Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000AR0166

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: EU:n liikenneturvallisuuden painopisteet – Seurantakertomus ja toimenpiteiden asettaminen tärkeysjärjestykseen"

    EYVL C 22, 24.1.2001, p. 25–27 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000AR0166

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: EU:n liikenneturvallisuuden painopisteet – Seurantakertomus ja toimenpiteiden asettaminen tärkeysjärjestykseen"

    Virallinen lehti nro C 022 , 24/01/2001 s. 0025 - 0027


    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: EU:n liikenneturvallisuuden painopisteet - Seurantakertomus ja toimenpiteiden asettaminen tärkeysjärjestykseen"

    (2001/C 22/07)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle "EU:n liikenneturvallisuuden painopisteet - Seurantakertomus ja toimenpiteiden asettaminen tärkeysjärjestykseen" (KOM(2000) 125 lopullinen),

    ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle "Liikenneturvallisuuden edistäminen EU:ssa - Ohjelma vuosiksi 1997-2001" (KOM(97) 131 lopullinen),

    ottaa huomioon komission 20. maaliskuuta 2000 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

    ottaa huomioon työvaliokuntansa 2. kesäkuuta 1999 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu valiokunta 3:n "Euroopan laajuiset verkot, liikenne, tietoyhteiskunta" tehtäväksi,

    ottaa huomioon alueiden komitean lausunnon aiheesta "Ehdotus neuvoston päätökseksi yhteisen liikennepolitiikan kehittämisestä ja toteuttamisesta" (CdR 64/97 fin)(1),

    ottaa huomioon alueiden komitean lausunnon aiheesta komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle "Yhteinen liikennepolitiikka - Kestävä liikkuvuus: tulevaisuuden näkymät" (CdR 189/99 fin)(2),

    ottaa huomioon valiokunta 3:n kesäkuun 26. päivänä 2000 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 166/2000 rev. 1), jonka esittelijä oli Maurice Cummins (IRL/PPE),

    katsoo, että liikenneturvallisuus vaikuttaa jokaisen Euroopan unionin kansalaisen elämään,

    katsoo, että sopimuksessa Euroopan unionista edellytetään nimenomaan, että yhteiseen liikennepolitiikkaan tulee sisältyä toimenpiteitä liikenneturvallisuuden parantamiseksi,

    katsoo, että yhteisen liikennepolitiikan ja Liikenneturvallisuuden edistäminen EU:ssa -ohjelman tavoitteiden saavuttaminen kuuluu yhteisen toimivallan piiriin ja että paikallis- ja alueviranomaisilla on siinä merkittävä rooli,

    hyväksyi 20. ja 21. syyskuuta 2000 pitämässään 35. täysistunnossa (syyskuun 21. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

    1. Alueiden komitean näkemys ja suositukset

    1.1. Alueiden komitea on tyytyväinen seurantakertomukseen ja nykyiseen toimintaohjelmaan EU:n liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

    1.2. Alueiden komitea kannattaa toimenpiteiden tärkeysjärjestystä sekä päätöksentekijöille osoitettua suositusta. Näiden yhteydessä on kuitenkin otettava huomioon myös muita toimenpiteitä ja näkökohtia, kuten jäljempänä esitetään.

    1.3. Tiedonannossa ei todeta, onko liikenneturvallisuuden kustannusten ja hyötyjen tarkasteluun perustuvan lähestymistavan soveltaminen yleistynyt kaikilla päätöksentekotasoilla, kuten komission tiedonannossa "Liikenneturvallisuuden edistäminen EU:ssa - Ohjelma vuosiksi 1997-2001" erityisesti suositeltiin. Alueiden komitea haluaisi tietää, onko ohjelman avulla onnistuttu edistämään lähestymistavan käyttöönottoa.

    1.4. Komitea katsoo, että yksilönvapauteen liittyvät "oikeudet" eivät saa ohittaa muiden tienkäyttäjien turvallisuutta. Vaarallinen ja epäsosiaalinen käyttäytyminen rajoittaa muiden yksilönvapautta, puhumattakaan siitä, millaista vaaraa se aiheuttaa henkilökohtaiselle turvallisuudelle. Turvallisuuden on aina oltava ensisijainen näkökohta.

    1.5. Tärkeysjärjestyksessä kolmelle ensimmäiselle sijalle asetetut toimenpiteet (EuroNCAP, turvavöiden käyttö ja alkoholi) liittyvät kaikki kansalaisten liikenneturvatietoisuuteen. Näin ollen kaikkien päätöksentekijöiden olisi komitean mielestä varmistettava, että tiedotusta pidetään painopistealueena.

    Euroopan laajuisia ja jäsenvaltiokohtaisia kampanjoita, jotka kohdistuvat tiettyihin rikkomuksiin (esim. ylinopeuteen tai rattijuoppouteen), on kannustettava. Liikennesääntöjen noudattamisen tehostaminen edellyttää asenteiden ja ajokäyttäytymisen muuttumista, mutta autojen käyttötapoja ei voida muuttaa pelkillä säädöksillä. Tiedotuskampanjat, myös esikuvien käyttö, ovat yksi keino, jonka avulla asenteisiin voidaan tarvittaessa vaikuttaa.

