Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005XR0380

    Alueiden komitean päätöslauselma aiheista Euroopan Komission lainsäädäntö- ja työohjelma ja alueiden komitean painopisteet vuonna 2007

    EUVL C 57, 10.3.2007, p. 39–43 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUVL C 57, 10.3.2007, p. 9–9 (BG, RO)

    10.3.2007   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 57/39


    Alueiden komitean päätöslauselma aiheista Euroopan Komission lainsäädäntö- ja työohjelma ja alueiden komitean painopisteet vuonna 2007

    (2007/C 57/09)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission lainsäädäntö- ja työohjelman vuodeksi 2007 (KOM(2006) 629 lopullinen),

    ottaa huomioon strategiset tavoitteet vuosiksi 2005-2009 (KOM(2005) 12 lopullinen),

    ottaa huomioon alueiden komitean päätöslauselman ”Alueiden komitean poliittiset tavoitteet vuosina 2006-2008” (CdR 11/2006 final),

    ottaa huomioon komission tiedonannon ”Komission panos EU:n tulevaisuutta koskevaan pohdintaan — ’K-suunnitelma’: kansanvalta, kuunteleminen ja keskustelu” (KOM(2005) 494 lopullinen),

    ottaa huomioon tiedonannon ”Euroopan kansalaisten toimintasuunnitelma — EU:n tuloksenteko” (KOM(2006) 211 lopullinen,

    ottaa huomioon pöytäkirjan Euroopan komission ja alueiden komitean välisen yhteistyön muodoista (R/CdR 197/2005 pt 11),

    hyväksyi 6.-7. joulukuuta 2006 pitämässään 67. täysistunnossa (joulukuun 7. päivän kokouksessa) seuraavan päätöslauselman.

    Alueiden komitea

    kannattaa Romanian ja Bulgarian liittymistä EU:hun tammikuun 1. päivänä 2007 askeleena kohti Euroopan poliittista vakautta ja hyvinvointia.

    1.   Perustuslakiprosessin jatkaminen

    1.1

    aikoo tuoda esiin Roomassa 22. ja 23. maaliskuuta 2007 järjestettävän Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlan yhteydessä, että perustuslakiprosessia on jatkettava.

    1.2

    odottaa näin ollen institutionaalista ratkaisua, jossa säilytetään valtion- ja hallitusten päämiesten 29. lokakuuta 2004 allekirjoittamaan perustuslakisopimukseen kirjatut, alueiden komiteaa koskevat seikat etenkin Euroopan unionin alueellisen ulottuvuuden suhteen.

    1.3

    toistaa halunsa osallistua yhdessä Euroopan parlamentin, Euroopan komission, jäsenvaltioiden parlamenttien ja puheenjohtajamaa Saksan kanssa maaliskuussa 2007 annettavan Berliinin julistuksen valmisteluun ja vahvistaa sitoutuvansa tukemaan julistuksessa laajentunutta, kestävää, avointa ja kilpailukykyistä unionia.

    1.4

    on tietoinen kyseisen ratkaisevan vaiheen haasteista sekä velvollisuuksista, jotka koskevat myös paikallis- ja aluetason vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä. Komitea osallistuu K-suunnitelman (kansanvalta, kuunteleminen ja keskustelu) toteuttamiseen etenkin hallinnon hajauttamista koskevissa näkökohdissa tavoitteena edistää Euroopan alueilla ja kunnissa avointa ja suoraa kansalaisten kanssa käytävää vuoropuhelua Euroopan unionin tulevaisuudesta. Komitea painottaa alueiden komitean ja Euroopan komission vastavuoroisia sitoumuksia hajautettua viestintäpolitiikkaa käyttöön otettaessa.

    1.5

    uskoo, että perustuslakisopimuksen toteutumatta jäämisestä koituvien kustannusten analyysi on tärkeä edistettäessä keskustelua ja osoitettaessa kansalaisille sopimusluonnoksen etuja. Komitea on valmis osaltaan määrittelemään kyseiset kustannukset paikallis- ja alueviranomaisten näkökulmasta.

