Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002PC0201

    Ehdotus neuvoston suositus huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien riskien ehkäisemisestä ja vähentämisestä

    /* KOM/2002/0201 lopull. - CNS 2002/0098 */

    52002PC0201

    Ehdotus neuvoston suositus huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien riskien ehkäisemisestä ja vähentämisestä /* KOM/2002/0201 lopull. - CNS 2002/0098 */


    Ehdotus NEUVOSTON SUOSITUS huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien riskien ehkäisemisestä ja vähentämisestä

    (komission esittämä)

    PERUSTELUT

    Komissio ilmoitti huumausaineita koskevan EU:n toimintasuunnitelman (2000-2004) täytäntöönpanosta neuvostolle ja Euroopan parlamentille antamassaan tiedonannossa [1] valmistelevansa ehdotusta neuvoston suositukseksi huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien riskien ehkäisemisestä ja vähentämisestä.

    [1] KOM(2001) 301 lopullinen.

    Euroopan unionin huumausainestrategialla (2000-2004), jonka Eurooppa-neuvosto hyväksyi joulukuussa 1999, on kansanterveyden alalla kolme päätavoitetta:

    * vähentää viiden vuoden aikana tuntuvasti huumeidenkäyttöä sekä huumeidenkäytön aloittamista erityisesti alle 18-vuotiaiden keskuudessa

    * vähentää viiden vuoden aikana tuntuvasti huumeidenkäytön terveyshaittoja (hiv, hepatiitti B ja C, tuberkuloosi jne.) sekä huumausaineiden aiheuttamien kuolemantapausten määrää

    * lisätä huomattavasti niiden narkomaanien määrää, joiden hoidossa on onnistuttu.

    Tämän EY:n perustamissopimuksen 152 artiklaan perustuvan neuvoston suosituksen päätavoitteena on helpottaa toisen kansanterveystavoitteen saavuttamista jäsenvaltioissa.

    Huumeidenkäytön ja siitä aiheutuvien terveyshaittojen tilannetta ja suuntauksia on kuvattu Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) vuosittaisissa raporteissa. [2] Huumeita käyttävät etenkin nuoret aikuiset; he käyttävät huumeita kaksi- tai useampikertaisesti koko väestöön nähden. Kannabis on yleisimmin käytetty laiton huumausaine. Seuraavaksi eniten käytetään amfetamiineja ja ekstaasia ja kolmanneksi eniten kokaiinia, jonka käyttö on kasvussa. Heroiinia käytetään vähiten, ja sen käyttö on pysynyt varsin vähäisenä. Hiv:n sekä hepatiitti B:n ja C:n esiintyminen huumausaineita suonensisäisesti käyttävillä näyttää varsin vakaalta, vaikkakin hepatiitti C -tartuntoja esiintyy runsaasti. [3]

    [2] EMCDDA:n toimittamien tietojen mukaan.

    [3] EMCDDA:n toimittamien tietojen mukaan.

    Riskinvähentämistoimilla on onnistuttu vähentämään huumekuolemia ja vakavia terveysongelmia. [4] Riskinvähentämiseen kuuluvat neulojen vaihto ja muut huumausaineiden suonensisäiseen käyttöön liittyvät hygieniatoimenpiteet, korvaushoito [5], hoitoon pääsyn helpottaminen sekä turvallisempaa huumeidenkäyttöä ja seksiä koskeva tiedotus ja neuvonta sekä huumeidenkäyttäjien tavoittamiseen pyrkivä työ [6].

    [4] EMCDDA:n toimittamien tietojen mukaan.

    [5] EMCDDA (2000), Reviewing Current Practice in Drug-substitution Treatment in the European Union, Insights-sarjan julkaisu nro 3, Luxemburg: Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimisto.

    [6] EMCDDA (1999), Outreach Work among Drug Users in Europe: Concepts, Practice and Terminology, Insights-sarjan julkaisu nro 2, Luxemburg: Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimisto.

