EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000DC0692

Rahoituspalvelut - Painopisteet ja edistyminen - KOLMAS KERTOMUS

52000DC0692




Rahoituspalvelut - Painopisteet ja edistyminen - KOLMAS KERTOMUS

(komission esittämä)

Tiivistelmä

Tämä kolmas kertomus rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman (Financial Services Action Plan, FSAP) täytäntöönpanossa tapahtuneesta edistyksestä vahvistaa, että yleisesti ottaen tilanne on tyydyttävä mutta yksityiskohdat vaativat silmälläpitoa. Suuri harppaus tarvitaan vielä, jotta valtion- ja hallitusten päämiehien Lissabonin Eurooppa-neuvostossa asettama vuoden 2005 määräaika voidaan saavuttaa. Komissio ei voi sallia merkittäviä puutteita FSAP:ssä luvattujen monien aloitteiden, niin säädösten kuin muidenkin, toteuttamisessa. Näistä ehdotuksista sopimisessa ja niiden toteuttamisessa on edettävä nopeasti varsinkin niiden säädösehdotusten kohdalla, jotka on joko esitetty äskettäin tai jotka esitetään lähitulevaisuudessa.

Komissio on Ecofin-neuvoston pyynnöstä tarkastellut uudelleen FSAP:tä tarkentaakseen painopisteenasettelua ja laatinut kullekin painopisteelle kriittisen polun, jota on noudatettava, jotta vuoden 2005 määräaika saavutettaisiin. Komissio ehdottaa kullekin toimielimelle keskeisiä painopisteitä seuraaviksi kuudeksi kuukaudeksi. Näitä voidaan tarkastella uudelleen ja ne voidaan lisätä seurantakertomuksiin, jotta eteneminen kohti vuoden 2005 määräaikaa jatkuisi. Tässä yhteydessä komissio kuitenkin korostaa, että kaikissa toimintasuunnitelmaan sisältyvissä toimenpiteissä on edettävä samanaikaisesti, jotta unionin pääomamarkkinat ja rahoituspalveluja koskeva politiikka voivat toimia parhaissa mahdollisissa oloissa.

Tässä kertomuksessa otetaan huomioon myös Alexandre Lamfalussyn puheenjohdolla toimivan viisaiden ryhmän perustaminen. Ryhmän väliraporttia tarkastellaan Ecofin-neuvoston kokouksessa 27. marraskuuta (jolloin myös tästä kertomuksesta keskustellaan). Toimielinten välisen koordinoinnin parantamiseksi on perustettu niin sanottu 2005-ryhmä. Myös vertailuanalyysin (benchmarking) käyttö on aloitettu. Komissio uskoo, että näillä toimilla edistetään toimintasuunnitelmaan sisältyvien haasteiden ratkaisemista.

Johdanto

Lissabonin Eurooppa-neuvosto otti maaliskuussa tärkeän poliittisen askelen kohti Euroopan unionin yhdentyneitä rahoituspalvelu- ja pääomamarkkinoita. Valtion- ja hallitusten päämiehet tunnustivat tehokkaiden rahoitusmarkkinoiden keskeisen merkityksen Euroopan pitkän aikavälin kilpailukyvylle ja uuden talouden kehittymiselle - strateginen tavoite on alkaneen vuosikymmenen aikana, että unionista tulee "maailman kilpailukykyisin ja dynaamisiin tietoon perustuva talous, joka kykenee ylläpitämään kestävää talouskasvua, luomaan uusia ja parempia työpaikkoja ja lisäämään sosiaalista yhteenkuuluvuutta...". Sen vuoksi Lissabonin Eurooppa-neuvosto pyysi, että FSAP pantaisiin kokonaisuudessaan täytäntöön vuoteen 2005 mennessä. Se korosti myös rahoituksen tukkumarkkinoihin liittyviä painopistetoimia ja tarvetta nopeuttaa niiden loppuunsaattamista, mikä kuvastaa merkitystä, joka rahoitusmarkkinoilla voi olla talouskasvulle ja markkinoiden nopean kehityksen seuraamiselle. Euron käyttöönotto poisti markkinoiden pirstaleisuuden yhden suuren syyn - eri valuutat - ja se on lisännyt rahoituspalvelujen yhtenäismarkkinoiden mahdollisia etuja. Se on myös EU:n rahoitusmarkkinoiden yhdentymisen huomattava käyttövoima.

