EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999PC0611

Muutettu ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi tiettyjen suurista polttolaitoksista ilmaan pääsevien epäpuhtauspäästöjen rajoittamisesta annetun neuvoston direktiivin 88/609/ETY muuttamisesta

/* KOM/99/0611 lopull. - COD 98/0225 */

EYVL C 212E, 25.7.2000, p. 36–45 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51999PC0611

Muutettu ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi tiettyjen suurista polttolaitoksista ilmaan pääsevien epäpuhtauspäästöjen rajoittamisesta annetun neuvoston direktiivin 88/609/ETY muuttamisesta /* KOM/99/0611 lopull. - COD 98/0225 */

Virallinen lehti nro C 212 E , 25/07/2000 s. 0036 - 0045


Muutettu ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tiettyjen suurista polttolaitoksista ilmaan pääsevien epäpuhtauspäästöjen rajoittamisesta annetun neuvoston direktiivin 88/609/ETY muuttamisesta

(komission EY:n perustamissopimuksen 250 (2) artiklan nojalla esittämä)

PERUSTELUT

Komissio antoi heinäkuussa 1998 ehdotuksen neuvoston direktiiviksi tiettyjen suurista polttolaitoksista ilmaan pääsevien epäpuhtauspäästöjen rajoittamisesta annetun neuvoston direktiivin 88/609/ETY muuttamisesta (KOM(1998) 415 lopullinen). Euroopan parlamentti ehdotti ehdotukseen ensimmäisessä käsittelyssä useita tarkistuksia huhtikuussa 1999 pidetyssä täysistunnossaan.

EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti komissio antaa muutetun ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tiettyjen suurista polttolaitoksista ilmaan pääsevien epäpuhtauspäästöjen rajoittamisesta annetun neuvoston direktiivin 88/609/ETY muuttamisesta. Muutetussa ehdotuksessa otetaan huomioon osa Euroopan parlamentin ehdottamista tarkistuksista.

Osa tarkistuksista voidaan hyväksyä joko kokonaan, osittain tai periaatteessa. Komissio ei kuitenkaan voi hyväksyä sellaisia tarkistuksia, joissa ehdotetaan tiukempia päästörajoja ja joilla pyritään laajentamaan ehdotuksen soveltamisalaa niin, että siihen kuuluisivat myös ennen 1. tammikuuta 2000 luvan saaneet suuret polttolaitokset.

Komissio hyväksyy tarkistuksen 1, jolla muutetaan johdanto-osan kappaletta niin, että siinä määritellään selkeästi yhteisön happamoitumisentorjumisstrategian tavoite. Komissio hyväksyy osittain myös tarkistuksen 3, jossa komissiota vaaditaan tekemään ehdotuksia EU:n laajuisista taloudellisista välineistä, joilla pyritään vähentämään SO2- ja NOx-päästöjä. Komissio aikoo tutkia tällaisten välineiden käyttöä energiatuotteiden verotusta koskevan komission ehdotuksen [1] tuloksena saavutetun edistymisen perusteella.

[1] KOM(97)30 lopullinen.

Komissio hyväksyy periaatteessa myös tarkistuksen 5, joka edellyttää, että komissio tekee ennen 1. heinäkuuta 2007 ehdotuksia sovellettavien raja-arvojen ajantasaistamiseksi. Komissio katsoo kuitenkin, että tarkoituksenmukaisin menettely edetä tässä asiassa on panna täytäntöön ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämistä koskeva direktiivi (IPPC-direktiivi) [2] suurten polttolaitosten alalla, sillä mainitussa direktiivissä on säädetty myös teknologian kehityksen arvioimisesta. Mainitun direktiivin 18 artiklassa säädetään, että neuvosto vahvistaa komission ehdotuksesta päästöjen raja-arvot perustamissopimuksessa määrättyjä menettelyjä noudattaen, jos yhteisön toimia todetaan tarvittavan erityisesti mainitun direktiivin 16 artiklassa säädetyn tietojen vaihdon perusteella.

[2] EYVL L 257, 10.10.1996, s. 26.

