EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2404

Komission delegoitu asetus (EU) 2022/2404, annettu 14 päivänä syyskuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 täydentämisestä vahvistamalla yksityiskohtaiset säännöt suoja-aluekaranteenituhoojia koskeville kartoituksille ja komission direktiivin 92/70/ETY kumoamisesta

C/2022/6499

EUVL L 317, 9.12.2022, p. 42–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/2404/oj

9.12.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 317/42


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2022/2404,

annettu 14 päivänä syyskuuta 2022,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 täydentämisestä vahvistamalla yksityiskohtaiset säännöt suoja-aluekaranteenituhoojia koskeville kartoituksille ja komission direktiivin 92/70/ETY kumoamisesta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon kasvintuhoojien vastaisista suojatoimenpiteistä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 228/2013, (EU) N:o 652/2014 ja (EU) N:o 1143/2014 muuttamisesta sekä neuvoston direktiivien 69/464/ETY, 74/647/ETY, 93/85/ETY, 98/57/EY, 2000/29/EY, 2006/91/EY ja 2007/33/EY kumoamisesta 26 päivänä lokakuuta 2016 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 (1) ja erityisesti sen 32 artiklan 5 kohdan toisen alakohdan ja 34 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksessa (EU) 2016/2031 vahvistetaan perussäännöt, jotka koskevat kasvinterveyttä unionin alueella.

(2)

Kyseisen asetuksen 32 artiklan 4 kohdan b alakohdassa velvoitetaan jäsenvaltiot sisällyttämään uutta suoja-aluetta koskevaan hakemukseen tulokset vähintään kolmen edeltävän vuoden kartoituksista, jotka osoittavat, että kyseistä suoja-aluekaranteenituhoojaa, jäljempänä ’asianomainen tuhooja’, ei ole esiintynyt kyseisellä alueella.

(3)

Asetuksen (EU) 2016/2031 34 artiklan 1 kohdassa säädetään jäsenvaltioiden velvollisuudesta toteuttaa kullakin suoja-alueella tuhoojia koskevia vuotuisia kartoituksia ja ilmoittaa vuosittain näiden kartoitusten tulokset komissiolle ja muille jäsenvaltioille.

(4)

Kartoitusten valmistelua koskeviin sääntöihin olisi kuuluttava vaatimuksia, jotka koskevat asianomaisen tuhoojan biologian ja sen isäntäkasvien huomioon ottamista ja kartoituksen toteuttamista asianomaisen tuhoojan havaitsemisen kannalta otollisena ajankohtana. Kyseiset seikat on tärkeä ottaa huomioon kartoituksen valmistelussa, jotta se olisi kattava ja tarkoituksenmukainen.

(5)

Kartoitusten sisällössä olisi täsmennettävä sijainnit kartalla sekä kuvaukset kartoitettavasta alueesta, tarkastuksista, näytteenotosta ja testauksesta, kohdepopulaatioista, havaitsemismenetelmistä ja riskitekijöistä. Näin varmistetaan kartoitusten kattavuus, vaikuttavuus ja tehokkuus.

(6)

Kartoitukset olisi toteutettava myös suoja-aluetta ympäröivällä puskurialueella, missä niiden olisi oltava intensiivisempiä kuin suoja-alueella, koska puskurialueella saa esiintyä asianomaista tuhoojaa eikä sillä sovelleta toimenpiteitä sen torjumiseksi. Tämä on tarpeen, jotta voidaan vahvistaa, ettei puskurialueella esiinny asianomaista tuhoojaa, ja suoja-alueen tuhoojasta vapaan aseman vaalimiseksi. Samalla noudatetaan kasvintuhoojista vapaiden alueiden vahvistamista koskevia kansainvälisiä kasvinsuojelutoimenpidestandardeja (2), joita käytetään myös suoja-alueiden perustamiseen unionin lainsäädännön mukaisesti. Kyseisissä kansainvälisissä standardeissa edellytetään puskurialueiden perustamista kasvintuhoojista vapaiden alueiden perustamista ja ylläpitämistä varten tapauksissa, joissa maantieteellistä eristyneisyyttä ei katsota riittäväksi estämään asianomaisen tuhoojan kulkeutuminen tällaisille alueille tai tuhoojaesiintymien uusiutuminen tai joissa ei ole muita keinoja estää tuhoojien kulkeutuminen kyseisille alueille.

