Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023H1468

    Komission suositus (EU) 2023/1468, annettu 10 päivänä toukokuuta 2023, julkisissa tiloissa (ilmailualaa lukuun ottamatta) käytettävien metallinilmaisimien vapaaehtoisista EU:n suorituskykyvaatimuksista

    C/2023/3039

    EUVL L 180, 17.7.2023, p. 43–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2023/1468/oj

    17.7.2023   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 180/43


    KOMISSION SUOSITUS (EU) 2023/1468,

    annettu 10 päivänä toukokuuta 2023,

    julkisissa tiloissa (ilmailualaa lukuun ottamatta) käytettävien metallinilmaisimien vapaaehtoisista EU:n suorituskykyvaatimuksista

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 292 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Siviili-ilmailua lukuun ottamatta unionin lainsäädännössä ei tällä hetkellä säädetä julkisissa tiloissa metallin havaitsemiseen käytettävien ilmaisimien yhdenmukaistetuista suorituskykyvaatimuksista. Tällaiset vaatimukset vaihtelevat jäsenvaltioittain, minkä vuoksi suuren yleisön suojelu turvallisuusuhkilta on epätasaista eikä aina riittävän korkealla tasolla. Terroristit ja muut rikolliset voivat hyödyntää tästä johtuvia haavoittuvuuksia, myös tehdäkseen iskuja tai harjoittaakseen muuta rikollista toimintaa jäsenvaltioissa, joissa julkisten tilojen turvallisuustaso on alhaisempi.

    (2)

    Viime vuosina terrori-iskuja on tehty eri puolilla unionia pääasiassa julkisiin tiloihin, ja ne ovat kohdistuneet suureen yleisöön. Jotta voidaan suojautua riittävän hyvin turvallisuusuhkilta julkisissa tiloissa kaikkialla unionissa, metallinilmaisimia koskevat vapaaehtoiset suorituskykyvaatimukset olisi vahvistettava unionin tasolla.

    (3)

    Siviili-ilmailun alalla käytettäviin ilmaisinlaitteisiin, metallinilmaisimet mukaan luettuina, sovelletaan komission täytäntöönpanopäätöksessä C(2015) 8005 (1) vahvistettuja yksityiskohtaisia vaatimuksia. Nämä vaatimukset on määritelty hyvin, ja ne tarjoavat korkeatasoisen suojan siviili-ilmailun turvaamisessa. Sen vuoksi tämän suosituksen ei tulisi kattaa kyseistä alaa. Lisäksi selkeyden vuoksi olisi täsmennettävä, että tämän suosituksen ei tulisi vaikuttaa metallinilmaisimien turvallisuusnäkökohtia sääntelevien unionin säädösten soveltamiseen.

    (4)

    EU:n terrorisminvastaisessa ohjelmassa (2) komissio sitoutui tukemaan ilmaisinteknologioita koskevien vapaaehtoisten EU:n vaatimusten kehittämistä sen varmistamiseksi, että teknologioilla havaitaan uhat, jotka on tarpeen havaita, mutta säilytetään samalla henkilöiden liikkuvuus. Kyseisen sitoumuksen täyttämiseksi komissio perusti ilmaisukykyvaatimuksia käsittelevän teknisen työryhmän, joka koostuu jäsenvaltioiden asiantuntijoista, valmistajista ja useiden komission yksiköiden virkamiehistä, ja pyysi sitä avustamaan metallinilmaisimien vapaaehtoisten EU:n suorituskykyvaatimusten kehittämisessä unionin tasolla. Tämä suositus ja erityisesti tähän sisältyvät tuoteasiakirjoja ja metallinilmaisimien suorituskykyä koskevat vapaaehtoiset vaatimukset perustuvat kyseisen työryhmän tekemään valmistelutyöhön.

    (5)

    Jäsenvaltioiden olisi sen vuoksi sovellettava vapaaehtoisia EU:n suorituskykyvaatimuksia julkisissa tiloissa käytettäviksi tarkoitettujen metallinilmaisimien julkisissa hankinnoissa.

    (6)

    Jäsenvaltioilta ei tulisi edellyttää, että ne hankkivat tai käyttävät julkisissa tiloissa juuri tiettyjä metallinilmaisimia. Päätöksenteon siitä, mitä metallinilmaisimia hankitaan tai käytetään tietyssä julkisessa tilassa, olisi kuuluttava edelleen yksinomaan jäsenvaltioille unionin oikeuden mukaisesti. Vapaaehtoisia EU:n suorituskykyvaatimuksia olisi sovellettava jäsenvaltioiden hankintatoimien yhteydessä, jotta jäsenvaltioiden viranomaisten julkisissa tiloissa käyttämien metallinilmaisimien suorituskyvyssä voidaan kaikkialla unionissa saavuttaa korkea taso.

