Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002AR0242

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Vihreä kirja jäsenvaltioissa laittomasti oleskelevien henkilöiden palauttamista koskevasta yhteisön politiikasta"

    EUVL C 73, 26.3.2003, p. 13–15 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52002AR0242

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Vihreä kirja jäsenvaltioissa laittomasti oleskelevien henkilöiden palauttamista koskevasta yhteisön politiikasta"

    Virallinen lehti nro C 073 , 26/03/2003 s. 0013 - 0015


    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Vihreä kirja jäsenvaltioissa laittomasti oleskelevien henkilöiden palauttamista koskevasta yhteisön politiikasta"

    (2003/C 73/04)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission vihreän kirjan jäsenvaltioissa laittomasti oleskelevien henkilöiden palauttamista koskevasta yhteisön politiikasta, KOM(2002) 175 lopullinen,

    ottaa huomioon Tampereella lokakuussa 1999, Laekenissa joulukuussa 2001 ja Sevillassa kesäkuussa 2002 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätökset,

    ottaa huomioon Euroopan komission 11. huhtikuuta 2002 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

    ottaa huomioon työvaliokuntansa 6. helmikuuta 2002 tekemän päätöksen antaa "ulkosuhteet" -valiokunnalle tehtäväksi laatia lausunto aiheesta,

    ottaa huomioon 16. toukokuuta 2002 antamansa lausunnon(1) aiheista "Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille laitonta maahanmuuttoa koskevasta yhteisestä politiikasta"(2), "Ehdotus neuvoston päätös unionin ulkorajojen sekä viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan alan hallinnollisen yhteistyön toimintaohjelmasta (Argo-ohjelma)"(3), "Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille yhteisön maahanmuuttopolitiikkaan sovellettavasta avoimen koordinaation menetelmästä"(4), "Ehdotus neuvoston direktiiviksi vähimmäisvaatimuksista siitä, milloin kolmansien maiden kansalaisia ja kansalaisuudettomia henkilöitä on pidettävä pakolaisina tai muuta kansainvälistä suojelua tarvitsevina henkilöinä, ja näiden henkilöiden asemasta"(5), "Komission valmisteluasiakirja - Sisäisen turvallisuuden takaaminen ja kansainvälistä suojelua koskevien velvoitteiden ja välineiden noudattaminen"(6) ja "Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, yhteisestä turvapaikkapolitiikasta ja avoimen koordinaation menetelmän käyttöönotosta"(7),

    ottaa huomioon "ulkosuhteet"-valiokunnan 26. syyskuuta 2002 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 242/2002 rev.), jonka esittelijänä oli Flaamilaisen parlamentin jäsen Luc Van den Brande (B/PPE),

    sekä katsoo, että yhteisön yhtenäisen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan puitteissa on olemassa selkeä tarve laatia yhteisön alueella laittomasti oleskelevien henkilöiden palauttamista koskevia yhteisiä periaatteita ja säännöksiä,

    katsoo, että pakolais- ja maahanmuuttopolitiikan on pohjauduttava makrotalouspolitiikkaan, joka on suunnattu kestävään kasvuun ja maailmanlaajuisesti tasapuoliseen hyvinvoinnin jakautumiseen,

    katsoo, että alue- ja paikallisviranomaisilla on merkittävä rooli turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja maahanmuuttajien vastaanottamisessa ja avustamisessa,

    hyväksyi 20. ja 21. marraskuuta 2002 pitämässään 47. täysistunnossa (marraskuun 20. päivän kokouksessa) yksimielisesti seuraavan lausunnon.

    1. Alueiden komitean näkemykset

    1.1. Alueiden komitea pitää tervetulleena, että komissio pyrkii käynnistämään vihreällä kirjallaan keskustelun tästä monitahoisesta ja arkaluonteisesta aihepiiristä: yhteisön alueella laittomasti oleskelevien henkilöiden palauttamisesta.

    1.2. AK yhtyy komission käsitykseen siitä, että yhteisön palauttamispolitiikka on keskeinen osa yhteistä turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa ja että palauttamispolitiikkaa tarvitaan laillisen ja humanitaarisen maahanpääsypolitiikan turvaamiseksi. Karkottamista, säilöönottoa ja maastapoistamista koskevien yhteisön periaatteiden määritteleminen on edellytyksenä palauttamispäätösten vastavuoroista tunnustamista varten laadittavalle sitovalle järjestelmälle.

