Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002PC0729

Ehdotus neuvoston asetus lammas- ja vuohieläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän perustamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 3508/92 muuttamisesta

/* KOM/2002/0729 lopull. - CNS 2002/0297 */

52002PC0729

Ehdotus neuvoston asetus lammas- ja vuohieläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän perustamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 3508/92 muuttamisesta /* KOM/2002/0729 lopull. - CNS 2002/0297 */


Ehdotus NEUVOSTON ASETUS lammas- ja vuohieläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän perustamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 3508/92 muuttamisesta

(komission esittämä)

PERUSTELUT

Eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä annetussa neuvoston direktiivissä 92/102/ETY otetaan käyttöön järjestelyt nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten tunnistamiseksi ja rekisteröimiseksi.

Yksi kyseisen direktiivin perustavoitteista on eläinten jäljittäminen eläinlääkinnällisissä tarkoituksissa. Tämä on tartuntatautien torjunnassa ratkaisevan tärkeää. Eläimen tai ruhon alkuperäpaikka ja siirrot on pystyttävä jäljittämään nopeasti ja vaivattomasti koko yhteisössä. Tarkoituksena on estää tautien leviäminen.

Jotta tartuntataudit pystyttäisiin torjumaan ja eläimet jäljittämään nopeasti, jos tällainen tartuntatauti puhkeaa, kaikkien jäsenvaltioiden tuotantoeläimissä on oltava riittävä tunnistusmerkki ja niiden on oltava riittävällä tavalla rekisteröityjä.

Kokemus ja erityisesti suu- ja sorkkatautikriisi ovat osoittaneet, että kyseisen direktiivin täytäntöönpano ei ole ollut tyydyttävää lammas- ja vuohieläinten osalta.

Lammas- ja vuohieläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä ehdotetaan annettavan asetus, jolla vahvistettaisiin direktiivin säännöksiä. Tämä koskisi erityisesti sellaisen tunnistusjärjestelmän käyttöönottoa jäsenvaltioissa, jolla varmistetaan, että eläimillä on tunnistusmerkki ja että kaikki eläinten siirrot rekisteröidään. Tavoitteena on pystyä jäljittämään eläimet, jos terveyssyyt niin vaativat.

Komissio käynnisti vuonna 1998 kotieläinten elektronista tunnistamista koskevan laajamittaisen hankkeen (IDEA), ja lopullinen kertomus saatiin valmiiksi 30 päivänä huhtikuuta 2002. Tämä hanke on osoittanut, että lammas- ja vuohieläinten tunnistusjärjestelmiä voidaan parantaa merkittävästi, jos näiden eläinten osalta käytetään elektronisia tunnistimia, edellyttäen että tietyt liitännäistoimenpiteitä koskevat edellytykset täyttyvät.

Lammas- ja vuohieläinten elektronista tunnistamista koskeva teknologia on kehitetty vaiheeseen, jossa sitä voidaan alkaa soveltaa. Täytäntöönpanotoimenpiteet, jotka ovat tarpeen elektronisen tunnistusjärjestelmän ottamiseksi asianmukaisesti käyttöön koko yhteisössä, ovat kuitenkin vielä kehittämättä, vaikka IDEA-hankkeen lopullisessa kertomuksessa annetaan suosituksia. Tämän alan tulevan kehityksen huomioon ottamiseksi komissio voi tarvittaessa antaa elektronista tunnistamista koskevia yhteisön laajuisia säännöksiä. Ehdotetussa tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmässä säädetään lampaiden ja vuohien yksilölliseen tunnistamiseen käytettävistä korvamerkeistä ja elektronisista tunnistimista, joiden avulla syntymätila voidaan tunnistaa, sekä siirtoasiakirjoista, tilakohtaisista eläinrekistereistä sekä keskusrekisteristä. Lisäksi järjestelmään kuuluu atk-pohjainen tietokanta, joka sisältää alkuvaiheessa tilojen keskusrekisterin ja toisessa vaiheessa tiedot kaikkien eläinten yksittäisistä siirroista.

Jotta lammas- ja vuohieläimet voidaan jäljittää nopeasti ja tarkasti, niillä on kaikkien siirtojen aikana oltava tunnistusmerkki ja niiden mukana on oltava siirtoasiakirja.

Tämä ehdotus edellyttää niin ikään lammasalan politiikan hahmotteluun ja arviointiin liittyvien tietovälineiden parantamista, ja myös tämä näkökohta on otettu huomioon.

