EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AR0496

Alueiden komitean lausunto aiheesta Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille — Euroopan komission strategia-asiakirja laajentumisprosessin edistymisestä (Romania)

EUVL C 31, 7.2.2006, p. 15–18 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

7.2.2006   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 31/15


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille — Euroopan komission strategia-asiakirja laajentumisprosessin edistymisestä (Romania)”

(2006/C 31/04)

ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle ja Euroopan parlamentille: ”Euroopan komission strategia-asiakirja laajentumisprosessin edistymisestä” (KOM(2004) 657 lopullinen — SEK(2004) 1200),

ottaa huomioon Euroopan komission 29. marraskuuta 2004 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

ottaa huomioon työvaliokuntansa 28. syyskuuta 2004 tekemän päätöksen antaa ”ulkosuhteet”-valiokunnan tehtäväksi valmistella lausunto aiheesta ”Laajentumisprosessin edistymistä koskeva Euroopan komission strategia”,

ottaa huomioon Eurooppa-neuvoston 16.–17. joulukuuta 2004 pitämän kokouksen puheenjohtajan päätelmät (16238/04),

ottaa huomioon Euroopan parlamentin päätöslauselman Romanian edistymisestä Euroopan unioniin liittymisen valmisteluissa (KOM(2004) 657 — C6-0151/2004 — 2004/2184 (INI)),

ottaa huomioon vuosiksi 2002–2006 asetetut AK:n poliittiset painopistealat, joissa EU:n laajentumista pidetään rauhan ja vakauden takaavana sekä koko Euroopan yhdentymisprosessia vahvistavana ainutkertaisena tapahtumana,

ottaa huomioon13. helmikuuta 2003 antamansa päätöslauselman aiheesta ”Euroopan komission työohjelma ja alueiden komitean tärkeimmät tavoitteet vuodeksi 2003” (CdR 6/2003 fin (1)),

ottaa huomioon aiheista ”Kohti laajentuvaa unionia — Strateginen asiakirja ja Euroopan komission kertomus ehdokasmaiden liittymisvalmistelujen edistymisestä” ja ”Komission kertomus neuvostolle — Euroopan unionin laajentumisen selittäminen” antamansa lausunnon (CdR 325/2002 fin (2)),

ottaa huomioon aiheesta ”Komission tiedonanto hallinnon ja oikeuslaitoksen valmiuksia koskevista toimintasuunnitelmista sekä neuvotteluja käyvien maiden liittymisneuvottelujen yhteydessä tekemien sitoumusten seurannasta” antamansa lausunnon (CdR 244/2002 fin),

ottaa huomioon Romanian paikallisviranomaisten liiton ja alueiden komitean yhteisen julistuksen, joka allekirjoitettiin Euroopan unionin laajentumista koskeneen alueiden komitean 3. lokakuuta 2001 Bukarestissa järjestämän 11. konferenssin (3) yhteydessä, ja AK:n Essexissä 5. marraskuuta 2004 pitämän laajentumista käsitelleen seminaarin (4),

ottaa huomioon laajentumisasioista vastaavan komissaarin Olli Rehnin Bukarestissa 28. helmikuuta 2005 pitämän puheen aiheesta ”Romania ja Euroopan unioni: yhteinen tulevaisuus, yhteiset haasteet” (5),

ottaa huomioon”ulkosuhteet”-valiokunnan 26. huhtikuuta 2005 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 496/2004 rev. 1), jonka esittelijä oli Kööpenhaminan maakunnanvaltuutettu Lars Abel (DK–PPE),

hyväksyi 6.–7. heinäkuuta 2005 pitämässään 60. täysistunnossa (heinäkuun 6. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

1   Alueiden komitean näkemykset

1.1   Laajentumisprosessia koskevia yleisiä huomioita

ALUEIDEN KOMITEA

1.1.1

on tyytyväinen Euroopan unionin laajentumiseen kymmenellä uudella jäsenvaltiolla 1. toukokuuta 2004.

