Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004PC0384

    Ehdotus: neuvoston päätös unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alan hallinnollisen yhteistyön toimintaohjelmasta (Argo-ohjelma) tehdyn päätöksen 2002/463/EY muuttamisesta

    /* KOM/2004/0384 lopull. - CNS 2004/0122 */

    52004PC0384

    Ehdotus: neuvoston päätös unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alan hallinnollisen yhteistyön toimintaohjelmasta (Argo-ohjelma) tehdyn päätöksen 2002/463/EY muuttamisesta /* KOM/2004/0384 lopull. - CNS 2004/0122 */


    Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alan hallinnollisen yhteistyön toimintaohjelmasta (Argo-ohjelma) tehdyn päätöksen 2002/463/EY muuttamisesta

    (komission esittämä)

    PERUSTELUT

    1. JOHDANTO

    Unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alan hallinnollisen yhteistyön edistämistä koskevaa Argo-ohjelmaa tarvitaan täydentämään perustamissopimuksen 62 ja 63 artiklan mukaisesti käynnistettyjä säädösaloitteita. Pelkkien lainsäädäntötoimien riittämättömyys ja tarve jäsenvaltioiden viranomaisten tehokkaaseen operatiiviseen yhteistyöhön vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvan alueen luomiseksi on tuotu esille useaan otteeseen, myös Euroopan unionin perustuslakiluonnoksen yhteydessä.

    Kesäkuun 13. päivänä 2002, jolloin neuvosto hyväksyi Argo-ohjelman, se vahvisti myös suunnitelman Euroopan unionin jäsenvaltioiden ulkorajojen valvonnasta [1], jossa korostettiin jälleen alalla tarvittavan koordinointi- ja yhteistyövälineen tärkeyttä. Toimintasuunnitelmassa sekä komission toukokuussa 2002 antamassa tiedonannossa [2] viitataan kustannusten jakamiseen jäsenvaltioiden kesken osana ulkorajojen yhdennettyä valvontaa. Sevillassa kokoontunut Eurooppa-neuvosto kehotti komissiota tarkastelemaan ulkorajojen valvonnasta koituvien kustannusten jakamiseen liittyviä kysymyksiä. Komissio käsitteli aihetta laajemmin joulukuussa 2002 ja kesäkuussa 2003 antamissaan tiedonannoissa [3]. Jälkimmäisessä tiedonannossa komissio totesi, että tehtävän edellyttämät investoinnit ja siitä koituvat toimintakustannukset ovat huomattavat erityisesti henkilötarkastusten osalta. Asiaa koskevien yksityiskohtaisten ja vertailukelpoisten tietojen kerääminen ja analysointi osoittautuivat kuitenkin hyvin vaikeiksi. Komissio tuli siihen johtopäätökseen, että toimiva ja riittävä ratkaisu kustannusten jakamiseksi olisi mahdollinen vasta vuoden 2006 jälkeisissä rahoitusnäkymissä, mutta lyhyellä aikavälillä komissio voisi mahdollisesti turvautua Argo-ohjelman tarkistamiseen.

    [1] Neuvoston asiakirja 10019/02.

    [2] Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille - Kohti Euroopan unionin jäsenvaltioiden ulkorajojen yhdennettyä valvontaa.

    [3] Komission tiedonanto - Siirtolaisuuskysymykset osaksi Euroopan unionin politiikkaa suhteissa unionin ulkopuolisiin maihin (3.12.2002, KOM(2002) 703) ja komission tiedonanto laitonta maahanmuuttoa koskevan yhteisen politiikan kehittämisestä, ihmisten salakuljetuksesta ja ihmiskaupasta, ulkorajoista ja laittomien maahanmuuttajien palauttamisesta (KOM(2003) 323).