Komissio voi hyväksyä periaatteessa myös tarkistuksen 15, joka koskee päästötietojen levittämistä yleisölle ja asiaan liittyville organisaatioille. Tarkistus voidaan hyväksyä siltä osin kuin se voidaan toteuttaa kehittämällä IPPC-direktiivissä säädettyä epäpuhtauspäästöluetteloa. IPPC-direktiivin 15 artiklan 3 kohdassa säädetään, että komissio julkaisee joka kolmas vuosi jäsenvaltioiden toimittamien aineistojen perusteella luettelon päästöistä ja niiden aiheuttajista.

Tarkistusta 2 ei voida hyväksyä, sillä siinä viitataan vuonna 1979 Genevessä tehtyyn valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevaan yleissopimukseen liittyvän, vuonna 1994 tehdyn Oslon pöytäkirjan osaan, jossa puolestaan viitataan direktiivin 88/609 päästöjen raja-arvoihin. Näitä raja-arvoja tarkastellaan uudelleen komission ehdotuksessa.

Komissio ei voi hyväksyä tarkistusta 4, jonka tarkoituksena on laajentaa ehdotuksen soveltamisalaa koskemaan offshorelautoilla käytettäviä kaasuturbiineja ja ajoneuvojen, alusten tai ilma-alusten käyttövoiman tuottamiseen käytettäviä teknisiä laitteita. Offshorelautoilla käytettävät kaasuturbiinit on suljettu pois ehdotuksen soveltamisalasta niiden toimintaan liittyvistä syistä. Ehdotus koskee kiinteistä lähteistä peräisin olevia päästöjä, joten sen soveltamisalaa ei ole syytä laajentaa koskemaan myös käyttövoimaan liittyviä sovelluksia.

Komissio ei voi hyväksyä myöskään tarkistusta 6, jossa ehdotetaan direktiivissä 88/609 Espanjan kuningaskunnalle myönnetyn poikkeuksen poistamista, sillä kyseiset laitokset on otettava käyttöön ennen vuoden 2005 loppua, jotta niille voidaan myöntää poikkeus.

Tarkistusten 8, 10, 12, 14 ja 20 tarkoituksena on tarkistaa sellaisten suurten polttolaitosten päästöjen raja-arvoja, joille on myönnetty lupa 1. heinäkuuta 1987 ja 1. tammikuuta 2000 välisenä aikana, ja soveltaa näitä raja-arvoja myös laitoksiin, joille on myönnetty lupa ennen 1. heinäkuuta 1987. Jälkimmäiseen luokkaan kuuluviin laitoksiin sovelletaan kansallisia raja-arvoja direktiivin 88/609 mukaisesti. Komissio ei voi hyväksyä näitä tarkistuksia seuraavista syistä.

Happamoitumisen ja alailmakehän otsonin haittavaikutusten estämiseksi ja ihmisten terveyden suojelemiseksi laadittuun strategiaan kuuluu, että komissio on antanut tiettyjen epäpuhtauksien kansallisia päästörajoja koskevan ehdotuksen. Siinä ehdotetaan alennettavaksi useita epäpuhtauksia (muun muassa rikkidioksidia ja typen oksideja) koskevia kansallisia päästörajoja, mikä olisi kustannustehokasta yhteisön tasolla, ja siinä otetaan huomioon päästöjen ja niiden ympäristövaikutusten välinen suhde. Ehdotus antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden toteuttaa vaadittu päästöjen pienentäminen kansallisesti mahdollisimman kustannustehokkaalla tavalla noudattaen samalla yhteisön ympäristötavoitteita. Tämän vuoksi suuria polttolaitoksia koskevan ehdotuksen soveltamisala on rajoitettu 1. tammikuuta 2000 jälkeen luvan saaneisiin laitoksiin.

