EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024D1470

Neuvoston päätös (YUTP) 2024/1470, annettu 21 päivänä toukokuuta 2024, rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta annetun päätöksen 2014/512/YUTP muuttamisesta

ST/9546/2024/INIT

EUVL L, 2024/1470, 22.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1470/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1470/oj

European flag

Euroopan unionin
virallinen lehti

FI

L-sarja


2024/1470

22.5.2024

NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2024/1470,

annettu 21 päivänä toukokuuta 2024,

rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta annetun päätöksen 2014/512/YUTP muuttamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 29 artiklan,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvosto hyväksyi 31 päivänä heinäkuuta 2014 päätöksen 2014/512/YUTP (1).

(2)

Unioni tukee edelleen määrätietoisesti Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

(3)

Venäjän federaation presidentti ilmoitti 24 päivänä helmikuuta 2022 sotilasoperaatiosta Ukrainassa, ja Venäjän asevoimat aloittivat ilman edeltävää provokaatiota perusteettoman sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaa vastaan. Kyseinen laiton hyökkäyssota loukkaa räikeästi Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä samoin kuin Yhdistyneiden kansakuntien (YK) peruskirjan 2 artiklan 4 kohtaan kirjattua voimankäytön kieltoa, joka on kansainvälisen oikeuden ehdoton sääntö, ja muita YK:n peruskirjan periaatteita.

(4)

YK:n yleiskokous tuomitsi jyrkästi 2 päivänä maaliskuuta 2022 antamassaan päätöslauselmassa ES-11/1 Venäjän federaation hyökkäyksen Ukrainaa vastaan YK:n peruskirjan 2 artiklan 4 kohdan vastaisena. YK:n yleiskokous pani merkille 12 päivänä lokakuuta 2022 antamassaan päätöslauselmassa ES-11/4 YK:n pääsihteerin 29 päivänä syyskuuta 2022 antaman julkilausuman, jossa hän muistutti, että voimankäytöllä uhkaamisen tai voimankäytön seurauksena tapahtuva valtion alueen liittäminen toiseen valtioon rikkoo YK:n peruskirjan periaatteita ja kansainvälistä oikeutta; samalla hän tuomitsi Venäjän federaation järjestämät laittomat valekansanäänestykset Ukrainan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolella sijaitsevilla alueilla ja pyrkimykset liittää Ukrainaan kuuluvat Donetskin, Hersonin, Luhanskin ja Zaporižžjan alueet laittomasti Venäjään kyseisten valekansanäänestysten järjestämisen jälkeen.

(5)

YK:n yleiskokous ilmaisi 15 päivänä marraskuuta 2022 antamassaan päätöslauselmassa A/RES/ES-11/5 syvän huolensa Venäjän federaation Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan aiheuttamista ihmishenkien menetyksistä, siviiliväestön siirroista, infrastruktuurin ja luonnonvarojen hävittämisestä, julkisen ja yksityisen omaisuuden tuhoamisesta sekä taloudellisesta katastrofista ja totesi, että Venäjän federaatio on saatettava vastuuseen kansainvälisen oikeuden loukkauksista Ukrainassa tai Ukrainaa vastaan, mukaan lukien sen YK:n peruskirjan vastainen hyökkäys, samoin kuin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön loukkauksista, ja että sen on vastattava kaikkien kansainvälisesti laittomien tekojensa oikeudellisista seurauksista, mukaan lukien tällaisten tekojen aiheuttamien vahinkojen korvaaminen.

(6)

YK:n yleiskokous myös kehotti 23 päivänä helmikuuta 2023 antamassaan päätöslauselmassa A/ES-11/L.7 aseellisen konfliktin osapuolia noudattamaan kaikilta osin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisia velvoitteitaan ja lopettamaan välittömästi Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvat hyökkäykset ja siviilikohteisiin, kuten asuntoihin, kouluihin ja sairaaloihin, kohdistuvat tahalliset hyökkäykset.

