Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51997AR0246

Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto sekä 'Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi harvinaisia sairauksia koskevan yhteisön toimintaohjelman hyväksymisestä vuosiksi 1999-2003 kansanterveyden toimintakehyksessä'"

EYVL C 64, 27.2.1998, p. 96 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51997AR0246

Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto sekä 'Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi harvinaisia sairauksia koskevan yhteisön toimintaohjelman hyväksymisestä vuosiksi 1999-2003 kansanterveyden toimintakehyksessä'"

Virallinen lehti nro C 064 , 27/02/1998 s. 0096


Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto sekä 'Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi harvinaisia sairauksia koskevan yhteisön toimintaohjelman hyväksymisestä vuosiksi 1999 2003 kansanterveyden toimintakehyksessä'"

(98/C 64/17)

ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon "Komission tiedonannon harvinaisia sairauksia koskevasta yhteisön toimintaohjelmasta kansanterveyden toimintakehyksessä" KOM(97) 225 lopull 97/0146 (COD) (),

ottaa huomioon neuvoston 27. kesäkuuta 1997 tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 129 artiklan ja 198 c artiklan ensimmäisen kohdan mukaisesti,

ottaa huomioon 8. maaliskuuta 1996 tekemänsä päätöksen antaa lausunnon valmistelu valiokunnan 8 "Taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus Sosiaalipolitiikka Kansanterveys" tehtäväksi,

ottaa huomioon valiokunta 8:n syyskuun 24. päivänä 1997 hyväksymän lausuntoluonnoksen CdR 246/97 rev., jonka esittelijänä toimi Bengt Mollstedt,

hyväksyi 19. ja 20. marraskuuta 1997 pitämässään 20. täysistunnossa (marraskuun 20. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

1. Johdanto

Komissio esittelee ehdotuksen toimintaohjelmaksi, jonka tavoitteena on kartoittaa, tutkia ja hoitaa "harvinaisia sairauksia" ja levittää niitä koskevaa tietoa. Tällaisten sairauksien esiintymistodennäköisyys on pienempi kuin 5 tapausta 10 000 asukasta kohti koko Euroopan unionin alueella. Ehdotuksessa mainitaan selkeät perustelut, miksi tällaiset sairaudet tulee sisällyttää kansanterveyden alaan. Erityisesti tähdennetään, että tällaisilla harvinaisilla sairauksilla voi olla suuri inhimillinen ja taloudellinen merkitys yksittäisille paikallisille tai alueellisille elimille.

Alueiden komitea on tutustunut mielenkiinnolla ohjelmaehdotukseen ja sen perusteluihin.

2. Yleisiä näkökohtia

2.1. AK kannattaa komission pyrkimyksiä edistää ja tukea jäsenvaltioiden yhteistyötä "harvinaisia sairauksia" koskevien tietojen vaihdon ja valvonnan sekä potilasyhdistysten ja perhetukiryhmien tukitoimien parantamiseksi. AK huomauttaa kuitenkin, että itsenäisen toimintaohjelman luominen harvinaisten sairauksien torjumiseksi ei vastaa tarkoitustaan. Sen sijaan kyseiset tehtävät tulisi liittää nykyiseen terveyden edistämisen toimintaohjelmaan tai uudelleen luotavaan kansanterveyden puiteohjelmaan.

2.2. "Harvinaisten sairauksien" määritteleminen on erittäin vaikeaa. Ehdotettu alustava määritelmä on hyväksyttävissä, mutta sitä voidaan joutua ohjelman aikana tarkentamaan. Yhteen lukuun tai tilastotietoon perustuvaan määritelmään pitää suhtautua varoen, koska sellainen voi olla liian mekaaninen, ja ongelmia voi syntyä raja- ja kynnysarvojen kohdalla. Komissiota kehotetaan tekemään asiassa lisäselvityksiä.

2.3. On äärimmäisen vaikeaa määrittää harvinaisten sairauksien esiintymistiheys ja yleisyys tai tutkia niiden syitä, laukaisevia tekijöitä, kehitystä jne. Tämän vuoksi olisi toivottavaa perustaa rekistereitä, tehdä kyselytutkimuksia ja muita yhteisötason tutkimuksia, joiden avulla voidaan laatia sairauksien varhaista ehkäisemistä ja niiden etenemisen pysäyttämistä sekä hoitoa koskevia asianmukaisia toimintalinjoja.

