Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002SC1202

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi maanteiden tavara ja henkilöliikenteen kuljettajien ammattikoulutuksesta

    /* SEK/2002/1202 lopull. - COD 2001/0033 */

    52002SC1202

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi maanteiden tavara ja henkilöliikenteen kuljettajien ammattikoulutuksesta /* SEK/2002/1202 lopull. - COD 2001/0033 */


    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi maanteiden tavara- ja henkilöliikenteen kuljettajien ammattikoulutuksesta

    2001/0033 (COD)

    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi maanteiden tavara- ja henkilöliikenteen kuljettajien ammattikoulutuksesta

    1- TAUSTA

    Ehdotus EP:lle ja neuvostolle (asiakirja KOM(2001) 56 lopullinen - 2001/0033(COD)): // 2.2.2001

    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto: // 11.7.2001

    Euroopan parlamentin lausunto ensimmäisessä käsittelyssä: // 17.1.2002

    Yhteinen näkemys vahvistettiin neuvostossa: // 7.12.2001

    Yhteinen kanta vahvistettiin määräenemmistöllä: // 5.12.2002

    2- KOMISSION EHDOTUKSEN TARKOITUS

    Jatkotoimenpiteenä kesäkuussa 2000 antamalleen tiedonannolle "Kohti laadukkaampia, turvallisempia ja kilpailukykyisempiä maantiekuljetuksia Euroopan yhteisössä" komissio antoi ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi, jonka tarkoituksena on ottaa käyttöön ammattikuljettajien perus- ja jatkokoulutus.

    3- YHTEISTÄ KANTAA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

    3.1 Yleiset huomiot

    Komissio toteaa, että neuvoston yksimielisesti vahvistama yhteinen kanta noudattelee komission alkuperäistä ehdotusta perus- ja jatkokoulutuksen käyttöönoton suhteen. Yhteisessä kannassa kuitenkin lisätään mahdollisuuksia suorittaa tämä koulutus. Yhteistä kantaa voidaan pitää tasapuolisena ja tasapainoisena kompromissina.

    3.2 Euroopan parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä tekemät tarkistukset

    Euroopan parlamentti teki ensimmäisessä käsittelyssä yhteensä 25 tarkistusta.

    Tarkistukset koskevat seuraavia asioita:

    - Soveltamisala (tarkistus 1): Tämä uusi 1 artiklan sanamuoto on täsmällisempi, ja sillä laajennetaan erityisesti direktiivin soveltamisalaa lisäämällä siihen kolmansista maista tulevat kuljettajat, jotka työskentelevät jäsenvaltioon sijoittautuneessa yrityksessä. Tarkistus sisällytettiin muutettuun ehdotukseen, ja se on myös yhteisessä kannassa sillä erolla, että epäselvyyden välttämiseksi yhteisessä kannassa puhutaan ammattikuljettajien sijaan "kuljetustoiminnasta".

    - 2 artiklaan ehdotettu lisäpoikkeus (tarkistus 2), jota ei ole sisällytetty muutettuun ehdotukseen eikä yhteiseen kantaan. Tämä tarkistus on tarpeeton tarkistuksen 1 sisällyttämisen jälkeen.

    - 2 artiklan e alakohdassa olevan 50 kilometrin yleisen rajoituksen poistaminen. Tarkistuksessa 3 tarjotaan jäsenvaltioille mahdollisuus poiketa 50 kilometrin rajoituksesta. Tämä tarkistus on otettu osittain huomioon muutetussa ehdotuksessa ja yhteisessä kannassa.

    - Mahdollisuus työskennellä ammattikuljettajana ennen direktiiviehdotuksen mukaisen koulutuksen suorittamista loppuun (tarkistus 4). Muutetussa ehdotuksessa ja yhteisessä kannassa hyväksytään tämä mahdollisuus periaatteessa, mutta rajoitetaan sitä alueellisesti ja ajallisesti.

    - Viiden vuoden aiemman kokemuksen omaavia ammattikuljettajia koskevan lausekkeen lisääminen. Tätä tarkistusta (5) ei ole otettu huomioon muutetussa ehdotuksessa eikä yhteisessä kannassa. Alkuperäisen ehdotuksen säännös oli vapaampi: kaikki kuljettajat, jotka harjoittavat ammattiaan ennen direktiivin voimaantuloa, voivat jatkaa ammattinsa harjoittamista tarvitsematta suorittaa uudestaan peruskoulutusta. Tarkistus uhkaisi vaikuttaa raskaasti alaan, jolla on jo ennestään puutetta työvoimasta.