    2.   Eurooppalainen hallintotapa

    2.1

    kannattaa Euroopan komission uutta, Euroopan kansalaisia käsittelevää strategiaa, joka perustuu toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteisiin ja jonka tavoitteena on vakiinnuttaa yhteisömenetelmä edistämällä ”hankkeiden ja tulosten Eurooppaa”. Strategian avulla pyritään toteuttamaan täysimittaisesti avoimet ja tehokkaat yhtenäismarkkinat, vahvistamaan yhteisvastuullisuutta, toteuttamaan kestävän kehityksen strategia ja vahvistamaan turvallisuutta.

    2.2

    kehottaa painokkaasti Euroopan komissiota täyttämään ponnekkaasti roolinsa EU:n yhdentymisen keskeisenä voimatekijänä ja EU:n perussopimusten vaalijana. Komitea muistuttaa, että hallintotavan ja lainsäädännön parantamisen edellytyksenä on johdonmukainen, kauaskantoinen poliittinen näkemys, joka toteutuu konkreettisina poliittisina toimina.

    2.3

    on tyytyväinen komission sitoumukseen käydä säännöllistä vuoropuhelua nuorten kanssa. EU:n on kannustettava nuoria osallistumaan unionin tulevaisuuden muotoiluun. Kansalaisten Euroopan luominen ja nuorten integroiminen yhteiskuntaan ovat edelleen alueiden komitean painopisteitä.

    2.4

    kehottaa tukemaan eurooppalaisten alueellisten sopimusten käyttöönottoa, sillä niiden avulla voidaan ”kumppanuusperiaatteen” mukaisesti ja eri hallintotasojen järjestelmällisen yhteistyön ansiosta parantaa alueellista yhteenkuuluvuutta sekä alueellisesti tehokkaiden politiikkojen joustavuutta. Komitea vetoaa komissioon, että se sitoutuisi käynnistämään uudelleen kyseisen välineen testivaiheen.

    2.5

    kehottaa vahvistamaan alueiden komitean osallistumista kaikkiin yhteisön päätöksentekoprosessin vaiheisiin etenkin silloin, kun arvioidaan merkittävien yhteisön politiikkojen alueellisia ja paikallisia vaikutuksia. Komitea painottaa ratkaisevan tärkeää roolia, joka alue- ja paikallisyhteisöillä voi olla sekä siirrettäessä säädöksiä kansalliseen lainsäädäntöön että säädöksiä toteutettaessa, jos ne nivotaan asianmukaisesti mukaan säädösten valmisteluun.

    2.6

    korostaa uuden, eurooppalaisesta alueellisen yhteistyön yhtymästä (EAYY) annetun asetuksen tuomia mahdollisuuksia ja pitää sitä innovatiivisena oikeudellisena välineenä alueyhteistyön kehittämiseksi. Komitea odottaa voivansa osallistua välineen soveltamiseen ruohonjuuritasolla käynnistämällä konkreettisia aloitteita etenkin Euroopan komission kanssa tekemänsä yhteistyösopimuksen puitteissa.

    2.7

    katsoo, että ehdokasmaissa ja ehdokkuutta valmistelevissa maissa tulisi jatkuvalla seurannalla varmistaa EU:n normien ja periaatteiden asianmukainen soveltaminen. Komitea korostaa, että erityistä huomiota tulisi kiinnittää todelliseen hallinnon hajauttamiseen, kulttuurisen ja kielellisen monimuotoisuuden kunnioittamiseen sekä ajanmukaisen julkishallinnon luomiseen.

    3.   Talousarvion tarkistus

    3.1

    vahvistaa sitoumuksensa osallistua EU:n talousarviokehyksen tarkistukseen ja toteaa, että alueiden komitean työvaliokunta on perustanut tätä varten työryhmän.

    4.   Hyvinvointi

    4.1

    painottaa tarvetta Euroopan talouden ja eurooppalaisen yhteiskuntamallin jatkuvaan ajanmukaistamiseen kasvuun ja työllisyyteen tähtäävän uudistetun Lissabonin strategian avulla.

