EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001DC0286

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille Ja neuvostolle- Rahoituspalvelut - poliittiset haasteet kesäkuu 2001 Neljäs kertomus edistymisestä

/* KOM/2001/0286 lopull. */

52001DC0286

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille Ja neuvostolle- Rahoituspalvelut - poliittiset haasteet kesäkuu 2001 Neljäs kertomus edistymisestä /* KOM/2001/0286 lopull. */


KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE - Rahoituspalvelut - poliittiset haasteet kesäkuu 2001 Neljäs kertomus edistymisestä

Johdanto: Nyt on neuvoston ja Euroopan parlamentin päätösten aika

Useat poliittiset ja taloudelliset syyt puoltavat edelleen Euroopan rahoituspalvelumarkkinoiden saumatonta yhdentymistä. Täysin yhdentyneestä ja euroon kiinnittyneestä rahoitussektorista saadaan valtavia sisäisiä etuja, mm. EU:n rahoitusmarkkinoiden huomattavan kasvun muodossa. Mitä vahvempi Euroopan rahoitusala on sisäisesti, sitä vahvempi Eurooppa on ulkoisesti maailmanlaajuisilla markkinoilla ja kauppaneuvotteluissa. Tämän saavuttamiseksi tarvittavat toimet - lyhyemmällä aikavälillä - joudutaan nyt kuitenkin toteuttamaan tilanteessa, jossa maailmantalouden näkymät ovat vähemmän suotuisat. Se voimistaa kustannuspaineita Euroopan hajanaisten markkinoiden tiivistymiseksi.

Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelmaan liittyvän päätöksenteon painopiste siirtyy kesään mennessä komissiolta neuvostolle ja Euroopan parlamentille, mutta komissio jatkaa luonnollisesti edelleen aktiivisena osapuolena tässä uudessa vaiheessa. Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelma hyväksyttiin Kölnin Eurooppa-neuvostossa kesäkuussa 1999, ja nyt 18 toimenpidettä odottaa neuvoston ja Euroopan parlamentin hyväksymistä. Vaikka alustaviin sopimuksiin ollaan pääsemässä, mukana on myös haasteellisia tapauksia, jotka tulevat osoittamaan, onko olemassa todellista poliittista tahtoa saattaa rahoituspalveluiden toimintasuunnitelma päätökseen aikataulussa ja Eurooppa-neuvoston vuosille 2003 ja 2005 asettamien valtuutusten mukaisesti. Keskeisenä kysymyksenä on, voidaanko arvopaperimarkkinoiden sääntelyn tehostamista koskevan Tukholman Eurooppa-neuvoston päätöslauselman (23.3.2001) perusteella saada ripeästi aikaan toimintaa.

JATKUVAN MUUTOKSEN AIKA EUROOPAN RAHOITUSALALLA [1]

[1] Kuten kolmannessa kertomuksessa todettiin, vuoden loppuun mennessä komissio määrittelee yhdentyneen rahoituspalvelusektorin keskeistä kehitystä ja taloudellisia etuja kuvaavia indikaattoreita, jotka tarjoavat yksityiskohtaisemman tilastoanalyysin. Ensimmäiset indikaattorit ovat käytössä ensi vuoden loppuun mennessä.

Euroopan rahoituspalvelualan yhdistyminen jatkuu rahoituslaitosten sulautuessa ja ostaessa yrityksiä rajojen yli ja rahoitusalan eri sektoreilta. Pankkisektorin yksityistäminen jatkuu useissa jäsenvaltioissa. Viimeaikaisen kehityksen myötä (erityisesti Allianzin ja Dresdner Bankin yhdistyminen ja Nordean Unibank-kauppa) on syntynyt eräitä markkinoiden suurimpia rahoitusryhmiä, ja sen vuoksi useissa jäsenvaltioissa on ryhdytty tarkastelemaan sääntelyrakenteiden riittävyyttä. Lähentymistä ja jäsenvaltioiden ja toimialojen rajat ylittävän yhteistyön tiivistymistä on tapahtunut jonkin verran. Viimeaikaiset kansainväliset tapahtumat, kuten pankkialan myllerrys Turkissa ja jatkuva pankkituen tarve Japanissa, ovat korostaneet EU:n tarvetta huolehtia omien sääntely- ja valvontajärjestelmiensä tehokkuudesta, etteivät tällaisten tapahtumien vaikutukset pääse leviämään.

