Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001SC1655

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen tekemiseksi Euroopan yhteisön radiotaajuuspolitiikan sääntelyjärjestelmästä

    /* SEK/2001/1655 lopull. - COD 2000/0187 */

    52001SC1655

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen tekemiseksi Euroopan yhteisön radiotaajuuspolitiikan sääntelyjärjestelmästä /* SEK/2001/1655 lopull. - COD 2000/0187 */


    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen tekemiseksi Euroopan yhteisön radiotaajuuspolitiikan sääntelyjärjestelmästä

    1. TAUSTAA

    Ehdotus Euroopan parlamentille ja neuvostolle (asiakirja KOM(2000) 407 lopullinen - 2000/0187 (COD)): // 29.8.2000

    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto: // 24.1.2001

    Euroopan parlamentin lausunto - ensimmäinen käsittely: // 5.7.2001

    Muutettu ehdotus: // 18.9.2001

    Yhteinen kanta: // 16.10.2001

    2. KOMISSION EHDOTUKSEN TAVOITE

    Ehdotuksella luodaan radiotaajuuspolitiikan sääntelyä koskeva poliittinen ja oikeudellinen toimintakehys Euroopan yhteisössä. Toimintakehyksellä varmistetaan lähestymistapojen koordinointi ja tarvittaessa radiotaajuuksien saatavuuden ja tehokkaan käytön yhdenmukaistetut edellytykset, jotka ovat tarpeen sisämarkkinoiden luomisen ja toiminnan kannalta sellaisilla yhteisön politiikan aloilla kuten sähköinen viestintä, liikenne sekä tutkimus ja kehitys.

    3. YHTEISTÄ KANTAA KOSKEVAT KOMMENTIT

    3.1. Yhteenveto komission kannasta

    Komissio hyväksyy neuvoston vahvistaman yhteisen kannan.

    Yhteinen kanta sisältää edelleen komission ehdotuksen päätavoitteet, mutta ne esitetään siinä yksityiskohtaisemmin. Myös tavoitteisiin pääsemiseksi käytetyt menettelytavat ja institutionaaliset velvoitteet määritellään yhteisessä kannassa aikaisempaa tarkemmin.

    Neuvosto tukee päätösehdotuksen perusperiaatetta: kun Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat päässeet yksimielisyyteen yhteisön radiotaajuuspolitiikasta, sen toteuttamiseksi tarvittavat tekniset yhdenmukaistamistoimenpiteet vahvistetaan komiteamenettelyllä. Kun on tarpeen vahvistaa sellaisia yhdenmukaistamistoimenpiteitä, joita ei voida pitää teknisinä täytäntöönpanotoimenpiteinä, komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle asiaa koskevan lainsäädäntöehdotuksen perustamissopimuksen määräysten mukaisesti.

    3.2. Euroopan parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä tekemät tarkistukset

    3.2.1. Euroopan parlamentin tarkistukset

    Euroopan parlamentti hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä 21 tarkistusta komission alkuperäiseen ehdotukseen.

    Euroopan parlamentin lausunnon perusteella komissio sisällytti muutettuun ehdotukseensa useita tarkistuksia.

    Komissio sisällytti muutettuun ehdotukseensa kokonaan, osittain tai periaatteessa seuraavat Euroopan parlamentin tarkistukset: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 17, 20, 23 [1], 24 ja 25.

    [1] Komissio olisi voinut hyväksyä tarkistukset 20 ja 23 niiden alkuperäisessä muodossa, mutta tarkistusten 19, 20 ja 23 yhdistämisen seurauksena syntynyttä tarkistusta ei voida hyväksyä.

    3.2.2. Komission hyväksymät Euroopan parlamentin tarkistukset, jotka on sisällytetty yhteiseen kantaan

    Neuvosto on sisällyttänyt yhteiseen kantaan seuraavat tarkistukset, jotka komissio sisällytti muutettuun ehdotukseensa joko kokonaan, osittain tai periaatteessa: 1, 2, 7, 11, 12, 13 ja 25.