    4.2

    korostaa, että Lissabonin strategian (vuonna 2006 alueiden komiteassa käynnistetyn) seurannan tulokset osoittavat, että Lissabonin hallintosyklissä on kannustettava nykyistä näkyvämpää sitoutumista aikaansaannoksiin kaikilla asianomaisilla tasoilla sekä paikallis- ja alueviranomaisten nykyistä laajempaa osallistumista.

    4.3

    kehottaa näin ollen jäsenvaltioita ja Euroopan komissiota nivomaan paikallis- ja alueviranomaiset nykyistä paremmin mukaan toimiin, sillä Lissabonin strategia voi onnistua vain, jos kaikki sidosryhmät osallistuvat täysimittaisesti päätöksentekoon, toteutukseen ja seurantaan. Komitea kehottaa Eurooppa-neuvostoa, Euroopan komissiota ja jäsenvaltioita osallistumaan alueiden komiteassa vuonna 2007 käytävään aluevuoropuheluun, jossa tarkastellaan alueiden ja kuntien panosta kasvuun ja työllisyyteen tähtäävän strategian onnistuneeseen toteuttamiseen.

    4.4

    toistaa, että alue- ja paikallistasolla tarjottavien yleishyödyllisten palvelujen rooli on merkittävä pyrittäessä saavuttamaan Lissabonin strategian tavoitteet.

    4.5

    painottaa Lissabonin strategian seurannan tulosten yhteydessä koheesiopolitiikan suurta merkitystä rahoitettaessa Lissabonin strategiaan liittyviä toimia paikallis- ja aluetasolla. Rakennerahastojen avulla toteutettavan yhteisön koheesiopolitiikan vipuvaikutusta käsittelevän suuntaa-antavan lausunnon laatimisen puitteissa (lausunto esitetään AK:n täysistunnon hyväksyttäväksi helmikuussa 2007) tehty tutkimus osoittaa, että unionin koheesiopolitiikka on ominaispiirteidensä ansiosta (kumppanuus, täydentävyys, strateginen ohjelmasuunnittelu ja monivuotinen rahoitus) saanut aikaan monenlaisia merkittäviä vipuvaikutuksia paikallis- ja aluetasolla. Koheesiopolitiikka on erottuvaa, ja Euroopan kansalaiset mieltävät koheesiopolitiikan tuntuvasti osallistavaksi tekijäksi, joka auttaa konkreettisesti kohentamaan elämänlaatua.

    4.6

    on tyytyväinen suunniteltuun aloitteeseen ”Alueet talouden muutosten edistäjinä”, sillä sen avulla voidaan vaihtaa kokemuksia alueiden välillä, nivoa alueellinen yhteistyö keskeisiin alueellisiin kehitysohjelmiin sekä tiivistää Euroopan komission, jäsenvaltioiden, alueiden ja kuntien tekemää yhteistyötä. Komitea kehottaa komissiota kutsumaan paikallis- ja alueviranomaiset aktiivisesti mukaan aloitteen painopistealojen valintaprosessiin ja odottaa, että sitä pyydetään täysimittaisesti osallistumaan aloitteen kehittämiseen.

    4.7

    kannattaa Euroopan komission ehdottamaa eurooppalaisen yhteiskunnan kartoitusta sekä yhtenäismarkkinoita koskevaa katsausta, joihin alueiden komitea lisää panoksensa laatimalla suuntaa-antavan lausunnon. Komitea on tyytyväinen tavoitteeseen poistaa yhtenäismarkkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia haittaavia esteitä sekä varmistaa, että kansalaiset voivat tosiasiassa hyödyntää kyseisiä etuja. Komitea kuitenkin korostaa, että yhteisvastuullisuuden sekä sosiaalisen ja alueellisen yhteenkuuluvuuden on samalla säilyttävä unionin politiikan ytimessä.

