Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005PC0705

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus säännöistä, jotka koskevat yritysten, tutkimuskeskusten ja korkeakoulujen osallistumista seitsemännen puiteohjelman toimiin sekä tutkimustulosten levittämistä (2007–2013)

    /* KOM/2005/0705 lopull. - COD 2005/0277 */

    52005PC0705

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja Neuvoston asetus säännöistä, jotka koskevat yritysten, tutkimuskeskusten ja korkeakoulujen osallistumista seitsemännen puiteohjelman toimiin sekä tutkimustulosten levittämistä (2007–2013) /* KOM/2005/0705 lopull. - COD 2005/0277 */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel 23.12.2005

    KOM(2005) 705 lopullinen

    2005/0277 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    säännöistä, jotka koskevat yritysten, tutkimuskeskusten ja korkeakoulujen osallistumista seitsemännen puiteohjelman toimiin sekä tutkimustulosten levittämistä (2007–2013)

    (komission esittämä)

    PERUSTELUT

    1. EHDOTUKSEN TAUSTA

    Komissio antoi 6. huhtikuuta 2005 ehdotuksen seitsemänneksi puiteohjelmaksi. Ehdotuksen liitteenä oli komission yksiköiden valmisteluasiakirja, jossa tarkasteltiin puiteohjelman yksinkertaistamista (”Simplification in the 7th Framework Programme”). Asiakirjassa tähdennettiin yksinkertaistamisen merkitystä ”kriittisenä menestystekijänä” ja määritettiin kymmenen päätoimenpidettä, jotka olisi toteutettava.

    Komission nyt ehdottamat seitsemännen puiteohjelman osallistumissäännöt ovat väline, jonka avulla voidaan toteuttaa monia yksinkertaistamiseen liittyviä osatekijöitä. Ne rakentuvat kuudennessa puiteohjelmassa vahvistetuille periaatteille.

    2. OIKEUSPERUSTA

    Ehdotettavan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen oikeusperustana on Euroopan yhteisön perustamissopimuksen XVIII osaston 167 artikla. Sen mukaan monivuotisen tutkimuspuiteohjelman panemiseksi täytäntöön vahvistetaan yritysten, tutkimuskeskusten ja korkeakoulujen osallistumista sekä tutkimustulosten levittämistä koskevat säännöt. Näissä säännöissä määritellään puiteohjelmaan osallistuvien oikeussubjektien oikeudet ja velvollisuudet. Lisäksi niissä vahvistetaan periaatteet, joiden mukaisesti osallistumisen tuloksena saatavia tuloksia on käytettävä ja levitettävä. Seitsemännen puiteohjelman täytäntöönpanossa noudatetaan säännöksiä ja määräyksiä, jotka on vahvistettu varainhoitoasetuksessa ja sen soveltamissäännöissä sekä valtiontukea (erityisesti tutkimus- ja kehittämistyöhön myönnettävää valtiontukea) koskevissa säännöissä.

    3. KUULEMISET

    Sidosryhmät, jäsenvaltiot ja assosioituneet maat ovat voineet esittää näkökantojaan seitsemännen puiteohjelman osallistumissääntöihin mahdollisesti tehtävistä muutoksista seminaareissa sekä erityisen verkkosivuston kautta. Lisäksi on kuultu varta vasten muodostettua pienten toimijoiden palauteryhmää (Sounding Board). Näin on haluttu varmistaa, ettei muutoksista aiheudu haittoja pienille osallistujille.

    4. SISÄLTÖ

    Nyt annettava ehdotus sisältää (loppusäännösten lisäksi) neljä lukua: Johdantosäännökset (jotka sisältävät kohdetta, määritelmiä ja luottamuksellisuutta koskevat artiklat); Osallistuminen (jossa säädetään vähimmäisehdoista ja menettelyistä, mukaan luettuina osallistujien vähimmäismäärä ja sijoittautumispaikka, ehdotusten jättäminen ja arviointi, toteutus ja avustussopimukset, hankkeiden ja ohjelmien seuranta, sekä yhteisön rahoitustuesta, johon liittyvät säännökset koskevat mm. rahoituskelpoisuutta ja avustusmuotoja, korvausosuuksia, maksuja, rahoituksen jakamista, takaisinperintää sekä takuita); Levittäminen ja käyttö sekä käyttöoikeudet (omistus, suoja, julkaiseminen, levittäminen ja käyttö sekä tausta-aineistoa ja tulosaineistoa koskevat käyttöoikeudet) sekä Euroopan investointipankki.

    Osallistujien vähimmäismäärä ja osallistujien sijoittautumispaikkaa koskevat ehdot määritetään toimityypin mukaan. Assosioituneisiin maihin sijoittautuneet oikeussubjektit voivat osallistua samoin edellytyksin kuin jäsenvaltioihin sijoittautuneet oikeussubjektit.

    Osallistumissäännöissä määritetään ehdotuspyyntöjen julkaisemisessa sovellettavat menettelyt, ehdotuspyyntöjä koskevat poikkeukset sekä ehdotusten jättämistä, arviointia ja valintaa sekä avustuksen myöntämistä koskevat menettelyt. Lisäksi niissä määritetään menettelyt, joita sovelletaan nimettäessä ulkopuolisia asiantuntijoita. Komissio laatii vielä jatkossa ehdotusten jättämistä, arviointia, valintaa ja avustuksen myöntämistä koskevat yksityiskohtaisemmat sisäiset säännöt. Ne sisältävät myös riippumattomien asiantuntijoiden nimeämiseen liittyviä määräyksiä. Näissä säännöissä annetaan myös yksityiskohtaiset määräykset sekä kaksivaiheisesta ehdotusten jättämisestä että yksivaiheisesti jätettävien ehdotusten kaksivaiheisesta arvioinnista. Kaksivaiheista ehdotusten jättämismenettelyä on määrä käyttää soveltuvissa tapauksissa entistä enemmän, esimerkiksi kun on odotettavissa, että ehdotuksia jätetään huomattavasti enemmän kuin niitä on mahdollista rahoittaa, tai kun hanke on erittäin laaja. Tarkoituksena on alentaa (mahdollisesti vaille rahoitusta jäävien) ehdotusten laatimisesta aiheutuvia kustannuksia. Ehdotusten arviointiprosessiin ei ole odotettavissa kovin merkittäviä muutoksia, vaan sitä koskevat sisäiset säännöt perustuvat paljolti aiempiin puiteohjelmiin. Etäarviointia käytetään aiempaa enemmän niiltä osin kuin se on mahdollista, ja arvioijien ohjeistusta parannetaan edelleen. Osallistujaehdokkaiden kuulemisten käyttöä rationalisoidaan. Arviointiperusteet sisältyvät nyt osallistumissääntöjen sijasta erityisohjelmiin, ja niitä voidaan täsmentää työohjelmissa (sekä ehdotuspyynnöissä).

    Vaikka osallistumissäännöissä ei mainitakaan asiasta erikseen, seitsemännessä puiteohjelmassa pidetään sääntönä, että ehdotukset jätetään sähköisesti . Tämä jättämistapa on jo testattu perusteellisesti kuudennessa puiteohjelmassa, jossa sitä on käytetty laajasti. Lisäksi käytetään esitäytettyjä lomakkeita ja ennakkorekisteröintiä, joissa hyödynnetään keskitetyssä tietopankissa olevia tietoja. Näiden on yhdessä ehdotusten sisältöön ja muotoon tehtyjen muutosten kanssa määrä nopeuttaa hyväksyttyjen hankkeiden toteutuksen käynnistämistä. Käytössä on vain yksi rekisteröintijärjestelmä, joka käsittää kaikille komission yksiköille yhteisen tietokannan. Tästä on merkittävästi apua toteutuksessa.

    Jotta osallistujien taloudelliset toimintaedellytykset sekä niihin liittyvät taloudelliset menettelyt voitaisiin arvioida yhdenmukaisesti, komissio laatii ja julkaisee asiaa koskevat sisäiset soveltamisohjeet.

    Komissio laatii niin ikään vakioavustussopimuksen, jossa määritetään osallistujien oikeudet ja velvoitteet suhteessa Euroopan yhteisöön ja toisiin osallistujiin. Kuudennessa puiteohjelmassa käyttöön otettua periaatetta, jonka mukaan konsortio voi päättää itsenäisesti ja joustavasti erityisesti kokoonpanonsa muutoksista, sovelletaan myös jatkossa. Avustussopimus tulee voimaan, kun koordinaattori ja tulot ja menot hyväksyvä komission virkamies allekirjoittavat sen. Samaa periaatetta on noudatettu myös kuudennessa puiteohjelmassa. Kaikkien osallistujien on liityttävä avustussopimukseen, jotta ne saisivat hankkeeseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet.

    Kuten kuudennessakin puiteohjelmassa, osallistujien on tehtävä konsortiosopimus, ellei niitä erikseen vapauteta tästä velvoitteesta ehdotuspyynnössä. Monet teollis- ja tekijänoikeuksia koskevista uusista säännöksistä helpottavat kuitenkin tällaisten sopimusten tekemistä sekä niiden mukauttamista tarpeen mukaan.

    Komissio seuraa kaikkia yhteisön rahoittamia epäsuoria toimia sekä koko seitsemättä puiteohjelmaa ja sen erityisohjelmia, tarvittaessa ulkopuolisten asiantuntijoiden avustamana.

    Osallistujat, jotka ovat kelpoisia saamaan yhteisön rahoitusta, määritetään yhteisön rahoitustukea koskevassa alajaksossa. Samassa alajaksossa säädetään myös avustusmuodoista, korvausosuuksista, maksuista, rahoituksen jakamisesta, takaisinperinnästä sekä takuista.

    Komissio ehdottaa yhteisön rahoitustukea varten kolmea eri avustusmuotoa : tukikelpoisten kustannusten mukaan maksettavia korvauksia, kokonaissummia, sekä kiinteänä osuutena maksettavaa rahoitusta (viimeksi mainittu voi perustua tietyn yksikkökustannustaulukon mukaisiin kustannuksiin mutta mahdollistaa kiinteän osuuden maksamisen välillisistä kustannuksista). Näitä avustusmuotoja voidaan käyttää rahoitusjärjestelyissä joko siten, että koko yhteisön rahoitustuki annetaan yhtä avustusmuotoa soveltaen tai että käytetään avustusmuotojen yhdistelmiä. Useimmissa rahoitusjärjestelyissä käytetään erityisesti seitsemännen puiteohjelman alussa ensisijaisesti tukikelpoisten kustannusten mukaan maksettavia korvauksia. Kokonaissummat ja kiinteät korvausosuudet otetaan käyttöön vähitellen, ja jos ne osoittautuvat toimiviksi, niitä ryhdytään käyttämään laajemmin.

    Tieteen eturintamassa toteutettavien tutkimustoimien (frontier research actions) osalta Euroopan tutkimusneuvoston tieteellinen neuvosto ehdottaa sopivia rahoitustapoja ottaen huomioon osallistumissäännöissä ja varainhoitoasetuksessa asetetut ehdot. Komissio avustaa tarvittaessa tiedeneuvostoa, jotta neuvosto päätyisi parhaaseen mahdolliseen toimintamalliin.

    Tukikelpoisten kustannusten määritelmää on yksinkertaistettu, ja aiemmissa puiteohjelmissa käytetyistä kolmesta kustannusmallista on luovuttu. Tämä merkitsee sitä, että osallistujat voivat esittää korvattaviksi kaikki välittömät ja välilliset kustannuksensa ja valita välillisten kustannusten osalta kiinteän korvausosuuden. Kustannukset määritetään osallistujien tavanomaisten kirjanpito- ja hallinnointiperiaatteiden mukaisesti. Edellytyksenä on, että kustannusmäärät on käytetty hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi ja että on noudatettu taloudellisuuden, tehokkuuden ja vaikuttavuuden periaatteita.