    - Suhde ajokortin hankintaan johtavaan koulutukseen (tarkistus 6). Tämän tarkistuksen a alakohta on sisällytetty muutettuun ehdotukseen ja b alakohta otettu huomioon periaatteessa. Yhteisessä kannassa nämä kaksi alakohtaa on otettu huomioon periaatteessa. Tarkistuksen c alakohtaa ei ole otettu huomioon muutetussa ehdotuksessa eikä yhteisessä kannassa.

    - Mahdollisuus kuljettaa D- ja DE-luokan ajoneuvoja 21 vuoden ikäisestä vähimmäisperuskoulutuksen turvin, jos ajoneuvoja käytetään henkilökuljetuksiin säännöllisillä enintään 50 kilometrin pituisilla reiteillä (tarkistus 7). Tämä tarkistus täyttää komission alkuperäisessä ehdotuksessa olleen puutteen, ja se on lisätty muutettuun ehdotukseen sekä yhteiseen kantaan uudella sanamuodolla.

    - Kokeiden läpäiseminen. Nämä tarkistukset (8 ja 9), jotka ovat sopusoinnussa komission ehdotuksen kanssa, on sisällytetty muutettuun ehdotukseen. Ne on otettu sisällöllisesti huomioon myös yhteisessä kannassa.

    - Koulutuksen antaminen työaikana. Tätä tarkistusta (10) ei ole otettu mukaan muutettuun ehdotukseen eikä yhteiseen kantaan: kyse on on asiasta, joka kuuluu jäsenvaltioiden ja joissain tapauksissa työmarkkinaosapuolten päätösvaltaan. Lisäksi on olemassa tiettyjä koulutusmuotoja, kuten koulutusvapaa, joiden soveltamisen tarkistus voisi sulkea pois.

    - Jatkokoulutuksen kesto on 35 tuntia vähintään 7 tunnin jaksoina. Tämä tarkistus (11) on sisällytetty muutettuun ehdotukseen ja yhteiseen kantaan. Se sallii suuremman joustavuuden jatkokoulutuksen toteutuksessa mutta säilyttää koulutuspäivän vähimmäiskeston, minkä ansiosta vältetään liian lyhytkestoinen ja pedagogiselta vaikutukseltaan suppea koulutus.

    - Jatkokoulutuksen sisältö (tarkistus 12). Direktiiviehdotuksen 8 artiklan 2 kohtaan ehdotetut muutokset on otettu sisällöllisesti huomioon muutetussa ehdotuksessa. Yhteisen kantaan ne on sisällytetty osittain.

    - Koulutuspaikan vapaa valinta. Tätä tarkistusta (13) ei ole otettu huomioon muutetussa ehdotuksessa eikä yhteisessä kannassa.

    - Kolmansista maista tulevien ammattikuljettajien koulutuspaikka. Soveltamisalan laajennuksen (tarkistuksen 1) vuoksi on loogista muuttaa 9 artiklaa, jossa koulutuspaikasta säädetään (tarkistus 14). Tarkistuksen sisältö on otettu huomioon sekä muutetussa ehdotuksessa että yhteisessä kannassa.

    - Aikaisemmin suoritetun jatkokoulutuksen huomioonotto (tarkistus 15). Tämä tarkistus täyttää alkuperäisessä ehdotuksessa olleen puutteen, ja se on otettu huomioon muutetussa ehdotuksessa ja yhteisessä kannassa. On johdonmukaista, että ammattikuljettajan, joka on jo suorittanut jatkokoulutusjakson yrityksessä tai tietyssä jäsenvaltiossa ja joka vaihtaa tämän jälkeen vakituista asuinpaikkaansa, ei tarvitse suorittaa samaa jaksoa uudelleen.

    - Liitteen rakenne, osa 1. Tarkistuksissa 16, 17 ja 18 ehdotetaan selkeämpää rakennetta koulutusohjelmaan. Tavara- ja henkilöliikenteen välille tehdään ero, ja osan kutakin kohtaa varten on asetettu tavoitteet. Tämä rakenne on otettu huomioon muutetussa ehdotuksessa ja yhteisessä kannassa. Samalla osa 1 on muotoiltu uudelleen tarkistuksen 6 valossa, jotta vältettäisiin päällekkäisyys ajokorttiin johtavan koulutuksen kanssa.