    2. TAVOITE

    Argo-ohjelmaa koskevaan päätökseen ehdotetun muutoksen tavoitteena on mahdollistaa rahoitustuen antaminen ulkorajoja koskeviin kansallisiin hankkeisiin, jotka kohdistuvat rajojen strategisissa kohdissa havaittuihin rakenteellisiin heikkouksiin. Nämä on tarkoitus määritellä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa objektiivisten kriteerien perusteella (riskien arviointi). Muutetuissa säännöksissä määritellään selvästi tavoitteet, joihin hankkeilla tai toimilla on pyrittävä. Nämä toimet eivät edellytä muiden jäsenvaltioiden, ehdokasmaiden tai kolmansien maiden aktiivista toimintaa. Niillä on kuitenkin merkittävä tehtävä riskien arvioinnin kriteerien määrittelyssä, josta vastaavat kaikki jäsenvaltiot yhdessä ja joka on olennainen osa ulkorajojen yhdennettyä valvontaa. Lisäksi jäsenvaltiot voivat osallistua vuotuisen työohjelman valmisteluun ja uudentyyppisten hankkeiden valintaan komitean välityksellä. Muut jäsenvaltiot voivat myös osallistua toimien valmisteluun ja/tai täytäntöönpanoon tarkkailijoina.

    3. ARGO-OHJELMAN TÄYTÄNTÖÖNPANO

    Komissio julkisti äskettäin ensimmäisen vuosikertomuksen Argo-ohjelman täytäntöönpanosta neuvostolle ja Euroopan parlamentille (2002-2003) [4]. Kertomuksessa komissio huomauttaa, että Argo-ohjelman täytäntöönpano ei ollut vuonna 2003 selvästikään tavoitteiden mukaista, mikä johtui lähinnä kansallisten viranomaisten vaikeuksista organisoida ja saada käyttöön varoja yhdessä muista EU:n maista olevien kumppaneiden kanssa niille toimille, joita Argo-ohjelmasta edistetään. Kansalliset viranomaiset eivät näytä olevan samaa mieltä kaikista Argo-päätöksessä määritellyistä tukikelpoisuusvaatimuksista, erityisesti säännöksistä, jotka koskevat muiden jäsenvaltioiden tai kolmansien maiden viranomaisten osallistumista. Ohjelman täytäntöönpanosta aiemmin saadut kokemukset puoltavat vahvasti ehdotettua muutosta, joka koskee pelkästään ulkorajoja. Argo-ohjelman täytäntöönpanon keskeinen väline on työohjelma, jossa määritellään kullekin vuodelle painopistealueet ja tavoitteet sekä hahmotellaan toimet, jotka komissio toteuttaa. Komissio aikoo myös hyödyntää vuotuista työohjelmaa määrittääkseen yhdessä jäsenvaltioiden kanssa keskeiset objektiiviset kriteerit, joiden perustella arvioidaan uusien toimien tukikelpoisuutta.

    [4] Ks. asiakirja SEC(2004) 211.

    4. RAHOITUS

    Komissio selvitti kesäkuussa 2003 antamassaan tiedonannossa, miten muun muassa ulkorajojen valvontaan voitaisiin saada vuonna 2004 lisävaroja Argo-ohjelmasta. Eurooppa-neuvosto hyväksyi tämän ehdotuksen, ja budjettivallan käyttäjä päätti korottaa huomattavasti ohjelman kokonaisrahoitusta tälle vuodelle. Näyttää siltä, että neuvosto ja Euroopan parlamentti ovat yhtä mieltä siitä, että ulkorajojen alalla tarvitaan pikaista toimintaa. Määrärahojen lisäys sekä Argo-ohjelman tavoitteiden vaillinainen toteutuminen vuonna 2003 vaikuttivat siihen, että komissio päätti ottaa ohjelman nykyiset säännökset uudelleen harkittaviksi ja ehdottaa tätä muutosta. Sen tähden ehdotus ei edellytä rahoitusvaikutusten tutkimista, sillä muutetut säännökset eivät ole uuden laajennetun talousarvion syy vaan pikemminkin sen seuraus.