    Yhteisön rahoitustuki kattaa sekä tutkimus- että demonstrointitoimissa enintään 50 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista (joista on vähennetty hankkeen tulot). Jos osallistuja on pk-yritys, julkisyhteisö, keski- tai korkea-asteen oppilaitos tai voittoa tavoittelematon tutkimusorganisaatio, yhteisön rahoituksen enimmäisosuus on tutkimustoimissa vielä 25 prosenttiyksikköä tätä suurempi. Tieteen eturintamassa toteutettavissa tutkimustoimissa kaikkien osallistuvien oikeussubjektien kustannukset korvataan täysimääräisesti. Muissa toimissa, joita ovat koordinointi- ja tukitoimet sekä toimet tutkijoiden koulutuksen ja urakehityksen tukemiseksi, kaikkien osallistuvien oikeussubjektien kustannukset korvataan niin ikään täysimääräisesti.

    Edellä esitettyjä enimmäisosuuksia sovelletaan kaikkiin asianomaisten oikeussubjektien tukikelpoisiin kustannuksiin myös siinä tapauksessa, että osa kustannuksista korvataan käyttäen kokonaissummia tai kiinteitä korvausosuuksia. Samoin enimmäisosuuksia sovelletaan sellaisiin hankkeisiin, joissa käytetään kauttaaltaan kiinteitä korvausosuuksia tai kokonaissummana myönnettävää tukea.

    Huippuosaamisen verkostoille myönnetään tukena tietty kokonaissumma . Kokonaissumman suuruus vahvistetaan osallistumissäännöissä. Kyseessä on tutkija- ja vuosikohtainen kiinteä määrä. Tarkoituksena on, että kokonaissumma maksetaan osina sitä mukaa kuin yhteisen toimintaohjelman (Joint Programme of Activities) toteutuksessa edistytään. Edistymistä mitataan tietyillä indikaattoreilla.

    Julkisyhteisöt, voittoa tavoittelemattomat tutkimusorganisaatiot sekä keski- tai korkea-asteen oppilaitokset voivat esittää toimivaltaisen viranomaisen vahvistaman tilintarkastuslausunnon. Kutakin avustussopimusta ja osallistujaa kohti edellytettävää tilintarkastuslausuntojen määrää vähennetään. Lisäksi raportointia ja raportointijaksoja järkeistetään.

    Kuten kuudennessakin puiteohjelmassa, konsortion jäsenet ovat vastuussa siitä, että konsortio suorittaa kokonaisuudessaan kaikki sille määritetyt tehtävät, vaikka jokin yksittäinen jäsen ei suorittaisikaan omia tehtäviään. Taloudellisen yhteisvastuun periaatteesta, jota sovellettiin useimmissa kuudennen puiteohjelman toimissa, on kuitenkin luovuttu, jotta voitaisiin poistaa erityisesti pk-yritysten osallistumisen esteitä. Lisäksi tällä pyritään nopeuttamaan menettelyjä ja lisäämään kustannustehokkuutta. Mikäli eurooppalaiseen tutkimusrahoitukseen arvioidaan liittyvän merkittäviä riskejä yhteisön talousarvion kannalta, käyttöön voidaan ottaa järjestely, jonka avulla voidaan kattaa taloudellinen riski siinä tapauksessa, että jokin osallistuja ei maksa takaisin yhteisön perimää määrää. Järjestely on tarkoitus rahoittaa pienellä maksulla, joka peritään puiteohjelmaan osallistuvilta yrityksiltä ja muilta sellaisilta osallistujilta, joiden osallistumista jäsenvaltio tai assosioitunut maa ei takaa. Maksua ei peritä julkisyhteisöiltä eikä keski- tai korkea-asteen oppilaitoksilta. Myöskään tutkijoiden koulutusta ja urakehitystä tukevien toimien, erityisryhmiä hyödyttävien toimien (lukuun ottamatta pk-yrityksiä hyödyttäviä toimia) ja tieteen eturintamassa toteutettavien toimien osallistujat eivät osallistu järjestelyn rahoitukseen. Maksu pidätetään myönnetyistä tukimääristä. Komissio selvittää yhdessä Euroopan investointipankin (EIP) kanssa keinoja, joilla tämä järjestely voitaisiin antaa EIP:n hoidettavaksi. Pidätetyt määrät, joita ei enää tarvita taloudellisten riskien kattamiseen, sidotaan varainhoitoasetuksen 18 artiklan 2 kohdan mukaisesti uudelleen asianomaisen tutkimuspuiteohjelman tutkimustoimiin. Sen vuoksi pankkitakuita pyydetään ainoastaan niissä harvinaisissa tapauksissa, joissa ennakkomaksujen osuus on yli 80 prosenttia avustuksesta. Tämä on ainoa tilanne, jossa varainhoitoasetus edellyttää takuiden esittämistä. Komissio toteuttaa myös tarvittaessa toimenpiteitä, joilla vähennetään johonkin yksittäiseen osallistujaan liittyviä erityisiä riskejä.

    Levittämistä ja käyttöä sekä käyttöoikeuksia (tausta- ja tulosaineiston omistus, suoja, julkaiseminen, levittäminen, käyttö ja käyttöoikeudet) koskevana tavoitteena on ollut mahdollisimman suuri jatkuvuus suhteessa kuudenteen puiteohjelmaan. Tältä osin onkin tehty ainoastaan parannuksia ja hienosäätöä, jotka on havaittu tarpeellisiksi kuudennen puiteohjelman täytäntöönpanon yhteydessä. Tärkeimpinä muutoksina on (a) poistettu suurin osa velvoitteista, joiden nojalla osallistujien oli määritettävä ehtoja valmiiksi jo ennen liittymistä EY:n kanssa tehtävään sopimukseen, ja (b) poistettu suurin osa velvoitteista, jotka koskevat ennakkohyväksynnän pyytämistä komissiolta julkaisua, omistusoikeuden siirtämistä ja kolmansille osapuolille tapahtuvaa käyttöoikeuksien antamista varten (silloin kun kaikki osallistujat hyväksyvät nämä toimenpiteet). Muutosten tavoitteena on, että osallistujat voivat toimia joustavammin hankkeidensa edetessä. Määritelmiä on muutettu siten, että ’tausta-aineiston’ määritelmä ei enää sisällä nk. sideground-aineistoa, joka on syntynyt samanaikaisesti sopimuksen täyttämisen kanssa. Mahdollisuus sulkea pois tausta-aineistoa sekä määrittää ehtoja, jotka eivät sisälly osallistumissääntöihin, on edelleen olemassa. Tämä voidaan kuitenkin tehdä huomattavasti aiempaa joustavammin, ja osallistujien hankkeen edetessä tekemät muutokset ovat mahdollisia. Yhteisen omistusoikeuden osalta otetaan käyttöön tulosten käyttöä koskeva perusjärjestely, jonka tarkoituksena on helpottaa yhteisessä omistuksessa olevien tulosten hyödyntämistä siinä tapauksessa, että osapuolten välillä ei ole asiasta selvää sopimusta. Jos jokin osallistuja ei halua suojata tulosaineistoa, se voi tarjota omistusoikeutta muille osallistujille ennen sen tarjoamista komissiolle. Lisäksi osallistuja voi tarjota yksinomaisia käyttöoikeuksia kolmannelle osapuolelle, jos kaikki muut osallistujat suostuvat luopumaan käyttöoikeuksistaan.

    Tulosten levittämistä ja julkaisemista koskevia vaatimuksia on yhtenäistetty. Velvoite ilmoittaa etukäteen komissiolle tulosten julkaisemisesta on poistettu.

    Osallistumissääntöihin on niin ikään sisällytetty lisämääräyksiä ja poikkeavia määräyksiä sellaisia erityistoimia varten, joihin liittyy erityisiä vaatimuksia (esim. tieteen eturintaman tutkimustoimet, turvallisuustutkimus ja erityisryhmiä hyödyttävä tutkimus).

    Muut toimenpiteet, joista ei säädetä osallistumissäännöissä

    Ohjelmakomiteat

    Ohjelmakomiteoille annetaan edelleen täydet ja ajantasaiset tiedot rahoitettavista hankkeista, mutta komiteat eivät enää osallistu yksittäisten hankkeiden hyväksymiseen. Tämä muutos sisältyi jo seitsemännen puiteohjelman erityisohjelmia koskeviin ehdotuksiin, jotka komissio antoi 21. syyskuuta 2005. Muutoksen ansiosta komission ei enää tarvitse tehdä erityistä päätöstä kustakin rahoitettavaksi valittavasta tai hylätystä hankkeesta, ja samalla poistuu tähän liittyvien sisäisten menettelyjen tarve. Tämä nopeuttaa sopimuksen aikaansaamista. Ohjelmakomiteoilla on jatkossakin tärkeä asema työohjelmien sekä muiden tärkeiden linjakysymysten tarkastelussa ja hyväksymisessä. Niille annetaan myös kattavat tiedot kaikista arviointiprosesseista ja niiden tuloksista.

    Tukipalvelut

    Tarkoituksena on varmistaa, että erityisesti hankkeiden oikeudellisiin näkökohtiin ja rahoitukseen liittyvät säännökset tulkitaan kaikissa asianomaisissa komission yksiköissä yhdenmukaisesti. Tietyssä määrin tähän voidaan päästä komission säännöillä, jotka laaditaan noudattaen ehdotettujen osallistumissääntöjen määräyksiä. Tukipalvelujen ja ”selvityskeskusten” on kuitenkin määrä varmistaa, että komissiosta lähtevät viestit ovat johdonmukaisia ja yhtenäisiä. Teollis- ja tekijänoikeuksien tukipalvelua (IPR help desk) tarjotaan myös jatkossa.

    Tiedotus

    Tähän liittyen toteutetaan lisätoimenpiteitä, joiden tavoitteena on varmistaa, että tieto esitetään mahdollisimman selkeästi ja että se saadaan mahdollisimman monen ulottuville. Asiakirjojen määrää ja laajuutta supistetaan ja asiakirjoja yhtenäistetään. Tavoitteena on välttää päällekkäistä tietojen antamista ja huolehtia siitä, ettei samaa tietoa esitetä eri tavoin eri asiakirjoissa.

    2005/0277 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    säännöistä, jotka koskevat yritysten, tutkimuskeskusten ja korkeakoulujen osallistumista seitsemännen puiteohjelman toimiin sekä tutkimustulosten levittämistä (2007–2013) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 167 artiklan sekä 172 artiklan toisen kohdan,

    ottavat huomioon komission ehdotuksen[1],

    ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[2],

    ottavat huomioon tilintarkastustuomioistuimen lausunnon[3],

    noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa tarkoitettua menettelyä[4]

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1) Seitsemäs puiteohjelma vahvistettiin Euroopan yhteisön seitsemännestä tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelmasta (2007–2013) […] tehdyllä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o […/…/EY][5]. Komission tehtävänä on huolehtia puiteohjelman ja sen erityisohjelmien täytäntöönpanosta sekä siihen liittyvistä rahoituskysymyksistä.

    (2) Seitsemäs puiteohjelma pannaan täytäntöön noudattaen Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annettua asetusta (EY, Euratom) N:o 1605/2002[6], jäljempänä ’varainhoitoasetus’, ja varainhoitoasetuksen soveltamissäännöistä annettua asetusta (EY, Euratom) N:o 2342/2002[7], jäljempänä ’soveltamissäännöt’.

    (3) Seitsemännen puiteohjelman täytäntöönpanossa noudatetaan lisäksi valtiontukisääntöjä ja erityisesti tutkimus- ja kehitystyöhän myönnettävää valtiontukea koskevia sääntöjä[8].

