Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004TA1230(11)

    Kertomus Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2003 sekä säätiön vastaukset

    EUVL C 324, 30.12.2004, p. 75–82 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    30.12.2004   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 324/75


    KERTOMUS

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2003 sekä säätiön vastaukset

    (2004/C 324/11)

    SISÄLLYS

    1

    JOHDANTO

    2—5

    TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSKERTOMUS

    6—12

    HUOMAUTUKSET

    Taulukot 1—4

    Säätiön vastaukset

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (jäljempänä ”säätiö”) perustettiin 26 päivänä toukokuuta 1975 annetulla neuvoston asetuksella (ETY) N:o 1365/75 (1). Säätiön tarkoituksena on edistää parempien elin- ja työolojen suunnittelua ja luomista Euroopan unionissa kehittämällä ja levittämällä alan tietämystä. Taulukossa 1 esitetään yhteenveto säätiön toimivaltuuksista ja tehtävistä säätiön toimittamien tietojen perusteella.

    TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSKERTOMUS

    2.

    Tämä kertomus annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (2) 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin tarkasti säätiön tilinpäätöksen 31. joulukuuta 2003 päättyneeltä varainhoitovuodelta. Neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1365/75 16 artiklan mukaisesti talousarvion toteuttamisesta huolehti säätiön johtaja. Vastuu käsittää tilinpäätöksen laadinnan ja esittämisen (3) samassa artiklassa säädettyjen varainhoitoa koskevien sisäisten säännösten mukaisesti. Tilintarkastustuomioistuimen on tarkastettava nämä tilit Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 248 artiklan nojalla.

    4.

    Tilintarkastustuomioistuin on toimittanut tarkastuksensa tarkastusperiaatteidensa ja -standardiensa mukaisesti. Niissä sovelletaan yleisesti hyväksyttyjä kansainvälisiä tarkastusstandardeja yhteisön näkökulmasta. Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut kirjanpitoaineiston ja soveltanut muita tarpeelliseksi katsomiaan tarkastusmenetelmiä.

    5.

    Tilintarkastustuomioistuin sai tarkastuksen perusteella riittävän varmuuden siitä, että 31. joulukuuta 2003 päättyneen varainhoitovuoden tilinpäätös on luotettava ja tilien perustana olevat toimet ovat kaiken kaikkiaan lailliset ja asianmukaiset. Seuraavat huomautukset eivät aseta kyseenalaiseksi tässä kertomuksessa esitettyä tilintarkastustuomioistuimen kantaa.

    HUOMAUTUKSET

    6.

    Varainhoitovuoden 2003 määrärahojen ja edelliseltä varainhoitovuodelta siirrettyjen määrärahojen toteuttamista kuvataan taulukossa 2. Säätiön varainhoitovuotta 2003 koskevasta tulostilistä ja taseesta on esitetty yhteenveto taulukoissa 3 ja 4.

    7.

    Säätiö allekirjoitti komission kanssa sopimuksen Phare-ohjelman yhteydessä. Säätiö sai sopimuksen mukaisesti miljoonan euron määrärahan, josta 639 000 euroa maksettiin varainhoitovuonna 2003. Näitä varoja on hallinnoitu talousarvion ulkopuolella. Varojen myöntämisestä olisi pitänyt laatia lisätalousarvio.

    8.

    Tulostilistä käy ilmi tappio, joka on kertynyt monilta varainhoitovuosilta ja josta säätiö on pyytänyt korvausta komissiolta. Komissio pitää suorittamaansa vastaavan suuruista maksua osana varainhoitovuonna 2003 maksettua avustusta, mikä ei kata menetystä. Säätiön uudessa varainhoitoasetuksessa säädetään, että mikäli varainhoitovuoden talousarvion toteuttamisen tulos on alijäämäinen, seuraavana vuonna on laadittava lisätalousarvio (4).

    9.

    Hallintoneuvosto hyväksyi 28. maaliskuuta 2003 säätiön uuden varainhoitoasetuksen ja sen soveltamista koskevat säännöt. Asetuksessa (5) säädetään sisäisen valvonnan järjestelmän (sisäinen tarkastus mukaan lukien) käyttöön ottamisesta. Järjestelmä saatiin valmiiksi vasta vuoden 2004 alusta.