(7)

Samoista syistä kartoitusten olisi oltava intensiivisempiä suoja-alueen rajoja myötäilevällä sisävyöhykkeellä kuin muualla suoja-alueella.

(8)

Kartoitusten yhtenäisen sisällön varmistamiseksi olisi vahvistettava raportointimalli. Komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2020/1231 (3) vahvistetaan kartoitusten tuloksista annettavien vuosittaisten raporttien muoto ja niitä koskevat ohjeet sellaisten alueiden osalta, joilla tuhoojia ei tiedetä esiintyvän. Jotta kartoitusten tulosten raportointiin unionissa sovellettava lähestymistapa olisi yhdenmukainen, olisi suoja-alueita koskevien kartoitusten tulosten raportoinnissa käytettävä samanlaista muotoa ottaen huomioon näiden kartoitusten erityispiirteet.

(9)

Myös komission direktiivissä 92/70/ETY (4) vahvistetaan suojeltujen alueiden tunnustamiseen liittyvää tietojen keruuta koskevia yksityiskohtaisia sääntöjä. Koska kyseinen direktiivi annettiin aiempien kasvinsuojelua koskevien unionin säädösten nojalla, se on vanhentunut ja se olisi kumottava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa vahvistetaan yksityiskohtaiset säännöt, jotka koskevat

a)

kartoituksia uuden suoja-alueen perustamista varten asetuksen (EU) 2016/2031 32 artiklan 3 tai 6 kohdan mukaisesti, ja

b)

asetuksen (EU) 2016/2031 34 artiklan 1 kohdan mukaisten vuotuisten kartoitusten laatimista ja sisältöä.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

a)

’puskurialueella’ suoja-aluetta ympäröivää aluetta, jonka avulla pyritään pienentämään asianomaisen tuhoojan suoja-alueelle kulkeutumisen ja siellä leviämisen todennäköisyyttä;

b)

’sisävyöhykkeellä’ suoja-alueen sisällä olevaa aluetta, joka vastaa leveydeltään puskurialueen leveyttä ja joka myötäilee suoja-alueen ulkokehää sen sisäpuolella;

c)

’kartoituksella’ asianomaiseen tuhoojaan kohdistuvaa esiintyvyyskartoitusta, joka toteutetaan suoja-alueella ja tarvittaessa puskurialueella;

d)

’rajatulla alueella’ aluetta, joka on rajattu asetuksen (EU) 2016/2031 18 artiklassa kuvatulla tavalla sen jälkeen, kun suoja-alueella on tehty asianomaista tuhoojaa koskeva havainto;

e)

’tilastopohjaisella kartoituksella’ tilastollisesti luotettavia ja riskiperusteisia kasvintuhoojien kartoituksia koskevien Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen yleisten ohjeiden (5) mukaisesti tehtävää kartoitusta.

3 artikla

Kartoitusten valmistelu

1.   Asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen tai toimivaltaisen viranomaisen virallisessa valvonnassa olevien muiden henkilöiden on laadittava 1 artiklassa tarkoitetut kartoitukset, jäljempänä ’kartoitukset’, tämän artiklan 2–6 kohdan mukaisesti.

2.   Kartoitusten on täytettävä seuraavat vaatimukset:

a)

ne ovat riskiperusteisia;

b)

ne perustuvat luotettaviin tieteellisiin ja teknisiin periaatteisiin;

c)

niiden toteutuksessa otetaan huomioon asianomaisen tuhoojan biologia ja isäntälajien esiintyminen suoja-alueella; ja

d)

ne toteutetaan asianomaisen tuhoojan havaitsemisen kannalta otollisimpina ajankohtina.

3.   Kartoitukset on ulotettava myös suoja-aluetta ympäröivälle puskurialueelle.

Puskurialueella tehtävien kartoitusten on oltava intensiivisempiä kuin suoja-alueella, ja niihin on sisällyttävä enemmän kartoitustoimia (tapauksen mukaan silmämääräisiä tarkastuksia, näytteitä, ansoja ja testejä).