2002/0297 (CNS)

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS lammas- ja vuohieläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän perustamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 3508/92 muuttamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 37 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen [1],

[1] EYVL C [...] [...], s. [...].

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon [2],

[2] EYVL C [...] [...], s. [...].

ottaa huomioon Europan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon [3],

[3] EYVL C [...] [...], s. [...].

ottaa huomioon alueiden komitean lausunnon [4],

[4] EYVL C [...] [...], s. [...].

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastuksista yhteisön sisäisessä tiettyjen elävien eläinten ja tuotteiden kaupassa sisämarkkinoiden toteutumista varten 26 päivänä kesäkuuta 1990 annetun neuvoston direktiivin 90/425/ETY [5], sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 92/118/ETY [6], 3 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetään, että yhteisön sisäisessä kaupassa eläimet on varustettava tunnisteella yhteisön sääntöjen mukaisesti ja että eläimet on rekisteröitävä siten, että alkuperä- tai kauttakulkutila, -keskus tai -järjestö voidaan jäljittää. Nämä tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmät on laajennettava kunkin jäsenvaltion alueen sisällä tapahtuviin eläinten siirtoihin ennen 1 päivää tammikuuta 1993.

[5] EYVL L 224, 18.8.1990, s. 29.

[6] EYVL L 62, 15.3.1993, s. 49.

(2) Kolmansista maista yhteisöön tuotavien eläinten eläinlääkintätarkastusten järjestämistä koskevista periaatteista ja direktiivien 89/662/ETY, 90/425/ETY ja 90/675/ETY muuttamisesta 15 päivänä heinäkuuta 1991 annetun neuvoston direktiivin 91/496/ETY [7], sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 96/43/EY [8], 14 artiklassa säädetään, että direktiivin 90/425/ETY 3 artiklan 1 kohdan c alakohdan mukainen kyseisten eläinten tunnisteella varustaminen ja rekisteröiminen on, teuraseläimiä ja rekisteröityjä hevoseläimiä lukuun ottamatta, tehtävä sen jälkeen, kun eläinlääkintätarkastukset on suoritettu.

[7] EYVL L 268, 24.9.1991, s. 56.

[8] EYVL L 16, 22.1.1996, s. 3.

(3) Erityisesti lammas- ja vuohieläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevat säännöt on vahvistettu eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä 27 päivänä marraskuuta 1992 annetussa neuvoston direktiivissä 92/102/ETY [9], sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Itävallan, Suomen ja Ruotsin liittymisasiakirjalla. Kokemus ja erityisesti suu- ja sorkkatautikriisi ovat osoittaneet lammas- ja vuohieläinten osalta, että direktiivin 92/102/ETY täytäntöönpano ei ole ollut tyydyttävää ja kaipaa parannusta. Tämän vuoksi on tarpeen vahvistaa tiukemmat ja tarkemmat säännöt.

[9] EYVL L 355, 5.12.1992, s. 32.

(4) Komissio käynnisti vuonna 1998 kotieläinten elektronista tunnistamista koskevan laajamittaisen hankkeen (IDEA), ja sitä koskeva lopullinen kertomus saatiin valmiiksi 30 päivänä huhtikuuta 2002. Kyseinen hanke on osoittanut, että lammas- ja vuohieläinten tunnistusjärjestelmiä voidaan parantaa merkittävästi, jos näiden eläinten osalta käytetään elektronisia tunnistimia, edellyttäen että tietyt liitännäistoimenpiteitä koskevat edellytykset täyttyvät.

(5) Lammas- ja vuohieläinten elektronista tunnistamista koskeva teknologia on kehitetty vaiheeseen, jossa sitä voidaan alkaa soveltaa. Ennen kuin vahvistetaan täytäntöönpanotoimenpiteet, jotka ovat tarpeen elektronisen tunnistusjärjestelmän ottamiseksi asianmukaisesti käyttöön yhteisön laajuisesti, eläinten ja niiden syntymätilojen yksilöllisen tunnistamisen pitäisi olla mahdollista sellaisen tehokkaan tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän avulla, jossa voidaan ottaa huomioon elektronisen tunnistamisen käytön tuleva yhteisön laajuinen kehitys.

(6) Lammas- ja vuohieläinten elektronisen tunnistamisen alan tulevan kehityksen ja erityisesti järjestelmän täytäntöönpanosta saadun kokemuksen huomioon ottamiseksi komission olisi toimitettava neuvostolle kertomus elektronisen tunnistusjärjestelmän mahdollisesta yhteisön laajuisesta täytäntöönpanosta.