    (7)

    Vapaaehtoisissa EU:n suorituskykyvaatimuksissa olisi esitettävä useita standardeja, jotka vastaavat asianomaisten metallinilmaisimien erilaisia käyttötapoja. Matalin standardi koskee vähemmän herkkiä laitteita, jotka on tarkoitettu käytettäviksi joukkoliikenteessä tai massatapahtumissa. Tällöin on tarpeen havaita erityisesti vaaralliset aseet, mutta suuri määrä ihmisiä tavaroineen on saatava kulkemaan läpi ja aiheettomien hälytysten osuus on pidettävä alhaisena. Korkein standardi koskee herkempiä laitteita, jotka on tarkoitettu käytettäviksi silloin, kun on havaittava pienimmätkin uhat ja hidas läpimenovauhti voidaan hyväksyä.

    (8)

    Vapaaehtoisten EU:n suorituskykyvaatimusten ei tulisi katsoa korvaavan metallinilmaisimien kansallisia suorituskykystandardeja, jos tällaisia kansallisia standardeja on olemassa. Jäsenvaltioiden olisi voitava unionin oikeuden mukaisesti edelleen vapaasti soveltaa julkisissa tiloissa käytettäviin metallinilmaisimiin tiukempia suorituskykyvaatimuksia.

    (9)

    Tällä suosituksella olisi välillisesti kannustettava valmistajia noudattamaan vaatimuksia metallinilmaisimien tulevassa valmistuksessa. Jäsenvaltioiden olisi sen vuoksi vaadittava julkisissa tiloissa turvallisuusuhkien havaitsemiseen käytettäviä metallinilmaisimia koskevassa hankinta-asiakirjassa, että tarjoajat sisällyttävät tarjoukseensa tuoteasiakirjat ja vaatimustenmukaisuusvakuutuksen, joka perustuu valmistajan omaan menetelmään, jolla osoitetaan, että metallinilmaisimet ovat tähän suositukseen sisältyvien vapaaehtoisten suorituskykyvaatimusten mukaisia.

    (10)

    Metallinilmaisimien käyttö julkisissa tiloissa voi aiheuttaa haasteita yksityisyyden ja henkilötietojen suojaa koskevien oikeuksien kannalta. Kaikessa metallinilmaisimien tällaiseen käyttöön liittyvässä toiminnassa, mukaan lukien laitteiden hankinta ja käyttö sekä mahdolliset myöhemmät käsittelytoimet, on ratkaisevan tärkeää rajoittaa yksityisyyteen puuttumista mahdollisimman paljon ja joka tapauksessa toimia asiaa koskevan unionin lainsäädännön, erityisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/679 (3), Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/680 (4) ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan, mukaisesti.

    (11)

    Kun otetaan erityisesti huomioon asiaa koskeva tekninen kehitys turvallisuusuhkien havaitsemisessa, metallinilmaisimien vapaaehtoisia suorituskykyvaatimuksia olisi tarvittaessa tarkistettava ja mukautettava. Komissio seuraa sen vuoksi ilmaisukykyvaatimuksia käsittelevän teknisen työryhmän avustuksella tiiviisti teknistä ja muuta asiaa koskevaa kehitystä ja arvioi säännöllisesti, onko tätä suositusta tarpeen mukauttaa.

    (12)

    Vaikuttavuuden ja läpinäkyvyyden vuoksi ja erityisesti siksi, että on tärkeää puuttua havaittuihin turvallisuusuhkiin niin pian kuin mahdollista, jäsenvaltioita olisi kannustettava panemaan tämä suositus täytäntöön ja toimittamaan komissiolle kertomus täytäntöönpanotoimenpiteistään kohtuullisen ajan kuluessa.

    (13)

    Näiden kertomusten ja muiden merkityksellisten tietojen perusteella olisi sopivan ajan kuluttua arvioitava tämän suosituksen täytäntöönpanossa saavutettua edistystä muun muassa sen arvioimiseksi, tarvitaanko asiaa koskevia sitovia unionin säädöksiä,

    ON ANTANUT TÄMÄN SUOSITUKSEN:

    1.