Tarkistuksissa 7, 11 ja 13 ehdotetaan kiinteiden ja kaasumaisten polttoaineiden päästöille komission ehdotuksessa säädettyjä rajoja tiukempia rajoja, kun niiden lähteenä ovat 1. tammikuuta 2000 jälkeen luvan saaneet laitokset. Komission ehdotuksen tarkoituksena on asettaa vähimmäisrajat, joita voidaan soveltaa yhteisön tasolla. Näin jäsenvaltioille jää mahdollisuus soveltaa tiukempia rajoja, jos paikalliset olosuhteet sen sallivat, tai noudattaa tiettyjen epäpuhtauksien kansallisia päästörajoja koskevassa komission valmisteilla olevassa ehdotuksessa säädettyjä rikkidioksidin ja typen oksidien päästötavoitteita. Vastaavasti sen ei pitäisi estää ottamasta huomioon suurten polttolaitosten ympäristövaikutuksia, kun niitä arvioidaan yhtenäisellä tavalla. Tässä tilanteessa komissio ei pidä tiukempia päästöjen raja-arvoja aiheellisina eikä voi näin ollen hyväksyä ehdotettuja tarkistuksia.

Lisäksi yhtenäisyyden vuoksi on muutettu päivämäärä, johon mennessä jäsenvaltioiden on saatettava voimaan direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset.

Komission alkuperäiseen ehdotukseen tehdyt muutokset on merkitty yliviivauksella (poistettu teksti) ja lihavoinnilla ja alleviivauksella (uusi tai muutettu teksti).

1998/0225 (COD)

Muutettu ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

tiettyjen suurista polttolaitoksista ilmaan pääsevien epäpuhtauspäästöjen rajoittamisesta annetun neuvoston direktiivin 88/609/ETY muuttamisesta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 130(s)175 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen [3],

[3] KOM(1998)415 lopullinen.

ottavat huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon [4],

[4] EYVL C 101, 12.4.1999, s. 55.

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon,

toimivat perustamissopimuksen 189c 251 artiklassa määrättyä menettelyä noudattaen,

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Viidennessä ympäristöalan toimintaohjelmassa [5] asetetaan tavoitteeksi, etteivät joidenkin happamoittavien epäpuhtauksien, kuten rikkidioksidin (SO2) ja typen oksidien (NOx), kriittiset kuormitukset ja tasot koskaan ylity, ja samassa toimintaohjelmassa asetetaan ilmanlaatuun liittyväksi tavoitteeksi, että kaikkia ihmisiä suojellaan tehokkaasti ilman epäpuhtauksien aiheuttamilta tunnustetuilta terveysriskeiltä.

[5] EYVL C 138, 17.5.1993, s. 1.

(2) Neuvoston direktiivi 88/609/ETY [6], sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston direktiivillä 94/66/EY [7] ja sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Itävallan, Suomen ja Ruotsin liittymisasiakirjalla, on myötävaikuttanut suurista polttolaitoksista ilmakehään joutuvien päästöjen vähentämiseen ja rajoittamiseen.

[6] EYVL L 336, 7.12.1988, s. 1.

[7] EYVL L 337, 24.12.1994, s. 83.

(3) Komissio on julkaissut tiedonannon [8] yhteisön strategiasta, jolla torjutaan happamoitumista; direktiivin 88/609/ETY muuttamista pidetään kyseisen strategian kiinteänä osana, kun pitkän aikavälin tavoitteena on SO2- ja NOx-päästöjen riittävä vähentäminen, jotta jäämät ja pitoisuudet saadaan kriittistä kuormitusta ja tasoa pienemmiksi.

[8] KOM(97)88 lopullinen

(4) Koska yksittäisesti toimivat jäsenvaltiot eivät voi perustamissopimuksen 5 artiklassa tarkoitettujen toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukaisesti saavuttaa riittävällä tavalla suurten polttolaitosten happamoittavien päästöjen vähentämiseen tähtäävää tavoitetta, koska epäyhtenäinen toiminta ei takaa asetetun tavoitteen saavuttamista ja koska happamoittavia päästöjä on vähennettävä koko yhteisössä, on tehokkaampaa toimia yhteisön tasolla; tässä direktiivissä asetetaan ainoastaan uusien polttolaitosten vähimmäisvaatimukset.