(7) Komission Yhteinen tutkimuskeskus tarjoaa yksityiskohtaisia teknisiä ohjeita, määritelmiä ja menettelytapoja tunnistimien ja lukulaitteiden teknisten ominaisuuksien osalta; tiedottaa hyväksytyille koelaboratorioille testausmenettelyistä ja hyväksymiskriteereistä ja toimittaa niille todistusmallin; toimittaa asianmukaisia tunnistimia ja lukulaitteita; antaa tietoja tunnistimien käytöstä, lukemisesta ja poistamisesta; huolehtii tunnistimien kodifioinnista; laatii yleisen sanaston, tietohakemiston ja viestintästandardit.

(8) Jotta lammas- ja vuohieläinten siirrot voidaan jäljittää, eläimillä olisi kaikkien siirtojen aikana oltava asianmukainen tunnistusmerkki ja niiden mukana olisi oltava siirtoasiakirja.

(9) Eläinten pitäjien olisi pidettävä tilallaan olevista eläimistä ajan tasalla olevaa rekisteriä. Tätä rekisteriä koskevat vaatimukset olisi määritettävä yhteisön tasolla.

(10) Kussakin jäsenvaltiossa olisi otettava käyttöön keskusrekisteri, joka sisältää ajan tasalla olevan luettelon kaikista niiden alueella sijaitsevista tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvia eläimiä pitävistä tiloista. Luettelossa olisi täsmennettävä eläinlaji, pidettyjen eläinten lukumäärä ja niiden pitäjät sekä tuotantosuunta.

(11) Jotta eläimet voitaisiin jäljittää nopeasti ja tarkasti, kunkin jäsenvaltion olisi luotava atk-pohjainen tietokanta, johon kirjataan kaikki sen alueella olevat tilat ja eläinten siirrot.

(12) Tunnistimesta, siirtoasiakirjasta, tilalla pidettävästä rekisteristä, tilojen keskusrekisteristä ja atk-pohjaisesta tietokannasta olisi päätettävä yhteisön tasolla.

(13) Elämillä kauppaa käyvien henkilöiden olisi pidettävä kirjaa liiketoimistaan, ja toimivaltaisella viranomaisella olisi pyynnöstä oltava pääsy tähän kirjanpitoon.

(14) Tämän asetuksen moitteettoman soveltamisen takaamiseksi on tarpeen varmistaa tunnistimia ja asiaan liittyviä asiakirjoja koskeva nopea ja tehokas tietojen vaihto jäsenvaltioiden välillä. Tätä asiaa koskevat yhteisön säännökset on vahvistettu jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten keskinäisestä avunannosta sekä jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten ja komission yhteistyöstä tulli- ja maatalousasioita koskevan lainsäädännön moitteettoman soveltamisen varmistamiseksi 13 päivänä maaliskuuta 1997 annetussa neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 515/97 [10] ja jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten keskinäisestä avunannosta sekä jäsenvaltioiden ja komission yhteistyöstä eläinlääkintää ja kotieläinjalostusta koskevan lainsäädännön oikean soveltamisen varmistamiseksi 21 päivänä marraskuuta 1989 annetussa neuvoston direktiivissä 89/608/ETY [11].

[10] EYVL L 82, 22.3.1997, s. 1.

[11] EYVL L 351, 2.12.1989, s. 34.

(15) Tässä asetuksessa säädettyjen järjestelyjen luotettavuuden varmistamiseksi jäsenvaltioiden on tarpeen toteuttaa riittäviä ja tehokkaita valvontatoimenpiteitä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamisesta 18 päivänä joulukuuta 1995 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 2988/95 [12], soveltamista.

[12] EYVL L 312, 23.12.1995, s. 23.

(16) Jotta voitaisiin ottaa huomioon tällä asetuksella käyttöön otettu järjestelmä myönnettäessä eräitä tukia tiettyjä yhteisön tukijärjestelmiä koskevasta hallinto- ja valvontajärjestelmästä 27 päivänä marraskuuta 1992 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3508/92 [13], sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission asetuksella (EY) N:o 495/2001 [14], mukaisesti, kyseistä asetusta on tarpeen muuttaa vastaavasti.

[13] EYVL L 355, 5.12.1992, s. 1.

[14] EYVL L 72, 14.3.2001, s. 6.