    5. TOISSIJAISUUS JA SUHTEELLISUUS

    Komissio haluaa korostaa, että vastuu ulkorajojen valvonnasta on edelleen jäsenvaltioilla, kuten neuvosto on useaan otteeseen vahvistanut. Yhteisön politiikan tavoitteena tällä alalla on luoda yhtenäinen lähestymistapa ulkorajojen valvontaan. Tarkoituksena on, että valvonta ja tarkastukset EU:n kaikilla ulkorajoilla olisivat samanlaisia ja yhtä tehokkaita. Tämä on tärkeää paitsi jäsenvaltioiden sisäisen turvallisuuden kannalta alueella, jossa ei ole sisärajoja, myös jotta voidaan valvoa ja edistää ihmisten liikkumista EU:n ja muun maailman välillä. Komissio ottaa tässä yhteydessä kuitenkin huomioon toissijaisuusperiaatteen, joten kaikki taloudellinen tuki EU:n jäsenvaltioiden ulkorajojen valvontaan tuo lisäarvoa koko yhteisölle. Komissio aikoo myös huolehtia siitä, etteivät Argo-ohjelmasta tuettavat ulkorajoja koskevat toimet mene päällekkäin niiden toimien kanssa, joita suunnitteilla oleva Euroopan operatiivisen ulkorajayhteistyön hallintavirasto. Kyseinen virasto ei todennäköisesti voi rahoittaa jäsenvaltioiden yhteisiä toimia ja pilottihankkeita omasta budjetistaan vielä vuonna 2005. Sen sijaan Argo-ohjelman viimeisen vuoden (2006) osalta komissio saattaa poistaa ulkorajoja koskevan osuuden vuotuisesta työohjelmasta.

    2004/0122 (CNS)

    Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alan hallinnollisen yhteistyön toimintaohjelmasta (Argo-ohjelma) tehdyn päätöksen 2002/463/EY muuttamisesta

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 66 artiklan,

    ottaa huomioon komission ehdotuksen [5],

    [5] EYVL C [...], [...], s. [...].

    ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon [6],

    [6] EYVL C [...], [...], s. [...].

    ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon [7],

    [7] EYVL C [...], [...], s. [...].

    ottaa huomioon alueiden komitean lausunnon [8],

    [8] EYVL C [...], [...], s. [...].

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1) Päätöksen 2002/463/EY [9] keskeinen tavoite on edistää hallinnollista yhteistyötä unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alalla.

    [9] EYVL L 161, 19.6.2002. s. 11.

    (2) Euroopan parlamentille ja neuvostolle 3 päivänä kesäkuuta 2003 antamassaan tiedonannossa laitonta maahanmuuttoa koskevan yhteisen politiikan kehittämisestä, ihmisten salakuljetuksesta ja ihmiskaupasta, ulkorajoista ja laittomien maahanmuuttajien palauttamisesta [10] komissio esittää mahdollisuuden tarkistaa Argo-ohjelmaa rahoitustuen antamiseksi ulkorajoja koskeviin kansallisiin hankkeisiin, jotka kohdistuvat rajojen strategisissa kohdissa havaittuihin rakenteellisiin heikkouksiin, jotka määritellään yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa objektiivisten kriteerien perusteella.

    [10] KOM(2003) 323 lopullinen.

    (3) Thessalonikissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto kehotti komissiota tarkastelemaan mahdollisuutta ottaa käytötön varoja rahoitusnäkymien otsakkeesta 3, jotta kaudella 2004-2006 voitaisiin täyttää alan kiireellisimmät rakenteelliset tarpeet ja osoittaa laajempaa yhteisvastuullisuutta, johon kuuluisi muun muassa yhteisön tuki ulkorajojen valvontaan [11].

    [11] Thessalonikissa kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmät, 23 kohta.

    (4) Budjettivallan käyttäjä [12] on lisännyt huomattavasti Argo-ohjelmalle vuodeksi 2004 osoitettuja määrärahoja ulkorajojen valvonnan tehostamiseksi.

    [12] Euroopan unionin yleinen talousarvio varainhoitovuodeksi 2004 (EYVL L 53, 23.2.2004).

    (5) Argo-ohjelman yleisten tavoitteiden edistämiseksi on tarkoituksenmukaista lisätä ulkorajojen alalla ehdotettavien toimien määrää sekä kehitellä uudentyyppisiä toimia.