(5) Neuvoston direktiivissä 96/61/EY [9] esitetään ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseen ja vähentämiseen yhtenäistetty lähestymistapa, jossa laitoksen ympäristövaikutusten kaikki osatekijät otetaan huomioon yhtenäisellä tavalla. Direktiivin 96/61/EY soveltamisalaan kuuluvat nimellislämpöteholtaan yli 50 MW:n polttolaitokset. Mainitun direktiivin 15 artiklan 3 kohdassa säädetään, että komissio julkaisee joka kolmas vuosi jäsenvaltioiden toimittamien aineistojen perusteella luettelon tärkeimmistä päästöistä ja niiden aiheuttajista. Mainitun direktiivin 18 artiklassa säädetään, että neuvosto vahvistaa komission ehdotuksesta perustamissopimuksessa määrätyn menettelyn mukaisesti päästöjen raja-arvot niille aineille, joiden suhteen yhteisön toimien tarve on todettu, erityisesti mainitun direktiivin 16 artiklassa säädetyn tietojen vaihdon perusteella.

[9] EYVL L 257, 10.10.1996, s. 26.

(6) Direktiivissä 88/609/ETY, sellaisena kuin se on muutettuna tällä direktiivillä, asetettujen päästörajojen noudattamista on pidettävä välttämättömänä joskaan ei riittävänä ehtona direktiivissä 96/61/EY asetettujen, parhaita käytettävissä olevia tekniikoita koskevien vaatimusten täyttymiselle. Näiden vaatimusten noudattaminen voi edellyttää aiempaa tiukempia päästörajoja, muille aineille ja väliaineille asetettavia päästörajoja sekä muita asiaankuuluvia ehtoja.

(7) Teollisuudella on viidentoista vuoden kokemus suurten polttolaitosten epäpuhtauspäästöjen vähentämistekniikoiden soveltamisesta.

(8) Sähköntuotantolaitokset ovat tärkeä osa suurten polttolaitosten sektoria.

(9) Sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä 19 päivänä joulukuuta 1996 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 96/92/EY [10] on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään 19 päivänä helmikuuta 1999. Direktiivin vaikutuksesta uutta tuotantokapasiteettia todennäköisesti jakautuu sektorin uusille tulokkaille.

[10] EYVL L 27, 30.1.1997, s. 20.

(10) Yhteisö on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä, ja lämmön ja sähkön yhdistetty tuotanto on merkittävä mahdollisuus parantaa yleisesti polttoaineen käytön tehokkuutta.

(11) Maakaasun käyttö sähköntuotantoon on jo huomattavasti lisääntynyt ja lisääntynee jatkossakin erityisesti kaasuturbiinien käytön myötä.

(12) Yhteisön jätehuoltostrategiasta 24 päivänä helmikuuta 1997 annetussa neuvoston päätöslauselmassa [11] pidetään kiinni siitä, että jätteitä on hyödynnettävä, ja katsotaan, että jätteitä polttavien laitosten toimintaan on sovellettava tarkoituksenmukaisia päästöstandardeja, jotta varmistettaisiin ympäristönsuojelun korkea taso.

[11] EYVL C 76, 11.3.1997, s. 1.

(13) Teollisuudella on kokemusta suurten polttolaitosten päästöjen tärkeimpien epäpuhtauksien mittaustekniikoista ja -laitteista. Euroopan standardointikomitea CEN on tehnyt työtä luodakseen puitteet, joissa voidaan varmistaa mittausten vertailukelpoisuus yhteisössä ja taata tällaisten mittausten korkea laatutaso.

(14) On tarpeen lisätä tietoa suurten polttolaitosten päästöjen tärkeimmistä epäpuhtauksista; jotta tällaisen tiedon perusteella saisi todellisuutta vastaavan käsityksen laitoksen päästötasosta, tietoja on verrattava laitoksen energiankulutusta koskeviin tietoihin.

(15) Tämän vuoksi direktiivi 88/609/ETY olisi muutettava vastaavasti,

OVAT ANTANEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan direktiivi 88/609/ETY seuraavasti:

1. Muutetaan 2 artikla seuraavasti:

(a) Poistetaan 4 alakohdasta ilmaisu "erityisesti tätä tarkoitusta varten suunnitelluin menetelmin".