2.4. Ehdotuksessa ei käsitellä harvinaisten sairauksien tutkimuksen merkitystä tavanomaisia sairauksia koskevan tietämyksen lisääjänä. Tämä pätee erityisesti geneettisiin vaurioihin ja sairauksiin.

2.5. Tästä syystä pitäisi ohjelman puitteissa lisätä yhteistyötä alan tutkimussäätiöiden kanssa.

2.6. Alueiden komitea pitää myönteisenä sen seikan erityistä korostamista, että harvinaisilla sairauksilla voi olla suuri vaikutus esiintymispaikkakuntaa lähellä oleville paikkakunnille tai alueille. AK edellyttää, että tällainen tiedontarve otetaan ohjelmassa huomioon.

2.7. Alueiden komitea korostaa erityisesti, että on tärkeää tehostaa näiden sairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkeaineiden kehittämistä, koska tällaisten erikoislääkkeiden myynti voi olla hyvin vähäistä.

2.8. Alueiden komitean mielestä on hyvin perusteltua, että Euroopan unioni käynnistää tiiviin yhteistyön näissä kysymyksissä. Se tähdentää kuitenkin, että usein tarvitaan maailmanlaajuista yhteistyötä, jotta monia tällaisia sairauksia koskevia ongelmia voidaan ratkaista. Saman työn tekemistä kahteen kertaan pitää välttää, mikä onnistuu WHO:n ja muiden kansainvälisten elinten kuten hoitolaitos- ym. verkostojen kanssa tehtävällä yhteistyöllä.

2.9. Ehdotuksessa painotetaan perheen tukiryhmien, potilasyhdistysten jne. kanssa tehtävän yhteistyön merkitystä harvinaisten sairauksien hoidossa. Alueiden komitea on samaa mieltä ja tähdentää lisäksi, että yhteistyötä tarvitaan myös paikallisten ja alueellisten terveydenhuollon elinten kanssa.

3. Erityistä

3.1. Alueiden komitea toteaa, että talousarvioehdotuksen 1,3 miljoonaa ecua kattaa vain ensimmäisen vuoden (1998). Jatkomäärärahojen osoittaminen ohjelmaan tulee arvioida ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella. Voitaisiin ottaa käyttöön tarkistusmenetelmiä, joilla varmistettaisiin, että ohjelma antaa rahalle täyden vastineen ja että sen vuosittaiset painopistealueet ovat oikeat.

3.2. Voidaan kysyä, tarvitaanko ohjelman toteuttamiseksi todellakin neuvoa-antava komitea, jossa kaikilla 15:llä jäsenmaalla on oma edustajansa. Olisi todennäköisesti tehokkaampaa asettaa pieni, neljästä tai viidestä pätevästä tutkijasta koostuva pysyvä neuvoa-antava ryhmä, joka voi tarvittaessa kutsua avukseen asiantuntijoita.

3.3. Alueiden komitea on aiemminkin esittänyt käsityksenään, että olisi tarpeen perustaa kansanterveyden seurantaan erikoistunut tarkkailuelin. Kun kansanterveyden alalla nyt ehdotetaan toteutettavaksi uutta ohjelmaa, tarve korostuu entisestään. Tarkkailuelimen avulla voitaisiin saavuttaa sekä toimintojen yhteensovittamisesta syntyvää hyötyä että parantaa laatua.

4. Tiivistelmä

Alueiden komitea

kannattaa ohjelmaa periaatetasolla,

korostaa tutkimussäätiöiden kanssa toteutettavan yhteistoiminnan merkitystä,

pitää tarpeellisena, että talousarviota tarkistetaan ensimmäisen vuoden jälkeen,

toistaa aiemman näkemyksensä, että olisi tärkeää perustaa kokoava, riippumaton kansanterveyden tarkkailuelin.

Bryssel, 20. marraskuuta 1997.

Alueiden komitean puheenjohtaja

Pasqual MARAGALL i MIRA

() EYVL C 203, 3.7.1997, s. 6

Top