    (6) Jäsenvaltioiden olisi kyettävä ehdottamaan toimia, jotka eivät välttämättä edellytä yhteistyötä muiden jäsenvaltioiden kanssa mutta jotka edistävät ohjelman yleisiä tavoitteita ja tukevat päätöksessä 2002/463/EY esitettyä toimintaa ulkorajojen alalla.

    (7) Päätöksen 2002/463/EY säännökset, jotka koskevat Argo-komitean kuulemista, on saatettava yhdenmukaisiksi Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan uuden varainhoitoasetuksen [13] kanssa.

    [13] Asetus N:o 1605/2002 (EYVL L 248, 16.9.2002).

    (8) Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan yhteisön perustamissopimukseen liitetyn, Tanskan asemaa koskevan pöytäkirjan 1 ja 2 artiklan mukaisesti Tanska ei osallistu tämän päätöksen antamiseen, päätös ei sido Tanskaa eikä sitä sovelleta Tanskaan.

    (9) Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan yhteisön perustamissopimukseen liitetyn, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin asemaa koskevan pöytäkirjan 3 artiklan mukaisesti Yhdistynyt kuningaskunta on ilmoittanut 29 päivänä tammikuuta 2002 päivätyllä kirjeellä haluavansa osallistua päätöksen 2002/463/EY antamiseen ja soveltamiseen.

    (10) Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan yhteisön perustamissopimukseen liitetyn, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin asemaa koskevan pöytäkirjan 1 artiklan mukaisesti Irlanti ei osallistu tämän päätöksen antamiseen. Tämän päätöksen säännöksiä ei näin ollen sovelleta Irlantiin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta mainitun pöytäkirjan 4 artiklan soveltamista.

    (11) Sen vuoksi päätöstä 2002/463/EY olisi muutettava vastaavasti,

    ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan päätöstä 2002/463/EY seuraavasti:

    1. Lisätään 10 artiklaan 1a kohta seuraavasti:

    "1a Päätöksen 8 artiklassa tarkoitetuille toimille, joita ehdottaa jonkin jäsenvaltion kansallinen viranomainen, joka toteuttaa jotakin 4 artiklassa tarkoitettuun politiikan alaan liittyvää toimintaa, voidaan myöntää rahoitusta Argo-ohjelmasta edellyttäen, että

    (a) toimet tähtäävät 3 artiklassa tarkoitettujen yleisten tavoitteiden saavuttamiseen;

    (b) toimet edistävät yhdennettyä rajavalvontaa ja kohdistuvat rajojen strategisissa kohdissa havaittuihin rakenteellisiin heikkouksiin, jotka on määritelty objektiivisten kriteerien perusteella."

    2. Muutetaan 11 artikla seuraavasti: (a)

    (a) Korvataan 3, 4 ja 6 alakohdassa oleva viittaus "10 artiklan 1 kohdassa" viittauksella "10 artiklan 1 ja 1a kohdassa".

    (b) Korvataan 5 kohta seuraavasti:

    "(5) Päätöksistä myöntää yhteisön tukea 10 artiklan 1 ja 1a kohdassa tarkoitetuille toimille on tehtävä tukisopimus komission ja toimia ehdottavien kansallisten viranomaisten välillä. Komissio valvoo tuenmyöntämispäätösten ja sopimusten täytäntöönpanoa, ja tilintarkastustuomioistuin toimittaa niitä koskevat tarkastukset."

    3. Muutetaan 12 artikla seuraavasti:

    (a) Korvataan 3 kohdan a alakohta seuraavasti:

    "(a) valmistelee vuosittaisen työohjelman, joka koostuu erityisistä tavoitteista, aihekohtaisista painopistealueista, 10 artiklan 1a kohdan b alakohdassa tarkoitetuista objektiivisista kriteereistä, sellaisten 10 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen toimien kuvauksesta, jotka komissio aikoo toteuttaa, ja tarpeen mukaan muiden toimien luettelosta."

    (b) Korvataan 4 kohta seuraavasti:

    "4. Vuosittainen työohjelma, joka sisältää komission ehdottamat toimet ja 9 artiklan mukaiset erityistoimet, hyväksytään 13 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun menettelyn mukaisesti. Päätöksen 10 artiklan 1a kohdassa tarkoitettujen toimien osalta luettelo valituista toimista hyväksytään 13 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun menettelyn mukaisesti."