(17) Koska tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavat toimenpiteet ovat menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY [15] 2 artiklassa tarkoitettuja laajakantoisia toimenpiteitä, niistä olisi päätettävä kyseisen päätöksen 5 artiklassa säädettyä sääntelymenettelyä noudattaen,

[15] EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

1. Kunkin jäsenvaltion on otettava käyttöön lammas- ja vuohieläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmä tämän asetuksen säännösten mukaisesti.

Direktiivin 92/102/ETY erityisesti lammas- ja vuohieläimiä koskevia säännöksiä ei enää sovelleta siitä päivämäärästä alkaen, jolloin kyseisten eläinten on oltava varustettu tunnistimella tämän asetuksen mukaisesti.

2. Tätä asetusta on sovellettava rajoittamatta tautien hävittämiseksi tai torjumiseksi mahdollisesti annettavien yhteisön sääntöjen sekä direktiivin 91/496/ETY ja asetuksen (ETY) N:o 3508/92 soveltamista.

2 artikla

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

a) 'eläimellä' lampaan- tai vuohensukuisiin eläimiin kuuluvaa eläintä neuvoston direktiivin 91/68/ETY [16] 2 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitetussa merkityksessä;

[16] EYVL L 46, 19.2.1991, s. 19.

b) 'tilalla' mitä tahansa jäsenvaltion alueella sijaitsevia maatalouskäyttöön tai muuhun käyttöön tarkoitettuja tiloja, kuljetusvälineitä lukuun ottamatta, joissa jalostetaan tai pidetään eläimiä pysyvästi tai tilapäisesti;

c) 'pitäjällä' luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka on vastuussa eläimistä tilapäisesti tai pysyvästi;

d) 'toimivaltaisella viranomaisella' jäsenvaltion keskusviranomaista tai viranomaisia, joka on tai jotka ovat vastuussa eläinlääkintätarkastusten suorittamisesta ja tämän asetuksen täytäntöönpanosta tai jolle tai joille näiden tehtävien suorittaminen on annettu, taikka viranomaisia, joiden tehtävänä on palkkioiden valvomisen osalta asetuksen (ETY) N:o 3508/92 täytäntöönpano.

3 artikla

1. Eläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmään on kuuluttava seuraavat osat:

a) tunnistin kunkin eläimen yksilölliseksi tunnistamiseksi,

b) kullakin tilalla pidettävät ajan tasalla olevat rekisterit,

c) siirtoasiakirjat,

d) keskusrekisteri,

e) atk-pohjainen tietokanta.

2. Kaikkien tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tietojen on oltava komission ja asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen saatavilla. Jäsenvaltioiden ja komission on toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että kaikilla, joiden etua asia koskee, mukaan luettuina asianomaisen jäsenvaltion tunnustamat kuluttajajärjestöt, on pääsy kyseisiin tietoihin sillä edellytyksellä, että kansallisessa lainsäädännössä edellytetyt tietosuojaa ja tietojen luottamuksellisuutta koskevat vaatimukset turvataan.

4 artikla

1. Kaikki tiloilla 1 päivän heinäkuuta 2003 jälkeen syntyneet tai yhteisön sisäiseen kauppaan 1 päivän heinäkuuta 2003 jälkeen tarkoitetut eläimet on varustettava tunnistimella liitteessä olevan A jakson mukaisesti jäsenvaltion vahvistaman ajanjakson kuluessa eläimen syntymästä ja joka tapauksessa ennen kuin eläin siirretään syntymätilaltaan. Tämä ajanjakso ei saa ylittää yhtä kuukautta.

Jäsenvaltiot voivat poikkeuksellisesti pidentää tätä ajanjaksoa kuuteen kuukauteen laajaperäisessä tuotannossa ja ulkolaitumilla pidettävien eläinten osalta. Asianomaisten jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle myönnetystä poikkeuksesta. Täytäntöönpanoa koskevat säännöt voidaan tarvittaessa vahvistaa 13 artiklan 2 kohdassa säädettyä menettelyä noudattaen.

2. Tunnistimen on noudatettava liitteessä olevassa A jaksossa esitettyjä vaatimuksia.

3. Jokainen kolmannesta maasta 1 päivän heinäkuuta 2003 jälkeen tuotu eläin, joka on läpäissyt direktiivissä 91/496/ETY säädetyt tarkastukset ja joka pysyy yhteisön alueella, on varustettava tunnistimella määräpaikkana olevalla tilalla liitteessä olevan A jakson mukaisesti kyseisen jäsenvaltion vahvistaman ajanjakson, joka voi olla enintään 14 päivää kyseisistä tarkastuksista, kuluessa ja joka tapauksessa ennen kuin eläin siirretään kyseiseltä tilalta.

