Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005TA1228(09)

    Kertomus Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2004 sekä keskuksen vastaukset

    EUVL C 332, 28.12.2005, p. 60–67 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    28.12.2005   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 332/60


    KERTOMUS

    Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2004 sekä keskuksen vastaukset

    (2005/C 332/09)

    SISÄLLYS

    1—2

    JOHDANTO

    3—6

    TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSKERTOMUS

    7—11

    HUOMAUTUKSET

    Taulukot 1—4

    Keskuksen vastaukset

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus (jäljempänä ’keskus’) perustettiin neuvoston asetuksella (ETY) N:o 337/75 (1). Keskuksen pääasiallisena tehtävänä on edistää ammatillisen koulutuksen kehittämistä yhteisössä. Keskuksen on tätä tarkoitusta varten koottava ja jaettava ammatillisen koulutuksen järjestelmiin liittyvää aineistoa. Taulukossa 1 esitetään yhteenveto keskuksen toimivaltuuksista ja tehtävistä keskuksen toimittamien tietojen perusteella.

    2.

    Keskuksen laatimasta varainhoitovuotta 2004 koskevasta tilinpäätöksestä esitetään yhteenveto taulukoissa 2, 3 ja 4.

    TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSKERTOMUS

    3.

    Tämä kertomus annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (2) 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti; tilintarkastustuomioistuin laati kertomuksen tarkastettuaan keskuksen tilit EY:n perustamissopimuksen 248 artiklan mukaisesti.

    4.

    Neuvoston asetuksen (EY) N:o 337/75 12 a artiklan mukaisesti keskuksen johtaja laati keskuksen tilinpäätöksen 31. joulukuuta 2004 (3) päättyneeltä varainhoitovuodelta. Tilinpäätös toimitettiin tilintarkastustuomioistuimelle, jonka on annettava kertomus tilien luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    5.

    Tilintarkastustuomioistuin on toimittanut tarkastuksensa tarkastusperiaatteidensa ja -standardiensa mukaisesti. Ne perustuvat kansainvälisiin tarkastusstandardeihin, jotka on mukautettu yhteisöjen toimintaympäristöön. Tarkastus suunniteltiin ja toimitettiin pitäen tavoitteena sitä, että voidaan saada kohtuullinen varmuus tilien luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    6.

    Tilintarkastustuomioistuin sai tarkastuksen avulla riittävän perustan alla olevaa lausumaa varten.

    Tilien luotettavuusKeskuksen tilit 31. joulukuuta 2004 päättyneeltä varainhoitovuodelta ovat kaikilta olennaisilta osiltaan luotettavat.Tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuusKeskuksen tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kohdassa kymmenen kuvattuja seikkoja lukuun ottamatta kaiken kaikkiaan lailliset ja asianmukaiset.

    HUOMAUTUKSET

    7.

    Keskuksen varainhoitoasetuksessa säädetään, että talousarviossa on tehtävä ero maksusitoumusmäärärahojen ja maksumäärärahojen välillä; varainhoitovuotta 2004 varten julkaistussa talousarviossa tätä eroa ei tehty. Keskus kuitenkin hallinnoi kyseisenä varainhoitovuonna toimintamäärärahojaan jaksotettuihin määrärahoihin sovellettavien sääntöjen mukaisesti. Tämän lähestymistavan avulla keskus pystyi pienentämään seuraavalle varainhoitovuodelle tekemiensä määrärahasiirtojen volyymia ja antamaan asianmukaisemman kuvan omaisuustilanteestaan. Keskuksen on tulevina varainhoitovuosina mukautettava talousarviotaan siten, että sen hallinnoimien määrärahojen luonne otetaan huomioon.

    8.

    Keskuksella on tiloissaan henkilöstöruokala. Ruokalan ostot ja myynnit on kirjattu erilliseen kirjanpitoon (4). Varainhoitoasetuksessa säädetyt tarkastukset eivät kata tätä kirjanpitoa eikä sitä oteta huomioon keskuksen tilinpäätöksessä. Keskuksen olisi ryhdyttävä toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi.

    9.

    Varainhoitovuoden 2003 tulostilistä kävi ilmi 993 310 euron tappio. Keskuksen varanhoitoasetuksen säännösten mukaisesti tulos olisi pitänyt ottaa varainhoitovuoden 2004 lisätalousarvioon (5).

    10.