Ensimmäinen esimerkki valtioiden rajat ylittävästä eurooppalaisesta pörssistä on nyt olemassa - Euronext - ja onnistuessaan se saattaa johtaa uusiin yhdistymisiin. Itävallan pörssi on muodostanut liiton Deutsche Börsen kanssa ja perustanut NEWEX-pörssin Keski- ja Itä-Euroopan arvopaperikauppaa varten. Kaupankäynnin infrastruktuureiden rationalisoinnin globalisoitumisesta saatiin jälleen äskettäin uusi esimerkki, kun NASDAQ hankki enemmistöosuuden EASDAQista (eli NASDAQ Europe -pörssistä). Vastaavat keskusvastapuolet ja selvitysjärjestelmät ovat myös yhdentymässä. Yhä useammat pörssit luovat yhteyksiä muiden maiden keskusvastapuoliin ja selvitysyhtiöihin. Järjestelmien välinen kilpailu kiristyy. Osakemarkkinoilla uudet kaupankäyntijärjestelmät ovat onnistuneet houkuttelemaan vain vähän likviditeettiä perinteisistä pörsseistä. Vaikka kaupankäyntimäärien kasvu on laantunut ja infrastruktuureiden yhdentyminen on hidasta, Euroopan rahoitusmarkkinat kypsyvät ja kehittyvät entisestään. Tämä näkyy Euroopan kaikkiin luottokelpoisuusluokkiin kuuluvien yrityslainojen markkinoiden ja riskipääomamarkkinoiden jatkuvana syvenemisenä.

Poliittiset ratkaisut: Tukholman Eurooppa-neuvosto ja rahoituspalveluiden toimintasuunnitelma

EU:n toimielimet ovat vastanneet tähän Euroopan rahoitusympäristön jatkuvaan muutokseen ja globaalien markkinoiden kehitykseen. Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman toimenpiteet ovat tarkemmin kohdennettuja ja niillä vaikutetaan markkinakehityksestä aiheutuviin kysymyksiin.

Tukholman Eurooppa-neuvosto on vauhdittanut arvopaperimarkkinoiden yhdentymistä

Tukholman Eurooppa-neuvoston keskeinen viesti on, että EU:n taloudellinen menestys lähivuosina edellyttää EU:n rahoitusmarkkinoiden nopeaa ja onnistunutta yhdentymistä. Valtion ja hallitusten päämiehet asettivat vakaan tavoitteen, että toimintasuunnitelma pannaan täytäntöön vuoteen 2005 mennessä ja Euroopan arvopaperimarkkinat yhdentyvät vuoteen 2003 mennessä. Päätöslauselmassaan Tukholman Eurooppa-neuvosto hyväksyi viisaiden komitean raportin, raportissa ehdotetut arvopaperialan toimenpiteet ja toimintasuunnitelmassa esitetyt prioriteetit sekä korosti, kuinka tärkeää on, että rahoituspalveluiden etämyyntiä koskeva direktiiviehdotus hyväksytään. Eurooppa-neuvosto vahvisti, että arvopaperimarkkinoiden sääntelyn on oltava niin joustavaa, että sillä voidaan vastata markkinoiden kehitykseen, sen on oltava läpinäkyvää ja sille on oltava tunnusomaista oikeusvarmuus.

Ensimmäisenä vastauksena EU:n rahoitussektorin jatkuvaan muutokseen ja Tukholman Eurooppa-neuvoston kehotuksiin komissio antaa lähiaikoina päätökset uudesta komitearakenteesta, johon kuuluu (neuvoa-antava - ei komitea-menettelyä) arvopaperikomitea ja arvopaperimarkkinoiden sääntelyviranomaisten komitea. Myös kansalliset sääntelyviranomaiset valmistelevat parhaillaan tiiviissä aikataulussa riippumattoman sääntelyviranomaisten komitean perustamista. Komitea tulee toimimaan riippumattomana neuvoa-antavana komiteana, ja se avustaa komissiota erityisesti sen valmistellessa ehdotuksia täytäntöönpanotoimiksi.

