Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005DC0184

    Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille - Haagin ohjelma: kymmenen painopistettä seuraaviksi viideksi vuodeksi Kumppanuus Euroopan uudistamiseksi vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alalla

    /* KOM/2005/0184 lopull. */

    52005PC0184

    Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille - Haagin ohjelma: kymmenen painopistettä seuraaviksi viideksi vuodeksi Kumppanuus Euroopan uudistamiseksi vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alalla /* KOM/2005/0184 lopull. */


    [pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

    Bryssel 10.5.2005

    KOM(2005) 184 lopullinen

    KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

    Haagin ohjelma: kymmenen painopistettä seuraaviksi viideksi vuodeksi Kumppanuus Euroopan uudistamiseksi vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alalla

    SISÄLLYSLUETTELO

    KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Haagin ohjelma: kymmenen painopistettä seuraaviksi viideksi vuodeksi Kumppanuus Euroopan uudistamiseksi vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alalla 1

    1. Johdanto 3

    2. Toimintasuunnitelma Haagin ohjelman täytäntöönpanemiseksi: poliittisten painopisteiden toteuttaminen ja täytäntöönpanon valvonta 4

    2.1. Haagin ohjelman poliittinen valtuutus 4

    2.2. Haagin ohjelma ja EU:n perustuslaki 5

    2.3. Kymmenen painopistettä seuraaviksi viideksi vuodeksi: kumppanuus Euroopan uudistamiseksi 5

    2.4. Täytäntöönpano, arviointi ja joustavuus 12

    3. Käytännön toimien määrittäminen 13

    LIITE HAAGIN OHJELMA: KYMMENEN PAINOPISTETTÄ SEURAAVIKSI VIIDEKSI VUODEKSI LUETTELO TOTEUTETTAVISTA TOIMISTA JA TOTEUTTAMISAIKATAULU 13

    1. JOHDANTO

    Marraskuun 4.–5. päivänä 2004 kokoontunut Eurooppa-neuvosto hyväksyi monivuotisen Haagin ohjelman , jonka tavoitteena on vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen lujittaminen.

    Haagin ohjelma seuraa Tampereen ohjelmaa , joka hyväksyttiin Eurooppa-neuvoston kokouksessa 15.–16. lokakuuta 1999. Kyseessä oli ensimmäinen monivuotinen ohjelma, jossa määritettiin vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevat painopisteet. Komissio on arvioinut ohjelman tuloksia viiden vuoden ajalta 2. kesäkuuta 2004 antamassaan tiedonannossa[1].

    Haagin ohjelma merkitsee erään vaiheen loppua ja toisen alkua. Ei olekaan yllättävää, että Haagin ohjelma perustuu viiden viime vuoden aikana saatuihin hyviin kokemuksiin. Haagin ohjelman toteuttamiseksi Eurooppa-neuvosto kehotti komissiota esittämään neuvostolle toimintasuunnitelman, jossa tavoitteet ja painopisteet esitetään konkreettisina toimina ja johon sisältyy aikataulu kaikkien toimien hyväksymiselle ja toteuttamiselle.

    Toimintasuunnitelma koostuu sen tähden kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa (2 luku) esitellään lyhyesti ohjelman keskeisiä kysymyksiä ja näkökohtia. Lisäksi siinä määritetään ohjelman suuntaviivojen joukosta kymmenen painopistettä , joita komissio pitää toiminnan kannalta keskeisinä seuraavien viiden vuoden aikana. Toinen osa (3 luku) käsittää liitteen, jossa luetellaan seuraavien viiden vuoden aikana toteutettavat käytännön toimet. Luettelo noudattaa Haagin ohjelman rakennetta.

    Lisäksi on huomattava, että toimintasuunnitelmaa on tarkasteltava yhdessä muiden suunnitelmien ja strategia-asiakirjojen kanssa, jotka käsittelevät vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueeseen liittyviä erityiskysymyksiä. Eri asiakirjojen keskinäinen johdonmukaisuus on komission vastuulla. Komissio on esittänyt osan näistä asiakirjoista vasta äskettäin, kun taas osa niistä on vasta valmisteilla (vuosia 2005–2012 koskevan EU:n huumausainestrategian pohjalta 14. helmikuuta 2005 annettu komission tiedonanto huumausaineiden torjuntaa koskevasta EU:n toimintasuunnitelmasta[2]; tiedonanto rikosoikeudellisten päätösten vastavuoroisesta tunnustamisesta ja jäsenvaltioiden välisen luottamuksen lujittamisesta; tiedonanto strategisen lähestymistavan kehittämisestä järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan).

    Haagin ohjelmassa todetaan, että toimintasuunnitelman väliarviointi olisi suoritettava 1. marraskuuta 2006 mennessä. Tätä varten komissio esittää kertomuksen täytäntöönpanon edistymisestä ja ehdottaa ohjelmaan mahdollisesti tarvittavia muutoksia.

    2. TOIMINTASUUNNITELMA HAAGIN OHJELMAN TÄYTÄNTÖÖNPANEMISEKSI: POLIITTISTEN PAINOPISTEIDEN TOTEUTTAMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANON VALVONTA

    2.1. Haagin ohjelman poliittinen valtuutus

    Haagin ohjelma vahvistaa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen merkitystä Euroopan unionille. Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue on paitsi unionin tärkeimpiä tavoitteita myös kansalaisten keskeisiä kiinnostuksen kohteita.

    Ohjelmassa esitetään toiminnan puitteet ja keskeiset tavoitteet seuraaviksi viideksi vuodeksi. Tavoitteena on vastata kansalaisten odotuksiin ja käsitellä kaikkia vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueeseen liittyviä kysymyksiä. Ohjelmassa esitetään yleiset suuntaviivat (perusoikeudet, täytäntöönpano ja arviointi) ja erityiset suuntaviivat , jotka käsittävät seuraavat osat: (1) vapauden vahvistaminen[3], (2) turvallisuuden vahvistaminen, (3) oikeuden vahvistaminen ja (4) ulkosuhteet. Eurooppa-neuvoston joulukuussa 2004 hyväksymä Euroopan unionin huumausainestrategia vuosiksi 2005–2012 on olennainen osa Haagin ohjelmaa.

    Ohjelmassa kehotetaan komissiota ja yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana toimivaa neuvoston pääsihteeriä esittämään strategia vapautta, turvallisuutta ja oikeutta koskevan unionin politiikan ulkoista ulottuvuutta varten. Strategiassa olisi otettava huomioon unionin erityissuhteet kolmansiin maihin ja alueisiin ja keskityttävä niiden kanssa oikeus- ja sisäasioissa tehtävän yhteistyön erityistarpeisiin. Aluksi komissio esittää tiedonannon, jonka tarkoituksena on valmistella toimintasuunnitelmaa täydentävää strategiaa.

    Eurooppa-neuvosto ”totesi, että vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevan monivuotisen ohjelman rahoitusvaikutukset on otettava asianmukaisesti huomioon”. On selvää, että poliittisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää riittävää rahoitusta. Komissio esitti 6. huhtikuuta 2005 kolme puiteohjelmaa: (1) yhteisvastuu ja maahanmuuttovirtojen hallinta, (2) turvallisuus ja vapauksien suojelu ja (3) perusoikeudet ja oikeusasiat[4]. Kyseiset ehdotukset noudattavat Haagin ohjelmassa määritettyjä strategisia painopisteitä.

    Komission 2. kesäkuuta 2004 esittämä katsaus Tampereen työohjelmaan[5] ja Euroopan parlamentin 14. lokakuuta 2004 antama suositus[6] on otettu huomioon Haagin ohjelmassa. Erityisesti tämä koskee Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 251 artiklan mukaisen menettelyn (yhteispäätösmenettely) käyttöönottoa perustamissopimuksen IV osastoon kuuluvissa asioissa. Kuten Eurooppa-neuvosto oli pyytänyt, neuvosto teki 22. joulukuuta 2004 päätöksen yhteispäätösmenettelyn ja määräenemmistöpäätösten soveltamisesta kaikkiin perustamissopimuksen IV osastoon kuuluviin asioihin 1. tammikuuta 2005 lähtien, lukuun ottamatta laillista maahanmuuttoa.[7] Kyseinen päätös oli Haagin ohjelman ensimmäinen menestysaskel. Paitsi että Euroopan parlamentin vaikutusvallan kasvaminen parantaa demokraattista legitiimiyttä, yksimielisestä päätöksenteosta luopuminen todennäköisesti tehostaa unionin toimintaa.

    Neuvoston 22. joulukuuta 2004 tekemä päätös ei kuitenkaan sisältänyt säännöksiä, joilla mukautettaisiin yhteisöjen tuomioistuimen toimivaltaa, kuten perustamissopimuksen 67 artiklassa esitetään. Komissio katsoo edelleen, että tällä alalla, joka liittyy hyvin läheisesti yksilöiden oikeuksiin, on olennaista parantaa yksityishenkilöiden mahdollisuuksia nostaa kanne yhteisöjen tuomioistuimessa. Ennen kuin helpotetaan kanteen nostamista yhteisöjen tuomioistuimessa ennakkoratkaisun saamista varten, on asiaa kuitenkin harkittava tarkasti ottaen huomioon erityisesti, että EU:n perustuslain III-369 artiklan 4 kohdan ja Haagin ohjelman mukaan tällaiset tapaukset on ratkaistava nopeasti.

    2.2. Haagin ohjelma ja EU:n perustuslaki

    Haagin ohjelma ilmentää Euroopan unionin perustuslain kunnianhimoisia tavoitteita . Perustuslaki on parhaillaan jäsenvaltioiden ratifioitavana, ja sen on tarkoitus tulla voimaan 1. marraskuuta 2006. Perustuslaki muuttaa huomattavasti vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevia nykyisiä säännöksiä ja sisältää lisäksi Euroopan unionin perusoikeuskirjan. Perustuslakiin pohjautuvia uudistuksia voidaan soveltaa vasta kun ratifiointi on saatettu loppuun. Komissio on sitoutunut huolehtimaan tarvittavista valmisteluista , jotta toimenpiteet voidaan toteuttaa heti perustuslain voimaantulon jälkeen.

    2.3. Kymmenen painopistettä seuraaviksi viideksi vuodeksi: kumppanuus Euroopan uudistamiseksi

    Valmistellessaan Haagin ohjelman täytäntöönpanoa koskevaa suunnitelmaa komissio on laatinut luettelon toimista, joita ohjelma edellyttää. Jotta Haagin ohjelman kunnianhimoiset tavoitteet voidaan saavuttaa, neuvoston, Euroopan parlamentin ja komission on tehtävä yhteistyötä ja luotava keskenään lujat kumppanuussuhteet.

    Komissio on valinnut kymmenen painopistettä niiden vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen vahvistamista koskevien strategisten tavoitteiden joukosta, jotka Eurooppa-neuvosto on määrittänyt Haagin ohjelmassa ja joiden käytännön toteuttamista kuvataan 3 luvussa (liite) Haagin ohjelman mukaisessa järjestyksessä. Komissio katsoo, että yhteisessä toiminnassa on seuraavien viiden vuoden aikana keskityttävä erityisesti kyseisiin painopistealueisiin. Kymmenen painopistettä ovat keskenään samanarvoiset, ja ne kattavat kaikki Haagin ohjelman tavoitteet. Näin estetään toiminnan hajanaisuus ja varmistetaan ohjelman tavoitteiden saavuttaminen. Komissio katsoo myös, että on olennaisen tärkeää määrittää kaikkien vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevien säädös- ja muiden aloitteiden eurooppalainen lisäarvo. Tähän päästään soveltamalla toissijaisuusperiaatetta, hyödyntämällä aiempaa tehokkaampia sääntelykeinoja ja suorittamalla kaikille keskeisille ehdotuksille vaikutusten arviointi.