    Keskus asetti erään rinnakkaisen puitesopimuksen yhteydessä etusijalle palveluntarjoajan, jonka tarjous (150 000 euroa) ei ollut tarjouspyyntöasiakirjoissa määriteltyjen ehtojen mukainen (6). Toiselle sijalle tulleen palveluntarjoajan tarjous oli määrältään 94 500 euroa, joten keskukselle aiheutui valinnasta 55 500 euroa eli yli 50 prosenttia enemmän kuluja. Yleisesti ottaen huomattava määrä sopimuksia, joita keskus teki konsulttien kanssa toimintaohjelmiensa puitteissa, perustui neuvottelumenettelyihin. Useiden tilintarkastustuomioistuimen tutkimien menettelyiden yhteydessä kilpailusääntöjä ei aina ollut sovellettu tarkasti.

    11.

    Palvelukseen ottamista koskevien asiakirjojen tarkastuksessa ilmeni, että menetelmiä oli sovellettu epäjohdonmukaisesti ja että valinnassa ei aina edellytetty samoja asiakirjoja. Epäjohdonmukaisuudet voitaisiin välttää hyväksymällä sovellettavia menettelyjä koskeva opas, jolla varmistettaisiin palvelukseen ottamisen avoimuus. Keskuksen toimihenkilöiden henkilöstökansioiden tarkastus osoitti, että henkilöstön taloudellisia etuuksia ei valvottu järjestelmällisesti. Valvonnan ansiosta vältyttäisiin maksamasta henkilöstölle aiheettomasti etuuksia (perhe- ja muita lisiä) siinä tapauksessa, että etuuden saamiselle ei ole enää perusteita.

    Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 5. lokakuuta ja 7. joulukuuta 2005 pitämissään kokouksissa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Hubert WEBER

    presidentti


    (1)  EYVL L 39, 13.2.1975, s. 1.

    (2)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (3)  Tilinpäätös laadittiin 12. syyskuuta 2005 ja tilintarkastustuomioistuin vastaanotti sen 13. syyskuuta 2005.

    (4)  Varainhoitovuonna 2004 ruokalan tulot olivat 137 000 euroa ja menot 133 500 euroa.

    (5)  Keskuksen varainhoitoasetuksen 35 artikla.

    (6)  Sopimus 2004-FWC14/RP/D/CMC/VCPOD/013/04).


    Taulukko 1

    Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus (Thessaloniki)

    Perustamissopimuksen mukainen yhteisön toimivaltuuksien ala

    Keskuksen toimivaltuudet sellaisina kuin ne on määritelty 10 päivänä helmikuuta 1975 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 337/75 2 ja 3 artiklassa

    Hallinto

    Keskuksen käyttöön asetetut resurssit

    (vuoden 2003 tiedot)

    Vuonna 2004 toimitetut tuotteet ja palvelut

    (vuoden 2003 tiedot)

    Yhteisö toteuttaa ammatillista koulutusta koskevaa politiikkaa, joka tukee ja täydentää jäsenvaltioiden toimia ammatillisen koulutuksen sisällön ja järjestämisen osalta.

    Toiminnalla pyritään:

    helpottamaan teollisiin muutoksiin mukautumista erityisesti ammatillisella koulutuksella ja uudelleenkoulutuksella

    parantamaan valmentavaa ammatillista koulutusta ja jatkokoulutusta ammattiin pääsyn ja palaamisen helpottamiseksi työmarkkinoilla

    helpottamaan pääsyä ammatilliseen koulutukseen ja edistämään ammattiin koulutettavien ja ammattia opiskelevien, erityisesti nuorison, liikkuvuutta

    kannustamaan koulutuslaitosten tai ammatillisten koulutuslaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä ammatillista koulutusta koskevissa asioissa

    kehittämään tietojen ja kokemusten vaihtoa jäsenvaltioiden ammatillisten koulutusjärjestelmien yhteisissä kysymyksissä.

    (otteet perustamissopimuksen 150 artiklasta)

    Keskuksen tehtävä

    Cedefop on Euroopan unionin ammatillisen koulutuksen ja opetuksen keskus, joka toimittaa poliittisille päätöksentekijöille, tutkijoille ja käytännössä alalla toimiville henkilöille tietoja, joiden tarkoituksena on edistää selkeämmän käsityksen saamista alalla tapahtuvasta kehityksestä, jotta he voisivat tehdä päätöksiä, jotka tukevat aiempaa paremmin vastaisuudessa toteutettavia toimia.