Euroopan rahoitusmarkkinoiden yhdentymisen kannalta on keskeistä, että tämä uusi lähestymistapa saadaan toimivaksi kohdennetun ja ajan tasalla olevan lainsäädännön avulla. Siinä voidaan onnistua ainoastaan, jos kaikki kolme toimielintä - Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio - työskentelevät yhdessä, noudattaen nykyistä perustamissopimuksessa määrättyä toimielinten välistä työnjakoa ja kyseisten toimielinten valtaoikeuksia. Komissio on saattanut rahoituspalveluita koskevan toimintasuunnitelman vastaamaan Tukholman päätelmiä (kuvio 1).

Tukholman Eurooppa-neuvoston prioriteetit

Rahoituspalveluita koskeva toimenpide // Toteutusvaihe

Rahoituspalvelujen etämyyntidirektiivin antaminen ennen vuoden loppua // Muutettu komission ehdotus 26. heinäkuuta 1999

Lisäeläkerahastojen sijoitussääntöjen nykyaikaistaminen

// Komission ehdotus 11. lokakuuta 2000

IAS-standardien hyväksyminen // Komission ehdotus 13. helmikuuta 2001

EU:n kattava arvopaperiesite (single prospectus) // Komission ehdotus annetaan toukokuun lopussa

Listautumisvaatimusten nykyaikaistaminen // Komission ehdotus annetaan vuoden 2001 lopussa

EU:n kattava pörssiesite (single passport) // Komission ehdotus annetaan vuoden 2001 lopussa

Alkuperämaan harjoittama valvonta rahoituksen tukkumarkkinoilla ja

ammattisijoittajan määrittely // Komission ehdotus annetaan vuoden 2001 lopussa

Kuvio 1

Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman täytäntöönpanossa on edistytty

Edellisen kertomuksen jälkeen komissio on toteuttanut 12 rahoituspalveluiden toimintasuunnitelmaan kuuluvaa toimenpidettä, joihin kuuluu seitsemän lainsäädäntöehdotusta:

| | finanssiryhmittymien toiminnan vakauden valvonta (huhtikuu)

| | selkeytetty arvopaperiesite (prospectus), jonka tavoitteena on saada aikaan EU:n kattava pörssiesite (single passport) (toukokuun loppu) [2]

[2] Riippuen siitä mitä komissio päättää 30. toukokuuta.

| | markkinoiden manipulaation estäminen (toukokuun loppu)

| | kaksi päätöstä komitearakenteen luomisesta arvopaperimarkkina-alalla (lähiaikoina)

| | vakuusjärjestelyjä koskevat yhteiset standardit (maaliskuu) sekä

| | asetusluonnos IAS-standardien soveltamisesta EU:n pörssiyhtiöihin (helmikuu).

Rahoitusalan vähittäissektorilla komissio on antanut suosituksen asuntolainojen markkinoinnista ja kaksi tiedonantoa (sähköisestä kaupasta ja rahoituspalveluista, ja petosten torjunnasta muissa maksujärjestelmissä kuin käteismaksujärjestelmissä). Jotta kuluttajat voisivat helpommin selvittää rahoituspalveluja koskevia rajatylittäviä kiistoja tuomioistuinten ulkopuolella, on perustettu EU:n laajuinen verkosto (Fin-Net). Arvopaperisektorin osalta komissio antoi viime vuonna kaksi tiedonantoa, joilla on pohjustettu sijoituspalveludirektiivin tarkistamista myöhemmin tänä vuonna. Listautumisvaatimusten nykyaikaistamista, EU:n kattavaa pörssiesitettä (single passport) ja alkuperämaan harjoittamaa valvontaa tukkurahoitusmarkkinoilla (kaikki Tukholman prioriteetteja) tullaan käsittelemään sijoituspalveludirektiivin tarkistamisen yhteydessä. Huolta aiheuttaa kuitenkin edelleen se, että selvityksen lopullisuutta koskevan direktiivin saattaminen osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä on viivästynyt. Pankkien ja sijoitusyritysten uudistetun vakavaraisuuskehikon täytäntöönpanemiseksi vuoteen 2004 mennessä on laadittu kunnianhimoinen aikataulu vuoden 2001 lopulle, kuten G-10 -maiden Baselin komiteassa käydyissä keskusteluissa toivottiin.

Neuvostossa ja Euroopan parlamentissa on tapahtunut merkittävää kehitystä:

| | 30 vuoden jälkeen on päästy poliittiseen sopimukseen eurooppayhtiöstä

| | pankkien ja vakuutusyhtiöiden toiminnan lakkauttamista koskevat direktiivit on vihdoin annettu

| | kahdesta yhteissijoitusrahastoja koskevasta ehdotuksesta on annettu yhteinen kanta sekä

| | ja yritysostotarjouksia koskeva direktiivi on sovittelumenettelyssä.