    Vuosien 2005–2009 strategisissa tavoitteissa [8] viitataan erityisesti kumppanuuden kehittämiseen vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen vahvistamiseksi. (a) Vapauden vahvistamisen, (b) turvallisuuden vahvistamisen ja (c) oikeuden vahvistamisen alalla komissio on määrittänyt seuraavat kymmenen keskeistä painopistettä:

    Perusoikeudet ja kansalaisuus: kattavien toimintalinjojen kehittäminen Huolehditaan sellaisten toimintalinjojen kehittämisestä, joiden avulla valvotaan ja edistetään kaikkien ihmisten perusoikeuksien kunnioittamista ja tuetaan kansalaisuutta. Terrorismin torjunta: kattavan lähestymistavan kehittäminen Keskitytään terrorismin ehkäisemiseen sekä terrorismiin varautumiseen ja reagoimiseen ja tehostetaan ja tarvittaessa täydennetään jäsenvaltioiden valmiuksia torjua terrorismia esimerkiksi seuraavilla aloilla: värväystoiminta, rahoitus, riskianalyysi, elintärkeiden infrastruktuurien suojelu ja seurausten hallinta. Yhteinen turvapaikka-alue: tehokkaiden ja yhtenäisten menettelyjen luominen Euroopan unionin arvojen ja humanitaaristen perinteiden mukaisesti Edetään kohti yhteisen turvapaikka-alueen perustamista ottaen huomioon unionin humanitaariset perinteet ja kansainväliset sitoumukset sekä tehokas yhteinen turvapaikkamenettely. Maahanmuuton hallinta: tasapainoisen lähestymistavan määrittäminen Määritellään tasapainoinen lähestymistapa maahanmuuton hallintaan kehittämällä yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa, joka koskee laillista maahanmuuttoa koko unionin tasolla, ja vahvistamalla laittoman maahanmuuton ja erityisesti naisiin ja lapsiin kohdistuvan salakuljetuksen ja ihmiskaupan torjuntaa. Kotouttaminen: maahanmuuton myönteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja talouteen Kehitetään jäsenvaltioiden tueksi toimenpiteitä ja luodaan parempaa kotouttamispolitiikkaa, jotta voidaan tehostaa maahanmuuton myönteisiä vaikutuksia yhteiskuntaan ja talouteen ja ehkäistä maahanmuuttajayhteisöjen eristäytyminen ja sosiaalinen syrjäytyminen. Näin edistetään uskontojen ja kulttuurien välistä ymmärtämystä ja vuoropuhelua unionin perusarvojen pohjalta. Sisärajat, ulkorajat ja viisumit: ulkorajojen yhdennetyn valvonnan kehittäminen unionin turvallisuuden parantamiseksi Kehitetään ulkorajojen yhdennettyä valvontaa ja yhteistä viisumipolitiikkaa ja turvataan henkilöiden vapaa liikkuvuus. Yksityisyyden suoja ja turvallisuus tietojenvaihdossa: sopivan tasapainon löytäminen Tavoitteena on löytää sopiva tasapaino yksityisyyden suojan ja turvallisuuden välillä lainvalvonta- ja oikeusviranomaisten välistä tietojenvaihtoa varten. Tähän päästään tukemalla ja edistämällä kaikkien osapuolten rakentavaa vuoropuhelua, jonka tavoitteena on löytää toimivia ratkaisuja. Samalla on noudatettava yksityisyyttä ja tietosuojaa koskevia perusoikeuksia sekä Haagin ohjelmassa määriteltyä tietojen saatavuuden periaatetta. Järjestäytynyt rikollisuus: strategisen toimintaperiaatteen kehittäminen Kehitetään ja toteutetaan strateginen toimintaperiaate järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi Euroopan unionissa. Tarkoituksena on hyödyntää ja kehittää edelleen Europolia ja Eurojustia. Siviili- ja rikosoikeus: Euroopan oikeusalue kaikkien ulottuville Varmistetaan Euroopan oikeusalueen toteutuminen huolehtimalla kaikkien kansalaisten oikeussuojasta ja tuomioiden täytäntöönpanosta. Tavoitteena on edelleen lainsäädännön lähentäminen. Tähän päästään erityisesti henkilöiden tehokkaan suojelun varmistavilla säännöillä, rakentamalla keskinäistä luottamusta ja vahvistamalla päätösten vastavuoroista tunnustamista, joka on yhä oikeudellisen yhteistyön kulmakivi. Parannetaan EU:n aineellista sopimusoikeutta. Vapaus, turvallisuus ja oikeus: vastuun jakaminen ja yhteisvastuu Sovelletaan jäsenvaltioiden välisen vastuun jakamisen ja yhteisvastuun periaatteita käytännössä huolehtimalla riittävistä rahoitusvaroista, joilla voidaan tehokkaimmin toteuttaa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden tavoitteet. |

    10. (1) Perusoikeudet ja kansalaisuus: kattavien toimintalinjojen kehittäminen

    Perusoikeudet ovat unionin keskeisiä arvoja. On huolehdittava sellaisten toimintalinjojen kehittämisestä, joiden avulla valvotaan ja edistetään kaikkien ihmisten perusoikeuksien kunnioittamista ja tuetaan kansalaisuutta.

    Euroopan perustuslaissa yksilö asetetaan etusijalle Euroopan unionin toiminnassa. Perustuslaki sisältää Euroopan unionin perusoikeuskirjan, ja lisäksi se mahdollistaa unionin liittymisen ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi tehtyyn eurooppalaiseen yleissopimukseen.

    On tärkeää toimittaa päätöksentekijöille tarkkoja ja luotettavia tietoja perusoikeuksien noudattamisesta Euroopan unionissa. Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskuksen muuttaminen perusoikeuksien virastoksi on myös keskeinen osa perusoikeuksien edistämistä ja suojelua.

    Komissio aikoo kiinnittää erityistä huomiota lasten oikeuksien suojeluun, sillä lapset kuuluvat haavoittuvimpiin väestöryhmiin. Perustuslaissa määritellään erikseen lasten oikeuksien edistäminen ja suojelu erääksi unionin tavoitteista.

    Lisäksi komissio aikoo jatkaa yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi ja väkivallan uhrien tukemiseksi.

    Komissio jatkaa toimia kaikenlaisen syrjinnän ehkäisemiseksi. Osana näitä toimia komissio aikoo huolehtia syrjinnän vastaisen EU:n lainsäädännön täytäntöönpanosta.

    Erityisesti on kiinnitettävä huomiota henkilötietojen suojaan, joka on mainittu perusoikeuskirjassa ja perustuslaissa itsenäisenä perusoikeutena, erillään yksityisyyden suojasta.

    Unionin kansalaisuus tuo mukanaan useita keskeisiä oikeuksia, kuten oikeuden vapaaseen liikkuvuuteen EU:n alueella, oikeuden diplomaatti- ja konsuliviranomaisten antamaan suojeluun ja äänioikeuden Euroopan parlamentin vaaleissa ja paikallisvaaleissa. Kaikilla näillä alueilla on tarkoitus toteuttaa toimenpiteitä, joilla parannetaan EU:n kansalaisten mahdollisuuksia hyödyntää kansalaisoikeuksiaan.

    (2) Terrorismin torjunta: kattavan lähestymistavan kehittäminen

    Terrorismin torjunta edellyttää kattavaa lähestymistapaa . Kansalaisten odotukset unionia kohtaan on otettava huomioon, ja unionin on vastattava niihin.

    Tarkoitus on keskittyä terrorismin ehkäisemiseen sekä terrorismiin varautumiseen ja reagoimiseen sekä tehostaa ja tarvittaessa täydentää jäsenvaltioiden valmiuksia torjua terrorismia esimerkiksi seuraavilla aloilla: värväystoiminta, rahoitus, riskianalyysi, kriittisen infrastruktuurin suojelu ja seurausten hallinta.

    Terrorismin torjunta edellyttää yhtenäistä ja johdonmukaista lähestymistapaa , joka kattaa useita Haagin ohjelmassa määriteltyjä kysymyksiä. Eräs unionin huomiota erityisesti vaativa alue on yhteistyö jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten kesken ja nimenomaan tietojenvaihto terrorismiin liittyvissä tutkimuksissa.

    Lisäksi on olennaisen tärkeää ymmärtää, että Euroopassa esiintyvä terrorismi on erittäin monitahoinen ilmiö. Sitä ymmärtääkseen on otettava huomioon niin indoktrinaatio, värväys kuin se, millainen ympäristö on otollinen terrorismin ajatusten leviämiselle ja terroristiliikkeille. Toimintaa terrorismin rahoituksen torjumiseksi olisi jatkettava.

    Jäsenvaltioiden ja EU:n toimien tueksi on tehtävä yhteistyötä kolmansien maiden kanssa . Tällainen yhteistyö voi käsittää esimerkiksi taloudellisen tuen antamisen kolmansille maille terrorismin torjuntaan ja hankkeisiin, joilla parannetaan valmiuksia, sekä terrorismin syntyolosuhteiden kitkemisen.

    (3) Yhteinen turvapaikka-alue: tehokkaiden ja yhtenäisten menettelyjen luominen Euroopan unionin arvojen ja humanitaaristen perinteiden mukaisesti

    Yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän luominen on myös keskeinen tavoite. Lähivuosien tavoitteita ovat ensimmäisen vaiheen välineiden arvioinnin loppuun saattaminen vuoteen 2007 mennessä ja toisen vaiheen välineitä ja toimenpiteitä koskevien ehdotusten tekeminen yhteisen turvapaikkapolitiikan kehittämiseksi. Tavoitteena on määrittää vuoden 2010 loppuun mennessä yhteiset menettelyt ja yhdenmukainen asema niitä henkilöitä varten, joille on myönnetty turvapaikka tai jotka nauttivat toissijaista suojelua.

    Jäsenvaltioiden viranomaisten hallinnollista yhteistyötä on vahvistettava, ja jäsenvaltioille on myönnettävä varoja hakemusten käsittelyä ja kolmansien maiden kansalaisten vastaanottoa varten. Haagin ohjelmassa todetaan myös, että on tutkittava mahdollisuutta toteuttaa turvapaikkahakemusten yhteiskäsittely.

    Komissio on käynnistämässä EU:n alueellisten suojeluohjelmien ja uudelleensijoittamisohjelmien kehittämistä.

    (4) Maahanmuuton hallinta: tasapainoisen lähestymistavan määrittäminen

    Maahanmuuton hallinta edellyttää uutta tasapainoista lähestymistapaa , joka kattaa sekä laillisen että laittoman maahanmuuton. Lisäksi on kehitettävä yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa, jossa otetaan huomioon laillisten maahanmuuttajien tilanne Euroopan unionissa. Samalla on vahvistettava edelleen laittoman maahanmuuton ja erityisesti naisiin ja lapsiin kohdistuvan salakuljetuksen ja ihmiskaupan torjuntaa.

