Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001SC0130

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston yhteisestä kannasta, joka koskee ehdotusta Euroopan parlamentin ja Neuvoston suositukseksi opiskelijoiden, koulutuksessa olevien, vapaaehtoisten, opettajien ja kouluttajien liikkuvuudesta euroopan yhteisössä

    /* SEK/2001/0130 lopull. - COD 2000/0021 */

    52001SC0130

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston yhteisestä kannasta, joka koskee ehdotusta Euroopan parlamentin ja Neuvoston suositukseksi opiskelijoiden, koulutuksessa olevien, vapaaehtoisten, opettajien ja kouluttajien liikkuvuudesta euroopan yhteisössä /* SEK/2001/0130 lopull. - COD 2000/0021 */


    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti NEUVOSTON YHTEISESTÄ KANNASTA, JOKA KOSKEE EHDOTUSTA EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON SUOSITUKSEKSI OPISKELIJOIDEN, KOULUTUKSESSA OLEVIEN, VAPAAEHTOISTEN, OPETTAJIEN JA KOULUTTAJIEN LIIKKUVUUDESTA EUROOPAN YHTEISÖSSÄ

    1. ASIAKIRJAN TAUSTA

    -Alkuperäisen ehdotuksen esityspäivä: 21. tammikuuta 2000 [1]

    [1] KOM(1999) 708 lopullinen, 21. tammikuuta 2000.

    -Talous- ja sosiaalikomitean lausunto: 27. huhtikuuta 2000 [2]

    [2] CES 475/2000.

    -Alueiden komitean lausunto: 15. kesäkuuta 2000 [3]

    [3] CdR 20/2000 Rev.2 AM.

    -Parlamentin lausunto ensimmäisessä käsittelyssä: 13. syyskuuta 2000 [4]

    [4] PE A-50255/2000 (COD), 5. lokakuuta 2000.

    -Muutetun ehdotuksen esityspäivä: 9. marraskuuta 2000 [5]

    [5] KOM(2000) 723 lopullinen, 9. marraskuuta 2000.

    -Poliittinen yhteisymmärrys yhteisestä kannasta: 9. marraskuuta 2000

    - Yhteisen kannan vahvistamispäivä: 19.1.2001

    2. SUOSITUKSEN TARKOITUS

    Suositusehdotus koskee sellaisten henkilöiden liikkuvuutta, jotka opiskelevat tai osallistuvat koulutukseen, vapaaehtoistyöhön taikka opettajille tai kouluttajille järjestettyyn toimintaan yhteisön ohjelmien puitteissa tai niiden ulkopuolella jossain toisessa jäsenvaltiossa. Suosituksessa, joka perustuu 149 ja 150 artiklaan, kehotetaan jäsenvaltioita poistamaan ne huomattavat vapaan liikkuvuuden esteet, joita yhteisön säännöstöstä huolimatta on vielä olemassa.

    3. YHTEISTÄ KANTAA KOSKEVAT KOMISSION HUOMAUTUKSET

    3.1 Yleiset huomautukset

    Komissio on tyytyväinen siihen, että neuvoston yhteinen kanta noudattaa laajalti komission ehdotusta. Se toteaa, että neuvosto on yhtä mieltä ehdotuksen keskeisestä tavoitteesta, eli jäsenvaltioille esitettävästä kehotuksesta luoda yleissivistävää ja ammatillista koulutusta koskevan liikkuvuuden kehittymiseen tarvittavat edellytykset Euroopan yhteisössä. Teksti on komission alkuperäistä tekstiä parempi useissa kohdissa, jotka koskevat esimerkiksi kaikkien oikeutta liikkuvuuteen, paremmin nivellettyjen ja mukautettujen rahoitusvälineiden käyttöönottoa, liikkuvuuden yhteydessä hankitun pätevyyden parempaa hyödyntämistä sekä vahvistettua ja liikkuvuusmahdollisuuksiin paremmin kohdennettua tiedotusta. Komissio on tyytyväinen siihen, että neuvosto noudattaa pääpiirteissään artiklaosan yleistä rakennetta.