>VIITTAUS KAAVIOON>

Kuvio 2

Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman yksittäisten toimien edistymistä on seurattu aikaisempien kertomusten liitteessä. Tarkkaa seurantaa jatketaan Internetissä ja päivitetään jatkuvasti (http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/actionplan/annex.htm). Tulevaisuudessa komission kertomuksissa esitetään ainoastaan yleistietoja toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta, kun taas FAPSI-indeksillä (Financial Services Action Plan Implementation eli rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa kuvaava indeksi) seurataan, kuinka rahoituspalveluiden toimintasuunnitelmaan sisältyvät toimet edistyvät todellisuudessa suhteessa vaadittuun edistykseen. Edistysprosentista ilmenevät suoritetut toimet ja jäljellä olevien toimien käsittelyn ja loppuunsaattamisen vaatima aika vuoden 2001 toukokuun lopun tilanteen mukaan (kuvio 2).

FAPSI-indeksi osoittaa, että komissio on toimittanut useimmat ehdotuksensa ajoissa ja että se on tekevä lähes kaikki rahoituspalvelujen toimintasuunnitelmaa koskevat ehdotuksensa vuoden 2001 loppuun mennessä. Tämä näkyy kuviosta 3, jonka mukaan komission viimeisimmässä edistymistä koskevassa kertomuksessa asetetut prioriteetit on saavutettu tai ne todennäköisesti saavutetaan. Sen sijaan Euroopan parlamentin ja neuvoston FAPSI-indeksissä näkyy kumulatiivista viivästymistä, mikä kertoo viivästymisestä neuvoston ja/tai parlamentin päätöksentekoprosessissa (kuvio 4). Huomattavimmat viivästymiset on yksilöity tarkemmin kuviossa 5.

Komission prioriteetit kolmannen edistymistä koskevan kertomuksen mukaan

Neuvoston ja Euroopan parlamentin prioriteetit kolmannen edistymistä koskevan kertomuksen mukaan

Esitteitä koskevien kahden direktiivin saattaminen ajan tasalle // |X|odotettavissa toukokuussa 2001

EU:n tilinpäätösstrategiasta annettua tiedonantoa seuraava lainsäädäntö // |X|

Direktiivi rajatylittävien vakuuksien käytöstä // |X|

Komission tiedonanto sijoituspalveludirektiivin tarkistamisesta // |X|

Komission tiedonanto sijoituspalveludirektiivin 11 artiklasta // |X|

Direktiivi markkinoiden manipulaatiosta // |X|odotettavissa toukokuussa 2001

Komission tiedonanto rahoituspalvelujen sähköistä kaupankäyntiä koskevasta politiikasta // |X|

Komission päätökset arvopaperikomitean ja arvopaperimarkkinoiden sääntelyviranomaisten komitean perustamisesta

// |X|odotettavissa toukokuussa 2001

Finanssiryhmittymien toiminnan vakauden valvontasäännöistä annettava direktiivi // |X|

Pankkien ja sijoituspalveluyritysten pääomavaatimuksia koskevien direktiivien muuttaminen // 2001 lopulla

Kuvio 3

Kuvio 4

>VIITTAUS KAAVIOON>

Direktiivi lisäeläkerahastojen toiminnan vakauden valvonnasta // Keskustelu käynnissä

Kaksi direktiiviä yhteissijoitusyrityksistä // Euroopan parlamentin toisessa käsittelyssä

Säädös eurooppayhtiöstä // Poliittinen sopimus

Yritysostotarjouksia koskeva direktiivi // Sovittelu-menettely

Direktiivi rahoituspalvelujen etämyynnistä // Keskustelu käynnissä

Vakuutusyritysten tervehdyttämistä ja likvidaatiota koskeva direktiivi // |X|

Pankkien purkamista ja rakenneuudistusta koskeva direktiivi // |X|

Rahanpesudirektiivin muuttaminen // Sovittelu-menettely

Direktiivi talletustuottojen verotuksesta // Poliittinen sopimus

Joulukuussa 1997 annettujen yritysverotuksen menettelysääntöjen täytäntöönpano // Keskustelu käynnissä