    Vaikka jäsenvaltiot päättävät edelleen itse, kuinka monta työnhakijaa (työntekijää tai itsenäistä ammatinharjoittajaa) ne päästävät alueelleen kolmansista maista, vapaan liikkuvuuden alue edellyttää yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa , johon sisältyvät maahanpääsymenettelyt ja -vaatimukset ja joka antaa maahanpääsyluvan saaneille turvatun oikeudellisen aseman ja tietyt oikeudet saada tukea kotoutumiseen. Maahanmuutto on tärkeää niin jäsenvaltioiden kuin alkuperä- ja kauttakulkumaiden talouden ja yhteiskunnan kannalta, joten on perusteltua luoda yhteinen lähestymistapa, joka pohjautuu maahan saapuvan työvoiman järkiperäiseen hyödyntämiseen.

    Laittoman maahanmuuton inhimilliset, yhteiskunnalliset ja taloudelliset kustannukset paitsi kohde- myös alkuperä- ja kauttakulkumaissa ovat erittäin korkeat. Sen vuoksi tarvitaan palauttamismenettelyjä koskevia sääntöjä, takaisinottosopimusten nopeuttamista ja tehokkaampaa yhteistyötä ihmisten salakuljetuksen ja ihmiskaupan torjumiseksi. Perusperiaatteena EU:n toiminnassa on kuitenkin oltava kolmansien maiden kansalaisten oikeuksien ja ihmisarvon kunnioittaminen. Tämä koskee myös laittomasti unionin alueella oleskelevia henkilöitä. Erityisesti EU:n alueelle salakuljetettujen tai EU:n alueella ihmiskaupan uhriksi joutuneiden henkilöiden kohtelussa on otettava huomioon heidän erityistilanteensa ja noudatettava ihmisoikeusnormeja.

    Yhteinen maahanmuuttopolitiikka ei voi rajoittua pelkästään maahanpääsy- ja palauttamispolitiikkaan, vaan siihen on sisällytettävä maahanmuuttovirtojen tehokas hallinta ja suhteiden kehittäminen kolmansiin maihin (alkuperä- ja kohdemaat). Jälkimmäinen käsittää monenlaista apua ja yhteistyötä, jotka hyödyttävät sekä kolmansia maita että unionia.

    (5) Kotouttaminen: maahanmuuton myönteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja talouteen

    Jotta maahanmuuton myönteisiä vaikutuksia yhteiskuntaan ja talouteen voitaisiin hyödyntää maksimaalisesti ja, mikä tärkeintä, jotta voitaisiin ehkäistä maahanmuuttajayhteisöjen eristäytyminen ja sosiaalinen syrjäytyminen, jäsenvaltioita on tuettava ja kannustettava kehittämään kotouttamistoimintaansa. Onnistunut kotouttamispolitiikka edistää uskontojen ja kulttuurien välistä ymmärtämystä ja vuoropuhelua .

    Kolmansien maiden kansalaisten kotouttaminen edellyttää useiden politiikan alojen, kuten työllisyys- ja koulutuspolitiikan koordinointia.

    Jäsenvaltioiden viranomaisten yhteistyötä on lisättävä kotouttamista koskevien kokemusten ja tietojen vaihtamiseksi .

    Sen tähden EU:ssa on luotava kotouttamiselle yhdenmukaiset puitteet Eurooppa-neuvoston hyväksymien yhteisten periaatteiden pohjalta, huolehtien samalla siitä, että EU:n arvoja ja syrjimättömyyden periaatetta noudatetaan.

    (6) Sisärajat, ulkorajat ja viisumit: ulkorajojen yhdennetyn valvonnan kehittäminen unionin turvallisuuden parantamiseksi

    Jotta henkilöiden vapaan liikkuvuuden alue voidaan toteuttaa täysimääräisesti, tarvitaan jatkotoimia, joiden tavoitteena on valvoa yhteisesti unionin alueelle pääsyä ulkorajojen yhdennetyn valvonnan, yhteisen viisumipolitiikan ja uusien tekniikoiden, kuten biometristen tunnisteiden käytön avulla.

    Unionin viimeisimmän laajentumisen jälkeen ensisijaisena tavoitteena on varmistaa vapaa liikkuvuus unionin alueella ja poistaa kaikki henkilötarkastukset sisärajoilla . Tässä yhteydessä SIS II -järjestelmän käyttöönotto ja liittymissopimuksissa mainittujen arviointien tehokas täytäntöönpano ovat välttämättömiä toimia uusien jäsenvaltioiden tukemiseksi.

    Tärkeä osa ulkorajojen valvontaa on rajaturvallisuusviraston perustaminen. Rajaturvallisuusviraston tehtävänä on koordinoida jäsenvaltioiden valvonta- ja tarkastustoimintaa unionin ulkorajoilla ja avustaa jäsenvaltioita tässä tehtävässä.

    Tehokkaan viisumipolitiikan kehittäminen helpottuu viisumitietojärjestelmän käyttöönoton myötä. Tämä edellyttää, että jäsenvaltiot tehostavat yhteistyötään yhteisten viisumikeskusten perustamiseksi osana mahdollisesti myöhemmin luotavaa yhteistä eurooppalaista konsulipalvelua .

    Tärkeää on myös biometristen tunnisteiden sisällyttäminen matkustus- ja henkilöllisyysasiakirjoihin ja asiakirjojen turvallisuuden parantaminen perusoikeuksia rikkomatta. Lisäksi olisi hyödynnettävä tehokkaammin EU:n ja kansallisten tietojärjestelmien yhteentoimivuudesta mahdollisesti saatavia synergiaetuja.

    (7) Yksityisyyden suoja ja turvallisuus tietojenvaihdossa: sopivan tasapainon löytäminen

    Lain ja järjestyksen ylläpito ja rajat ylittävien rikosten tutkiminen vapaan liikkuvuuden alueella eivät saa estyä sen vuoksi, että tietojenvaihtomenettelyt ovat turhan monimutkaiset.

    Euroopan unionin olisi tuettava ja edistettävä kaikkien osapuolten rakentavaa vuoropuhelua, jolla pyritään löytämään toimivat ratkaisut ja varmistetaan yksityisyyttä ja tietosuojaa koskevien perusoikeuksien ja tietojen saatavuuden periaatteen noudattaminen.

    Haagin ohjelmassa mainittu tietojen saatavuuden periaate edellyttää, että jäsenvaltion viranomaisten on annettava toisen jäsenvaltion viranomaisille lainvalvontatarkoituksiin tarvittavat tiedot tietyin edellytyksin. Komissio aikoo esittää asiaan liittyviä ehdotuksia, joista eräs koskee vastavuoroista pääsyä kansallisiin tietokantoihin.

    Kun on kyse lainvalvonta- ja oikeusviranomaisten välisestä tietojenvaihdosta, olisi löydettävä sopiva tasapaino yksityisyyden suojan ja turvallisuuden välillä .

    Yksityisyyden suojan ja turvallisuuden välinen tasapaino olisi otettava huomioon myös silloin, kun on kyse lentoyhtiöiden matkustajatietojen antamisesta lentoliikenteen turvallisuuteen ja terrorismin torjuntaan liittyviin tarkoituksiin.

    (8) Järjestäytynyt rikollisuus: strategisen toimintaperiaatteen kehittäminen

    Tarkoitus on kehittää ja toteuttaa strateginen toimintaperiaate järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi EU:ssa. Komissio aikoo antaa piakkoin tiedonannon ”Strategisen toimintaperiaatteen kehittäminen järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi” . Tiedonannossa esitetään toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on lisätä tietämystä järjestäytyneestä rikollisuudesta ja vahvistaa järjestäytyneen rikollisuuden ehkäisyä ja sitä koskevaa tutkimusta ja yhteistyötä EU:ssa. Osana strategiaa on myös tarkasteltava mahdollisuutta asettaa tehokkaampi yhteistyö kolmansien maiden ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa etusijalle järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.

    Järjestäytyneen rikollisuuden torjunta edellyttää lainvalvontaviranomaisten (poliisi, oikeuslaitos, tulli) tehokkaampaa yhteistyötä ja Europolin ja Eurojustin hyödyntämistä ja kehittämistä edelleen. Eurooppalaisen rikostiedustelumallin kehittäminen on eräs keskeisistä tehtävistä tällä alalla ja edellyttää jäsenvaltioiden ja EU:n toimielinten ja muiden elinten yhteistyötä.

    (9) Siviili- ja rikosoikeus: Euroopan oikeusalue kaikkien ulottuville

    Euroopan oikeusalue merkitsee muutakin kuin sitä, että yhdessä jäsenvaltiossa annettu tuomio tunnustetaan ja pannaan täytäntöön muissa jäsenvaltioissa. Se on myös alue, jolla taataan tehokas oikeussuoja tuomioiden täytäntöönpanon varmistamiseksi. Sitä varten unionin on paitsi laadittava tuomiovaltaa, tuomioiden tunnustamista ja lainvalintaa koskevat säännöt myös kehitettävä toimenpiteitä, jotka lisäävät jäsenvaltioiden keskinäistä luottamusta , määritettävä menettelyihin sovellettavat vähimmäisstandardit ja varmistettava, että oikeusjärjestelmät täyttävät korkeat laatuvaatimukset erityisesti oikeudenmukaisuuden ja puolustuksen oikeuksien osalta. Keskinäistä luottamusta voidaan lisätä kehittämällä koulutuksen ja verkottumisen pohjalta asteittain eurooppalaista oikeuskulttuuria, joka mainitaan myös Haagin ohjelmassa. Lisäksi EU tarvitsee yhtenäistä lähestymistapaa kolmansiin maihin ja kansainvälisiin järjestöihin.

    Yksityisoikeuden alalla keskeistä on saattaa loppuun ohjelma, joka koskee tuomioiden vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen toteuttamista siviili- ja kauppaoikeuden alalla. Se edellyttää, että säädösehdotukset, jotka komissio on jo esittänyt tai esittää piakkoin, hyväksytään ja että käynnistetään kuulemismenettelyt, joiden tarkoituksena on valmistella uutta lainsäädäntöä, johon ei vielä sovelleta vastavuoroista tunnustamista (esimerkiksi omaisuuteen, perintöasioihin ja testamentteihin liittyvät kysymykset). Toinen keskeinen asia on tuomioiden täytäntöönpano ja julkisten ja yksityisten asiakirjojen vastavuoroinen tunnustaminen. EU:n aineellisen sopimusoikeuden osalta on tarkoitus ottaa käyttöön viimeistään vuonna 2009 yhteinen viitekehys, jonka avulla parannetaan EU:n lainsäädännön johdonmukaisuutta ja laatua.

