EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42008A0925(01)

Euroopan oikeusasiamiehen ja Euroopan investointipankin välinen yhteisymmärryspöytäkirja joka koskee tietoja pankin toimintapolitiikoista, standardeista ja menettelytavoista sekä kantelujen käsittelystä, johon sisältyvät myös muiden kuin Euroopan unionin kansalaisten ja unionin ulkopuolella asuinpaikkaansa tai sääntömääräistä kotipaikkaansa pitävien henkilöiden tai oikeushenkilöiden tekemät kantelut

EUVL C 244, 25.9.2008, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

25.9.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 244/1


Euroopan oikeusasiamiehen ja Euroopan investointipankin välinen yhteisymmärryspöytäkirja joka koskee tietoja pankin toimintapolitiikoista, standardeista ja menettelytavoista sekä kantelujen käsittelystä, johon sisältyvät myös muiden kuin Euroopan unionin kansalaisten ja unionin ulkopuolella asuinpaikkaansa tai sääntömääräistä kotipaikkaansa pitävien henkilöiden tai oikeushenkilöiden tekemät kantelut

(2008/C 244/01)

1.   Yhteisymmärryspöytäkirjan tausta ja tavoitteet

Euroopan oikeusasiamies ja Euroopan investointipankki (”EIP”) ovat osa Euroopan unionin toimielinjärjestelmää, jonka puitteissa ne toimivat.

EIP on Euroopan unionin rahoituslaitos. EU:n jäsenvaltiot merkitsevät sen pääoman. EIP:llä on oikeushenkilön asema ja se on EU:n yleisbudjetista riippumaton elin. EIP hankkii huomattavia määriä varoja pääomamarkkinoilta, jotka se lainaa edullisin ehdoin unionin politiikkatavoitteiden toteuttamista tukeville hankkeille. EIP:n lainananto EU-maiden ulkopuolisiin maihin (”ulkoinen lainananto”) perustuu EU:n kehitysyhteistyöpolitiikkaan.

Euroopan parlamentti valitsee Euroopan oikeusasiamiehen. Oikeusasiamies raportoi työstään Euroopan parlamentille. Oikeusasiamies hoitaa tehtäväänsä täysin riippumattomana. Oikeusasiamiehellä on toimivalta tutkia yhteisön toimielinten ja muiden elinten toiminnan hallinnollisia epäkohtia, lukuun ottamatta yhteisön tuomioistuimen ja yhteisön ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen toimintaa näiden toimiessa lainkäyttöeliminä. Oikeusasiamies voi ryhtyä tutkimuksiin omasta aloitteestaan tai kantelun perusteella. Kaikki Euroopan unionin kansalaiset sekä luonnolliset henkilöt ja oikeushenkilöt, joiden asuinpaikka tai sääntömääräinen kotipaikka on jossakin Euroopan unionin jäsenvaltiossa, voivat kannella oikeusasiamiehelle.

Tämä yhteisymmärryspöytäkirja perustuu EIP:n ja oikeusasiamiehen välisestä yhteistyöstä saatuihin myönteisiin kokemuksiin, jotka on saatu oikeusasiamiehen suorittaessa tutkimuksia mahdollisista hallinnollisista epäkohdista EIP:n toiminnassa.

Oikeusasiamiehen ja EIP:n yhteisenä tavoitteena on ”nostaa rimaa” sidosryhmien sitouttamisessa ja näiden etujen suojelussa EIP:n harjoittaman toiminnan osalta, ja etenkin ulottaa suojelu myös luonnollisiin henkilöihin ja oikeushenkilöihin, jotka eivät ole jonkin EU:n jäsenvaltion kansalaisia tai eivät asu jossakin jäsenvaltiossa, taikka joilla ei ole sääntömääräistä kotipaikkaa jonkin EU:n jäsenvaltion alueella. Tämän yhteisymmärryspöytäkirjan avulla luodaan perusta rakentavalle yhteistyölle edellä mainitun tavoitteen saavuttamiseksi.

2.   Periaatteet

Oikeusasiamies ja EIP jakavat saman näkemyksen seuraavista periaatteista:

I

EIP:n tulee tiedottaa yleisölle niistä toimintapolitiikoista, standardeista ja menettelytavoista, jotka koskevat EIP:n toiminnan ympäristö-, yhteiskunnallisia ja kehittämisnäkökohtia.

II

Oikeusasiamiehen soveltaman ”hallinnollisen epäkohdan” käsite kattaa tapaukset, joissa toimielin loukkaa ihmisoikeuksia, ei noudata lakia tai laiminlyö hyvän hallinnon periaatteita.

III

Yksi hyvän hallinnon edellytyksistä on, että EIP noudattaa vakiintuneita toimintapolitiikkojaan, standardejaan ja menettelytapojaan.