Kolmannen maan antama alkuperäinen tunnistin on kirjattava 5 artiklassa säädettyyn tilalla pidettävään rekisteriin yhdessä määräjäsenvaltion antaman tunnistuskoodin kanssa.

Eläintä ei kuitenkaan tarvitse varustaa tunnistimella, jos se kuljetetaan suoraan eläinlääkinnälliseltä rajatarkastusasemalta siinä jäsenvaltiossa sijaitsevaan teurastamoon, jossa ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tarkastukset suoritetaan, ja eläin teurastetaan 14 päivän kuluessa kyseisistä tarkastuksista.

4. Jokaisen toisesta jäsenvaltiosta tuodun eläimen on säilytettävä alkuperäinen tunnistimensa.

5. Tunnistinta ei saa poistaa tai korvata ilman toimivaltaisen viranomaisen antamaa lupaa. Jos tunnistin käy mahdottomaksi lukea tai se katoaa, eläimeen on kiinnitettävä samalla koodilla varustettu korvaava tunnistin tämän artiklan mukaisesti. Koodin lisäksi korvaavassa tunnistimessa voi olla oma erillinen toisintonumero.

6. Tunnistimet ovat tilakohtaisia, ja ne jaetaan ja kiinnitetään eläimiin toimivaltaisen viranomaisen määräämällä tavalla.

7. Jäsenvaltioiden on annettava komissiolle ja toisilleen tiedoksi alueellaan käytetyn tunnistimen malli ja tunnistusmenetelmä.

5 artikla

1. Jokaisen eläinten pitäjän on pidettävä ajan tasalla olevaa rekisteriä liitteessä olevan B jakson mukaisesti.

2. Rekisterin on oltava tilalla käytettävissä toimivaltaisen viranomaisen hyväksymässä, manuaalisessa tai ATK-pohjaisessa muodossa toimivaltaisen viranomaisen määräämän ajan, kuitenkin vähintään kolme vuotta, jona aikana kyseisellä viranomaisella on oltava pyynnöstään pääsy rekisteriin.

3. Kunkin pitäjän on pyynnöstä toimitettava toimivaltaiselle viranomaiselle kaikki tiedot, jotka koskevat hänen omistamiensa, pitämiensä, kuljettamiensa, kaupan pitämiensä tai teurastamiensa eläinten alkuperää, tunnistamista sekä tarvittaessa määräpaikkaa viimeisten kolmen vuoden aikana.

4. Jäsenvaltioiden on annettava toisilleen ja komissiolle tiedoksi alueellaan käytetyn tilarekisterin malli.

6 artikla

1. Kun eläimiä siirretään 1 päivästä heinäkuuta 2003 alkaen, niiden mukana on seurattava toimivaltaisen viranomaisen myöntämä ja pitäjän liitteessä olevan C jakson mukaisesti täyttämä siirtoasiakirja.

2. Eläinten pitäjän on määräpaikkana olevalla tilalla säilytettävä siirtoasiakirja toimivaltaisen viranomaisen vahvistaman ajanjakson, jonka on oltava vähintään kolme vuotta.

3. Jäsenvaltioiden on annettava toisilleen ja komissiolle tiedoksi alueellaan käytetyn siirtoasiakirjan malli.

7 artikla

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että toimivaltaisella viranomaisella on keskusrekisteri kaikista sen alueella sijaitsevista tiloista, joilla pidetään eläimiä.

Rekisteristä on käytävä ilmi tilan tunnistuskoodi, ja siinä on täsmennettävä eläinlaji, pidettyjen eläinten lukumäärä ja niiden pitäjät sekä tuotantosuunta. Eläinten lukumäärä on saatettava ajan tasalle säännöllisesti.

Tilat on pidettävä keskusrekisterissä vielä kolme vuotta siitä, kun niillä ei ole enää eläimiä.

8 artikla

Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on perustettava atk-pohjainen tietokanta liitteessä olevan D jakson mukaisesti siinä täsmennettyihin määräaikoihin mennessä.

9 artikla

1. Lisäohjeet ja menettelyt elektronisen tunnistamisen käyttöä varten hyväksytään 13 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut päätökset tehdään elektronisen tunnistamisen yleisen järjestelmän käyttöönottamiseksi 1 päivään heinäkuuta 2006 mennessä. Komissio toimittaa tarvittaessa neuvostolle 31 päivään joulukuuta 2005 mennessä kertomuksen elektronisen tunnistamisen käyttöönottamisesta saaduista kokemuksista sekä tarvittaessa aiheellisia ehdotuksia sen päivämäärän muuttamiseksi, johon mennessä elektronisen tunnistamisen yleinen järjestelmä olisi otettava käyttöön.