    Tässä suosituksessa tarkoitetaan:

    a)

    ’metallinilmaisimilla’ joko käsimetallinilmaisimia tai metallinilmaisinportteja, jotka on suunniteltu ihmisen kehossa tai esineissä olevan metallin havaitsemiseen osana fyysisiä turvatarkastuksia sellaisten epäilyttävien esineiden havaitsemiseksi, joita voidaan käyttää turvallisuusuhkien aiheuttamiseen, kuten räjähteet, ampuma-aseet ja terävät esineet;

    b)

    ’metallinilmaisimien suorituskykyvaatimuksilla’ teknisiä vaatimuksia, jotka metallinilmaisimien on täytettävä erityisesti niitä käytettäessä saavutettavien tulosten osalta;

    c)

    ’tuoteasiakirjoilla’ paperilla tai sähköisessä muodossa tai kummassakin muodossa toimitettuja asiakirjoja, jotka sisältävät tietoa metallinilmaisimien suorituskykyvaatimuksista;

    d)

    ’julkisella tilalla’ mitä tahansa fyysistä paikkaa, johon yleisöllä on pääsy, riippumatta siitä, onko pääsylle asetettu tiettyjä ehtoja;

    e)

    ’omalla vaatimustenmukaisuusvakuutuksella’ valmistajan antamaa, sen omaan menetelmään perustuvaa vakuutusta siitä, että metallinilmaisin on suorituskykyvaatimusten mukainen.

    2.

    Jäsenvaltioiden olisi vaadittava turvallisuusuhkien havaitsemiseen julkisissa tiloissa – ilmailualaa lukuun ottamatta – käytettäviä metallinilmaisimia koskevassa hankinta-asiakirjassa, että tarjoaja sisällyttää tarjoukseensa tuoteasiakirjat, jotka täyttävät liitteessä olevassa 2 kohdassa luetellut vaatimukset.

    3.

    Jäsenvaltioiden olisi varmistettava, että metallinilmaisimet, joita ne hankkivat julkisissa tiloissa tapahtuvaa turvallisuusuhkien havaitsemista varten, ovat liitteessä olevassa 3 kohdassa vahvistettujen metallinilmaisimien suorituskykyvaatimusten mukaisia, paitsi kun kyseessä on tällaisten laitteiden hankkiminen käytettäväksi siviili-ilmailun alalla.

    4.

    Jäsenvaltioiden olisi vaadittava turvallisuusuhkien havaitsemiseen julkisissa tiloissa käytettäviä metallinilmaisimia koskevassa hankinta-asiakirjassa, että tarjoaja sisällyttää tarjoukseensa valmistajan antaman vaatimustenmukaisuusvakuutuksen, joka perustuu valmistajan omaan menetelmään, jolla osoitetaan suorituskykyvaatimusten täyttyminen.

    5.

    Jäsenvaltioiden olisi viimeistään 10 päivänä toukokuuta 2024 toteutettava tarvittavat toimenpiteet unionin oikeuden mukaisesti tämän suosituksen täytäntöön panemiseksi.

    6.

    Jäsenvaltioiden olisi annettava komissiolle kertomus täytäntöönpanotoimenpiteistään viimeistään 10 päivänä marraskuuta 2024.

    Tehty Brysselissä 10 päivänä toukokuuta 2023.

    Komission puolesta

    Ylva JOHANSSON

    Komission jäsen


    (1)  Komission täytäntöönpanopäätös C(2015) 8005, asetuksen (EY) N:o 300/2008 18 artiklan a alakohdassa tarkoitettuja tietoja sisältävistä yksityiskohtaisista toimenpiteistä ilmailun turvaamista koskevien yhteisten perusvaatimusten täytäntöönpanemiseksi.

    (2)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: EU:n terrorisminvastainen ohjelma: ennakointi, ennaltaehkäisy, suojelu ja vastatoimet (COM(2020) 795).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/680, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta toimivaltaisten viranomaisten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä rikosten ennalta estämistä, tutkimista, paljastamista tai rikoksiin liittyviä syytetoimia tai rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanoa varten sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja neuvoston puitepäätöksen 2008/977/YOS kumoamisesta (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 89).