Puskurialueen leveys on määritettävä asianomaisen tuhoojan biologian ja sen mahdollisen leviämiskyvyn perusteella.

Puskurialueella ei tarvitse toteuttaa kartoituksia, jos asianomaisen tuhoojan biologian, isäntäkasvien puuttumisen, suoja-alueen maantieteellisen sijainnin tai sen alueellisen eristyneisyyden vuoksi ei ole riskiä tuhoojan kulkeutumisesta suoja-alueelle naapurialueilta luonnollisen leviämisen kautta.

4.   Jos suoja-aluetta ympäröivälle alueelle ei ole mahdollista perustaa puskurialuetta, suoja-alueelle on muodostettava sisävyöhyke.

Sisävyöhykettä ei muodosteta, jos asianomaisen tuhoojan biologian, isäntäkasvien puuttumisen, suoja-alueen maantieteellisen sijainnin tai sen alueellisen eristyneisyyden vuoksi ei ole riskiä tuhoojan kulkeutumisesta suoja-alueelle naapurialueilta luonnollisen leviämisen kautta.

Sisävyöhykkeellä tehtävien kartoitusten on oltava intensiivisempiä kuin muualla suoja-alueella, ja niihin on sisällyttävä enemmän kartoitustoimia (tapauksen mukaan silmämääräisiä tarkastuksia, näytteitä, ansoja ja testejä).

5.   Jos toimivaltainen viranomainen päättää toteuttaa tilastopohjaisen kartoituksen, kartoitussuunnitelman ja käytettyjen näytteenottoperiaatteiden on oltava sellaisia, että asianomaisen tuhoojan saastuttamien kasvien määrä voidaan riittävällä varmuudella todeta kyseisellä suoja-alueella vähäiseksi.

6.   Jos toimivaltainen viranomainen päättää toteuttaa tilastopohjaisen kartoituksen puskurialueella tai sisävyöhykkeellä, kartoitussuunnitelman ja käytetyn näytteenottojärjestelmän on oltava sellaisia, että asianomaisen tuhoojan saastuttamien kasvien määrä voidaan todeta kyseisellä alueella vähäiseksi vielä suuremmalla varmuudella kuin suoja-alueella.

4 artikla

Kartoitusten sisältö

Kartoitusten on sisällettävä seuraavat osatekijät:

a)

kartta, josta käy ilmi suoja-alueen ja tapauksen mukaan myös puskurialueen tai sisävyöhykkeen maantieteelliset rajat, jossa täsmennetään kartoitustoimien toteutuspaikat ja jossa ilmoitetaan kartoituspisteet, havainnot ja esiintymät sekä mahdollisesti muodostetut rajatut alueet;

b)

kuvaukset seuraavista:

i)

kartoitettava alue, mukaan lukien kartoituspaikat;

ii)

kasviaineisto tai hyödyke ja

iii)

tarvittaessa puskurialue tai sisävyöhyke;

c)

luettelo isäntäkasveista;

d)

erittely riskialueista, joilla asianomaista tuhoojaa voi esiintyä;

e)

tieto siitä, minä kalenterikuukausina kartoitus tehdään;

f)

tapauksen mukaan:

i)

asianomaisen tuhoojan esiintymisen oireiden tai merkkien havaitsemiseksi tehtävien silmämääräisten tarkastusten lukumäärä;

ii)

näytteiden lukumäärä, testien ja asianomaista tuhoojaa houkuttelevien ansojen tyyppi ja lukumäärä;

iii)

mahdolliset muut toimenpiteet, joilla voidaan varmistaa, että asianomaisen tuhoojan esiintyminen havaitaan;

g)

tilastopohjaisten kartoitusten tapauksessa kunkin tuhoojan osalta kartoitussuunnitelman taustaoletukset, mukaan lukien kuvaus seuraavista:

i)

kohdepopulaatio, epidemiologinen yksikkö ja tarkastusyksiköt;

ii)

havaitsemismenetelmä ja menetelmän herkkyys;

iii)

mahdolliset riskitekijät, mukaan lukien riskitasot ja vastaavat suhteelliset riskit sekä osuus isäntäkasveista; ja

iv)

asianomaista tuhoojaa koskevan havainnon tapauksessa toteutetut toimenpiteet tai viite EUROPHYT-esiintymät -järjestelmässä.