    Rikosoikeuden alalla lainsäädännön lähentäminen ja vähimmäisvaatimusten laatiminen prosessioikeuden eri aloilla (esimerkiksi ne bis in idem , todisteiden käsittely ja poissaolotuomiot) ovat keskeisiä tekijöitä keskinäisen luottamuksen lisäämisessä ja vastavuoroisen tunnustamisen edistämisessä. Vastavuoroisen tunnustamisen tukemiseksi on toteutettava useita toimia, joilla varmistetaan lainvalvontaviranomaisten tehokas ja oikein ajoitettu toiminta (esimerkiksi ilman vapaudenmenetystä toteutettavien esitutkintaan liittyvien valvontatoimien vastavuoroinen tunnustaminen tai vankeustuomioiden tunnustaminen ja täytäntöönpano) ja korvataan perinteinen keskinäinen oikeusapu vastavuoroiseen tunnustamiseen perustuvilla uusilla välineillä. Eurojustille olisi annettava keskeinen rooli kehitettäessä oikeudellista yhteistyötä rikosasioissa. Sen roolia olisi laajennettava ja sen valmiuksia olisi hyödynnettävä täysimääräisesti jo saatujen kokemusten hyödyntämiseksi ja tulevan kehityksen tukemiseksi. Tässä yhteydessä komissio aikoo saattaa päätökseen aiemmin aloittamansa toimet ja seurata, miten perustuslain tarjoamia mahdollisuuksia unionin taloudellisten etujen suojelun parantamiseksi voitaisiin hyödyntää.

    (10) Vastuun jakaminen ja yhteisvastuu

    Yhtään poliittista tavoitetta ei voida saavuttaa ilman riittäviä rahoitusvaroja . Haagin ohjelmassa korostetaankin tavoitteiden ja rahoituksen yhteyttä. Tätä varten komissio esitti huhtikuussa 2005 kolme puiteohjelmaa, joiden tarkoituksena on ilmentää käytännössä jäsenvaltioiden välisen vastuun jakamisen ja yhteisvastuun käsitteitä. Puiteohjelmissa tarkastellaan poliittisia ja rahoitusvälineitä, joilla voidaan tehokkaimmin toteuttaa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden tavoitteet.

    2.4. Täytäntöönpano, arviointi ja joustavuus

    Samoin kuin Haagin ohjelmassa todetaan, komissiokin pitää täytäntöönpanoa tärkeänä ja katsoo, että on kehitettävä keinot, joiden avulla voidaan arvioida, miten jäsenvaltiot ovat toteuttaneet vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevat toimenpiteet.

    Perustuslain III-260 artiklassa säädetään toimenpiteistä, joiden avulla komissio ja jäsenvaltiot voivat arvioida puolueettomasti ja objektiivisesti unionin politiikan toteuttamista tällä alalla. Komissio aikoo antaa vuoden 2006 alussa tiedonannon, jossa esitellään tulevan välineen keskeiset tavoitteet. Lisäksi se aikoo tehdä useita ehdotuksia perustuslain voimaantulon jälkeen.

    Sitä ennen Eurooppa-neuvosto on kuitenkin pyytänyt komissiota esittämään vuotuisen kertomuksen unionin toimenpiteiden täytäntöönpanosta (tulostaulu) ja ilmoittamaan tuloksista Euroopan parlamentille ja jäsenvaltioiden parlamenteille.

    Näin saadaan kattavampi kokonaiskuva vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevan politiikan kulloisestakin tilanteesta ja siitä, miten jäsenvaltiot ovat panneet hyväksytyt toimenpiteet täytäntöön. Ensimmäinen tulostaulu on tarkoitus esittää joulukuussa 2005, ja se edellyttää jäsenvaltioiden aktiivista osallistumista, sillä jäsenvaltioiden on ilmoitettava säännöllisesti, miten ne ovat edistyneet toimenpiteiden täytäntöönpanossa.

    Lisäksi Eurooppa-neuvosto on kehottanut neuvostoa kehittämään käytännön menetelmiä oikea-aikaisen täytäntöönpanon helpottamiseksi kaikilla politiikan alueilla: jäsenvaltioissa olisi kehitettävä kunnolliset suunnitelmat täytäntöönpanon tehostamiseksi, riittävästä täytäntöönpanovaiheen pituudesta olisi huolehdittava ja komission säännöllisesti antamat tilanneselvitykset olisi tarkastettava.

    Ottaen huomioon vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen yleinen poliittinen tilanne näyttää todennäköiseltä, että odottamattomat, usein kansainväliset tapahtumat johtavat ajan mittaan uusien poliittisten painopisteiden kehittämiseen. Toimintasuunnitelman on siksi oltava joustava ja muuntelukelpoinen erityisesti pitkällä aikavälillä, jotta uudet painopisteet voidaan ottaa huomioon. Perustuslaki mahdollistaa oikeudellisten ja insitutionaalisten puitteiden huomattavan järkeistämisen. Eurooppa-neuvosto on pitänyt tässäkin suhteessa tärkeänä joustonvaraa, joten se edellyttää, että Haagin ohjelmaa on voitava tarkistaa .

    3. KÄYTÄNNÖN TOIMIEN MÄÄRITTÄMINEN

    Haagin ohjelmassa pyydetään komissiota esittämään ohjelmassa asetetut tavoitteet käytännön toimina. Sen tähden tämän tiedonannon liitteenä on toimintasuunnitelma, jossa luetellaan seuraavien viiden vuoden aikana toteutettavat keskeiset toimet ja määräajat , jotka koskevat toimien esittämistä neuvostolle ja Euroopan parlamentille.

    Tampereella vuonna 1999 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston antamien päätelmien ja vuonna 2004 hyväksytyn Haagin ohjelman mukaisesti Eurooppa-neuvoston olisi jatkossakin huolehdittava strategisten suuntaviivojen määrittämisestä ja vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevien tulevien toimien suunnittelusta. Komissio kehottaa neuvostoa keskusteleman tästä tiedonannosta ja siihen liitetystä toimintasuunnitelmasta, jotta kesäkuussa 2005 kokoontuva Eurooppa-neuvosto voi hyväksyä kummankin asiakirjan.

    LIITE HAAGIN OHJELMA: KYMMENEN PAINOPISTETTÄ SEURAAVIKSI VIIDEKSI VUODEKSI LUETTELO TOTEUTETTAVISTA TOIMISTA JA TOTEUTTAMISAIKATAULU

    1. YLEISET SUUNTAVIIVAT

    - Objektiivinen ja puolueeton järjestelmä sen arvioimiseksi, miten vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alaa koskevat toimenpiteet on EU:ssa toteutettu

    - Tiedonanto ja ehdotus Euroopan perustuslaista tehdyn sopimuksen III-260 artiklassa tarkoitetun arviointimekanismin luomisesta (2006)

    1.1. Perusoikeuksien kunnioittaminen ja aktiivinen edistäminen

    - Perusoikeuksien ja oikeusasioiden puiteohjelma, joka sisältyy uusiin rahoitusnäkymiin (2005)

    - Perusoikeuksia ja kansalaisuutta koskeva erityisohjelma (2007)

    - Väkivallan torjumista (Daphne) sekä huumetorjuntaa ja -tiedotusta koskeva erityisohjelma (2007)

    - Euroopan unionin liittyminen ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi tehtyyn eurooppalaiseen yleissopimukseen ( epäviralliset keskustelut käynnistetään vuonna 2005 )

    - Ehdotus Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskuksen muuttamiseksi perusoikeuksien virastoksi sen toimivaltaa laajentamalla (2005)

    - Daphne II -ohjelma: työohjelma vuodeksi 2006 ( 2005 )

    - Tutkimus keinoista ehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa (2006)

    - Tiedonanto lasten oikeuksien suojaamisesta (2005)

    1.2. Euroopan unionin huumausainestrategia

    - Huumausaineita koskevat EU:n toimintasuunnitelmat vuosiksi 2005–2008 ( 2005 ) ja 2009–2012 ( 2009 )

    - Vuosiksi 2005–2008 laaditun huumausaineita koskevan EU:n toimintasuunnitelman arviointi ( vuosittain )

    - Vihreä kirja kansalaisyhteiskunnan roolista huumausainepolitiikan muotoilemisessa ( 2006 )

    - Kertomus huumausainekauppaa koskevan puitepäätöksen täytäntöönpanosta ja toteuttamisesta ( 2007 )

    - Kertomus vuosiksi 2005–2008 laaditun huumausaineita koskevan EU:n toimintasuunnitelman edistymisestä ja suunnitelman vaikutustenarviointi ( 2008 )

    - Tiedonanto vuosiksi 2009–2012 laaditusta huumausaineita koskevasta EU:n toimintasuunnitelmasta ( 2009 )

    2. VAPAUDEN VAHVISTAMINEN

    2.1. Unionin kansalaisuus

    - Kertomukset eläkeläisten, opiskelijoiden ja työelämän ulkopuolella olevien oleskeluoikeudesta annettujen direktiivien 90/364, 90/365 ja 93/96 soveltamisesta

    - Kertomus äänestysoikeudesta Euroopan parlamentin vaaleissa, myös uusissa jäsenvaltioissa, annetun direktiivin 93/109/EY soveltamisesta ja tarvittaessa ehdotukset direktiivin muuttamiseksi ( 2005/2006 )

    - Ehdotus diplomaatti- ja konsuliviranomaisten antaman suojelun helpottamiseksi (2006)

    - Ehdotus eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevista määräyksistä ja edellytyksistä (2007)

    - Tutkimus keinoista vahvistaa ja täydentää kansalaisuutta koskevissa perustamissopimusten määräyksissä (Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 22 artikla) mainittuja oikeuksia ( 2008 )

    - EU:n kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeus liikkua Euroopan unionin alueella samoin ehdoin kuin jäsenvaltion kansalaiset liikkuvat tai oleskelevat vapaasti kotimaassaan

    - Valvotaan vapaasta liikkumis- ja oleskeluoikeudesta annetun direktiivin 2004/38/EY saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä sekä sen noudattamista ja asianmukaista soveltamista ( 2006 )

    - Kertomus vapaasta liikkumis- ja oleskeluoikeudesta annettujen direktiivien 90/364/ETY, 90/365/ETY ja 93/96/ETY soveltamisesta ( 2006 )

    - Kertomus vapaasta liikkumis- ja oleskeluoikeudesta annetun direktiivin 2004/38/EY soveltamisesta ja tarvittaessa ehdotukset direktiivin muuttamiseksi ( 2008 )

    2.2. Turvapaikka-, maahanmuutto- ja rajapolitiikka

    - Yhteisvastuuta ja maahanmuuttovirtojen hallintaa koskeva puiteohjelma, joka sisältyy uusiin rahoitusnäkymiin (2005)

    - Ulkorajarahasto (2007)

    - Kotouttamisrahasto (2007)[9]

    - Palauttamisrahasto (2007)

    - Euroopan pakolaisrahaston muuttaminen (2007)

    - Analyysi maahanmuuton kaikista osatekijöistä (vahvistetaan ajantasaisten tietojen keräämistä, toimittamista, vaihtamista ja tehokasta hyödyntämistä)

    - Maahanmuutto- ja turvapaikkatilastoja koskevat vuosikertomukset ( käynnissä )

    - Hyväksytään maahanmuutto- ja turvapaikkatilastojen keräämistä koskeva EU:n puiteasetus ( 2005 )

    - Vihreä kirja Euroopan muuttoliikkeiden verkoston tulevaisuudesta ( 2005 )

    - Ehdotus Euroopan muuttoliikkeiden seurantakeskuksen perustamiseksi (2006)

    2.3. Yhteinen eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä

    - Hyväksytään turvapaikkamenettelyjä koskeva direktiivi ( 2005 )

    - Ensimmäisen vaiheen säädösten arviointi

    - Seurataan ensimmäisen vaiheen välineiden saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä ja niiden täytäntöönpanoa ( 2005–2007 )