(7)

Neuvosto hyväksyi 28 päivänä helmikuuta 2022 päätöksen (YUTP) 2022/335 (2), jolla muutetaan päätöstä 2014/512/YUTP, jolla kiellettiin varojen ja varantojen hallinnointiin liittyvät liiketoimet Venäjän keskuspankin kanssa, mukaan lukien Venäjän keskuspankin puolesta tai sen johdolla toimivien oikeushenkilöiden, yhteisöjen tai elinten kanssa. Neuvosto hyväksyi 9 päivänä maaliskuuta 2022 päätöksen (YUTP) 2022/395 (3), jolla rajoittaviin toimenpiteisiin sisällytettiin Venäjän kansallista sijoitusrahastoa koskeva tällainen kielto. Kyseisten kieltojen seurauksena jäsenvaltioiden rahoituslaitosten hallussa olevat asiaankuuluvat varat on pysäytetty.

(8)

Kuten 26 ja 27 päivänä lokakuuta 2023 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmissä tuotiin esiin, kumppaneiden kanssa olisi tarkasteltava määrätietoisesti edeten, miten yksityisten tahojen hallussa olevat Venäjän pysäytetyistä varoista muodostuvat ylimääräiset tuotot voitaisiin sovellettavien sopimusvelvoitteiden sekä unionin ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti ohjata tukemaan Ukrainaa ja sen elpymistä ja jälleenrakentamista. Eurooppa-neuvosto kehotti päätelmissään unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaa edustajaa, jäljempänä ”korkea edustaja”, ja komissiota nopeuttamaan asiaa koskevaa työtä ehdotusten esittämiseksi.

(9)

Eurooppa-neuvosto toisti 14 ja 15 päivänä joulukuuta 2023 antamissaan päätelmissä tuomitsevansa jyrkästi Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan, joka rikkoo selvästi YK:n peruskirjaa, ja vahvisti unionin tukevan vankkumatta Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta maan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä sekä Ukrainan luonnollista oikeutta puolustautua Venäjän hyökkäystä vastaan.

(10)

Eurooppa-neuvosto korosti 1 päivänä helmikuuta 2024 pidetyssä ylimääräisessä kokouksessaan antamissaan päätelmissä tarvetta varmistaa yhdessä kumppaneiden kanssa Ukrainalle vakaa, ennakoitavissa oleva ja kestävä rahoitustuki vuosina 2024–2027 ja totesi, että vuosiksi 2024–2027 perustetaan Ukrainan tukiväline. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/792 (4) Ukrainan tukivälineen perustamisesta annettiin 29 päivänä helmikuuta 2024. Komissio antoi 5 päivänä maaliskuuta 2024 ehdotuksen asetukseksi, jolla perustetaan Euroopan puolustusteollisuusohjelma (EDIP) ja toimenpidekehys puolustustarvikkeiden oikea-aikaisen saatavuuden ja toimituksen varmistamiseksi (5). EDIP olisi perustettava vuosiksi 2025–2027, ja siihen sisältyy yhteistyöohjelma (Ukrainan tukemiseen tarkoitettu väline), jolla pyritään edistämään Ukrainan puolustuksen teollisen ja teknologisen perustan elpymistä, jälleenrakentamista ja nykyaikaistamista.

(11)

Eurooppa-neuvosto totesi 22 päivänä maaliskuuta 2024 antamissaan päätelmissä, että tilanteen kiireellisyyden vuoksi Euroopan unioni aikoo päättäväisesti jatkaa kaikkea tarvittavaa poliittista, rahoituksellista, taloudellista, humanitaarista, sotilaallista ja diplomatian avulla annettavaa tukea Ukrainalle ja sen kansalle niin kauan ja niin voimakkaasti kuin on tarpeen.

(12)

Neuvosto hyväksyi 12 päivänä helmikuuta 2024 päätöksen (YUTP) 2024/577 (6), jolla muutetaan päätöstä 2014/512/YUTP selkeyttämällä Venäjän keskuspankin varojen ja varantojen hallinnointiin liittyviä liiketoimia koskevaa kieltoa sekä ottamalla käyttöön uusia toimenpiteitä.