    10.

    Säätiön varainhoitoasetuksen 43 artiklan 1 kohdan e alakohdassa säädetään, että tilinpitäjä hyväksyy tulojen ja menojen hyväksyjän määrittelemät järjestelmät, joiden tarkoituksena on tuottaa tai perustella kirjanpitotietoja. Tätä hyväksyntää ei annettu varainhoitovuoden aikana.

    11.

    Vuonna 1975 annetun perusasetuksen mukaan säätiön tehtävänä on edistää parempien elin- ja työolojen luomista kehittämällä ja levittämällä alan tietämystä. Säätiön on analysoitava erityisesti ihmisten oloja työpaikalla, työn järjestämistä, tietyille työntekijäryhmille erityisesti ominaisia ongelmia, ympäristön kehittämisen merkitystä pitkällä aikavälillä sekä ihmisten toimintojen jakautumista paikallisesti ja ajallisesti. Eräitä näihin aihepiireihin liittyviä näkökohtia on käsitelty käytännössä muissa elimissä ja virastoissa (Euroopan ympäristökeskuksessa ja Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirastossa), jotka on perustettu säätiön jälkeen. Toisaalta säätiö on analysoinut tiettyjä muita erityisnäkökohtia, kuten työmarkkinasuhteita.

    12.

    Säätiön toimintaa hallinnoidaan nelivuotisilla ohjelmilla, joista viimeisin kattaa jakson 2001—2004. Vaikka viimeisimmän ohjelman johtavana periaatteena oli keskittyä lähemmin tiettyjen keskeisten alojen toimiin, säätiö lisäsi vuonna 2002 uuden alan kolmen aikaisemmin valitun alan rinnalle. Säätiön toimintasuunnitelmaa olisi tarkasteltava uudelleen yhteistyössä muiden, säätiön toiminta-alaan kuuluvia näkökohtia käsittelevien elinten ja virastojen kanssa, jotta kaikki painopistealueet käsitellään kattavasti, hyödynnetään synergiamahdollisuudet ja vältetään toiminnan päällekkäisyydet. Toimintasuunnitelmaa olisi otollista tarkastella uudelleen komission ehdottaman säätiön perusasetusta koskevan uudistuksen yhteydessä.

    Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 29. ja 30. syyskuuta 2004 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Juan Manuel FABRA VALLÉS

    presidentti


    (1)  EYVL L 139, 30.5.1975, s. 1.

    (2)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (3)  Säätiön kaikkien tulojen ja menojen tilit varainhoitovuodelta 2003 laadittiin 3. syyskuuta 2004 ja toimitettiin tilintarkastustuomioistuimelle säätiön varainhoitoasetuksen 83 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Tilintarkastustuomioistuin sai nämä tilit 24. syyskuuta 2004. Tilinpäätöksen lyhennetty versio esitetään tämän kertomuksen liitteenä olevissa taulukoissa.

    (4)  Säätiön uuden varainhoitoasetuksen 16 artikla.

    (5)  Säätiön uuden varainhoitoasetuksen 38 artikla.


    Taulukko 1

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (Dublin)

    Perustamissopimuksen mukainen yhteisön toimivaltuuksien ala

    Säätiön toimivaltuudet (26 päivänä toukokuuta 1975 annettu

    neuvoston asetus (ETY) N:o 1365/75)

    Hallinto

    Säätiön käyttöön asetut varat (tiedot vuodelta 2002)

    Tuotteet ja palvelut

    ”Yhteisön ja jäsenvaltioiden tavoitteena on, ottaen huomioon sosiaaliset perusoikeudet (…), elin- ja työolojen kohentaminen, (…) yhteisö tukee ja täydentää jäsenvaltioiden toimintaa seuraavilla aloilla: (…) b) työehdot; c) työntekijöiden sosiaaliturva ja sosiaalinen suojeleminen d) työntekijöiden suojelu työsopimuksen päättymisen yhteydessä e) tiedottaminen työntekijöille ja työntekijöiden kuuleminen f) työntekijöiden ja työnantajien edustaminen ja heidän etujensa kollektiivinen turvaaminen, mukaan lukien yhteistoiminta työpaikalla g) yhteisön alueella oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palvelussuhteen ehdot h) työmarkkinoilta syrjäytyneiden henkilöiden integroiminen i) miesten ja naisten välinen tasa-arvo (…)”