    - Erityisen "kansainvälisiä kuljetuksia" koskevan koulutuksen käyttöönotto. Tällaisen erityiskoulutuksen käyttöönottoa ehdotetaan mm. kielitaidon parantamiseksi. Tätä tarkistusta (19) ei ole otettu huomioon muutetussa ehdotuksessa eikä yhteisessä kannassa, sillä se etääntyy liian kauas alkuperäisen ehdotuksen tavoitteesta.

    - Testeistä vastaava riippumaton taho (tarkistukset 20 ja 21). Tämä täsmennys on sopusoinnussa komission ehdotuksen kanssa, ja sen sisältö on otettu huomioon muutetussa ehdotuksessa ja yhteisessä kannassa.

    - Testien ulkopuolinen tarkastus (tarkistukset 22 ja 23). Näitä kahta tarkistusta ehdotetaan liitteen osaan 5, joka koskee koulutuskurssien hyväksymistä. Näin ollen näitä tarkistuksia - jotka ovat lisäksi liian yksityiskohtaisia - ei voida sisällyttää kyseiseen osaan. Niitä ei ole otettu huomioon muutetussa ehdotuksessa eikä yhteisessä kannassa.

    - Opettajilta ennakkoon edellytettävä ammattitaito ja -kokemus. Tarkistus 24 noudattelee komission alkuperäistä ehdotusta, mutta tuo hieman enemmän joustavuutta, jotta varmistettaisiin riittävä opettajien rekrytointi. Tarkistuksen periaate on sisällytetty muutettuun ehdotukseen ja yhteiseen kantaan.

    - Arviointi. Tarkistuksessa 43 esitetään arvioinnin tekemistä kolme vuotta direktiivin voimaantulon jälkeen. Komissio voi periaatteessa hyväksyä tällaisen arvioinnin, sillä tarkistus ei sisällä lausekkeita, jotka asettaisivat kyseenalaiseksi komission aloiteoikeuden. Direktiivin täytäntöönpanon arvioinnista on todennäköisesti hyötyä määriteltäessä, onko komission asettamat tavoitteet voitu saavuttaa yhteisössä saavutetun yhdenmukaistamistason ansiosta. Tarkistus on sisällytetty muutettuun ehdotukseen ja yhteiseen kantaan periaatteessa, mutta arvioinnin ajankohtaa on siirretty myöhemmäksi.

    Parlamentin tekemistä 25 tarkistuksesta komissio on hyväksynyt viisi sellaisenaan (tarkistukset 1, 7, 11, 15 ja 24) tai tarvittaessa tietyin muodollisin ja toimituksellisen muutoksin, kahdeksan periaatteessa (tarkistukset 4, 8, 9, 12, 14, 20, 21 ja 43) ja viisi osittain (tarkistukset 3, 6, 16, 17 ja 18). Loput seitsemän tarkistusta (tarkistukset 2, 5, 10, 13, 19, 22 ja 23) komissio on hylännyt.

    Yhteisessä kannassa otetaan huomioon samat tarkistukset samalla tavoin kuin komission muutetussa ehdotuksessa.

    3.3 Neuvoston tekemät uudet muutokset

    Yhteisessä kannassa tehdään seuraavat muutokset komission muutettuun ehdotukseen:

    - Koulutustapojen lisääminen: Yhteisessä kannassa esitetään sitä lisämahdollisuutta, että täysi peruskoulutus voidaan suorittaa myös pelkästään läpäisemällä kokeet ilman, että on osallistuttava kurssille määrätyn ajan. Tämän vuoksi mm. yhteisen kannan 3 ja 6 artiklaa on muokattu tuntuvasti verrattuna muutetun ehdotuksen 4 ja 7 artiklaan samoin kuin liitteen osia 2, 3 ja 4. Yhteisessä kannassa esitetään siis kahta "vaihtoehtoa" (3 artikla), joiden mukaisesti täyden peruskoulutuksen vaatimukset voidaan suorittaa: osallistumalla kurssille ja kokeisiin kuten komission alkuperäisen ja muutetun ehdotuksen mukaan tai suorittamalla pelkästään kokeet. Komissio katsoo, että tämä koulutusmuotojen lisääminen ei ole ristiriidassa alkuperäisen ehdotuksen kanssa. Pelkkien kokeiden vaihtoehto kuvataan yksityiskohtaisesti liitteessä (kohta 2.2), mikä tarjoaa riittävät takeet siitä, että vaihtoehto takaa saman pätevyyden kuin kurssille ja kokeisiin osallistuminen (osa 2.1).

