EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999SC2183

Komission tiedonanto Euroopan Parlamentille EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla neuvoston yhteisestä kannasta ehdotusluonnokseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi organisaatioiden vapaaehtoisesta osallistumisesta yhteisön ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmään (EMAS-järjestelmä)

/* SEK/99/2183 lopull. - COD 98/0303 */

51999SC2183

Komission tiedonanto Euroopan Parlamentille EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla neuvoston yhteisestä kannasta ehdotusluonnokseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi organisaatioiden vapaaehtoisesta osallistumisesta yhteisön ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmään (EMAS-järjestelmä) /* SEK/99/2183 lopull. - COD 98/0303 */


KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla neuvoston yhteisestä kannasta ehdotusluonnokseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi organisaatioiden vapaaehtoisesta osallistumisesta yhteisön ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmään (EMAS-järjestelmä)

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla

neuvoston yhteisestä kannasta ehdotusluonnokseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi organisaatioiden vapaaehtoisesta osallistumisesta yhteisön ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmään (EMAS-järjestelmä)

1. Menettely

Ehdotus (KOM(1998) 622 lopullinen) toimitettiin neuvostolle 3. marraskuuta 1998 ja Euroopan parlamentille 11. joulukuuta 1998 perustamissopimuksen 130 s artiklan 1 kohdan mukaista yhteistoimintamenettelyä noudattaen.

Euroopan parlamentti antoi lausuntonsa ensimmäisessä käsittelyssä 15. huhtikuuta 1999. Talous- ja sosiaalikomitea antoi lausuntonsa 26. toukokuuta 1999 pitämässään täysistunnossa.

Komissio antoi Euroopan parlamentin lausunnon perusteella muutetun ehdotuksen (KOM(1999) 313 lopullinen) perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti ja toimitti muutetun ehdotuksensa neuvostolle 23. kesäkuuta 1999.

Jäsenvaltiot sopivat neuvostossa 28. helmikuuta 2000 yksimielisesti yhteisestä kannasta.

2. Asetuksen tarkoitus

Ehdotuksen tavoitteena on lisätä yhteisön ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmän (EMAS) mahdollisuuksia myötävaikuttaa ympäristönsuojeluun. Tavoitteeseen päästään muuttamalla voimassa olevaa, 29. kesäkuuta 1993 annettua neuvoston asetusta (ETY) N:o 1836/93.

Ehdotuksella EMAS laajennetaan koskemaan kaikkia talouden aloja. EMAS tarjoaa niille välineen, jonka avulla ne voivat jatkuvasti parantaa ympäristönsuojelunsa tasoa.

Ehdotuksessa nimenomaisesti edellytetään henkilöstön osallistumista ympäristönsuojelun tason parantamiseen yhtenä keinona päästä tähän tavoitteeseen.

Lisäksi EMAS-järjestelmän ja kansainvälisen EN ISO 14001 -standardin keskinäistä yhteensopivuutta on lisätty ottamalla EN ISO 14001 -standardi EMS:n ympäristöjärjestelmän toteuttamisen pohjaksi. Näin voidaan määritellä selkeästi osatekijät, joissa EMAS menee EN ISO 14001 -standardia pidemmälle. Näitä osatekijöitä ovat ympäristölainsäädännön noudattaminen, ympäristönsuojelun tason parantaminen, ulkoinen tiedotus ja henkilöstön osallistuminen.

Ehdotuksella tuetaan pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) osallistumista EMAS-järjestelmään, mitä varten siinä ehdotetaan sopivia tukimekamismeja.

Ehdotus myös lisää yritysten EMAS-järjestelmään osallistumisen näkyvyyttä sekä koko järjestelmän uskottavuutta ja johdonmukaisuutta yhteisön tasolla.

3. Komission huomautukset

A. Komission muutettuun ehdotukseensa hyväksymät ja yhteiseen kantaan kokonaan tai osittain sisällytetyt parlamentin tarkistukset

Komissio hyväksyi kokonaan, osittain tai periaatteessa kahdeksantoista Euroopan parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä ehdottamista viidestäkymmenestäyhdeksästä tarkistuksesta. Hyväksytyt tarkistukset sisällytettiin muutettuun ehdotukseen (KOM(1999) 313 lopullinen, 23.6.1999).

Näistä tarkistuksista viisitoista on sisällytetty myös yhteiseen kantaan joko kokonaan, osittain tai periaatteessa.

Ehdotuksen tekstin muokkaamisesta johtuen yhteiseen kantaan on joissain tapauksissa sisällytetty tarkistuksen periaate eikä sen tarkkaa sanamuotoa.

Komissio katsoo, että yhteinen kanta ei muuta ehdotuksen teknisiä peruslähtökohtia eikä tavoitteita ja että se selventää tai lujittaa joitain sen näkökohtia.

Erityisesti mainittakoon seuraavat näkökohdat:

- Tarkistus 1 on sisällytetty johdanto-osan 7 kappaleeseen.

- Tarkistus 3 on sisällytetty johdanto-osan 13 kappaleeseen. Ilmaisu "pätevyyttä on jatkuvasti parannettava koulutuksella" on kuitenkin jätetty pois.

