Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002AA0007

    Euroopan yhteisöjen tilintarkastustuomioistuimen lausunto nro 7/2002 ehdotuksesta neuvoston asetukseksi Euroopan parlamentin virkamiesten ja puolueryhmien väliaikaisten toimihenkilöiden palvelussuhteen lopullista päättymistä koskevista erityistoimenpiteistä

    EYVL C 236, 1.10.2002, p. 7–9 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52002AA0007

    Euroopan yhteisöjen tilintarkastustuomioistuimen lausunto nro 7/2002 ehdotuksesta neuvoston asetukseksi Euroopan parlamentin virkamiesten ja puolueryhmien väliaikaisten toimihenkilöiden palvelussuhteen lopullista päättymistä koskevista erityistoimenpiteistä

    Virallinen lehti nro C 236 , 01/10/2002 s. 0007 - 0009


    Euroopan yhteisöjen tilintarkastustuomioistuimen

    lausunto nro 7/2002

    ehdotuksesta neuvoston asetukseksi Euroopan parlamentin virkamiesten ja puolueryhmien väliaikaisten toimihenkilöiden palvelussuhteen lopullista päättymistä koskevista erityistoimenpiteistä

    (2002/C 236/03)

    PERUSTELUT

    Komissio esitti 20. maaliskuuta 2002 ehdotuksen neuvoston asetukseksi Euroopan parlamentin virkamiesten ja puolueryhmien väliaikaisten toimihenkilöiden palvelussuhteen lopullista päättymistä koskevista erityistoimenpiteistä(1).

    Neuvosto pyysi tilintarkastustuomioistuimelta lausuntoa ehdotuksesta tilintarkastustuomioistuimeen 11. huhtikuuta 2002 saapuneessa kirjeessään.

    Ehdotuksen tarkoituksena on saada lupa siirtää pois työtehtävistä 100 parlamentin virkamiestä ja 24 puolueryhmien väliaikaista toimihenkilöä kaudella 2002-2004 ammattitaitoon liittyvien uusien tarpeiden ottamiseksi huomioon.

    Tilintarkastustuomioistuin on tutkinut ehdotuksen ja antanut tämän lausunnon seuraavin perustein:

    1. Ehdotuksen perustelujen mukaan 100 virkamiehen ja 24 väliaikaisen toimihenkilön siirtyminen pois työtehtävistä tekisi mahdolliseksi 47 uuden virkamiehen ja 11 uuden väliaikaisen toimihenkilön ottamisen palvelukseen kokonaistalousarviota muuttamatta, sillä syntyneet säästöt olisivat vastapainona palkkaamisesta aiheutuville kustannuksille. Selitystä ei anneta siitä, kuinka 100 virkamiehen ja 24 väliaikaisen toimihenkilön määrään on päädytty.

    2. Ehdotuksessa työtehtävistä pois siirtyminen koskee sellaisia virkamiehiä ja väliaikaisia toimihenkilöitä, jotka ovat iältään yli 55-vuotiaita ja jotka ovat olleet Euroopan parlamentin palveluksessa vähintään 15 vuotta. Lähtökorvauksen suuruus olisi keskimäärin 62,5 prosenttia peruspalkasta.

    3. Ehdotuksen liitteenä olevassa rahoitusselvityksessä esitetyt vuotuiset säästöt ja kustannukset käsittävät yhteenvedon parlamentista ja puolueryhmistä lähtevään ja sinne palkattavaan henkilöstöön liittyvistä pääasiallisista palkkakustannuksista ja tuloista, jotka kirjataan vuosittain talousarvioon.

    4. Laskelmissa on käytetty samoja menetelmiä kuin komission virkamiehiä koskevassa ehdotuksessa. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että talousarvioon kohdistuva välitön vaikutus on esitetty olennaisilta osin järkevällä tavalla. Uuden henkilöstön palvelukseenotosta aiheutuvaa eläkekustannusten kasvua tulevaisuudessa ei nähtävästi kuitenkaan ole otettu huomioon.

    5. Talousarviosäästöt saadaan aikaan, kun varhaisen eläkkeelle siirtymisen myötä vapautuvista paikoista osa jätetään täyttämättä ja jäljelle jääviin paikkoihin palkattavat virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt otetaan palvelukseen alemmille ura-alueille ja alempiin palkkaluokkiin. Ehdotuksessa ei selitetä, mitä talousarviomekanismeja käytetään sen varmistamiseksi, että säästöjä saadaan pitkällä aikavälillä.