5 artikla

Raportointi kartoitusten tuloksista

Jäsenvaltioiden on raportoitava kunkin suoja-alueen osalta yleiset tiedot ja kartoitusten tulokset käyttäen liitteessä I esitettyä mallia.

Jäsenvaltioiden on käytettävä yhtä tämän asetuksen liitteessä II esitetyistä malleista raportoidessaan kartoitusten tuloksista seuraavien säännösten mukaisesti:

a)

asetuksen (EU) 2016/2031 32 artiklan 4 kohdan b alakohta tai

b)

asetuksen (EU) 2016/2031 34 artiklan 2 kohta.

6 artikla

Direktiivin 92/70/ETY kumoaminen

Kumotaan direktiivi 92/70/ETY.

7 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2023.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 14 päivänä syyskuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 317, 23.11.2016, s. 4.

(2)  ISPM 4 ”Requirements for the establishment of pest free areas” (kasvintuhoojista vapaiden alueiden vahvistamisedellytykset) ja ISPM 26 ”Establishment of pest free areas for fruit flies (Tephritidae)” (kasvintuhoojista vapaiden alueiden vahvistaminen heimon Tephritidae hedelmäkärpästen osalta).

(3)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1231, annettu 27 päivänä elokuuta 2020, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 22 ja 23 artiklassa tarkoitettujen kartoitusten tuloksista annettavien vuosittaisten raporttien muodosta ja niitä koskevista ohjeista sekä monivuotisten kartoitusohjelmien muodosta ja käytännön järjestelyistä (EUVL L 280, 28.8.2020, s. 1).

(4)  Komission direktiivi 92/70/ETY, annettu 30 päivänä heinäkuuta 1992, suojeltujen alueiden tunnustamiseen yhteisössä liittyvää tietojen keruuta koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (EYVL L 250, 29.8.1992, s. 37).

(5)  Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen, ”General guidelines for statistically sound and risk-based surveys of plant pests’, 8. syyskuuta 2020, doi:10.2903/sp.efsa.2020.EN-1919.


LIITE I

Malli kartoitusten yleisiä tietoja ja tuloksia varten

Jäsenvaltio

 

Toimivaltainen viranomainen

 

Yhteyshenkilö (koko nimi, tehtävänimike toimivaltaisessa viranomaisessa, organisaation nimi, puhelinnumero ja toimiva sähköpostiosoite)

 

Kartoitukseen osallistuvat organisaatiot

 

Kartoitukseen osallistuvat laboratoriot

 

Suoja-aluekaranteenituhooja

 

Suoja-alueen nimi/kuvaus sellaisena kuin se on komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/2072 liitteessä III

 

Suoja-alueen perustamisvuosi

 

Kartoituksen toteutusvuosi/-vuodet

Jos kyseessä on pyyntö uuden suoja-alueen perustamiseksi, ilmoitetaan, mitkä vuodet kartoitus kattaa.

 

Suoja-alueen koko (ha)

 

Puskurialue tai sisävyöhyke perustettu (kyllä/ei) Jos puskurialuetta/sisävyöhykettä ei ole perustettu, esitetään tälle perustelut.

 

Puskurialueen/sisävyöhykkeen leveys (m) (soveltuvissa tapauksissa)

 

Kartta suoja-alueen rajoista, mukaan lukien tarvittaessa puskurialue tai sisävyöhyke

Ilmoitetaan kartoituspisteet, havainnot ja esiintymät sekä mahdollisesti muodostetut rajatut alueet.