1.1.2

painottaa Bulgarian ja Romanian kuuluvan nykyiseen laajentumisprosessiin, vaikka ne liittyvätkin unioniin eri syistä vasta myöhemmin.

1.1.3

on tyytyväinen tuloksiin ja suosituksiin, jotka Euroopan komissio esitti neuvostolle ja Euroopan parlamentille 6. lokakuuta 2004 antamassaan määräaikaiskertomuksessa sekä Bulgariaa, Romaniaa ja Kroatiaa koskevassa strategia-asiakirjassa.

1.1.4

yhtyy puolestaan käsitykseen, jonka mukaan Bulgaria ja Romania pystyvät aikanaan täyttämään EU:n jäsenyydestä aiheutuvat velvollisuudet sekä Kööpenhaminan poliittiset kriteerit ja luomaan toimivan markkinatalouden.

1.1.5

on tyytyväinen siihen, että EU:n ulkoministerit allekirjoittivat liittymissopimukset Bulgarian ja Romanian kanssa 25. huhtikuuta 2005, jotta niistä voi tulla EU:n jäseniä 1. tammikuuta 2007, mikäli ne siihen mennessä täyttävät kaikki jäsenyysehdot.

1.1.6

muistuttaa, että tähänastisten laajentumisten toimiva perusperiaate on ollut kunkin ehdokasvaltion omakohtainen jäsenyyskelpoisuus.

1.1.7

painottaa, että Bulgarian ja Romanian neuvottelujen päättymisen jälkeen tekemien sitoumusten asianmukaista noudattamista tulee seurata intensiivisesti.

1.1.8

pitää mielekkäänä määrittää suojalausekkeiden avulla toimet sellaisten vakavien ongelmien ratkaisemiseksi, joita saattaa ilmetä ennen liittymistä tai liittymisten jälkeisten kolmen ensimmäisen vuoden aikana.

1.1.9

katsoo, että Bulgarian ja Romanian tapauksessa sovellettava, komission suositukseen perustuva suojalauseke on luonteeltaan erityinen ja saattaa lykätä liittymistä yhdellä vuodella jäsenvaltioiden yksimielisesti niin päättäessä. Lisäksi se toteaa, että mikäli Romaniassa ilmenee ongelmia oikeus- ja sisäasioiden alalla tai kilpailupolitiikan alalla, päätös soveltaa lykkäyslauseketta voidaan tehdä määräenemmistöllä.

1.1.10

korostaa, että se voi tukea Bulgarian ja Romanian paikallis- ja alueviranomaisia jäsenyysvalmisteluissa siten, että liittymissopimuksen allekirjoittamisen jälkeen AK:hon kuuluvat tarkkailijat osallistuvat intensiivisesti komitean työskentelyyn.

1.1.11

ilmaisee halukkuutensa edistää Bulgarian ja Romanian unioniin liittymisen kannatusta ratifioimismenettelyn aikana aktiivisen tiedotuspolitiikan avulla.

1.1.12

on tyytyväinen Romanian ja Bulgarian osallistumiseen Euroopan perustuslakisopimuksen valmisteluun ja tukee voimakkaasti alue- ja paikallisyhteisöissä aloitettavaa tiedotuskampanjaa, jonka tarkoituksena on esitellä ja selostaa perustuslain sisältöä yhteisön säännöstön hengen mukaisesti ja jolla voidaan lisätä kansalaisten sitoutumista Euroopan unionin arvoihin ja toimintatapoihin ja niitä koskevaa tietämystä.

1.1.13

on tyytyväinen16.–17. joulukuuta 2004 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätökseen aloittaa liittymisneuvottelut Kroatian kanssa ja panee merkille liittymisneuvottelujen aloittamisen lykkäämisen siihen asti, kunnes maan voidaan todeta tekevän täysimittaista yhteistyötä entisen Jugoslavian alueen kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa.

1.1.14

kannattaa16.–17. joulukuuta 2004 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätöstä aloittaa liittymisneuvottelut Turkin kanssa 3. lokakuuta 2005.