    1.3. Komitea pahoittelee, ettei vielä ole laadittu laillista maahanmuuttoa ohjaavaa kokonaissuunnitelmaa ja siihen liittyviä toimenpiteitä, vaikka näin voitaisiin vähentää halukkuutta laittomaan maahanmuuttoon.

    1.4. AK:n mielestä palauttamispolitiikassa on annettava erityistä huomiota ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamiselle sekä perusoikeuksien noudattamiselle. Tässä voidaan soveltaa vuonna 1950 tehtyä Euroopan ihmisoikeusyleissopimusta (Euroopan neuvosto), Nizzassa joulukuussa 2000 annettua EU:n perusoikeuskirjaa sekä täysimääräisesti ja kokonaisvaltaisesti vuoden 1951 Geneven yleissopimusta. Palauttamispolitiikan käytännön toteutuksessa tulisi ottaa huomioon Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen asiasta antamat suositukset(8).

    1.5. Komitea yhtyy komission käsitykseen, että vapaaehtoiselle paluulle on annettava ehdoton etusija. Toimenpiteet pysyvän paluun edistämiseksi on asetettava ensisijalle, ja erityisesti on huolehdittava uudelleen kotouttamisesta lähtömaan yhteiskuntaan. Lisäksi palauttamispolitiikassa tulisi painottaa menettelyitä, joilla asianosaisia kannustetaan palaamaan lähtömaahansa.

    1.6. AK pitää erittäin tärkeinä vapaaehtoista paluuta edistäviä ohjelmia, mutta toteaa, että nämä ohjelmat eivät ole riittävän tunnettuja niiden kohderyhmien keskuudessa. Ohjelmien täytyy sisältää konkreettisia kannusteita sekä asianosaisille että lähtömaille (koulutusta, taloudellista tukea, integrointia kehitysohjelmiin jne.). Paluun pysyvyyden takaamiseksi on lisäksi seurattava tilanteen kehittymistä lähtömaassa.

    1.7. Komitea korostaa, että pakkoon perustuvassa palauttamisessa, johon tulisi turvautua ainoastaan, mikäli henkilö kieltäytyy palaamasta vapaaehtoisesti, erityistä huomiota on kiinnitettävä herkässä asemassa oleviin ryhmiin kuten alaikäisiin, lapsiin, perheestään erotettuihin henkilöihin, raskaana oleviin naisiin, vakavasti sairaisiin jne. Pakkoon perustuvan paluun toimeenpanossa on noudatettava avoimuutta, jotta asianomaiset toimijat voivat valvoa tapahtumaa.

    1.8. Komitea katsoo, että asianmukainen palauttamispolitiikka edellyttää nopeaa, tehokasta ja luotettavaa turvapaikkamenettelyä.

    1.9. AK toteaa, että onnistunut palauttamispolitiikka edellyttää lähtömaan yhteistyöhalukkuutta, ja kannattaa tässä yhteydessä takaisinottolausekkeiden liittämistä assosiaatio- ja yhteistyösopimuksiin. Yhteisön tulee avustaa lähtömaita erilaisilla tukiohjelmilla palaajien kotouttamisen mahdollistamiseksi.

    1.10. Komitea toteaa, että käytännössä turvapaikanhakijoita ja pakolaisia vastaanottavat ja avustavat kunnat ja alueet ja että ne antavat siis asiassa erityisen panoksen rajallisin resurssein. Siksi ei ole ainoastaan toivottavaa, vaan myös tarpeellista hyväksyä paikallis- ja alueviranomaiset tasa-arvoisiksi kumppaneiksi yhteisön harjoittaman palauttamispolitiikan määrittelyssä, toimeenpanossa ja seurannassa.

    1.11. AK huomauttaa, että monet EU:n kunnat ovat jo luoneet yhteistyösuhteita lähtömaiden vastaaviin viranomaistahoihin ja ovat siten keränneet paikallistuntemusta, joka voi olla hyödyksi palaajien kotouttamisessa.

    1.12. AK korostaa, että tiedonvaihto on ensimmäinen askel yhteisön täysipainoisen palauttamispolitiikan suuntaan. Tähän tietojenvaihtoon on kutsuttava mukaan paitsi yhteisön myös ehdokasmaiden paikallis- ja alueviranomaiset.

    2. Alueiden komitean suositukset

    2.1. Alueiden komitea esittää, että on ryhdyttävä kiireesti toteuttamaan laillista maahanmuuttoa koskevia eurooppalaisia tulevaisuuden näkemyksiä ja laatimaan yhteisön toimenpiteitä, koska asian selkeyttäminen vähentäisi jo lyhyelläkin aikavälillä halukkuutta laittomaan maahanmuuttoon.