    Joitakin komission hyväksymistä tarkistuksista on muutettu vähän tai osittain, kun taas toiset sisältyvät jo neuvoston hyväksymiin tarkistuksiin. Euroopan parlamentin tekemien tarkistusten perustana oleva tavoite on kuitenkin säilytetty.

    3.2.3. Komission hyväksymät Euroopan parlamentin tarkistukset, joita ei ole sisällytetty yhteiseen kantaan

    Neuvosto ei ole sisällyttänyt yhteiseen kantaan seuraavia tarkistuksia, jotka komissio on hyväksynyt muutettuun ehdotukseensa joko kokonaan, osittain tai periaatteessa: 3, 4, 8 ja 20.

    Neuvosto ei ole hyväksynyt tarkistuksia 5, 6, 9, 17 ja 24, koska niihin liittyvät tekstiosuudet on poistettu yhteisestä kannasta tai tarkistuksen sisältö sisältyy jo yhteiseen kantaan (ks. Kohta 3.2.4).

    Tarkistus 4 (Radiotaajuuksien hallinta)

    Vaikka parlamentin tarkistuksen sisältö onkin tuotu riittävästi esille puite- ja valtuutusdirektiiveissä, komissio ei näe mitään haittaa siinä, että tässä päätöksessä toistetaan velvoite hallinnoida radiotaajuuksia tehokkaasti. Neuvosto katsoi, että muu lainsäädäntö kattaa jo tämän näkökohdan.

    Tarkistus 8 (Taajuuksien osoittaminen ja toimilupien myöntäminen)

    Komissio katsoo parlamentin tarkistuksen mukaisesti, että on tarpeen keskustella kansallisista lähestymistavoista sekä koordinoida ja tarvittaessa yhdenmukaistaa niitä radiotaajuuksien osoittamisen ja toimilupien myöntämisen osalta. Neuvosto puolestaan ei voi hyväksyä tätä tarkistusta, sillä se vastustaa sitä, että tämän alan yhdenmukaistamista koskevia säädösehdotuksia annettaisiin tämän päätöksen nojalla.

    Tarkistus 20 (CEPTille myönnettävät valtuutukset)

    Komissio olisi voinut hyväksyä tarkistuksen sen alkuperäisessä muodossa, jolloin CEPT olisi velvoitettu kuulemaan asianmukaisia taajuuksien hallinnointielimiä ja komitea olisi voinut hyväksyä CEPTille myönnettävät valtuutukset neuvoa-antavan menettelyn mukaisesti. Tarkistus 20 yhdistettiin kuitenkin tarkistuksiin 19 ja 23, jolloin viimeksi mainittua kohtaa muutettiin (käytetäänkin sääntelymenettelyä neuvoa-antavan menettelyn sijasta). Neuvosto ei voinut näin ollen hyväksyä tätä tarkistusta.

    3.2.4. Komission muutetun ehdotuksen ja neuvoston yhteisen kannan väliset erot

    Johdanto-osan kappaleet

    Neuvosto on poistanut ehdotuksesta johdanto-osasta kappaleita ja lisännyt siihen uusia kappaleita sekä muuttanut niistä monia selventääkseen tekstiä, yhdenmukaistaakseen sitä päätöksen artikloihin tehtyjen muutosten kanssa tai korostaakseen tiettyjä keskeisiä säännöksiä.

    Neuvosto on lisännyt yhteisen kannan johdanto-osaan useita uusia kappaleita, jotka koskevat seuraavia kysymyksiä:

    | | Yhteisön radiotaajuuspolitiikassa olisi turvattava ilmaisunvapaus (yhteinen kanta: johdanto-osan kappale 2a).

    | | Tekniset täytäntöönpanotoimenpiteet vahvistetaan komiteamenettelyä noudattaen (yhteinen kanta: johdanto-osan kappale 2b).

    | | Radiotaajuuskomitean koostumus ja toiminta (yhteinen kanta: johdanto-osan kappale 2c).

    | | Muut kuin täytäntöönpanotoimenpiteitä koskevat lainsäädäntöehdotukset esitetään parlamentille ja neuvostolle (yhteinen kanta: johdanto-osan kappale 2d).

    | | Siirtymäkausia voidaan myöntää teknisten täytäntöönpanotoimenpiteiden toteuttamiseksi, kun on kysymys taajuuskaistoista, joita käytetään yleiseen järjestykseen, yleiseen turvallisuuteen ja puolustukseen liittyviin tarkoituksiin (yhteinen kanta: johdanto-osan kappale 3a).

    | | Komissio voi järjestää tämän päätöksen soveltamisalan ulkopuolisia kuulemisia (yhteinen kanta: johdanto-osan kappale 4).

    | | Radiotaajuuksien tekniseen hallinnointiin eivät kuulu taajuuksien jakamista ja toimilupia koskevat menettelyt (yhteinen kanta: johdanto-osan kappale 6).