1.1.15

katsoo, että sen jäsenillä on mahdollisuus tukea kumppanuuksien avulla ehdokasvaltioiden paikallis- ja alueviranomaisia jäsenyysvalmisteluissa.

1.2   Huomioita määräaikaiskertomuksesta, joka koskee Romanian edistymistä EU-jäsenyyden valmisteluissa

ALUEIDEN KOMITEA

a)   ottaa huomioon paikallisdemokratian ja hallinnon hajauttamisen ja

1.2.1

katsoo, että Romanian paikallishallinnon kehitys vuonna 2004 on ollut myönteistä oikeusperustan vahvistamisen ja erityisesti perustuslakiuudistuksen ansiosta. Uudistukseen on sisältynyt hallinnon hajauttamisen käsitteen käyttöönottaminen, hallinnonuudistusta koskevan strategian tarkistaminen, hallinnon hajauttamista koskeva puitelaki sekä maaherrainstituutiota koskeva laki (6).

1.2.2

on tyytyväinen kaikkien poliittisten puolueiden vahvistamaan yksimielisyyteen julkishallinnon uudistamisesta sekä etenkin paikallis- ja alueviranomaisten esittämiin näkökohtiin ja sitoutumiseen niiden osallistuessa rakentavalla tavalla Romanian EU-jäsenyyttä koskevaan liittymisprosessiin ja tukee joulukuussa 2004 perustettua Romanian hallitusta hallinnon ja julkisen talouden hajauttamisprosessin jatkamisessa sekä paikallisen itsehallinnon vahvistamisessa sitä koskevassa eurooppalaisessa peruskirjassa annettujen säännösten mukaisesti. Romania hyväksyi Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirjan vuonna 1997.

1.2.3

ottaa huomioon hallinnon tehokkuutta koskevassa uudessa hallitusohjelmassa (7) kaavaillut toimet, joilla pyritään luomaan täysi avoimuus paikallistason poliittisissa ja taloudellisissa asioissa ja lisäämään paikallishallinnon osallistumista kansalliseen päätöksentekoprosessiin toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukaisesti.

1.2.4

on yhtä mieltä Euroopan komission kanssa taloudellisten ja henkilöstöresurssien epäsuhdasta paikallistason vastuunsiirrossa, mikä voi vaarantaa julkishallinnon tehokkuuden.

1.2.5

korostaa, että paikallis- ja aluetasolla on ehdottomasti panostettava päteviin, motivoituneisiin ja itsenäisiin virkamiehiin. Tässä yhteydessä on huolehdittava koulutusohjelmien riittävästä rahoituksesta, toimivaltuuksien siirtämisestä vaihtamalla hyviä käytänteitä unionin jäsenvaltioiden alue- ja paikallishallintojen kesken sekä riittävistä kannusteista.

1.2.6

katsoo, että henkilöstöresursseista huolehtiminen nykyaikaista julkishallintoa varten on pitkäaikainen prosessi, mutta samalla kyseessä on myös strateginen toimenpide, jonka avulla voidaan selviytyä Euroopan yhdentymisen ja rakennerahastojen hallinnan uusista haasteista.

1.2.7

on huolissaan useiden itsenäisten tarkkailijoiden havaitsemasta poliittisten siirtymien laajuudesta ennen viimeksi vuonna 2004 pidettyjä paikallisvaaleja (8), ja katsoo, että sitä voidaan rajoittaa suoralla ja avoimella julkisten varojen myöntämisellä, joka perustuu eri viranomaistasojen välisiin objektiivisiin kriteereihin, ja vahvistamalla paikallisdemokratian asemaa ainoana oikeana käytäntönä.

1.2.8

korostaa, että korruptio saattaa edelleen olla sekä kansallisen että paikallisen tason huolenaihe, joka voi vaarantaa paikallisdemokratian sekä julkisten ja unionin varojen hallinnan, ja kehottaakin unionin toimielimiä valvomaan sitä tarkoin.