Rahoituspalvelut ovat yksi niistä aloista, joilla Euroopalla on suurimmat mahdollisuudet kannustaa talouskasvua, parantaa talouden tuottavuutta ja lisätä työpaikkojen syntymistä. Rahoitusmarkkinoiden yhdentyminen tuo laajoja etuja kaikille talouden aloille, mutta se antaa myös kuluttajille enemmän valinnanvaraa, paremmat mahdollisuudet saada vastinetta rahalle sekä korkeammat tuotot sijoituksille. Tehokkaat ja läpinäkyvät rahoitusmarkkinat auttavat myös optimoimaan pääoman kohdentamista. Oman pääoman ehtoisen rahoituksen ja riskipääoman saannin helpottaminen antaa pk-yrityksille ja aloittaville yrityksille mahdollisuuden hyödyntää täysin kasvu- ja työllistämispotentiaaliaan. Huomattavaa edistystä on tapahtunut, vaikka Euroopalla on vielä matkaa rahoituspalvelujen yhtenäismarkkinoiden täysien etujen saavuttamiseen. Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelmassa (FSAP) [1] esitetään yksityiskohtaisesti, mitä on tehtävä, jotta voidaan hyödyntää täysin yhdentyneet Euroopan rahoituspalvelu- ja pääomamarkkinat. Neuvosto on kehottanut komissiota tekemään säännöllisesti selkoa tapahtuneesta kehityksestä. Tämä kolmas kertomus esitetään tilanteessa, jossa EU:n arvopaperimarkkinoiden perusrakenteet muuttuvat nopeasti. Lamfalussyn puheenjohdolla toimivan viisaiden ryhmä perustettiin tutkimaan unionin arvopaperimarkkinoiden sääntelyn täytäntöönpanon nykyisiä edellytyksiä, ja se esittää ensimmäisen raporttinsa 9. marraskuuta (loppuraportti annetaan helmikuun puolivälissä).

[1] Komission tiedonanto 11.5.1999: Rahoitusmarkkinoiden puitteiden toteuttaminen: toimintasuunnitelma. KOM(1999)232 lopullinen.

Koska FSAP:n täytänöönpanolla on kiire, komissio tarkastelee ja kehittelee tässä kertomuksessa Ecofin-neuvoston 27. heinäkuuta esittämän pyynnön mukaisesti painopisteitä ja osoittaa kullekin kriittisen polun, jota noudattamalla vuoden 2005 määräaika pystytään saavuttamaan. Kymmenen toimenpidettä, jotka rahoituksen tukkumarkkinoiden yhdentymisen edistämiseksi määritellään ensisijaisiksi, parantavat huomattavasti sijoitusilmastoa ja pääoman hankkimista EU:n alueelta sekä luovat rajatylittävälle rakenneuudistukselle avoimen ympäristön. Oikeudellisen kehyksen painopiste on tarpeen, jotta EU:n kuluttajat saavat tarpeellisen tiedon ja turvan voidakseen käyttää uusia jakelukanavia ja markkinointitekniikoita, jotka voivat toimia koko Euroopan mittakaavassa. Vakavaraisuuden valvonnan painopisteiden tarkoituksena on vastata toimialan vakauttamisen ja rahoitusmarkkinakehityksen haasteisiin ja säilyttää rahoituksen vakaus unionissa. Komission, neuvoston ja Euroopan parlamentin toiminnan koordinoinnin parantamiseksi on perustettu korkean tason ryhmä (2005-ryhmä) auttamaan toimielinten koordinoinnin parantamisessa. Lähikuukaudet ovat ratkaisevia. Komissio tuo käsittelyyn monia säädösehdotuksia. Nyt on aika löytää poliittinen tahto, jolla riittävä edistys saadaan aikaan.

I Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman toteutuksen eteneminen [2]

[2] Ensimmäinen raportti: Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelma - Seurantakertomus, marraskuu 1999. Toinen raportti: Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelma - Seurantakertomus, kesäkuu 2000. Saatavissa Internet-osoitteesta http://europa.eu.int/comm/internal_market.

Tämän kolmannenkin FSAP:n täytäntöönpanosta annettavan kertomuksen valmistelussa ovat avustaneet Ecofin-ministereiden henkilökohtaiset edustajat, jotka kokoontuvat rahoituspalvelujen työryhmässä. Yleisesti ottaen tilanne on edelleen tyydyttävä, vaikka joitakin vakavia huolenaiheita onkin olemassa, eikä FSAP:n toteutusta ilman lähikuukausina toteutettavia huomattavia ponnistuksia saada sellaiseen vauhtiin, että kunnianhimoinen vuoden 2005 määräaika saavutettaisiin. Liitteessä suunnitelma käydään läpi ja edistystä arvioidaan toimenpiteittäin. Seitsemän osa-aluetta on viety onnistuneesti päätökseen. Edistystä toimintasuunnitelman tavoitteiden saavuttamisessa on tapahtunut 42 toimenpiteestä 29:ssä. Kuuden toimenpiteen kohdalla komissio katsoo, että riittävää edistystä (jos lainkaan) ei ole todettavissa.

Kiireellisiä toimia vaativat alueet

Eurooppayhtiötä koskeva säädös on edennyt ainoastaan vähän, vaikka asiaan on toistuvasti sitouduttu kaikkein ylimmällä poliittisella tasolla. Tämä on vaikuttanut kahteen muuhun toimeen yhtiöoikeuden alalla (10. yhtiöoikeudellinen direktiivi ja 14. yhtiöoikeudellinen direktiivi). Säädöksessä itsessään ei nyt ole merkittäviä ongelmia. Direktiivin käsittelyn estää yksi jäsenvaltio, joka kieltäytyy sallimasta sitä, että työntekijät yritysten sulautuessa saisivat edustajansa yhtiön hallintoelimiin, jos yli 25 prosenttia työntekijöistä tällaista osallistumisoikeutta vaatii. Käsittelyn estävä jäsenvaltio hyväksyy työntekijöiden osallistumisen vain, jos sitä vaatii työntekijöiden enemmistö. Edistystä ei ole tapahtunut myöskään komission tiedonannossa petosten ja väärennösten estämisestä maksujärjestelmissä, mutta komissio esittää tiedonannon vuoden loppuun mennessä. Kolme jäsenvaltiota (Ranska, Italia, ja Luxemburg) ovat myöhässä selvityksen lopullisuutta koskevan direktiivin saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä. Komissio on aloittanut rikkomisesta johtuvan menettelyn näitä jäsenvaltioita vastaan.