    2 artikla

    Tätä päätöstä aletaan soveltaa päivästä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille perustamissopimuksen mukaisesti.

    Tehty Brysselissä [...] päivänä [...]kuuta [...].

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

    Politiikan ala(t): Oikeus- ja sisäasiat

    Toiminnan ala(t): Yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka

    Toimenpiteen nimi: Luonnos: ehdotus: neuvoston päätös unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alan hallinnollisen yhteistyön toimintaohjelmasta (Argo-ohjelma) tehdyn päätöksen 2002/463/EY muuttamisesta

    1. BUDJETTIKOHTA/-KOHDAT

    18 03 07: ARGO

    18 01 04 06: ARGO - Hallintomenot

    2. NUMEROTIEDOT

    2.1. Toimenpiteen kokonaismäärärahat (B osa): 46,179 milj. euroa maksusitoumusmäärärahoina

    2.2. Toimenpiteen soveltamisaika:

    2002-2006

    2.3. Monivuotinen kokonaismenoarvio:

    (a) Maksusitoumusmäärärahojen/maksumäärärahojen aikataulu (rahoitustuki) (vrt. kohta 6.1.1)

    miljoonaa euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    >TAULUKON PAIKKA>

    (b) Tekninen ja hallinnollinen apu ja tukimenot (vrt. kohta 6.1.2)

    >TAULUKON PAIKKA>

    >TAULUKON PAIKKA>

    (c) Henkilöstö- ja muiden hallintomenojen kokonaisvaikutus rahoitukseen (ks. kohdat 7.2 ja 7.3)

    >TAULUKON PAIKKA>

    >TAULUKON PAIKKA>

    2.4. Yhteensopivuus ohjelmasuunnitelman ja rahoitusnäkymien kanssa

    X Ehdotus on tehdyn ohjelmasuunnitelman mukainen.

    Ehdotus edellyttää rahoitusnäkymien kyseisen otsakkeen ohjelmasuunnitelman muuttamista,

    ja tämä voi edellyttää toimielinten sopimuksen määräysten soveltamista.

    2.5. Vaikutukset tuloihin

    X Ehdotus ei vaikuta tuloihin (kyseessä ovat toimenpiteen toteuttamiseen liittyvät tekniset näkökohdat).

    TAI

    Vaikutukset tuloihin ovat seuraavat:

    (miljoonaa euroa, yhden desimaalin tarkkuudella)

    >TAULUKON PAIKKA>

    3. BUDJETTITIEDOT

    >TAULUKON PAIKKA>

    4. OIKEUSPERUSTA

    Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 66 artikla.

    Neuvoston päätös 2002/463/EY unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alan hallinnollisen yhteistyön toimintaohjelmasta (Argo-ohjelma).

    5. KUVAUS JA PERUSTELUT

    5.1. Yhteisön toiminnan tarve

    5.1.1. Tavoitteet

    Argo-ohjelma perustettiin 13. kesäkuuta 2002 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2002/463/EY (EYVL L 161, 19.6.2002, s. 1). Ohjelman tavoitteena oli antaa rahoitustukea sellaisille jäsenvaltioiden ehdottamille toimille unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alalla, joilla voitaisiin edistää kansallisten viranomaisten yhteistyötä. Tarkoituksena oli tehostaa menettelyjä kyseisillä aloilla, määrittää vaikeudet, joita uuden yhteisön lainsäädännön täytäntöönpanossa esiintyi, ja varmistaa lainsäädännön soveltamisen avoimuus.