    LIITE

    Tuoteasiakirjoja ja metallinilmaisimien suorituskykyä koskevat vaatimukset

    1 JAKSO: MÄÄRITELMÄT

    Tässä liitteessä käytetään seuraavia määritelmiä:

    (1)

    ’aktiivisella implantoitavalla lääkinnällisellä laitteella’ tarkoitetaan sähkökäyttöistä lääkinnällistä laitetta, joka voidaan implantoida, pukea päälle tai molempia ja joka tyypillisesti hyödyntää elektronisia piirejä ihmisen fysiologiseen seurantaan tai lääketieteellisen hoidon, kuten lääkkeiden tai sähköstimulaation, antamiseen;

    (2)

    ’toimintakuvauksella (CONOPS)’ tarkoitetaan asiakirjaa, jossa kuvataan laitteen ominaisuudet ja menettely tai menettelyt sen oikeaan käyttöön;

    (3)

    ’ilmaisintasolla’ tarkoitetaan kuvitteellista tasoa (kaksiulotteista pintaa), joka kulkee käsimetallinilmaisimen tai metallinilmaisinportin anturialueen keskipisteen kautta ja on yhdensuuntainen käsimetallinilmaisimen anturielementin tason tai metallinilmaisinportin kanssa sekä leikkaa anturialueen kahteen symmetriseen puolikkaaseen;

    (4)

    ’tarkastettavaksi luovuttamisella’ tarkoitetaan menettelyä, jossa henkilöiden mukana olevat tavarat, joihin kuuluvat sekä suuret esineet, kuten käsilaukut, kassit, reput ja muuntyyppiset matkatavarat, että pienemmät esineet, kuten kellot, silmälasit, vyöt ja korut, luovutetaan tarkastettavaksi erikseen, esimerkiksi röntgensäteiden avulla tehtävään tarkastukseen;

    (5)

    ’käsimetallinilmaisimella (HHMD)’ tarkoitetaan käsikäyttöistä kannettavaa metallinilmaisinlaitetta, joka on suunniteltu tavallisesti käytettäväksi yhdellä kädellä;

    (6)

    ’omatekoisella räjähteellä (IED)’ tarkoitetaan pommia tai vastaavaa räjähdettä, joka on rakennettu ja jota käytetään muulla tavalla kuin tavanomaisessa sotilaallisessa toiminnassa;

    (7)

    ’mittaustasolla’ ilmaisintason kanssa yhdensuuntaista kuvitteellista tasoa (kaksiulotteista pintaa), jolla käsimetallinilmaisinta tai metallinilmaisinporttia testataan ja jota käytetään ilmaisintason vertailukohtana;

    (8)

    ’aiheettomien hälytysten osuudella (NAR)’ tarkoitetaan väärien hälytysten osuutta eli vaarattomia metalliesineitä koskevien hälytysten osuutta suhteessa metallinilmaisimen havaintoalueen kautta kulkeneiden henkilöiden lukumäärään;

    (9)

    ’läpimenonopeudella’ tarkoitetaan niiden henkilöiden ja heidän tavaroidensa enimmäismäärää, jotka voidaan tarkastaa aikayksikössä, joka on yleensä tunti, niin, että ilmaisin edelleen hälyttää asianmukaisesti minkä tahansa määrätyn kokoisen metallisen esineen kohdalla asetetun turvallisuusstandardin mukaisesti;

    (10)

    ’testiesineellä’ tarkoitetaan käsimetallinilmaisimen tai metallinilmaisinportin suorituskyvyn testaamiseen käytettävää esinettä, joka jäljittelee sellaisten epäilyttävien esineiden sähkömagneettisia ominaisuuksia, joita voidaan käyttää turvallisuusuhan aiheuttamiseen, kuten aseiden tai esineiden, joita voidaan käyttää turvalaitteiden tekemisessä toimintakyvyttömäksi;

    (11)

    ’turvallisuusstandardilla’ tarkoitetaan standardia, jossa määritellään kaikki turvallisuusuhat, jotka on tarpeen havaita, siten että varmistetaan vertailukohtana käytettävien uhkakohteiden edustavuus;

    (12)

    ’metallinilmaisinportilla (WTMD)’ tarkoitetaan kiinteää metallinilmaisinta, joka on tavallisesti kiinnitetty pysyvästi tiettyyn paikkaan ja on muodoltaan ovimainen;

    (13)

    ’mekaanisella häiriöllä’ tarkoitetaan lähellä olevien kiinteiden tai liikkuvien metallirakenteiden tai -esineiden vaikutusta metallinilmaisimen toimintaan;

    (14)