    (otteet perustamissopimuksen 136 ja 137 artiklasta)

    Tavoitteet

    Säätiön päämääränä on edistää parempien elin- ja työolojen luomista kehittämällä ja levittämällä alan tietämystä. Se käsittelee erityisesti seuraavia kysymyksiä:

    ihmisten olot työpaikalla

    työn järjestäminen ja erityisesti työntekijöiden keskinäisen sijoittautumisen suunnittelu työpaikalla

    tietyille työntekijäryhmille erityisesti ominaiset ongelmat

    ympäristön kehittämisen merkitys pitkällä aikavälillä

    ihmisten toimintojen paikallinen ja ajallinen jakautuminen.

    Tehtävät

    edistää tietojen ja kokemusten vaihtoa näillä aloilla

    tukea yhteistoimintaa yliopistojen, tutkimuslaitosten, hallintoviranomaisten sekä talous- ja sosiaalialan järjestöjen kesken

    tehdä tai teettää tutkimuksia sekä tukea pilottihankkeiden toteuttamista

    tehdä mahdollisimman laajaa yhteistyötä olemassa olevien elinten ja virastojen kanssa.

    1

    Hallintoneuvosto

    jokaisella jäsenvaltiolla on: yksi hallituksen edustaja, yksi työnantajajärjestöjen edustaja, yksi työntekijäjärjestöjen edustaja

    kolme komission edustajaa

    2

    Johtaja

    komissio nimittää hallintoneuvoston esittämän ehdokasluettelon perusteella; johtaja panee täytäntöön hallintoneuvoston päätökset ja johtaa säätiötä.

    3

    Asiantuntijakomitea: 15 komission ehdotuksesta neuvoston nimittämää jäsentä, jotka antavat lausuntoja erityisesti toiminta-suunnitelmasta.

    4

    Ulkoinen tarkastus:

    Tilintarkastustuomioistuin

    5

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen: Parlamentti neuvoston suosituksesta

    Lopullinen talousarvio

    16,8 miljoonaa euroa (17,39 miljoonaa euroa), josta yhteisön tukea 98,2 % (98,3 %)

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2003:

    henkilöstötaulukossa 88 (88) virkaa,

    joista täytettyjä 76 (77) virkaa

    +16 (20) muuta tointa (ylimääräiset toimihenkilöt, komennuksella olevat kansalliset asiantuntijat, paikalliset toimihenkilöt, tilapäistyöntekijät)

    Yhteensä: 92 (97)

    joiden osalta tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

    operatiiviset tehtävät: 60 (61)

    hallinnolliset tehtävät: 28 (32)

    sekalaiset tehtävät: 4 (4)

    Elinolot

    Euroopan elämänlaatua käsittelevä tutkimus (tutkimus kattoi 28 maata, 26 000 haastateltua)

    vertailukelpoisen tietokannan ylläpito ja laajentaminen (jäsenvaltiot ja ehdokasvaltiot)

    tutkimus työvoiman tarjonnasta hoitopalvelujen alalla

    tutkimus koko työelämän kattavasta uudenlaisesta ajankäytöstä

    Työolot

    kertomus tulevien jäsenvaltioiden työoloista

    asiantuntijaverkoston perustaminen uutta Euroopan työolojen seurantakeskusta varten

    hotelli- ja ravintola-alaa sekä tieliikennealaa koskevat tutkimukset

    kartoitus elin- ja työolojen tutkimuksista.

    Työmarkkinasuhteet

    taloudelliseen osallistumiseen liittyvien indikaattorien kehittäminen

    tutkimus maahanmuutosta ja työllisyydestä

    Euroopan työmarkkinasuhteiden seurantakeskuksen (EIRO) verkoston laajentaminen

    komission kanssa laadittu yhteinen kertomus työmarkkinasuhteiden kehityksestä vuonna 2002

    tapaustutkimuksia, jotka tehtiin 37:ssä monikansallisessa yrityksessä, joissa toimii yritysneuvosto.

    Euroopan muutoksenseurantakeskus

    sähköisten julkaisujen kehittäminen

    neljän seminaarin ja kahden työryhmän järjestäminen.