1.2.9

tukee voimakkaasti Romanian uuden hallituksen esittämän ajantasaistetun korruptionvastaisen strategian käyttöönottoa ja tuomarien asianmukaista palkkausjärjestelmää sekä panee merkille korruptiota aiheuttavien tilanteiden vähentämiseksi tehdyt erityistoimenpiteet sen jälkeen, kun uusi hallitus vannoi virkavalansa. Nämä toimet osoittavat Romanian sitoutuvan käsittelemään kysymystä ensisijaisen tärkeänä.

1.2.10

kehottaa painokkaasti Romaniassa toimivia ulkomaalaisia yrityksiä ja viranomaisia, jotka kohtaavat epärehellisiä virkamiehiä, toimimaan ”korruption ilmaisimina” kieltäytymällä lahjusten maksamisesta ja ilmoittamalla tilanteesta asianomaisille viranomaisille korruption torjumiseksi.

1.2.11

tukee paikallishallinnon aktiivista osallistumista lainsäädäntöprosessiin alue- ja paikallisviranomaisten etuun ja vastuualueisiin vaikuttavien lakien valmisteluvaiheessa tapahtuvan varhaisen ja tehokkaan kuulemisen välityksellä.

1.2.12

tukee Romanian paikallisviranomaisia kehitettäessä kansalaisten ja nuorison osallistumista yhteisöjen sosiaaliseen ja poliittiseen elämään ja käynnistettäessä tiedotuskampanjoja nykyaikaisen julkishallinnon edistämiseksi.

b)   ottaa huomioon talouskehityksen ja

1.2.13

toteaa Romanian täyttävän taloudelliset kriteerit markkinataloutena, joka pystyy selviytymään kilpailun ja markkinavoimien paineista EU:ssa rakenneuudistusten määrätietoisen toteuttamisen avulla.

1.2.14

panee merkille tavoitteet, jotka Romanian tulee saavuttaa kilpailun alalla erityisesti huolehtimalla lainsäädännöllisten ja institutionaalisten puitteiden tehokkaasta toiminnasta, ja pitää tervetulleina hallituksen viimeksi toteuttamia toimia tällä alalla (9) samoin kuin meneillään olevia toimia riittävien hallinnollisten valmiuksien takaamiseksi. Lisäksi komitea pitää tervetulleina rakenneuudistuksia eli tarkistettua kansallista rakenneuudistusstrategiaa ja yksittäisiä liiketoimintasuunnitelmia, joiden mukaan valtionapua ei myönnetä eikä makseta terästeollisuudelle 1. päivästä tammikuuta 2005 alkaen (10), mutta painottaa, että on otettava huomioon myös yhteiskunnalliset seuraukset, joilla voi olla suora vaikutus alue- ja paikallisyhteisöihin.

1.2.15

on tietoinen siitä, että oikeuslaitoksen ja julkishallinnon toiminnassa on saavutettava edistystä, jotta liiketoimintaympäristöä voitaisiin parantaa.

c)   ottaa huomioon yhteisön säännöstön täytäntöönpanon ja

1.2.16

pitää tervetulleena rakennepolitiikoiden täytäntöönpanon valmistelussa saavutettua edistystä ja lainsäädäntöä, jolla luodaan mekanismeja ja välineitä rakennerahastojen asianmukaista käyttöä varten.

1.2.17

toteaa, että paikallis- ja aluehallintoa tulee vahvistaa edelleen yhteisön lainsäädännön asianmukaisen täytäntöönpanon takaamiseksi aloilla, joilla paikallis- ja alueviranomaisilla on toimivaltaa, kuten julkiset hankinnat, liikenne, infrastruktuuri, tiestö, ympäristö, sosiaalipolitiikka, lastensuojelu ja vähemmistöjen suojelu, terveys, koulutus, kulttuuri ja rajatylittävä yhteistyö.