    (4) Yritysten, tutkimuskeskusten ja korkeakoulujen osallistumista koskevien sääntöjen olisi muodostettava yhtenäinen ja selkeä kehys, jonka avulla voidaan varmistaa, että seitsemäs puiteohjelma toteutetaan tehokkaasti ja että se on helposti kaikkien osallistujien hyödynnettävissä.

    (5) Seitsemännessä puiteohjelmassa olisi edistettävä yhteisön syrjäisimpien alueiden osallistumista. Lisäksi olisi pyrittävä siihen, että osallistujia olisi laajasti eri yrityksistä, tutkimuskeskuksista ja korkeakouluista.

    (6) Yhtenäisyyden ja selkeyden vuoksi olisi sovellettava komission suosituksen 2003/361/EY[9] mukaista mikroyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) määritelmää.

    (7) Sen vuoksi on aiheellista sallia paitsi oikeushenkilöiden – edellyttäen, että ne voivat käyttää oikeuksia ja ottaa hoitaakseen velvoitteita – myös luonnollisten henkilöiden osallistuminen. Luonnollisten henkilöiden osallistumisen myötä varmistetaan, ettei tieteellisen huippuosaamisen ja pätevyyden luominen ja kehittäminen rajoitu pelkästään sellaisiin yhteisön rahoittamiin hankkeisiin, joissa on mukana ainoastaan oikeushenkilöitä. Lisäksi se mahdollistaa sellaisten pk-yritysten osallistumisen, jotka eivät ole oikeushenkilöitä.

    (8) On tarpeen määrittää osallistumista koskevat vähimmäisehdot sekä yleisellä tasolla että seitsemännen puiteohjelman epäsuorien toimien erityispiirteet huomioiden. Erityisesti olisi vahvistettava osallistujien lukumäärää sekä niiden sijoittautumispaikkaa koskevat säännöt.

    (9) On tarkoituksenmukaista, että puiteohjelmaan voivat osallistua kaikki oikeussubjektit, kunhan vähimmäisehdot on täytetty. Jos osallistujia on vähimmäisehdot ylittävä määrä, olisi varmistettava, että asianomainen epäsuora toimi voidaan toteuttaa tehokkaasti.

    (10) Kansainvälisiä järjestöjä, jotka kehittävät tutkimusalan yhteistyötä Euroopassa ja joiden jäsenistä suuri osa on yhteisön jäsenvaltioita tai assosioituneita maita, olisi kannustettava osallistumaan seitsemänteen puiteohjelmaan.

    (11) EY:n perustamissopimuksen 164 ja 170 artiklaan sisältyvien kansainvälistä yhteistyötä koskevien tavoitteiden mukaisesti myös kolmansiin maihin sijoittautuneiden oikeussubjektien olisi voitava osallistua puiteohjelmaan, samoin kansainvälisten järjestöjen. On kuitenkin aiheellista edellyttää, että tällainen osallistuminen edistää seitsemännen puiteohjelman tavoitteiden saavuttamista ja on sen vuoksi perusteltua.

    (12) Edellä mainittuja tavoitteita silmällä pitäen on tarpeen määrittää ehdot ja edellytykset, joiden mukaisesti yhteisön rahoitusta annetaan epäsuorien toimien osallistujille.

    (13) Komission on laadittava varainhoitoasetusta ja sen soveltamissääntöjä täydentäviä lisäsääntöjä ja -menettelyjä, joita sovelletaan ehdotusten jättämisen, arvioinnin ja valinnan sekä avustusten myöntämisen yhteydessä. Erityisesti olisi laadittava riippumattomien asiantuntijoiden nimeämistä koskevat säännöt.

    (14) Komission on aiheellista laatia varainhoitoasetusta ja sen soveltamissääntöjä täydentäviä lisäsääntöjä ja -menettelyjä, joita sovelletaan arvioitaessa seitsemännen puiteohjelman epäsuorien toimien osallistujien oikeudellisia ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.

    (15) Varainhoitoasetuksessa ja soveltamissäännöissä säädetään tältä osin muun muassa yhteisön taloudellisten etujen suojaamisesta, petosten ja väärinkäytösten torjumisesta, komission saatavien perintämenettelyistä, sulkemisesta sopimus- ja avustusmenettelyjen ulkopuolelle ja siihen liittyvistä seuraamuksista sekä komission ja tilintarkastustuomioistuimen perustamissopimuksen 248 artiklan 2 kohdan nojalla tekemistä tarkastuksista.

    (16) Kutakin toimea varten tehtävissä sopimuksissa olisi määrättävä komission tai sen valtuuttamien edustajien suorittamasta varainkäytön valvonnasta ja muusta valvonnasta sekä tilintarkastustuomioistuimen tekemistä tilintarkastuksista ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) paikan päällä tekemistä tarkastuksista, jotka suoritetaan neuvoston asetuksessa (Euratom, EY) N:o 2185/96 säädettyjä menettelyjä noudattaen.

    (17) Komission olisi seurattava sekä seitsemännen puiteohjelman yhteydessä toteutettavia epäsuoria toimia että koko seitsemättä puiteohjelmaa ja sen erityisohjelmia.

    (18) Tutkimustulosten levittämistä koskevilla säännöillä olisi varmistettava, että osallistujat suojaavat tarvittaessa toimien myötä syntyneet teollis- ja tekijänoikeudet ja käyttävät ja levittävät tutkimustuloksia.

    (19) Nämä säännöt olisi laadittava siten, että niissä kunnioitetaan teollis- ja tekijänoikeuksien omistajien oikeuksia mutta varmistetaan samalla, että osallistujat voivat saada käyttöönsä hankkeeseen tuotua tietoa sekä hankkeessa tehdyssä tutkimustyössä syntyvää tietämystä siinä määrin kuin se on tarpeen tutkimustyön tekemistä tai sen tuloksena saadun tietämyksen käyttöä varten.

    (20) Kuudennessa puiteohjelmassa säädetystä velvoitteesta, jonka mukaan tiettyjen osallistujien oli otettava taloudellinen vastuu samaan konsortioon kuuluvien kumppaneidensa puolesta, luovutaan. Riippuen siitä, kuinka suuri riski aiheutuu tukimääristä, joita ei saada perityksi takaisin, osa yhteisön rahoitustuesta voidaan pidättää sellaisten saatavien kattamiseksi, joita sääntöjen vastaisesti toimineet osallistujat eivät maksa takaisin. Tämän riskejä ehkäisevän järjestelmän rahoittamiseen osallistuvat ne osallistujat, jotka joutuisivat kantamaan taloudellisen vastuun muiden osallistujien puolesta. Komissio pidättää rahoittamiseen tarvittavat määrät suorittaessaan maksuja.

    (21) Yhteisön rahoitus yhteisyrityksille tai muille rakenteille, jotka on perustettu perustamissopimuksen 171 tai 169 artiklan nojalla, ei kuulu tämän asetuksen soveltamisalaan.

    (22) Tässä asetuksessa kunnioitetaan niitä perusoikeuksia ja noudatetaan niitä periaatteita, jotka on tunnustettu erityisesti Euroopan unionin perusoikeuskirjassa.

    (23) Yhteisö voi myöntää Euroopan investointipankille (EIP) avustuksen, jonka tarkoituksena on edistää yksityisen sektorin investointeja tukikelpoisiin laajamittaisiin eurooppalaisiin TTK-toimiin. Avustuksella parannetaan EIP:n riskinhallintakykyä, jotta pankki voi i) antaa enemmän lainarahoitusta tietyllä riskitasolla ja ii) rahoittaa riskialttiimpia eurooppalaisia TTK-toimia kuin olisi mahdollista ilman yhteisön tukea.

    (24) Yhteisö voi antaa varainhoitoasetuksessa säädetyllä tavalla rahoitustukea muun muassa:

    (a) julkisten hankintojen kautta maksamalla hinnan tavaroista tai palveluista, joista on tehty sopimus ja jotka on valittu tarjouspyyntöjen perusteella;

    (b) myöntämällä avustuksia;

    (c) antamalla organisaatioille tukea jäsenmaksun muodossa;

    (d) maksamalla palkkioita tämän asetuksen 17 artiklassa tarkoitetuille riippumattomille asiantuntijoille,

    OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    I luku Johdantosäännökset

    1 artikla

    Kohde

    Tässä asetuksessa vahvistetaan säännöt, jotka koskevat yritysten, tutkimuskeskusten, korkeakoulujen ja muiden oikeussubjektien osallistumista toimiin, jotka yksi tai useampi osallistuja toteuttaa seitsemännestä puiteohjelmasta tehdyn päätöksen […/…] liitteessä III olevassa a osassa yksilöityjen rahoitusjärjestelyjen avulla, jäljempänä ’epäsuorat toimet’.

    Lisäksi asetuksessa vahvistetaan asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002, jäljempänä ’varainhoitoasetus’, ja asetuksen (EY, Euratom) N:o 2432/2002, jäljempänä ’soveltamissäännöt’ mukaiset säännöt, jotka koskevat yhteisön rahoitustuen myöntämistä seitsemännen puiteohjelman epäsuorien toimien osallistujille.

    Seitsemännessä puiteohjelmassa tehdyn tutkimustyön tulosten osalta tässä asetuksessa vahvistetaan säännöt, jotka koskevat tulosaineiston julkistamista sopivin keinoin (lukuun ottamatta sen suojaamiseen liittyvistä muodollisuuksista johtuvaa julkistamista) sekä tulosaineiston julkaisemista mitä tahansa välinettä käyttäen, jäljempänä ’levittäminen’.

    Niin ikään siinä vahvistetaan säännöt, jotka koskevat tulosaineiston suoraa tai välillistä hyödyntämistä muussa tutkimustoiminnassa, joka ei kuulu kyseisen epäsuoran toimen piiriin, tai tuotteen tai prosessin kehittämisessä, luomisessa ja kaupallistamisessa taikka palvelun luomisessa ja tarjoamisessa, jäljempänä ’käyttö’.

    Asetuksessa vahvistetaan myös sekä tulosaineiston että tausta-aineiston osalta säännöt, jotka koskevat tulos- ja tausta-aineistoon liittyviä lisenssejä ja käyttöoikeuksia, jäljempänä ’käyttöoikeudet’.