    Cedefop avustaa Euroopan komissiota ammatillisen koulutuksen ja opetuksen edistämisessä ja kehittämisessä yhteisössä.

    Tehtävät

    Koota valikoitua aineistoa ja analysoida tietoja

    myötävaikuttaa tutkimuksen kehittämiseen ja yhteensovittamiseen

    varmistaa hyödyllisen aineiston ja tiedon levittäminen

    edistää ja tukea aloitteita, jotka edistävät yhteisen lähestymistavan löytämistä ammatillisen koulutuksen kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä

    olla lähtökohdiltaan erilaisen suuren yleisön kohtaamispaikkana.

    1.

    Hallintoneuvosto

    Jokaisella jäsenvaltiolla on:

    yksi edustaja

    yksi työnantajajärjestöjen edustaja

    yksi työntekijäjärjestöjen edustaja.

    Kolme komissiota edustavaa jäsentä ja assosioituneiden maiden (Norja ja Islanti) tarkkailijoita.

    2.

    Johtaja

    Komissio nimittää johtajan hallintoneuvoston esittämän ehdokaslistan perusteella. Johtaja panee täytäntöön hallintoneuvoston päätökset ja vastaa keskuksen päivittäisestä hallinnosta.

    3.

    Sisäinen valvonta

    Komission sisäisen valvonnan yksikkö

    4.

    Ulkoinen valvonta

    Tilintarkastustuomioistuin

    5.

    Vastuuvapaus

    Parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

    Talousarvio:

    16,6 miljoonaa euroa (14,7 miljoonaa euroa),

    josta yhteisön tukea: 97 % (99 %)

    Henkilöstön määrä 31. joulukuuta 2004:

    henkilöstötaulukossa 88 (83) virkaa, joista täytettyjä: 81 (79)

    + 56 (46) muuta tointa (ylimääräisten toimihenkilöiden sopimukset, komennuksella olevat kansalliset asiantuntijat, paikallinen henkilöstö ja tilapäistyöntekijät)

    Yhteensä: 137 (125) henkilöstön jäsentä,

    joiden osalta tehtävät jakautuvat seuraavasti:

    operatiiviset tehtävät: 74 (66)

    hallinnolliset tehtävät: 40 (38)

    sekalaiset tehtävät: 23 (21)

    Konferenssit ja seminaarit: 90 (72)

    Tutkimukset: 55 (65)

    Hankkeet: 38 (23)

    Osallistumiset:

    Kööpenhaminan prosessi, E-learning-ohjelma, Leonardo da Vinci -ohjelma, työmarkkinaosapuolten yhteistoimet

    Julkaisut:

    62 (28) julkaisua,

    3 Cedefop-tiedotetta,

    3 numeroa Euroopan ammatillisen koulutuksen lehteä

    Asiakirjojen levittäminen:

    10 293(10 244) asiakirjaa lähetetty pyynnöstä, 2 034(2 346) sähköisen tiedotteen tilausta, 8 460(8 523) Cedefop-tiedotteen tilausta

    Elektroninen koulutuskylä — Internet-sivuston ylläpito ja kehittäminen. Elektronisen koulutuskylän toiminnassa on mukana 53 000 rekisteröitynyttä henkilöä ja virtuaalisia yhteisöjä, joihin kuuluu yhteensä 8 000 osallistujaa.

    Opintomatkaohjelman osallistujamäärä: 730 (773)

    Lähde: Keskuksen toimittamat tiedot.


    Taulukko 2

    Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus — Talousarvion toteuttaminen varainhoitovuonna 2004

    (1000 euroa)

    Tulot

    Menot

    Tulojen alkuperä

    Varainhoitovuoden lopulliseen talousarvioon kirjatut tulot

    Saadut tulot

    Määrärahojen kohdentaminen

    Varainhoitovuoden määrärahat

    Edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt määrärahat

    kirjatut

    sidotut

    maksetut

    siirretyt

    peruuntuneet

    käytettävissä olevat

    sidotut

    maksetut

    siirretyt

    peruuntuneet

    Komission tuki

    15 800 (1)

    13 700

    I osasto

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Muut tulot

    72

    42

    Henkilöstö (jaksottamattomat määrärahat)

    9 243

    9 045

    8 579

    466

    197

    443

    0

    393

    0

    50

    Käyttötarkoitukseensa sidotut tulot — Phare

    315

    277

    II osasto

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Käyttötarkoitukseensa sidotut tulot — Euroopan unionin ulkopuoliset maat