    Laaja-alaiset hankkeet

    Kertomus yritysten sosiaalisesta vastuusta

    Tiedottaminen

    tiedotustoimia jäsenvaltioissa ja ehdokasvaltioissa

    seitsemän kansallisen yhteyskeskuksen perustaminen

    91 julkaisua (luku ei sisällä käännöksiä).

    Lähde: Säätiön toimittamat tiedot.


    Taulukko 2

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö — Talousarvion toteuttaminen varainhoitovuonna 2003

    (miljoonaa euroa)

    Tulot

    Menot

    Tulojen alkuperä

    Varainhoitovuoden lopulliseen talousarvioon kirjatut tulot

    Saadut tulot

    Määrärahojen kohdentaminen

    Lopullisen talousarvion määrärahat

    Edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt määrärahat

    Käytettävissä olevat määrärahat

    (varainhoitovuoden määrärahat ja edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt määrärahat)

    kirjatut

    sidotut

    maksetut

    siirretyt

    peruuntuneet

    maksattamatta olevat sitoumukset

    maksetut

    peruuntuneet

    määrä-rahat

    sidotut

    maksetut

    siirretyt

    peruuntuneet

    Yhteisön tuet

    16,5

    17,1

    I osasto

    Henkilöstö

    9,0

    9,0

    8,9

    0,1

    0,0

    0,2

    0,2

    0,0

    9,2

    9,2

    9,1

    0,1

    0,0

    Muut tuet

    II osasto

    Hallinto

    1,2

    1,2

    1,0

    0,2

    0,0

    0,7

    0,7

    0,0

    1,9

    1,9

    1,7

    0,2

    0,0

    Muut tulot

    0,3

    0,1

    III osasto

    Toiminta

    6,6

    6,6

    3,8

    2,8

    0,0

    3,1

    3,0

    0,1

    9,7

    9,7

    6,8

    2,8

    0,1

    Yhteensä

    16,8

    17,2

    Yhteensä

    16,8

    16,8

    13,7

    3,1

    0,0

    4,0

    3,9

    0,1

    20,8

    20,8

    17,6

    3,1

    0,1

    Lähde:Säätiöltä saadut tiedot. Taulukossa annetaan yhteenveto säätiön omassa tilinpäätöksessään ilmoittamista tiedoista.


    Taulukko 3

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö — Tulostili varainhoitovuosilta 2003 ja 2002

    (1000 euroa)

     

    2003

    2002

    Tulot

    Komissiolta saatu tuki

    17 090

    16 500

    Muut tulot

    47

    62

    Rahoitustuotot

    35

    57

    Tulot yhteensä (a)

    17 172

    16 619

    Menot

    Henkilöstö – talousarvion I osasto

    Maksut

    8 927

    9 111

    Siirretyt määrärahat

    109

    216

    Hallinto – talousarvion II osasto

    Maksut

    968

    938

    Siirretyt määrärahat

    224

    683

    Toiminta – talousarvion III osasto

    Maksut

    3 733

    3 290

    Siirretyt määrärahat

    2 817

    3 105

    Menot yhteensä (b)

    16 778

    17 343

    Varainhoitovuoden tulos (a – b)

    394

    – 724

    Edelliseltä varainhoitovuodelta siirretty saldo

    –1 836

    –1 209

    Edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt ja peruuntuneet määrärahat

    118

    81

    Uudelleen käytettäväksi tarkoitetut edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt määrärahat, joita ei käytetty uudelleen

    19

    13

    Saadut Phare-tulot

    639

    0

    Perittävät Phare-tulot

    361

    0

    Phare-menot

    –1 000

    0

    Kurssierot

    9

    3

    Varainhoitovuoden saldo

    –1 296

    –1 836

    Lähde:Säätiöltä saadut tiedot. Taulukossa annetaan yhteenveto säätiön omassa tilinpäätöksessään ilmoittamista tiedoista.