    6. Väliaikaista henkilöstöä palkataan määräaikaisin sopimuksin tai toistaiseksi voimassa olevin sopimuksin, jotka voidaan irtisanoa irtisanomisajan päätyttyä. Väliaikaisen toimihenkilön työsopimus ei takaa työsuhteen jatkumista eläkeikään saakka. Ehdotetun asetuksen johdanto-osassa ei selitetä, miksi sellaisen väliaikaisen henkilöstön sopimuksia ei irtisanota, jonka ammattitaidon ei katsota vastaavan asianomaisia tehtäviä.

    7. Ehdotettu virkamiesten ja väliaikaisten toimihenkilöiden siirtyminen pois työtehtävistä (itse asiassa varhaiseläkejärjestelmä) vaikuttaa olevan ristiriidassa komission ehdottaman ja neuvoston hyväksymän(2) työllisyyspoliittisen tavoitteen kanssa, jonka mukaan ikääntyneiden (55-64-vuotiaiden) työntekijöiden työllisyysastetta olisi nostettava. Eurooppa-neuvosto vahvisti tämän tavoitteen Barcelonassa 15. ja 16. maaliskuuta 2002 pitämässään kokouksessa ja suositti, että ikääntyneiden työntekijöiden mahdollisuuksia pysyä työmarkkinoilla lisättäisiin esimerkiksi antamalla tilaisuus joustavaan ja asteittaiseen eläkkeellejääntiin.

    8. Ehdotetun asetuksen johdanto-osan neljännessä luetelmakohdassa todetaan, että "tiettyjen, erityisesti iäkkäimpien virkamiesten ammattitaito ei riittäne tehtävien hoitamiseen". Tämän vuoksi kyseisten virkamiesten olisi saatava mahdollisuus varhaiseläkkeeseen. Yhteensä 100 virkamiehen joukko koostuu palkkaluokan A 3/LA 3 ylemmistä virkamiehistä (jaostopäällikkö, joka yleensä vastaa hallinnointitehtävistä), palkkaluokan A 4/LA 4 ylemmistä virkamiehistä ja ura-alueiden B, C ja D virkamiehistä, jotka ovat saavuttaneet ura-alueen korkeimman palkkaluokan. Tämä osoittaa, että henkilöstöhallintoa on tehostettava.

    9. Lähtökorvauksella, joka vastaa 62,5:tä prosenttia peruspalkasta, voitaisiin todennäköisesti tietyissä tapauksissa varmistaa suhteellisen hyvä elintaso. Lisäksi lähtökorvauksen saaja voi hankkia uuden työpaikan täyttääkseen peruspalkan ja lähtökorvauksen välisen eron tuloissaan. Näin lähtökorvauksesta voisi tulla myös riittävän ammattitaitoisia työntekijöitä houkutteleva vaihtoehto.

    10. Järjestelmällä ei saavuteta haluttuja tavoitteita, jos sitä sovelletaan myös riittävän ammattitaitoisiin virkamiehiin, jotka haluavat hyötyä tarjotuista taloudellisista mahdollisuuksista. Tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että asiaankuuluvia selkeitä valintaperusteita ei ole vahvistettu.

    11. Järjestelmää täytäntöönpantaessa olisi varmistettava, että sellaista henkilökuntaa kohdellaan oikeudenmukaisesti, jonka on mahdollista kehittää tietojaan ja taitojaan.

    12. Joustavaa eläkkeelle jäämistä koskevan keskustelun yhteydessä tilintarkastustuomioistuimen edellinen presidentti Jan O. Karlsson totesi komission varapuheenjohtajalle Neil Kinnockille 10. syyskuuta 2001 osoittamassaan kirjeessä, että olisi asianmukaista luoda oikeudenmukainen ja avoin eläkejärjestelmä, joka kannustaa riittävästi varhaiseen eläkkeellesiirtymiseen. Nykyistä eläkejärjestelmää pidettiin jäykkänä ja epäedullisena niille, jotka haluavat siirtyä eläkkeelle ennen 60:ttä ikävuotta. Kirjeessä todettiin myös, että "työtehtävistä pois siirtymistä" koskeva järjestelmä on kallis ja epäoikeudenmukainen, sillä rahallisia korvauksia myönnetään palvelusvuosien määrää huomioon ottamatta. Tällaista järjestelmää olisi käytettävä ainoastaan ääritapauksissa (esimerkiksi toimielinten mittavien uudelleenjärjestelyjen yhteydessä), ja lisäksi olisi pohdittava taloudellisesti kannattavien ja oikeudenmukaisten järjestelmien hyödyntämistä, kuten taloudellisesti houkuttelevaa varhaiseläkettä (johon ei sovelleta vähennyskerrointa) toimielimen aloitteesta.