    4.8

    on tyytyväinen Euroopan komission aikomukseen edistää eurooppalaista tutkimusaluetta ja korostaa, että eurooppalainen tutkimus- ja innovointipotentiaali riippuu Euroopan jokaisen alueen mahdollisuuksista ja erikoistumisesta. Komitea seuraa edelleen tiiviisti Euroopan teknologiainstituutin perustamista ja korostaa paikallis- ja alueviranomaisten ratkaisevaa roolia klusterien muodostamisessa, kun ne edistävät korkeakoulujen ja etenkin pienten ja keskisuurten yritysten yhteistyötä. Komitea toistaa, että yksi innovoivan Euroopan edellytyksistä on yhteisöpatentin käyttöönotto.

    4.9

    painottaa, että yleissivistävä ja ammatillinen koulutus sekä elinikäinen oppiminen ovat perusedellytyksiä maailmanlaajuistumisen haasteisiin vastaamiseksi. Etenkin on koulutettava pätevää työvoimaa, joka kykenee vastaamaan osaamisyhteiskunnassa jatkuvasti muuttuviin työmarkkinoiden vaatimuksiin. Komitea korostaa tarvetta tunnustaa paikallis- ja alueviranomaisten keskeinen toimivalta kyseisillä aloilla.

    4.10

    katsoo, että Eurooppa tarvitsee myös vahvaa yrityskulttuuria, ja kannustaa edelleen paikallis- ja alueviranomaisia edistämään koulutuksessa yrittäjyyttä arvokkaana uravaihtoehtona, jonka avulla voidaan antaa panos Euroopan hyvinvointiin. Komitea kehottaa Euroopan komissiota käynnistämään uudelleen nuorten yrittäjyyttä käsittelevän ohjelman.

    4.11

    toistaa, että on tärkeää edistää tieto- ja viestintätekniikkaa, jotta tuetaan alueellisesti ja sosiaalisesti tasa-arvoista tietoyhteiskuntaa, johon kaikki kansalaiset kuuluvat, ja jotta kansalaisille annetaan taidot, joita he tarvitsevat eläessään ja työskennellessään osaamisyhteiskunnassa. Komitea varmistaa edelleen toimissaan, että i2010-aloitteen yhteydessä painotetaan myös alueellista ja paikallista ulottuvuutta.

    4.12

    suhtautuu myönteisesti Euroopan komission ehdotukseen jatkaa Euroopan unionin tulevan meripolitiikan valmistelun yhteydessä sellaisen integroidun tarkastelutavan kehittämistä, jossa otetaan huomioon kaikki meriympäristöön vaikuttavat politiikan alat — myös eurooppalaisen kalastussektorin kestävyyden takaavat toimenpiteet — ja etenkin tiedonanto Euroopan unionin satamapolitiikasta. Komitea vahvistaa olevansa edelleen kiinnostunut osallistumaan kyseisen integroidun politiikan valmisteluun ja toteuttamiseen.

    4.13

    korostaa EU:n liikennepolitiikan väliarvioinnin merkitystä ja ilmaisee aikomuksensa tuoda esiin EU:n kyseisellä alalla jo tekemät sitoumukset niiden täysimääräistä toteuttamista silmällä pitäen sekä halunsa antaa panoksensa keskusteluun, jota käydään taajamaliikennettä, satamapolitiikkaa, lentoliikennettä ja Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskevista Euroopan komission aloitteista vuosina 2007-2013.

    4.14

    katsoo, että jo nyt on aloitettava seikkaperäiset pohdinnat korkeatasoisesta yhteisestä maatalouspolitiikasta sekä vahvistetun maaseudunkehittämispolitiikan roolista vuoden 2013 jälkeen. Komitea kehottaa käynnistämään uuden ohjelmakauden alettua vuonna 2007 kuulemisprosessin, jossa tarkastellaan kestävää kehitystä, kilpailukykyä ja innovointia ja johon paikallis- ja alueviranomaiset kutsutaan osallistumaan.

    4.15

    arvioi, että maaseudun kehittämispolitiikan ja aluepolitiikan koordinointi alue- ja paikallistasolla on erittäin tärkeää, jotta kyseisille politiikan aloille myönnettyjä määrärahoja voidaan hyödyntää optimaalisesti. Komitea muistuttaa, että se pitää tärkeänä paikallis- ja alueviranomaisten osallistumista kaikkiin maaseudun kehittämistä koskevien ohjelmien laadinta- ja toteutusvaiheisiin.