(13)

Päätöksessä (YUTP) 2024/577 selvennettiin, että taseenhallintatoimet, jotka liittyvät Venäjän keskuspankin varoihin ja varantoihin tai minkä tahansa Venäjän keskuspankin puolesta tai sen johdolla toimivan oikeushenkilön, yhteisön tai elimen, kuten Venäjän kansallisen sijoitusrahaston, varoihin tai varantoihin, eivät kuulu 28 päivästä helmikuuta 2022 lähtien sovelletun liiketoimien kiellon soveltamisalaan. Edelleen sallitut tasehallintatoimet liittyvät erityisesti sellaisten käteisvarojen uudelleensijoittamiseen, jotka ovat kertyneet pysäytetyistä kuponkikoroista tai osingoista ja lunastusmaksuista ja erääntyvistä talletuksista, varovaisen sijoituspolitiikan sekä sovellettavien sääntelyvaatimusten mukaisesti.

(14)

Muut liiketoimet, erityisesti suorat tai välilliset siirrot Venäjän keskuspankkiin tai sen eduksi, tai mille tahansa Venäjän keskuspankin puolesta tai sen johdolla toimivalle oikeushenkilölle, yhteisölle tai elimelle, kuten Venäjän kansalliselle sijoitusrahastolle, tai näiden eduksi, ovat edelleen kiellettyjä.

(15)

Tällaisten muiden liiketoimien kielto saa aikaan ylimääräisen ja odottamattoman käteisvarojen kertymisen arvopaperikeskusten taseisiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 909/2014 (7) tarkoitetulla tavalla; kyseisillä arvopaperikeskuksilla on keskeinen asema rahoitusvälineiden selvityksessä ja keskitetyssä hoitamisessa unionissa. Kyseinen kertyminen johtuu Venäjän keskuspankin tai Venäjän keskuspankin puolesta tai sen johdolla toimivien oikeushenkilöiden, yhteisöjen tai elinten, kuten Venäjän kansallisen sijoitusrahaston, varojen ja varantojen pysäyttämisestä, koska pääoman ja korkojen, kuponkikorkojen, osinkojen tai muiden arvopapereihin liittyvien tulojen maksaminen Venäjän keskuspankille ja kyseisille henkilöille, yhteisöille ja elimille on kielletty.

(16)

Arvopaperikeskukset ovat muista rahoituslaitoksista eroavassa erityistilanteessa, koska niiden ja niiden asiakkaiden käteisvarat siirretään yleensä niistä pois ennen päivän loppua eikä niistä makseta tuottoa asiakkaille. Arvopaperikeskusten on tämän vuoksi hoidettava varovaisesti hallussaan olevia, rajoittavien toimenpiteiden johdosta kertyviä käteisvaroja, jotka liittyvät Venäjän keskuspankin tai Venäjän keskuspankin puolesta tai sen johdolla toimivien oikeushenkilöiden, yhteisöjen tai elinten, kuten Venäjän kansallisen sijoitusrahaston, varoihin. Tästä syntyy odottamattomia ja ylimääräisiä tuloja.

(17)

Odottamattomia ja ylimääräisiä tuloja ei tarvitse sovellettavien sääntöjen mukaisesti antaa Venäjän keskuspankin käyttöön senkään jälkeen, kun liiketoimia koskeva kielto päättyy. Näin ollen ne eivät ole valtion varoja. Tästä syystä valtion varoja suojelevia sääntöjä ei sovelleta kyseisiin tuloihin.