Tasaista edistystä tapahtuu monella alalla

Rahoituksen vähittäismarkkinoita ja kuluttaja-asioita koskevissa kysymyksissä komissio on nopeuttanut työtään, jotta kuluttajien luottamusta rahoituspalvelujen vähittäismarkkinoihin EU:ssa vahvistetteisiin. Komissio esitti vakuutusedustajia koskevan säädösehdotuksen syyskuussa. Rahoituspalvelujen etämarkkinointia koskevasta ehdotuksesta keskustellaan edelleen neuvostossa ja Euroopan parlamentissa Ranskan puheenjohtajakauden painopisteasiana. Sähköistä kaupankäyntiä ja rahoituspalveluja koskevaa tiedonantoa odotetaan tämän vuoden lopulla.

Edistystä on nopeaa konkreettisissa pyrkimyksissä sopia komission ja jäsenvaltioiden kesken menettelyistä, joilla tuetaan rajatylittävää tehokasta tuomioistuinten ulkopuolella tapahtuvaa riitojen ratkaisemista EU:ssa. Kuluttajavalituksia käsittelevien kansallisten viranomaisten verkosto toimii yhteistyössä tarjoten apua rajatylittävissä ongelmatapauksissa. Kansalliset viranomaiset työstävät tällä hetkellä yhteisymmärryspöytäkirjaa, joka on välttämätön perusta hyvälle yhteistyölle näissä järjestelyissä. Rajatylittäviin maksuihin kiinnitetään edelleen suurta huomiota euron käyttöönoton toteuduttua. Komissio ja EKP kannustavat voimakkaasti pankkialaa parantamaan rajatylittäviä tämän alan palveluihin liittyviä maksujärjestelmiään. Hyvin on edistytty niiden tietojen vakioinnissa, joita on annettava rajatylittävien maksujen suoraa ja huokeaa käsittelyä varten. Komissio ja EKP ovat ehdottaneet myös rajatylittäviä maksuja koskevien pankkien raportointivaatimusten poistamista, jos ne palvelevat vain valuuttapolitiikan tarpeita.

Rahoituksen tukkumarkkinoiden kohdalla on edistytty kohtalaisesti. Ehdotuksesta yritysostotarjouksia koskevaksi direktiiviksi päästiin 17. kesäkuuta poliittiseen yksimielisyyteen, vaikka sen käsittely parlamentissa ei olekaan vielä päättynyt. Komission tiedonanto unionin tulevasta tilinpäätösstrategiasta sai voimakasta tukea Ecofin-neuvostolta heinäkuussa. Komissio tekee pian säädösehdotuksen julkisesti noteerattujen yhtiöiden velvollisuudesta esittää tilinpäätöstietonsa IAS-suositusten mukaisesti. Komissio esitti 11. lokakuuta ehdotuksen direktiiviksi lisäeläkerahastojen toiminnan vakauden valvonnasta. Komissio tiedonanto sijoituspalveludirektiivin 11 artiklan mukaisten menettelytapasääntöjen soveltamisesta ja tiedonanto sijoituspalveludirektiivistä (ISD) annetaan lähikuukausina rinnan markkinoiden manipulointia ja vakuuksien rajatylittävää käyttöä koskevien direktiiviehdotuksien kanssa. Poliittiseen yksimielisyyteen ensimmäisestä yhteissijoitusyrityksiä koskevasta säädösehdotuksesta päästiin Ecofin-neuvostossa 17. lokakuuta.

Toiminnan vakautta koskevista säännöistä neuvosto ja Euroopan parlamentti ovat antaneet direktiivin sähköisestä rahasta ja direktiivin, jolla muutetaan vakuutusdirektiivejä ja sijoituspalveludirektiiviä, jotta mahdollistettaisiin tiedonvaihto kolmansien maiden kanssa. Kahdesta direktiiviehdotuksesta - direktiivi vakuutusyritysten purkamisesta ja selvitystilasta ja direktiivi luottolaitosten purkamisesta ja selvitystilasta - on päästy poliittiseen yhteisymmärrykseen. Myös rahanpesua koskevasta direktiiviehdotuksesta on päästy poliittiseen yhteisymmärrykseen. Komissio on ehdottanut direktiiviä vakuutusyhtiöiden solvenssimarginaalivaatimuksista ja antanut suosituksensa rahoitusinstrumentteja koskevista tiedonantovaatimuksista. Pankkien ja sijoituspalveluyritysten pääomavaatimuksien tarkistaminen (yhdessä G-10-maiden pankkivalvontaa käsittelevän Baselin komitean kanssa) jatkuu. Finanssiryhmittymien valvontaa koskeva työ on aikataulussa, joten direktiiviluonnos saadaan ensi vuoden alussa. Komissio tutkii mahdollisuuksia kehittää jälleenvakuutukselle oikeudelliset puitteet, sillä asiasta ei nykyisin olen lainsäädäntöä.