    2 artikla

    Määritelmät

    Tässä asetuksessa tarkoitetaan varainhoitoasetuksessa ja soveltamissäännöissä olevien määritelmien lisäksi:

    (1) ’tulosaineistolla’ toimien tuloksia, mukaan luettuna tieto, riippumatta siitä, voidaanko ne suojata; tällaisiin tuloksiin sisältyvät tekijänoikeuden lähioikeudet, mallioikeudet, patenttioikeudet, kasvinjalostajanoikeudet ja vastaavat suojamuodot;

    (2) ’tausta-aineistolla’ epäsuoran toimen toteuttamista tai epäsuoran toimen tulosten käyttöä varten tarvittavaa tietoa, joka on osallistujien hallussa ennen niiden liittymistä avustussopimukseen, sekä tällaiseen tietoon liittyviä tekijänoikeuksia tai muita immateriaalioikeuksia, joille on haettu suojaa ennen liittymistä avustussopimukseen;

    (3) ’tutkimusorganisaatiolla’ voittoa tavoittelematonta organisaatiota, jonka päätavoitteena on tieteellisen tai teknisen tutkimuksen tekeminen;

    (4) ’kolmannella maalla’ valtiota, joka ei ole yhteisön jäsenvaltio;

    (5) ’assosioituneella maalla’ kolmatta maata, joka on sopimuspuolena yhteisön kanssa tehdyssä kansainvälisessä sopimuksessa, jonka ehtojen mukaisesti tai jonka perusteella maa osallistuu koko seitsemännen puiteohjelman tai jonkin sen osan rahoitukseen;

    (6) ’kansainvälisellä järjestöllä’ hallitusten välistä järjestöä, joka on muu kuin Euroopan yhteisö ja jolla on kansainvälisen julkisoikeuden nojalla oikeushenkilöllisyys, sekä tällaisen kansainvälisen järjestön perustamaa erityisjärjestöä;

    (7) ’Euroopan etua edistävällä kansainvälisellä järjestöllä’ kansainvälistä järjestöä, jonka jäsenistä suurin osa on yhteisön jäsenvaltioita tai assosioituneita maita ja jonka ensisijaisena tavoitteena on edistää tiede- ja teknologiayhteistyötä Euroopassa;

    (8) ’kansainvälisen yhteistyön kumppanimaalla’ kolmatta maata, jonka Euroopan komissio on luokitellut alhaisen tulotason maaksi, alemman keskitulotason maaksi tai ylemmän keskitulotason maaksi ja joka yksilöidään tällaiseksi kumppanimaaksi työohjelmassa;

    (9) ’julkisyhteisöllä’ oikeussubjektia, joka on määritetty julkisyhteisöksi kansallisessa julkisoikeudessa, sekä kansainvälisiä järjestöjä;

    (10) ’pk-yrityksillä’ 6 päivänä toukokuuta 2003 annetussa suosituksessa 2003/361/EY tarkoitettuja mikroyrityksiä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä;

    (11) ’työohjelmalla’ komission vahvistamaa suunnitelmaa, jonka avulla pannaan täytäntöön päätöksen […/…] 3 artiklassa tarkoitettu erityisohjelma;

    (12) ’rahoitusjärjestelyillä’ päätöksen […/…] liitteessä III olevassa a osassa määritettyjä mekanismeja, joita käytetään yhteisön rahoittaessa epäsuoria toimia;

    (13) ’TTK-työn suorittajalla’ oikeussubjektia, joka suorittaa tutkimus- ja teknologiankehittämistoimia erityisryhmien hyväksi kyseisiä ryhmiä hyödyttävissä tutkimushankkeissa.

    3 artikla

    Luottamuksellisuus

    Komission ja osallistujien on pidettävä luottamuksellisina kaikki tiedot, tietämys ja asiakirjat, jotka on toimitettu niille luottamuksellisina, ellei avustussopimuksessa, nimeämiskirjeessä tai muussa sopimuksessa määritetyistä ehdoista muuta johdu.

    II lukuOsallistuminen

    1 jaksovähimmäisehdot

    4 ARTIKLA

    Yleiset periaatteet

    1. Epäsuoraan toimeen voivat osallistua kaikki yhteisön jäsenvaltioon, assosioituneeseen maahan tai kolmanteen maahan sijoittautuneet yritykset, korkeakoulut, tutkimuskeskukset ja muut oikeussubjektit, kunhan tässä luvussa säädetyt vähimmäisehdot ja mahdolliset 12 artiklan nojalla asetetut erityisehdot on täytetty.

    Jos kuitenkin kyseessä on 5 artiklan 1 kohdassa tai 7, 8 tai 9 artiklassa tarkoitettu epäsuora toimi, jossa vähimmäisehdot voivat täyttyä ilman jäsenvaltioon sijoittautuneen oikeussubjektin osallistumista, edellytyksenä on, että osallistumisen on edistettävä perustamissopimuksen 163 ja 164 artiklassa määritettyjen tavoitteiden saavuttamista.

    Oikeussubjekti on kuka tahansa luonnollinen henkilö tai mikä tahansa sijoittautumispaikan kansallisen oikeuden taikka yhteisön oikeuden tai kansainvälisen oikeuden nojalla muodostettu oikeussubjekti, jolla on oikeushenkilöllisyys ja joka voi omissa nimissään käyttää oikeuksia ja täyttää velvoitteita.

    2. Kun kyseessä on luonnollinen henkilö, sijoittautumispaikkaa koskevien viittausten on katsottava tarkoittavan asuinpaikkaa.

    3. Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus, jäljempänä ’YTK’, voi osallistua epäsuoriin toimiin samoin edellytyksin ja samoin oikeuksin ja velvoittein kuin jäsenvaltioon sijoittautunut oikeussubjekti.

    5 artikla

    Vähimmäisehdot

    1. Epäsuoria toimia koskevat vähimmäisehdot ovat seuraavat:

    (a) osallistujina on vähintään kolme oikeussubjektia, joista jokainen on sijoittautunut jäsenvaltioon tai assosioituneeseen maahan ja joista mitkään kaksi eivät ole sijoittautuneet samaan jäsenvaltioon tai assosioituneeseen maahan;

    (b) kaikki kolme oikeussubjektia ovat 6 artiklan mukaisesti toisistaan riippumattomia.

    2. Jos jokin osallistujista on YTK tai Euroopan etua edistävä kansainvälinen järjestö tai yhteisön oikeuden nojalla muodostettu oikeussubjekti, sen katsotaan 1 kohdan a alakohtaa sovellettaessa olevan sijoittautunut muuhun jäsenvaltioon tai assosioituneeseen maahan kuin saman toimen muiden osallistujien.

    6 artikla

    Riippumattomuus

    1. Kahden oikeussubjektin katsotaan olevan toisistaan riippumattomia, jos kumpikaan niistä ei ole suoraan tai välillisesti toisen määräysvallassa tai saman suoran tai välillisen määräysvallan alainen kuin toinen.

    2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettu määräysvalta voi syntyä erityisesti seuraavilla kahdella tavalla:

    (a) yli 50 prosenttia oikeussubjektin liikkeelle lasketun osakepääoman nimellisarvosta tai enemmistö sen osakkeenomistajien tai yhtiökumppanien äänivallasta on suoraan tai välillisesti toisen hallussa;

    (b) oikeussubjektia koskeva päätösvalta on oikeudellisesti tai tosiasiallisesti suoraan tai välillisesti toisen hallussa.

    3. Seuraavien oikeussubjektien välisten suhteiden ei kuitenkaan katsota yksinään muodostavan määräysvaltasuhdetta:

    (a) samalla julkisella sijoitusyhtiöllä, institutionaalisella sijoittajalla tai pääomasijoitusyhtiöllä on suoraan tai välillisesti hallussaan yli 50 prosenttia liikkeelle lasketun osakepääoman nimellisarvosta tai enemmistö osakkeenomistajien tai yhtiökumppanien äänivallasta;

    (b) kyseiset oikeussubjektit ovat saman julkisyhteisön omistuksessa tai valvonnassa.

    7 artikla

    Kansainvälisen yhteistyön kumppanimaita koskevat epäsuorat toimet

    Osallistumista koskevat vähimmäisehdot työohjelmassa yksilöidyissä yhteistyöhankkeissa, joihin kansainvälisen yhteistyön kumppanimaat osallistuvat tasavertaisina osallistujina jäsenvaltioiden tai assosioituneiden maiden kanssa, ovat seuraavat:

    (a) osallistuvia oikeussubjekteja on vähintään neljä;

    (b) vähintään kaksi a alakohdassa tarkoitetuista oikeussubjekteista on sijoittautunut johonkin jäsenvaltioon tai assosioituneeseen maahan, mutta mitkään kaksi eivät ole sijoittautuneet samaan jäsenvaltioon tai assosioituneeseen maahan;

    (c) vähintään kaksi a alakohdassa tarkoitetuista oikeussubjekteista on sijoittautunut johonkin kansainvälisen yhteistyön kumppanimaahan, mutta mitkään kaksi eivät ole sijoittautuneet samaan kansainvälisen yhteistyön kumppanimaahan;

    (d) kaikki neljä a alakohdassa tarkoitettua oikeussubjektia ovat 6 artiklan mukaisesti toisistaan riippumattomia.

    8 artikla

    Koordinointi- ja tukitoimet sekä tutkijoiden koulutusta ja urakehitystä tukevat toimet

    Koordinointi- ja tukitoimissa sekä tutkijoiden koulutusta ja urakehitystä tukevissa toimissa vähimmäisehtona on yksi osallistuva oikeussubjekti.

    Ensimmäistä kohtaa ei sovelleta toimissa, joilla koordinoidaan tutkimushankkeita.

    9 artikla

    ”Tieteen eturintamassa” toteutettavat tutkijalähtöiset hankkeet

    Epäsuorissa toimissa, joilla tuetaan Euroopan tiedeneuvoston toiminnan puitteissa rahoitettavia ”tieteen eturintamassa” toteutettavia tutkimushankkeita, vähimmäisehtona on yksi osallistuva oikeussubjekti, joka on sijoittautunut jäsenvaltioon tai assosioituneeseen maahan.

    10 artikla

    Yhtenä ja ainoana oikeussubjektina toimivat osallistujat

    Jos joukko oikeussubjekteja, jotka muodostavat yhdessä yhden oikeussubjektin, täyttää epäsuoraa toimea koskevat vähimmäisvaatimukset, viimeksi mainittu oikeussubjekti voi olla yksin epäsuoran toimen ainoa osallistuja, jos se on sijoittautunut jäsenvaltioon tai assosioituneeseen maahan.

    11 artikla

    Kansainväliset järjestöt ja kolmansiin maihin sijoittautuneet oikeussubjektit

    Kansainväliset järjestöt ja kolmansiin maihin sijoittautuneet oikeussubjektit voivat osallistua epäsuoriin toimiin sen jälkeen kun tässä luvussa säädetyt vähimmäisehdot sekä mahdolliset erityisohjelmissa tai asianomaisissa työohjelmissa yksilöidyt lisäehdot on täytetty.

    12 artikla

    Lisäehdot

    Tässä luvussa säädettyjen vähimmäisehtojen lisäksi myös erityisohjelmissa ja työohjelmissa voidaan määrittää osallistujien vähimmäismäärää koskevia ehtoja.

    Lisäksi niissä voidaan epäsuoran toimen luonteen ja tavoitteiden mukaan määrittää lisäehtoja, jotka koskevat osallistujan tyyppiä ja aiheellisissa tapauksissa sijoittautumispaikkaa.

    2 jaksoMenettelyt

    1 ALAJAKSO EHDOTUSPYYNNÖT

    13 ARTIKLA

    Ehdotuspyynnöt

    1. Komissio julkaisee epäsuoria toimia koskevia ehdotuspyyntöjä asianomaisissa erityisohjelmissa ja työohjelmissa määritettyjen vaatimusten mukaisesti.

    Sovellussäännöissä säädetyn julkaisemisen lisäksi komissio julkaisee ehdotuspyynnöt seitsemännen puiteohjelman Internet-sivuilla, valikoitujen tiedotuskanavien välityksellä sekä jäsenvaltioiden ja assosioituneiden maiden perustamien kansallisten yhteyspisteiden kautta.

    2. Jos osallistujien ei tarvitse tehdä konsortiosopimusta, komissio mainitsee asiasta ehdotuspyynnössä.

    14 artikla

    Poikkeukset

    Komissio ei julkaise ehdotuspyyntöjä seuraavista toimista:

    (a) koordinointi- ja tukitoimet, joiden toteuttajina ovat oikeussubjektit, jotka määritetään erityisohjelmissa tai vastaavasti työohjelmissa silloin kun erityisohjelma sallii soveltamissääntöjen mukaisesti edunsaajien määrittämisen työohjelmissa;

    (b) koordinointi- ja tukitoimet, joissa on kysymys varainhoitoasetuksessa määritettyjen julkisia hankintoja koskevien sääntöjen mukaisesta hankinnasta tai palvelusta;

    (c) riippumattomien asiantuntijoiden nimeämiseen liittyvät koordinointi- ja tukitoimet;

    (d) muut toimet, jos asiasta säädetään varainhoitoasetuksessa tai soveltamissäännöissä.

    2 alajaksoEhdotusten arviointi

    15 ARTIKLA

    Arviointi, valinta ja avustusten myöntäminen

    1. Komissio arvioi kaikki ehdotuspyynnön johdosta jätetyt ehdotukset soveltaen erityisohjelmassa ja työohjelmassa määritettyjä arviointiperiaatteita sekä valinta- ja avustuksenmyöntämisperusteita.