(18)

Koska nämä odottamattomat ja ylimääräiset tulot väistämättä johtuvat rajoittavien toimenpiteiden täytäntöönpanosta, erityisesti päätöksen 2014/512/YUTP 1 a artiklan 4 kohdassa ja asetuksen (EU) N:o 833/2014 (8) 5 a artiklan 4 kohdassa säädetystä kiellosta, arvopaperikeskukset eivät voi myöskään odottaa saavansa niistä perusteetonta ja tahatonta taloudellista hyötyä. Päätöksellä (YUTP) 2024/577 otettiin käyttöön yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan oikeutettujen tavoitteiden – erityisesti demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden, mukaan lukien kansainvälinen humanitaarinen oikeus, periaatteiden lujittaminen ja tukeminen, rauhan säilyttäminen, konfliktien ehkäiseminen ja kansainvälisen turvallisuuden vahvistaminen sekä siviiliväestöjen suojelu ja auttaminen ihmisen aiheuttamissa katastrofeissa – perusteella lisätoimenpiteitä sen varmistamiseksi, että arvopaperikeskusten odottamattomat ja ylimääräiset voitot, jotka kertyvät kyseisen päätöksen voimaantulon ja Venäjän keskuspankin varoja ja varantoja koskevien tilapäisten rajoittavien toimenpiteiden päättymisen välisenä aikana, hyödyttävät Ukrainaa. Kyseiset toimenpiteet on otettu huomioon neuvoston asetuksessa (EU) 2024/576 (9).

(19)

Erityisesti sellaisten arvopaperikeskusten, jotka pitävät hallussaan Venäjän keskuspankin varantoja ja varoja, joiden kokonaisarvo on yli 1 miljoonaa euroa, on 15 päivästä helmikuuta 2024 alkaen kirjattava tällaiset Venäjän keskuspankin varojen ja varantojen pysäyttämisen johdosta kertyvät odottamattomat ja ylimääräiset käteisvarat erillään muista toimistaan ja hallinnoitava niitä erikseen sekä pidettävä syntyneet odottamattomat ja ylimääräiset tulot erillisinä.

(20)

Arvopaperikeskuksia kielletään myös luovuttamasta niiden tästä johtuvia nettovoittoja, jotka määritetään kansallisen lainsäädännön mukaisesti ja joista on vähennetty yhteisövero asianomaisen jäsenvaltion yleisen järjestelmän mukaisesti, jakamalla ne joko osinkoina tai muussa muodossa osakkeenomistajien tai muiden kolmansien osapuolten hyödyksi ennen kuin neuvosto päättää kyseisistä nettovoitoista Ukrainan tueksi maksettavan rahoitusosuuden perustamisesta. Tästä johtuviin nettovoittoihin, jotka on saatu ennen 15 päivää helmikuuta 2024, ei kohdistu rajoituksia, ja ne ovat välittömästi käytettävissä arvopaperikeskuksille aiheutuneiden menojen, riskien ja tappioiden kattamiseen arvopaperikeskuksiin sovellettavassa unionin oikeudessa ja kansallisessa lainsäädännössä ja tapauksen mukaan vakavaraisuuslainsäädännössä edellytetyn mukaisesti.

(21)

Venäjän laittoman, perusteettoman ja ilman edeltävää provokaatiota Ukrainaan kohdistaman täysimittaisen hyökkäyksen toisena vuosipäivänä G7-maiden johtajat toistivat 24 päivänä helmikuuta 2024 antamassaan julkilausumassa tukevansa edelleen Ukrainan oikeutta itsepuolustukseen ja olevansa sitoutuneita Ukrainan pitkän aikavälin turvallisuuteen, sekä sitoutuivat lisäämään turvallisuusapuaan Ukrainalle ja lisäämään tuotanto- ja toimitusvalmiuksia auttaakseen maata. Kyseisessä julkilausumassa suhtauduttiin myönteisesti sellaisten unionin säädösten antamiseen, jotka koskevat Venäjän pysäytetyistä valtion varoista saatavia arvopaperikeskusten ylimääräisiä tuloja, ja kannustettiin toteuttamaan lisätoimia niiden käytön mahdollistamiseksi sovellettavien sopimusvelvoitteiden ja lakien mukaisesti.