(b) Korvataan 6 alakohdassa ilmaisu "lukuun ottamatta talousjätteitä sekä myrkyllisiä tai vaarallisia jätteitä" ilmaisulla "lukuun ottamatta jätteitä, jotka kuuluvat neuvoston direktiivien 89/369/ETY*, 89/429/ETY** ja 94/67/EY*** soveltamisalaan.

_______________

* EYVL L 163, 14.6.1989, s. 32.

** EYVL L 203, 15.7.1989, s. 50.

*** EYVL L 365, 31.12.1994, s. 34."

(c) Muutetaan 7 alakohta seuraavasti:

(i) Lisätään seuraavat luetelmakohdat kolmanteen alakohtaan:

"- ajoneuvon, aluksen tai ilma-aluksen käyttövoiman tuottamiseen käytettävät tekniset laitteet,

- offshorelautoilla käytettävät kaasuturbiinit."

(ii) Poistetaan neljännestä alakohdasta ilmaisu "taikka mitä tahansa polttoainetta käyttävällä kaasuturbiinilla,".

(d) Lisätään seuraavat alakohdat:

"11. 'biomassalla' tarkoitetaan kasviainesta tai sen osaa, jota voidaan käyttää sen energiasisällön hyödyntämiseen. Myös puu- ja kasvijäte katsotaan biomassaksi edellyttäen, että se ei kuulu neuvoston direktiivien 89/369/ETY, 89/429/ETY ja 94/67/EY soveltamisalaan.

12. 'kaasuturbiinilla' tarkoitetaan pyörivää konetta, joka muuntaa lämpöenergiaa mekaaniseksi työksi ja joka koostuu pääasiassa kompressorista, kuumennuslaitteesta, jossa polttoaine hapetetaan kiertoaineen kuumentamiseksi, ja turbiinista."

2. Poistetaan 3 artiklan 4 kohta.

3. Poistetaan 4 artiklan 2 kohta.

4. Lisätään 5 artiklan 1 alakohdan jälkeen seuraava alakohta:

"Tätä säännöstä ei sovelleta uusiin laitoksiin, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000."

5. Korvataan 7 artikla seuraavasti:

"7 artikla

Toimivaltaisen viranomaisen on varmistettava, että sellaisia uusia laitoksia varten, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, määrätään yhdistetystä lämmön ja sähkön tuotannosta, jos tämä voidaan toteuttaa teknisesti ja taloudellisesti. Tätä varten jäsenvaltioiden on varmistettava, että käyttäjät tutkivat mahdollisuuksia sijoittaa laitokset paikkoihin, joissa on tarvetta lämmöntuotannolle."

6. Muutetaan 8 artikla seuraavasti:

(a) Korvataan 1 kohta seuraavasti:

"1. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa luvissa määrätään menettelystä poistolaitteiden toimintahäiriöiden tai rikkoutumisen varalta. Jos poistolaitteet rikkoutuvat, toimivaltaisen viranomaisen on erityisesti edellytettävä, että käyttäjä vähentää toimintaa tai keskeyttää sen, jos normaaliin toimintaan ei voida palata 24 tunnin kuluessa, tai käyttää laitosta vähän epäpuhtauksia tuottavilla polttoaineilla. Toimivaltaiselle viranomaiselle on joka tapauksessa tehtävä asiasta ilmoitus 48 tunnin kuluessa. Poistolaitteitta tapahtuvan toiminnan yhteenlaskettu kesto ei saa missään olosuhteissa ylittää 120 tuntia vuoden pituisen jakson aikana lukuun ottamatta tapauksia, joissa toimivaltainen viranomainen katsoo, että energiansaannin ylläpitoon on ensisijaisen tärkeä syy."

(b) Poistetaan 2 kohta.

(c) Korvataan 3 kohdassa ilmaisu "lyhyen ajan" ilmaisulla "enintään kymmenen päivän ajan".

(d) Korvataan 4 kohdassa ilmaisu "tässä artiklassa" ilmaisulla "3 kohdassa".