    4.16

    kehottaa komissiota käynnistämään avoimen keskustelun muuntogeenisten sekä tavanomaisten ja luonnonmukaisten viljelykasvien rinnakkaiselosta sekä paikallis- ja alueyhteisöjen tekemiä päätöksiä ja niiden toimivaltuuksia kunnioittaen edistämään tässä yhteydessä avoimia ratkaisuja, joissa otetaan huomioon kuluttajien ja viljelijöiden intressit, ympäristön- ja terveydensuojelu sekä tutkimustoiminnan ja kilpailukyvyn edistäminen.

    5.   Yhteisvastuullisuus

    5.1

    panee merkille, että yksi Euroopan unionin suurimmista haasteista tulevina vuosina on väestön ikääntyminen. Komitea korostaa, että ikääntyminen on otettava huomioon kaikilla politiikan aloilla, ja katsoo, että tarvitaan alueellisesti eriytettyjä lähestymistapoja, sillä ikääntymismallit ovat eri kokoisilla alueilla hyvin erilaisia.

    5.2

    on tyytyväinen Euroopan komission aloitteeseen kehittää — vastauksena väestönkehityksen kasvaviin paineisiin — taloudellisiin syihin perustuvaa maahanmuuttoa varten eurooppalainen kehys, jossa kiinnitetään erityistä huomiota ammattipätevyydeltään korkeatasoisiin maahanmuuttajiin EU:n ulkopuolisten maiden kehitystä vaarantamatta.

    5.3

    kehottaa komissiota antamaan tiedonannon, jossa kehitetään yhteisiä periaatteita joustoturvan käsitteen määrittelemiseksi ja valaisemiseksi, ja tutkimaan etenkin sitä, miten tässä lähestymistavassa voitaisiin yhdistää työmarkkinoiden joustavuus ja taitojen kehittäminen vahvaan sosiaaliturvaan sekä ottaa samalla huomioon eri jäsenvaltioiden ja alueiden ominaispiirteet.

    5.4

    kannattaa Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuotta 2007 sekä Euroopan komission aikomusta kartoittaa yhteiskunnallinen tilanne Euroopan unionissa ja tuoda tässä yhteydessä esiin etenkin saatavuutta ja yhdenvertaisia mahdollisuuksia koskevia kysymyksiä tarkoituksena luoda yhteinen näkemys eurooppalaisia odottavista yhteiskunnallisista haasteista. Komitea muistuttaa, että iästä, sukupuolesta, etnisestä alkuperästä, vammasta, sukupuolisesta suuntautuneisuudesta, uskonnosta tai vakaumuksesta johtuvan syrjinnän torjumiseen on suhtauduttava vakavasti.

    5.5

    suhtautuu myönteisesti taloudellista ja sosiaalista koheesiota käsittelevään neljänteen kertomukseen, jossa tarkastellaan taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen yhteenkuuluvuuden edistymistä sekä unionin ja jäsenvaltioiden politiikan sekä rakennerahastojen, koheesiorahaston, muiden rahoitusvälineiden ja Euroopan investointipankin koheesiopanosta. Komitea painottaa koheesiopolitiikan merkitystä yhteisön talousarvion tulevassa väliarvioinnissa.

    6.   Energia ja ilmastonmuutos

    6.1

    odottaa Euroopan energiapolitiikan strategisen tarkistuksen antavan uusia virikkeitä yhteiseen lähestymistapaan kilpailukykyä, energian toimitusvarmuutta ja ilmastonmuutoksen torjumista ajatellen. Energian tuontiriippuvuuden vähentämistä ja kaasun ja sähkön sisämarkkinoiden toteuttamista silmällä pitäen lähestymistavan on perustuttava innovointiin, uusien teknologioiden käyttöön, uudistuviin energialähteisiin ja energiatehokkuuteen. Näin ollen komitea kehottaa vahvistamaan Euroopan komission ja alue- ja paikallisyhteisöjen vuoropuhelua, sillä alue- ja paikallisyhteisöt osallistuvat täysimittaisesti uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja energiatehokkuutta edistävien hankkeiden toteuttamiseen.