(22)

Tilanteen vakavuuden vuoksi sekä reaktiona Venäjän Ukrainaa vastaan käymään hyökkäyssotaan on aiheellista pitää voimassa kaikki unionin käyttöön ottamat toimenpiteet niin kauan kuin Venäjän federaation laittomat toimet loukkaavat edelleen kansainvälisen oikeuden perussääntöjä, erityisesti YK:n peruskirjan 2 artiklan 4 kohtaan kirjattua voimankäytön kieltoa, tai kansainvälisen humanitaarisen oikeuden perussääntöjä. On myös aiheellista toteuttaa yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteiden mukaisesti poikkeuksellisia lisätoimenpiteitä, joilla tuetaan Ukrainaa ja sen elpymistä ja jälleenrakentamista sekä sen puolustautumista Venäjän hyökkäystä vastaan; kyseisiä tavoitteita ovat etenkin unionin arvojen, perustavanlaatuisten etujen sekä turvallisuuden, riippumattomuuden ja lahjomattomuuden säilyttäminen, demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden periaatteiden lujittaminen ja tukeminen, mukaan lukien kansainvälinen humanitaarinen oikeus, oikeus itsepuolustukseen ja väkivallan käyttämistä koskeva kielto YK:n peruskirjan mukaisesti, rauhan säilyttäminen, konfliktien ehkäiseminen ja kansainvälisen turvallisuuden vahvistaminen sekä siviiliväestön suojelu ja väestön auttaminen ihmisen aiheuttamissa katastrofeissa, jollaisia Venäjän hyökkäyssodasta on koitunut Ukrainalle ja sen väestölle.

(23)

Näiden lisätoimenpiteiden tavoitteena olisi viime kädessä oltava Ukrainan ja sen elpymisen ja jälleenrakentamisen tukeminen sekä tuki sen itsepuolustukselle Venäjän hyökkäystä vastaan, myös neuvoston päätöksellä (YUTP) 2021/50 (10) perustetun Euroopan rauhanrahaston ja unionin talousarviosta rahoitettavien unionin ohjelmien, kuten Ukrainan tukivälineen ja Ukrainan puolustuksen teknologisen ja teollisen perustan elvyttämiseen, jälleenrakentamiseen ja nykyaikaistamiseen tähtäävien ohjelmien, kautta. Lisätoimenpiteitä olisi oikeusvarmuuden periaatteen mukaisesti sovellettava 15 päivästä helmikuuta 2024.

(24)

Erityisesti on aiheellista vahvistaa säännöt, joiden mukaan arvopaperikeskuksille rajoittavien toimenpiteiden, erityisesti päätöksen 2014/512/YUTP 1 a artiklan 4 kohdassa ja asetuksen (EU) N:o 833/2014 5 a artiklan 4 kohdassa säädetyn kiellon, täytäntöönpanon seurauksena kertyvistä odottamattomista ja ylimääräisistä tuloista saatavat nettovoitot olisi ohjattava tukemaan Ukrainaa ja sen elpymistä ja jälleenrakentamista sekä Ukrainan oikeutta puolustautua Venäjän hyökkäystä vastaan siten, että noudatetaan sovellettavia sopimusvelvoitteita sekä unionin ja kansainvälistä oikeutta ja niin, että toimia koordinoidaan kumppanien kanssa. Komission olisi ilmoitettava neuvostolle kaksi kertaa vuodessa arvopaperikeskusten siirtämistä määristä.

(25)

Arvopaperikeskusten, joiden hallussa pitämien varojen ja varantojen kokonaisarvo on yli 1 miljoona euroa, olisi maksettava vastaavista nettovoitoistaan rahoitusosuus, joka on 99,7 prosenttia 15 päivästä helmikuuta 2024 alkaen kertyneistä nettovoitoista. Tämä osuus on perusteltu, sillä kyseiset nettovoitot johtuvat väistämättä rajoittavien toimenpiteiden, erityisesti päätöksen 2014/512/YUTP 1 a artiklan 4 kohdassa ja asetuksen (EU) N:o 833/2014 5 a artiklan 4 kohdassa säädetyn kiellon, täytäntöönpanosta, minkä vuoksi arvopaperikeskukset eivät voi myöskään odottaa saavansa niistä perusteetonta ja tahatonta taloudellista hyötyä. Kun otetaan huomioon arvopaperikeskusten vastuu ja rooli pysäytettyjen varojen käsittelyssä, on kuitenkin aiheellista säätää, että ne voivat säilyttää rajoitetun prosenttiosuuden nettovoitoista toimintansa tehokkuuden varmistamiseksi. Maksut olisi suoritettava kaksi kertaa vuodessa, kunnes arvopaperikeskusten taseisiin ei enää kerry ylimääräisiä voittoja sen vuoksi, että rajoittavat toimenpiteet, joilla kielletään Venäjän keskuspankin varoja ja varantoja koskevat liiketoimet, lopetetaan.