    3.2 Parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä esittämien tarkistusten huomioon ottaminen

    Neuvoston yhteinen kanta perustuu muutettuun ehdotukseen, jonka komissio antoi parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä esittämän lausunnon pohjalta. Komissio panee tyytyväisenä merkille, että yhteisessä kannassa otetaan suurelta osin huomioon parlamentin esittämät ja komission hyväksymät tarkistukset. Yhteisessä kannassa on säilytetty osittain, kokonaan tai ajatuksensa puolesta 34 parlamentin esittämää ja komission hyväksymää tarkistusta. Ne koskevat muun muassa

    -mainintaa vapaaehtoistyön luonteesta

    -hallinnollisiin, kielellisiin, kulttuurisiin ja taloudellisiin esteisiin liittyviä kehotuksia

    -liikkuvuudesta kiinnostuneille ja liikkuvuuden parissa toimiville annettavaan tiedotukseen ja koulutukseen liittyviä kehotuksia

    -syrjimättömyysperiaatetta liikkuvuuden yhteydessä

    -selkeämpien mallien käyttämistä ammatillisen koulutuksen tutkintotodistuksissa

    -opettajien liikkuvuuden helpottamiseen tarkoitettuja järjestelyjä.

    Yhteiseen kantaan on lisäksi otettu mukaan osittain kolme sellaista Euroopan parlamentin tarkistusta, jotka komissio oli hylännyt. Ne koskevat suosituksen seurantaa, yhteistyötä ammattitutkintojen selkeyttä käsittelevässä eurooppalaisessa foorumissa sekä tietojen vaihtoa (tarkistukset 49, 50 ja 51).

    Komissio panee merkille neuvoston tekemät selventävät ja tarkentavat muutokset, jotka koskevat varsinkin kolmansien maiden kansalaisten tilannetta.

    Komissio kuitenkin pahoittelee sitä, että eräissä kohdissa, varsinkin sosiaaliturvakysymyksissä, jotka ovat liikkuvuuden esteiden keskeinen osa-alue, neuvoston teksti on liian vaikeaselkoista. Selkeämpi muotoilu olisi ollut suotavaa. Viviane Redingin puheenvuoron tarkoituksena oli korostaa komission tyytymättömyyttä näiltä osin.

    Komissio olisi pitänyt parempana sitä, että neuvosto olisi hyväksynyt parlamentin esittämät ja komission hyväksymät tarkistukset, jotka koskevat sosiaaliturvaan ja sosiaaliseen suojeluun liittyvien oikeuksien säilymistä (tarkistukset 29, 30 ja 31; 35, 36, 37 ja 38).

    Viviane Reding pyysi merkitsemään neuvoston pöytäkirjaan, että hän panee merkille komissiolle osoitetut kehotukset suosituksen seurannan varmistamiseksi, mutta komission nimissä hän pidättää itselleen oikeuden ryhtyä jatkotoimiin komission painopistealueiden ja sen saatavilla olevien varojen mukaan. Viviane Reding esitti seuraavan lausuman: "Komissio panee merkille pyynnöt, joita sille on osoitettu tämän suosituksen seurannan varmistamiseksi. Se pidättää itselleen oikeuden ryhtyä jatkotoimiin painoalueidensa ja saatavilla olevien resurssien mukaan."

    Komissio laati yhdessä neuvoston kanssa lausuman, jonka tarkoituksena on vastata neuvoston huoleen sosiaaliturvaa ja verotusta koskevista toimenpiteistä ja jossa tunnustetaan, että nämä alat jäävät jäsenvaltioiden vastuulle.

    4. Päätelmät

    Lainsäädäntömenettely voi jatkua neuvoston yhteisen kannan pohjalta rakentavasti Euroopan parlamentin toisessa käsittelyssä. Komissio kannattaa neuvoston yhteistä kantaa kokonaisuudessaan, mutta esittää joitakin varauksia edellä mainittujen näkökohtien osalta. Komission mielestä riittävä määrä aineksia lopullisen päätöksen tekemiseksi on koossa.

    Top