    Riskinvähentämistoimien intensiteetti näyttää vaihtelevan huomattavasti jäsenvaltiosta toiseen. Niissä jäsenvaltioissa, joissa riskinvähentämistoimia on vähemmän, saattaa olla vaarana, että hiv- sekä hepatiitti B- ja C-tartunnat lisääntyvät. [7]

    [7] EMCDDA (2001), Estimating Coverage of Harm Reduction Measures for Injection Drug Users in the European Union (loppuraporttiluonnos), Lissabon: EMCDDA.

    Arviointi on keskeinen väline parannettaessa huumeidenkäytön ehkäisyä ja vähennettäessä huumeriippuvuuteen liittyviä riskejä. [8] EU:n huumausainestrategiaan sisältyy kokonainen kappale arvioinnista, ja yhteisön ja jäsenvaltioiden toiminnalla voidaan saada aikaan huomattavaa edistystä tällä alalla. Tällä neuvoston suosituksella tuetaan myös näyttöön perustuvaa arviointia huumeidenkäytön ehkäisyn tehostamiseksi ja huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien terveysriskien vähentämiseksi.

    [8] EMCDDA (2000), Evaluation: a Key Tool for Improving Drug Prevention, Scientific Monograph -sarjan julkaisu nro 5, Luxemburg: Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimisto.

    Tämä neuvoston suositus on kesäkuussa 1998 pidetyssä maailman huumeongelman torjumiselle omistetussa YK:n yleiskokouksen erityisistunnossa hyväksytyn huumausaineiden kysynnän vähentämistä koskevia suuntaa-antavia periaatteita käsittelevän julistuksen sekä Euroopan neuvoston Pompidou-ryhmän ministerikonferenssin lokakuussa 2000 hyväksymän poliittisen julistuksen mukainen.

    2002/0098 (CNS)

    Ehdotus NEUVOSTON SUOSITUS huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien riskien ehkäisemisestä ja vähentämisestä

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 152 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan,

    ottaa huomioon komission ehdotuksen [9],

    [9] KOM(2000) XXX lopullinen.

    ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon [10],

    [10] EYVL C [...], [...], s. [...]

    ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon [11],

    [11] EYVL C [...], [...], s. [...]

    ottaa huomioon alueiden komitean lausunnon [12],

    [12] EYVL C [...], [...], s. [...]

    sekä katsoo seuraavaa:

    EY:n perustamissopimuksen 3 artiklan 1 kohdan p alakohdan mukaisesti yhteisön toimilla on myötävaikutettava korkean terveyden suojelun tason saavuttamiseen. Perustamissopimuksen 152 artiklan 1 kohdan kolmannessa alakohdassa säädetään lisäksi toimista huumausaineisiin liittyvien terveyshaittojen vähentämiseksi, tiedotus- ja ehkäisemistoimet mukaan luettuina.

    Helsingissä 10 ja 11 päivänä joulukuuta 1999 kokoontunut Eurooppa-neuvosto hyväksyi Euroopan unionin huumausainestrategian (2000-2004), joka kattaa kaikki huumausaineisiin liittyvät EU:n toimet ja jossa asetetaan toiminnan päätavoitteet. Näihin kuuluvat huumeidenkäytön terveyshaittojen (hiv:n, hepatiitti B:n ja C:n, tuberkuloosin jne.) sekä huumausaineiden aiheuttamien kuolemantapausten määrän tuntuva vähentäminen viiden vuoden aikana.

    Santa Maria da Feirassa 19 ja 20 päivänä kesäkuuta 2000 kokoontunut Eurooppa-neuvosto hyväksyi huumausaineiden torjuntaa koskevan EU:n toimintasuunnitelman (2000-2004) [13]. Suunnitelma on keskeinen toimintaväline EU:n huumausainestrategian (2000-2004) toteuttamiseksi käytännössä toimina, jotka tarjoavat tehokkaasti kattavan ja monialaisen toimintamallin huumeongelmaan reagoimiseksi.

    [13] Asiak. 9283/00 CORDROGUE 32, Euroopan unionin neuvosto.