    ’NIJ-standardilla 0601.02’ tarkoitetaan National Institute of Justicen standardia 0601.02 julkaisussa Nicholas G. Paulter Jr., Walk-Through Metal Detectors for Use in Concealed Weapon and Contraband Detection – NIJ Standard 0601.02, Yhdysvaltojen oikeusministeriö, Office Justice Programs, National Institute of Justice, 2003;

    (15)

    ’NIJ-standardilla 0602.02’ tarkoitetaan National Institute of Justicen standardia 0602.02 julkaisussa Nicholas G. Paulter Jr., Hand-Held Metal Detectors for Use in Concealed Weapon and Contraband Detection – NIJ Standard 0602.02, Yhdysvaltojen oikeusministeriö, Office Justice Programs, National Institute of Justice, 2003.

    2 JAKSO: TUOTEASIAKIRJAT

    Tuoteasiakirjojen tulisi täyttää seuraavat vaatimukset, joita sovelletaan sekä käsimetallinilmaisimiin (HHMD) että metallinilmaisinportteihin (WTMD), ellei toisin mainita:

    2.1   Metallinilmaisimien fyysiset mitat

    Käsimetallinilmaisimen mitat tulisi ilmaista millimetreinä (mm) muodossa pituus (L) x leveys (W) x korkeus (H).

    Metallinilmaisinportin sisä- ja ulkomitat tulisi ilmaista millimetreinä (mm) muodossa pituus (L) x leveys (W) x korkeus (H).

    2.2   Metallinilmaisimien paino

    Käsimetallinilmaisimen (akku mukaan lukien) kokonaispaino tulisi ilmaista grammoina (g) ja metallinilmaisinportin kokonaispaino kilogrammoina (kg).

    2.3   Virtalähde

    Virtalähteestä tulisi ilmoittaa soveltuvin osin vaihtovirran volttimäärä (VAC), taajuus (Hz), ampeerimäärä (A) ja teho watteina (W).

    Toleranssi tulisi ilmaista prosentteina (%).

    2.4   Akku

    Metallinilmaisinportista tulisi ilmoittaa, onko sillä varavirtalähde (eli akku). Jos on, akun käyttöikä tulisi ilmaista tunteina (h).

    Käsimetallinilmaisimessa tulisi olla akun matalan varaustason ilmaisin. Akun käyttöikä tulisi ilmaista tunteina (h);

    2.5   IP-luokitus

    EN 60529:n mukainen kotelointiluokitus (IP) tulisi ilmoittaa.

    2.6   Käyttöympäristö

    Käyttölämpötila tulisi ilmaista Celsius-asteina (°C).

    Varastointilämpötila tulisi ilmaista Celsius-asteina (°C).

    Kosteus tulisi ilmaista vaihteluvälinä prosentteina (ei tiivistymistä).

    Haitallisten sähkömagneettisten häiriöiden välttämisen edellyttämistä etäisyyksistä tulisi antaa tiedot, kuten suositeltu yksikköetäisyys metreinä (m).

    2.7   Vyöhyke-/sijaintihälytykset (metallinilmaisinportit)

    Tuoteasiakirjoissa tulisi ilmoittaa metallinilmaisinportin ilmaisuvyöhykkeiden määrä ja sijainti.

    2.8.   CE-merkintää koskevat vaatimukset

    Tuoteasiakirjojen tulisi sisältää tiedot, jotka osoittavat, että metallinilmaisimet ovat EU:n CE-merkintävaatimusten mukaisia. Valmistajien vastuulla on päättää, mitä säännöksiä niiden tuotteisiin sovelletaan. Asiaa koskevia säännöksiä voivat olla esimerkiksi seuraavat:

    a)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/65/EU, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa (1);

    b)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/53/EU, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, radiolaitteiden asettamista saataville markkinoilla koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön yhdenmukaistamisesta ja direktiivin 1999/5/EY kumoamisesta (2);

    c)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/30/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön yhdenmukaistamisesta (3);

    d)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/35/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, tietyllä jännitealueella toimivien sähkölaitteiden asettamista saataville markkinoilla koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön yhdenmukaistamisesta (4).