    - Yhteisen turvapaikkapolitiikan toinen vaihe, yhteiset turvapaikkamenettelyt ja yhdenmukainen asema niitä henkilöitä varten, joille on myönnetty turvapaikka tai jotka nauttivat toissijaista suojelua

    - Pakolaisten pitkäaikaista oleskelulupaa koskeva ehdotus (2005)

    - Toisen vaiheen välineet ja toimenpiteet, jotka esitetään neuvostolle ja Euroopan parlamentille (hyväksytään vuoden 2010 loppuun mennessä)

    - Jäsenvaltioiden turvapaikkayksiköt yhdistävän järjestelmän perustaminen yhteistyön edistämiseksi ( tiedonanto vuonna 2005 )

    - Tutkimukset turvapaikkahakemusten yhteiskäsittelyn vaikutuksista

    - Tutkimus turvapaikkahakemusten yhteiskäsittelystä Euroopan unionissa ( 2006 )

    - Yhdistyneiden Kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetun kanssa yhteistyössä laadittava tutkimus turvapaikkahakemusten yhteiskäsittelystä EU:n ulkopuolella ( 2006 )

    - Euroopan unionin virasto, joka tukee yhteiseen eurooppalaiseen turvapaikkajärjestelmään liittyvää jäsenvaltioiden yhteisyötä (perustetaan sen jälkeen yhteiset turvapaikkamenettelyt on otettu käyttöön ja asiasta on laadittu arviointi)

    - Euroopan pakolaisrahaston perustaminen vuosiksi 2005–2013; rahaston tehtävänä on avustaa jäsenvaltioita turvapaikkahakemusten käsittelyssä ja eräiden kolmansien maiden kansalaisten ryhmien vastaanotossa

    - Loppukertomus Euroopan pakolaisrahastosta ( 2005 )

    - Ehdotus Euroopan pakolaisrahastoa koskevan päätöksen muuttamiseksi siten, että jäsenvaltioita voidaan auttaa eräiden kolmansien maiden kansalaisten ryhmien vastaanotossa (2005)

    - Euroopan pakolaisrahaston kansallisten monivuotisten ohjelmien hyväksyminen ( 2005, 2008 ja 2011 )

    - Euroopan pakolaisrahaston muuttaminen (2007)

    2.3.1. Laillinen maahanmuutto ja maahanpääsymenettelyt

    - Laillista maahanmuuttoa koskevan politiikan kehittäminen

    - Arvioidaan ja seurataan laillista maahanmuuttoa koskevien ensimmäisen vaiheen direktiivien saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä ja niiden täytäntöönpanoa ( 2005–2011 )

    - Taloudellisista syistä tapahtuvaa maahanmuuttoa koskevasta vihreästä kirjasta järjestettävä julkinen kuuleminen ( 2005 )

    - Laillista maahanmuuttoa ja maahanpääsymenettelyjä koskeva toimintapoliittinen suunnitelma; laaditaan taloudellisista syistä tapahtuvaa maahanmuuttoa koskevasta vihreästä kirjasta järjestettävän julkisen kuulemisen pohjalta ( 2005 )

    2.3.2. Kolmansien maiden kansalaisten kotouttaminen

    - Johdonmukaiset eurooppalaiset puitteet kotouttamiselle

    - Tiedonanto kotouttamista koskevista eurooppalaisista puitteista ( 2005 )

    - Edistetään kotouttamista koskevien kokemusten ja tietojen järjestäytynyttä vaihtoa [10]

    - INTI-valmistelutoimien hallinnointi ( 2005–2006 )

    - Maahanmuuttoa ja kotouttamista koskevat vuosikertomukset ( vuodesta 2005 alkaen )

    - Kotouttamisen käsikirja ( toinen painos vuonna 2006, kehittämistä jatketaan )

    - Internet-sivuston kehittäminen ( 2006 )

    - Kotouttamisrahaston perustaminen (2007)

    2.3.3. Laittoman maahanmuuton torjunta

    - Tuetaan asiaankuuluvissa kolmansissa maissa sijaitsevien maahanmuuttoalan yhteyshenkilöverkostojen hallinnointia ( jatkuu vuonna 2005 )

    - Vuosikertomus laitonta maahanmuuttoa koskevasta yhteisestä politiikasta ( vuodesta 2005 alkaen )

    - Hyväksytään komission päätös verkkoteknologiaan perustuvan suojatun tietoverkoston perustamisesta maahanmuuton hallinnasta vastaavia jäsenvaltioiden viranomaisia varten (ICONET) ( 2005 )

    - Ehdotus ihmiskaupan vastaisen Euroopan neuvoston yleissopimuksen tekemiseksi ja allekirjoittamiseksi (CAHTEH) (2005)

    - Tehokas maastapoistamis- ja palauttamispolitiikka, joka perustuu yhteisiin vaatimuksiin, läheiseen yhteistyöhön ja vastavuoroiseen tekniseen apuun

    - Palauttamismenettelyjä koskeva ehdotus (2005)

    - Käynnistetään valmistelutoimet palauttamisen hallinnointiin tarkoitettua taloudellista tukea varten ( 2005 )

    - Yhteisestä takaisinottopolitiikasta vastaavan komission erityisedustajan nimittäminen ( 2005 )

    - Yhteisön takaisinottosopimusten tekeminen ja jo olemassa olevien sopimusten hallinnointi ( ajankohtainen )

    - Palauttamisrahaston perustaminen (2007)

    2.3.4. Turvapaikka- ja maahanmuuttoasioiden ulkoinen ulottuvuus

    - Yhteistyö kolmansien maiden kanssa maahanmuuton ja turvapaikka-asioiden hallinnoinnissa

    - Tiedonanto maahanmuutosta ja kehitysyhteistyöstä ( 2005 )

    - Vuosia 2004–2006 koskevan Aeneas-ohjelman viiteasiakirjan tarkistaminen vuotta 2006 varten ( 2005 )

    - Maahanmuuton sisällyttäminen keskeisiä kolmansia maita koskeviin maa- ja aluekohtaisiin strategia-asiakirjoihin ( 2005 )

    - EU:n alueellisten suojeluohjelmien kehittäminen

    - Toimintasuunnitelma EU:n alueellista suojeluohjelmaa varten ja EU:n uudelleensijoittamisohjelma ( 2005 )

    - Kokeellisten suojeluohjelmien käynnistäminen ( 2005 )

    - Yhteistyön tehostaminen kauttakulkumaiden kanssa, jotta kyseiset maat voivat hallita paremmin maahanmuuttoa ja tarjota riittävän suojan pakolaisille

    - Kertomus turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan kehityksestä ja saavutuksista Euroopan naapuruuspolitiikan yhteydessä ( 2005 )

    2.3.5. Rajavalvonta, biometriikka, tietojärjestelmät ja viisumipolitiikka

    - Henkilötarkastusten poistaminen sisärajoilla

    - Ehdotus SIS II -järjestelmää koskevista säädöksistä (2005)

    - Arvioidaan, miten muut kuin SIS II -järjestelmää koskevat säädökset on pantu täytäntöön uusissa jäsenvaltioissa ( 2006 )

    - Arvioidaan, miten SIS II –järjestelmää koskevat säädökset on pantu täytäntöön uusissa jäsenvaltioissa ( sen jälkeen kun SIS II on toiminnassa – 2007 )

    - Hyväksytään neuvoston päätös tarkastusten poistamisesta uusien jäsenvaltioiden vastaisilla ja välisillä rajoilla ( 2007 )

    - Ehdotus olemassa olevan Schengen-arviointimekanismin korvaamiseksi valvontamekanismilla (heti kun henkilötarkastukset on poistettu uusien jäsenvaltioiden sisärajoilla (2007–2008)

    - Ulkorajojen yhdennetty valvontajärjestelmä

    - Ehdotus kansallisten asiantuntijaryhmien perustamiseksi tukemaan jäsenvaltioita ulkorajojen valvonnassa ja ulkorajoilla suoritettavissa tarkastuksissa rajaturvallisuusviraston puitteissa (2005)

    - Rajavartijoiden käsikirja ( sen jälkeen kun henkilöiden toimesta tapahtuvaa rajojen ylittämistä koskeva yhteisön säännöstö on hyväksytty )

    - Ehdotus jonkin toisen jäsenvaltion ulkorajoilla toimiville jäsenvaltioiden viranomaisille myönnettävästä täytäntöönpanovallasta (2006)

    - Rajaturvallisuusviraston arviointikertomus, jossa tarkistetaan viraston tehtävät ja arvioidaan, olisiko viraston osallistuttava myös rajavalvonnan muihin osa-alueisiin (kuten kansallisten asiantuntijaryhmien toiminnan arviointi ja Euroopan rajavartijajärjestelmän toteutettavuus) ( 2007 )

    - Ulkorajarahaston perustaminen (2007)

    - Schengenin säännöstön osittainen soveltaminen

    - Hyväksytään neuvoston päätös Schengenin säännöstön osittaisesta täytäntöönpanosta Irlannissa ( 2005 )

    - Hyväksytään neuvoston päätös Schengenin säännöstön osittaisesta täytäntöönpanosta (SIS) Yhdistyneessä kuningaskunnassa ( 2005 )

    - EU:n yhteinen lähestymistapa ja yhtenäiset ratkaisut biometrisiä tunnisteita ja tietoja koskevissa kysymyksissä

    - Ehdotus yhteisen konsuliohjeiston muuttamiseksi biometristen tietojen keräämistä koskevien sääntöjen ja menettelyjen osalta, mukaan luettuna velvollisuus tallentaa biometriset tiedot ja tätä velvollisuutta koskevat poikkeukset (2005)

    - Valmistautuminen kansallisia henkilötodistuksia koskevien vähimmäisvaatimusten kehittämiseen (vuodesta 2005 alkaen)

    - Valmistautuminen tiettyjen alojen omia henkilötodistuksia koskevien vähimmäisvaatimusten kehittämiseen tarvittaessa (vuodesta 2005 alkaen)

    - Biometristen tunnisteiden sisällyttäminen matkustusasiakirjoihin, viisumeihin, oleskelulupiin, EU:n kansalaisten passeihin ja tietojärjestelmiin ( 2006 )

    - Tiedonanto SIS II -järjestelmän, VIS-järjestelmän ja Eurodac-järjestelmän yhteisvaikutuksen tehostamisesta ( 2006 )

    - Viisumipolitiikka ja viisumitietojärjestelmän (VIS) kehittäminen

    - Neuvottelut viisumivapaiden maiden luettelossa olevien kolmansien maiden kanssa sen varmistamiseksi, että jäsenvaltioiden kansalaiset voisivat matkustaa kyseisiin kolmansiin maihin ilman viisumia ( käynnissä; yhdistetään viisumiluettelon tarkistamiseen )

    - Ehdotukset, jotka koskevat viisumipolitiikan parantamiseksi tarvittavia muutoksia ja yhteisten viisumikeskusten perustamista (2005)

    - Viisumiluettelon säännöllinen tarkistaminen (asetus N:o 539/2001) ( säännöllisesti )

    - Ehdotus Torinossa vuonna 2006 pidettävien olympia- ja paralympiakisojen osanottajien viisumihakemuksia ja viisumin myöntämistä koskevien menettelyjen helpottamiseksi (2005)

    - Kertomus Ateenassa vuonna 2004 pidettävien olympia- ja paralympiakisojen osanottajien viisumihakemuksia ja viisumin myöntämistä koskevien menettelyjen helpottamisesta annetun asetuksen N:o 1295/2003 täytäntöönpanosta ( 2005 )

