Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001DC0050

    Komission tiedonanto toimielimen tehtävistä ja henkilöresurssien vastaavuudesta 26 päivänä heinäkuuta 2000 annetun tiedonannon seurannasta

    /* KOM/2001/0050 lopull. */

    52001DC0050

    Komission tiedonanto toimielimen tehtävistä ja henkilöresurssien vastaavuudesta 26 päivänä heinäkuuta 2000 annetun tiedonannon seurannasta /* KOM/2001/0050 lopull. */


    KOMISSION TIEDONANTO toimielimen tehtävistä ja henkilöresurssien vastaavuudesta 26 päivänä heinäkuuta 2000 annetun tiedonannon seurannasta

    1. Johdanto

    Komissio ilmoitti maaliskuussa 2000 valkoisessa kirjassaan aikeestaan jakaa henkilöresurssit uudelleen yksiköidensä kesken siten, että komission toiminnassa keskitytään sen keskeisiin poliittisiin tavoitteisiin.

    Komissio hyväksyi 26 päivänä heinäkuuta 2000 raportin, jonka oli laatinut perusteellisesta tilanneanalyysistä ja toimintasuunnitelman ehdottamisesta vastaava erityisryhmä (Peer Group). Raportista käy ilmi, että vuosien 1999-2000 rationalisointipyrkimyksistä huolimatta ensisijaisissa toiminnoissa on edelleen liian vähän henkilöstöä. Vajauksen arvioidaan olevan 1 254 virkaa.

    Kaksi kolmannesta kyseisestä tarpeesta tyydytetään lisärationalisointitoimilla (toimintojen lopettaminen tai vähentäminen, tuottavuuden lisääminen) tai sisäisillä henkilöstön uudelleenjärjestelyillä. Siirretyn henkilöstön on voitava kohdennettujen ja tehokkaiden liitännäistoimenpiteiden avulla hoitaa muita, keskeisempiä toimintoja. Näiden toimenpiteiden lisäksi toimielimen olisi voitava tarjota työtehtävistä pois siirtämisen avulla asianmukaiset lähtöedellytykset niille virkamiehille, joiden ammattitaito ei ole riittävä tehtävien hoitamiseen.

    Oikeudellisesti työtehtävistä pois siirtäminen toteutetaan neuvoston asetuksella ja täytäntöönpanoon liittyvistä menettelyistä päätetään myöhemmin. Työtehtävistä pois siirtämistä koskevaa asetusta on tarpeen täydentää kahdella muulla ehdotuksella neuvoston asetuksiksi, joilla muutetaan työtehtävistä poissiirtämiskorvausta saavien henkilöiden Euroopan yhteisöille suorittamaan veroon sovellettavia edellytyksiä koskevaa asetusta (ETY, Euratom, EHTY) N:o 260/68 sekä niiden Euroopan yhteisöjen virkamiesten ja muun henkilöstön ryhmien määräämisestä, joihin sovelletaan erityisesti Euroopan yhteisöjen erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan 13 artiklan määräyksiä, annettua asetusta (Euratom, EHTY, ETY) N:o 549/69.

    2. Neuvoston asetus

    Neuvoston asetus sisältää muun muassa seuraavat seikat:

    *Työtehtävistä siirretään pois, riippumatta siitä kuuluvatko virat hallintotalousarvion tai tutkimustalousarvion piiriin, ainoastaan 50-vuotta täyttäneitä virkamiehiä, joille on kertynyt vähintään 10 palvelusvuotta, lukuun ottamatta A1- ja A2-palkkaluokan virkamiehiä.

    *Työtehtävistä voidaan siirtää pois yhteensä 600 virkamiestä (300 vuonna 2001 ja 300 vuonna 2002).

    *Toimielin valitsee pois siirrettävissä olevista virkamiehistä ne, joihin toimenpidettä sovelletaan.

    *Valinta tehdään sen jälkeen, kun on kuultu henkilöstösääntöjen mukaista pariteettikomiteaa, jossa on yhtä monta hallinnon ja henkilöstön edustajaa.

    *Asetuksessa säädetään kriteereistä, joita toimielimen on valinnassa sovellettava. Kriteerit koskevat ensisijaisesti niitä virkamiehiä, joihin uudistustoimenpiteet ja erityisesti uudelleenjärjestelyt ovat vaikuttaneet ja joiden ammattitaito ei ole riittävä tehtävien hoitamiseen. Kriteereissä otetaan huomioon virkamiesten uusien tehtävien suorittamiseksi tarvittava koulutus, ikä, pätevyys, työtulokset, käyttäytyminen yksikössä, perhetilanne ja virkaikä.

    *Oikeus kuukausikorvaukseen, joka on tietty prosenttiosuus viimeisestä peruspalkasta. Prosenttiosuus on 60-70 prosenttia (tällä hetkellä kyseeseen tulevien virkamiesten keskiarvo 65 prosenttia) riippuen siitä, minkä ikäinen virkamies lähtiessään on ja mikä hänen virkaikänsä on. Oikeus lakkaa, kun entinen virkamies täyttää 65 vuotta ja joka tapauksessa heti, kun hänellä on oikeus enimmäismääräiseen 70 prosentin vanhuuseläkkeeseen (henkilöstösääntöjen 77 artikla). Tällöin entinen virkamies saa siis vanhuuseläkettä.

    *Jos kuukausikorvaus ja mahdollisista uusista työtehtävistä saatu tulo yhteensä ylittävät viimeksi ansaitun kokonaisbruttopalkan, erotus vähennetään kuukausikorvauksesta.

    *Seuraavat perhelisät maksetaan: huollettavana olevasta lapsesta maksettava lisä (kiinteämääräinen korvaus kokonaisuudessaan), koulutuslisä (kiinteämääräinen korvaus kokonaisuudessaan) ja kotitalouslisä (riippuu korvauksen suuruudesta, vähintään henkilöstösääntöjen mukainen vähimmäismäärä).

    *Entiset virkamiehet ja heidän oikeudenomistajansa saavat sairausvakuutuksen maksamalla vakuutusmaksun, joka lasketaan korvauksen suuruuden perusteella.

    *Entisille virkamiehille voi kertyä muita vanhuuseläkeoikeuksia enintään kuuden vuoden ajalta, jos he maksavat kyseisen ajanjakson ajan edellisen peruspalkkansa mukaan määräytyviä vanhuuseläkemaksuja. Jos virkamies kuolee kyseisen ajanjakson aikana, hänen leskellään on oikeus leskeneläkkeeseen.

    3. Järjestelmän täytäntöönpano

    Neuvoston asetuksen mukaisesti kaikki virkamiehet voivat halutessaan pyytää, että järjestelmää sovellettaisiin heihin. Toimielin valitsee ehdokkaista yksikön edun mukaisesti ne henkilöt, jotka täyttävät asetuksessa mainitut kriteerit.

    Top