10 artikla

Liitteiden muutokset ja tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavat toimenpiteet vahvistetaan 13 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen. Nämä toimenpiteet koskevat erityisesti:

a) suoritettavien tarkastusten vähimmäistasoa,

b) hallinnollisten seuraamusten soveltamista,

c) järjestelmän käynnistysvaihetta koskevia siirtymäsäännöksiä.

11 artikla

1. Jäsenvaltioiden on nimettävä tämän asetuksen noudattamisesta huolehtiva toimivaltainen viranomainen. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava kyseinen viranomainen toisilleen ja komissiolle.

2. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kaikki eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä vastaavat henkilöt ovat saaneet ohjeita ja opastusta liitteen asiaa koskevista säännöksistä ja että sopivaa koulutusta on saatavilla.

12 artikla

1. Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarpeelliset toimenpiteet tämän asetuksen noudattamisen varmistamiseksi. Säädetyt tarkastukset eivät rajoita niitä tarkastuksia, joita komissio voi suorittaa asetuksen (EY, Euratom) N:o 2988/95 9 artiklan nojalla.

2. Jäsenvaltioiden on vahvistettava tämän asetuksen rikkomisiin sovellettavia seuraamuksia koskevat säännöt ja toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että niitä sovelletaan. Säädettyjen seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia.

3. Komission asiantuntijat yhdessä toimivaltaisten viranomaisten kanssa:

a) todentavat, että jäsenvaltiot täyttävät tämän asetuksen vaatimukset,

b) tekevät paikalla tarkastuksia sen varmistamiseksi, että 1 kohdassa tarkoitetut tarkastukset tehdään tämän asetuksen mukaisesti.

4. Jäsenvaltion, jonka alueella tarkastus tehdään paikalla, on annettava komission asiantuntijoille kaikki se apu, joka on tarpeen heidän tehtäviensä suorittamiseksi.

Tarkastusten tuloksista on keskusteltava kyseisen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen kanssa ennen lopullisen kertomuksen laatimista ja jakamista.

5. Komissio tarkastelee tilannetta 13 artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevässä pysyvässä komiteassa, jos se katsoo tämän tarpeelliseksi tarkastusten tulosten perusteella. Komissio voi tehdä tarvittavat päätökset 13 artiklan 2 kohdassa säädettyä menettelyä noudattaen.

6. Komissio seuraa tilanteen kehitystä. Se voi tällaisen kehityksen perusteella ja 12 artiklan 2 kohdassa säädettyä menettelyä noudattaen muuttaa 5 kohdassa tarkoitettuja päätöksiä tai kumota ne.

7. Tämän artiklan soveltamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt annetaan tarvittaessa 13 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

13 artikla

1. Komissiota avustaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 178/2002 [17] 58 artiklassa perustettu elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevä pysyvä komitea.

[17] EYVL L 31, 1.2.2002, s. 1.

2. Viitattaessa tähän kohtaan sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 ja 7 artiklaa.

Päätöksen 1999/468/EY 5 artiklan 6 kohdassa tarkoitetuksi määräajaksi vahvistetaan kolme kuukautta.

14 artikla

Korvataan asetuksen (ETY) N:o 3508/92 5 artikla seuraavasti:

'5 artikla

Tämän asetuksen mukaisen tuen myöntämisessä huomioon otettava eläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmä on perustettava nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönottamisesta sekä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden pakollisesta merkitsemisestä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 820/97 kumoamisesta 17 päivänä heinäkuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1760/2000 * sekä lammas- ja vuohieläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän perustamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 3508/92 muuttamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o .../2000 ** mukaisesti. '

* EYVL L 204, 11.8.2000, s. 1.

** EYVL L [...] [...], s. [...].

15 artikla

Tämä asetus tulee voimaan [...] päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

LIITE

A. Tunnistin

1. Kaikki eläimet on merkittävä toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä, kumpaankin korvaan kiinnitettävällä korvamerkillä. Jäsenvaltiot voivat sallia toisen korvamerkin korvaamisen elektronisella tunnistimella, jonka toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt ja joka vastaa 5 kohdassa lueteltuja teknisiä ominaisuuksia. Toisen korvamerkin korvaaminen elektronisella tunnistimella on pakollista 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitetusta päivämäärästä alkaen. Eläimen molemmissa korvamerkeissä tai korvamerkissä ja toimivaltaisen viranomaisen hyväksymässä elektronisessa tunnistimessa on oltava sama tunnistuskoodi, jonka avulla jokainen yksittäinen eläin ja sen syntymätila voidaan tunnistaa.