- Tarkistuksen 60 sisältö on otettu huomioon johdanto-osan 18 kappaleessa.

- Tarkistus 8 on sisällytetty yhteiseen kantaan siten, että englanninkielisessä versiossa käsite 'stakeholders' on korvattu käsitteellä 'interested parties' ('sidosryhmät'), jotta se vastaisi ISO 14001 -standardia. (Muutos ei koske suomenkielistä versiota.) 'Sidosryhmä' määritellään 2 artiklan p alakohdassa.

- Tarkistukset 11, 20 ja 21 on sisällytetty yhteiseen kantaan siten, että 2 artiklan u alakohdassa annettuun 'toimivaltaisen toimielimen' määritelmään on lisätty ilmaisu "kansallisia, alueellisia tai paikallisia".

- Tarkistuksen 18 sisältö on otettu huomioon 4 artiklan 7 kohdassa.

- Tarkistuksen 24 sisältö on otettu huomioon 8 artiklassa.

- Tarkistuksen 26 kolmas luetelmakohta on sisällytetty 11 artiklan 1 kohtaan.

- Tarkistuksen 34 sisältö on otettu huomioon liitteessä I olevassa A osassa

- Tarkistuksen 42 sisältö on otettu huomioon liitteessä III olevassa 3.2 kohdassa.

- Tarkistuksen 43 sisältö on otettu huomioon liitteessä III olevan 3.1 kohdan viimeisessä virkkeessä.

- Tarkistus 45 on sisällytetty liitteessä III olevaan 3.5 kohtaan.

- Tarkistuksen 48 sisältö on otettu huomioon liitteessä III olevassa 3.3 kohdassa.

B. Komission muutettuun ehdotukseensa hyväksymät parlamentin tarkistukset, joita ei ole sisällytetty yhteiseen kantaan

Tarkistuksia 4 ja 5 ei ole sisällytetty yhteisen kannan johdanto-osaan.

Tarkistuksen 26 neljättä luetelmakohtaa ja tarkistusta 27 ei ole sisällytetty yhteiseen kantaan.

C. Neuvoston yhteiseen kantaan tekemät muutokset

Yhteisen kannan 1 artiklan 2 kohdan d alakohta kuuluu nyt "edistämällä henkilöstön aktiivista osallistumista sekä asianmukaista koulutusta". Tällä muutoksella voidaan puuttua huolenaiheisiin, jotka Euroopan parlamentti on ilmaissut tarkistuksessa 7 olevan 1 artiklan 2 kohdan d alakohdassa.

Ympäristöpolitiikan määritelmä kattaa nyt sitoutumisen ympäristönsuojelun tason jatkuvaan parantamiseen. Lisäksi määritelmässä todetaan, että ympäristöpolitiikkaan sisältyy päämäärien ja tavoitteiden asettaminen ja tarkistaminen.

Ympäristöohjelman määritelmää on muutettu, jotta se vastaisi paremmin EN ISO 14001 -standardin periaatteita.

Organisaation määritelmää on muutettu ottamalla siinä paremmin huomioon 'toimipaikan' käsite.

Yhteisen kannan 2 artikla sisältää nyt kolme uutta määritelmää, joissa määritellään seuraavat käsitteet:

- ympäristönsuojelun tason jatkuva parantaminen

- ympäristönsuojelun taso

- pilaamisen ehkäiseminen.

Yhteisen kannan 3 artiklan 2 alakohdan b alakohdassa sallitaan poikkeaminen ympäristöselontekojen vuosittaisesta ajantasaistuksesta komission ohjeissa määritellyissä olosuhteissa. Tällä säännöksellä voidaan jossain määrin vastata tarkistuksen 16 vaatimuksiin.

Yhteisen kannan 4 artikla sisältää nyt muutetun 7 kohdan, jossa on selkeämpi kuvaus ympäristötodentajien akkreditoinnin ja valvonnan yhdenmukaistamiseksi toteutettavista toimista. Artiklassa edellytetään lisäksi, että vertaisarviointia koskeva selvitys on asetettava julkisesti saataville.

Yhteisessä kannassa 6 artiklan sanamuotoa on muokattu puuttumatta sen sisältöön, minkä tarkoituksena on pelkästään selventää rekisteröinnin, rekisteröinnin epäämisen, rekisteröinnin väliaikaisen peruuttamisen ja rekisteristä poistamisen ehtoja.

Myös 8 artiklan sanamuotoa on muokattu, minkä tavoitteena on lisätä joustavuutta ympäristötietojen toimittamisessa tuotteiden, toiminnan ja palvelujen osalta. Olosuhteet, joissa organisaatiot voivat käyttää logoa tuotteiden, toiminnan ja palvelujen mainonnassa, määritellään komission ohjeissa.

Yhteisessä kannassa on uusi 10 artikla, joka koskee suhdetta muuhun yhteisön ympäristölainsäädäntöön. Artikla koostuu entisestä 1 artiklan 3 kohdasta ja 10 artiklan 2 kohdasta, ja sen tarkoituksena on määritellä EMAS-järjestelmän ja muun ympäristölainsäädännön välinen yhteys.