    2.9.   Yleiset turvallisuusvaatimukset

    Tuoteasiakirjoissa tulisi olla tiedot, jotka osoittavat, että metallinilmaisin on kaikkien niiden viitestandardien ja -normien mukainen, joilla varmistetaan, että metallinilmaisinta voidaan käyttää sekä turvatarkastettavien henkilöiden että laitteita käyttävien henkilöiden kannalta turvallisesti. Kyseisiä viitestandardeja ja -normeja ovat seuraavien viimeisimmät hyväksytyt versiot:

    a)

    Aktiivisia implantoitavia lääkinnällisiä laitteita (AIMD) koskevat standardit

    EN 50527–1: Menettely sähkömagneettisille kentille altistumisen arviointiin, kun työntekijällä on aktiivinen implantoitava lääkinnällinen laite – Osa 1: Yleistä

    EN 50527–2-x: Menettely sähkömagneettisille kentille altistumisen arviointiin, kun työntekijällä on aktiivinen implantoitava lääkinnällinen laite

    Osa 2.1: Erityisarviointi, kun työntekijällä on sydämentahdistin

    Osa 2.2: Erityisarviointi, kun työntekijällä on defibrillaattori (ICD)

    Osa 2.3: Erityisarviointi, kun työntekijällä on neurostimulaattori

    EN ISO 14708-X: Kirurgiset implantit – Aktiiviset implantoitavat lääkinnälliset laitteet

    Osa 2: Sydämentahdistimet

    Osa 3: Implantoitavat neurostimulaattorit

    Osa 4: Implantoitavat infuusiopumput

    Osa 5: Verenkierron tukilaitteet

    Osa 6: Takyarytmioiden hoitoon tarkoitettujen aktiivisten implantoitavien lääkinnällisten laitteiden erityiset vaatimukset (sisältää implantoitavat defibrillaattorit)

    Osa 7: Kuulo- ja aivorunkoimplanttijärjestelmien erityiset vaatimukset

    b)

    Ihmisten altistumista koskevat standardit:

    EN 50364: Tuotestandardi ihmisten altistumiselle sähköiseen tuotesuojaukseen (EAS), radiotaajuiseen tunnistukseen (RFID) ja muihin samanlaisiin sovelluksiin käytettävien laitteiden aiheuttamille sähkömagneettisille kentille taajuusalueella 0 Hz – 300 GHz

    1999/519/EY neuvoston suositus, annettu 12 päivänä heinäkuuta 1999, väestön sähkömagneettisille kentille (0 Hz-300 GHz) altistumisen rajoittamisesta

    2013/35/EU direktiivi terveyttä ja turvallisuutta koskevista vähimmäisvaatimuksista työntekijöiden suojelemiseksi altistumiselta fysikaalisista tekijöistä (sähkömagneettiset kentät) aiheutuville riskeille

    2.10   Toimintakuvaus

    Toimintakuvaus (CONOPS) tulisi esittää osana tuoteasiakirjoja. Jos eri toimintakuvaukset liittyvät eri turvallisuusstandardeihin, tämä tulisi ilmoittaa selvästi.

    3 JAKSO: METALLINILMAISIMIEN SUORITUSKYKYÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET

    Metallinilmaisimien tulisi täyttää seuraavat metallinilmaisimien suorituskykyä koskevat vaatimukset:

    3.1   Turvallisuusstandardit

    Metallinilmaisimien tulisi täyttää jokin seuraavista viidestä turvallisuusstandardista:

    3.1.1   Standardi 1 (metallinilmaisinportit)

    Tämä standardi on tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun on havaittava vaaralliset aseet, mutta läpimenon on oltava nopeaa ja aiheettomien hälytysten osuuden pieni. Käyttöpaikkoja ovat joukkoliikenne ja massatapahtumat.

    Tähän luokkaan kuuluviin uhkakohteisiin tulisi sisällyttää automaattikiväärit, konekiväärit ja omatekoiset painekattilaräjähteet, kuten rynnäkkökiväärit (patruunalippaalla tai ilman), AK47, Beretta M12, Colt AR-15, putkipommit (80 x 300 mm) ja ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista valmistetut omatekoiset 4 litran painekattilaräjähteet ja vastaavan kokoiset esineet.

    Tässä luokassa tulisi käyttää testiesineitä, jotka jäljittelevät erittäin suuria epäilyttäviä esineitä. Tarkastettavaksi luovuttamista ei tulisi vaatia, vaan matkalaukut, kassit tai reput tulisi voida kantaa portin läpi.

    3.1.2   Standardi 2 (metallinilmaisinportit)

    Tähän luokkaan kuuluvien uhkakohteiden tulisi olla keskikokoisia käsiaseita (esim. Glock 17) ja vastaavan kokoisia esineitä.