    Komissio antoi neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle tiedonannon huumausaineiden torjuntaa koskevasta EU:n toimintasuunnitelmasta (2000-2004) [14]. Se piti tiedonannossa parhaana strategiana kattavaa toimintamallia, joka käsittäisi kaikki huumausaineiden väärinkäytön ehkäisyn alat käytön aloittamisen estämispyrkimyksistä kielteisten terveys- ja sosiaalisten vaikutusten vähentämiseen.

    [14] KOM(99) 239 lopullinen.

    Euroopan parlamentti antoi päätöslauselman [15], jossa se käsittelee huumausaineiden torjuntaa koskevasta EU:n toimintasuunnitelmasta (2000-2004) annettua komission tiedonantoa neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle. Parlamentti suhtautui päätöslauselmassaan myönteisesti tavoitteeseen vähentää narkomaanien kuolemien lukumäärää ja pyysi EU:ta ja jäsenvaltioita edistämään ja kehittämään haittojen rajoittamiseen tähtääviä toimintalinjoja estämättä kuitenkaan yksittäisiä jäsenvaltioita ottamasta käyttöön toimenpiteitä ja kokeiluluonteisia järjestelyjä tällä alalla.

    [15] Asiak. A5-0063/1999 lopullinen.

    Yhteisön toimintaohjelmassa huumausaineiden väärinkäytön ehkäisemiseksi osana kansanterveyden alan toimintaa [16] ja aidsin ja eräiden muiden tartuntatautien ehkäisemistä koskevassa yhteisön toimintaohjelmassa kansanterveyden alalla [17] on tuettu hankkeita, joilla on pyritty ehkäisemään ja vähentämään huumausaineiden väärinkäyttöön liittyviä riskejä erityisesti edistämällä yhteistyötä jäsenvaltioiden välillä, tukemalla niiden toimia ja edistämällä niiden toimintalinjojen ja ohjelmien yhteensovittamista. Molemmat ohjelmat ovat osaltaan parantaneet tiedotusta, valistusta ja kasvatusta, joka on suunnattu huumausaineiden väärinkäytön ja siihen liittyvien riskien ehkäisemiseen erityisesti nuorten ja erityisen vaikeassa asemassa olevien ryhmien keskuudessa.

    [16] Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 102/97/EY, tehty 16.12.1996, EYVL L 19, 22.1.1997, s. 25.

    [17] Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 647/96/EY, tehty 29.3.1996, EYVL L 95, 16.4.1996, s. 16.

    Komission ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi yhteisön kansanterveysalan toimintaohjelman (2001-2006) hyväksymisestä [18] sisältyy huumausaineiden väärinkäyttöä koskevien strategioiden ja toimenpiteiden kehittäminen yhtenä tärkeänä elintapoihin liittyvänä terveyteen vaikuttavana tekijänä.

    [18] KOM(2000) 285 lopullinen.

    Tutkimusten mukaan huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvä sairastuvuus ja kuolleisuus vaikuttaa huomattavaan määrään Euroopan kansalaisia. Tämän vuoksi huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvät terveysriskit muodostavat merkittävän kansanterveysongelman. [19]

    [19] EMCDDA (2000), Vuosiraportti Euroopan unionin huumeongelmasta, Luxemburg: Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimisto.

    Toissijaisuusperiaatteen mukaisesti yhteisö voi toteuttaa uusia toimenpiteitä alalla, joka ei kuulu yhteisön yksinomaiseen toimivaltaan, esimerkkinä huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien riskien ehkäiseminen ja vähentäminen, ainoastaan, jos suunnitellun toiminnan laajuuden tai vaikutusten takia tavoitteet voidaan toteuttaa paremmin yhteisön kuin jäsenvaltioiden tasolla; huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien riskien ehkäisemistä ja vähentämistä ei voida rajata jollekin tietylle maantieteelliselle alueelle tai tiettyyn jäsenvaltioon, joten tämän vuoksi toimia on koordinoitava yhteisön tasolla.