    359

    359

    Hallinto (jaksottamattomat määrärahat)

    1 395

    1 310

    768

    542

    85

    358

    0

    352

    0

    6

    Muut käyttötarkoitukseensa sidotut tulot

    0

    88

    III osasto

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Toiminta (jaksotetut määrärahat)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    — MSM

    5 234

    5 234

     

     

     

    — MM

    3 062

    2 508

    554

    3 138

    2 702

    436

     

     

     

    Käyttötarkoitukseensa sidotut tulot

    724

    724

    415

    309

    0

    382

    382

    319

    63

     

    16 546

    14 466

    MSM yhteensä

    16 596

    16 313

    282

    1 183

    382

    56

    MM yhteensä

    14 424

    12 270

    1 317

    836

    4 321

    3 766

    63

    492

    Jaksottamattomat määrärahat: maksusitoumusmäärärahoja on saman verran kuin maksumäärärahoja.

    Jaksotetut määrärahat: maksusitoumusmäärärahoja voi olla eri määrä kuin maksumäärärahoja.

    MSM: maksusitoumusmäärärahat jaksotettujen määrärahojen järjestelmässä.

    MM: maksumäärärahat jaksotettujen määrärahojen järjestelmässä.

    Lähde: Keskukselta saadut tiedot. Taulukoissa annetaan yhteenveto keskuksen tilinpäätöksessä esitetyistä tiedoista.


    Taulukko 3

    Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus — Tulostili varainhoitovuosilta 2004 ja 2003

    (1000 euroa)

     

    2004

    2003

    Tulot

    Komission tuki

    13 700

    14 500

    Käyttötarkoitukseensa sidotut tulot

    724

    792

    Muut tulot

    42

    3

    Tulot yhteensä (a)

    14 466

    15 295

    Varainhoitovuoden talousarviomenot

    Henkilöstö — talousarvion I osasto

    Maksut

    8 579

    7 554

    Siirretyt määrärahat

    466

    443

    Hallinto — talousarvion II osasto

    Maksut

    768

    778

    Siirretyt määrärahat

    542

    358

    Toiminta — talousarvion III osasto (lukuun ottamatta käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja)

    Varainhoitovuoden maksumäärärahoihin liittyvät maksut

    2 508

    2 381

    Maksattamatta oleviin maksusitoumuksiin liittyvät maksut 31.12.2003

    2 702

     

    Siirretyt määrärahat

     

    3 138

    Käyttötarkoitukseensa sidotut tulot (Phare + kolmannet maat)

    Maksut

    415

    546

    Siirretyt määrärahat

    309

    246

    Menot yhteensä (b)

    16 289

    15 444

    Varainhoitovuoden tulos (a – b)

    –1 823

    – 149

    Edelliseltä varainhoitovuodelta siirretty saldo

    – 993

    – 545

    Edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt, peruuntuneet määrärahat (jaksottamattomat määrärahat, I ja II osasto)

    56

    399

    Edelliseltä varainhoitovuodelta tehdyn, III osastoa koskevan siirron neutralisointi siirryttäessä jaksotettujen määrärahojen järjestelmään

    3 138

    Uudelleen käytettäväksi tarkoitetut edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt määrärahat, joita ei käytetty uudelleen

    1

    10

    Palautukset komissiolle

    0

    – 716

    Kurssierot

    –4

    8

    Varainhoitovuoden saldo

    375

    – 993

    Lähde: Keskukselta saadut tiedot. Taulukoissa annetaan yhteenveto keskuksen tilinpäätöksessä esitetyistä tiedoista.


    Taulukko 4

    Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus — Tase 31. joulukuuta 2004 ja 31. joulukuuta 2003

    (1000 euroa)

    Vastaavaa

    2004

    2003

    Vastattavaa

    2004

    2003

    Käyttöomaisuus

     

     

    Pysyvä pääoma

     

     

    Aineettomat hyödykkeet

    183

    14

    Oma pääoma

    5 702

    5 704

    Rakennukset

    5 059

    5 179

    Varainhoitovuoden saldo

    375

    – 993

    Koneet ja kalusto

    455

    471

    Yhteensä

    6 077

    4 711

    Rahoitusomaisuusarvopaperit, vakuudet

    5

    5

    Lyhytaikaiset velat

     

     

    Yhteensä

    5 702

    5 669

    Käyttötarkoitukseensa sidotut tulot, joita ei ole saatu

    315

    Varasto

     

     