    - Käytetyt termit. Johtuen koulutusmuotojen lisäämisestä edellä kuvatulla tavalla yhteisessä kannassa ei puhuta enää täydestä peruskoulutuksesta vaan "perustason ammattipätevyydestä". Samoin siinä ei enää puhuta enää vähimmäisperuskoulutuksesta (joka edellyttää aina opetuksen seuraamista) vaan "perustason ammattipätevyyden hankkimisesta nopeutetusti". Jatkokoulutuksen osalta terminologiaa ei ole muutettu. Komissio voi hyväksyä nämä muutokset, jotka liittyvät enemmän asian ilmaisemiseen kuin sisältöön.

    - Kuljettajan ammattipätevyyskorttia varten vahvistettava yhteisön malli. Komission ehdotuksen soveltamisalan laajentamisen vuoksi (tarkistus 1) yhteiseen kantaan on lisätty uusi liite II, jossa säädetään yhteisön mallista kuljettajan ammattipätevyyskorttia varten. Jäsenvaltiot voivat merkitä yhteisön koodin (10 artikla) joko ammattikuljettajan ajokorttiin tai kuljettajan ammattipätevyyskorttiin. Näiden kahden mahdollisuuden ansiosta voidaan ottaa huomioon kolmansista maista tulevat kuljettajat, jotka kuljettavat matkustajia tieliikenteessä. Lisäksi tarjoutuu se joustomahdollisuus, että ajokortin ja ammattipätevyyskortin voimassaoloajat voivat poiketa toisistaan. Komissio voi hyväksyä tämän lisäyksen, koska petosten torjunta ja henkilötietojen suoja ovat korkealla tasolla ja koska vastavuoroinen tunnustaminen helpottuu yhteisön mallin myötä.

    - Määritelmät: Muutettuun ehdotukseen verrattuna yhteisestä kannasta on poistettu 2 artikla, joka menee suurimmaksi osaksi päällekkäin 1 artiklan kanssa lukuun ottamatta vakituisen asuinpaikan määritelmää, joka on yhteisen kannan 9 artiklassa. Tämä muutos on johdonmukainen seuraus Euroopan parlamentin tarkistuksesta 1, ja komissio voi hyväksyä sen.

    - Poikkeukset: Yhteiseen kantaan on lisätty kaksi uutta poikkeusta verrattuna muutettuun ehdotukseen: toinen koskee hätätilanteissa käytettyjä tai pelastustarkoituksiin määrättyjä ajoneuvoja ja toinen ajoneuvoja, joita käytetään ajo-opetuksessa ajokortin saamiseksi tai ehdotetun direktiivin puitteissa. Komissio katsoo, että nämä kaksi uutta poikkeusta ovat hyödyllinen lisäys, joka vastaa ehdotuksen tavoitteita. Yhteisessä kannassa on samalla muutettu poikkeusten d ja e sanamuotoa verrattuna muutettuun ehdotukseen. Yhteiseen kantaan on lisätty viittaus muihin kuin kaupallisiin henkilökuljetuksiin ja siitä on poistettu mahdollisuus erillisten lupien järjestelmään. Nämä muutokset ovat sopusoinnussa ehdotuksen kanssa ja komissio voi hyväksyä ne.

    - Määräajat direktiivin saattamiselle osaksi kansallista lainsäädäntöä ja soveltamiselle sekä saavutetut oikeudet. Yhteisen kannan mukaan direktiivi on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään kolmen vuoden kuluttua sen voimassaolon alkamisesta. Toiset kaksi vuotta myöhemmin direktiiviä on alettava soveltaa linja-autojen kuljettajiin ja kolme vuotta myöhemmin raskaiden ajoneuvojen kuljettajiin (14 artikla). Sama koskee ammattiaan jo harjoittavia kuljettajia jatkokoulutuksen osalta (4 ja 8 artikla). Yhteisen kannan säännökset mahdollistavat direktiivin soveltamisen vaiheissa. Komissio voi hyväksyä nämä muutokset, kun otetaan huomioon raskaiden ajoneuvojen ja linja-autojen kuljettajien hyvin suuri määrä, järjestettävä koulutus ja jäsenvaltioissa tällä hetkellä tarjottavan koulutuksen volyymi.