    Työohjelmassa voidaan määrittää erityisperusteita tai täsmentää perusteiden soveltamista.

    2. Ehdotuksia, jotka ovat eettisten perusperiaatteiden vastaisia tai jotka eivät täytä erityisohjelmassa, työohjelmassa tai ehdotuspyynnössä asetettuja ehtoja, ei valita. Tällaiset ehdotukset voidaan milloin tahansa sulkea pois arviointi-, valinta- ja avustuksenmyöntämismenettelystä.

    3. Ehdotukset valitaan arvioinnin tulosten perusteella.

    16 artikla

    Ehdotusten jättämiseen, arviointiin ja valintaan sekä avustuksen myöntämiseen liittyvät menettelyt

    1. Komissio laatii ja julkaisee säännöt, jotka koskevat ehdotusten jättämismenettelyä sekä siihen liittyviä arviointi-, valinta- ja avustuksenmyöntämismenettelyjä. Tässä yhteydessä se määrittää yksityiskohtaiset säännöt kaksivaiheista ehdotusten jättämismenettelyä sekä kaksivaiheista arviointimenettelyä varten.

    2. Jos ehdotuspyynnön yhteydessä sovelletaan kaksivaiheista jättämismenettelyä, ainoastaan niitä, joiden ehdotus täyttää arviointiperusteiden vaatimukset ensimmäisessä vaiheessa, pyydetään jättämään täydellinen ehdotus toisessa vaiheessa.

    3. Jos ehdotuspyynnön yhteydessä sovelletaan kaksivaiheista arviointimenettelyä, ainoastaan ne ehdotukset, jotka läpäisevät ensimmäisen, rajoitettuun arviointiperusteiden joukkoon perustuvan arviointivaiheen, etenevät jatkoarviointiin.

    4. Komissio laatii ja julkaisee säännöt, joita soveltaen voidaan todentaa yhdenmukaisesti epäsuorien toimien osallistujien olemassaolo ja oikeudellinen asema sekä niiden taloudelliset toimintaedellytykset.

    17 artikla

    Riippumattomien asiantuntijoiden nimeäminen

    1. Komissio nimeää riippumattomia asiantuntijoita avustamaan seitsemännessä puiteohjelmassa ja sen erityisohjelmissa edellytetyissä arvioinneissa.

    Edellä 14 artiklassa tarkoitettujen koordinointi- ja tukitoimien yhteydessä komissio nimeää riippumattomia asiantuntijoita ainoastaan, jos se katsoo sen aiheelliseksi.

    2. Riippumattomien asiantuntijoiden valinnassa otetaan huomioon heille annettavien tehtävien edellyttämä osaaminen ja tietämys.

    Riippumattomat asiantuntijat etsitään ja valitaan käyttäen yksittäisille henkilöille tarkoitettuja hakemuspyyntöjä sekä kansallisille tutkimusvirastoille, tutkimuslaitoksille tai yrityksille suunnattavia pyyntöjä, joiden avulla laaditaan luetteloita sopivista ehdokkaista.

    Komissio voi valita tehtävään myös tarvittavan osaamisen omaavia henkilöitä luetteloiden ulkopuolelta, jos se katsoo sen aiheelliseksi.

    Riippumattomien asiantuntijoiden ryhmiä nimettäessä huolehditaan asianmukaisin toimenpitein siitä, että ryhmissä on kohtuullisen tasapuolisesti sekä miehiä että naisia.

    3. Nimetessään riippumatonta asiantuntijaa komissio huolehtii kaikin tarvittavin toimenpitein siitä, ettei asiantuntijalla ole eturistiriitaa suhteessa asiaan, josta hänen on määrä antaa lausuntonsa.

    4. Komissio laatii vakionimeämiskirjeen, jäljempänä ’nimeämiskirje’, joka sisältää vakuutuksen siitä, ettei riippumattomalla asiantuntijalla ole nimeämisajankohtana eturistiriitoja ja että riippumaton asiantuntija sitoutuu ilmoittamaan komissiolle mahdollisista eturistiriidoista, jotka ilmenevät hänen antaessaan lausuntoaan tai suorittaessaan tehtäviään. Komissio antaa nimeämiskirjeen kullekin riippumattomalle asiantuntijalle yhteisön ja asiantuntijan väliseksi sopimukseksi.

    5. Komissio julkaisee määräajoin sopivaa välinettä käyttäen luettelon riippumattomista asiantuntijoista, jotka ovat avustaneet sitä kunkin erityisohjelman yhteydessä.

    3 alajaksoToteutus ja avustussopimukset

    18 ARTIKLA

    Yleistä

    1. Osallistujien on toteutettava epäsuora toimi ja kaikki sen edellyttämät tarpeelliset ja kohtuulliset toimenpiteet. Saman epäsuoran toimen osallistujien on suoritettava työ yhteisvastuullisesti suhteessa yhteisöön.

    2. Komissio laatii 19 artiklan 7 kohdassa tarkoitetun vakiosopimuksen pohjalta ja käytettävän rahoitusjärjestelyn ominaispiirteet huomioon ottaen yhteisön ja osallistujien välisen avustussopimuksen.

    3. Osallistujat eivät saa tehdä sitoumuksia, jotka ovat ristiriidassa avustussopimuksen kanssa.

    4. Jos jokin osallistuja ei noudata velvoitteitaan, muiden osallistujien on täytettävä avustussopimus ilman ylimääräistä yhteisön rahoitustukea, ellei komissio erikseen vapauta niitä tästä velvoitteesta.

    5. Jos toimen toteuttaminen on mahdotonta tai jos osallistujat jättävät sen toteuttamatta, komissio huolehtii siitä, että toimi lopetetaan.

    6. Osallistujien on huolehdittava siitä, että komissiolle ilmoitetaan kaikista tapahtumista, joilla voi olla vaikutuksia epäsuoran toimen toteutuksen tai yhteisön etujen kannalta.

    19 artikla

    Avustussopimuksiin sisällytettävät yleiset määräykset

    1. Avustussopimuksessa on määritettävä osallistujien oikeudet ja velvoitteet suhteessa yhteisöön päätöksen […/…], tämän asetuksen, varainhoitoasetuksen, soveltamissääntöjen sekä yhteisön oikeuden yleisten periaatteiden mukaisesti.

    Lisäksi siinä on määritettävä samoin edellytyksin niiden oikeussubjektien oikeudet ja velvoitteet, jotka tulevat osallistujiksi jo meneillään olevaan epäsuoraan toimeen.

    2. Avustussopimuksissa on tarvittaessa määrättävä, miltä osin yhteisön rahoitustuella korvataan tukikelpoisia kustannuksia ja miltä osin sovelletaan kiinteitä korvausosuuksia (mukaan luettuina yksikkökustannustaulukon mukaan korvattavat kustannukset) tai kokonaissummia.

    3. Avustussopimuksessa on yksilöitävä, minkälaiset konsortion kokoonpanon muutokset edellyttävät ennalta järjestettävää tarjouskilpailua.

    4. Avustussopimuksessa on edellytettävä, että komissiolle annetaan määräaikaiskertomuksia sopimuksen kohteena olevan epäsuoran toimen toteutuksen edistymisestä.

    5. Avustussopimuksessa voidaan tarvittaessa määrätä, että kaikista suunnitelluista tulosaineiston omistusoikeuden siirroista kolmannelle osapuolelle on ilmoitettava etukäteen komissiolle.

    6. Jos avustussopimuksessa edellytetään, että osallistujat toteuttavat kolmansia osapuolia hyödyttäviä toimia, osallistujien on tiedotettava asiasta laajasti ja määritettävä, arvioitava ja valittava kolmannet osapuolet avoimesti, oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti. Jos työohjelmassa niin määrätään, avustussopimuksessa on määritettävä perusteet tällaisten kolmansien osapuolten valintaa varten. Komissio varaa oikeuden kieltäytyä hyväksymästä valittuja kolmansia osapuolia.

    7. Komissio laatii tämän asetuksen mukaisen vakioavustussopimuksen.

    8. Vakioavustussopimuksessa otetaan huomioon eurooppalaisessa tutkijoiden peruskirjassa ja tutkijoiden työhönoton säännöstössä[10] esitetyt periaatteet. Lisäksi siinä huomioidaan tarvittavalla tavalla synergia kaikkien koulutuksen tasojen kanssa, valmiudet ja mahdollisuudet edistää laajaa vuoropuhelua tieteellisistä kysymyksistä ja tutkimustuloksista tiedeyhteisön ulkopuolisen yleisön kanssa, toimet, joilla voidaan edistää naisten osallisuutta ja asemaa tutkimuksessa, sekä toimet, jotka liittyvät tutkimuksen sosioekonomisiin näkökohtiin.

    20 artikla

    Käyttöoikeuksia, käyttöä ja levittämistä koskevat määräykset

    1. Avustussopimuksessa on määritettävä osallistujien velvoitteet, jotka liittyvät käyttöoikeuksiin, käyttöön ja levittämiseen, niiltä osin kuin näitä velvoitteita ei ole määritetty tässä asetuksessa.

    Näihin liittyen avustussopimuksessa on edellytettävä tulosaineiston käyttöä ja levittämistä koskevan suunnitelman toimittamista komissiolle.

    2. Avustussopimuksessa voidaan määritellä ehdot, joiden mukaisesti osallistujat voivat kieltäytyä tiettyjen komission valtuuttamien edustajien suorittamasta tulosaineiston käyttöä ja levittämistä koskevasta teknologisesta tarkastuksesta.

    21 artikla

    Irtisanomista koskevat määräykset

    Avustussopimuksessa on yksilöitävä perusteet, joilla se voidaan irtisanoa osittain tai kokonaan erityisesti tämän asetuksen noudattamatta jättämisen, avustussopimuksen täyttämättä jättämisen tai sen rikkomisen johdosta; lisäksi on yksilöitävä seuraukset, jotka aiheutuvat muille osallistujille siitä, että jokin osallistuja ei noudata velvoitteitaan;

    22 artikla

    Erityismääräykset

    1. Jos kyse on epäsuorista toimista, joilla tuetaan olemassa olevia tutkimusinfrastruktuureja tai – soveltuvissa tapauksissa – uusia tutkimusinfrastruktuureja, avustussopimuksessa voi olla luottamuksellisuutta, julkisuutta, käyttöoikeuksia ja sitoumuksia koskevia erityismääräyksiä, joilla voi olla vaikutuksia infrastruktuurin käyttäjien kannalta.

    2. Jos kyse on epäsuorista toimista, joilla tuetaan tutkijoiden koulutusta ja urakehitystä, avustussopimuksessa voi olla luottamuksellisuutta, käyttöoikeuksia ja sitoumuksia koskevia erityismääräyksiä, jotka liittyvät toimesta hyötyviin tutkijoihin.

    3. Jos kyse on turvallisuus- ja avaruustutkimuksen aloilla toteutettavista epäsuorista toimista, avustussopimuksessa voi olla luottamuksellisuutta, tietojen turvaluokitusta, käyttöoikeuksia sekä tulosaineiston omistusoikeuden siirtoa ja tulosaineiston käyttöä koskevia erityismääräyksiä.

    4. Lisäksi avustussopimuksessa, joka koskee muita kuin 3 kohdassa tarkoitettuja turvallisuuskysymyksiin liittyviä epäsuoria toimia, voi tarvittaessa olla tällaisia erityismääräyksiä.

    23 artikla

    Allekirjoittaminen ja liittyminen

    Avustussopimus tulee voimaan, kun koordinaattori ja komissio ovat allekirjoittaneet sen.

    Sitä sovelletaan kaikkiin osallistujiin, jotka ovat virallisesti liittyneet siihen.