    - Ehdotus yhteisen konsuliohjeiston muuttamiseksi viisumimaksujen osalta (2005)

    - ARGO-työohjelma ( 2005 ja 2006 )

    - Kauttakulkua koskevat ehdotukset: uudet jäsenvaltiot tunnustavat yksipuolisesti Schengenin asiakirjat / jäsenvaltiot tunnustavat Sveitsin myöntämät oleskeluluvat (2005)

    - Suositus neuvotteluohjeiksi EY:n ja kolmansien maiden välillä tehtäviä viisumivapaussopimuksia varten: edellytykset, joilla kolmansien maiden kansalaiset voivat liikkua vapaasti unionin alueella 3–6 kuukauden ajan ( 2005 )

    - Hyväksytään ehdotus paikallista rajaliikennettä koskevan järjestelyn käyttöönotosta ( 2005 )

    - Kertomus Kaliningradin kauttakulkujärjestelmän toiminnasta ( 2005 )

    - Kaliningrad-järjestely[11] (2005–2006)

    - Schengen-järjestely, joka koskee seitsemää jäsenvaltiota ( 2005 ja 2006 )

    - Erityissuositukset neuvotteluohjeiksi kolmansien maiden kanssa käytäviä neuvotteluja varten, jotka koskevat viisumimenettelyjen helpottamista EY:n takaisinottopolitiikan yhteydessä: tavoitteena on kehittää kumppanuutta maahanmuuton hallintaan liittyvissä kysymyksissä vastavuoroisuuden pohjalta, jos mahdollista (2005–2009)

    - Ehdotus yhteisen konsuliohjeiston muuttamiseksi paikallisen konsuliyhteistyön osalta (2006)

    - Ehdotus yhteisen konsuliohjeiston tarkistamiseksi (2006)

    - VIS-järjestelmän tekninen toteuttaminen: toiminnot alfanumeeristen tietojen ja valokuvien käsittelemiseksi ( 2006 ) ja biometrisiä tietoja koskevien toimintojen lisääminen ( 2006 )

    - Ehdotus yhteisten konsulinvirastojen perustamiseksi (2007)

    3. TURVALLISUUDEN VAHVISTAMINEN

    - Turvallisuutta ja vapauksien suojelua koskeva puiteohjelma, joka sisältyy uusiin rahoitusnäkymiin (2005)

    - Rikosten ehkäisemistä ja torjuntaa koskeva erityisohjelma (2007)

    - Terrorismin ehkäisemistä, torjuntavalmiutta ja seurausten hallintaa koskeva erityisohjelma (2007)

    3.1. Sopivan tasapainon löytäminen yksityisyyden suojan ja turvallisuuden välillä lainvalvonta- ja oikeusviranomaisten välistä tietojenvaihtoa varten

    - Ehdotus sellaisten tietojen säilyttämiseksi, joita käsitellään yleisten sähköisten viestintäpalvelujen yhteydessä, rikosten toteamista, tutkimista ja syytteeseen asettamista varten (2005)

    - Riittävien takeiden ja tehokkaiden oikeuskeinojen määrittäminen henkilötietojen siirtoa varten rikosasioissa tehtävän poliisiyhteistyön ja oikeudellisen yhteistyön yhteydessä

    - Tietojen saatavuuden periaatteen toteuttaminen lainvalvontaan liittyvien tietojen vaihtamista varten

    - Ehdotus lainvalvontatoiminnan kannalta tärkeiden tietojen saatavuutta koskevan periaatteen käyttöön ottamiseksi (2005)

    - Ehdotus henkilötietojen siirtoa koskevista riittävistä takeista rikosasioissa tehtävää poliisiyhteistyötä ja oikeudellista yhteistyötä varten (2005)

    - Ehdotus EU:n yhteisen lähestymistavan määrittämiseksi matkustajatietojen käyttöön rajaturvallisuuteen, lentoliikenteen turvallisuuteen ja muihin lainvalvontaan liittyviin tarkoituksiin (2005)

    - Ehdotus lainvalvontaviranomaisten pääsystä viisumitietojärjestelmään (2005)

    - SIS II:n ja Europolin tietojärjestelmän välisten yhteyksien kehittäminen (2007)

    - Yhdysvaltojen kanssa tehdyn matkustajarekisteritietoja koskevan PNR-sopimuksen tarkasteleminen yhdessä ( 2005 )

    - PNR-sopimuksia koskevien neuvottelujen saattaminen päätökseen Kanadan ja Australian (2005) ja tarvittaessa muiden maiden kanssa

    - Kansainvälisten ohjeiden määrittäminen Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön puitteissa sen varmistamiseksi, että PNR-tietojen käytössä kunnioitetaan korkealaatuista yksityisyyden suojaa

    - DNA-tietokantojen vastavuoroista käyttöä koskeva ehdotus (2005)

    - Sormenjälkitietokantojen vastavuoroista käyttöä koskeva ehdotus (2007)

    - Ehdotus teknistä rikostutkintaa koskevien / poliisin tietokantojen järjestämiseksi yhdenmukaisesti yhteisön tasolla (2008)

    3.2. Terrorismi

    - Johdonmukaisen lähestymistavan kehittäminen terrorismin torjuntaan

    - Terrorismin uhrien tukemiseksi käynnistetyn pilottihankkeen seuranta (2006)

    - Lainvalvontaviranomaisten yhteistyön tehostaminen terrorismin torjumiseksi nimeämällä jokaisessa jäsenvaltiossa tietty yhteystaho, jolla on pääsy kaikkiin sellaisia terroritekoja koskeviin rikostiedustelu- ja muihin tietoihin, joihin ovat sekaantuneet yhteisen kannan 2001/931/YUTP liitteessä luetellut henkilöt, ryhmät ja yhteisöt ( 2005 )

    - Euroopan lainvalvontaviranomaisten verkoston (LEN) perustaminen terrorismin torjumiseksi (2005)

    - Tiedonanto räjähteiden ja pommin rakentamiseen tarvittavan välineistön turvallisuuden parantamisesta ( 2005 )

    - Toinen kertomus terrorismista ( 2005 )

    - Tiedonanto väkivaltaisesta radikalisoitumisesta ( 2005 ) ja tarvittaessa seurantatoimet ( 2007 )

    - Ehdotus hyväntekeväisyysjärjestöjen käytön ehkäisemiseksi terrorismin rahoituksessa (2006)

    - Tiedonanto terrorismia koskevan vertaisarviointijärjestelmän tuloksista 25 jäsenvaltiossa ( 2006/2007 )

    - Määritetään, tarvitaanko säädöksiä, joilla varmistetaan, että kaikki jäsenvaltiot voivat ennaltaehkäisevästi jäädyttää tiettyjen henkilöiden omaisuutta rahanpesunvastaisen toimintaryhmän erityissuositusten mukaisesti ( 2007 )

    - Tuetaan käynnissä olevaa toimintaa kemiallisten, biologisten ja ydinaseiden tuotannon ja levittämisen estämiseksi ( 2007 )

    - Terrorismin ehkäisemistä, torjuntavalmiutta ja seurausten hallintaa koskevan erityisohjelman perustaminen (2007)

    - Yhteisön lainsäädännön tarkistaminen ja muuttaminen samalla kun hyväksytään toimenpiteitä terrorismin torjumiseksi

    - Terrorismin torjumisesta 13 päivänä kesäkuuta 2002 tehdyn neuvoston puitepäätöksen 11 artiklan mukainen toinen kertomus ( 2005 )

    3.3. Järjestäytyneen rikollisuuden ehkäiseminen ja torjunta

    - Tiedonanto strategisen toimintaperiaatteen kehittämisestä järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi ( 2005 )

    - Rikollisuuden ehkäisemistä ja torjuntaa koskeva erityisohjelma (2007)

    - Parannetaan järjestäytyneen rikollisuuden tuntemusta ja sitä koskevien tietojen keräämistä ja analysointia

    - Toimintasuunnitelmaa koskeva tiedonanto – EU:n rikostilastot ( 2005 )

    - Komission sisäinen valmisteluasiakirja rikostiedusteluun perustuvasta lainvalvonnasta ( 2005 )

    - Suositukset rikosalttiutta koskeviksi standardimenetelmiksi rikoksilta suojautumisessa ( 2007 )

    - Kertomus Euroopan rikollisuudesta ( 2007 )

    - Vahvistetaan järjestäytyneen rikollisuuden ehkäisemistä

    - Rikosten ehkäiseminen parantamalla lainsäädäntöä sekä vähentämällä tuotteiden ja palveluiden alttiutta joutua rikoksen kohteeksi ( 2005 )

    - Raportti selvityksestä, joka perustuu neuvoston vuonna 2001 antamaan päätöslauselmaan kansalaisyhteiskunnan panoksesta kadonneiden ja seksuaalisesti hyväksikäytettyjen lasten etsinnöissä ( 2005 )

    - Toimintasuunnitelma yksityisen ja julkisen sektorin kumppanuuksista, joiden avulla julkisia organisaatioita ja yksityisiä yrityksiä suojataan järjestäytyneeltä rikollisuudelta ( 2006 )

    - Parannetaan huipputekniikkaan liittyvää rikollisuutta tutkivien jäsenvaltioiden yksiköiden koordinointia ja yhteistyötä sekä unionin tasolla että yksityisen sektorin kanssa (tietoverkkorikollisuuden tutkimusverkosto Cyber crime Intelligence Network ) muun muassa laatimalla tietoverkkorikollisuutta koskeva EU:n käsikirja ( 2006 )

    - Tiedonanto tietoverkkorikollisuudesta ja tietoverkkojen turvallisuudesta ( 2006 )

    - Korruption vastaiset toimenpiteet

    - Etiikkaa ja lahjomattomuutta korostavien käytännesääntöjen laatiminen julkishallinnon virkamiehille ( 2007 )

    - Ehdotus virkamiesten velvollisuudesta raportoida lahjusten tarjoamisesta sekä ilmoittaa varallisuudesta ja kaupallisista eduista (2008)

    - Vahvistetaan välineitä, joiden avulla puututaan järjestäytyneen rikollisuuden rahoittamiseen

    - Aloitteet, joilla edistetään rahoitusta koskevien tutkimusten käyttöä lainvalvonnassa ja laaditaan koulutusta koskevat yhteiset vähimmäisstandardit ( 2005–2007 ) :

    - Yhteiset koulutusstandardit rahoitusta koskevien tutkimusten suorittamista varten ( 2005 )

    - Suositus yhteisymmärryspöytäkirjaksi palautteesta, jota rahoitusta tutkivien yksiköiden on annettava epäilyttävistä rahoitustoimenpiteistä raportoiville elimille ( 2006 )

    - Suositus ja/tai ehdotus oikeushenkilöiden avoimuuden parantamiseksi, jotta voidaan vähentää niiden alttiutta joutua järjestäytyneen rikollisuuden käsiin ( 2006 )

    - Edistetään rikoksella saatujen varojen tutkimisesta vastaavien yksiköiden perustamista EU:n jäsenvaltioissa (jatkuva toiminta)

    - Tarkastellaan vaatimuksia, jotka koskevat menetetyksi tuomittujen tai menetettyjen varojen palauttamista rikoksen uhreille tai hyväntekeväisyysjärjestöille maksettavina vahingonkorvauksina tai edunpalautuksina ( 2008 )