(26)

Arvopaperikeskusten olisi voitava väliaikaisesti pitää itsellään enintään 10 prosentin osuus rahoitusosuudesta lakisääteisten pääoma- ja riskinhallintavaatimusten noudattamiseksi ottaen huomioon Ukrainan sodan vaikutus arvopaperikeskusten hallussa oleviin varoihin. Jos tämä osuus osoittautuu tulevaisuudessa riittämättömäksi, arvopaperikeskusten olisi voitava esittää kansalliselle valvontaviranomaiselle asianmukaisesti perusteltu pyyntö pidättää ylimääräinen prosenttiosuus maksettavasta rahoitusosuudesta. Ylimääräisen prosenttiosuuden pidättäminen voidaan sallia vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä riskinhallintavaatimusten noudattamiseksi ottaen huomioon Ukrainan sodan vaikutus arvopaperikeskusten hallussa oleviin varoihin.

(27)

Tällä päätöksellä säädetään lisätoimenpiteistä, joilla luodaan arvopaperikeskuksille uusia velvoitteita, kuten avustaa unionia, jotta unioni voi tukea Ukrainaa ja sen elpymistä ja jälleenrakentamista sekä sen puolustautumista Venäjän hyökkäystä vastaan. Kun otetaan huomioon näiden toimien toteuttamisen tausta, arvopaperikeskusten erityistilanne ja toimenpiteiden oikeutettu tavoite unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteiden saavuttamisen suhteen ja etenkin unionin arvojen, perustavanlaatuisten etujen sekä turvallisuuden, riippumattomuuden ja lahjomattomuuden säilyttäminen, demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden, mukaan lukien kansainvälinen humanitaarinen oikeus, periaatteiden lujittaminen ja tukeminen, oikeus itsepuolustukseen ja väkivallan käyttämistä koskeva kielto YK:n peruskirjan mukaisesti, rauhan säilyttäminen, konfliktien ehkäiseminen ja kansainvälisen turvallisuuden vahvistaminen sekä siviiliväestöjen suojelu ja väestöjen auttaminen ihmisen aiheuttamissa katastrofeissa, jollaisen Venäjän hyökkäyssota on aiheuttanut Ukrainalle ja sen väestölle, nämä toimenpiteet ovat kaikilta osin Euroopan unionin perusoikeuskirjassa ja erityisesti sen 17 ja 52 artiklassa tunnustettujen perusoikeuksien ja -vapauksien mukaisia, sillä ne ovat perusteltuja ja tavoitteisiin nähden oikeasuhteisia.

(28)

Rajoittavat toimenpiteet, jotka liittyvät Venäjän keskuspankin varojen ja varantojen hoitoon liittyvien liiketoimien kieltämiseen, olisi pidettävä voimassa, kunnes Venäjä lopettaa hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan ja korvaa Ukrainalle tämän sodan aiheuttamat vahingot.

(29)

Unionin lisätoimet ovat tarpeen tiettyjen toimenpiteiden panemiseksi täytäntöön.