Verotus: Feiran jälkeiset tapahtumat

Feiran Eurooppa-neuvostossa päästiin sopimukseen vaiheittaisesta kehityksestä tietojen vaihtoon muiden kuin maassa vakituisesti asuvien henkilöiden talletustulojen verotuksen pohjaksi. Neuvostossa tapahtuu edistystä direktiivin keskeisestä sisällöstä sopimisessa, johon mahdollisesti päästään ennen tämän vuoden loppua. Yritysverotuksen menettelysääntöjen täytäntöönpanoa käsittelevän ryhmän työ jatkuu myös. Veropoliittisessa ryhmässä lisäeläkkeiden verotuksesta keskustellaan edelleen painopisteaiheena.

Riskipääomaa koskeva toimintasuunnitelma etenee

Lissabonin Eurooppa-neuvosto piti yleiseurooppalaisten riskipääomamarkkinoiden kehittämistä tärkeänä painopistealueena. Neuvosto korosti erityisesti riskipääomaa koskevan toimintasuunnitelman (RCAP) panemista täytäntöön vuoteen 2003 mennessä. Komissio hyväksyi 18. lokakuuta kaksi tiedonantoa. Ensimmäisessä tarkastellaan uudelleen EU:n riskipääomamarkkinoiden kehitysstrategiaa Lissabonin päätelmien pohjalta ja selostetaan RCAP:n edistymistä. Tiedonannon liitteessä kuvataan seuranta- ja vertailumekanismia, joka on valmisteltavan RCAP:n täytäntöönpanoraportin perustana. Toinen tiedonanto on kertomus Euroopan investointipankin ja ja Euroopan investointirahaston rahoitusvälineiden parhaillaan tapahtuvasta tarkistamisesta ja yhteisön rahoitusvälineiden keskinäisestä johdonmukaisuudesta. RCAP:hen sisältyvät rahoitustoimenpiteet sisällytettiin FSAP:hen ja sen vuoksi niiden olisi vastattava myös nopeasti kasvavien pk-yritysten tarpeita. EU:n riskipääomamarkkinoiden kehittämiselle on erityisen tärkeää, että seuraavat säädökset hyväksytään ajoissa: (i) direktiivi lisäeläkerahastojen vakavaraisuuden valvonnasta, (ii) kaksi direktiiviä yhteissijoitusyrityksistä, (iii) kahden tarjousesitedirektiivin muutokset ja (iv) EU:n tilinpäätösstrategiasta annetun tiedonannon seurauksena annettava lainsäädäntö.

II Oikeiden painopisteiden asettaminen

FSAP:ssä määritetään jo suuntaa-antavia aikatauluja ja painopisteitä. Talous- ja valtiovarainministerit kuitenkin kehottivat komissiota esittämään entistä pitemmälle valmistellut (ja harvemmat) erityispainopisteet ja niille kullekin suuntaa-antavan kriittisen polun. Komissio onkin tehnyt tämän, mutta tärkeitä avoimia kysymyksiä on yhä jäljellä. FSAP:n on komission näkemyksen mukaan edelleenkin oltava työskentelyn perustana, jotta vuoden 2005 määräaikaa pystyttäisiin noudattamaan. Vaikka joitakin keskeisiä asioita korostetaankin (liitteessä ne on merkitty kellolla (), tämä laaja kokonaistavoite ei saa unohtua. Toiseksi: vaikka asetettuja painopisteitä onkin aika monta, komission näkemyksen mukaan luettelon lyhentäminen on mahdotonta laiminlyömättä keskeisiä politiikka-alueita. Kolmanneksi se raskas vastuu, joka komissiolla on nyt kymmenen ehdotuksen tekemisestä, joista seitsemän on säädöksiä, kuuden kuukauden aikana, siirtyy ehdotusten myötä neuvostolle ja parlamentille. Näiden toimielinten on tehtävä kaikki mahdollinen pullonkaulojen ja viivästysten minimoimiseksi.

Tuorein kehitys

Tässä suhteessa pitäisi olla apua uudesta 2005-ryhmästä. Tähän epäviralliseen ryhmään kuuluvat talous- ja raha-asiain komitean puheenjohtaja, nykyisen ja seuraavan puheenjohtajavaltion edustajat sekä rahoituspalveluasioista vastaava komission jäsen. Komissio on ennakoinut uusia painopisteitä, jotka kuvastavat rahoituspalvelujen kehitystä FSAP:n laatimisen jälkeen. Erityisesti tarve säätää rahoituspalvelulainsäädäntöä, joka voi mukautua rahoitusmarkkinoiden nopeisiin muutoksiin, on sekä toimialan että EU:n lainsäätäjien keskeinen huolenaihe. FSAP:n nopeuttamisesta ja sen loppuunsaattamisen määräpäivän siirtämisestä vuoteen 2004 on esitetty useita vetoomuksia. Jos kaikki kolme toimielintä siihen suostuvat, voidaan joidenkin asiakokonaisuuksien kohdalla pyrkiä määräajan aikaistamiseen.