    Tässä luokassa tulisi käyttää testiesineitä, jotka jäljittelevät suuria epäilyttäviä esineitä, kuten täysimittaisia käsiaseita, jotka on kuvattu aseiden havaitsemisessa käytettäviä metallinilmaisinportteja koskevassa NILECJ:n (National Institute of Law Enforcement and Criminal Justice) standardissa NILECJ-STD-0601.00 (kohta 4.6, turvataso 2, testiesine AM7).

    Tarkastettavaksi luovuttamista ei tulisi vaatia, vaan pienet laukut tai reput tulisi voida kantaa portin läpi.

    3.1.3   Standardi 3

    Tähän luokkaan kuuluvien uhkakohteiden tulisi olla pieniä käsiaseita, pienikokoisista taskukokoisiin ampuma-aseisiin, ja vastaavan kokoisia esineitä.

    Tässä luokassa tulisi käyttää keskikokoisia esineitä jäljitteleviä testiesineitä, kuten NIJ-standardin 0601.02 tai NIJ-standardin 0602.02 kohdassa 5.1 kuvattuja ferromagneettisesta tai ei-ferromagneettisesta metallista valmistettuja käsiaseita. NIJ-standardiin 0601.02 ja NIJ:n standardiin 0602.02 sisältyvät myös replikat ja mekaaniset piirustukset.

    Tarkastettavaksi luovuttamista tulisi edellyttää. Kaikki metalliesineet tulisi luovuttaa tarkastettavaksi lukuun ottamatta lompakkoja, kelloja, vöitä, kenkiä ja pieniä koruja.

    3.1.4   Standardi 4

    Tähän luokkaan kuuluvien uhkakohteiden tulisi olla veitsiä, joiden terän pituus on yli 7,5 cm, ja vastaavan kokoisia esineitä.

    Tässä luokassa tulisi käyttää pieniä esineitä jäljitteleviä testiesineitä, kuten NIJ-standardin 0601.02 tai NIJ-standardin 0602.02 kohdassa 5.1 kuvattuja ferromagneettisesta tai ei-ferromagneettisesta metallista valmistettuja veitsiä, joiden terän pituus on yli 7,5 cm. NIJ-standardiin 0601.02 ja NIJ:n standardiin 0602.02 sisältyvät myös replikat ja mekaaniset piirustukset.

    Tarkastettavaksi luovuttamista tulisi edellyttää. Kaikki metalliesineet tulisi luovuttaa tarkastettavaksi lukuun ottamatta pieniä kelloja ja pieniä vöitä.

    3.1.5   Standardi 5

    Tähän luokkaan kuuluvien uhkakohteiden tulisi olla pieniä aseita, joihin kuuluvat esimerkiksi ruostumatonta terästä olevat veitset, käsirautojen avaimet, ruuvimeisselin päät, pienikaliiperiset patruunat ja vastaavan kokoiset esineet.

    Tässä luokassa tulisi käyttää hyvin pieniä esineitä jäljitteleviä testiesineitä, kuten NIJ-standardin 0601.02 tai NIJ-standardin 0602.02 kohdassa 5.3 kuvattuja joko ferromagneettisesta tai ei-ferromagneettisesta metallista valmistettuja pieniä aseita, joita henkilö pitää piilossa. NIJ-standardiin 0601.02 ja NIJ:n standardiin 0602.02 sisältyvät myös replikat ja mekaaniset piirustukset.

    Tarkastettavaksi luovuttamista tulisi edellyttää. Kaikki metalliesineet tulisi luovuttaa tarkastettavaksi.

    3.2   Havaitsemisherkkyys

    Metallinilmaisimilla tulisi havaita epäilyttävät esineet, joita voidaan käyttää turvallisuusuhkien aiheuttamiseen ja joita kuljetetaan henkilön kehossa tai päällä pidettävässä, kannettavassa tai vedettävässä laukussa, riippumatta esineiden kohdistuksesta, liikeradasta ja siirtymisestä tai liikkumisnopeudesta.

    Laitteiden havaitsemisherkkyys voi vaihdella sen mukaan, minkä tämän liitteen 3.1 kohdassa kuvatun standardin laitteet täyttävät. Standardi 1 koskee laitteita, joilta edellytetään pienintä herkkyyttä, ja standardi 5 laitteita, joilta edellytetään suurinta herkkyyttä.