    4 ALAJAKSO KONSORTIOT

    24 ARTIKLA

    Konsortiosopimukset

    Ellei ehdotuspyynnössä toisin mainita, kaikkien oikeussubjektien, jotka haluavat osallistua epäsuoraan toimeen, on tehtävä sopimus, jäljempänä ’konsortiosopimus’, jossa määrätään:

    (a) konsortion sisäisestä organisoinnista;

    (b) yhteisön rahoitustuen jakamisesta;

    (c) tarpeen mukaan lisäsäännöistä, jotka koskevat levittämistä ja käyttöä sekä teollis- ja tekijänoikeuksia koskevia järjestelyjä;

    (d) konsortion sisäisten riitojen ratkaisusta.

    25 artikla

    Koordinaattori

    1. Oikeussubjektien, jotka haluavat osallistua epäsuoraan toimeen, on nimettävä keskuudestaan koordinaattori, joka suorittaa seuraavat tehtävät tämän asetuksen, varainhoitoasetuksen, soveltamissääntöjen sekä avustussopimuksen mukaisesti:

    (a) huolehtii siitä, että avustussopimuksessa mainitut oikeussubjektit suorittavat tarvittavat avustussopimuksessa määrätyt muodollisuudet, joita avustussopimukseen liittyminen edellyttää;

    (b) ottaa vastaan yhteisön rahoitustuen ja jakaa sen;

    (c) huolehtii asianmukaisesti tileistä, pitää kirjanpitoa ja ilmoittaa komissiolle yhteisön rahoitustuen jaosta 36 artiklan mukaisesti;

    (d) huolehtii siitä, että osallistujien ja komission välinen yhteydenpito sujuu tehokkaasti ja moitteettomasti.

    2. Koordinaattori on mainittava nimeltä avustussopimuksessa.

    Uuden koordinaattorin nimeäminen edellyttää komission kirjallista hyväksyntää.

    26 artikla

    Konsortion muutokset

    1. Epäsuoran toimen osallistujat voivat ehdottaa uuden osallistujan ottamista mukaan konsortioon tai mukana olevan osallistujan poistamista.

    2. Kaikkien oikeussubjektien, jotka tulevat mukaan meneillään olevaan toimeen, on liityttävä avustussopimukseen.

    3. Kun avustussopimuksessa niin määrätään, konsortion on julkaistava tarjouskilpailuilmoitus ja levitettävä sitä laajasti käyttäen apuna valikoituja tiedotuskanavia, erityisesti seitsemännen puiteohjelman Internet-sivustoja, alan lehdistöä tai tiedotteita sekä jäsenvaltioiden ja assosioituneiden maiden tiedotus- ja tukitoimia varten perustamia kansallisia yhteyspisteitä.

    Konsortion on arvioitava tarjoukset toimessa alun perin sovelletuin perustein konsortion nimeämien riippumattomien asiantuntijoiden avustuksella 15 ja 17 artiklassa säädettyjä periaatteita noudattaen.

    4. Konsortion on ilmoitettava kaikista kokoonpanonsa muutoksista komissiolle, joka voi 45 päivän kuluessa ilmoituksesta kieltäytyä hyväksymästä muutosta.

    Konsortion kokoonpanon muutokset, joiden yhteydessä esitetään muita avustussopimukseen tehtäviä muutoksia, jotka eivät ole suoraan yhteydessä kokoonpanon muutokseen, edellyttävät komission kirjallista hyväksyntää.

    5 alajaksoOhjelmien ja epäsuorien toimien seuranta sekä tietojen antaminen

    27 ARTIKLA

    Seuranta

    Komissio seuraa epäsuorien toimien toteutusta käyttäen apuna 19 artiklan 4 kohdan mukaisesti toimitettuja määräaikaiskertomuksia toteutuksen edistymisestä.

    Erityisesti komissio seuraa 20 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan nojalla toimitettavan, tulosaineiston käyttöä ja levittämistä koskevan suunnitelman täytäntöönpanoa. Komissiota voivat edellä mainituissa tehtävissä avustaa 17 artiklan mukaisesti nimetyt riippumattomat asiantuntijat.

    Komissio seuraa seitsemättä puiteohjelmaa, sen erityisohjelmia sekä tarvittaessa aiempia puiteohjelmia 17 artiklan mukaisesti nimettyjen riippumattomien asiantuntijoiden avustamana. Lisäksi komissio voi perustaa 17 artiklan mukaisesti nimettäviä riippumattomien asiantuntijoiden ryhmiä, joiden tehtävänä on antaa yhteisön tutkimuspolitiikan täytäntöönpanoa koskevia neuvoja.

    28 artikla

    Saataville annettavat tiedot

    1. Komissio antaa pyynnöstä minkä tahansa jäsenvaltion tai assosioituneen maan saataville hallussaan olevat hyödylliset tiedot, jotka sillä on epäsuorissa toimissa suoritetun työn tulosaineistosta, edellyttäen että seuraavat ehdot täyttyvät:

    (a) kyseisillä tiedoilla on merkitystä yleisen edun kannalta;

    (b) osallistujat eivät ole esittäneet vankkoja ja riittäviä perusteita sille, että kyseisiä tietoja ei saisi antaa saataville.

    2. Annettaessa tietoja 1 kohdan mukaisesti ei missään tapauksessa siirretä komission tai osallistujien oikeuksia tai velvoitteita vastaanottajille.

    Vastaanottajan on kuitenkin kohdeltava kaikkia tällaisia tietoja luottamuksellisesti, paitsi jos tiedoista tulee julkisia tai osallistujat julkistavat ne tai ne on annettu komissiolle ilman salassapitorajoituksia.

    3 jaksoYhteisön rahoitustuki

    1 ALAJAKSO RAHOITUSKELPOISUUS JA AVUSTUSMUODOT

    29 artikla

    Rahoituskelpoisuus

    1. Yhteisön rahoitustukea voivat saada seuraavat epäsuoraan toimeen osallistuvat oikeussubjektit:

    (a) jäsenvaltioon tai assosioituneeseen maahan sijoittautuneet tai yhteisön oikeuden nojalla muodostetut oikeussubjektit;

    (b) Euroopan etua edistävät kansainväliset järjestöt;

    (c) kansainvälisen yhteistyön kumppanimaihin sijoittautuneet oikeussubjektit.

    2. Jos osallistuja on kansainvälinen järjestö, joka on muu kuin Euroopan etua edistävä kansainvälinen järjestö, tai oikeussubjekti, joka on sijoittautunut muuhun kolmanteen maahan kuin kansainvälisen yhteistyön kumppanimaahan, yhteisön rahoitustukea voidaan myöntää, jos vähintään yksi seuraavista ehdoista täyttyy:

    (a) tällainen mahdollisuus sisältyy erityisohjelmiin tai asianomaiseen työohjelmaan;

    (b) rahoitus on olennaisen tärkeää epäsuoran toimen toteuttamisen kannalta;

    (c) tällainen rahoitus sisältyy yhteisön ja oikeussubjektin sijoittautumismaan kahdenväliseen tiede- ja teknologiasopimukseen tai muuhun järjestelyyn.

    30 artikla

    Avustusmuodot

    1. Yhteisön rahoitustuki seitsemännen puiteohjelman liitteessä III olevassa a osassa tarkoitettuja rahoitusjärjestelyjä varten määräytyy tukikelpoisten kustannusten perusteella.

    Yhteisön rahoitustuki voidaan kuitenkin myöntää myös kiinteinä korvausosuuksina, mukaan luettuina tietyn yksikkökustannustaulukon mukaan maksettavat kustannukset, tai kokonaissummina tai siinä voidaan yhdistellä tukikelpoisten kustannusten mukaan maksettavia korvauksia, kiinteänä osuutena maksettavaa rahoitusta ja kokonaissummia. Lisäksi yhteisön rahoitustukea voidaan myöntää apurahojen tai palkintojen muodossa.

    2. Yhteisön rahoitustuki lasketaan koko epäsuoran toimen kustannusten mukaan, mutta se maksetaan kunkin osallistujan ilmoittamien kustannusten perusteella.

    31 artikla

    Tukikelpoisten kustannusten mukaan maksettavat korvaukset

    1. Avustukset edellyttävät osallistujien yhteisrahoitusta.

    Yhteisön rahoitustuesta, jolla korvataan tukikelpoisia kustannuksia, ei saa koitua voittoa.

    2. Tulot otetaan huomioon toimen toteutuksen päätyttyä suoritettavassa avustuksen maksussa.

    3. Epäsuoran toimen toteutuksesta aiheutuneet kustannukset ovat tukikelpoisia, jos ne täyttävät seuraavat ehdot:

    (a) ne ovat todellisia;

    (b) ne ovat aiheutuneet toimen keston aikana, lukuun ottamatta kustannuksia, jotka aiheutuvat avustussopimuksessa edellytetyistä loppukertomuksista;

    (c) ne on määritetty osallistujan tavanomaisten kirjanpito- ja hallinnointiperiaatteiden ja -käytänteiden mukaisesti, ja kustannusmäärät on käytetty yksinomaan epäsuoran toimen tavoitteiden ja toimella tavoiteltujen tulosten saavuttamiseksi sekä tavalla, joka on taloudellisuuden, tehokkuuden ja vaikuttavuuden periaatteiden mukainen;

    (d) ne on kirjattu osallistujan tileihin ja maksettu ja, jos kyse on kolmansien osapuolten osuuksista, ne on kirjattu kolmansien osapuolten tileihin;

    (e) niihin ei ole sisällytetty ei-tukikelpoisia kustannuksia, kuten yksilöitävissä olevia välillisiä veroja, mukaan luettuna arvonlisävero, tulleja, maksettavia korkoja, tappio- tai maksuvarauksia, kurssitappioita, pääoman tuottoon liittyviä kustannuksia, jonkin toisen yhteisön hankkeen yhteydessä ilmoitettuja tai aiheutuneita taikka korvattuja kustannuksia, velkoja ja velanhoitomaksuja, kohtuuttomia tai perusteettomia menoja, eikä muita kustannuksia, jotka eivät täytä a–d alakohdassa säädettyjä ehtoja.

    Edellä olevaa a alakohtaa sovellettaessa voidaan käyttää keskimääräisiä henkilöstökustannuksia, jos ne ovat osallistujan hallinnointiperiaatteiden ja kirjanpitokäytänteiden mukaisia eivätkä poikkea merkittävästi todellisista kustannuksista.

    32 artikla

    Tukikelpoiset välittömät ja välilliset kustannukset

    1. Tukikelpoisia kustannuksia ovat kustannukset, jotka voidaan kohdentaa suoraan toimelle, jäljempänä ’tukikelpoiset välittömät kustannukset’, sekä soveltuvissa tapauksissa kustannukset, joita ei voida kohdentaa suoraan toimelle mutta jotka ovat aiheutuneet suoraan yhteydessä toimelle kohdennettaviin tukikelpoisiin välittömiin kustannuksiin, jäljempänä ’tukikelpoiset välilliset kustannukset’.

    2. Osallistuja voi valita tukikelpoisten välillisten kustannusten kattamiseksi vaihtoehdon, jossa sille maksetaan tietty kiinteä osuus sen tukikelpoisten välittömien kustannusten kokonaismäärästä, johon ei lueta alihankinnan tukikelpoisia välittömiä kustannuksia.

    3. Avustussopimuksessa voidaan erityisesti koordinointi- ja tukitoimien sekä soveltuvissa tapauksissa tutkijoiden koulutusta ja urakehitystä tukevien toimien osalta määrätä, että tukikelpoisten välillisten kustannusten korvaus rajoitetaan tiettyyn enimmäisprosenttiosuuteen tukikelpoisista välittömistä kustannuksista, joihin ei lueta alihankinnan tukikelpoisia välittömiä kustannuksia.