Alexande Lamfalussyn puheenjohdolla toimiva viisaiden ryhmä voi antaa asiaan oman panoksensa. Ryhmä perustettiin 17. heinäkuuta kokoontuneessa Ecofin-neuvostossa puheenjohtajavaltiona olevan Ranskan ja komission yhteisestä aloitteesta. Komitea jättää alkuraporttinsa 9. marraskuuta ja loppuraporttinsa helmikuun puolivälissä 2001. Lamfalussyn ryhmää pyydettiin tutkimaan EU:n arvopaperimarkkinoiden sääntelyn toteuttamisen nykyisiä edellytyksiä, EU:n lainsäädännön kykyä sopeutua arvopaperimarkkinoilla tapahtuvaan kehitykseen sekä skenaarioita, jotka koskevat nykyisten käytäntöjen mukauttamista, jotta päivittäisessä toteutuksessa varmistettaisiin suurempi lähentyminen ja yhteistyö.

Tuki painopisteille

Komissio pyytää toimielimiä tukemaan näitä painopisteitä ja toteuttamaan kaikki tarpeelliset toimet sen varmistamiseksi, että niitä pidetään ehdottoman ensisijaisina haittaamatta kuitenkin muiden FSAP:n sisältämien toimien toteuttamista.

Komission kymmenen painopistettä kuudeksi lähikuukaudeksi

EU:n yhtenäiset rahoituksen tukkumarkkinat:

( Tarjousesitteitä koskevien kahden direktiivin saattaminen ajantasalle

( EU:n tilinpäätösstrategiasta annettua tiedonantoa seuraava lainsäädäntö

( Direktiivi rajatylittävien vakuuksien käytöstä

( Komission tiedonanto sijoituspalveludirektiivin saattamisesta ajantasalle

( Komission tiedonanto sijoituspalveludirektiivin 11 artiklan mukaisten menettelytapasääntöjen soveltamisesta

( Markkinoiden manipuloinnista annettava direktiivi

Avoimet, turvalliset vähittäismarkkinat::

( Komission tiedonanto rahoituspalvelujen sähköistä kaupankäyntiä koskevasta politiikasta

Vakavaraisuussäännöt: ( Arvopaperikomitean perustaminen

(; Finanssiryhmittymien toiminnan vakauden valvontasäännöistä annettava direktiivi

( Pankkien ja sijoituspalveluyritysten pääomavaatimuksia koskevien direktiivien muuttaminen

Komission ehdotus neuvoston ja Euroopan parlamentin kymmeneksi kuuden lähikuukauden painopisteeksi

EU:n yhtenäiset rahoituksen tukkumarkkinat

: ( Direktiivi lisäeläkerahastojen toiminnan vakauden valvonnasta

( Kaksi direktiiviä yhteissijoitusyrityksistä

( Säädös eurooppayhtiöistä (myöhässä)

( Direktiivi yritysostotarjouksista (myöhässä)

Avoimet, turvalliset vähittäismarkkinat::

( Direktiivi rahoituspalvelujen etämarkkinoinnista

Vakavaraisuussäännöt: ( Direktiivi vakuutusyritysten purkamisesta ja selvitystilasta (myöhässä)

( Direktiivi pankkien purkamisesta ja rakenneuudistuksesta (myöhässä)

( Rahanpesudirektiivin muuttaminen

Laajemmat edellytykset: ( Direktiivi talletustuottojen verotuksesta

( Joulukuussa 1997 annettujen yritysverotuksen menettelysääntöjen täytäntöönpano (neuvosto)

Rahoituksen tukkumarkkinoiden yhdentymisestä voidaan saada suuria taloudellisia etuja. Kymmenellä painopistetoimenpiteellä voidaan parantaa suuresti sijoitusilmastoa ja koota pääomaa EU:n alueelta (direktiivit tarjousesitteistä, eläkerahastoista, yhteissijoitusyrityksistä, markkinoiden manipuloinnista, eurooppayhtiöstä, yritysostotarjouksista, arvopaperikomiteasta ja tilinpäätösraportointia koskevan tiedonannon lainsäädännöllinen seuranta; tiedonannot sijoituspalveludirektiivin saattamisesta ajan tasalle ja selkiinnyttämisestä). Nämä toimenpiteet ovat merkittävä askel arvopaperimarkkinoiden yhteisen lainsäädännön luomiseksi ja EU:ssa julkisesti noteerattujen yritysten yhtenäisten tilinpäätösten käyttöönottamiseksi. Samalla EU:n kuluttajat hyötyisivät rajatylittävästä kilpailusta. Näin tapahtuu vain jos heidät suojataan riittävästi ja he luottavat EU:n rahoitusmarkkinoihin, niin sähköisiin kuin perinteisiinkin.