2. Korvamerkit on kiinnitettävä niin, että ne näkyvät helposti kauas.

3. Korvamerkkien ja elektronisen tunnistimen on sisällettävä koodi, jonka avulla voidaan tunnistaa ainakin korvamerkin ja elektronisen tunnistimen antaneen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen tai keskusviranomaisen nimi, koodi tai logo sekä seuraavat seikat:

- ensimmäisistä kohdista on käytävä ilmi jäsenvaltio, jossa olevalla tilalla eläin varustetaan ensimmäisen kerran tunnistimella. Tätä tarkoitusta varten on käytettävä kaksikirjaimisia tai kolminumeroisia maakoodeja [18] ISO 3166-standardin mukaisesti,

[18] Itävalta AT 040

- maakoodin jälkeen on käytettävä numeroita, joita saa olla enintään 12.

Tässä kohdassa säädettyjen tietojen lisäksi jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset voivat myös sallia viivakoodin käytön.

4. Korvamerkkien on oltava joustavaa muovia, mahdottomia väärentää ja luettavissa eläimen koko elinajan. Niiden mallin on oltava sellainen, että ne pysyvät eläimessä kiinni sitä vahingoittamatta. Korvamerkit eivät saa olla käytettävissä uudelleen, ja niissä on oltava kaksi osaa, joista toinen on koiraspuolinen ja toinen naaraspuolinen. Kummassakin osassa on oltava 3 kohdassa säädetyt merkinnät, joiden poistamisen on oltava mahdotonta.

5. Elektronisen tunnistimen on vastattava seuraavia teknisiä ominaisuuksia:

- ainoastaan lukemiseen tarkoitetut passiiviset transponderit, joissa käytetään HDX- tai FDX-B -teknologiaa ja jotka noudattavat ISO-standardia 11785,

- elektronisten tunnistimien on oltava luettavissa sellaisten lukulaitteiden avulla, jotka noudattavat ISO-standardia 11785 ja joilla pystytään lukemaan HDX- ja FDX-B -transpondereita,

- kannettavien lukulaitteiden lukuetäisyyden on oltava vähintään 12 cm korvamerkkien osalta ja vähintään 20 cm elimistöön istutettavien kapselien osalta, ja kiinteiden lukulaitteiden lukuetäisyyden on oltava vähintään 50 cm niin korvamerkkien kuin kapselien osalta.

6. Toimivaltainen viranomainen voi kuitenkin sallia seuraavan tunnistusmenetelmän teurastettaviksi ennen kuuden kuukauden ikää tarkoitettujen eläinten osalta:

- Eläimet merkitään toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä, kumpaankin korvaan kiinnitettävällä korvamerkillä. Molemmissa korvamerkeissä on oltava samat merkinnät.

- Korvamerkkien on oltava joustavaa muovia, mahdottomia väärentää ja helposti luettavissa. Niiden mallin on oltava sellainen, että ne pysyvät eläimessä kiinni sitä vahingoittamatta. Korvamerkit eivät saa olla käytettävissä uudelleen, ja niiden merkintöjen poistamisen on oltava mahdotonta.

- Korvamerkeissä on oltava vähintään kaksikirjaiminen maakoodi, syntymätilan tunnistuskoodi ja syntymäkuukausi.

Tätä menettelyä käyttävien jäsenvaltioiden on ilmoitettava siitä komissiolle ja muille jäsenvaltioille 13 artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa komiteassa.

Jos tämän kohdan mukaisesti tunnistettuja eläimiä pidetään tilalla yli kuuden kuukauden ikäisiksi tai jos ne on tarkoitettu yhteisön sisäiseen kauppaan tai kolmansiin maihin vietäviksi, ne on varustettava tunnistimella 1-4 kohdan mukaisesti.

B. Tilarekisteri

Rekisterissä on oltava vähintään seuraavat seikat:

1. Tilan osalta seuraavat tiedot:

- tilan tunnistuskoodi,

- tilan osoite ja tilan maantieteelliset koordinaatit tai vastaavat maantieteelliset tunnisteet,

- tuotantosuunta,

- pitäjän nimi ja osoite,

- ajan tasalle saatetut tiedot eläinten lukumäärästä.