7. Korvataan 9 artiklan 3 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

"Edellä olevassa 2 kohdassa tarkoitettujen päästörajojen sijasta voidaan soveltaa seuraavia rikkidioksidin päästörajoja käytetystä polttoaineyhdistelmästä riippumatta:

(a) 1 000 mg/Nm³ sellaisten jalostamon laitosten keskiarvona, joille myönnetään lupa ennen 1 päivää tammikuuta 2000;

(b) 450 mg/Nm³ sellaisten jalostamon laitosten keskiarvona, joilla myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000."

8. Poistetaan 13 artiklan 2 ja 3 kohta.

9. Lisätään 15 artiklaan seuraava kohta:

"4. Uusien laitosten, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, katsotaan noudattavan päästörajoja, jos

- yksikään vahvistettu päivittäinen keskiarvo ei ylitä liitteissä III-VIII asetettuja arvoja,

- yksikään vahvistettu päivittäinen keskiarvo ei ole yli 200 prosenttia liitteissä III-VIII asetetuista arvoista.

"Vahvistetut keskiarvot" määritetään liitteessä IX olevan A osan 6 kohdassa."

10. Poistetaan 16 artiklan 3 kohta.

11. Muutetaan liitteet III-IX tämän direktiivin liitteen mukaisesti.

2 artikla

Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2000 1999. Niiden on ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

3 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä se jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

4 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta Komission puolesta

Puhemies Puheenjohtaja

LIITE

(1) Lisätään liitteeseen III seuraava teksti:

"Uusiin laitoksiin, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, sovellettavat SO2-päästöjen raja-arvot mg/Nm³:ina (O2-sisältö 6 %)

>TAULUKON PAIKKA>

(2) Lisätään liitteeseen IV seuraava teksti:

"Uusiin laitoksiin, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, sovellettavat SO2-päästöjen raja-arvot mg/Nm³:ina (O2-sisältö 3 %)

>TAULUKON PAIKKA>

(3) Lisätään liitteeseen V seuraava teksti:

"Uusiin laitoksiin, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, sovellettavat SO2-päästöjen raja-arvot mg/Nm³:ina (O2-sisältö 3 %)

Kaasumaiset polttoaineet yleensä // 35

Nestekaasu // 5

Koksiuunissa tuotetut kaasut, joiden lämpöarvo on pieni // 400

Masuunissa tuotetut kaasut, joiden lämpöarvo on pieni // 200"

(4) Lisätään liitteeseen VI seuraava teksti:

"Kiinteät polttoaineet

Uusiin laitoksiin, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, sovellettavat NOx-päästöjen raja-arvot mg/Nm³:ina (O2-sisältö 6 %)

>TAULUKON PAIKKA>

Nestemäiset polttoaineet

Uusiin laitoksiin (lukuun ottamatta kaasuturbiineja) joilla myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, sovellettavat NOx-päästöjen raja-arvot mg/Nm³:ina (O2-sisältö 3 %)

>TAULUKON PAIKKA>

Kaasumaiset polttoaineet

Uusiin laitoksiin (lukuun ottamatta kaasuturbiineja), joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, sovellettavat NOx-päästöjen raja-arvot mg/Nm³:ina (O2-sisältö 3 %)

>TAULUKON PAIKKA>

Kaasuturbiinit

Yksittäiseen kaasuturbiiniyksikköön, jolle myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, sovellettavat NOx-päästöjen raja-arvot mg/Nm³:ina (O2-sisältö 15 %)

Seuraavia päästörajoja sovelletaan ainoastaan kuormituksen ollessa yli 70 prosenttia.

// > 50 MWth

(lämpöteho ISO:n ehtojen perusteella)

Maakaasu(Viite 1) // 50(Viite 2)

Nestemäiset polttoaineet(Viite 3) // 120

Viite 1: Maakaasu on luonnossa esiintyvä metaani, jonka tilavuudesta on enintään 20 % inerttejä kaasuja ja muita aineosia.

Viite 2: 75 mg/Nm³ seuraavissa tapauksissa:

- lämmön ja sähkön yhdistetyn tuotannon järjestelmässä käytetty kaasuturbiini,

- julkisessa kaasunjakeluverkossa käytetty kaasuturbiinin käyttökompressori.