    6.2

    toistaa tukevansa Euroopan komissiota sen pyrkimyksissä torjua ilmastonmuutos ja pitää välttämättömänä, että komissio edistää kunnianhimoisia tavoitteitaan vuoden 2012 jälkeistä aikaa käsittelevissä kansainvälisissä neuvotteluissa, joihin osallistuu sekä kasvihuonekaasuja eniten tuottavia maita että ilmastonmuutoksen toteutumiseen eniten vaikuttavia toimialoja. Komitea esittää vuonna 2007 ajatuksiaan vuoden 2012 jälkeisistä tavoitteista.

    6.3

    suhtautuu myönteisesti siihen, että Euroopan komissio on äskettäin painottanut mukautumista ilmastonmuutokseen, sillä tiettyjä ilmastonmuutoksen vaikutuksia ei voida enää välttää. Komitea korostaa, että yhteisön politiikkoja on tutkittava tällaisten muutosten näkökulmasta. Komitea pitää ensisijaisen tärkeänä, että vahvistetaan ilmastonmuutoksesta eri alueilla koituvien taloudellisten, ekologisten ja sosiaalisten vaikutusten tutkimista ja että kansalaisille tiedotetaan kyseisistä vaikutuksista ja niiden kustannuksista. Komitea kehottaa Euroopan komissiota edistämään asiaa koskevien hyvien käytänteiden vaihtoa, jotta paikallis- ja alueyhteisöt voivat kehittää mukautumismenetelmiä, jotka soveltuvat Euroopan alueiden ja kuntien eri tilanteisiin.

    7.   Vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuva alue

    7.1

    suosittelee, että hyväksytään yhteinen eurooppalainen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka, joka perustuu viiteen painopistealaan: jäsenvaltioiden ja unionin ulkopuolisten maiden yhteistyön lisääminen; ulkorajojen turvaaminen ja ihmiskaupan torjunta; yhdennettyjen ja tehokkaiden politiikkojen kehittäminen alaikäisten suojelemiseksi; palauttamispolitiikka; maahanmuuttajien kotouttaminen. Kyseisessä politiikassa on otettava huomioon paikallis- ja alueyhteisöjen velvollisuudet pantaessa täytäntöön Haagin ohjelman painopisteitä, kun ajatellaan etenkin kotouttamispolitiikkaa, jonka avulla pyritään edistämään työllisyyttä, oikeutta yleissivistävään ja ammatilliseen koulutukseen sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen saamiseen, osallistumista yhteiskunnalliseen, poliittiseen ja kulttuurielämään sekä mahdollisuuksia opetella vastaanottavan maan virallisia kieliä.

    7.2

    kannattaa Euroopan komission uutta aloitetta järjestää vuosittain konferenssi integroinnista kaupungeissa (Integrating Cities). Ensimmäisen konferenssi pidettiin Rotterdamissa lokakuussa 2006. Komitea vahvistaa olevansa valmis osallistumaan merkittävällä tavalla tuleviin konferensseihin alkaen Milanossa vuonna 2007 järjestettävästä konferenssista.

    7.3

    toivoo näin ollen, että se voisi osallistua — järjestelmällisen ja rakentavan institutionaalisen kumppanuuden luomista ajatellen — sekä maahanmuuttoa koskevaan kuulemisprosessiin, jonka Euroopan komissio käynnistää vuoden 2007 alussa, että komission heinäkuussa 2006 esittämään Haagin ohjelman täytäntöönpanon uuteen arviointimenetelmään.

    7.4

    suhtautuu myönteisesti Euroopan komission aloitteeseen julkaista vuonna 2007 käsikirja maahanmuutosta ja kotoutumisesta ja painottaa, että alueiden komitea voi jäsentensä välityksellä tarjota runsaasti tietoja ja parhaita käytänteitä kyseisellä aihealueella. Siksi se kehottaa Euroopan komissiota ottamaan alueiden komitea mahdollisimman tiiviisti mukaan käsikirjan laadintaan.