 

Tilastopohjainen kartoitus (kyllä/ei)

 

Edellisessä kartoituksessa todettu havaintoja/esiintymiä (kyllä/ei)

 

Kuvaus havainnoista/esiintymistä (1) ja toteutetuista toimista tai viite EUROPHYT-esiintymät -järjestelmässä

 


(1)  Mukaan lukien niiden ilmoitusten viitetiedot, jotka koskevat kasvintuhoojien vastaisista suojatoimenpiteistä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 228/2013, (EU) N:o 652/2014 ja (EU) N:o 1143/2014 muuttamisesta sekä neuvoston direktiivien 69/464/ETY, 74/647/ETY, 93/85/ETY, 98/57/EY, 2000/29/EY, 2006/91/EY ja 2007/33/EY kumoamisesta 26 päivänä lokakuuta 2016 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 (EUVL L 317, 23.11.2016, s. 4) 33 artiklan 3 kohdan mukaisesti toteutettuja toimia.


LIITE II

Malli vuotuisten kartoitusten tai uutta suoja-aluekaranteenituhoojaa koskevaa hakemusta varten toteutettujen kartoitusten tulosten raportoimiseksi

A OSA

1.   Malli vuotuisten kartoitusten tulosten raportoimiseksi

Image 1

2.   Mallin täyttöohjeet:

Mikäli jonkin suoja-aluekaranteenituhoojan osalta täytetään tämä malli, ei samasta tuhoojasta tule täyttää tämän liitteen B osassa olevaa mallia.

Sarake 1:

Ilmoitetaan kartoituksen toteutusvuosi. Jos kartoituksesta raportoiminen liittyy uutta suoja-aluetta koskevaan hakemukseen, ilmoitetaan tiedot vähintään kolmesta edeltävästä vuodesta, kukin vuosi omalla rivillään.

Sarake 2:

Ilmoitetaan suoja-aluekaranteenituhoojan tieteellinen nimi (sellaisena kuin se on täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/2072 liitteessä III tai, jos asianomainen tuhooja ei vielä sisälly kyseiseen liitteeseen, yleisimmin hyväksytty tieteellinen nimi). Merkitään yksi tuhooja riviä kohden.

Sarake 3:

Ilmoitetaan suoja-alueen nimi sellaisena kuin se on komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/2072 liitteessä III. Jos kyseisen jäsenvaltion alueella on useampi kuin yksi saman tuhoojan vuoksi perustettu suoja-alue, ne ilmoitetaan erillisillä riveillä.

Sarake 4:

Ilmoitetaan alueen tyyppi: suoja-alue, puskurialue tai sisävyöhyke erillisillä riveillä.

Sarake 5:

Ilmoitetaan kartoituspaikkojen lukumäärä ja kuvaus valitsemalla yksi (tai useampi) seuraavista kuvauksista sekä tehtyjen kartoitusten lukumäärä:

1.

Ulkoilma (tuotantoalue): 1.1 pelto (viljelymaa, laidun); 1.2 hedelmätarha/viinitarha; 1.3 taimitarha; 1.4. metsä

2.

Ulkoilma (muu): 2.1. yksityiset puutarhat; 2.2. julkiset alueet; 2.3. suojelualue; 2.4. luonnonvaraiset kasvit muilla kuin suojelualueilla; 2.5. muu, täsmennettävä (esim. puutarhamyymälä, vähimmäismyyntipaikka, jossa käytetään puuta pakkausmateriaalina, puuteollisuus, kosteikkoalue, kasteluverkosto tai kuivatusojasto)

3.

Fyysisesti suljetut tilat: 3.1. kasvihuone; 3.2. yksityinen tila, muu kuin kasvihuone; 3.3 julkinen tila, muu kuin kasvihuone; 3.4. muu, täsmennettävä (esim. puutarhamyymälä, vähimmäismyyntipaikka, jossa käytetään puuta pakkausmateriaalina, puuteollisuus).

Sarakkeet 6, 7 ja 8:

Tarvittaessa.

Sarake 6:

Ilmoitetaan, mitkä ovat riskialueita tuhoojan (tuhoojien) biologian, isäntäkasvien esiintymisen, ympäristö- ja ilmasto-olosuhteiden sekä riskipaikkojen perusteella.

Sarake 7:

Ilmoitetaan kohdepopulaation kattama kokonaisalue (ha) suoja-alueella.

Sarake 8:

Ilmoitetaan kartoitetun alueen osuus kohdepopulaation kattamasta alueesta (kartoitettu alue / kohdepopulaation kattama alue) prosentteina.