    - Lainsäädännön kehittäminen ja voimassa olevien säädösten tarkistaminen tarvittaessa

    - Väärennösten torjuntaa koskeva lainsäädäntöpaketti (2005)

    - Tiedonanto ihmiskaupasta ( 2005 )

    - Tarkistetaan ja tarvittaessa kehitetään edelleen nykyistä ihmiskaupan vastaista lainsäädäntöä, jotta voidaan mm. edistää julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia sekä helpottaa EU:n laajuista koordinointia ja ottaa Europol mukaan toimintaan (2006)

    - Tarkistetaan ja tarvittaessa kehitetään edelleen oikeudellista kehystä ihmisen elinten, kudosten ja solujen laittoman kaupan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi (2006)

    - Tarkistetaan ja tarvittaessa lujitetaan nykyistä lainsäädäntöä, joka koskee rikoksella saatujen varojen menetetyksi tuomitsemista riippumatta siitä, edellyttääkö tämä rikosoikeudellista tuomiota vai ei (2007)

    - Vertailututkimus, jossa arvioidaan tarvetta laatia säädöksiä veropetoksiin liittyviä järjestäytyneen rikollisuuden toimia vastaan sekä EU:n jäsenvaltioissa että unioniin liittyvissä ja ehdokasmaissa ( 2005 )

    - Ehdotus lainsäädäntöjen lähentämiseksi rikosasioissa, erityisesti veropetosten tunnusmerkistöjen ja näistä rikoksista määrättävien rangaistusten osalta, sekä standardeista ja parhaista käytänteistä lainvalvontayhteistyön parantamiseksi järjestäytyneen veropetosrikollisuuden torjumiseksi (2007)

    - Ehdotus, jossa käsitellään väärän henkilöllisyyden käyttöä ja identiteetin hallintatoimenpiteitä sekä henkilöasiakirjoja koskevaa tietokantaa (2007)

    - Selvitykset ja tutkimukset, jotka koskevat lainsäädäntöjen lähentämistä edelleen esimerkiksi laittoman asekaupan sekä suojelurahojen vaatimisen ja kiristyksen ehkäisemiseksi ( 2008 )

    - Seurannan ja arvioinnin parantaminen

    - Toinen kertomus, joka perustuu rahanpesusta, rikoksentekovälineiden ja rikoksen tuottaman hyödyn tunnistamisesta, jäljittämisestä, jäädyttämisestä tai takavarikoimisesta ja menetetyksi tuomitsemisesta 26 päivänä kesäkuuta 2001 tehdyn neuvoston puitepäätöksen 6 artiklaan ( 2005 )

    - Toinen kertomus, joka perustuu muihin maksuvälineisiin kuin käteisrahaan liittyvien petosten ja väärennysten torjunnasta 28 päivänä toukokuuta 2001 tehdyn neuvoston puitepäätöksen 14 artiklaan ( 2005 )

    - Kertomus yksityisellä sektorilla ilmenevästä lahjonnasta tehdyn puitepäätöksen täytäntöönpanosta ( 2005 )

    - Kertomus ympäristön suojelusta rikosoikeudellisin keinoin 27 päivänä tammikuuta 2003 tehdyn puitepäätöksen täytäntöönpanosta ( 2005 )

    - Kertomus rikoksen tuottaman hyödyn ja rikoksella saadun omaisuuden sekä rikoksentekovälineiden menetetyksi tuomitsemisesta tehdyn puitepäätöksen täytäntöönpanosta ( 2007 )

    - Arvio tulliyhteistyötä koskevan yleissopimuksen (Napoli II) täytäntöönpanosta jäsenvaltioissa ( 2008 )

    - Arvio jäsenvaltioiden lahjonnanvastaisista toimista ( 2009 )

    - Arvio talousrikollisuuden torjuntaa koskevista toimenpiteistä ( 2010 )

    3.4. Yhteistyö poliisi- ja tulliasioissa

    - Pannaan täytäntöön tulliyhteistyötä koskeva työohjelma, jonka oikeus- ja sisäasioiden neuvosto hyväksyi 30.3.2004 tulliyhteistyötä koskevasta strategiasta 2.10.2003 annetun neuvoston päätöslauselman pohjalta ( 2004–2006 )

    - Tiedonanto valtioiden rajat ylittävän laittoman kaupan torjunnasta, kun kyseisten tavaroiden kauppa on kielletty tai sitä on rajoitettu ( 2007 )

    - Ehdotus, jossa käsitellään Europolin asemaa sekä Euroopan parlamentin ja kansallisten kansanedustuslaitosten roolia Europolin toiminnan valvonnassa (1. tammikuuta 2008 mennessä)

    - Määritellään Europolin ja Eurojustin keskinäiset suhteet (viimeistään vuonna 2008 )

    - Määritellään Europolin turvallisuuskomitean (COSI) tehtävät ( 1. tammikuuta 2008 mennessä )

    - Lainvalvontayhteistyön kehittäminen ja

    - Schengenin säännöstön kehittäminen valtioiden rajat ylittävän operatiivisen poliisiyhteistyön alalla

    - Ehdotus lainvalvontayhteistyön kehittämisestä erityisesti jäsenvaltioiden välisillä sisärajoilla (2005)

    - Tiedonanto ja direktiiviehdotus liikenneturvallisuuden parantamisesta ja turvallisuuden lisäämisestä perustamalla Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskevan poliisiyhteistyön ja oikeudellisen yhteistyön alue ( 2005 )

    - Päivitetään SIRENE-käsikirja (2005)

    - Ehdotus lainvalvontaviranomaisten pääsystä viisumitietojärjestelmään (2005)

    - SIS II -järjestelmän ja Europolin tietojärjestelmän välisten yhteyksien luominen (2007)

    - Poliisitointa koskevat yhteiset laatustandardit (eettiset säännöt, seurantaohjelmat) ( 2008 )

    - Rikosteknisten laboratorioiden laatustandardien yhdenmukaistaminen ( 2008 )

    - Lainvalvontaviranomaisten väliset säännölliset vaihto-ohjelmat

    - Hyväksytään ehdotus Euroopan poliisiakatemian (CEPOL) muuttamisesta unionin elimeksi ( 2005 )

    - Kehitetään jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten välistä operatiivista yhteistyötä

    - Perustetaan lyhytkestoisia tullin ja poliisin yhteistyöoperaatioita ja/tai monialaisia yhteisiä tutkintaryhmiä ( jatkuva toiminta )

    - Laaditaan vähimmäisstandardit eri lainkäyttöalueiden kesken tapahtuvaa tutkintatekniikoiden käyttöä varten ( 2006 )

    - Kootaan ohjeisto parhaista käytänteistä tullihallintojen erityisten yhteistyömuotojen käytön edistämiseksi ja laajentamiseksi Napoli II -yleissopimuksen mukaisesti ( 2007 )

    - Parannetaan Euroopan tason yhteistyötä lahjonnanvastaisten elinten kesken perustamalla lahjonnan torjunnasta vastaavien viranomaisten verkosto (mm. poliisi-, oikeus-, syyttäjä- ja tulliviranomaiset) sekä EU:n että valtioidenvälisellä tasolla ( 2008 )

    3.5. Kriisinhallinta Euroopan unionissa

    - Komission päätös suojatun yleishälytysjärjestelmän (Argus) ja komission kriisikeskuksen perustamisesta käytössä olevien hälytysjärjestelmien toiminnan koordinointia varten ( 2005 )

    - Ehdotus elintärkeiden infrastruktuurien varoitusverkoston perustamisesta (Critical Infrastructure Warning Information Network, CIWIN) (2005)

    - Suunnitelma elintärkeiden infrastruktuurien suojaamiseksi ( 2005 )

    - EU:n yhdennetyt kriisinhallintajärjestelyt ( 1. heinäkuuta 2006 mennessä )

    3.6. Rikollisuuden ehkäiseminen yleisellä tasolla

    - Eurooppalaisen rikoksentorjuntaverkoston kehittäminen ( 2005 )

    4. OIKEUDEN VAHVISTAMINEN

    - Ks. myös uusiin rahoitusnäkymiin sisältyvä perusoikeuksien ja oikeusasioiden puiteohjelma (2005)

    - Yksityisoikeutta koskeva erityisohjelma (2007)

    - Rikosoikeutta koskeva erityisohjelma (2007)

    4.1. Keskinäisen luottamuksen ja ymmärtämyksen parantaminen

    - Tiiviimpi yhteistyö

    - EU:n tuki oikeusalan organisaatioiden ja elinten verkostoille ( jatkuva toiminta )

    - Kehitetään edelleen Euroopan oikeudellisen verkoston Internet-sivustoa ja tietokantoja, joihin on koottu EU:n lainsäädäntöä koskeva oikeuskäytäntö ( jatkuva toiminta )

    - Päivitetään ja parannetaan edelleen Euroopan oikeudellista kartastoa ( jatkuva toiminta )

    - Vuosittain vietettävä Euroopan yksityisoikeuden päivä ( jatkuva toiminta )

    - Euroopan oikeudellisen kulttuurin luominen

    - Lainkäytön laadun arviointi ( tiedonanto vuonna 2006 )

    - Komission tiedonanto oikeusalan koulutuksesta EU:ssa ( 2005 ), tuomareille ja syyttäjille tarkoitetun vaihto-ohjelman pilottivaiheen jatkaminen ( 2005 ) sekä siihen liittyvä valmistelutoimi ( 2006 )

    - Perustetaan nykyisten rakenteiden pohjalta eurooppalainen koulutusverkosto oikeusalan viranomaisille sekä yksityis- että rikosoikeuden alalla (2007)

    - Kehitetään oikeusalan organisaatioiden ja elinten verkottumista

    - Kertomus siviili- ja kauppaoikeudellisia asioita koskevan Euroopan oikeudellisen verkoston toiminnasta ( 2005 ) ja tarvittaessa ehdotus sen muuttamiseksi ( 2006 )

    - Edistetään EU:n työpajojen avulla yhteistyötä oikeusalan toimijoiden välillä parhaiden käytäntöjen tunnistamiseksi ( 2006 )

    - EU:n lainsäädännön johdonmukaisuus ja laadun parantaminen

    - Ehdotus oikeudenkäynti- ja muiden asiakirjojen tiedoksiannosta jäsenvaltioissa siviili- tai kauppaoikeudellisissa asioissa annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1348/2000 muuttamisesta

    - Kertomus todisteiden vastaanottamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1206/2001 toiminnasta ja tarvittaessa ehdotus sen muuttamisesta ( 2007 )

    - Kertomus Bryssel I -asetuksen toiminnasta ( 2007 ) ja tarvittaessa ehdotus sen muuttamisesta ( 2009 )

    - Lopullinen selvitys ja luonnos yhteisen viitekehyksen laatimista varten ( 2007 )

    - Yhteisen viitekehyksen hyväksyminen EU:n sopimusoikeudessa ( viimeistään vuonna 2009 )

    4.2. Oikeudellinen yhteistyö rikosasioissa

    - Rikosoikeutta koskeva erityisohjelma (2007)

    - Parannetaan vastavuoroista tunnustamista koskevan periaatteen täytäntöönpanoa

    - Tiedonanto vastavuoroisesta tunnustamisesta rikosasioissa ja jäsenvaltioiden keskinäisen luottamuksen vahvistamisesta ( 2005 )