Avoimet ja turvalliset vähittäismarkkinat ovat tarpeen, jotta EU:n kuluttajat saavat riittävästi tietoa ja turvaa. Tarvitaan lainsäädäntö, joka mahdollistaa uusien jakelukanavien ja markkinointitekniikoiden käyttöönoton koko Euroopassa. Politiikan on oltava selkeää ja johdonmukaista ja siinä on otettava huomioon nykyiset säännöt ja tekniikan edistyminen. (Direktiivi rahoituspalvelujen etämarkkinoinnista, tiedonanto rahoituspalveluista ja sähköisestä kaupankäynnistä)

Ajanmukaiset vakavaraisuussäännöt ja valvonta, jotka vastaavat toimialan konsolidoinnin ja kehityksen luomia haasteita, ovat edellytyksenä rahoituksen vakakuden säilyttämiselle unionissa. Rahoitusmarkkinoiden rehellisyys on myös huomion arvoinen painopiste. (Direktiivit pankkien ja sijoituspalveluyritysten pääomavaatimuksista sekä finanssiryhmittymien toiminnan vakauden valvontasäännöistä; rahanpesudirektiivin muutokset.) Tallettajien ja vakuutuksenottajien suojaaminen ja asianmukainen markkinoilta poistuminen ovat myös rahoituksen vakauden tärkeitä kulmakiviä. (Direktiivit vakuutusyhtiöiden purkamisesta ja selvitystilasta sekä pankkien purkamisesta ja rakenneuudistuksesta.)

Kriittisen polun luominen painopistetoimenpiteiden toteuttamiseksi

Ecofin-neuvosto kehotti komissiota esittämään "kriittisen polun" kunkin ehdotetun painopisteen hyväksymiselle ja täytäntöönpanolle. Nämä kriittiset polut esitetään jäljempänä kaaviona, jossa luetellaan ne vaiheet ja määräajat, joita komission, Euroopan parlamentin, neuvoston ja jäsenvaltioiden on näiden toimenpiteiden toteuttamisessa noudatettava. Toimielimille ja jäsenvaltioille asetettavat määräajat ovat FSAP:n mukaiset. Ne kuvastavat kolmen EU:n toimielimen ja jäsenvaltioiden yhteistä vastuuta. Kriittisen polun toimien onnistunut toteutus varmistaa, että rahoitusmarkkinat omalta osaltaan edistävät talouskasvua ja työpaikkojen syntyä.

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

Edistymisen indikaattorit

Ecofin-neuvosto on kehottanut komissiota tekemään ehdotuksen mahdollisista indikaattoreista, joilla seurataan edistymistä yhdentyneiden EU:n rahoituspalvelumarkkinoiden taloudellisten etujen toteutumisessa. Luotettavien tietojen jatkuva saatavuus ja luotettavien ekonometristen mallien kehittäminen ovat avainasemassa, mutta rahoituspalveluista tällaisia tietoja ja malleja ei ole helposti saatavissa. Komissiossa työskennellään kuitenkin parhaillaan näiden taloudellisten etujen indikaattoreiden määrittelemiseksi. Valtionvarainministerien henkilökohtaisten edustajien ryhmä on sitä mieltä, että indikaattoreita odoteltaessa on kuitenkin mahdollista seurata rahoitusmarkkinoiden yhdentymisen avaintrendejä EU:ssa ja saada siten hyödyllinen näkemys avainalueilla tapahtuvasta kehityksestä. Seuraavan luettelon indikaattorit voisivat olla hyödyksi seurannassa, vaikka luettelo ei olekaan tyhjentävä [3]:

[3] Nämä indikaattorit esitetään lisäyksenä niihin riskipääomaan liittyviin vertailuarvohin, joita komissio ehdotti riskipääoman toimintasuunnitelman toteutumisesta 18. lokakuuta antamansa kertomuksen liitteessä; kertomus esitetään 7. marraskuuta 2000 kokoontuvalle Ecofin-neuvostolle.

( Uusien yritysten listautuminen EU:n pörsseihin ja niiden pääoman saanti

( EU:hun suuntautuvissa ulkomaisissa sijoituksissa ilmenevät trendit

( Rajatylittävien vakuuksien käytön kehitys EU:n rahoitusmarkkinoilla

( EU:n rahoituspalvelualan yrityskaupat ja -sulautumat sekä konsolidointipyrkimykset markkinoilla

( Rahastoivien eläkejärjestelmien kehitys EU:n jäsenvaltioissa

( IAS- ja US-GAAP-tilinpäätösperiaatteiden käytön kehitys EU:n julkisesti noteeratuissa yrityksissä

( Jäsenvaltioiden välinen rahoituksen (velan, pääoman), omaisuudenhoidon (osakkeiden hankinnan ja myynnin) sekä tavanomaisten rahoitustuotteiden kustannusten vertailu

( Rahoituspalvelujen tarjonta verkossa, sen yleistyminen ja käyttökustannukset EU:ssa erityisesti vähittäismarkkinoilla.

Jos neuvosto hyväksyy ajatuksen, komissio tekee ehdotuksen edellä mainittuihin tietoihin perustuviksi avainindikaattoreiksi.

III Muita keskeisiä kysymyksiä

Maailmanlaajuisia kysymyksiä

Yhä yhdentyneemmillä maailmanlaajuisilla rahoitusmarkkinoilla valvontasäännöt ovat ratkaisevan tärkeät. EU:n on hoidettava osuutensa korkealaatuisen sääntelyn kehittämisessä koko maailmaan. EU:lla on edelleen täysi ja aktiivinen rooli kansainvälisen yksimielisyyden rakentamisessa ja rahoituksen sääntelyn parhaiden käytänteiden laajassa täytäntöönpanossa. Hyvä esimerkki tästä on sen tuki IAS-komitean työlle koko maailmassa hyväksyttävien tilinpäätösraportointia koskevien normien laatimiseksi, joilla vahvistetaan rahoituksen avoimuutta ja helpotetaan talouden valvojien tehtävää.