Jos kaasuturbiini ei kuulu kumpaankaan edellä tarkoitettuun luokkaan, mutta sen tehokkuus on yli 35 % - ISO:n peruskuormaehtojen perusteella määritettynä päästöraja on 50*(/35, jossa ( on kaasuturbiinin tehokkuus prosentteina (ISO:n peruskuormaehtojen perusteella määritettynä).

Viite 3: Tätä päästörajaa sovelletaan ainoastaan kevyt- ja keskitisleitä polttaviin kaasuturbiineihin."

(5) Lisätään liitteeseen VII seuraava teksti:

"Kiinteät polttoaineet

Uusiin laitoksiin, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, sovellettavat hiukkasten päästörajat mg/Nm³:ina (O2-sisältö 6 %)

50-100 MWth // > 100 MWth

50 // 30

Nestemäiset polttoaineet

Uusiin laitoksiin, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, sovellettavat hiukkasten päästörajat mg/Nm³:ina (O2-sisältö 3 %)

50-100 MWth // > 100 MWth

50 // 30

Kaasumaiset polttoaineet

Uusiin laitoksiin, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000, sovellettavat hiukkasten päästörajat mg/Nm³:ina (O2-sisältö 3 %)

Yleensä // 5

Masuunikaasu // 10

Terästeollisuuden tuottamat kaasut, joita voidaan käyttää muualla // 30"

(6) Lisätään liitteeseen VIII seuraava teksti:

"Uudet laitokset, joille myönnetään lupa 1 päivästä tammikuuta 2000

>TAULUKON PAIKKA>

(7) Muutetaan liite IX seuraavasti:

(a) Muutetaan A kohta seuraavasti:

(i) Korvataan otsikossa ilmaisu "uusien laitosten" ilmaisulla "polttolaitosten".

(ii) Korvataan 1 alakohta seuraavasti:

"1. Nimellislämpöteholtaan yli 300 MW:n laitoksissa SO2-, hiukkas- ja NOx- pitoisuuksia on mitattava jatkuvasti 1 päivään tammikuuta 2000. SO2- ja hiukkaspitoisuuksia voidaan kuitenkin seurata kertamittauksin tai muiden sopivien määritysmenetelmien avulla, jos tällaisia mittauksia tai menetelmiä, jotka toimivaltaisten viranomaisten on tarkistettava ja hyväksyttävä, voidaan käyttää pitoisuuksien mittaamiseen.

Laitoksissa, jotka eivät kuulu ensimmäisen alakohdan soveltamisalaan, toimivaltaiset viranomaiset voivat edellyttää mainittujen kolmen epäpuhtauden jatkuvia mittauksia, jos niitä pidetään tarpeellisina. Jos jatkuvia mittauksia ei edellytetä, päästöissä esiintyvien edellä mainittujen aineiden määrä on arvioitava säännöllisesti toimivaltaisten viranomaisten hyväksymin kertamittauksin tai sopivin määritysmenetelmin.

Alkaen 1 päivästä tammikuuta 2000 toimivaltaisten viranomaisten on edellytettävä jatkuvia SO2-, NOx- ja hiukkaspitoisuuksien mittauksia kaikissa polttolaitoksissa, jotka kuuluvat johonkin seuraavista luokista:

- nimellislämpöteholtaan vähintään 100 MW:n uudet polttolaitokset,

- muut, nimellislämpöteholtaan vähintään 300 MW:n polttolaitokset.

Edellisestä alakohdasta poiketen jatkuvat mittaukset eivät ole pakollisia seuraavissa tapauksissa:

- polttolaitosten osalta, joiden jäljellä oleva käyttöikä on alle 10 000 käyttötuntia,

- kevyt- ja keskitisleitä polttavista kaasuturbiineista peräisin olevan SO2:n ja hiukkasten osalta.

Jos jatkuvia mittauksia ei edellytetä, kertamittauksia on edellytettävä vähintään joka 6 kuukausi. Päästöissä esiintyvien edellä mainittujen aineiden määrä voidaan vaihtoehtoisesti arvioida sopivin määritysmenetelmin, jotka toimivaltaisten viranomaisten on tarkistettava ja hyväksyttävä. Näissä menetelmissä on käytettävä soveltuvia CEN-standardeja heti, kun ne ovat käytettävissä."