    1.6. Komitea tukee kumppanuuksiin perustuvaa lähestymistapaa päätöksentekijöiden, täytäntöönpanoviranomaisten ja tienkäyttäjien liikenneturvatietoisuuden lisäämiseksi ja ehdottaa, että yksityinen sektori voisi osallistua tiedotuskampanjoiden järjestämiseen. Esimerkiksi alkoholijuomia valmistavia yrityksiä voitaisiin edelleen kannustaa osallistumaan rattijuoppouden vastaisten kampanjoiden tai vakuutusyhtiöitä nimenomaan nuorille kuljettajille tai suurimmille riskiryhmille suunnattujen kampanjoiden rahoitukseen.

    1.7. Alueiden komitean mielestä koulutukselle olisi annettava suurempi painoarvo, koska se olisi erittäin taloudellinen ja tehokas keino ehkäistä onnettomuuksia ennakolta. Jopa 99 % onnettomuuksista voitaisiin todennäköisesti välttää toimimalla oikein ja oikeaan aikaan. Koulutusta, jonka avulla voitaisiin parantaa liikenneturvallisuutta, lisätä tietoisuutta liikenteen vaaroista ja siten välttää onnettomuuksia, on tuettava. Nuorten kuljettajien koulutus voitaisiin aloittaa jo koulussa antamalla liikenneturvallisuusvalistusta.

    1.8. Alueiden komitea korostaa lainsäädännön täytäntöönpanon ja soveltamisen merkitystä ja panee merkille, että jäsenvaltioiden välillä näyttää tässä suhteessa olevan huomattavia eroja. Niinpä komitea ehdottaa, että jäsenvaltioiden täytäntöönpano- ja soveltamisasteista sekä erityisesti nopeuksien valvontamenetelmistä tehdään Euroopan laajuinen tutkimus. CARE-tietokantaa voitaisiin kehittää edelleen ja sitä voitaisiin käyttää tietojen keräämiseen ja levittämiseen. Saatujen tietojen avulla voitaisiin mahdollisesti arvioida heikon täytäntöönpano- ja soveltamisasteen ja onnettomuuksien ja kuolonuhrien suuren määrän välistä korrelaatiota.

    1.9. Alueiden komitea pyytää komissiota laatimaan suositukset tienrakennushankkeiden arvioimiseksi liikenneturvallisuuden kannalta. Ainakin Euroopan unionin rahoittamat uudet tieosuudet voitaisiin asettaa tällaisten "liikenneturvallisuustarkastusten" alaisiksi.

    1.10. Alueiden komitea tukee kokeiluja vaihtoehtoisten kannustimien, kuten veronalennusten, kehittämiseksi, sillä tällaiset kannustimet saattavat lisätä liikenneturvallisuusinvestointeja. Lisäksi erityisesti nuoria kuljettajia varten voitaisiin kehittää esimerkiksi sellaisia vakuutusjärjestelmiä, jotka edistävät liikenneturvallisuustekijöiden tiedostamista ja huomioon ottamista. Kannustimien avulla voidaan korostaa turvallisuusinvestointien tuomaa hyötyä verrattuna investoimatta jättämisestä aiheutuviin kustannuksiin.

    1.11. Tiedonannossa annetaan viitteitä siitä, miten liikenneturvallisuustoimenpiteistä koituva hyöty voidaan osoittaa moniperuste- ja kustannustehokkuusanalyysin avulla, mutta näiden ja muiden mekanismien kehittämismahdollisuuksia on vielä tutkittava. Näin ollen komitea ehdottaa esittelyhankkeiden käynnistämistä, jotta voidaan osoittaa, miten kustannustehokkuusanalyysia ja muita mekanismeja voidaan soveltaa liikenneturvallisuuskysymyksissä. Esittelyhankkeissa voitaisiin ottaa huomioon yksittäisten jäsenvaltioiden erityiset haasteet, ja ne sopisivat hyvin yhteen paikallista ja jäsenvaltiokohtaista toimintaa tukevien EU:n toimien kanssa erityisesti koordinoinnin alalla.

    1.12. Alueiden komitea ihmettelee sitä, että autoille on annettu liikenneturvallisuuden toimintaohjelmassa selkeästi hallitseva asema. Kaikkien tienkäyttäjien turvallisuus on yhtä tärkeää, olipa kyse sitten jalankulkijoista, pyöräilijöistä, joukkoliikennevälineiden käyttäjistä tms. Ihmisiä olisi kannustettava käyttämään turvallisimpia liikennevälineitä, mutta teiden olisi kuitenkin oltava turvallisia kaikkien liikennevälineiden kannalta. Autolle tai mille tahansa muullekaan kulkuvälineelle ei saa antaa hallitsevaa asemaa muiden kulkuvälineiden turvallisuuden kustannuksella. Autot olisikin suunniteltava siten, että ne onnettomuuden sattuessa vahingoittavat autossa olijoita ja jalankulkijoita mahdollisimman vähän.

    1.13. Alueiden komitean mielestä mm. iäkkäiden kuljettajien terveystarkastuksiin olisi kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota, jotta voidaan varmistaa, että he kykenevät hallitsemaan ajoneuvoaan ja ajamaan turvallisesti.

    1.14. Alueiden komitea kehottaa komissiota käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja, jotta voitaisiin kohtuullisessa ajassa päästä sellaisten teknisten laitteiden yhdenmukaistamiseen, joita autonvalmistajat voivat asentaa ajoneuvoihin.

    Bryssel 21. syyskuuta 2000.

    Alueiden komitean

    puheenjohtaja

    Jos Chabert

    (1) EYVL C 244, 11.8.1997, s. 33.

    (2) EYVL C 374, 23.12.1999, s. 76.

    Top