    33 artikla

    Rahoituksen enimmäismäärät

    1. Yhteisön rahoitustuen osuus tutkimus- ja teknologiankehittämistoimissa voi olla enintään 50 prosenttia tukikelpoisista kokonaiskustannuksista.

    Julkisyhteisöille, keski- tai korkea-asteen oppilaitoksille, tutkimusorganisaatioille ja pk-yrityksille myönnettävän yhteisön rahoitustuen osuus voi kuitenkin olla enintään 75 prosenttia tukikelpoisista kokonaiskustannuksista.

    2. Yhteisön rahoitustuen osuus demonstrointitoimissa voi olla enintään 50 prosenttia tukikelpoisista kokonaiskustannuksista.

    3. Yhteisön rahoitustuen osuus tieteen eturintaman tutkimustoimissa, koordinointi- ja tukitoimissa sekä tutkijoiden koulutusta ja urakehitystä tukevissa toimissa voi olla enintään 100 prosenttia tukikelpoisista kokonaiskustannuksista.

    4. Yhteisön rahoitustuen osuus hallintoa ja tilintarkastuslausuntoja sekä muita 1, 2 ja 3 kohdan soveltamisalaan kuulumattomia toimintoja varten voi olla enintään 100 prosenttia tukikelpoisista kokonaiskustannuksista.

    Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuja muita toimintoja ovat muun muassa koulutus sellaisten toimien yhteydessä, jotka eivät kuulu tutkijoiden koulutuksen ja urakehityksen tukemiseen tarkoitetun rahoitusjärjestelyn piiriin, sekä koordinointi, verkostoituminen ja tulosten levittäminen.

    5. Sovellettaessa 1–4 alakohtaa otetaan yhteisön rahoitustuen osuuden määrittämiseksi huomioon tukikelpoiset kustannukset, joista on vähennetty tulot.

    6. Edellä olevaa 1–5 kohtaa sovelletaan tarpeen mukaan epäsuorissa toimissa, joissa rahoitus toteutetaan kauttaaltaan kiinteinä korvausosuuksina tai kokonaissummina.

    34 artikla

    Kertomukset ja tukikelpoisten kustannusten tarkastukset

    1. Tukikelpoisista kustannuksista, ennakkomaksuista kertyvistä koroista sekä kuhunkin epäsuoraan toimeen liittyvistä tuloista on toimitettava komissiolle määräajoin kertomus, joka on tarvittaessa varmennettava tilintarkastuslausunnolla varainhoitoasetuksen ja soveltamissääntöjen mukaisesti.

    Jos toimea varten saadaan muuta rahoitusta, siitä on raportoitava ja se on tarvittaessa varmennettava toimen päättyessä.

    2. Julkisyhteisöjen, tutkimusorganisaatioiden ja keski- tai korkea-asteen oppilaitosten kyseessä ollessa 1 kohdassa edellytetyn tilintarkastuslausunnon voi vahvistaa toimivaltainen viranomainen.

    35 artikla

    Huippuosaamisen verkostot

    1. Ellei työohjelmassa toisin määrätä, yhteisön rahoitustuki huippuosaamisen verkostoille myönnetään kokonaissummana, joka lasketaan huippuosaamisen verkostoon osallistuvien tutkijoiden määrän ja toimen keston perusteella.

    2. Yksikkömäärä, jota sovelletaan 1 kohdan mukaisesti maksettavien kokonaissummien yhteydessä, on 23 500 euroa vuodessa tutkijaa kohti.

    Komissio tarkistaa määrää varainhoitoasetuksen ja soveltamissääntöjen mukaisesti.

    3. Työohjelmassa määritetään osallistujien enimmäismäärä sekä tarvittaessa tutkijoiden enimmäismäärä, jota voidaan käyttää laskuperustana laskettaessa kokonaissumman enimmäismäärää 1 kohdan mukaisesti. Osallistujia voi kuitenkin tarvittaessa olla rahoitustuen määrittämisessä sovellettavia enimmäismääriä enemmän.

    4. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut kokonaissummat maksetaan määräaikaissuorituksina.

    Määräaikaissuoritukset tehdään yhteisen toimintaohjelman toteutuksen edistymistä koskevan arvioinnin perusteella; arvioinnissa mitataan tutkimusvoimavarojen ja -kapasiteetin integrointia käyttäen apuna konsortion kanssa sovittuja ja avustussopimuksessa yksilöityjä suoritusindikaattoreita.

    2 alajaksoMaksut, jakaminen, takaisinperintä ja takuut

    36 ARTIKLA

    Maksut ja jakaminen

    1. Yhteisön rahoitustuki maksetaan osallistujille koordinaattorin välityksellä.

    2. Koordinaattorin on pidettävä kirjanpitoa, jonka avulla voidaan milloin tahansa määrittää, mikä osuus yhteisön varoista on jaettu kullekin osallistujalle.

    Koordinaattorin on toimitettava pyynnöstä nämä tiedot komissiolle.

    37 artikla

    Takaisinperintä

    Komissio voi tehdä päätöksen rahoitustuen perimisestä takaisin varainhoitoasetuksen mukaisesti.

    38 artikla

    Riskien ehkäisemiseksi pidätettävät määrät

    1. Komissio voi – sen mukaan, kuinka suuri riski aiheutuu tukimääristä, joita ei saada perityksi takaisin – pidättää pienen osuuden kullekin epäsuoran toimen osallistujalle tarkoitetusta yhteisön rahoitustuesta voidakseen kattaa saatavat, joita sääntöjen vastaisesti toimineet epäsuorien toimien osallistujat eivät maksa takaisin.

    2. Edellä olevaa 1 kohtaa ei sovelleta:

    (a) julkisyhteisöihin, sellaisiin oikeussubjekteihin, joiden osallistumisen epäsuoraan toimeen jäsenvaltio tai assosioitunut maa takaa, eikä keski- tai korkea-asteen oppilaitoksiin;

    (b) osallistujiin, jotka osallistuvat tutkijoiden koulutusta ja urakehitystä tukeviin toimiin, tieteen eturintaman tutkimustoimiin tai erityisryhmiä hyödyttäviin toimiin, lukuun ottamatta pk-yrityksiä hyödyttäviä toimia.

    Edellä a ja b alakohdassa tarkoitetut osallistujatyypit vastaavat kukin omista veloistaan.

    3. Pidätetyt määrät katsotaan varainhoitoasetuksen 18 artiklan 2 kohdan mukaisesti seitsemänteen puiteohjelmaan sidotuiksi tuloiksi.

    4. Puiteohjelman päätyttyä tehdään arviointi jäljellä olevien riskien kattamiseksi tarvittavista määristä. Kaikki summat, jotka ylittävät nämä määrät, palautetaan puiteohjelmaan määrättyyn käyttötarkoitukseen sidottuina tuloina.

    III lukuLevittäminen ja käyttö sekä käyttöoikeudet

    1 jaksoTulosaineisto

    1 ALAJAKSO OMISTUS

    39 ARTIKLA

    Tulosaineiston omistus

    1. Tulosaineisto on yhteisön omaisuutta seuraavissa tapauksissa:

    (a) koordinointi- ja tukitoimissa, joissa on kysymys varainhoitoasetuksessa määritettyjen julkisia hankintoja koskevien sääntöjen mukaisesta hankinnasta tai palvelusta;

    (b) koordinointi- ja tukitoimissa, jotka liittyvät riippumattomiin asiantuntijoihin.

    2. Muissa kuin 1 kohdassa tarkoitetuissa epäsuorissa toimissa suoritetun työn tulosaineisto on niiden osallistujien omaisuutta, jotka ovat suorittaneet kyseisen tulosaineiston tuottaneen työn.

    3. Jos osallistujan palveluksessa olevat työntekijät tai muu henkilöstö voivat vaatia oikeuksia tulosaineistoon, osallistujan on huolehdittava siitä, että näitä oikeuksia on mahdollista käyttää tavalla, joka on sopusoinnussa osallistujalle avustussopimuksen nojalla kuuluvien velvoitteiden kanssa.

    40 artikla

    Tulosaineiston yhteisomistus

    1. Jos useat osallistujat ovat yhdessä suorittaneet tulosaineistoa tuottanutta työtä ja jos ei voida määritellä kunkin osuutta työstä, osallistujilla on yhteinen omistusoikeus tähän tulosaineistoon.

    2. Jos kyseisen yhteisen omistusoikeuden jakamisesta ja käytön ehdoista ei ole tehty yhteisomistusta koskevaa sopimusta, kullakin yhteisomistajalla on oikeus myöntää seuraavia ehtoja noudattaen kolmansille osapuolille rinnakkaislisenssejä, jotka eivät oikeuta alilisenssien antamiseen:

    (a) muille yhteisomistajille on ilmoitettava etukäteen asiasta;

    (b) muille yhteisomistajille on suoritettava oikeudenmukainen ja kohtuullinen korvaus.

    41 artikla

    Erityisryhmien omistukseen kuuluva tulosaineisto

    Erityisryhmiä hyödyttävissä toimissa ei sovelleta 39 artiklan 2 kohtaa eikä 40 artiklan 1 kohtaa. Näissä toimissa tulosaineiston omistavat yhteisesti osallistujat, jotka kuuluvat toimesta hyötyvään erityisryhmään, elleivät kyseiset osallistujat toisin sovi.

    Jos tulosaineiston omistajat eivät kuulu kyseiseen ryhmään, niiden on huolehdittava siitä, että ryhmä saa tulosaineistoon kaikki oikeudet, jotka tarvitaan kyseisen tulosaineiston käyttämiseksi ja levittämiseksi avustussopimuksen teknisen liitteen mukaisesti.

    42 artikla

    Tulosaineiston siirto

    1. Jos osallistuja siirtää tulosaineiston omistusoikeuden, sen on siirrettävä siirronsaajalle avustussopimuksen mukaiset velvoitteensa, erityisesti velvoitteet, jotka liittyvät käyttöoikeuksien myöntämiseen sekä levittämiseen ja käyttöön.

    2. Jos osallistujan on siirrettävä käyttöoikeudet, sen on – ellei sen luottamuksellisuutta koskevista velvoitteista muuta johdu – ilmoitettava asiasta etukäteen saman toimen muille osallistujille ja annettava näille riittävät tiedot tulosaineiston uudesta omistajasta, jotta nämä voisivat käyttää avustussopimuksen mukaisia käyttöoikeuksiaan.

    Muut osallistujat voivat kuitenkin kirjallisella sopimuksella luopua oikeudestaan osallistujakohtaiseen etukäteisilmoitukseen tapauksissa, joissa omistusoikeus siirretään yhdeltä osallistujalta erikseen nimetylle kolmannelle osapuolelle.

    3. Saatuaan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan mukaisesti ilmoituksen muut osallistujat voivat kieltäytyä hyväksymästä omistusoikeuden siirtoa sillä perusteella, että se vaikuttaisi haitallisesti niiden käyttöoikeuksiin.

    Jos muut osallistujat voivat osoittaa, että suunniteltu omistusoikeuden siirto vaikuttaisi haitallisesti niiden oikeuksiin, siirtoa ei saa tehdä ennen kuin asianomaiset osallistujat ovat päässeet keskenään sopimukseen asiasta.

    4. Avustussopimuksessa voidaan tarvittaessa määrätä lisävaatimuksella, että kaikista suunnitelluista omistusoikeuden siirroista kolmannelle osapuolelle on ilmoitettava etukäteen komissiolle.

    43 artikla

    Euroopan kilpailukyvyn säilyttäminen ja eettiset periaatteet

    Komissio voi kieltäytyä hyväksymästä tulosaineiston omistusoikeuden siirtoa tai tulosaineistoa koskevan yksinomaisen lisenssin myöntämistä oikeussubjektille, joka on sijoittautunut seitsemänteen puiteohjelmaan assosioitumattomaan kolmanteen maahan, jos se katsoo, että tällainen omistusoikeuden siirto tai yksinomaisen lisenssin myöntäminen ei edistä Euroopan talouden kilpailukyvyn kehittämistä tai että se on ristiriidassa eettisten periaatteiden kanssa.