Sarake 9:

Ilmoitetaan kasvit, hedelmät, siemenet, maa-aines, pakkausmateriaali, puu, koneet, ajoneuvot, vektorit, vesi, muu (täsmennettävä) niin monella erillisellä rivillä kuin on tarpeen.

Sarake 10:

Luetellaan kartoituksen kohteena olleet kasvilajit/-suvut, kukin kasvilaji/-suku omalla rivillään.

Sarake 11:

Ilmoitetaan ne kalenterikuukaudet, jolloin kartoitukset tehtiin.

Sarake 12:

Ilmoitetaan kartoitusta koskevat yksityiskohdat ottaen huomioon asianomaisen tuhoojan biologia. Merkitään ”ei sovelleta”, kun tietyn sarakkeen tietoja ei sovelleta kyseisen tuhoojan osalta. Tiedot (esim. erilaisista testeistä ja niiden lukumäärästä) jaetaan erillisille riveille.

Sarake 13:

Ilmoitetaan positiivisten tulosten lukumäärä. Määrä voi poiketa esiintymien määrästä, kun yhteen esiintymäilmoitukseen sisällytetään useita positiivisia tuloksia.

Sarake 14:

Ilmoitetaan kartoituksen toteuttamisvuonna tehdyt esiintymäilmoitukset. Esiintymän ilmoitusnumeroa ei tarvitse mainita, jos toimivaltainen viranomainen on todennut, että havainto koskee asetuksen (EU) 2016/2031 14 artiklan 2 kohdassa, 15 artiklan 2 kohdassa tai 16 artiklassa tarkoitettua tapausta. Tällöin ilmoitetaan sarakkeessa 15 (”Huomautukset”) syy, jonka vuoksi tätä tietoa ei anneta.

Sarake 15:

Ilmoitetaan kaikki muut merkitykselliset tiedot ja tarvittaessa tiedot kartoituksissa havaituista oireettomista kasveista, joista tuhoojia on löydetty.

B OSA

1.   Malli tilastopohjaisten kartoitusten tulosten raportoimiseksi

Image 2

2.   Mallin täyttöohjeet:

Mikäli jonkin suoja-aluekaranteenituhoojan osalta täytetään tämä malli, ei samasta tuhoojasta tule täyttää tämän liitteen B osassa olevaa mallia.

Selitetään kartoituksen suunnittelun taustaoletukset kunkin tuhoojan osalta. Esitetään yhteenveto ja perustelu:

kohdepopulaatio, epidemiologinen yksikkö ja tarkastusyksiköt,

havaitsemismenetelmä ja menetelmän herkkyys,

riskitekijä(t), joista ilmoitetaan riskitasot ja vastaavat suhteelliset riskit ja osuudet isäntäkasvipopulaatiosta.

Sarake 1:

Ilmoitetaan kartoituksen toteutusvuosi. Jos kartoituksesta raportoiminen liittyy uutta suoja-aluetta koskevaan hakemukseen, ilmoitetaan tiedot vähintään kolmesta edeltävästä vuodesta, kukin vuosi omalla rivillään.

Sarake 2:

Ilmoitetaan suoja-aluekaranteenituhoojan tieteellinen nimi (sellaisena kuin se on täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/2072 liitteessä III tai, jos asianomainen tuhooja ei vielä sisälly kyseiseen liitteeseen, yleisimmin hyväksytty tieteellinen nimi). Merkitään yksi tuhooja riviä kohden.

Sarake 3:

Ilmoitetaan suoja-alueen nimi sellaisena kuin se on komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/2072 liitteessä III. Jos kyseisen jäsenvaltion alueella on useampi kuin yksi saman tuhoojan vuoksi perustettu suoja-alue, ne ilmoitetaan erillisillä riveillä.

Sarake 4:

Ilmoitetaan alueen tyyppi: suoja-alue, puskurialue tai sisävyöhyke erillisillä riveillä.

Sarake 5:

Ilmoitetaan kartoituspaikkojen lukumäärä ja kuvaus valitsemalla yksi (tai useampi) seuraavista kuvauksista sekä tehtyjen kartoitusten lukumäärä:

1.