    3.2.1   Kohdistus ja liikkumisnopeus (käsimetallinilmaisimet)

    Käsimetallinilmaisimen tulisi NIJ-standardin 0602.02 mukaisesti havaita tiettyä turvallisuusstandardia edustava testiesine, joka on asetettu asianmukaiselle mittaustasolle (asianmukaisille mittaustasoille), kussakin sallitussa kohdistuksessa, liikutettaessa ilmaisinta nopeudella 0,05–2,0 m/s.

    3.2.2   Kohdistus, liikerata ja siirtymisnopeus (metallinilmaisinportit)

    Metallinilmaisinportin herkkyyden testaamisessa käytettävien kohtisuorien kohdistusten vähimmäisjoukko on kuvattu ASTM Internationalin laatimassa asiakirjassa ”Standard Practice for Performance Evaluation of In-Plant Walk-Through Metal Detectors” C1309-97(2021).

    Metallinilmaisinportin tulisi havaita tiettyä turvallisuusstandardia edustava testiesine tietyissä liikeradan kohdissa, jotka on kuvattu NIJ-standardissa 0601.02.

    Kaikki kohdat, joissa testiesine ei kokonsa ja kohdistuksensa vuoksi mahdu kokonaan metallinilmaisinporttiin tai joissa jokin testiesineen osa ulottuu havaintoalueiden enimmäiskorkeuden yläpuolelle, tulisi sulkea pois.

    Testiesineen keskimääräisen siirtymisnopeuden tulisi testattaessa olla tavanomainen kävelynopeus (0,5–1,3 m/s).

    3.3   Toistettavuus

    Havaitsemisen toistettavuus tulisi varmistaa valmistajan laatujärjestelmällä ja testaamalla metallinilmaisimien eri yksiköitä tietyissä osajoukoissa.

    3.4   Metallien erottelu (metallinilmaisinportit)

    Metallinilmaisinporttien metallien erottelua koskevissa eritelmissä tulisi edellyttää, että metallinilmaisinportti hälyttää asianmukaisten esineiden kohdalla, mutta ei vaarattoman esineen kohdalla. Metallien erottelua tulisi arvioida testaamalla metallinilmaisinportti todellisessa ympäristössä sen jälkeen, kun havaitsemiskyky on tietyn turvallisuusstandardin osalta validoitu. Asianmukaista esineiden luovuttamista tarkastettavaksi voitaisiin edellyttää arvioitavana olevan turvallisuusstandardin mukaisesti. Erottelukyvyn arvioimiseksi tulisi laskea hälytysten määrä suhteessa metallinilmaisinportin läpi kulkevien ihmisten määrään. Tätä tilastollista tutkimusta varten tarvittaisiin vähintään tuhat ihmistä.

    3.5   Läpimenonopeus ja aiheettomien hälytysten osuus (metallinilmaisinportit)

    Metallinilmaisinporttien tarkastusajan henkeä kohti tulisi olla alle 2 sekuntia. Aiheettomien hälytysten osuuden (NAR) tulisi olla alle 5 prosenttia tämän liitteen 3.1 kohdassa kuvatun tarkastettavaksi luovuttamisen jälkeen.

    3.6   Mekaaninen häiriö

    Ilmaisimen ei tulisi hälyttää, kun se on säädetty oikeankokoisen testiesineen löytämiseksi.

    3.7   Muista metalliesineistä aiheutuvat häiriöt (metallinilmaisinportit)

    Muut metalliesineet kuin valitussa turvallisuusstandardissa kuvatut uhkakohteet eivät saisi vaikuttaa uhkaavan esineen havaitsemiseen, kun se kulkee metallinilmaisinportin läpi.

    3.8   Ääni- ja valohälytykset

    Metallinilmaisimet tulisi varustaa ääni- ja valohälytyksellä. Äänihälytyksen tulisi olla käsimetallinilmaisimen tapauksessa havaittavissa 1 metrin päästä ja metallinilmaisinporttien tapauksessa 2 metrin päästä. Käsimetallinilmaisimessa tulisi olla merkkivalo, joka osoittaa laitteen olevan toiminnassa, ja metallinilmaisinportissa merkkivalo, joka kertoo havaitun signaalin vahvuuden.


    (1)  EUVL L 174, 1.7.2011, s. 88.

    (2)  EUVL L 153, 22.5.2014, s. 62.

    (3)  EUVL L 96, 29.3.2014, s. 79.

    (4)  EUVL L 96, 29.3.2014, s. 357.


    Top