    On huolehdittava raportoinnista jäsenvaltioiden ja yhteisön tasolla, jotta voidaan seurata jäsenvaltioiden tällä alalla toteuttamia toimenpiteitä ja niiden tuloksia sekä sitä, miten ne ovat panneet näitä suosituksia täytäntöön,

    SUOSITTELEE SEURAAVAA:

    1. Jäsenvaltioiden olisi asettava kansanterveysalalla tavoitteeksi huumausaineiden väärinkäytön ehkäiseminen ja siihen liittyvien riskien vähentäminen taatakseen korkean terveyden suojelun tason.

    2. Jäsenvaltioiden olisi olennaisena osana yleistä huumausaineiden väärinkäytön ehkäisyyn ja huumeidenkäyttäjien hoitoon liittyvää politiikkaansa otettava käyttöön lukuisia erityyppisiä - erityisesti riskien vähentämiseen tähtääviä - toimia vähentääkseen tuntuvasti huumausaineisiin liittyviä terveyshaittoja (hiv:tä, hepatiitti B:tä ja C:tä, tuberkuloosia jne.) ja huumekuolemia. Tämän vuoksi jäsenvaltioiden olisi

    1) tarjottava tietoa ja neuvontaa huumeidenkäyttäjille riskien vähentämiseksi ja asianmukaisten palvelujen saatavuuden helpottamiseksi

    2) järjestettävä tiedotusta yhteisöille ja perheille ja autettava niitä osallistumaan huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien riskien ehkäisemiseen ja vähentämiseen

    3) sisällytettävä huumeidenkäyttäjien tavoittamiseen tähtäävät työskentelymenetelmät kansalliseen huumausainepolitiikkaansa ja tuettava tähän liittyvää koulutusta ja kehitettävä työskentelynormeja ja -menetelmiä; huumeidenkäyttäjien tavoittamiseen tähtäävä työ on määritelty yhteisölähtöiseksi toiminnaksi, jolla pyritään tavoittamaan erityisiin kohdeväestöihin kuuluvat henkilöt ja ryhmät, joihin ei saada riittävää yhteyttä nykyisten palvelujen tai perinteisten terveyskasvatuskanavien avulla

    4) edistettävä samanikäisten nuorten ja vapaaehtoisten osallistumista huumeidenkäyttäjien tavoittamistyöhön, myös huumausaineisiin liittyvissä hätätilanteissa

    5) edistettävä huumeidenkäyttäjien tavoittamiseen osallistuvien tahojen välistä verkottumista ja yhteistyötä, jotta taataan palvelujen jatkuvuus ja se, että huumeidenkäyttäjille tarjotaan entistä paremmat mahdollisuudet käyttää näitä palveluja

    6) järjestettävä kattavaa korvaushoitoa, jota tuetaan asianmukaisella psykososiaalisella hoidolla; tässä olisi otettava huomioon se, että olisi pyrittävä järjestämään lukuisia erilaisia hoitovaihtoehtoja, myös huumeettomia hoitoja, huumeidenkäyttäjän tarpeiden mukaan

    7) kehitettävä toimenpiteitä, joilla estetään korvaavien aineiden väärinkäyttö, ja varmistettava samalla asianmukaisesti hoidon saatavuus

    8) edistettävä riittävän hepatiitti B -rokotussuojan järjestämistä huumausaineita suonensisäisesti käyttäville

    9) järjestettävä asianmukainen kondomien sekä neulojen ja ruiskujen jakelu ja vaihto-ohjelmat ja -pisteet

    10) järjestettävä hätäpalvelut yliannostuksen ottaneita varten

    11) integroitava primäärihoitoon liittyvät terveys- ja sosiaalipalvelut asianmukaisesti ja otettava käyttöön erikoistuneet toimintamallit riskinvähentämisen alalla

    12) tuettava riskinvähentämistoimista vastuussa olevien ammattilaisten koulutusta ja akkreditointia.