(iii) Korvataan 4 alakohta seuraavasti:

"4. Edellä olevan 1 kohdan mukaiset jatkuvat mittaukset on tehtävä myös asiaankuuluvista prosessiin liittyvistä muuttujista, kuten happipitoisuudesta, lämpötilasta ja paineesta. Poistokaasun vesihöyrypitoisuuden jatkuvat mittaukset eivät ole tarpeen, jos näytteeksi otettu poistokaasu kuivataan ennen päästöjen analysoimista.

Epäpuhtauksien ja prosessiin liittyvien muuttujien edustavat mittaukset - eli näytteiden otto ja niiden analyysi - sekä automaattisten mittausjärjestelmien kalibrointiin käytettävät vertailumittaukset on tehtävä CEN-standardien mukaisesti. On sovellettava kansallisia standardeja, kunnes tarvittavat CEN-standardit on kehitetty.

Jatkuvissa mittauksissa käytettävät järjestelmät on tarkastettava vähintään vuosittain rinnakkaismittauksin vertailumenetelmien avulla."

(iv) Lisätään 5 ja 6 alakohta seuraavasti:

"5. Päästöraja-arvoilla määritetty 95 prosentin luottamusvälin arvo ei saa ylittää seuraavia päästöraja-arvon prosenttiosuuksia:

Rikkidioksidi 20 %

Typen oksidit 20 %

Hiukkaset 30 %

6. Vahvistetut päivittäiset ja tuntikeskiarvot määritetään tosiasiallisen käyttöajan kuluessa (lukuun ottamatta käynnistys- ja pysäytysjaksoja) mitatuista valideista tuntikeskiarvoista sen jälkeen, kun niistä on vähennetty edellä määritetyn luottamusvälin arvo.

Sellaisena päivänä, jona yli 3 tuntikeskiarvoa täytyy hylätä jatkuvissa mittauksia käytettävän järjestelmän toimintahäiriön tai huollon vuoksi, tehdyt mittaukset on mitätöitävä. Jos yli 10 päivän mittaukset vuodessa mitätöidään mainituista syistä, toimivaltaisen viranomaisen on edellytettävä, että käyttäjä toteuttaa tarvittavat toimenpiteet, joilla parannetaan jatkuvissa mittauksissa käytettävän järjestelmän luotettavuutta."

(b) Muutetaan B kohta seuraavasti:

(i) Korvataan otsikossa ilmaisu "uusien laitosten" ilmaisulla "polttolaitosten".

(ii) Lisätään ensimmäisen alakohdan ensimmäisen virkkeen loppuun ilmaisu "vuoteen 2003 saakka".

(iii) Lisätään seuraavat alakohdat:

"Jäsenvaltioiden on laadittava ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja tämän jälkeen vuosittain SO2- ja NOx-päästöjen kartoitus kaikista polttolaitoksista, joiden nimellislämpöteho on vähintään 50 MW. Toimivaltaiselle viranomaiselle on annettava käyttöön seuraavat tiedot jokaisesta laitoksesta, jota käytetään yhden käyttäjän hallinnassa tietyssä paikassa:

- SO2:n, NOx:n hiukkasten (kokonaisleijumana) vuosittaiset kokonaispäästöt,

- syöttöenergian vuosittainen kokonaismäärä (nettolämpöarvon mukaan), joka eritellään viiteen polttoaineluokkaan: biomassa, muut kiinteät polttoaineet, nestemäiset polttoaineet, maakaasu sekä muut kaasut.

Komissiolle on toimitettava tiivistelmä kartoituksen tuloksista joka kolmas vuosi kahdentoista kuukauden kuluessa kartoituksen kattaman kolmivuotiskauden lopusta. Vuosittaiset laitoskohtaiset tiedot on toimitettava pyynnöstä komissiolle."

(c) Muutetaan C kohta seuraavasti:

(i) Lisätään 1 alakohtaan ilmaisu "vuoteen 2003 saakka" ilmaisun "ja kunakin seuraavana vuonna" jälkeen.

(ii) Poistetaan 2 alakohdan toinen alakohta.

Top