    13. Tilintarkastustuomioistuin on tietoinen siitä, että henkilöstöresurssien seurantaa varten tarvitaan tarkoituksenmukainen järjestelmä, jonka avulla voidaan taata henkilöstön välttämätön säännöllinen uudistuminen. Se toteaa, että henkilöstösääntöjen muuttamista(3) koskevaan luonnokseen sisältynyt ehdotus, joka liittyi työtehtävistä pois siirtymistä koskevien edellytysten lieventämiseen 55 ikävuoden jälkeen, vastaisi joustavuutta ja varainhoidon moitteettomuutta koskevia vaatimuksia paremmin kuin nyt esitetty ehdotus, ja talousarviokustannukset olisivat alhaisemmat(4). Tällaisen järjestelmän täytäntöönpanolla todennäköisesti vähennettäisiin varhaiseläkemenettelyjen hyödyntämistä tulevaisuudessa.

    EUROOPAN YHTEISÖJEN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 283 artiklan,

    ottaa huomioon 20 päivänä maaliskuuta 2002 tehdyn komission ehdotuksen(5),

    ottaa huomioon neuvoston tilintarkastustuomioistuimelle esittämän, ehdotusta koskevan lausuntopyynnön, jonka tilintarkastustuomioistuin vastaanotti 11. huhtikuuta 2002,

    ON ANTANUT SEURAAVAN LAUSUNNON:

    1. Uuden henkilöstön palkkauksesta aiheutuvaa eläkekustannusten kasvua tulevaisuudessa ei nähtävästi ole otettu huomioon.

    2. Ehdotuksessa olisi täsmennettävä, mitä talousarviomekanismeja käytetään sen varmistamiseksi, että säästöjä syntyy pitkällä aikavälillä.

    3. Ehdotetun asetuksen johdanto-osassa olisi selitettävä järjestelmän yhdenmukaisuus Euroopan työllisyyspolitiikan tavoitteen kanssa, jonka mukaan ikääntyneiden työntekijöiden työllisyysastetta olisi nostettava joustavien ja asteittaisten eläkkeellejäämisjärjestelyjen avulla.

    4. Tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että asiaankuuluvia selkeitä valintaperusteita ei ole vahvistettu.

    5. Järjestelmää täytäntöönpantaessa olisi varmistettava, että sellaista henkilökuntaa kohdellaan oikeudenmukaisesti, joka pystyy kehittämään tietojaan ja taitojaan.

    6. Ehdotetun asetuksen johdanto-osassa olisi selitettävä, miksi järjestelmää sovelletaan väliaikaiseen henkilöstöön, jonka sopimukset voitaisiin irtisanoa.

    7. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että ehdotetun kaltaisen varhaiseläkejärjestelmän olisi oltava kertaluonteinen ratkaisu. Tulevaisuudessa olisi keskityttävä henkilöstön kehittämispolitiikan tehostamiseen.

    Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän lausunnon Luxemburgissa 17. ja 18. heinäkuuta 2002 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Juan Manuel Fabra Vallés

    Presidentti

    (1) KOM(2002) 136 lopullinen, 20. maaliskuuta 2002.

    (2) Neuvoston päätös, tehty 18 päivänä helmikuuta 2002, jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista vuodeksi 2002 (2002/177/EY) ja neuvoston suositus, annettu 18 päivänä helmikuuta 2002, jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan toteuttamisesta (2002/178/EY), molemmat julkaistu EYVL:ssä L 60, 1.3.2002.

    (3) Asiakirja KOM(2002) 213 lopullinen.

    (4) Tätä vaihtoehtoa, jota tilintarkastustuomioistuin on kannattanut kaikkien hallinnonuudistusta koskevien keskustelujen yhteydessä, voidaan soveltaa ainoastaan yksikön etu huomioon ottaen ja objektiivisia perusteita sekä avoimia menettelyjä noudattaen. Vaihtoehtoon ei sisälly kertaluonteista korvausta, vaan siinä pyritään vain pienentämään henkilöstösäännöissä määrättyjä vähennyskertoimia, ja joissakin tapauksissa jopa olemaan kokonaan soveltamatta niitä.

    (5) KOM(2002) 136 lopullinen, 20. maaliskuuta 2002.

    Top