    3. Kehittääkseen asianmukaista arviointia huumeidenkäytön ehkäisyn tehokkuuden lisäämiseksi ja huumausaineisiin liittyvien terveysriskien vähentämiseksi jäsenvaltioiden olisi

    1) käytettävä tehokkuudesta esitettyä tieteellistä näyttöä pääperusteena asianmukaisten toimien valinnassa

    2) kehitettävä riittäviä arviointikäytäntöjä kaikkia huumeidenkäytön ehkäisyä ja riskien vähentämistä koskevia ohjelmia varten ja toteutettava näitä käytäntöjä; asetettava julkisen rahoituksen saamisen ehdoksi asianmukaisen arvioinnin suunnittelu ja täytäntöönpano

    3) tuettava tarvearvioinnin sisällyttämistä kaikkien ohjelmien alkuvaiheeseen

    4) luotava arvioinnin laatukriteerit ja sovellettava niitä; tässä on otettava huomioon Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) ohjeet huumeidenkäytön ehkäisemisen arvioimiseksi [20] ja huumeidenkäyttäjien tavoittamiseen tähtäävän työn arvioimiseksi [21] sekä huumausaineiden kysynnän vähentämistoimien vaihtoa koskeva kysely (EDDRA) [22]

    [20] EMCDDA (1998), Guidelines for the Evaluation of Drug Prevention: a Manual for Programme-planners and evaluators, Manual-sarjan julkaisu nro 1, Luxemburg: Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimisto.

    [21] http://www.emcdda.org/multimedia/project_reports/responses/guidelines_outreach.pdf

    [22] http://www.emcdda.org

    5) järjestettävä yhdenmukaistettua tiedonkeruutta ja -levitystä huumeidenkäyttäjien tavoittamiseen pyrkivästä toiminnasta, korvaushoidosta, neulojenvaihtojärjestelyistä sekä huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien riskien vähentämiseen tähtäävistä tiedotus- ja neuvontapalveluista ja toimitettava nämä tiedot EMCDDA:lle sen ohjeiden ja suositusten mukaisesti erityisesti REITOX-tietoverkon kansallisten keskusten kautta

    6) käytettävä arviointituloksia tehokkaasti hyväksi huumeidenkäytön ehkäisemiseen tähtäävien toimintalinjojen hiomisessa ja kehittämisessä

    7) perustettava arviointiin perehdyttäviä koulutusohjelmia eri tasoja ja kohdeyleisöjä varten

    8) otettava käyttöön innovatiivisia menetelmiä, joiden avulla kaikki toimijat ja sidosryhmät voivat osallistua arviointiin sen hyväksynnän lisäämiseksi

    9) edistettävä yhteistyössä komission kanssa ohjelmien tulosten, taitojen ja kokemusten vaihtoa EU:ssa ja ehdokasmaiden kanssa tukemalla erityisesti kansallisten ja eurooppalaisten hankkeiden osallistumista EDDRAan ja muihin EMCDDA:n tietokantoihin.

    4. Jäsenvaltioiden olisi raportoitava komissiolle tämän suosituksen täytäntöönpanosta kahden vuoden kuluessa suosituksen antamisesta ja myöhemmin komission pyynnöstä tavoitteena myötävaikuttaa suosituksen seurantaan yhteisön tasolla ja toimia asianmukaisesti huumausaineita koskevan EU:n toimintasuunnitelman (2000-2004) puitteissa,

    KEHOTTAA KOMISSIOTA

    tekemään yhteistyötä Euroopan neuvoston Pompidou-ryhmän, Maailman terveysjärjestön, Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälisen huumausaineohjelman sekä muiden alalla toimivien kansainvälisten järjestöjen kanssa

    laatimaan huumausaineiden torjuntaa koskevan Euroopan unionin toimintasuunnitelman (2000-2004) mukaisesti EMCDDA:n teknisellä tuella raportin tämän suosituksen tarkistamiseksi ja saattamiseksi ajan tasalle jäsenvaltioiden komissiolle ja EMCDDA:lle toimittamien tietojen ja tuoreimpien tieteellisten tietojen ja lausuntojen perusteella.

    Tehty Brysselissä

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    Top