1.2.18

kannattaa alue- ja paikallistason hallinnon valmiuksien vahvistamista ympäristöasioissa ja koordinoinnin kehittämistä niiden ja muiden asianomaisten viranomaisten välillä unionin lainsäädännön täytäntöönpanon helpottamiseksi keskeisillä aloilla, kuten vesi- ja jätehuolto, ilmanlaatu, meluntorjunta, luonnonsuojelu, teollisuuden aiheuttama ympäristön pilaantuminen, kemikaalit jne.

1.2.19

panee merkille myönteisen kehityksen vuonna 2001 hyväksytyn romaneja koskevan strategian toteuttamisessa ja kehottaa kehittämään paikallis- ja valtiotason välistä koordinointia sekä tehokkaita läänitason toimia esimerkiksi ammatillisen ja yleissivistävän koulutuksen alalla kulttuuriset ja sosiaaliset lähtökohdat huomioon ottaen.

1.2.20

toteaa, että paikallis- ja aluetasolla on kehitettävä edelleen mekanismeja hankkeiden tunnistamista, hallintaa, valvontaa ja arviointia varten sekä erityisesti yhteisrahoituskapasiteettia, jotta EU-rahoituksen vaadittu hyödyntämistaso voitaisiin saavuttaa vuoteen 2007 mennessä.

1.2.21

tähdentää, että rakennerahastojen käyttöön valmistautumiseksi paikallisviranomaisten tulisi hyödyntää unioniin liittymistä edeltävää rahoitustukea mahdollisimman tehokkaasti.

1.2.22

pitää tervetulleena nykyistä vuosiksi 2004–2006 tehtyä kansallista kehityssuunnitelmaa ja katsoo, että se on hyvä perusta rakennerahastoja varten laadittavalle suunnitelmalle, ja kehottaa syvällisempään analyysiin laadittaessa koheesiopolitiikkaa koskevien Romanian ja unionin näkemysten mukaista kansallista kehityssuunnitelmaa vuosiksi 2007–2013.

1.2.23

kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota kuulemisen ja kumppanuuden periaatteisiin. Tämä koskee etenkin paikallis-, läänin- ja alueviranomaisten sekä työmarkkinaosapuolten ja valtiovallasta riippumattomien organisaatioiden tiivistä ja aktiivista osallistumista vuosien 2007–2013 kansallisen kehityssuunnitelman ja toimintaohjelmien laatimiseen sekä niiden toteuttamiseen.

1.2.24

ehdottaa, että läänien sitoutumista tehtäviinsä ja niiden välistä yksimielisyyttä tulisi kehittää olemassa olevien alueellisten rakenteiden puitteissa ja että vaaleilla valittujen paikallisedustajien tulisi konkreettisesti osallistua EU-ohjelmien täytäntöönpanoon, kansallisen kehityssuunnitelman laadintaan vuosiksi 2007–2013 ja rakennerahastojen seurantaan ja käyttöön.

1.2.25

painottaa, että Romaniassa on tärkeää rakentaa vakaa pohja aluepolitiikalle, johon paikallishallinto ei ainoastaan osallistu vaan johon se sitoutuu alue- ja paikallisyhteisöjen edun mukaisesti.

2   Alueiden komitean suositukset

ALUEIDEN KOMITEA

2.1

pitää tervetulleena liittymisneuvottelujen päättämistä sekä Romanian ja Euroopan unionin välisen liittymissopimuksen allekirjoittamista 25. huhtikuuta 2005. Komitea suosittaa, että kaikki unionin jäsenvaltiot ratifioisivat sopimuksen hyvissä ajoin, jotta EU voi ottaa Romanian täysivaltaiseksi jäsenvaltioksi 1. tammikuuta 2007 alkaen.

2.2

suosittaa, että liittymistä edeltävänä ajanjaksona käytäisiin keskustelua Romanian aluepolitiikan vastuukysymyksistä ja pyrkimyksistä vahvistaa paikallis- ja alueviranomaisten asemaa, jotta vuoteen 2007 mennessä Romanialla olisi tehokkaat paikallishallinnon rakenteet EU-jäsenyyden vaatimuksiin ja haasteisiin vastaamiseksi.