EU:n nykyisin pankeille asettamien pääomavaatimuksien ydinkohtia tarkastellaan nyt uudelleen, jotta ne saatettaisiin vastaamaan nykyisiä valvontakäytäntöjä ja pankkialan suuntauksia. Tämä tapahtuu rinnakkain pankkien valvontaa käsittelevässä Baselin komiteassa käytävien keskustelujen kanssa; komiteaan osallistuvat keskeisimpien EU:n pankkialan kilpailijoiden viranomaiset [4]. EU pyrkii edelleen ottamaan johtavan roolin kysymyksissä, joiden ratkaisemisella voidaan pitää kilpailuedellytykset tasapuolisina (ottaen huomioon EU:n pankkialan heterogeenisen rakenteen).

[4] Baselin komitean jäseniin kuuluu 8 EU:n jäsenvaltiota: Belgia, Ranska, Saksa, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta. Komissio ja EKP ovat tarkkailijoita.

EU:n laajentuminen

Liittymistä edeltävä unionin politiikka, joka koskee erityisesti tulevaa laajentumista Keski- ja Itä-Euroopan maihin (KIE-maat), Kyprokseen ja Maltaan, vaatii edelleen huomiota. Tarkkojen, EU:n normien mukaisten toiminnan vakauden valvontaa koskevien sääntöjen pitäisi luoda asianmukainen perusta rahoituspalvelujen laajemmille sisämarkkinoille, jollaiset laajentumisen myötä syntyvät. Liittymisvalmistelujen yhteydessä kiinnitetään paljon huomiota instituutioiden muodostamiseen ja valvonta-apuun. Komissio edistyy yhteistyössä kansallisten asiantuntijoiden kanssa vuoden 2001 alussa käynnistettävää "vertaisvalvontaa" koskevien ehdotusten valmistelussa.

Kauppaan liittyviä huolenaiheita on edessä

Kun EU lähestyy tavoitettaan, täysin yhdentyneitä rahoituspalvelumarkkinoita, on tärkeää, että EU:n rahoitusalan organisaatiot pääsevät esteittä pääkilpailijoidensa markkinoille, kuten nämäkin pääsevät EU:n markkinoille. Markkinoille tulon esteet ovat kuitenkin edelleen korkeat monilla markkinoilla, muun muassa Yhdysvalloissa. Yhä enemmän tunnetaan huolta siitä, että viimeaikainen suhtautuminen markkinatietojärjestelmissä tapahtuvaan kauppaan ja pankkilainsäädäntöön aiheuttaa tahattomina sivuvaikutuksinaan sen, että Yhdysvaltain rahoitusmarkkinat sulkeutuvat EU:sta tulevilta kilpailijoilta. Säännöt, jotka estävät ulkomaille sijoittamisen markkinatietojärjestelmän kautta ja yhteissijoitusyrityksiltä, vääristävät edelleen pääomavirtoja. EU:n osakepörssit eivät voi käynnistää markkinatietojärjestelmiin perustuvaa kauppaa Yhdysvalloissa, vaikka sijoittajia suojaava ja rehellisyyden avoimuuden varmistava lainsäädäntö ovat samanlaiset kummallakin markkina-alueella. Vaikka Yhdysvaltain sijoitusrahastoja voidaan vapaasti markkinoida EU:ssa, EU:n rahastojen on perustettava "peilirahastot" Yhdysvaltoihin ennen kuin ne voivat markkinoida tuotteitaan amerikkalaissijoittajille, vaikka EU:n ja Yhdysvaltain lainsäädännöt pääosin vastaavat toisiaan. Samantapaisia huolia aiheuttaa pankkilainsäädäntö (Gramm-Leach Bliley Bill), joka voi estää EU:n rahoituslaitoksia hyötymästä Yhdysvaltain pankkilainsäädännön viimeaikaisista muutoksista samassa määrin kuin Yhdysvaltain yritykset niistä hyötyvät. Komissio käy Yhdysvaltain viranomaisten kanssa kahdenvälisiä keskusteluja, jotta näissä asioissa päästäisiin eteenpäin. Asioita käsittelevät komiteat (BAC, IC, HLSS) pidetään tapahtumien tasalla.

Jo kauan on tunnettu huolta eräistä Yhdysvaltain vakuutusmarkkinoilla esiintyvistä (valtion) sääntelyn muodoista, jotka estävät tehokkaasti tulon huomattavalle osalle vakuutusmarkkinoista (yritysvakuutukset, jälleenvakuutusyhtiöiden varmuusrahastovaatimukset). Transatlanttisen talouskumppanuuden (TEP) yhteydessä pyritään edistymään näillä vakuutukseen liittyvillä aloilla.

EU:n on nyt koordinoitava ponnistuksensa laatiakseen perustellun luettelon ulkoisista kaupan esteistä, jotka se pyrkii poistamaan seuraavalla kauppaneuvottelukierroksella.