    Argo-ohjelman perustamisesta 13. kesäkuuta 2002 tehdyn neuvoston päätöksen 2002/463/EY 11 artiklan 1 kohdan mukaisesti ohjelman rahoitusohje vuosiksi 2002-2006 oli 25 miljoonaa euroa. Erityisesti ulkorajojen alalla tapahtuneen kehityksen johdosta budjettivallan käyttäjä kuitenkin lisäsi huomattavasti Argo-ohjelman määrärahoja vuodeksi 2003 (+ 4,675 milj. euroa) ja 2004 (+ 19,5 milj. euroa). Tämä merkittävä määrärahojen lisäys kuvastaa sitä, että komissio, neuvosto ja Euroopan parlamentti pitävät nimenomaan ulkorajoja koskevaan yhteistyöhön liittyvien toimien kehittämistä hyvin tärkeänä ja ovat panneet merkille Argo-ohjelman täytäntöönpanossa kahden ensimmäisen vuoden aikana ilmenneet vaikeudet, joita on kuvattu Argo-ohjelman täytäntöönpanosta neuvostolle ja Euroopan parlamentille annetussa ensimmäisessä vuosikertomuksessa (SEC(2004) 211, 17.2.2004). Tämän vuoksi komissio ehdottaa neuvoston päätökseen 2002/463/EY muutosta, joka mahdollistaa rahoitustuen antamisen sellaisille ulkorajoja koskeville kansallisille hankkeille, jotka kohdistuvat rajojen strategisissa kohdissa havaittuihin rakenteellisiin heikkouksiin.

    5.1.2. Ennakkoarviointiin liittyvät toimenpiteet

    Sevillassa kokoontunut Eurooppa-neuvosto kehotti komissiota tarkastelemaan ulkorajojen valvonnasta aiheutuvien kustannusten jakamiseen liittyviä kysymyksiä. Komissio käsitteli aihetta laajemmin joulukuussa 2002 ja kesäkuussa 2003 antamissaan tiedonannoissa [14] Jälkimmäisessä tiedonannossa komissio totesi, että tehtävän edellyttämät investoinnit ja siitä koituvat toimintakustannukset ovat huomattavat erityisesti henkilötarkastusten osalta. Asiaa koskevien yksityiskohtaisten ja vertailukelpoisten tietojen kerääminen ja analysointi osoittautuivat kuitenkin hyvin vaikeiksi. Komissio tuli siihen johtopäätökseen, että toimiva ja riittävä ratkaisu kustannusten jakamiseksi olisi mahdollinen vasta vuoden 2006 jälkeisissä rahoitusnäkymissä, mutta lyhyellä aikavälillä komissio voisi mahdollisesti turvautua Argo-ohjelman tarkistamiseen, niin että tukea voitaisiin antaa unionin ulkorajoja koskeviin kansallisiin hankkeisiin, jotka kohdistuvat rajojen strategisissa kohdissa havaittuihin rakenteellisiin heikkouksiin. Nämä on tarkoitus määritellä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa objektiivisten kriteerien perusteella (riskien arviointi).

    [14] Komission tiedonanto - Siirtolaisuuskysymykset osaksi Euroopan unionin politiikkaa suhteissa unionin ulkopuolisiin maihin (3.12.2002, KOM(2002) 703) ja komission tiedonanto laitonta maahanmuuttoa koskevan yhteisen politiikan kehittämisestä, ihmisten salakuljetuksesta ja ihmiskaupasta, ulkorajoista ja laittomien maahanmuuttajien palauttamisesta (KOM(2003) 323).

    Argo-ohjelman täytäntöönpanoa vuosina 2002 ja 2003 koskevassa kertomuksessa kannatetaan lisäksi ohjelmasta rahoitettavien hankkeiden tukikelpoisuusvaatimusten muuttamista. Argo-ohjelman yhteisrahoitusvaatimuksiin liittyviä jäsenvaltioiden rahoitussuunnitteluvaikeuksia pahentaa se, että yhteisten toimien osalta rahoitusta on koordinoitava myös muiden jäsenvaltioiden kanssa. Ulkorajojen alalla suoritettavat toimet edellyttävät huomattavia investointeja (henkilöstön palkkaaminen ja koulutus, laitteiston hankinta ja uusiminen), joita on vaikea suunnitella usean jäsenvaltion kesken. On kuitenkin huomattava, että jopa yhden ainoan jäsenvaltion investoinnit voivat parantaa unionin ulkorajojen valvontaa niin, että siitä on hyötyä kaikille jäsenvaltioille. Ennen kuin Argo-ohjelmasta voidaan myöntää rahoitusta, on voitava todeta jäsenvaltioiden enemmistön hyväksymien objektiivisten kriteerien perusteella, että toimesta koituu lisäarvoa EU:n tasolla.