    7.5

    tähdentää, että maahanmuuttovirrat kohdistuvat erityisen tuntuvasti lukuisiin alueisiin ja kuntiin, joilta puuttuvat välineet käsitellä massamuuttoa tarjoamalla asianmukaista humanitaarista kohtelua. Siksi se esittää, että Euroopan rajavalvontavirastolla (Frontex) olisi yhä merkittävämpi rooli avun koordinoinnissa asianomaisille alueille.

    7.6

    muistuttaa, että maailmanlaajuisessa toimintaympäristössä on löydettävä turvallisuusvaatimusten ja yksilön perusoikeuksien ja perusvapauksien välinen asianmukainen tasapaino.

    8.   Laajentuminen

    8.1

    kehottaa komissiota arvioimaan EU:n laajentumiskykyä yhteistyössä muiden toimielinten, myös alueiden komitean, kanssa. Komitea panee merkille, että tulevista laajentumisista käydään parhaillaan julkista keskustelua, ja se on tyytyväinen tähän keskusteluun.

    8.2

    kannattaa EU:n laajentumista Kroatian, Turkin ja Länsi-Balkanin maiden osalta ja sitoutuu kehittämään EU:n sekä ehdokasmaiden ja ehdokkuutta valmistelevien maiden alue- ja paikallisviranomaisten välistä vuoropuhelua. Komitea uskoo, että riippumatta Turkin tulevasta asemasta Euroopan unionissa on unionin intressien mukaista kannustaa Turkkia jatkamaan uudistuksia. Komitea aikoo jatkaa suoraa yhteydenpitoa Turkin paikallis- ja alueviranomaisten kanssa tavoitteena perustaa mahdollisimman pian yhteinen neuvoa-antava sekakomitea.

    9.   Voimakas ja johdonmukainen ääni kansainvälisillä foorumeilla

    9.1

    aikoo osaltaan vaikuttaa demokratian vakiintumiseen naapurimaissa ja Länsi-Balkanilla osallistumalla alue- ja paikallisvaalien tarkkailuun ja kehittämällä tätä varten yhteisön ja Euroopan tasolla toimielinten välistä asianmukaista yhteistyötä.

    9.2

    kannustaa voimakkaasti alueellisen ”Euromed — Barcelona + 10” -konferenssin järjestämistä ja muistuttaa Euroopan unionin ja Välimeren alueen kolmansien maiden alue- ja paikallisyhteisöjen institutionaalisen vuoropuhelun merkityksestä edistettäessä hyvien käytänteiden vaihtoa asioissa, jotka liittyvät alueelliseen kumppanuuteen, hajautettuun yhteistyöhön, hallinnonhajauttamisprosessiin sekä hyvään hallintotapaan EU:n ja Välimeren alueella. Tätä varten komitea kehottaa luomaan EU:n ja Välimeren alueen kolmansien maiden alue- ja paikallisyhteisöjen välisen vuoropuhelufoorumin.

    9.3

    korostaa tarvetta ylläpitää rakentavia paikallis- ja aluetason suhteita naapurimaihin etenkin Euroopan unionin uudella itärajalla.

    9.4

    painottaa, että suhteita Venäjään tulisi kehittää ja vahvistaa luomalla strategisia kumppanuuksia uudessa pohjoisen ulottuvuuden politiikan kehyksessä.

    9.5

    painottaa hyvän hallintotavan merkitystä toimittaessa kehitysyhteistyöpolitiikkaa koskevan eurooppalaisen konsensuksen edellyttämällä tavalla ja arvioi, että toissijaisuusperiaatteen soveltaminen hajautetun yhteistyön puitteissa on hyvän hallintotavan ja unionin kehitysyhteistyöpolitiikan avaintekijä.

    9.6

    antaa puheenjohtajalleen tehtäväksi lähettää käsillä oleva päätöslauselma Euroopan komissiolle, Euroopan parlamentille, neuvostolle sekä vuoden 2007 Euroopan unionin puheenjohtajamaille Saksalle ja Portugalille.

    Bryssel 7. joulukuuta 2006.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Michel DELEBARRE


    Top