(30)

Päätös 2014/512/YUTP olisi sen vuoksi muutettava vastaavasti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Muutetaan päätös 2014/512/YUTP seuraavasti:

1)

korvataan 1 a artiklan 8 kohta seuraavasti:

”8.   Asetuksessa (EU) N:o 909/2014 tarkoitettujen arvopaperikeskusten, joiden hallussa on tämän artiklan 4 kohdassa tarkoitettuja varoja ja varantoja kaikkiaan yli miljoonan euron arvosta, on sovellettava 15 päivästä helmikuuta 2024 alkaen ja niin kauan kuin 4 kohdassa vahvistetut rajoittavat toimenpiteet ovat voimassa, seuraavia sääntöjä, jotka koskevat yksinomaan rajoittavien toimenpiteiden johdosta kertyviä käteisvaroja:

a)

kyseiset käteisvarat on kirjattava erikseen;

b)

a alakohdassa tarkoitetuista käteisvaroista kertyneet tai saadut tulot on 15 päivästä helmikuuta 2024 lähtien kirjattava erikseen arvopaperikeskusten tilinpäätökseen;

c)

nettovoittoja, jotka on määritetty tämän kohdan b alakohdassa tarkoitettujen tulojen osalta kansallisen lainsäädännön mukaisesti, myös vähentämällä kaikki pysäytettyjen varojen hoitoon ja niihin liittyvään riskinhallintaan liittyvät tai niistä johtuvat asiaankuuluvat menot, ja joista on vähennetty yhteisövero asianomaisen jäsenvaltion yleisen järjestelmän mukaisesti, ei saa luovuttaa osinkoina tai muussa muodossa osakkeenomistajien tai kolmansien osapuolten hyödyksi, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 9 ja 10 kohdan soveltamista. Tätä kieltoa ei sovelleta muihin kuin niihin nettovoittoihin, jotka muodostavat 9 kohdassa tarkoitetun rahoitusosuuden.”

;

2)

lisätään 1 a artiklaan kohdat seuraavasti:

”9.   Arvopaperikeskusten on maksettava 8 kohdan c alakohdassa tarkoitetuista nettovoitoista unionille rahoitusosuus.

Rahoitusosuuden määrä on 99,7 prosenttia kyseisistä nettovoitoista.

10.

a)

Arvopaperikeskukset voivat väliaikaisesti pitää itsellään osuuden, joka on enintään 10 prosenttia maksettavasta rahoitusosuudesta, jäljempänä ”väliaikaisesti pidätetyt määrät”, ja jotka ne ovat edelleen velkaa unionille.

b)

Jos a alakohdassa tarkoitettu osuus ei ole riskinhallintavaatimusten perusteella riittävä, arvopaperikeskus voi esittää pyynnön pidättää ylimääräinen prosenttiosuus maksettavasta rahoitusosuudesta. Ylimääräisen prosenttiosuuden pidättäminen voidaan sallia vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä riskinhallintavaatimusten noudattamiseksi ottaen huomioon Ukrainan sodan vaikutus arvopaperikeskusten hallussa oleviin varoihin.

c)

Arvopaperikeskuksen tämän kohdan mukaisesti väliaikaisesti pidättämät määrät on käytettävä yksinomaan Ukrainan sodan vuoksi sille aiheutuneiden menojen, riskien ja tappioiden kattamiseen, jotka liittyvät kyseisen arvopaperikeskuksen hallussa oleviin varoihin, ja ainoastaan siltä osin kuin kyseisiä menoja, riskejä ja tappioita ei voida kattaa arvopaperikeskuksen sisäisillä varoilla niiden aiheutumisajankohtana. Väliaikaisesti pidätetyt määrät, jotka on käytetty tämän alakohdan mukaisesti, lakkaavat olemasta velkaa unionille.

d)

Väliaikaisesti pidätetyt määrät, joita ei ole käytetty viiden vuoden kuluessa c alakohdassa tarkoitettuun tarkoitukseen, siirretään unionille, ellei tehdä päätöstä siitä, tarvitaanko kyseiset määrät tai osa niistä edelleen riskinhallintavaatimusten täyttämiseksi ottaen huomioon Ukrainan sodan vaikutus arvopaperikeskusten hallussa oleviin varoihin. Määrät, joita ei enää pidätetä, siirretään unionille.

e)

Arvopaperikeskusten on siirrettävä unionille kaikki käyttämättömät, väliaikaisesti pidätetyt määrät viimeistään silloin, kun tämän artiklan mukaiset rajoittavat toimenpiteet päättyvät, ellei tehdä päätöstä pidättää kyseiset määrät vielä tämän jälkeenkin, jos kyseiset määrät tai osa niistä tarvitaan edelleen asiaankuuluvien riskinhallintavaatimusten täyttämiseksi ottaen huomioon Ukrainan sodan vaikutus arvopaperikeskusten hallussa oleviin varoihin.