    2.2. Komitea ehdottaa, että maahanmuuttoprosessin käsittelemiseksi kokonaisvaltaisesti lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa tehtäisiin kumppanuussopimuksia, joissa otettaisiin huomioon poliittinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen ulottuvuus sekä muuttoliikkeiden ja kehityksen välinen yhteys.

    2.3. Komitea toivoo, että vapaaehtoinen paluu nimetään yhteisön harjoittaman palauttamispolitiikan perustaksi ja että pakkoon perustuvaa palauttamista sovelletaan ainoastaan poikkeustapauksissa.

    2.4. AK vetoaa sen puolesta, että yhteisön alueella laittomasti oleskelevien henkilöiden palauttaminen tapahtuu niin, että ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa kunnioitetaan tinkimättä. Pakkoon perustuvassa palauttamisessa on taattava asianomaisten toimijoiden mahdollisuus harjoittaa riippumatonta humanitaarista valvontaa.

    2.5. AK suosittelee, että yhteisön alueella laittomasti oleskelevien henkilöiden maastapoistamisen yhteydessä noudatetaan Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen suosituksia (REC 1547 (2002)).

    2.6. Komitea muistuttaa, että joukkokarkoitusmenettely on kielletty.

    2.7. AK vastustaa yhteisön alueella laittomasti oleskelevien henkilöiden säilöönoton institutionalisointia ja vaatii, että säilössäpidon kesto rajoitetaan palauttamisen järjestämiseen tarvittavaan aikaan. Lisäksi komitea korostaa, että lapsia ja alaikäisiä ei tulisi sijoittaa säilöönottokeskuksiin.

    2.8. Komitea odottaa, että paikallis- ja alueviranomaiset kutsutaan tasavertaisina osapuolina mukaan yhteisön harjoittaman palauttamispolitiikan määrittelyyn, toimeenpanoon, seurantaan ja arviointiin.

    2.9. Komitea kehottaa komissiota hyödyntämään palauttamis- ja kotouttamisohjelmissa EU:n kuntien lähtömaiden tahojen kanssa tekemän yhteistyön tuottamaa paikallistuntemusta sekä levittämään tietojaan ja kokemuksiaan hyvien käytänteiden oppaana.

    2.10. Komitea toivoo, että nykyisien vapaaehtoista paluuta edistävien ohjelmien tuloksia tutkitaan ja tarkastellaan perusteellisemmin ja että niistä otetaan opiksi tulevassa politiikassa. Onhan havaittu, että ohjelmien onnistumisen ratkaisee konkreettinen lähestymistapa ja toteutus. Lisäksi on tutkittava, millaisen roolin paikallis- ja alueviranomaiset voisivat asiassa ottaa.

    2.11. AK ehdottaa jäsenvaltioiden keskinäisen tiedonvaihdon parantamista ja paikallis- ja alueviranomaisten, myös ehdokasvaltioiden viranomaisten, osallistumista siihen.

    2.12. AK kannattaa yhteisön tuen antamista niille jäsenvaltioiden toteuttamille palauttamisohjelmille, joissa painopiste on vapaaehtoisella paluulla ja palaajien kotouttamisella. Lisäksi Euroopan unionin tulisi pyrkiä näiden ohjelmien koordinoinnin ja yhdenmukaistamisen kehittämiseen.

    2.13. Alueiden komitea kannattaa lähtömaahansa palaavien asianmukaista vastaanottamista ja avustamista lähtömaassaan kotouttamisen helpottamiseksi ja ihmisoikeuksien noudattamisen varmistamiseksi.

    Bryssel 20. marraskuuta 2002.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Albert Bore

    (1) CdR 93/2002 fin - EYVL C 278, 14.11.2002, s. 44.

    (2) KOM(2001) 672 lopullinen.

    (3) KOM(2001) 567 lopullinen - 2001/0230 CNS.

    (4) KOM(2001) 387 lopullinen.

    (5) KOM(2001) 510 lopullinen - 2001/0207 CNS.

    (6) KOM(2001) 743 lopullinen.

    (7) KOM(2001) 710 lopullinen.

    (8) REC 1547 (2002) - 2002 Session First Part - "Expulsion procedures in conformity with human rights and enforced with respect for safety and dignity".

    Top