IV

Ennen kantelun tekemistä oikeusasiamiehelle kantelijan on saatettava asia saatavilla olevaan ja tehokkaaseen EIP:n sisäiseen valitusmenettelyyn.

Edellä esitettyjen periaatteiden ja tähänastisesta yhteistyöstä saadun myönteisen kokemuksen perusteella oikeusasiamies ja EIP julistavat seuraavaa:

EIP vakuuttaa, että:

1.

sillä on käytössään virallinen valitusjärjestelmä, jonka tavoitteena on saattaa yleisön saataville EIP:n sisäinen menettely valitusten käsittelyä varten. EIP on valitusjärjestelmässään sitoutunut sidosryhmien etujen asianmukaiseen turvaamiseen ja tätä koskevien sisäisten menettelyjen järjestämiseen;

2.

pyrkimyksenä parantaa yleisön saatavilla olevaa tietoa EIP:n toimintaan sovellettavista standardeista ja toimintapolitiikoista, virallisen valitusjärjestelmän liitteessä 1 on luettelo asian kannalta merkityksellisistä asiakirjoista, jotka ovat myös saatavilla EIP:n verkkosivuilta;

3.

EIP:n virallisesta valitusjärjestelmästä käynnistetään julkinen kuuleminen alkuvuonna 2009.

Oikeusasiamies vakuuttaa, että:

1.

jos ainoa syy olla ottamatta tutkittavaksi kantelua, jossa EIP:tä kohtaan esitetään väitteitä huonosta hallinnosta on se, että kantelija ei ole unionin kansalainen tai unionissa asuva henkilö taikka unionissa sääntömääräistä kotipaikkaansa pitävä oikeushenkilö, oikeusasiamies on sitoutunut käyttämään valtuuksiaan aloittaa asiaa koskeva tutkimus omasta aloitteestaan;

2.

oikeusasiamiehen ei katso asianmukaiseksi korvata omalla arviollaan EIP:n arviota ympäristö-, yhteiskunnallisista ja kehityskysymyksistä, jotka saattavat nousta esiin tutkittaessa mahdollisen hallinnollisen epäkohdan ilmenemistä EIP:n toiminnassa. Oikeusasiamies katsoo, että hänen tehtävänään on arviollaan tarkistaa, onko EIP esittänyt johdonmukaisen ja perustellun selvityksen kannastaan käsiteltävään asiaan;

3.

oikeusasiamies katsoo, että aineisto siitä, miten EIP on käsitellyt kantelussa esiin otettuja kysymyksiä omilla sisäisillä järjestelyillään ja menettelytavoillaan on asianmukainen lähtökohta oikeusasiamiehen omalle arvioinnille. Siitä syystä kanteluihin tulisi sisältyä selostus siitä, miksi kantelija kiistää asiaväitteet tai EIP:n kannan sellaisena kuin ne on annetuissa tiedoissa esitetty (1).

3.   Loppumääräykset

Tällä yhteisymmärryspöytäkirjalla ei ole tarkoitus määrittää laillisia oikeuksia tai velvollisuuksia oikeusasiamiehen ja EIP:n välillä tai kolmansiin osapuoliin nähden.

Mitään tämän yhteisymmärryspöytäkirjan määräystä ei pidä tulkita tavalla, joka rajoittaa millään tavalla kummankaan sopimuspuolen itsenäistä päätöksentekoa omalla toimialallaan tai haittaa taikka muuttaa kumman tahansa osapuolen oikeudellisia velvollisuuksia.

EIP ja oikeusasiamies ilmaisevat aikomuksensa tavata säännöllisesti, periaatteessa vähintään kerran vuodessa keskustellakseen tämän yhteisymmärryspöytäkirjan määräysten käytännön toimeenpanosta ja mahdollisista parannuksista. He aikovat erityisesti tarkistaa tätä yhteisymmärryspöytäkirjaa, jotta voidaan ottaa huomioon EIP:n järjestämän sen sisäistä valitusjärjestelmää koskevan julkisen kuulemisen tulokset.

Tätä yhteisymmärryspöytäkirjaa voidaan tarkistaa kumman tahansa sopimuspuolen pyynnöstä, ja kumpi tahansa osapuoli voi milloin tahansa irtisanoutua siitä.

Luxemburgissa, 9 päivänä heinäkuuta 2008.

P. Nikiforos DIAMANDOUROS

Euroopan oikeusasiamies

Philippe MAYSTADT

Pääjohtaja, Euroopan investointipankki


(1)  Oikeusasiamiehen ohjesäännön 2 artiklan 4 kohdassa määrätään, että ”ennen kantelun tekemistä on aiheelliset hallinnolliset menettelyt oltava suoritettu toimielimissä ja elimissä, joita asia koskee”.


Top