Italy, in December 2005. The study will be reported during spring 2006.

[xxxix] According to Article 33 of the Directive 2005/60 of the European Parliament and of the Council of 26 October 2005 on the prevention of the use of the financial system for the purpose of money laundering and terrorist financing (OJ L 309 of 25.11.2005, p. 29), the Member States shall ensure that they maintain comprehensive statistics on at least "the number of suspicious transaction reports made to the FIU, the follow-up given to these reports and indicate on an annual basis the number of cases investigated, the number of persons prosecuted, the number of persons convicted for money laundering or terrorist financing offences and how much property has been frozen, seized or confiscated".

[xl] Council EU plan on best practices, standards and procedures for combating and preventing trafficking in human beings, OJ C 311 of 9.12.2005, p. 1

[xli] COM(2006)92 final. Communication from the Commission to the Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. A roadmap for equality between women and men 2006-2010. {SEC(2006) 275}.

[xlii] Taking into account the European Economic and Social Committee opinion SOC/202 Opinion of the Section for Employment, Social Affairs and Citizenship on The prevention of juvenile delinquency. Ways of dealing with juvenile delinquency and the role of the juvenile justice system in the European Union (own-initiative opinion). 28 February 2006.

[xliii] In accordance with article 10 of the Directive 2006/24/EC of the European Parliament and of the Council of 15 March 2006 on the retention of data generated or processed in connection with the provision of publicly available electronic communications services or of public communications networks and amending Directive 2002/58/EC. OJ L 105 of 13.4.2006, p. 54.

[xliv] Article 10: "Member States shall ensure that the Commission is provided on a yearly basis with statistics on the retention of data generated or processed in connection with the provision of publicly available electronic communications services or a public communications network. Such statistics shall include: - the cases in which information was provided to the competent authorities in accordance with applicable national law; - the time elapsed between the date on which the data were retained and the date on which the competent authority requested the transmission of the data; - the cases where requests for data could not be met."

[xlv] Action 25.1 of the EU Drugs Action Plan (2005-2008). OJ C 168 of 8.7.2005, p. 1.

[xlvi] SOC/218. Opinion of the European Economic and Social Committee on Domestic violence against women (own-initiative opinion). 16 March 2006.

[xlvii] A first preparatory meeting will be organised by JLS in the summer 2006. The expert group is planned to be established by Commission decision later during 2006.

Top