    Artikla 1 - Tavoitteet ja soveltamisala

    Yhteisessä kannassa määritellään päätöksen päätavoitteiksi poliittisten toimintavaihtoehtojen koordinoiminen ja edellytysten yhdenmukaistaminen radiotaajuuksiin liittyvillä yhteisön politiikan aloilla. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi olisi vahvistettava menettelyt yhteisön poliittisen päätöksenteon helpottamiseksi, varmistettava tarpeellisen tiedon saatavuus ja koordinoitava yhteisön etunäkökohtia neuvoteltaessa radiotaajuuksien käytöstä kansainvälisellä tasolla.

    Radiotaajuuksien käyttö yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen sekä puolustukseen liittyviä tarkoituksia varten on erityistapaus, kuten yhteisessä kannassa vahvistetaan, sillä näillä aloilla toteutettavat yhdenmukaistamistoimenpiteet eivät voi perustua yhtenäismarkkinoihin liittyviin tekijöihin. Päätöksen perusteella toteutetut toimenpiteet voivat kuitenkin vaikuttaa radiotaajuuksiin, joita käytetään yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen sekä puolustukseen liittyviä tarkoituksia varten, minkä vuoksi nämä kysymykset on otettava huomioon poliittisessa päätöksenteossa ja lainsäädäntöprosessissa. Yhteisessä kannassa annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus pyytää siirtymäkautta sellaisten teknisten toimenpiteiden toteuttamiseksi, jotka vaikuttavat yleisen järjestykseen ja turvallisuuteen tai puolustukseen liittyviin tarkoituksiin käytettäviin radiotaajuuksiin.

    Neuvosto uskoo, että tämä säännös kattaa parlamentin tarkistuksen 9 sisällön. Komissio katsoo kuitenkin, että yhteisen kannan johdanto-osan kappaleen 4 tekstiä voitaisiin parantaa lisäämällä siihen komission muutetussa ehdotuksessa oleva teksti.

    2 artikla - Määritelmät

    Radiotaajuusalueen varaamisen ja radiotaajuuden osoittamisen määritelmät on poistettu yhteisestä kannasta, sillä ne eivät enää sisälly neuvoston tekstiin (parlamentin tarkistuksia 14 ja 15 ei siis enää oteta huomioon).

    3 ja 4 artikla - Radiotaajuuspolitiikkaa käsittelevä virkamiesryhmä

    Neuvosto ei hyväksy sitä, että Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä perustettaisiin neuvoa-antava tai politiikan laatimiseen osallistuva ryhmä, joka antaisi neuvoja komissiolle. Sen sijaan neuvosto tukee ajatusta siitä, että päätöksellä perustettaisiin yhteisöön poliittinen foorumi, joka osallistuu yhteisön radiotaajuuspolitiikan määrittelyyn, valmisteluun ja toteuttamiseen. Yhteisessä kannassa katsotaan, että radiotaajuuskomitean tulisi täyttää tällainen poliittinen tehtävä (ks. alla).

    Lisäksi yhteisessä kannassa kehotetaan komissiota järjestämään tämän päätöksen soveltamisalan ulkopuolisia kuulemisia, jotta voitaisiin ottaa huomioon kaikkien sidosryhmien - yhteisön toimielimet, alan yritykset sekä radiotaajuuksien kaupalliset ja muut kuin kaupalliset käyttäjät mukaan luettuina - näkökannat (yhteisen kannan johdanto-osan kappale 4). Yhteisessä kannassa ei kuitenkaan säädetä, olisiko komission järjestettävä tällaiset kuulemiset tapauskohtaisesti vai olisiko komission päätöksellä perustettava erillinen neuvoa-antava elin, jollaista komissio tarkoittaa radiotaajuuspolitiikkaa käsittelevällä virkamiesryhmällä. Parlamentti ja neuvosto tunnustavat kuitenkin, että on tarpeen järjestää laajoja kuulemisia yhteisön radiotaajuuspolitiikkaan liittyvistä kysymyksistä.