Kuvio 5

Vaikeiden kysymysten ratkaisemiseksi tarvitaan poliittista tahtoa

Yleinen edistyminen on tällä hetkellä suhteellisen tyydyttävää, mutta liiallista tyytyväisyyttä on syytä välttää. Ongelmallisia aiheita on vieläkin kolme: eläkerahastot, sähköinen kauppa ja rahanpesu. Tukholman Eurooppa-neuvostossa kaksi ensimmäistä määriteltiin ehdottoman tärkeiksi, ja Tampereen Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaan toimet rahanpesun torjumiseksi ovat samoin erityisen tärkeitä. Tulevina kuukausina muut kysymykset voivat aiheuttaa viivästystä. Komissio ottaa seuraavassa kertomuksessa esiin tällaisia kysymyksiä.

Eläkerahastot

Näkemykset eroavat kolmen ratkaisevan tärkeän kysymyksen osalta: (i) direktiivin soveltamisala, (ii) jäsenvaltioiden mahdollisuus soveltaa yksityiskohtaisempia, määrällisiä sijoitussääntöjä ja (iii) tekniset määräykset. Yleisesti ottaen keskustelu on jakautunut kahteen leiriin: yhdessä ovat ne maat, joissa on jo toisen pilarin rahastoivia eläkejärjestelmiä ja jotka haluavat välttyä niiden tehokkuutta ja menestystä heikentäviltä säännöksiltä, ja toisessa ne maat, jotka harkitsevat sellaisen järjestelmän käyttöön ottamista, mutta joilla ei ole kokemusta laadullisten sääntöjen soveltamisesta ja jotka pelkäävät laadullisen lähestymistavan olevan suojan kannalta riittämätön.

Parlamentti haluaa kattaa tietyt riskit ja se toivoo lainsäädäntöehdotusta, jolla poistetaan verotukselliset esteet rajatylittävältä työeläkkeiden tarjonnalta. Komissio on tässä vaiheessa sitä mieltä, että tällaista säädöstä ei tarvita. Äskettäin antamassaan tiedonannossa [3] komissio toteaa, että muissa jäsenvaltioissa sijaitsevien eläkelaitosten kanssa tehtyjen eläkesopimusten syrjivä verotuskohtelu on EY:n perustamissopimuksen mukaisten perusvapauksien vastaista, ja ilmoittaa, että niiden rikkominen voi johtaa asian viemiseen tuomioistuimen käsittelyyn.

[3] Tiedonanto, annettu 19 päivänä huhtikuuta 2001, rajat ylittävää työeläketarjontaa koskevien veroesteiden poistamisesta (KOM(2001)214).

Sähköinen kauppa ja etämyynti

Sähköistä kauppaa ja rahoituspalveluita koskevan komission tiedonannon tarkoituksena oli esittää yleiset toimintalinjat tulevalle sähköistä kauppaa ja rahoituspalveluja koskevalle työlle. Toimintapuitteiden kulmakivenä on sähköistä kauppaa koskeva direktiivi, joka tulee voimaan ensi vuoden tammikuun puolivälissä. Siinä säädetään, että kunkin jäsenvaltion on huolehdittava siitä, että rahoituspalvelut (joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta), joita kyseisen jäsenvaltion alueelle sijoittautunut palveluntarjoaja tarjoaa Internetissä, ovat yhdenmukaistetuilla aloilla kyseisen jäsenvaltion kansallisten säännösten mukaisia. Periaate on, että jäsenvaltiot eivät saa rajoittaa vapautta tarjota rahoituspalveluja Internetin kautta muihin maihin. Suurin osa jäsenvaltioista katsoo, että tämä lähestymistapa on tulevan politiikan kehityksen kulmakivi rahoituspalveluiden vähittäismarkkinoilla. Jotkin jäsenvaltiot kuitenkin pelkäävät, että kuluttajansuojaan jää aukkoja, ja vaativat, että kuluttajansuojasääntöjä olisi yhdenmukaistettava entisestään ennen sähköisen kaupan ja rahoituspalveluiden sisämarkkinoiden luomista.