    - Kumoaminen. Yhteisessä kannassa direktiivin 76/914/ETY sekä asetuksen (ETY) 3820/85 5 artiklan 1, 2 ja 4 kohdan kumoamispäivä (15 artiklassa) on sama kuin päivä, jona direktiivi on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä ja josta niitä on sovellettava (4 ja 14 artikla). Komissio voi hyväksyä nämä muutokset edellä mainituista syistä.

    - Matkustajaliikenteeseen tarkoitetun ajoneuvon kuljettajien vähimmäisikä. Yhteisen kannan 6 artiklan 3 kohdan mukaan vähimmäisikä linja-auton kuljettamiseksi nopeutetulla koulutuksella saadulla perustason ammattipätevyydellä on 23 vuotta eikä 24 vuotta, kuten alkuperäisessä ja muutetussa ehdotuksessa. Lisäksi yhteisen kannan mukaan jäsenvaltio voi alentaa perustason ammattipätevyyden omaavien kuljettajien vähimmäisikää 21 vuodesta 20 vuoteen näiden samojen ajoneuvojen osalta, jos kuljetukset tapahtuvat kyseisen jäsenvaltion alueella, ja jopa 18 vuoteen, jos kuljettaja kuljettaa kyseisiä ajoneuvoja ilman matkustajia. Sen sijaan yhteisessä kannassa säädetään tiukemmin niiden kuljettajien vähimmäisiästä, jotka kuljettavat pienoisbussia tai linja-autoa säännöllisillä enintään 50 kilometrin pituisilla reiteillä: jos kuljettajalla on nopeutetulla koulutuksella saatu perustason ammattipätevyys, tämä vähimmäisikä on 21 vuotta. Jäsenvaltiot voivat alueellaan alentaa kyseisen ikärajan 18 vuoteen, jos kuljettajalla on perustason ammattipätevyys. Komissio katsoo, että muutokset johtavat tasapainoiseen tulokseen ja ovat sopusoinnussa komission ehdotuksen kanssa.

    - Ammatin harjoittamisen aloittaminen uudelleen kesteytyksen jälkeen. Yhteisen kannan mukaan kuljettajan, joka on keskeyttänyt ammattinsa harjoittamisen ja joka ei enää täytä direktiivin vaatimuksia, on suoritettava jatkokoulutusjakso ennen ryhtymistään uudelleen ammatin harjoittamiseen (8 artiklan 4 kohta). Komissio pitää tätä lisäystä hyödyllisenä ja hyväksyy sen.

    - Vapautus jatkokoulutuksesta. Yhteisen kannan mukaan kuljettaja, joka on jo suorittanut jatkokoulutusjakson tavaraliikenteen osalta, voidaan vapauttaa jatkokoulutuksen suorittamisesta matkustajaliikenteen osalta (ja päinvastoin). Komissio katsoo, että tämä lisäys parantaa tekstiä ja vastaa direktiivin tavoitteita.

    - Johdanto-osan kappaleita on muutettu yhteisessä kannassa ottamalla niissä huomioon kaikki edellä kuvatut muutokset. Komissio voi hyväksyä nämä uudet johdanto-osan kappaleet, jotka suureksi osaksi perustuvat muutettuun ehdotukseen ja vastaavat komission alkuperäisen ja muutetun ehdotuksen tavoitteita.

    3.4 Oikeusperusta

    Yksi valtuuskunta oli yhteistä kantaa vahvistettaessa eri mieltä ehdotuksen oikeusperustasta. Valtuuskunta katsoi, että direktiiviehdotuksen tulisi perustua 150 artiklaan eikä 71 artiklaan. Neuvoston oikeudellinen yksikkö, komission edustaja sekä muut valtuuskunnat vastustivat kyseisen valtuuskunnan näkemystä.

    4- PÄÄTELMÄ

    Komissio hyväksyy yhteisen kannan, joka edistää merkittävästi ammattikuljettajien pätevyyteen ja koulutukseen liittyviä tavoitteita, tieturvallisuutta ja tasapuolista kilpailua EU:ssa.

    Top