LIITE

Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman eteneminen

Tässä liitteessä on kolmas katsaus rahoituspalveluiden toimintasuunnitelmaan (KOM(1999) 232) sisältyvien toimien etenemisestä. Se kattaa toimintasuunnitelman hyväksymisen jälkeisten puolentoista vuoden aikana tapahtuneen edistyksen. Raportoinnin määräaika on loka/marraskuussa 2000. Taulukoissa on yhteenveto nykytilanteesta ja komission arvio siitä, missä määrin yhteisön toimielimet ja jäsenvaltiot saavuttavat toimintasuunnitelman tavoitteita. Taulukossa esitettävät aikarajat voivat poiketa joissakin tapauksissa FSAP:ssä esitetyistä. Se kuvastaa tämän liitteen dynaamisuutta ja komission päätöksiä (usein FSPG:ssä käydyn keskustelun jälkeen) nopeuttaa joitakin toimenpiteitä tai viivyttää niiden toteutatmsita, jotta tuorein kehitys voitaisiin vielä ottaa huomioon. Niiden täytäntöönpanon suotavin määräaika on kuitenkin muuttumaton. Viimeiseen sarakkeeseen on lisätty huomautuksia, jotka koskevat erityisesti tarvittavia jatkotoimia. Neljäs raportti annetaan Ecofin-neuvostolle ja Euroopan parlamentille vuoden 2001 puolivälissä.

( Tähti tarkoittaa, että toimi on saatettu onnistuneesti päätökseen.

( Plusmerkki tarkoittaa, että toimen tavoitteissa on edistytty jonkin verran.

- Miinusmerkki tarkoittaa, että edistystä ei ole tapahtunut.

( Kello tarkoittaa, että kyseinen toimi on FSAP:ssä ehdotettu painopistetoimi ja edustaa yhdentyneen rahoituspalvelualan keskeisiä lainsäädäntöalueita, joille on laadittu kriittinen polku.

Rakenteet ja menettelyt

Toimintasuunnitelman toteuttamistavat ovat ratkaisevia sen onnistumisen kannalta. Viimeisen puolen vuoden aikana ja toimintasuunnitelman ehdotusten mukaisesti komissio on perustanut seuraavat rakenteet:

* Rahoituspalvelujen työryhmä (Financial Services Policy Group, FSPG), jonka jäsenet ovat valtiovarainministereiden henkilökohtaisia edustajia, jatkaa tehtäväänsä foorumina, jolla pyritään pääsemään yhteisymmärrykseen rahoituspalveluiden sääntelystä vastaavien kansallisten ministeriöiden kesken. Työryhmä on kokoontunut neljä kertaa toimintasuunnitelman hyväksymisen jälkeen ja avustanut komissiota edistymisen seurannassa ja tämän raportin valmistelussa.

* Epäviralliset keskustelut ovat käynnissä Euroopan parlamentin, nykyisen (Ranska) ja seuraavan (Ruotsi) puheenjohtajamaan sekä Euroopan komission edustajien välillä. Tämän epävirallisen 2005-ryhmän tavoitteena on työaikataulujen suunnittelu niin että FSAP:n toimenpiteet eivät viivästy, näkemysten vaihtaminen keskeisistä FSAP:iin liittyvistä poliittisista kysymyksistä sekä edistymistä koskevan tiedon pitäminen ajan tasalla.

* Kuusi 'foorumiryhmää', joissa on markkina-asiantuntijoita, perustettiin pohdiskelemaan FSAP-toimenpiteiden käytännöllisiä ja teknisiä näkökohtia. Eräät foorumiryhmät ovat jo saaneet tehtävänsä päätökseen (markkinoiden manipulointia, sijoituspalveludirektiiviä, vakuuksia ja markkinaesteitä koskevat ryhmät), ja ne on lopetettu. Työskentely jatkuu vielä kuluttajainformaatiota ja rajatylittävää käteispoolia käsittelevissä foorumiryhmissä.

STRATEGINEN TAVOITE 1: EU:n YHTEISET TUKKURAHAMARKKINAT

Pääoman hankkiminen koko EU:n alueella:

>TAULUKON PAIKKA>

Yhdentyneiden arvopaperi- ja johdannaismarkkinoiden yhteisen oikeudellisen kehyksen luominen:

>TAULUKON PAIKKA>

Tavoitteena julkisesti noteerattujen yhtiöiden yhtenäinen tilinpäätösinformaatio:

>TAULUKON PAIKKA>

Systeemiriskin hallinta arvopaperien selvityksessä:

>TAULUKON PAIKKA>

Tavoitteena turvalliset ja avoimet olosuhteet rajatylittäville rakenneuudistustoimille:

>TAULUKON PAIKKA>

Toimivat yhtenäismarkkinat sijoittajille:

>TAULUKON PAIKKA>

STRATEGINEN TAVOITE 2: AVOIMET JA TURVALLISET VÄHITTÄISMARKKINAT

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

STRATEGINEN TAVOITE 3: KORKEATASOISET SÄÄNNÖT TOIMINNAN VAKAUDEN VALVONTAA VARTEN

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

YLEISTAVOITE: laajemmat edellytykset optimaalisille rahoitusalan yhtenäismarkkinoille

>TAULUKON PAIKKA>

Top