    Taulukko 4

    Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö — Tase 31. joulukuuta 2003 ja 31. joulukuuta 2002

    (1000 euroa)

    Vastaavaa

    2003

    2002

    Vastattavaa

    2003

    2002

    Käyttöomaisuus  (1)

     

     

    Pysyvä pääoma

     

     

    Aineettomat hyödykkeet

    27

    31

    Oma pääoma

    4 389

    4 294

    Kiinteistöt (2)

    15 682

    3 826

    Arvostusvaraus

    12 094

    0

    Kalusto ja kuljetuskalusto

    142

    139

    Varainhoitovuoden saldo

    –1 296

    –1 836

    Atk-laitteisto

    107

    149

    Yhteensä

    15 187

    2 458

    Tekniset laitteet ja muut laitteistot

    518

    105

    Lyhytaikaiset velat

     

     

    Keskeneräiset rakennukset

    0

    31

    Automaattisesti siirretyt määrärahat

    3 150

    3 940

    Yhteensä

    16 476

    4 281

    Ei-automaattiset määrärahojen siirrot

    0

    64

    Varastot

     

     

    Phare-velat

    329

    0

    Toimistotarvikkeet

    7

    13

    Pidätykset palkoista

    0

    139

    Yhteensä

    7

    13

    Yhteensä

    3 479

    4 143

    Lyhytaikaiset saamiset

     

     

    Väliaikaistilit

     

     

    Phare-saamiset komissiolta

    361

    0

    Uudelleen käytettävissä olevat varat

    22

    150

    Ennakot

    2

    11

    Tuloennakot

    2

    1 840

    Alv-saamiset

    281

    274

    Vireillä olevat maksut

    0

    30

    Saamatta olevat perintämääräykset

    5

    1 840

    Yhteensä

    24

    2 020

    Muut saamiset

    41

    13

     

     

     

    Yhteensä

    690

    2 138

     

     

     

    Rahat ja pankkisaamiset

     

     

     

     

     

    Pankkitilit

    1 331

    1 960

     

     

     

    Kassa

    3

    1

     

     

     

    Ennakkomaksujärjestelmät

    183

    228

     

     

     

    Yhteensä

    1 517

    2 189

     

     

     

    Yhteensä

    18 690

    8 621

    Yhteensä

    18 690

    8 621

    Lähde:Säätiöltä saadut tiedot. Taulukossa annetaan yhteenveto säätiön omassa tilinpäätöksessään ilmoittamista tiedoista.


    (1)  Käyttöomaisuuden arvo on nettoarvo. Vuoden 2002 tietoja on muokattu vertailun helpottamiseksi.

    (2)  Säätiö päätti määritellä omistamiensa kiinteistöjen arvot uudelleen (12,1 miljoonaa euroa).

    Lähde:Säätiöltä saadut tiedot. Taulukossa annetaan yhteenveto säätiön omassa tilinpäätöksessään ilmoittamista tiedoista.


    SÄÄTIÖN VASTAUKSET

    7.

    KohtaPHARE-toimintaa, johon kehittämissäätiön perustamisasetuksessa ei suoraan viitata, ei katsottu tarkoituksenmukaiseksi liittää talousarvioon. Kehittämissäätiö ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautuksen ja sisällyttää PHARE-rahoituksen tuleviin talousarvioihinsa.

    8.

    Kehittämissäätiö on yhteydessä komission yksiköihin selvittääkseen kertyneen alijäämän kysymystä sekä sitä, miten tulevat alijäämät ja ylijäämät käsitellään.

    9.

    Säännöt sisäisestä valvonnasta saatiin päätökseen, ja taloudellinen ja toiminnallinen tarkastaminen aloitettiin marraskuussa 2003. Tämän ja muun tarkastustyön suorittaa asiaan erikoistunut yksikkö. Sisäisestä tarkastuksesta huolehtii komission sisäisen tarkastuksen yksikkö.

    10.

    Tilinpitäjä tukeutuu niiden komission yksiköiden tekemiin hyväksyntöihin, jotka ovat toimittaneet kehittämissäätiön käytössä olevat tilinpitojärjestelmät.

    12.

    Kehittäessään ohjelmiaan kehittämissäätiö on hyötynyt yhteistyöstä niin, että kukin käsittelee yhteisten asioiden eri puolia, jotta vältyttäisiin päällekkäiseltä työltä. Tämä on saatettu viralliseen muotoon yhteisissä julistuksissa esimerkiksi Bilbaossa sijaitsevan Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston kanssa.


    Top