    Tällaisissa tapauksissa omistusoikeutta ei saa siirtää eikä yksinomaista lisenssiä myöntää ennen kuin on osoitettu komissiota tyydyttävällä tavalla, että käyttöön otettavat suojatoimenpiteet ovat riittäviä.

    2 ALAJAKSO SUOJAAMINEN, JULKAISEMINEN, LEVITTÄMINEN JA KÄYTTÖ

    44 ARTIKLA

    Tulosaineiston suojaaminen

    1. Jos tulosaineistoa voidaan käyttää teollisissa tai kaupallisissa sovelluksissa, tulosaineiston omistajan on huolehdittava sen riittävästä ja tehokkaasta suojaamisesta asiaa koskevan lainsäädännön mukaisesti sekä siten, että asianomaisen epäsuoran toimen osallistujien oikeutetut edut, erityisesti kaupalliset edut, otetaan asianmukaisesti huomioon.

    Jos osallistuja vetoaa oikeutettuun etuunsa, sen on kussakin tapauksessa osoitettava, että sille aiheutuisi kohtuuttoman suurta vahinkoa, jos sen oikeutettua etua ei otettaisi huomioon.

    2. Jos tulosaineiston omistaja ei suojaa omistamaansa tulosaineistoa eikä siirrä sitä toiselle osallistujalle 42 artiklan 1 ja 2 kohdan mukaisesti, mitään toimenpiteitä tulosaineiston levittämiseksi ei saa toteuttaa ennen kuin niistä on ilmoitettu komissiolle.

    Tällaisessa tapauksessa komissio voi asianomaisen osallistujan suostumuksella ottaa omistukseensa kyseisen tulosaineiston ja toteuttaa toimenpiteitä sen suojaamiseksi riittävällä ja tehokkaalla tavalla. Asianomainen osallistuja voi kieltäytyä antamasta suostumusta ainoastaan, jos se voi osoittaa, että tästä aiheutuisi kohtuuttoman suurta vahinkoa sen etujen kannalta.

    45 artikla

    Yhteisön rahoitustukea koskeva maininta

    Kaikkiin tulosaineistoon liittyviin julkaisuihin, osallistujan jättämiin tai osallistujan puolesta jätettäviin patenttihakemuksiin sekä muihin levittämisen muotoihin on sisällytettävä maininta siitä, että kyseisen tulosaineiston tuottamista varten on saatu Euroopan yhteisön rahoitustukea.

    Kyseistä mainintaa koskevat ehdot määritetään avustussopimuksessa.

    46 artikla

    Käyttö ja levittäminen

    1. Osallistujien on käytettävä omistamaansa tulosaineistoa tai huolehdittava siitä, että sitä käytetään.

    2. Jokaisen osallistujan on huolehdittava siitä, että sen omistama tulosaineisto levitetään mahdollisimman nopeasti. Jos se ei näin tee, komissio voi levittää kyseisen tulosaineiston.

    3. Levittämistoimenpiteissä on otettava huomioon teollis- ja tekijänoikeudet, luottamuksellisuus sekä tulosaineiston omistajan oikeutetut edut.

    4. Kaikista levittämistoimenpiteistä on ilmoitettava etukäteen muille osallistujille.

    Muut osallistujat voivat ilmoituksen saatuaan kieltäytyä hyväksymästä levittämistoimenpiteitä, jos ne katsovat, että toimenpiteistä aiheutuisi kohtuuttomasti haittaa niiden tulosaineistoon liittyvien oikeutettujen etujen kannalta. Tällaisissa tapauksissa levittämistoimenpiteitä ei saa toteuttaa ilman, että toteutetaan asianmukaiset toimet näiden oikeutettujen etujen turvaamiseksi.

    47 artikla

    Tieteen eturintamassa toteutettaviin tutkimustoimiin liittyvä levittäminen

    Tieteen eturintamassa toteutettavissa tutkimustoimissa osallistujien on huolehdittava aktiivisesti tulosaineiston levittämisestä ja otettava tässä yhteydessä huomioon tarvittava teollis- ja tekijänoikeuksien suoja, nopean levittämisen hyödyt, luottamuksellisuus sekä osallistujien oikeutetut edut.

    2 JAKSO TAUSTA-AINEISTON JA TULOSAINEISTON KÄYTTÖOIKEUDET

    48 ARTIKLA

    Kohteena oleva tausta-aineisto

    Osallistujat voivat määritellä epäsuoraa toimea varten tarvittavan tausta-aineiston kirjallisessa sopimuksessa ja yksilöidä tarvittaessa tausta-aineistoa, joka jätetään sen ulkopuolelle.

    49 artikla

    Periaatteet

    1. Kaikki käyttöoikeuksia koskevat pyynnöt on esitettävä kirjallisesti.

    2. Ellei tulosaineiston tai tausta-aineiston omistaja toisin sovi, käyttöoikeudet eivät anna oikeutta myöntää alilisenssejä.

    3. Tulosaineistoa tai tausta-aineistoa koskevia yksinomaisia lisenssejä voidaan myöntää, jos kaikki muut osallistujat, joita asia koskee, vahvistavat kirjallisesti luopuvansa käyttöoikeuksistaan tulosaineistoon tai tausta-aineistoon.

    4. Kaikissa sopimuksissa, joilla annetaan tulosaineiston tai tausta-aineiston käyttöoikeudet osallistujille tai kolmansille osapuolille, on varmistettava, että muiden osallistujien potentiaaliset käyttöoikeudet säilyvät, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 3 kohdan soveltamista.

    5. Saman toimen osallistujien on ilmoitettava viipymättä toisilleen kaikista tausta-aineiston käyttöoikeuksien myöntämistä koskevista rajoituksista ja muista rajoituksista, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi käyttöoikeuksien myöntämiseen.

    6. Jos jonkin osallistujan osallistuminen epäsuoraan toimeen päättyy, päättyminen ei vaikuta kyseisen osallistujan velvollisuuteen myöntää käyttöoikeudet saman toimen jäljelle jääville osallistujille avustussopimuksessa määritetyin ehdoin ja edellytyksin.

    50 artikla

    Epäsuorien toimien toteuttamista varten tarvittavat käyttöoikeudet

    1. Saman epäsuoran toimen muille osallistujille on myönnettävä käyttöoikeudet tulosaineistoon, jos tulosaineistoa tarvitaan näiden osallistujien oman työn suorittamiseksi kyseisessä epäsuorassa toimessa.

    Tällaiset käyttöoikeudet on myönnettävä ilman maksua.

    2. Saman epäsuoran toimen muille osallistujille on myönnettävä käyttöoikeudet tausta-aineistoon, jos tausta-aineistoa tarvitaan näiden osallistujien oman työn suorittamiseksi kyseisessä epäsuorassa toimessa, edellyttäen, että asianomaisella osallistujalla on oikeus myöntää ne.

    Tällaiset käyttöoikeudet on myönnettävä ilman maksua, elleivät kaikki osallistujat sovi toisin ennen liittymistään avustussopimukseen.

    TTK-työn suorittajien on kuitenkin myönnettävä käyttöoikeudet tausta-aineistoon ilman maksua.

    51 artikla

    Tulosaineiston käyttöä varten tarvittavat käyttöoikeudet

    1. Saman epäsuoran toimen osallistujille on myönnettävä käyttöoikeudet tulosaineistoon, jos tulosaineistoa tarvitaan niiden oman tulosaineiston käyttöä varten.

    Tällaiset käyttöoikeudet on myönnettävä joko oikeudenmukaisin ja kohtuullisin ehdoin tai kokonaan ilman maksua.

    2. Saman epäsuoran toimen osallistujille on myönnettävä käyttöoikeudet tausta-aineistoon, jos tausta-aineistoa tarvitaan niiden oman tulosaineiston käyttöä varten, edellyttäen, että asianomaisella osallistujalla on oikeus myöntää ne.

    Tällaiset käyttöoikeudet on myönnettävä joko oikeudenmukaisin ja kohtuullisin ehdoin tai kokonaan ilman maksua.

    3. Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitettuja käyttöoikeuksia koskeva pyyntö voidaan tehdä yhden vuoden kuluessa joko:

    (a) epäsuoran toimen päättymisestä; tai

    (b) kyseisen tausta-aineiston tai tulosaineiston omistajan osallistumisen päättymisestä.

    Asianomaiset osallistujat voivat kuitenkin sopia muusta aikarajasta.

    4. TTK-työn suorittajalle myönnetään erikseen sovittavin oikeudenmukaisin ja kohtuullisin ehdoin käyttöoikeudet tulosaineistoon tutkimustoimien jatkamista varten, jos kaikki omistajat hyväksyvät käyttöoikeuksien myöntämisen.

    5. TTK-työn suorittajien on myönnettävä ilman maksua käyttöoikeudet tausta-aineistoon, joka tarvitaan epäsuorassa toimessa tuotetun tulosaineiston käyttöä varten.

    52 artikla

    Lisäsäännökset, jotka koskevat käyttöoikeuksia tieteen eturintamassa toteutettavissa tutkimustoimissa ja erityisryhmiä hyödyttävissä toimissa

    1. Sen estämättä, mitä 50 ja 51 artiklassa säädetään, tulosaineiston ja tausta-aineiston käyttöoikeudet toimien toteuttamista tai tulosaineiston käyttöä varten on tieteen eturintamassa toteutettavissa tutkimustoimissa myönnettävä ilman maksua.

    2. Jos toimesta hyötyvää erityisryhmää edustaa oikeussubjekti, joka osallistuu toimeen ryhmän puolesta, kyseinen oikeussubjekti voi myöntää minkä tahansa sille myönnetyn käyttöoikeuden osalta alilisenssin niille ryhmän jäsenille, jotka ovat sijoittautuneet jäsenvaltioon tai assosioituneeseen maahan.

    IV lukuEuroopan investointipankki

    53 artikla

    1. Yhteisö voi myöntää Euroopan investointipankille (EIP) avustuksen, jonka tarkoituksena on kattaa sellaisista EIP:n lainoista aiheutuva riski, joilla tuetaan seitsemännessä puiteohjelmassa asetettujen tutkimustavoitteiden saavuttamista (riskinjakorahoitusväline).

    2. EIP:n on tällaisia lainoja myöntäessään noudatettava oikeudenmukaisuuden, avoimuuden, puolueettomuuden ja yhdenvertaisen kohtelun periaatteita.

    3. Komissiolla on oikeus kieltäytyä hyväksymästä riskinjakorahoitusvälineen käyttöä tiettyjä lainoja varten; kieltäytymistä koskevat ehdot määritellään avustussopimuksessa työohjelmien mukaisesti.

    V luku Loppusäännökset

    54 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

    Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2007.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä

    Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

    Puhemies Puheenjohtaja

    [1] EUVL C , , s. .

    [2] EUVL C , , s. .

    [3] EUVL C , , s. .

    [4] Euroopan parlamentin lausunto, huhtikuu 2005, ja neuvoston päätös (…).

    [5] EUVL C , , s. .

    [6] EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    [7] EYVL L 357, 31.12.2002, s. 1, sellaisena kuin asetus on muutettuna komission asetuksella (EY, Euratom) N:o 1261/2005 (EUVL L 201, 2.8.2005, s. 3).

    [8] Nykyisin voimassa olevat säännöt on esitetty tutkimus- ja kehitystyöhön myönnettävää valtiontukea koskevissa yhteisön puitteissa (EYVL C 45, 17.2.1996, s. 5).

    [9] EUVL L 124, 20.5.2003, s. 36.

    [10] EUVL L 75, 22.3.2005, s. 67.

    Top