Ulkoilma (tuotantoalue): 1.1 pelto (viljelymaa, laidun); 1.2 hedelmätarha/viinitarha; 1.3 taimitarha; 1.4. metsä

2.

Ulkoilma (muu): 2.1. yksityiset puutarhat; 2.2. julkiset alueet; 2.3. suojelualue; 2.4. luonnonvaraiset kasvit muilla kuin suojelualueilla; 2.5. muu, täsmennettävä (esim. puutarhamyymälä, vähimmäismyyntipaikka, jossa käytetään puuta pakkausmateriaalina, puuteollisuus, kosteikkoalue, kasteluverkosto tai kuivatusojasto)

3.

Fyysisesti suljetut tilat: 3.1. kasvihuone; 3.2. yksityinen tila, muu kuin kasvihuone; 3.3. julkinen tila, muu kuin kasvihuone; 3.4. muu, täsmennettävä (esim. puutarhamyymälä, vähimmäismyyntipaikka, jossa käytetään puuta pakkausmateriaalina, puuteollisuus).

Sarake 6:

Ilmoitetaan ne kalenterikuukaudet, jolloin kartoitukset tehtiin.

Sarake 7:

Ilmoitetaan kohdepopulaatio ja sitä vastaava luettelo isäntälajeista ja katetusta alueesta. Kohdepopulaatio määritellään tarkastusyksiköiden kokonaisuutena. Sen koko määritellään tavanomaisesti maatalousalueiden osalta hehtaareina, mutta kyseessä voivat olla myös esimerkiksi palstat, pellot tai kasvihuoneet. Valinta perustellaan taustaoletuksissa. Ilmoitetaan tarkastusyksiköt, joita kartoitus koski. ”Tarkastusyksiköllä” tarkoitetaan kasveja, kasvinosia, hyödykkeitä, materiaaleja ja tuhoojan vektoreita, jotka on tutkittu tuhoojien yksilöimiseksi ja havaitsemiseksi. Jos kohdepopulaation aluetta ei ole saatavilla, merkitään ”ei saatavilla” ja ilmoitetaan kohdepopulaation muodostavien tarkastusyksiköiden lukumäärä.

Sarake 8:

Ilmoitetaan epidemiologiset yksiköt, joita kartoitus koski, niiden kuvaus ja mittayksikkö. ”Epidemiologisella yksiköllä” tarkoitetaan homogeenista aluetta, jolla tuhoojien, isäntäkasvien sekä abioottisten ja bioottisten tekijöiden ja olosuhteiden vuorovaikutus johtaisi samaan epidemiologiaan, jos tuhoojaa esiintyisi. Epidemiologiset yksiköt ovat kohdepopulaation alayksikköjä, jotka ovat epidemiologialtaan homogeenisia ja joilla on vähintään yksi isäntäkasvi. Joissain tapauksissa koko isäntäpopulaatio tietyllä alueella / tietyssä maassa voidaan määritellä epidemiologiseksi yksiköksi. Kyse voi olla NUTS-alueista (tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistö), kaupunkialueista, metsistä, ruusutarhoista tai maatiloista tai hehtaarimääräisistä alueista. Epidemiologisten yksiköiden valinta on perusteltava taustaoletuksissa.

Sarake 9:

Ilmoitetaan kartoituksessa käytetyt menetelmät sekä kussakin tapauksessa toteutettujen toimien lukumäärä kunkin tuhoojan kartoitusta koskevien oikeudellisten vaatimusten mukaisesti. Merkitään ”ei saatavilla”, kun tietyn sarakkeen tietoja ei ole saatavilla.

Sarake 10:

Ilmoitetaan arvio näytteenoton tehokkuudesta. Näytteenoton tehokkuudella tarkoitetaan sen todennäköisyyttä, että tartunnan saaneista kasveista valitaan tartunnan saaneita kasvinosia. Vektorien osalta se tarkoittaa sitä, kuinka tehokkaasti menetelmän avulla saadaan otettua kiinni positiivinen vektori, kun niitä esiintyy kartoitettavalla alueella. Maa-aineksen osalta se tarkoittaa sitä, kuinka tehokkaasti saadaan valittua tuhoojan sisältävä maa-ainesnäyte, kun tuhoojaa esiintyy kartoitettavalla alueella.