2. Kunkin eläimen osalta seuraavat ajan tasalle saatetut tiedot:

- eläimen tunnistuskoodi,

- syntymäkuukausi ja -vuosi,

- sukupuoli,

- rotu ja genotyyppi, jos tiedossa,

- määräpaikkana olevan tilan tunnistuskoodi tai, jos eläimet siirretään teurastamoon, teurastamon tunnistuskoodi,

- eläimen kuolinkuukausi tilalla,

- korvamerkkien ja elektronisten tunnistimien korvaaminen,

- jos eläimet siirretään tilalta, eläimen vastaanottavan tilan tunnistuskoodi sekä lähtöpäivä,

- jos eläimet saapuvat tilalle, eläimen lähettäneen tilan tunnistuskoodi sekä saapumispäivä.

Kuitenkin A jakson 6 kohdan mukaisesti tunnistettujen eläinten osalta on annettava 2 kohdassa tarkoitetut tiedot kustakin samat tunnistetiedot omaavasta eläinerästä, mukaan luettuna eläinten lukumäärä.

3. Rekisterin tarkastaneen toimivaltaisen viranomaisen edustajan nimi ja allekirjoitus sekä tarkastuspäivä.

C. Siirtoasiakirja

1. Toimivaltaisen viranomaisen myöntämän siirtoasiakirjan on sisällettävä ainakin seuraavat tiedot:

- myöntävän viranomaisen nimi,

- siirtoasiakirjan myöntämispäivä,

- tilan tunnistuskoodi,

- pitäjän nimi ja osoite.

2. Siirtoasiakirjan on sisällettävä 1 kohdassa mainittujen tietojen lisäksi vähintään seuraavat kentät, jotka eläinten pitäjä täyttää tilalta pois siirrettävien eläinten osalta:

a) Kunkin eläimen osalta:

- tunnistuskoodi,

- syntymäkuukausi ja -vuosi,

- sukupuoli,

- rotu ja genotyyppi, jos tiedossa,

- määräpaikkana olevan tilan tunnistuskoodi tai, jos eläimet siirretään teurastamoon, teurastamon tunnistuskoodi,

- lähtöpäivä,

- kuljetusvälinettä ja kuljettajaa koskevat tiedot.

b) Pitäjän allekirjoitus.

Kuitenkin A jakson 6 kohdan mukaisesti tunnistettujen eläinten osalta siirtoasiakirjan on sisällettävä vähintään seuraavat kentät, jotka eläinten pitäjä täyttää tilalta pois siirrettävien eläinten osalta:

a) Kunkin eläinerän osalta:

- syntymätilan tunnistuskoodi,

- syntymäkuukausi,

- eläinten lukumäärä,

- määräpaikkana olevan tilan tunnistuskoodi tai, jos eläimet siirretään teurastamoon, teurastamon tunnistuskoodi,

- lähtöpäivä,

- kuljetusvälinettä ja kuljettajaa koskevat tiedot.

b) Pitäjän allekirjoitus.

D. Atk-pohjainen tietokanta

1. Atk-pohjaisessa tietokannassa on 1 päivästä heinäkuuta 2004 alkaen oltava vähintään seuraavat tiedot kunkin tilan osalta:

- maakoodi sekä tunnistuskoodi, joka käsittää maakoodin lisäksi enintään 12 merkkiä,

- tilan osoite,

- tilan maantieteelliset koordinaatit tai vastaavat maantieteelliset tunnisteet,

- pitäjän nimi ja osoite,

- eläinlaji,

- tuotantosuunta,

- eläinten lukumäärä,

- tietokenttä, johon toimivaltainen viranomainen voi lisätä terveyteen liittyviä tietoja, esimerkiksi siirtorajoitukset, tilan terveysaseman tai muut yhteisön tai kansallisen ohjelman kannalta merkitykselliset tiedot,

- tietokenttä palkkiota ja/tai maatilan toimintaperiaatteita koskevien tietojen ja täydentävien tietojen kirjaamiseksi.

2. Tietokantaan on 1 päivästä heinäkuuta 2005 alkaen kirjattava eläinten kaikki yksittäiset siirrot. Rekisterimerkinnästä on käytävä ilmi vähintään seuraavat:

- siirrettävien eläinten määrä,

- lähtötilan tunnistuskoodi,

- lähtöpäivä,

- vastaanottavan tilan tunnistuskoodi,

- saapumispäivä.

Top