11.   Unionille maksettavan rahoitusosuuden määrät käytetään Ukrainan tukemiseen neuvoston päätöksellä (YUTP) 2021/509 (*1) perustetun Euroopan rauhanrahaston ja unionin talousarviosta rahoitettavien unionin ohjelmien kautta seuraavan jakoperusteen mukaisesti:

a)

Euroopan rauhanrahasto: 90 %;

b)

unionin talousarviosta rahoitettavat unionin ohjelmat: 10 %.

Tätä jakoa tarkastellaan uudelleen vuosittain ja ensimmäisen kerran ennen 1 päivää tammikuuta 2025, ja sitä voidaan muuttaa neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä, joka hyväksytään unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksesta.

Unioni toteuttaa tarvittavat toimenpiteet määrittääkseen, miten unionin talousarviosta rahoitettavien unionin ohjelmien kautta käytettävä rahoitusosuus jaetaan unionin ohjelmien välillä.

(*1)  Neuvoston päätös (YUTP) 2021/509, annettu 22 päivänä maaliskuuta 2021, Euroopan rauhanrahaston perustamisesta ja päätöksen (YUTP) 2015/528 kumoamisesta (EUVL L 102, 24.3.2021, s. 14).”."

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 21 päivänä toukokuuta 2024.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

H. LAHBIB


(1)  Neuvoston päätös 2014/512/YUTP, annettu 31 päivänä heinäkuuta 2014, rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta (EUVL L 229, 31.7.2014, s. 13).

(2)  Neuvoston päätös (YUTP) 2022/335, annettu 28 päivänä helmikuuta 2022, rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta annetun päätöksen 2014/512/YUTP muuttamisesta (EUVL L 57, 28.2.2022, s. 4).

(3)  Neuvoston päätös (YUTP) 2022/395, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2022, rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta annetun päätöksen 2014/512/YUTP muuttamisesta (EUVL L 81, 9.3.2022, s. 8).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/792, annettu 29 päivänä helmikuuta 2024, Ukrainan tukivälineen perustamisesta (EUVL L, 2024/792, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/792/oj).

(5)  Toimielinten välinen menettely 2024/0061/COD (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/HIS/?uri=CELEX:52024PC0150).

(6)  Neuvoston päätös (YUTP) 2024/577, annettu 12 päivänä helmikuuta 2024, rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta annetun päätöksen 2014/512/YUTP muuttamisesta (EUVL L, 2024/577, 14.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/577/oj).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 909/2014, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, arvopaperitoimituksen parantamisesta Euroopan unionissa sekä arvopaperikeskuksista ja direktiivien 98/26/EY ja 2014/65/EU sekä asetuksen (EU) N:o 236/2012 muuttamisesta (EUVL L 257, 28.8.2014, s. 1).

(8)  Neuvoston asetus (EU) N:o 833/2014, annettu 31 päivänä heinäkuuta 2014, rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta (EUVL L 229, 31.7.2014, s. 1).

(9)  Neuvoston asetus (EU) 2024/576, annettu 12 päivänä helmikuuta 2024, rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta annetun asetuksen (EU) N:o 833/2014 muuttamisesta (EUVL L, 2024/576, 14.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/576/oj).

(10)  Neuvoston päätös (YUTP) 2021/509, annettu 22 päivänä maaliskuuta 2021, Euroopan rauhanrahaston perustamisesta ja päätöksen (YUTP) 2015/528 kumoamisesta (EUVL L 102, 24.3.2021, s. 14).


ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1470/oj

ISSN 1977-0812 (electronic edition)


Top