Sarake 11:

”Menetelmän herkkyydellä” tarkoitetaan sitä, kuinka todennäköisesti menetelmä havaitsee asianmukaisesti tuhoojan esiintymisen. Menetelmän herkkyys määritellään todennäköisyydeksi, että tosiasiallisesti positiivinen isäntäkasvi havaitaan ja vahvistetaan positiiviseksi eikä sitä tunnisteta virheellisesti. Se saadaan kertomalla näytteenoton tehokkuus (eli todennäköisyys valita tartunnan saaneesta kasvista tartunnan saaneita kasvinosia) diagnostisella herkkyydellä (joka määritetään yksilöimisprosessissa käytettävällä silmämääräisellä tarkastuksella ja/tai laboratoriotestillä).

Sarake 12:

Ilmoitetaan riskitekijät eri riveillä käyttäen niin monta riviä kuin tarpeen. Ilmoitetaan kunkin riskitekijän osalta riskitaso ja vastaava suhteellinen riski sekä osuus isäntäkasvipopulaatiosta.

Sarake B:

Ilmoitetaan kartoituksen tiedot kunkin tuhoojan kartoitusta koskevien oikeudellisten vaatimusten perusteella. Merkitään ”ei sovelleta”, kun tietyn sarakkeen tietoja ei sovelleta. Näissä sarakkeissa esitettävät tiedot liittyvät sarakkeessa 9 ”Havaitsemismenetelmät” esitettyihin tietoihin.

Sarake 18:

Ilmoitetaan pyydystyspaikkojen lukumäärä, jos se ei ole sama kuin sarakkeessa 16 ilmoitettu ansojen lukumäärä (jos esimerkiksi samaa ansaa käytetään eri paikoissa).

Sarake 20:

Ilmoitetaan positiivisiksi, negatiivisiksi ja määrittämättömiksi todettujen näytteiden lukumäärä. ”Määrittämättömiä” ovat ne analysoidut näytteet, joista ei ole jostain syystä saatu tulosta (esim. tulos alle toteamisrajan, näytettä ei käsitelty, koska sitä ei ollut yksilöity, vanhentunut näyte).

Sarake 21:

Ilmoitetaan kartoituksen toteuttamisvuonna tehdyt esiintymäilmoitukset. Esiintymän ilmoitusnumeroa ei tarvitse mainita, jos toimivaltainen viranomainen on todennut, että havainto koskee asetuksen (EU) 2016/2031 14 artiklan 2 kohdassa, 15 artiklan 2 kohdassa tai 16 artiklassa tarkoitettua tapausta. Tässä tapauksessa ilmoitetaan sarakkeessa 24 (”Huomautukset”) syy, jonka vuoksi tätä tietoa ei anneta.

Sarake 22:

Ilmoitetaan kartoituksen herkkyys sellaisena kuin se määritellään kansainvälisessä kasvinsuojelutoimenpidestandardissa (ISPM) nro 31 (”Methodologies for sampling of consignments”). Tämän saavutetun luottamustason, joka koskee tuhoojista vapaata asemaa, arvo lasketaan tehtyjen tarkastusten (ja/tai otettujen näytteiden) perusteella ottaen huomioon menetelmän herkkyys ja oletettu esiintyvyys.

Sarake 23:

Ilmoitetaan oletettu esiintyvyys ennen kartoitusta tehdyn, tuhoojan todennäköistä todellista esiintyvyyttä kentällä koskevan arvioinnin perusteella. Oletettu esiintyvyys asetetaan tavoitteeksi kartoituksessa, ja se vastaa riskinhallinnasta vastaavien tahojen tekemää kompromissia tuhoojan esiintymistä koskevan riskin ja kartoituksen tekemiseen käytettävien resurssien välillä. Esiintyvyyskartoituksissa arvoksi vahvistetaan tavallisesti yksi prosentti.

Sarake 24:

Ilmoitetaan kaikki muut merkitykselliset tiedot ja tarvittaessa tiedot kartoituksissa havaituista oireettomista kasveista, joista tuhoojia on löydetty.


Top