    5 ja 6 artikla (alkuperäinen ehdotus) / 3 ja 4 artikla (yhteinen kanta) - Radiotaajuuskomitea

    Komissio kannattaa yhteistä kantaa siinä, että päätöksen tavoitteiden saavuttamiseksi käytetään komiteamenettelyjä.

    Yhteisessä kannassa selvennetään, että radiotaajuuskomitea päättää teknisistä täytäntöönpanotoimenpiteistä sovituilla yhteisön politiikan aloilla. Tarkoituksena on taata yhdenmukaistetut edellytykset radiotaajuuksien saatavuudelle ja tehokkaalle käytölle sekä radiotaajuuksien käyttöä koskevan tiedon saatavuudelle. Komiteaa kuullaan ja se järjestää poliittisia keskusteluja yhteisön radiotaajuuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

    Kun täytäntöönpanotoimenpiteet koskevat aloja, jotka liittyvät radiotaajuuksien varaamiseen tai tiedon saatavuuteen, komissio voi pyytää Euroopan radio-, tele- ja postihallintojen yhteistyökonferenssilta (CEPT) teknistä apua tällaisista toimenpiteistä päätettäessä. Muilla aloilla radiotaajuuskomitea päättää teknisistä täytäntöönpanotoimenpiteistä.

    Radiotaajuuskomitea päättää toimenpiteistä sääntelymenettelyn mukaisesti. Komissio voi perustelluista syistä myöntää jäsenvaltiolle siirtymäajan ja/tai jakamisjärjestelyjä sellaisissa tapauksissa, joissa kyseisellä toimenpiteellä olisi vaikutuksia yksinomaan yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen sekä puolustukseen liittyviin tarkoituksiin käytettäviin radiotaajuuksiin edellyttäen, ettei tällainen poikkeus kohtuuttomasti lykkää täytäntöönpanoa tai luo kohtuuttomia eroja jäsenvaltioiden välille kilpailu- tai sääntelytilanteissa.

    7 artikla (alkuperäinen ehdotus) / 5 artikla (yhteinen kanta) - Tiedon saatavuus

    Komissio kannattaa yhteisen kannan säännöksiä, jotka liittyvät tiedon saatavuuteen ja jotka ovat miltei identtiset parlamentin tarkistuksen 25 kanssa. Jäsenvaltioiden on annettava kyseiset tiedot yleisön saataville (myös elektronisessa muodossa), ja julkaistavien tietojen sisältöä ja muotoa voidaan yhdenmukaistaa entisestään komiteamenettelyn puitteissa.

    8 artikla (alkuperäinen ehdotus) / 6 artikla (yhteinen kanta) - Yhteydet yhteisön ulkopuolisiin maihin ja kansainvälisiin organisaatioihin

    Kyseisen artiklan säännöksiin ei ole tehty perusluonteisia muutoksia. Yhteisessä kannassa viitataan kuitenkin tarpeeseen sopia yhteisen politiikan tavoitteista pikemminkin kuin yhteisistä kannoista neuvoteltaessa yhteisön ulkopuolisten maiden tai kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Koska tämä muutos kuvastaa nykykäytäntöä, josta on saatu hyviä tuloksia, muutos voidaan hyväksyä.

    Muut artiklat

    Muiden artiklojen säännöksiin ei ole tehty perusluonteisia muutoksia.

    4. PÄÄTELMÄT

    Neuvoston yhteinen kanta sisältää tai siinä otetaan huomioon useimmat Euroopan parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä esittämät tarkistukset, ja se noudattelee pääpiirteissään komission alkuperäisen ehdotuksen periaatteita. Näin ollen komissio hyväksyy neuvoston yhteisen kannan.

    Top