Yhteisen kannan 11 artiklaan sisältyy seuraava uusi 2 kohta:

"2. Edistääkseen organisaatioiden osallistumista EMAS-järjestelmään komission ja muiden Euroopan yhteisön toimielimien sekä kansallisten julkisten viranomaisten olisi harkittava, miten yhteisön lainsäädäntöä rajoittamatta EMAS-järjestelmään rekisteröinti voidaan ottaa huomioon laadittaessa hankintapolitiikan perusteita."

Tällä säännöksellä voidaan jossain määrin puuttua tarkistuksessa 26 (ensimmäiset kaksi luetelmakohtaa) ja tarkistuksessa 30 esille tuotuihin kysymyksiin.

Yhteisen kannan 14 artiklalla otetaan käyttöön neuvostossa sovittu uusi komiteamenettely.

Yhteisen kannan 15 artikla sisältää uuden 2 kohdan (entinen 13 artikla), joka koskee liitteiden mukauttamista sääntelykomiteamenettelyllä. Liite V on poistettu.

Yhteisen kannan 17 artiklassa sallitaan nyt, että teollisuus- ja tuotantoalojen ulkopuoliset, EMAS-järjestelmään kokeiluluonteisesti (EMAS I -järjestelmää koskevan asetuksen 14 artiklan nojalla) rekisteröidyt toimipaikat voidaan sisällyttää myös EMAS II -järjestelmän rekisteriin. Artiklassa jätetään toimipaikoille kuusi kuukautta aikaa siirtyä EMAS I:stä EMAS II:een.

Liitteessä I olevaan B osaan sisältyy nyt uusi 4 kohta, joka koskee henkilöstön osallistumista. Säännöksen ansiosta voidaan ottaa huomioon tarkistuksen 36 vaatimukset.

Liitteessä III olevan 3.2 kohdan f alakohdassa edellytetään nyt, että ympäristöselontekoon on sisällytettävä tiedot siitä, miten ympäristönsuojelun tehokkuus täyttää lainsäädännön vaatimukset merkittävien ympäristövaikutusten kannalta. Tällä säännöksellä voidaan puuttua tarkistuksessa 41 ilmaistuihin huolenaiheisiin.

Liitteessä V olevaan 5.2.1 kohtaan sisältyy nyt vaatimus siitä, että ympäristötodentajien on tunnettava ja ymmärrettävä ympäristöjärjestelmien yleinen toiminta. Lisäksi edellytetään, että ympäristötodentajilla on oltava laadunvalvontajärjestelmä, joka kattaa niiden työn asetuksen soveltamisalalla.

Liitteessä VI olevaan 6.2 kohtaan on lisätty kaksi uutta välitöntä ympäristönäkökohtaa:

- "ympäristöonnettomuuksien riski sekä häiriöiden, onnettomuuksien ja mahdollisten hätätilanteiden vaikutukset tai todennäköiset vaikutukset;

- vaikutukset biologiseen monimuotoisuuteen."

Lisäksi liitteessä VI määritellään ympäristövaikutukset välittömiksi ja välillisiksi sen mukaan, liittyvätkö ne organisaation hallinnassa oleviin toimintoihin vai eivät.

Liitteessä VI olevan 6.4 kohdan tekstiä on yksinkertaistettu sen sisältöä muuttamatta.

Liitteessä VII olevan 7.2 kohdan tekstiä on yksinkertaistettu, ja siitä on jätetty pois näkökohtia, joita käsitellään muualla.

Muut muutokset ovat vähäisiä toimituksellisia muutoksia. Seuraavat kolme muutosta on kuitenkin tehty koko tekstiin:

- Englanninkielisessä versiossa käytetään verbiä 'shall' ilmaisemaan pakolliset vaatimukset. (Muutos ei koske suomenkielistä versiota.)

- Englanninkielisessä versiossa ilmaisu 'stakeholders' on korvattu ilmaisulla 'interested parties'. (Muutos ei koske suomenkielistä versiota.)

- Tekstissä täsmennetään, että komission ohjeet annetaan komiteamenettelyä noudattaen.

Päätelmät

Neuvoston tekemät muutokset selventävät yleisesti ottaen asetusehdotuksen tekstiä ja yhdenmukaistavat sitä EN ISO 14001 -standardin kanssa. Lisäksi pakolliset vaatimukset erotetaan englanninkielisessä versiossa käyttämällä 'shall'-verbiä. Ongelmakohdissa, joita ovat mm. logon käyttö, henkilöstön osallistuminen ja todentamisten välinen aika, neuvosto on ehdottanut toimenpiteitä, joilla joustavoitetaan asetuksen soveltamista. Tämän joustavuuden edellyttämistä toimenpiteistä laaditaan komission ohjeet. Neuvoston ehdottama joustavuus on tarpeen sen varmistamiseksi, että järjestelmää voidaan soveltaa kaikilla aloilla ja kaikenkokoisissa yrityksissä. Näin ollen komissio tukee yhteistä kantaa kaikilta osin.

Top