Ecofin-neuvosto vahvisti 7. toukokuuta 2001 komission ehdottaman strategian ja sopi, että kuluttajaa ja piensijoittajaa suojaavien säännösten lähentämisohjelmaa, jolla pyritään suurempaan yhdenmukaisuuteen, olisi täydennettävä vielä lisätoimenpitein kuluttajien luottamuksen lisäämiseksi. Ecofin-neuvoston päätelmien mukaan "neuvosto tukee komission aikomusta ehdottaa jäsenvaltioille ohjeita sähköistä kauppaa koskevan direktiivin 3 artiklan 4-6 kohdan soveltamisessa sääntelykehyksen ymmärtämisen edistämiseksi". Sisämarkkinaneuvosto käsittelee rahoituspalvelujen etämyyntiä koskevaa direktiiviehdotusta toukokuun lopulla. Ehdotus on olennaisen tärkeä vaihe kansallisten kuluttajan- ja sijoittajansuojasäännösten lähentämisessä ja näin ollen keskeinen osatekijä unionin tulevassa rahoituspalveluja koskevassa politiikkakehyksessä.

Rahanpesu

Euroopan rahoitusjärjestelmän suojaamiseksi tarvitaan tehokkaita ja kohdennettuja rahanpesun torjuntatoimia. Tavoitteen saavuttamisen kannalta on keskeisen tärkeää antaa ehdotus, jolla lisätään rahanpesudirektiivin soveltamisalan kattamia rikollisia toimia ja laajennetaan ilmoitusvelvollisuus koskemaan tiettyjä toimia ja ammatteja, jotka eivät koske rahoitusalaa ja joista mainittakoon erityisesti oikeudellisen alan ammatit. Parlamentti on ilmaissut huolestumisensa eräistä asioista, varsinkin lakimiesten neuvontaroolista, ja todennäköisesti päädytään sovittelumenettelyyn. On toivottavaa, että neuvoston ja Euroopan Parlamentin kannasta päästään kompromissiin.

PÄÄTELMÄ

Tässä kertomuksessa on kolme keskeistä poliittista viestiä.

Toukokuun lopussa 2001 kokonaistilanne on yleisesti ottaen hyvä. Alkuperäisistä 41 lainsäädäntötoimesta on nyt saatettu loppuun 16. Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman aikataulun mukaan komission on annettava ainoastaan 6 säädösehdotusta (säännöllinen raportointi, sijoituspalveludirektiivi, vakavaraisuusdirektiiviä koskevat ehdotukset, 10. yhtiöoikeudellinen direktiivi sulautumista, 14. yhtiöoikeudellisen direktiivin muuttaminen ja muutokset neljänteen ja seitsemänteen yhtiöoikeudelliseen direktiiviin käypään arvoon arvostamisesta tilinpäätöksissä). Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelmaan liittyvän päätöksenteon pääpaino siirtyy kuitenkin kesään mennessä komissiolta neuvostolle ja Euroopan parlamentille. Neuvostolla ja parlamentilla on käsiteltävänään 18 toimenpidettä. Tämä on rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman määräajoissa pysymiselle huomattava haaste.

Eläkerahastot, rahoituspalvelujen etämyynti ja rahanpesu ovat kolme kysymystä, jotka aivan lähitulevaisuudessa osoittavat, kuinka sitoutunut unioni on Eurooppa-neuvostojen asettamiin määräaikoihin. Tukholman Eurooppa-neuvostossa vahvistetut viisaiden komitean suositukset johtavat lähiaikoina arvopaperikomitean ja arvopaperimarkkinoiden sääntelyviranomaisten komitean perustamiseen. Komiteoiden on pystyttävä toimimaan nopeasti ja tehokkaasti, mikä edellyttää, että kaikki toimielimet ja muut asianosaiset tekevät yhteistyötä täysipainoisesti.

Kolmanneksi, rahoituspalveluiden toimintasuunnitelma muodostaa toisiinsa liittyvien toimien kattavat puitteet, joiden avulla EU voi korjata yhteisestä rahasta ja rahoitussektorin yhdentymisestä koituvan hyödyn. Täysi hyöty voidaan kuitenkin korjata vasta kun kaikista osista on sovittu. Mahdollisista ongelmakohdista raportoidaan tulevissa kertomuksissa. On myös muita seikkoja, jotka vaativat poliittista huomiota vähän pitemmällä aikavälillä. Ehdokasmaiden rahoitusmarkkinoiden valmistautuminen ja uusi kauppakierros ovat kaksi esimerkkiä, jotka voidaan mainita. Komissio raportoi näistä pitemmän aikavälin haasteista tulevissa kertomuksissaan.

Top