    Siirretyt määrärahat (I, II ja III osasto)

    1 008

    3 939

    Toimistotarvikkeet

    35

    Siirretyt määrärahat (käyttötarkoitukseensa sidotut tulot)

    372

    382

    Yhteensä

    35

    Muut velat

    89

    86

    Pitkäaikaiset saamiset

     

     

    Alv/muut verot

    91

    90

    Lainat henkilöstölle

    3

    EU:lle palautettavat pankkikorot

    148

    64

    Yhteensä

    3

    Yhteensä

    1 708

    4 876

    Lyhytaikaiset saamiset

     

     

    Väliaikaistilit

     

     

    Komissio

    315

    Uudelleen käytettävissä olevat varat

    157

    Muut ennakot

    26

    37

    Yhteensä

    157

    Alv-saamiset

    34

    34

     

     

     

    Muut saamiset

    74

    81

     

     

     

    Yhteensä

    134

    467

     

     

     

    Rahat ja pankkisaamiset

     

     

     

     

     

    Pankkitilit

    1 905

    3 532

     

     

     

    Kassa

    3

    5

     

     

     

    Ennakkomaksujärjestelmä

    41

    33

     

     

     

    Yhteensä

    1 949

    3 570

     

     

     

    Yhteensä

    7 785

    9 744

    Yhteensä

    7 785

    9 744

    Lähde: Keskukselta saadut tiedot. Taulukoissa annetaan yhteenveto keskuksen tilinpäätöksessä esitetyistä tiedoista.


    (1)  Kyseinen Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistu määrä vastaa komission talousarviossa keskukselle varattujen maksusitoumusmäärärahojen määrää. Keskus on halunnut sisällyttää julkaisemaansa tilinpäätökseen kyseisen määrän sijasta sitä vastaavien maksumäärärahojen määrän (13 700 000 euroa).

    Jaksottamattomat määrärahat: maksusitoumusmäärärahoja on saman verran kuin maksumäärärahoja.

    Jaksotetut määrärahat: maksusitoumusmäärärahoja voi olla eri määrä kuin maksumäärärahoja.

    MSM: maksusitoumusmäärärahat jaksotettujen määrärahojen järjestelmässä.

    MM: maksumäärärahat jaksotettujen määrärahojen järjestelmässä.

    Lähde: Keskukselta saadut tiedot. Taulukoissa annetaan yhteenveto keskuksen tilinpäätöksessä esitetyistä tiedoista.


    CEDEFOPIN VASTAUKSET

    7.

    Cedefop ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin talousarvion esittämiseksi tulevaisuudessa asianmukaisesti.

    8.

    Ruokalan tilien osalta juoksevat menot ja tulot on kirjattu erikseen. Ne viedään kassakirjaan, joka tarkistetaan, erityisesti kreikkalaisten veroviranomaisten toimesta alv:n osalta. Kehittämiskeskus on kuitenkin ottanut huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautuksen ja tutkii olemassa olevia mahdollisuuksia esim. ennakkomaksutilien käyttämistä tilanteen korjaamiseksi.

    9.

    Cedefop ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin vastaavien tilanteiden toistumisen ehkäisemiseksi tulevaisuudessa.

    10.

    Arviointikomitean lähtökohtana oli arvioida pääasiassa pyydetyn palvelun päivittäisiä kustannuksia eikä kokonaiskustannuksia, mikä aiheutti tilintarkastustuomioistuimen mainitseman tilanteen. Cedefop laatii ohjeet arviointikomiteoiden jäsenille varmistaakseen sen, että he ottavat huomioon tarjouskilpailujen kaikki osa-alueet, jolloin heidän toimintansa avoimuus lisääntyy. Neuvottelumenettelyjen kohdalla Cedefop ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen kommentit. Keskus on jo laatinut toimintasuunnitelman, jonka avulla pyritään korjaamaan havaitut puutteet. Uusi johtaja aloitti tehtävissään 16. lokakuuta 2005. Sen jälkeen ei ole aloitettu neuvottelumenettelyjä alle kolmen ehdokkaan kanssa ja tarjouskilpailumenettelyiden asianmukaisuuteen on kiinnitetty erittäin suurta huomiota.

    11.

    Tavoitteena on vuoden 2005 aikana laatia palvelukseen ottamista koskevien menettelyjen käsikirja. Vuodesta 2005 alkaen Cedefopin henkilöstön etuuksien saamisoikeutta valvotaan määräajoin.


    Top