    - Valkoinen kirja rikostuomioita koskevasta tietojenvaihdosta ja tuomioiden vaikutuksesta Euroopan unionin alueella ( 2005 )

    - Ehdotus EU:n jäsenvaltioissa annettujen tuomioiden huomioon ottamisesta uusissa rikosoikeudenkäyntimenettelyissä (2005)

    - Ehdotus rikostuomioita koskevien tietojen toimittamisesta tekijän kansalaisuusvaltiolle ja säilyttämisestä tässä valtiossa (2005)

    - Tiedonanto luettelon laatimisesta EU:n jäsenvaltiossa rikoksesta tuomituista kolmansien maiden kansalaisista ( 2005 )

    - Aloite eurooppalaisesta täytäntöönpanomääräyksestä ja tuomittujen siirtämisestä EU:n jäsenvaltioiden välillä (2005)

    - Ehdotus ilman vapaudenmenetystä toteutettavien esitutkintaan liittyvien valvontatoimien vastavuoroisesta tunnustamisesta (2005)

    - Tiedonanto oikeudenmenetyksistä ( 2005 )

    - Kertomus eurooppalaista pidätysmääräystä koskevan puitepäätöksen täytäntöönpanosta ja jäsenvaltioiden välisistä luovuttamismenettelyistä ( 2005 )

    - Aloite lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tuomituille henkilöille määrättyjen ammatinharjoittamista koskevien kieltojen tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta Euroopan unionin alueella (2005)

    - Ajokieltoja koskeva ehdotus (vuoden 1998 yleissopimuksen uudelleen muotoilu) (2006)

    - Kertomus omaisuuden tai todistusaineiston jäädyttämistä koskevien päätösten täytäntöönpanosta Euroopan unionissa 22 päivänä heinäkuuta 2003 tehdyn puitepäätöksen täytäntöönpanosta ( 2006 )

    - Kertomus vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamisesta taloudellisiin seuraamuksiin tehdyn puitepäätöksen täytäntöönpanosta ( 2006 )

    - Ehdotus vaihtoehtoisten rangaistusten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta ja ehdollisesta tuomiosta (2007)

    - Ehdotus eurooppalaisen todisteiden luovuttamismääräyksen täydentämisestä (2008)

    - Lainsäädäntöjen lähentäminen

    - Vihreä kirja toimivaltaristiriidoista ja ne bis in idem -periaatteesta ( 2005 )

    - Vihreä kirja syyttömyysolettamasta ( 2005 )

    - Toinen kertomus uhrin asemasta rikosoikeudenkäyntimenettelyissä 15 päivänä maaliskuuta 2001 tehdyn puitepäätöksen täytäntöönpanosta ( 2005 )

    - Kolmas kertomus uhrin asemasta rikosoikeudenkäyntimenettelyissä 15 päivänä maaliskuuta 2001 tehdyn puitepäätöksen täytäntöönpanosta ( 2006 )

    - Ehdotus toimivaltaristiriidoista ja ne bis in idem -periaatteesta (2006)

    - Vihreä kirja todisteiden käsittelystä ( 2006 )

    - Vihreä kirja poissaolotuomioista ( in absentia ) ( 2006 )

    - Ehdotus todisteiden vastaanottamista koskevista vähimmäisvaatimuksista (2007)

    - Ehdotus poissaolotuomioista (in absentia) (2007)

    - Ehdotus alakohtaisten rikosoikeudellisten seuraamusten lähentämisestä (viimeistään vuonna 2007)

    - Muut rikosasioissa tehtävän oikeudellisen yhteistyön välineet

    - Suositus sähköisten todisteiden hankintaa, suojaamista ja vaihtoa koskevista vähimmäisvaatimuksista ( 2006 )

    - Ehdotus asiakirjatodisteiden tahallisesta tuhoamisesta (2007)

    - Ehdotus todistajien ja oikeusviranomaisten kanssa yhteistyössä toimivien henkilöiden suojelusta (2007)

    - Selvitys valtioiden rajat ylittävästä tiedustelusta todisteiden hankinnassa ( 2008 )

    - Arvio erityisten oikeuselinten tehokkuudesta järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvien tapausten käsittelyssä ( 2009 )

    - Eurojust

    - Toinen kertomus Eurojustin perustamisesta 28 päivänä helmikuuta 2002 tehdyn neuvoston päätöksen saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä ( 2005 )

    - Eurojustia koskeva ehdotus (1. tammikuuta 2008 mennessä)

    - Valkoinen kirja unionin taloudellisten etujen suojaamisen tehostamisesta ( vuoteen 2009 mennessä )

    4.3. Oikeudenhoidon tehostaminen ja vastavuoroisen tunnustamisen parantaminen sekä tehokkaat oikeussuojakeinot yksityisoikeuden alalla

    - Vihreä kirja perintöoikeudesta ( 2005 )

    - Vihreä kirja lainvalinnasta ja tuomioistuimen toimivallasta avioeroasioissa (Rooma III) ( 2005 )

    - Ehdotus lainvalinnasta sopimusvelvoitteita koskevissa asioissa (Rooma I) (2005)

    - Ehdotus vähäisistä vaatimuksista (2005)

    - Ehdotus elatusvelvoitteista (2005)

    - Hyväksytään ns. Rooma II -ehdotus sopimuksenulkoisiin velvoitteisiin sovellettavasta laista

    - Hyväksytään asetus maksamismääräyksestä ( 2006 )

    - Hyväksytään direktiiviehdotus vaihtoehtoisista riidanratkaisumalleista (ADR) ja sovittelusta ( 2006 )

    - Vihreä kirja avioliittoon ja rekisteröityihin parisuhteisiin liittyvistä varallisuussuhteista ( 2006 )

    - Vihreä kirja (tai useita vihreitä kirjoja) tuomioistuimen päätösten tehokkaasta täytäntöönpanosta ( 2006–2007 )

    - Vihreä kirja lainsäädännön ja hallinnollisten toimenpiteiden kumoamisesta/vähentämisestä asiakirjojen vapaan liikkuvuuden edistämiseksi ( 2007 )

    - Vihreä kirja vastavuoroisesta tunnustamisesta henkilöiden yksityisoikeudelliseen asemaan liittyvissä asioissa ( 2008 )

    - Vihreä kirja eräisiin prosessioikeuden näkökohtiin liittyvistä vähimmäisvaatimuksista ( 2008 )

    - Arvioidaan mahdollisuutta luopua eksekvatuurimenettelystä ja esitetään tarvittaessa tätä koskevat säädösehdotukset (2008–2010)

    - Yksityisoikeutta koskeva erityisohjelma (2007)

    4.4. Kansainvälinen oikeusjärjestys

    - Päätetään neuvottelut tuomioistuinvalintaa koskevasta yleissopimuksesta ( 2005 )

    - Ehdotus ns. rinnakkaissopimusten tekemisestä Tanskan kanssa Bryssel I -asetuksesta ja asiakirjojen tiedoksiantamisesta (2005)

    - Neuvottelut terrorismia koskevasta yleissopimuksesta Euroopan neuvostossa ( 2005 )

    - Osallistuminen Euroopan neuvoston ja muiden kansainvälisten järjestöjen ja foorumien toimintaan (G8, YK, OECD, ETYJ, FATF) rikosasioiden alalla ( 2005–2009 )

    - Selvitetään, olisiko EU:n ja kolmansien maiden välillä tehtävä kahdenvälisiä sopimuksia rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta ( 2005–2009 )

    - Selvitetään, olisiko EU:n ja kolmansien maiden välillä tehtävä kahdenvälisiä sopimuksia keskinäisestä oikeusavusta ( 2005–2009 )

    - Ehdotus rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ehkäisemistä koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen tekemisestä ja allekirjoittamisesta Euroopan yhteisön puolesta ( 2005/2006 )

    - Yhteisön liittyminen kansainvälistä yksityisoikeutta käsittelevän Haagin konferenssin jäseneksi ( 2006 )

    - Ehdotus uuden Luganon yleissopimuksen tekemisestä ( 2006 )

    - Terrorismin avustamisen kieltämistä koskevien määräysten sisällyttäminen ehdotukseen, joka koskee nykyisten ulkoista apua koskevien välineiden tarkistamista ( 2006 )

    - Ehdotus lahjonnanvastaisen Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta ( 2006 )

    - Saatetaan päätökseen neuvottelut elatusvelvoitteita koskevasta yleissopimuksesta ( 2007 )

    - Ehdotus ampuma-aseiden, niiden osien ja komponenttien sekä ampumatarvikkeiden laittoman valmistuksen ja laittoman kaupan torjuntaa koskevan, Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimusta täydentävän lisäpöytäkirjan tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta ( 2007 )

    5. ULKOSUHTEET

    - Strategia kaikista vapautta, turvallisuutta ja oikeutta koskevan unionin politiikan ulkoisista ulottuvuuksista Haagin ohjelmaan sisältyvien toimenpiteiden pohjalta ( 2005 )

    - Tiedonanto vapautta, turvallisuutta ja oikeutta koskevan unionin politiikan ulkoisista ulottuvuuksista (vuoden 2005 puolivälissä – liittyy strategian laatimiseen)

    [1] ”Vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuva alue: katsaus Tampereen työohjelman täytäntöönpanoon ja suuntaviivat tulevia toimia varten” - KOM(2004) 401, 2.6.2004.

    [2] KOM(2005) 45, 14.2.2005.

    [3] On huomattava, että vapauden käsite koskee koko toimintasuunnitelmaa. Tässä asiakirjassa vapaudella tarkoitetaan kuitenkin sille Haagin ohjelmassa määriteltyä erityistä merkitystä.

    [4] KOM(2005) 122, 123 ja 124, 6.4.2005.

    [5] ”Vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuva alue: katsaus Tampereen työohjelman täytäntöönpanoon ja suuntaviivat tulevia toimia varten” - KOM(2004) 401, 2.6.2004.

    [6] P6_TA(2004)0022, 14.10.2004, Euroopan parlamentin suositus neuvostolle ja Eurooppa-neuvostolle vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvan alueen tulevaisuudesta sekä edellytyksistä sen legitimiteetin vahvistamiseksi ja toimivuuden tehostamiseksi.

    [7] Neuvoston päätös 2004/927/EY, tehty 22 päivänä joulukuuta 2004, Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 251 artiklassa määrätyn menettelyn soveltamisesta tietyillä kyseisen perustamissopimuksen kolmannen osan IV osastoon kuuluvilla aloilla (EUVL L 396, 31.12.2004, s. 45).

    [8] ”Strategiset tavoitteet vuosiksi 2005–2009 - Eurooppa 2010: kumppanuus Euroopan uudistamiseksi” - KOM(2005) 12, 26.1.2005.

    [9] Kotouttamisrahasto täydentää Euroopan sosiaalirahaston toimintaa.

    [10] Lisäksi on tarkoitus toteuttaa täydentäviä toimia sekä eurooppalaisen työllisyysstrategian että sosiaalisen osallisuuden edistämisprosessin puitteissa.

    [11] Kaliningrad-järjestely korvataan erityissäännöksillä, jotka sisältyvät vuosia 2007–2013 koskevaan ulkorajarahastoon, joka puolestaan on osa yhteisvastuuta ja maahanmuuttovirtojen hallintaa koskevaa puiteohjelmaa.

    Top