    5.1.3. Jälkiarvioinnin perusteella toteutetut toimenpiteet

    Ei sovelleta.

    5.2. Suunnitellut toimet ja yhteisön rahoitustukea koskevat yksityiskohtaiset säännöt

    Ehdotetun muutoksen tavoitteena on tarkistaa tukikelpoisuusvaatimuksia, joita sovelletaan jäsenvaltioiden esittämiin hankkeisiin (10 artikla). Näin ollen jäsenvaltioiden unionin ulkorajojen alalla esittämiä hankkeita voidaan pitää tukikelpoisina, jos ne kohdistuvat rajojen strategisissa kohdissa havaittuihin rakenteellisiin heikkouksiin, jotka on määritelty objektiivisten kriteerien perusteella (riskien arviointi). Kriteerit esitetään vuotuisessa työohjelmassa, jonka komissio laatii yhdessä Argo-komitean kanssa (hallintomenettely). Lisäksi Argo-komitean on annettava lausunto (neuvoa-antava menettely) näiden uusien vaatimusten nojalla valituista hankkeista, jotta voidaan vahvistaa tuettavista hankkeista EU:n tasolla saatava lisäarvo.

    5.3. Toteutusta koskevat yksityiskohtaiset säännöt

    Tämä ehdotus neuvoston päätöksen muuttamiseksi ei vaikuta yksityiskohtaisiin sääntöihin, joita sovelletaan avustusten myöntämiseen kansallisten viranomaisten esittämille hankkeille.

    6. RAHOITUSVAIKUTUKSET

    6.1. Kokonaisrahoitusvaikutus, B osa (koko ohjelmakaudeksi)

    6.1.1. Rahoitustuki

    Sitoumukset (miljoonaa euroa, kolmen desimaalin tarkkuudella)

    >TAULUKON PAIKKA>

    *Vuosia 2002 ja 2003 koskevat luvut ovat toteutuneita.

    6.1.2. Tekninen ja hallinnollinen apu, tukimenot ja tietotekniikkakustannukset (maksusitoumusmäärärahat)

    >TAULUKON PAIKKA>

    6.2. Toimenpidekohtainen kustannuslaskelma, B osa (koko ohjelmakaudeksi)

    Sitoumukset (miljoonaa euroa, kolmen desimaalin tarkkuudella)

    >TAULUKON PAIKKA>

    Laskutapa on tarvittaessa selitettävä.

    7. VAIKUTUKSET HENKILÖSTÖÖN JA HALLINTOMENOIHIN

    7.1. Vaikutus henkilöstöön

    >TAULUKON PAIKKA>

    7.2. Henkilöstön taloudellinen kokonaisvaikutus

    >TAULUKON PAIKKA>

    Määrät vastaavat 12 kuukauden kokonaismenoja.

    7.3. Muut toimesta johtuvat hallintomenot

    >TAULUKON PAIKKA>

    Määrät vastaavat 12 kuukauden kokonaismenoja.

    1 Mainittava komitean laji sekä ryhmä, johon se kuuluu.

    7.4. Määrärahat

    Henkilöstö- ja hallintoresurssien tarve katetaan hallinnoivalle pääosastolle vuotuisessa määrärahajaottelussa myönnetystä osuudesta.

    I. Yhteensä vuodessa (7.2 + 7.3) 357 600 euroa

    II. Toimen kesto 5 vuotta

    III. Toimen kokonaiskustannukset (I x II) 1 788 000 euroa

    8. SEURANTA JA ARVIOINTI

    8.1. Seurantajärjestelmä

    Ei muutoksia.

    8.2. Arvioinnin yksityiskohtaiset säännöt ja arviointijaksot

    Ei muutoksia.

    9. PETOSTEN TORJUNTATOIMET

    Ei muutoksia.

    Top