2.3

tukee hallinnon hajauttamis- ja alueellistamisprosessiin keskittyvän, rakentavan ja tuloshakuisen keskustelun aloittamista Romanian paikallis- ja keskushallinnon sekä asianomaisten EU:n toimielinten kesken, jotta olemassa olevia alueellisia rakenteita ja päätöksentekoprosessia voitaisiin kehittää aluepolitiikkaa ja vuoden 2007 jälkeen tapahtuvaa rakennerahastojen toimeenpanoa varten.

2.4

toivottaa tervetulleeksi 15 Romanian alue- ja paikallisyhteisöjä edustavaa jäsentä AK:n tarkkailijoiksi ja pahoittelee, että neuvoa-antavan sekakomitean perustaminen Romanian kanssa hyvissä ajoin ei ollut mahdollista.

2.5

painottaa, että euroopanlaajuisen alueiden välisen yhteistyön edistäminen jäsenvaltioiden ja EU:hun liittyvien maiden välillä on keskeisen tärkeää rakennerahastojen tehokkaalle käytölle ja Euroopan integraatiolle kokonaisuutena.

2.6

suosittaa, että Romaniassa järjestettäisiin mahdollisimman pian alueiden komitean kotipaikan ulkopuolinen tapahtuma, jonka tärkeimpiä aihealueita olisivat Romanian alue- ja paikallisyhteisöjen perehdyttäminen AK:n työskentelyyn, hallinnon hajauttamisprosessi ja julkishallinnon uudistus. Tapahtuman järjestämisellä vastattaisiin Romanian paikallishallintoliittojen esittämään kutsuun, ja se olisi konkreettinen toimenpide, jolla varmistettaisiin AK:n vakaa tuki Romanian alue- ja paikallisviranomaisille sekä maakohtaisen hallinnon hajauttamisprosessin eteenpäinviemisessä että paikallisen ja alueellisen tason osallistumisessa toimiin, joilla Romaniaa lähennetään EU:n säännöstöön.

Bryssel 6. heinäkuuta 2005

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Peter STRAUB


(1)  EUVL C 128, 29.5.2003, s. 53.

(2)  EUVL C 128, 29.5.2003, s. 56.

(3)  CdR 5/2002.

(4)  AK:n seminaari Essexissä 5. marraskuuta 2004, Lars Abel: Romanian EU-jäsenyys: hallinnon hajauttamisen edistyminen.

(5)  Romanian taloustutkimusakatemiassa Bukarestissa 28. helmikuuta 2005 pidetty puhe.

(6)  Romanian perustuslaki vuodelta 1991, uudistettu vuonna 2003, hallinnon hajauttamista koskeva puitelaki n:o 339/2004, maaherrainstituutiota koskeva laki n:o 340/2004.

(7)  Romanian hallitus, hallitusohjelma vuosiksi 2005–2008, joulukuu 2004.

(8)  Komission vuotta 2004 koskevan määräaikaiskertomuksen lisäksi katso myös Euroopan alue- ja paikallishallintoasiain kongressin uusin raportti Romaniassa 6. kesäkuuta 2004 pidetyistä paikallis- ja aluevaaleista. Siinä arvioidaan aiemmin hallinneen sosiaalidemokraattisen puolueen vaaleilla valittujen edustajien määrän kasvaneen 27 prosentista (vuonna 2000) noin 80 prosenttiin (vuonna 2004), CG/Bur (11) 25 Strasbourg, 16. heinäkuuta 2004.

(9)  Kilpailuneuvoston puheenjohtajan päätös n:o 527/2004 (Romanian virallinen lehti n:o 64, 19.1.2005), 528/2004 (virallinen lehti n:o 82, 25.1.2005) ja proaktiivista lähestymistapaa kilpailusääntöjen toimeenpanossa koskevat ohjeet, n:o 36, 22.2.2005.

(10)  Tiivistelmä rakenneuudistusstrategiasta julkaistiin virallisessa lehdessä n:o 127, 9. helmikuuta 2005.


Top